Gość: varsavianista IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.13, 09:22 Las łęgowy zdaje się zniknął w przeważającej części za sprawą warszawskich urządników. Szkoda! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cons Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 09:25 Warszawiacy w końcu wracają nad rzekę, a miasto zaczyna dostrzegać jej potencjał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kempes no to teraz juz nic nie zrobia po praskiej stronie IP: 212.160.138.* 14.03.13, 09:38 "bo taka cudna ze aż strach"... i cała kasa pójdzie na stronę lewą, na bulwary, srary, a po prawej będzie zasłonięty haszczami syf starych basenów. Dobrze, że trochę te zarośla przerzedzili, to lepiej widac durni śmigających po tej całej ścieżce "góralami" - jest trochę bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To IP: *.mos.gov.pl 14.03.13, 09:47 Las łęgowy jest obszarem Natura 2000 więc nie miał prawa zniknąć a ciągnie się wzdłuż Wisły m.in. w rejonie mostu Siekierkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To 14.03.13, 09:48 Gość portalu: varsavianista napisał(a): > Las łęgowy zdaje się zniknął w przeważającej części za sprawą warszawskich urzą > dników. Szkoda! Ten "las łęgowy" jest mniej więcej tak samo naturalnym lasem łęgowym, jak Lasek na Kole jest pierwotną puszczą mazowiecką. Ile razy trzeba przypominać, że on wyrósł tylko dlatego, że 40+ lat temu wpuszczono w nurt Wisły betonowe ostrogi, które odsunęły rzekę od praskiego brzegu, i zakłóciły normalne tworzenie się plaż wiślanych na miejskim odcinku rzeki, a do tego spowodowały pogłębienie się koryta w głównym nurcie o jakieś 2 metry, i podmywanie filarów mostów, zwłaszcza poniatowskiego i Srednicowego, przez co trzeba je nieustannie tłuczniem podsypywać. Żeby było naprawdę ładnie, trzeba by odciąć te ostrogi. Wtedy, po jakimś czasie, powstaną znów naturalne plaże z nanoszonego przez rzekę piasku, jak kawałek w górę rzeki, które w dodatku będą się odnawiać po każdej wyższej wodzie, a roślinność znajdzie swoje naturalne miejsce bez żadnych interwencji ze strony RZGW. Odpowiedz Link Zgłoś
remislanc Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To 14.03.13, 10:22 Piekna plaża nieodłącznie wiąże się z piękną wodą. A Wisła - no cóż. Wystarczy spojrzeć co płynie: kał, plasterki cytryn, ob, gumki, pekle włosów.........Dna przy brzegu nie widać. I cóż w tym pięknego ? A kilkadziesiąt lat temu ( 1965 r) w Wisle pływały jesiotry....... forum.przyroda.org/topics35/jesiotr-vt4194.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mruczek Jesiotry IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.03.13, 12:24 Kiedyś pływały Jesiotry w Wiśle i to wielkie sztuki, ale dziś sytuacja się już poprawia i można spotkać te rybki w niektórych zbiornikach wodnych i rzekach: forum.dawneklodzko.pl/viewtopic.php?t=574 Nie wykluczone, że w Wiśle też są lub się pojawią niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buncol Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.03.13, 13:38 Weź pod uwagę źe na prawym brzegu ścieki są oczyszczne od 20 lat, do tego doszła oczyszczalnia południe a rozbudowana czajka przejeła pozostałe ścieki Woda robi sie czysta Odpowiedz Link Zgłoś
the_tree_of_truth Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To 11.04.13, 21:17 Czajka niestety jest na północy Warszawy więc formalnie nie wpływa w żaden sposób na czystość Wisły w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miastowy Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To IP: *.internetia.net.pl 14.03.13, 22:49 Może i kał płynie, ale to kał stołeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak to też najlepsze miejsce by dostać kosą, butelką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 10:24 wdepnąć w psie gó... i dostać parchów po wyjściu z wody wiślanej oraz poprzebywać w towarzystwie dresiarstwa i narkomaństwa, pyszne to miejsce, to fakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekon Re: to też najlepsze miejsce by dostać kosą, bute IP: 124.43.156.* 14.03.13, 13:07 śmiech na sali! nigdy tam nie byłeś więc wypisujesz te swoje lekliwe banialuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piteros Re: to też najlepsze miejsce by dostać kosą, bute IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 13:23 a ja owszem byłem, nawet próbowałem bezpiecznie i cało przejechać scieżką rowerową, co nie było łatwe (środkiem ściezki drecholstwo sobie szło, kawąłek dalej pijana dresiara lezaca niemal w poprzek, szkło po zbitych butelkach), z dzieciakiem na pewno tam się nie wybiorę i normalnym odradzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: to też najlepsze miejsce by dostać kosą, bute IP: *.acn.waw.pl 14.03.13, 15:13 oj dawno tam nie byłeś a szkoda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.13, 10:51 przeciez tam jest jeden wielki syf, a woda przypomina zapachem szambo. Odpowiedz Link Zgłoś
ganro Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To 14.03.13, 12:10 Widocznie to jest najpięknieszy syf i szambo według "National Geographic" Odpowiedz Link Zgłoś
men1972 A Wisła jest na tyle czysta, że można się kompać? 14.03.13, 12:20 Kto zna odpowiedz na powyższe pytanie? Czy rzeka Wisła jest już rzeką na tyle oczyszczoną, że nadaje się do kąpieli bez ryzyka dostania jakiejś choroby skórnej? Sorry. Pytam poważnie, bo nie jestem w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VX Re: A Wisła jest na tyle czysta, że można się kom IP: *.radom.vectranet.pl 14.03.13, 12:32 "Kompać" to znaczy wkładać do rzeki komputer? Raczej nie zalecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agu Re: A Wisła jest na tyle czysta, że można się kom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 12:48 Czytałem jakiś czas temu taki artykuł, że woda w Wiśle w zadadzie nadaje się do kąpieli, a przynajmniej stać się raczej nic nie stanie, choć może na to nie wygląda. Oficjalnie tego jednak nikt nie potwierdzi, bo badania próbek przekraczają normy. Jeśli za jakiś czas nie zaczną spuszczać jakiegoś syfu powinno być widac poprawę. W Wiśle, w Warszawie żyją wydry, więc nie może być tragicznie. Może za parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaWisla Re: A Wisła jest na tyle czysta, że można się kom IP: *.twarda.pan.pl 14.03.13, 13:25 Pytanie było chyba "poniższe"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaWisla Re: A Wisła jest na tyle czysta, że można się kom IP: *.twarda.pan.pl 14.03.13, 13:28 W sumie powyższe też było ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABCDEFGH Re: A Wisła jest na tyle czysta, że można się kom IP: 194.165.48.* 14.03.13, 13:30 Na wysokości Konstancina, czyli trochę przed Warszawą kąpią się całe rodziny z małymi dziećmi:) Sam się tam kąpię, jestem alergikiem i nigdy nic mi się nie stało. Poza tym, bobrom pasuję to i ludziom nie powinno zaszkodzić:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 12:32 Tak bylo w latach 60 i70 ub.wieku Kapano sie w Wisle Szatnie boiska restauracja i bar szybkiej obslugi wieza spadochronowa. Zal bylo wieczorem wyjezdzac !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ami Do pierwszego kwietnia zostaly 2 tygodnie.. IP: 217.152.223.* 14.03.13, 12:50 ciezko to nawet skomentowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekon szkoda tych wyciętych 5500 drzew zeszłego roku... IP: 124.43.156.* 14.03.13, 13:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Paryskie plaże??? IP: *.stargard.mm.pl 14.03.13, 13:06 Nie wiem gdzie je w tym Paryżu widzieliście. Może na obrzeżach jest trochę chaszczy, ale centrum to przecież bulwary:-) Odpowiedz Link Zgłoś
von_rosen Re: Paryskie plaże??? 14.03.13, 13:10 A letnia plaża nad Sekwaną? img.interia.pl/turystyka/nimg/Plaza_centrum_Paryza_2606806.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Paryskie plaże??? IP: *.stargard.mm.pl 14.03.13, 13:27 Bez jaj:-) Równie dobrze plażami można by nazwać piaskownice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Paryskie plaże??? IP: 193.59.173.* 14.03.13, 14:02 Faktycznie, taka np. Ipanema/Copacabana w Rio w ogóle się do warszawskich czy paryskich plaż nie umywa... Nie wiem, co pali autor artykułu, ale jest to mocne. www.google.pl/imgres?hl=pl&safe=off&sa=X&biw=1280&bih=868&tbm=isch&tbnid=DYY-JM2E9KELhM:&imgrefurl=http://www.comingrio.com/day/ipanema-beach.html&docid=4Ly6pXSHFkw50M&imgurl=http://www.comingrio.com/wp-content/gallery/ipanema/rio_de_janeiro_ipanema__leblon_173_feb_2006.jpg&w=1146&h=764&ei=IclBUbPJJOaC4ATrpIC4Cw&zoom=1&ved=1t:3588,r:8,s:0,i:103&iact=rc&dur=440&page=1&tbnh=176&tbnw=253&start=0&ndsp=20&tx=145&ty=83 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.13, 13:22 Mniej więcej naprzeciwko tych plaż są ujścia kanałów zrzucających nieoczyszczone ścieki z lewobrzeżnej Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buncol Chyba na głowę ci cos spadło IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.03.13, 13:36 Od 5 lat pełną parą działa oczyszczalnia południe która zbiera ścieki z centralnych i południowych dzielnic. Czajka po rozbudowie przejęła pozostałe północne dzielnice i teraz wawa ma 100% oczyszczanych ścieków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Chyba na głowę ci cos spadło IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.13, 21:40 > Czajka po rozbudowie przejęła pozostałe północne dzielnice i teraz wawa ma 100 > % oczyszczanych ścieków Jak widać i czuć nie wszystko trafia do oczyszczalni. A wiem co mówię, bo w zeszłe lato płynąłem kajakiem i lewy brzeg Wisły w tym rejonie to jeden wielki syf Odpowiedz Link Zgłoś
ekszha Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To 14.03.13, 13:29 Reporter is drugged out of his mind Odpowiedz Link Zgłoś
amethystos1966 Czy to prawdziwa wiadomosc? 14.03.13, 13:40 Moze zle szukam, ale w dziesiatce najlepszych miejskich plaz na stronie NG nie ma Warszawy.... Moze byla tylko brana pod uwage? Jesli sie w takim razie nie myle, to caly artykul jest mylacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy to prawdziwa wiadomosc? IP: *.stargard.mm.pl 14.03.13, 13:56 www.national-geographic.pl/traveler/artykuly/pokaz/najlepsze-miejskie-plaze-pod-sloncem/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: Czy to prawdziwa wiadomosc? IP: *.net-serwis.pl 14.03.13, 14:42 Krótko mówiąc to tylko w polskiej wersji magazynu.. specjalnie dla Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Czy to prawdziwa wiadomosc? IP: *.internetia.net.pl 14.03.13, 22:54 to tak jak kiedyś GW cieszyła się, ze Discovery emituje film o Powstaniu Warszawskim - zerknałem wtedy na ich stronę - faktycznie był zapowiadany - na Discovery Polska i discovery Rumunia. Na innych nie. Ale dobre i to :D Odpowiedz Link Zgłoś
amethystos1966 Re: Czy to prawdziwa wiadomosc? 14.03.13, 16:19 Dzieki za link. Dziwne, ze sa rozne wyniki w polskiej i angielskiej wersji... Odpowiedz Link Zgłoś
urs_sus Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... 14.03.13, 14:01 Tak to prawda znowu jesteśmy najlepsi na całym świecie. No proszę nawet plaża The Bay w Kapsztadzie sie do naszej natury nie umywa. Co tam jakis naturalny biały piasek czy skały Przyladka Dobrej Nadzieii gdzie schodza sie dwa oceany w porównaniu z naszym nadwislanskim piaskiem. Albo w takiej Australii tylko w zimie można chodzić na plaże i w ogole Boże Narodzenie na plazy!?! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.hab urs_sus... 14.03.13, 18:51 ...wymieniajac the bay to ktora konkretnie masz na mysli, camps, clifton, llandudno bo chyba nie Hout Bay (to nie Capetown przeciez)? Z tymi plazami na przyladku to troche poszalales, przeciez tam sie nie da usiedziec bo ci wiatr leb urwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura W polskim wydaniu National Geographic.. IP: 81.210.65.* 14.03.13, 14:01 Redakcja international pewnie nawet nie wie że u nas są plaże. Ale można jeszcze popracować nad stołeczną plażą i za kilka lat coś z tego będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
skeptiker Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... 14.03.13, 14:11 Zaciekawił mnie ten ”ranking”, bo NG to poważne pismo. Trudno jednak uznać za poważną tę dość już nieświeżą (z września ubiegłego roku) informację. www.national-geographic.pl/aktualnosci/pokaz/najlepsze-miejskie-plaze-pod-sloncem/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds zapomnieli napisać jeszcze o jednej zalecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 22:34 zapomnieli napisać jeszcze o jednej zalecie, że w ten naturalnej wodzie przy tym naturalnym piasku płynie naturalne g0wno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terwagant Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... IP: 91.224.144.* 14.03.13, 16:01 nie wspomnieli o kuszących pomidorkach z wysp pomidorowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.13, 16:22 Większej bzdury dawno nie słyszałem. Uśmiałem się do łez. Odpowiedz Link Zgłoś
gr_ub_y Uprasza sie turystow o branie ze soba szklanicy 14.03.13, 17:18 celem skosztowania pysznej, pozywnej i chlodzacej wislanowki, jezeli ktos zyczy sobie z pianka, to nalezy ustawic sie kolo kanalow burzowych. Sol wypadowa, srut jajeczny, fekalia i kondomy gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To 14.03.13, 18:24 co na tym zdjeciu jest ladne?????poldzika rzeka z mostem zelaznym,troche piasku i zarosli na brzegu????Ponizej to sa plaze rzeczne!! www.focus.de/reisen/deutschland/stadtoasen-die-schoensten-flussstraende_did_24765.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alina Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... IP: *.com.pl 14.03.13, 18:35 Ten ranking to chyba był pod koniec lata, więc nie rozumiem skąd tu taka nowość... A wracając do meritum. Od zawsze uwielbiam stołeczne brzegi Wisły. Gdyby tylko były czystsze, a spece od ogrodnictwa jeszcze trochę się wysilili-byłoby szczęście- choć nie dla tych, którzy postulują zabetonowanie brzegów, postawienie kolejnych knajp, sklepów itd. Taki kawałek natury w stolicy europejskiej to jest coś... Towarzyszyłam niedawno grupie z Singapuru po. Tylko dwie rzeczy zrobiły na niej wrażenie: spacer przez szuwary po prskiej stronie Wisły i... Traviata w Teatrze Wielkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To IP: *.internetia.net.pl 14.03.13, 22:58 widzialem blog Hiszpana, który podróżował po Polsce - wrzucił zdjęcia zielonych brzegów Wisły jako fotkę z Warszawy i opisał z zachwytami. Tylko szkoda, ze Warszawiacy tego nie doceniaja i marzą o Londynie, Paryżu itd., zwłaszcza oszołomy z Forum Polskich Wieżowców bredzą o piłach non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
ko2006 Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To n... 15.03.13, 00:49 Ja tu Warszawy nie widze. Moze powinnam pojsc do okulisty? travel.nationalgeographic.com/travel/top-10/beach-cities-photos/ Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To 15.03.13, 06:55 A jak by tak sobie w balasach poplywac i zlapac suma obok rury ze sciekami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: past Re: Stołeczne plaże najpiękniejsze na świecie. To IP: *.free.aero2.net.pl 15.03.13, 09:31 Odkad scieki puszczaja przez oczyszczalnie tego juz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kompleks tylko zamiast najpiekniesze było najbrzydsze IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.13, 20:15 a reszta się zgadza. Jutro zydorcza napisze ze pałac kulury jest najwyzszy na swiecie, a tak że najnowszy, został wybudowany w 2013r tako rzecze pewnie zachodnya gazeta Odpowiedz Link Zgłoś