Gość: zed IP: *.warszawa.mm.pl 05.04.13, 09:16 nie powinno być jakiegokolwiek przymusu. Rodzice indywidualnie powinni decydować w jakim wieku poślą dzieci do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jan ludzie czekają na cofnięcie reformy IP: *.netline-sj.pl 05.04.13, 09:23 dlatego nie posyłają sześciolatków do szkół, już raz przesunęli termin teraz zapewne znowu to zrobią jaki więc jest sens wysyłać dziecko wcześniej do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama [...] IP: 195.20.110.* 05.04.13, 09:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vegas Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy 05.04.13, 10:04 Puknijcie się w głowę i ratujcie maluchy przed głupotą rodziców. Po to mamy obowiązek szkolny, żeby rodzice byli zmuszeni posłać dzieci do szkoły, a nie żeby sobie sami decydowali. Dlaczego nie ratujecie 7-latków przed szkołą tylko 6-latki? Przecież 7-latki to też są małe dzieci. Co wy macie w tych głowach, że dla was 6-latki trzeba ratować przed szkołą a 7-latków i 8-latków już nie. Co to w ogóle za państwo analfabetów i durniów, w którym na podatny grunt pada hasło - ratujmy dzieci przed szkołą?! Jak to świadczy o obywatelach naszego kraju??? Wstyd mi za was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.04.13, 10:24 Głupi z urodzenia czy to nabyte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy IP: *.subscribers.sferia.net 05.04.13, 11:01 Moim zdaniem takie to się urodziło. I mnie osobiście tego czegoś żal. Odpowiedz Link Zgłoś
ajk10 Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy 05.04.13, 12:02 Gość portalu: mama napisał(a): > Moim zdaniem takie to się urodziło. I mnie osobiście tego czegoś żal. Poziom tej odpowiedzi skutecznie zniechęca mnie do zainteresowania się Państwa inicjatywą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy IP: *.ichf.edu.pl 05.04.13, 12:59 No cóż, poziom wypowiedzi adekwatny do poziomu "dyskutanta". Tyle że za bardzo aluzyjnie i adresat może nie zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
caitala Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy 05.04.13, 22:17 Vegas, a przedstaw choć jednej merytoryczny argument... Jestem ciekawa, bo ja np. waśnie odraczam syna, który miał iść w tym roku do I. klasy - ze swoim rocznikiem. Będzie powtarzał zerówkę, bo wolę, żeby nauczył się skupienia i pracy w grupie na tym poziomie, a nie gwałtem siedząc w ławce. Gostek się nie nadaje, choć inteligencja wyższa od statystycznej - bo jeszcze nie dojrzał społecznie. Psycholog, pedagog, nauczyciele, przyznają mi rację, ale ogólnie to Ty wiesz lepiej, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.emea.ibm.com 05.04.13, 11:03 program pierwszej klasy jest bardzo łatwy i dostosowany do sześciolatków, warszawskie szkoły na tle kraju są nieźle przygotowane. rodzice krzywdzą dzieci przez swoje fobie. jeśli klasa jest złożona z samych sześciolatków to nie ma żadnych zagrożeń, problemem są klasy mieszane (6 i 7 latków), ale takich w warszawie obecnie nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: siedmiolatki się nudzą w szkole 05.04.13, 11:05 Święta prawda. W zerówce dzieci nie uczą się pisać (jak kiedyś było). To zwykle przedszkole. Szkoda straconego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: siedmiolatki się nudzą w szkole 05.04.13, 11:23 Gość portalu: wdr napisał(a): > program pierwszej klasy jest bardzo łatwy i dostosowany do sześciolatków, warsz > awskie szkoły na tle kraju są nieźle przygotowane. rodzice krzywdzą dzieci prze > z swoje fobie. > jeśli klasa jest złożona z samych sześciolatków to nie ma żadnych zagrożeń, pro > blemem są klasy mieszane (6 i 7 latków), ale takich w warszawie obecnie nie ma! Są, są. I to w wielu szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.31.114.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.04.13, 11:36 jeśli klasa jest złożona z samych sześciolatków to nie ma żadnych zagrożeń, pro > blemem są klasy mieszane (6 i 7 latków), ale takich w warszawie obecnie nie ma! Chwała za to!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.ichf.edu.pl 05.04.13, 11:37 Tu nie chodzi o program a o możliwości skupienia się dziecka na lekcji. Ja jestem przykładem osoby która poszła do szkoły w wieku 6-ciu lat. Nauka nie była ważna, bo poszedłem do szkoły z dość zaawansowaną umiejętnością czytania, skoro jeszcze przed szkołą przeczytałem "Wyspę Robinsona" czy "Orinoko" Fiedlera. Chodziło o to, że mnie nosiło i nie potrafiłem wysiedzieć w ławce na lekcji. Opinia rozrabiaki (zupełnie nieuzasadniona) ciągnęła się za mną do końca S.P. A wystarczył rok aby to się zmieniło. Jeżeli chodzi o możliwości szkolne różnica wieku 6 czy 7 lat jest kolosalna. I widzę to po swojej córce, która ma akurat 6 lat - do szkoły zupełnie się nie nadaje. Może za rok. Ja ją nie będę krzywdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.31.114.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.04.13, 11:43 No właśnie, ja też nie byłam wstanie usiedzieć w ławce (w 1szej klasie większość lekcji przesiadywałam pod ławką lub chodzac do toalety). Jestem z końca grudnia i poszłam do szkoły w terminie, czyli miałam we wrześniu jeszcze 6 lat (gdybym miała usiedzieć w ławce jeszcze o rok wcześniej to nauczyciel by osiwiał!!). Dopiero w 2giej klasie byłam w stanie, w miare, wysiedzieć większość lekcji.. Literki oczywiście czytać i pisać umiałam znacznie wcześniej.. Ale etykietka urwisa została mi przyklejona.. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: siedmiolatki się nudzą w szkole 05.04.13, 11:44 Gość portalu: orient napisał(a): > Tu nie chodzi o program a o możliwości skupienia się dziecka na lekcji. Ja jest > em przykładem osoby która poszła do szkoły w wieku 6-ciu lat. Nauka nie była wa > żna, bo poszedłem do szkoły z dość zaawansowaną umiejętnością czytania, skoro j > eszcze przed szkołą przeczytałem "Wyspę Robinsona" czy "Orinoko" Fiedlera. Chod > ziło o to, że mnie nosiło i nie potrafiłem wysiedzieć w ławce na lekcji. Opinia > rozrabiaki (zupełnie nieuzasadniona) ciągnęła się za mną do końca S.P. A wysta > rczył rok aby to się zmieniło. Jeżeli chodzi o możliwości szkolne różnica wiek > u 6 czy 7 lat jest kolosalna. I widzę to po swojej córce, która ma akurat 6 lat > - do szkoły zupełnie się nie nadaje. Może za rok. Ja ją nie będę krzywdzić. ???? Nauczyciele z klas 4-8 uważali Cię za rozrabiakę bo w 1 klasie nie mogłeś usiedzieć w ławce? Wybacz- ale nie wierzę. A jeśli chodzi o krzywdzenie dziecka - więcej szkody jej wyrządzisz tym że jako 7-8letnie dziecko będzie głównie w książce kolorowała i liczyła do 10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.ichf.edu.pl 05.04.13, 11:57 > ???? > Nauczyciele z klas 4-8 uważali Cię za rozrabiakę bo w 1 klasie nie mogłeś usied > zieć w ławce? > Wybacz- ale nie wierzę. A i owszem. W czym prym wiodła dyrektorka tejże Szkoły Podstawowej nr 25, później nazwana imieniem K.E.N. > A jeśli chodzi o krzywdzenie dziecka - więcej szkody jej wyrządzisz tym że jako > 7-8letnie dziecko będzie głównie w książce kolorowała i liczyła do 10. Wiesz co? Żal mi twoich dzieci, skoro za całą edukację służyć ma im jedynie szkoła. Akurat jestem z córką przy mnożeniu a za chwilę będzie dzielenie. Na liczbach większych od 10. I nie zmienia to faktu, że córka do szkoły się psychicznie nie nadaje. I to chyba w większym stopniu niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: siedmiolatki się nudzą w szkole 05.04.13, 12:10 To co robię czy nie robię z dzieckiem po szkole nie ma tu większego znaczenia. Bo w szkole dziecko spędzi ok.5 godzin dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.ichf.edu.pl 05.04.13, 12:54 No i.... I czemu nie ma znaczenia? Bo nic nie robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: siedmiolatki się nudzą w szkole 05.04.13, 13:01 Gość portalu: orient napisał(a): > No i.... I czemu nie ma znaczenia? Bo nic nie robisz? To co umie dziecko nie ma wpływu na to co robi w szkole w której spędza kilka godzin. Im więcej umie ponad program tym bardziej się nudzi na lekcjach. Jeśli chcesz żeby Twojej córce szkoła kojarzyła się jedynie z nudą - Twój wybór. Tylko że to najczęściej nudzące się dzieci przeszkadzają i zbierają uwagi. I zamiast błyszczeć - są ... tępione? To za mocno powiedziane, ale mam nadzieję że rozumiesz sens. Piszę na podstawie własnych obserwacji. Bardzo cenię panią mojego dziecka - nie chce się ona jednak przekonać do dawania dodatkowych zadań mojemu dziecku jak skończy obowiązkowe (bo nie chce dziecka przemęczać). A na zachowanie ciut narzeka. Ale ostatnio coraz bardziej się ku temu skłania ;-) I mam nadzieję że wprowadzi to do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.ichf.edu.pl 05.04.13, 13:27 A co robisz z dzieckiem jak jest zbyt inteligentne i samo zdobywa wiadomości wyprzedzające poziom reszty klasy? Bijesz je po głowie? Robisz lobotomię szpikulcem do lodu? Pytam z ciekawości, bo pierwszy raz spotykam się z takim podejściem i osobiście wydaje mi się ono absurdalne. To szkoła powinna się dostosować do takich dzieci a nie odwrotnie. Podzielić dzieci na klasy według zdolności i niech każdy leci we własnym tempie. . Tylko że to najczęściej nudzące się dzieci przeszkadzają i zbierają uwagi. I tu dochodzimy do sedna. 6-cio latek (na ogół) , nie jest na tyle społecznie rozwinięty aby nie przeszkadzać innym w lekcjach, nawet gdy się nudzi. Co innego z 7-mio latkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: siedmiolatki się nudzą w szkole 05.04.13, 14:14 A ja niestety nie pierwszy raz spotykam się z rodzicami którzy mają super inteligentne dzieci a traktują je jak niedorozwinięte dzidziusie. Kiedy chciałbyś dokonywać podziały klas? I na podstawie czego? Bo nawet świetnie liczące dziecko może zupełnie nie radzić sobie np. z bieganiem. Znam dzieci które w młodszych klasach nudziły się na lekcjach - przez co do szkoły zniechęciły się zupełnie. I problemy z takimi dziećmi pojawiły się później. A umiejętnością (bądź nie) tego by nie przeszkadzać na lekcji nie łączyłabym tak bardzo w wiekiem kalendarzowym - bo według Ciebie jest różnica pomiędzy dzieckiem z grudnia 2006 (7 latek) a tym ze stycznia 2007 (6 latek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.ichf.edu.pl 05.04.13, 14:42 > A ja niestety nie pierwszy raz spotykam się z rodzicami którzy mają super intel > igentne dzieci a traktują je jak niedorozwinięte dzidziusie. > W którym miejscu traktuję dziecko jak dzidziusia? I moja córka nie jest superinteligentna. Raczej przeciętna. > Kiedy chciałbyś dokonywać podziały klas? I na podstawie czego? Na podstawie rozmowy? Przed przyjęciem do klasy? > Bo nawet świetni > e liczące dziecko może zupełnie nie radzić sobie np. z bieganiem. Tu jakoś problemu nie ma. Istnieją klasy sportowe. > Znam dzieci które w młodszych klasach nudziły się na lekcjach - przez co do szk > oły zniechęciły się zupełnie. I problemy z takimi dziećmi pojawiły się później. Co za problem zakwalifikować takie dzieci od razu do drugiej klasy. Albo i do trzeciej. Jeden warunek - dzieci muszą być dojrzałe do szkoły. > A umiejętnością (bądź nie) tego by nie przeszkadzać na lekcji nie łączyłabym ta > k bardzo w wiekiem kalendarzowym - bo według Ciebie jest różnica pomiędzy dziec > kiem z grudnia 2006 (7 latek) a tym ze stycznia 2007 (6 latek). Nie, to według ciebie nie ma żadnej różnicy między dzieckiem ze stycznia 2006 a grudniem 2007. I łączyłbym dojrzałość z wiekiem. Postrzyżyn dokonywano w 7 roku życia a nie w 6-tym. Odpowiedz Link Zgłoś
caitala Re: siedmiolatki się nudzą w szkole 05.04.13, 22:26 Ja Ci mogę odpowiedzieć - mam przykład w domu: córka poszła do szkoły mając 6,8 - na początku szło dobrze, pierwsze problemy w 3 i 4 klasie, ale duuużo pracy ze strony rodziców, oj dużo. Teraz miałam wysłać do pierwszej klasy syna - 6,9 - dziękuję bardzo, poczekamy, między nimi (porównując ten sam moment), jest różnica ok. roku w rozwoju społecznym. No dobrze, wiem, że chłopcy ZAZWYCZAJ są w tyle ;) Tak tak panowie, to też MENowskie badania wykazały, ale wolę strategicznie myśleć o edukacji syna, bo wiem jaki w nim siedzi potencjał, i jak go może spalić zbyt wczesne wtłoczenie w szkolne trybiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama ucznia Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: 164.61.210.* 05.04.13, 12:02 jak to nie ma???? mój syn właśnie chodzi do takiej klasy z dziećmi 6 & 7 letnimi - zapraszam na żoliborz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mM Re: siedmiolatki się nudzą w szkole IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 22:13 Wybacz, ale coś mnie w oku zakuło... a, nie, to tylko czołg mi jedzie. Zapraszam 5 min. samochodem od MEN - ZSS na Piaseczyńskiej - jedyna szkoła sportowa w Warszawie bez własnego zaplecza sportowego, boisko do wymiany, sala gimnastyczna do remontu, bo z dachu się leje, a ostatni remont wyżebrali rodzice, bo p. dyrektor bała się zgłosić potrzeby do dzielnicy. Taaak, szkoły w Warszawie są przygotowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 11:07 Nikt o tym głośno nie mówi ale wybór czy wyśle dziecko do zerówki czy klasy pierwszej w Warszawie jest fikcją. Ratusz skutecznie ogranicza ustawowe prawo rodziców przyznając np.w szkole 15 miejsc dla 6 latkówi 10 dla 5 latków podczas gdy podań jest ponad 60. Narzuca tym samym konieczność dokonania "wyboru"zapisania dziecka do klasy I. Potem uprawia się politycznie poprawną obłudę ,że rodzice dokonali wyboru. Ratusz stosuje nieuczciwą poitykę wobec rodziców tylko w mediach jakoś o tym cicho. Organizacja pracy szkół nie powinna się opierać nie na ograniczaniu ustawowego prawa rodziców i zimnej kalkulacji. Wiem że w mniejszych gminach w Polsce arkusze organizacji pracy szkół opierają się zgodnie z deklaracjami rodziców i nie Kombinuje się kosztem dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy 05.04.13, 11:27 Gość portalu: jan napisał(a): > dlatego nie posyłają sześciolatków do szkół, już raz przesunęli termin teraz za > pewne znowu to zrobią jaki więc jest sens wysyłać dziecko wcześniej do szkoły? Na szczęście przyszły rok nie będzie rokiem wyborczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: ludzie czekają na cofnięcie reformy IP: *.ichf.edu.pl 05.04.13, 12:56 Ale ludzie nie jętki - żyją dłużej i pamięć mają. A nic bardziej nie wkurza od ideologicznego robienia komuś "dobrze". Nie rób komuś "dobrze" nie będzie ci źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubawiony Dokładnie!Nie POmylą się-widzą kalendarz(wyborczy) IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.13, 14:53 Ta "reforma" w 2014 to klęska PO w wyborach samorzadowych 2014 i parlamentarnych 2015!!!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok dw... IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.04.13, 10:03 Zapraszam do przeczytania opinii Fundacji Naukowej Smarterpoland smarterpoland.pl/index.php/2013/02/reforma-edukacji-a-problemy-demograficzne/ Jest tu przedstawiona konkretna i rzetelna analiza problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trina Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok dw... IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 10:14 Pewnie, miejsc dla 6 i 7 latkow wystarczy. A co z pozniejszymi klasami? Co z gimnazjum, egzaminami do liceum czy na studia? Strzela mnie jak czytam takie stwierdzenia. Wszyscy maja gleboko gdzies los dzieci z rocznika 2008 na dalszych etapach edukacji. Nie pisze o 2007, bo tu rodzice jeszcze maja wybor i nie nic nie musza. Ja nie mam tego luksusu i moj syn bedzie musial brac udzial w tym wyscigu szczurow. A dodatkowo jest z konca roku, wiec juz na starcie ma tyly. pozostaje jedynie zalatwic odroczenie obowiazku szkolnego, zeby uniknac tego kolchozu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wola Re: Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.04.13, 10:26 Dokładnie tak! Mam córkę z końca roku 2008 i nie mam pojęcia jak się wyrówna sprawnościowo i intelektualnie z dzieckiem np. ze stycznia 2007 ( które jak najbardziej może być z nią w jednej klasie) do czasu egzaminu np. do gimnazjum. Mam w dup..e ustawę, która postanowiła poświęcić rocznik 2008 dla dobra następnych roczników. A szkoły w Warszawie to chyba będą zasuwać na 3 zmiany... I żeby nie było - nie mam nic przeciwko ustawie i nawet 4 latkom w szkole , jeśli byłaby zrobiona w CYWILIZOWANY sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr no właśnie. IP: *.emea.ibm.com 05.04.13, 11:05 dlatego najlepsze co może zrobić obecnie rodzic sześciolatka to wysłać go teraz do szkoły, żeby unikać kumulacji. niestety do półgłówków to nie dociera Odpowiedz Link Zgłoś
caitala Re: no właśnie. 05.04.13, 22:28 Tym bardziej jak ćwierćgłówki argumentują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok IP: 195.20.110.* 05.04.13, 11:19 Twoje dziecko nie musi iść do szkoły za rok. Zbierane są podpisy z wnioskiem o referendum, złóż swój podpis i zbierz od rodziny i znajomych, a uda się do tego nie dopuścić. Najgorsza jest bierność i pozwalanie innym, by decydowali o nas, a tak naprawdę o naszych dzieciach: www.ratujmaluchy.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok IP: *.knf.gov.pl 05.04.13, 14:36 W pełni się zgadzam.Całkowicie chore założenia i rocznik 2008 - przeznaczony na rzeź w przeładowanych szkołach, nauka na 3 zmiany, rywalizacja w klasie z dziećmi o rok starszymi, dwa razy większa konkurencja na egzaminach do kolejnych szkół. To jest rocznik który został przez ministerstwo edukacji poświęcony dla dobra reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
caitala ... a likwidacja szkoł 05.04.13, 22:21 Trina, masz rację - jak słyszę o likwidowaniu kolejnych gimnazjów i łączeniu szkół, to zaczynam się zastanawiać, czy tam "na górze" wszyscy jakiekolwiek szkoły pokończyli. Przecież nie da się zbudować dobrej oświaty jadąc na oszczędnościach i cięciach. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok 05.04.13, 11:26 Ale np. na Białołęce to same szkoły/dzielnica nie chcą 6latków w 1 klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
caitala Re: Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok 05.04.13, 22:34 No na Białołękę trudno się powoływać, bo już teraz będzie musiała wynajmować prywatne budynki, żeby upchnąć dzieciaki - brawo MEN i jego cudne pomysły! warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13668943,Bialoleka_wynajmie_prywatne_budynki_i_zrobi_w_nich.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona będzie masakra IP: *.31.114.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.04.13, 11:27 Dziecko 5cio letnie (z grudnia 2008) spotka sie w jednej klasie z dziecmi ze stycznia 2007 a takze z dziećmi o 3 lata starszymi- tymi które zostaną w klasie pierwszej na drugi rok.. Jak olbrzymia jest różnica miedzy dzieckiem 5cio a 9cio letnim!!!! Moim zdaniem zbyt duża by siedziały w jednej klasie... Zreszta 5ciolatek nie jest gotowy by usiedzieć w ławce przez 45 minut... Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: będzie masakra 05.04.13, 11:28 Gość portalu: ona napisał(a): > Dziecko 5cio letnie (z grudnia 2008) spotka sie w jednej klasie z dziecmi ze st > ycznia 2007 a takze z dziećmi o 3 lata starszymi- tymi które zostaną w klasie p > ierwszej na drugi rok.. Jak olbrzymia jest różnica miedzy dzieckiem 5cio a 9cio > letnim!!!! Moim zdaniem zbyt duża by siedziały w jednej klasie... Zreszta 5cio > latek nie jest gotowy by usiedzieć w ławce przez 45 minut... ??? W klasach 1-3 nie ma czegoś takiego jak nieklasyfikowanie do wyższej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: będzie masakra IP: *.31.114.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.04.13, 11:30 I tu sie zdziwisz- JEST!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: będzie masakra 05.04.13, 11:31 Gdzie? I czy dotyczyła ona 7latka czy 'niedojrzałego' (według rodzica) 6latka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: będzie masakra IP: *.31.114.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.04.13, 11:33 Sytuacja o której pisze, konkretna, akurat dotyczyła 6cio latka, który, jak okreslił pedagog szkolny, w przeciwieństwie tamtego który dziecko do szkoły kwalifiokował, nie było odpowiednio dojżałe do szkoły.. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: będzie masakra 05.04.13, 11:38 No właśnie. 6latek. Ciekawe tylko do czego to dziecko według pedagoga nie dojrzało. Bo i tak do szkoły pójdzie tylko nie do 2klasy a do pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: będzie masakra 05.04.13, 11:29 Gość portalu: ona napisał(a): > Dziecko 5cio letnie (z grudnia 2008) spotka sie w jednej klasie z dziecmi ze st > ycznia 2007 a takze z dziećmi o 3 lata starszymi- tymi które zostaną w klasie p > ierwszej na drugi rok.. Jak olbrzymia jest różnica miedzy dzieckiem 5cio a 9cio > letnim!!!! Moim zdaniem zbyt duża by siedziały w jednej klasie... Zreszta 5cio > latek nie jest gotowy by usiedzieć w ławce przez 45 minut... Ani 6latek. Ani większość 7latków. Na szczęście reforma to zmieniła - jedyne co - to należy wymóc jej realizację na nauczycielach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: będzie masakra IP: *.31.114.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.04.13, 11:31 Jeśli tak to czekam na realizacje.. A wiesz może jak to zostało rozwiązane?? Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: będzie masakra 05.04.13, 11:40 Praca jest w 'blokach' ok.20min. I zmiana. Np. literki, rysowanie, matematyka, wyklejanki. Przy czym podczas 'prac ręcznych' nie ma obowiązku sztywnego siedzenia w ławce. W między czasie przerwy ok.5 min. na pochodzenie po klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: będzie masakra IP: *.31.114.101.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.04.13, 11:45 To brzmi nie najgorzej.. Ciekawe jak z realizacją.. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: będzie masakra 05.04.13, 12:12 Ja piszę jak jest w klasie mojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sześciolatek Re: będzie masakra IP: 195.117.224.* 05.04.13, 13:03 w klasach I - III dzieci nie siedzą w ławkach "od dzwonka do dzownka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as w normalnym kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 16:03 w normalnym kraju osoby u władzy odpowiedzialne za ten skandal i tę wielką szkodę dla naszych dzieci już dawno siedziałyby w pierdlu. Odpowiedz Link Zgłoś
caitala Re: będzie masakra 05.04.13, 22:30 ?? Nie? W Szkołach Montessori chyba, bo w zwykłej podstawówce od pierwszej klasy - córka miała miesiąc na rozgrzewkę, a potem do ławek! Odpowiedz Link Zgłoś
leo.17 Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok dw... 05.04.13, 23:45 mnie przerażają te ilości dzieci z jednego rocznika, trzeba będzie mieć naprawdę mocny charakter, żeby sobie poradzić z rywalizacją w egzaminach na studia, w szukaniu dobrego stażu i pracy... ja byłam w tzw wyżu demograficznym i już było ciężej, np. przy dostaniu się do liceum, nie wyobrażam sobie jak będzie cięzko w przyszłości 'podwójnemu rocznikowi szkolnemu" :( Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok 10.04.13, 12:50 Są dwie sprawy. 1) Czy ta reforma jest potrzebna 2) Sprawa kumulacji i podwójnego rocznika. 1) Fajnie, jak ktoś ma dobre doświadczenia, ale niestety wielu rodziców ma doświadczenia złe. Reforma sprowadza się w sumie do tego, że to, co dzieci robiły dawniej w obowiązkowych zerówkach przesunięto do klasy pierwszej. Tyle że w warunki lekcji, dzwonków, świetlicy, tornistrów, nieraz ocen (bo nie wszędzie wcale funkcjonuja oceny opisowe). Komu to zrobiło dobrze? Pewnie budżetowi samorządów. Można więcej dzieci wepchnąć. Bo już w szkole może chodzić na drugą zmianę. Wielu nauczycieli nie wie, jak uczyć te młodsze dzieci. Bo one wymagają innego podejścia. A prgoram klasy czwartej nie jest gotowy na dziewięciolatki (tym bardziej na ośmiolatki, które niebawem skończą dziewięć). Nie ma co sie roztkliwiac o zabieraniu dzieciństwa. Szkoły nie są gotowe. Nie tylko jest to kwestia krzesełek, ale programu i podejścia nauczycieli przede wszystkim. 2) Kumulacja - jeśli już przesuwać wiek szkolny, to nie w taki sposób! Mam sama córki, między którymi roóżnica wieku wynosi 18 miesięcy. Obie są inteligentne. Ale jak usiądą w jednej ławce, ta młodsza nie będzie miała z tą starszą szans. Przez dlugi czas - chodzi o koncentrację, o małą motorykę, o abstrakcyjne pojęcia. A w jednej klasie (czy roczniku) będzie różnica nawet 23 miesiące!!! Ten kto to wymyślił chyab nie ma pojęcia o rozwoju i psychologii dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: książkowy molik Re: Mało 6-latków pójdzie do szkół. Czyli za rok IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.13, 16:46 Jest jeszcze trzecia sprawa - program nauczania. Po zreformowaniu go, w klasach 1-3 zaszły bardzo istotne zmiany=rzeczywiście program mocno uproszczono/okrojono, co chociażby w podręczniakach zobaczyć można. Jednakże zerknąwszy i porównawszy dawne i zreformowane podręczniki do klasy 4 widać zmiany... kosmetyczne:(. Zatem dzieci (zwłaszcza te, które rozpoczęły naukę jako 6latki, a do tego realizowały pakiety edukacyjne dla nich dostosowane) czeka skok na głęboką wodę po skończeniu klasy trzeciej. Odpowiedz Link Zgłoś