zjawa-z-dworu 26.07.04, 19:13 Czy dom Melchiora Wańkowicza przy ul. Dzennikarskiej przetrwał wojnę ? Jeżeli nie to w którym miejscu stał? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sqh Re: Dom Wańkowicza 26.07.04, 21:05 Na pewno spłonęło mieszkanie - Wańkowicz wspominał potem o spalonym rękopisie dwutomowego dzieła-reportażu o Kresach "Znowu Siejemy", którego wydanie zapowiadane było już w 1939 r., w "Sztafecie". A z całego Żoliborza Dziennikarskiego doszczętnie zniszczony został chyba tylko największy budynek, przy Krasińskiego, róg Dziennikarskiej. Nie wiem, jaki miał on adres i czy Wańkowicz mieszkał akurat w nim, ale szczęśliwym zbiegiem okoliczności mam "Gońca Krakowskiego" nr 290 z 10/11 XII 1944, w której to gazecie żona pisarza, Zofia, zamieściła ogłoszenie o poszukiwaniu córki Krystyny (zginęła 6 VIII w Powstaniu) i podała adres zamieszkania Dziennikarska 3. Odpowiedz Link Zgłoś
annanowosielska Re: Dom Wańkowicza 27.07.04, 14:56 O losach swojego domu na Dziennikarskiej pisze Wańkowicz w "Zielu na kraterze". Został zniszczony. Jeżeli interesujesz sie Wańkowiczem to może wiesz gdzie szukać zdjęcia grobu pisarza na warszawskich Powązkach. Ukradziono z nich płaskorzeźbę, prawnukowie chcą ją odtworzyć i nie mają wzoru.Pozdrawiam Anna Odpowiedz Link Zgłoś
sqh Re: Dom Wańkowicza 27.07.04, 15:14 Czytałem oczywiście Twój post i przegrzebałem dostępną mi literaturę (i o Wańkowiczu i o warszawskich cmentarzach), ale niestety - na próżno :-( Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa-z-dworu Re: Dom Wańkowicza 27.07.04, 15:53 Niestety też na ten temat nic nie wiem. Cenię po prostu Wańkowicza za jego kunszt pisarski. Dysponował ogromnym talentem.Pisał z temperamentem, dowcipem,piękną polszczyzną. Mimo że pierwszą młodość mam już za sobą często wracam do jego książek również tych adresowanych do młodzieży. Jak coś znajdę to się odezwę . Odpowiedz Link Zgłoś
i2h2 Re: Dom Wańkowicza 01.08.04, 14:20 Możliwe, że o zdjęcie grobu Wańkowicza warto dowiedzieć sie w Studium Architektonicznym na Przyrynek (?)- adresu nie jestem pewna :-( Uczniowie w ramach jakichś prac zaliczeniowych robili dokumentację cmentarza, może ktoś zrobił takie zdjęcie chociażby dla siebie. Przepraszam, że piszę tak niedokładnie, ale nie uczestniczyłam w tym osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś