Dodaj do ulubionych

Zmiany na linii 188 - skandal!

IP: 193.0.110.* 06.04.02, 20:36
W soboty i święta jeździ po zmianie co pół godziny! W dni powszednie -
przeważnie coś koło 20 minut. Któremu kretynowi przeszkadzała dotychczasowa i
tak niezbyt rewelacyjna częstotliwość jej kursowania? Było wiele innych linii,
które możnaby obciąć.
Obserwuj wątek
    • Gość: mysza Re: Zmiany na linii 188 - skandal! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.02, 22:26
      nie znam szczegolow ale to chyba wieksza akcja wiem ze 406 skrocili do
      Warynskiego :((
      • Gość: ŁukaszK Re: Zmiany na linii 188 - skandal! IP: *.piatka.o.k.pl / 10.0.0.* 09.04.02, 19:48
        Gość portalu: mysza napisał(a):

> nie znam szczegolow ale to chyba wieksza akcja wiem ze 406 skrocili do
        > Warynskiego :((

Akcja nie ma pieniędzy na komunikację.
    • szaser Re: Zmiany na linii 188, 523 - skandal! 09.04.02, 09:12
      Poza tym są to jedyne linie łączące Olszynkę ze światem, a ludzi mieszka tam od
      groma i coraz więcej. Więc czasem już przy szpitalu MON, trudno o miejsce.
    • szaser Re: Zmiany na linii 188 - skandal! 09.04.02, 09:14
      Dlaczego MZK ograniczyły i tak niewielką liczbę kursów na tak intensywnie
      uczęszczanej trasie?
      Przecież wystarczy wsiąść o 7.30 na Olszynce, aby już przy Rondzie
      Wiatraczna nie było żadnego miejsca siedzącego. Natomiast przy ul.
      Afrykańskiej dzieją się dantejskie sceny z wsiadaniem i wysiadaniem. Rzadko
      kiedy autobusy tych linii jadą z zadawalającą prędkością. Płacę ogromne
      koszty za przejazd i mam prawo wymagać standardu przynajmniej
      odpowiadającego dawnemu autobusowi "K". Wspomniane numery 188 i 523 jeżdżą
      stadami, a kierowcy 188, widząc, że ludzie chcą się przesiąść do jadącego
      przeważnie szybciej 523, zwalniają i unikają wspólnego zatrzymywania się na
      przystankach. Chyba najwyższy czas zawiadomić Urząd
      Antymonopolowy o nagannych praktykach MZK?
      (jak, kto chce ZTM, MZA itd., zmiana nazwy nic wam nie da.

• sloggi Re: Zmiany na linii 188 - skandal! 09.04.02, 09:23
        Wspomniane numery 188 i 523 jeżdżą stadami, a kierowcy 188, widząc, że ludzie
        chcą się przesiąść do jadącego przeważnie szybciej 523, zwalniają i unikają
        wspólnego zatrzymywania się na przystankach. Chyba najwyższy czas zawiadomić
        Urząd Antymonopolowy o nagannych praktykach MZK?
        (jak, kto chce ZTM, MZA itd., zmiana nazwy nic wam nie da.
        >
        Chyba logiczne, że 523 jako linia przyspieszona jedzie szybciej niż zwykłe 188 ?
        Weź pod uwagę, że od Ronda Jazdy Polskiej do Dw.Zachodniego 523 praktycznie wozi
        powietrze. Wiem, bo często to widzę.
        A z Olszynki do świata masz jeszcze 102, a na prowincję 135.
        • Gość: Wojtas Re: Zmiany na linii 188 - skandal! IP: *.ia.pw.edu.pl 09.04.02, 17:07
          sloggi napisał(a):

> Weź pod uwagę, że od Ronda Jazdy Polskiej do Dw.Zachodniego 523 praktycznie woz
          > i
          > powietrze. Wiem, bo często to widzę.
          > A z Olszynki do świata masz jeszcze 102, a na prowincję 135.

No to zamiast ograniczac czestotliwosc kursowania 523 na calej trasie, ktore od
          Dw. Zachodniego znow sie zapelnia to lepiej by bylo zorganizowac dodatkowa linie
          szczytowa z Olszynki do Ronda Jazdy Polskiej (tu by mogla zwaracac). I na
          przyklad 523 skrocic do ronda Wiatraczna (w szczycie). No coz ludzie by musieli
          sie przesiadac, ale raczej wszyscy korzystajacy na codzien z komunikacji
          miejskiej maja bilety sieciowe (bo tych posiadaczy biletow na jedna linie jest
          nieporownywalnie mniej), wiec wiecej by nie placili
      • Gość: ŁukaszK Re: Zmiany na linii 188 - skandal! IP: *.piatka.o.k.pl / 10.0.0.* 09.04.02, 19:54
        szaser napisał(a):

> Dlaczego MZK ograniczyły i tak niewielką liczbę kursów na tak intensywnie
        > uczęszczanej trasie?

Są bardziej uczęsczane.

> Przecież wystarczy wsiąść o 7.30 na Olszynce, aby już przy Rondzie
        > Wiatraczna nie było żadnego miejsca siedzącego. Natomiast przy ul.

SIEDZĄCEGO!? A myślisz, że ja to siedzę sobie co dzień?
        Nie tylko na 188 tak jest.

> Afrykańskiej dzieją się dantejskie sceny z wsiadaniem i wysiadaniem. Rzadko
        > kiedy autobusy tych linii jadą z zadawalającą prędkością. Płacę ogromne
        > koszty za przejazd i mam prawo wymagać standardu przynajmniej
        > odpowiadającego dawnemu autobusowi "K". Wspomniane numery 188 i 523 jeżdżą

Ogroomne pieniądze - policz sobie lepiej...
        Dajesz złotówkę, może 2 na dzień. Za to mają
        utrzymać tabor (stary przecież!), kierowców, pracowników innych...

> stadami, a kierowcy 188, widząc, że ludzie chcą się przesiąść do jadącego
        > przeważnie szybciej 523, zwalniają i unikają wspólnego zatrzymywania się na
        > przystankach. Chyba najwyższy czas zawiadomić Urząd
        > Antymonopolowy o nagannych praktykach MZK?

Ach, zawiadamiaj, że Zarząd Transportu Miejskiego,
        powołany jako jedyna instytucja w mieście do
        zarządzania transportem miejskim jest jedyna.
        Przecież popadłeś w sprzeczność...
        Przeczytaj jeszcze raz to, co napisałeś...

> (jak, kto chce ZTM, MZA itd., zmiana nazwy nic wam nie da.

Nie zmiana, tylko umiejętne z niej korzystanie.
    • Gość: ŁukaszK Re: Zmiany na linii 188 - skandal! IP: *.piatka.o.k.pl / 10.0.0.* 09.04.02, 19:48
      Gość portalu: Quetzal napisał(a):

> W soboty i święta jeździ po zmianie co pół godziny! W dni powszednie -
      > przeważnie coś koło 20 minut. Któremu kretynowi przeszkadzała dotychczasowa i
      > tak niezbyt rewelacyjna częstotliwość jej kursowania? Było wiele innych linii,
      > które możnaby obciąć.

Propozycje może jakieś?
      • Gość: www Re: Zmiany na linii 188 - skandal! IP: 193.59.130.* 10.04.02, 14:19
        Nieprawda, są linie prywatne, a ZTM jest tylko dotowany z kasy samorządowej za
        pieniądze wszystkich podatników. TP, SA też dostała i dostaje kary za
        monopolistyczne praktyki, za które oczywiście płacimy wszyscy. A linia 102 nie
        rozwiązuje w ogóle sprawy bo jeździ zatkanym od początku do końca
        Świętokrzyskim, i Tamką. Z Olszynki więc nie sposób wydostać sie w miarę
        sprawnie i dość szybko innymi niż 188 i 523. W dodatku na tych liniach od roku
        zaczęły jeździć w godzinach szczytu prawie wyłącznie pojedyncze malutkie
        autobusiki (szczególnie 523) w żółwim tempie. Nie po to istnieje linia
        przyspieszona 523, aby pasażerowie, którzy później wsiedli na Olszynce, mogli
        spotkać się na tym samym przystanku np. Rondzie J.P. o jakiejś konkretnej
        godzinie. Linia ta powina korelować ze 188 w taki sposób, aby na trasie
        pokrywającej się wzajemnie, nie doszło nigdy do spotkania. Właśnie tylko wtedy
        te autobusy nie będą jeździć stadami. Z perspektywy Woli lub Bemowa, a
        najlepiej Bródna, łatwo dywagować o dostosowaniu się do linii, na których czeka
        się do 20 minut w szczycie, a potem przyjeżdża w mrówczym tempie stary
        rozklekotany i zatłoczony już na pętli, berliet, czy coś w tym rodzaju.
        Wsiadając na pętli pasażer ma prawo zająć miejsce siedzące. Uważam zresztą, że
        jazda na stojąco powina być wręcz zabroniona. Jeden wielki SKANDAL.
        • sloggi Re: Zmiany na linii 188 - skandal! 10.04.02, 14:30
          Gość portalu: www napisał(a):

> pokrywającej się wzajemnie, nie doszło nigdy do spotkania. Właśnie tylko wtedy
          > te autobusy nie będą jeździć stadami. Z perspektywy Woli lub Bemowa, a
          > najlepiej Bródna

Zmamy się ?

> Wsiadając na pętli pasażer ma prawo zająć miejsce siedzące. Uważam zresztą, że
          > jazda na stojąco powina być wręcz zabroniona. Jeden wielki SKANDAL.

Ubawiłeś mnie tym do łez. Świetne !
        • szczupy Re: Zmiany na linii 188 - skandal! 12.11.02, 01:30
          Kup pan sobie samochód, problem z miejscami stojącymi z głowy!
      • Gość: Quetzal Re: Zmiany na linii 188 - skandal! IP: 193.0.110.* 15.04.02, 19:02
        Chętnie. Na początek sugeruję redukcję tych stad autobusów jeżdżących na
        Gocław, z 111 na czele.
        • szaser 523 22.04.02, 09:11
          Dzisiaj znowu pół godziny czekania i pojedynczy 523 cały pełny, a na przystanku
          44 osoby(ze mną). Wyobrażacie sobie co sie działo.
          • Gość: reper Re: 523 IP: 193.59.130.* 24.04.02, 08:52
            A wczoraj jechałem 188 po 13.00 na wiatraczną i w pojeździe IKARUS wszystkie
            grzejniki na maksa, a wywietrzniki pozamykane, jak w mikrofali. Ciekawe, kto za
            to płaci? Ja wiem.
            • Gość: szaser Re: 523 IP: 193.59.130.* 10.05.02, 10:13
              Wczoraj godz. 16.20 przystanek na rasie „Ł” przy Saskiej, w kierunku
              Wiatracznej. 25 minut czekania i podjeżdża w końcu 523 pojedynczy typu Berliet
              już nieźle zapakowany. Tłum atakuje pojazd, ale część się nie dostała do
              wnętrza. Więc następne 20 minut i nareszcie dłuższy 188. Normalny burdel...na
              kółkach.
              • sloggi Re: 523 10.05.02, 10:26
                Gość portalu: szaser napisał(a):

> Wczoraj godz. 16.20 przystanek na rasie „Ł” przy Saskiej, w kierun
                > ku
                > Wiatracznej. 25 minut czekania i podjeżdża w końcu 523 pojedynczy typu Berliet
                > już nieźle zapakowany. Tłum atakuje pojazd, ale część się nie dostała do
                > wnętrza. Więc następne 20 minut i nareszcie dłuższy 188. Normalny burdel...na
                > kółkach.

To kto tym jeździ, że jest to burdel, a nie autobus ?
                :)
                • iwo_ Re: 523 12.11.02, 18:40
                  sloggi napisał(a):

> To kto tym jeździ, że jest to burdel, a nie autobus ?
                  > :)

Szaser i wielu innych... ;-)))
              • maciej.babel Re: 523 21.11.02, 17:34
                Chciałbym zauważyć, że w Warszawie Berliety są dwa i oba na R-5 Inflancka. Stąd
                wnioskuje, że kłamiesz, bo 523 obsługują R-6 Redutowa i R-10 Ostrobramska. A
                Jelcz 120M, którego widziałeś niewiele ma wspólnego z Berlietem (podobne pudło,
                podkreślam tylko podobne)
                • szaser Re: 523 22.11.02, 08:00
                  maciej.babel napisał:
                  "Chciałbym zauważyć, że w Warszawie Berliety są dwa i oba na R-5 Inflancka. Stąd
                  wnioskuje, że kłamiesz, bo 523 obsługują R-6 Redutowa i R-10 Ostrobramska. A
                  Jelcz 120M, którego widziałeś niewiele ma wspólnego z Berlietem (podobne pudło)"

Dzieciaku! Ja jeździłem Berlietami, jak ciebie jeszcze nie było w planach, więc
                  rozpoznam tę markę bez problemów. Poza tym podobne zabytki jeżdżą codziennie na
                  182 spod Metra Politechnika o 6.48, a więc złapałem cie na kłamstwie (idąc
                  twoim tokiem myślenia, notabene jak nie znasz Józka Krawczyńskiego, to z tego
                  wynika, że nie jesteś z Warszawy!?)
                  • Gość: maciej.babel Re: 523 IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 22.11.02, 12:41
                    szaser napisał:

> maciej.babel napisał:
                    > "Chciałbym zauważyć, że w Warszawie Berliety są dwa i oba na R-5 Inflancka.
                    Stą
                    > d
                    > wnioskuje, że kłamiesz, bo 523 obsługują R-6 Redutowa i R-10 Ostrobramska. A
                    > Jelcz 120M, którego widziałeś niewiele ma wspólnego z Berlietem (podobne
                    pudło)
                    > "
                    >
                    >
                    >
                    >
                    > Dzieciaku! Ja jeździłem Berlietami, jak ciebie jeszcze nie było w planach,
                    więc
                    >
                    > rozpoznam tę markę bez problemów. Poza tym podobne zabytki jeżdżą codziennie
                    na
                    >
                    > 182 spod Metra Politechnika o 6.48, a więc złapałem cie na kłamstwie (idąc
                    > twoim tokiem myślenia, notabene jak nie znasz Józka Krawczyńskiego, to z tego
                    > wynika, że nie jesteś z Warszawy!?)
                    >
                    Nie będę się z tobą kłócić, ale tak się składa, że cały tabor autobusowy
                    Warszawy mogę ci wyrecytować z pamięci. Ostatnie dwa Berliety zostaną skreślone
                    ze stanu inwentarzowego MZA z dniem 1.12.2002 (numery taborowe 91 i 94) A to co
                    ty widzisz na ulicach to Jelcze 120M (automatyczna skrzynia biegów, silnik
                    Mercedesa, zupełnie nowa pneumatyka-inna niż w Berlietach)
                    Oto numery taborowe Jelczy 120M
                    - Zajezdnia Redutowa R-6
                    4440,4441,od 4460 do 4469 rok prod. 1994
                    - Zajezdnia Chełmska R-9
                    od 4290 do 4299 rok prod. 1992
                    od 4340 do 4349 rok prod. 1993
                    od 4390 do 4399 rok prod. 1993
                    od 4490 do 4499 rok prod. 1994
                    - Zajezdnia Stalowa R-13
                    od 4430 do 4439 rok prod. 1994
                    od 4480 do 4484 rok prod. 1994
                    od 4486 do 4488 rok prod. 1994
                    W sumie jest ich 70.
                    W latach dziewięćdziesiątych Berlietów już nie produkowano.
                    Jeśli dalej twierdzisz, że są to Berliety, to zapraszam do działu
                    konstrukcyjnego MZA przy Senatorskiej 37.
                    A teksty o dzieciakach zostaw sobie dla rodziny, bo na pewno mam znacznie
                    większą wiedzę o autobusach, niż ty o własnej rodzinie.
                  • maciej.babel Re: 523 22.11.02, 12:45
                    Sorry,że się nie zalogowałem. Po prostu zapomniałem - mówię to, żebyś nie
                    myślał sobie, że się ukrywam.
            • Gość: Wojtas Grzanie w 523 IP: 2.1.* / *.pnu.com 10.05.02, 17:16
              Nikt za to nie płaci bo grzanie jest niejako wpisane jako konsekwencja
              rozgrzewania sie pracującego silnika - tylko to ciepło mozna tłoczyć do wnetrza
              autobusu lub na zewnątrz. Tu kierowca wybrał wnetrze.
    • szaser Re: Zmiany na linii 188 - skandal! 22.05.02, 09:25
      6.15 rano dzisiaj na przystanku przy szpitalu MSW na Szaserów czeka ok. 30 osób
      podjeżdża po 20 minutach załadowany 523 i to malutki.
    • szaser Re: Zmiany na linii 188 i 523- skandal! 14.06.02, 08:46
      Dziś 6.15 przy Szpitalu MSW 188 i 523 podjeżdżają razem. Ludzie biegną ze 188
      do pięćsetki, mało nóg nie połamią. Na następny autobus do Centrum trzeba
      będzie czekać ok. pół godziny.
    • szaser Re: Zmiany na linii 188 i 523 20.06.02, 09:13
      188 zgodnie z nowym rozkładem ma tylko dwa kursy od 6.00 do 7.00, kiedy ludzie
      walą do pracy.
      • Gość: Wojtas Re: Zmiany na linii 188 i 523 IP: *.ia.pw.edu.pl 20.06.02, 17:01
        Wprawdzie nie jeżdżę 188, ale ten autobus ile by nie podstawić taboru jest
        pełny w godzinach szczytu.
        Najwyraźniej ktoś tej linii w ZTM nie lubi.
        • szaser Oj nie lubią w ZTM linii 188 i 523 24.06.02, 08:23
          Święta prawda!
    • szaser Zmiany na linii 188 i 523 - skandal! 03.07.02, 08:25
      Dzisiaj od 6.00 do 6.40 kompletnie żadnego z nich
      • Gość: Wojtas To hobby? IP: 2.1.* / *.pnu.com 03.07.02, 13:06
        Ty od rana obserwujesz, czy 188 i 523 jeździ oraz kiedy bo nie możesz spać, czy
        w pracy widok masz na ulicę, którą jeżdżą owe linie?
        Przepraszam jesli uraziłem.

Chyba na nic się jednak Twoje utyskiwania w najblizszym czasie zdadzą.
        • szaser Smutna konieczność! 04.07.02, 07:27
          Pożyjemy, zobaczymy!
    • Gość: Wojtas 188 i 523 rano IP: 2.1.* / *.pnu.com 18.11.02, 16:18
      Rano w Al. stanów Zjednoczonych autobusy 188 (Solaris) i 523 (krótki Ikarus!!!)
      nie są w stanie zabrać wszystkich pasażerów z przystanków. Mowa zwłaszcza o
      kursach z ok. godz. 7.40. Pasażerowie mieszczą się dopiero w MANie (515), który
      przyjeżdża 5 - 10 min. po 188 i 523. Czy w MZA nie mogą zamienić autobusów na:
      MAN-a (188) i przegubowego Ikarusa (523). Wystarczy wziąć je z wcześniejszych
      lub późniejszych kursów, które nie są tak obciążone. A na nie wprowadzić te
      wozy z godz. 7.40.
      • szaser Re: 188 i 523 rano, wieczór i w południe! 31.01.03, 07:52
        Co za popapraniec w ZTM-ie wymyślił zaprzęgnięcie małego ikaruska na 523. Nie
        dość, że jeżdżą stadami ze 188, to już nie można dostać się na drugim
        przystanku za pętlą na Olszynce. Ludzie na Saskiej nawet nie podchodzą do
        drzwi, żeby wsiadać. Przecież to jedna z najbardziej obciążonych linii!!! Swoją
        drogą nigdy nie widziałem malucha na 188, czyżby dlatego, żeby cudzoziemcy z
        Okęcia nie pomyśleli, że Warszawa to wiocha z pekaesami?

Nie chce mi się kasowac tych śmieci dodawanych na siłę do każdego postu.
        ___________________________________________________________________________
        Sygnaturka będzie dodawana do postów, które napiszesz.
        Sygnaturka jest wspólna dla poczty i dla forum (zmiana tutaj powoduje zmianę w
        poczcie)
    • tarantula01 A co teraz 11.03.03, 15:41
      Czy ostatnio coś się zmieniło?
      • tony16 Re: A co teraz 11.03.03, 18:28
        tarantula01 napisał:

> Czy ostatnio coś się zmieniło?

Tak,pająku, teraz zauwazylem ze w szczycie jezdzi co 12 min.
        • pawciod Re: A co teraz 11.03.03, 20:34
          Zaobserowwałem, że od Politechniki na Pragę luźny nie jest, ale i ścisku nie
          zaobserwowałem.
          • Gość: obserwator ZTM myślący inaczej IP: 213.77.38.* 14.05.03, 10:04
            Ok. 6.45 zawsze z pętli na Olszynce Grochowskiej startuje 523 w postaci
            starego, małego ikaruska. Na pętli napełnia się po brzegi, do tego stopnia, że
            przy szpitalu, już nie można do niego wsiąść. Co za debil robił analizy
            przewozów tej linii w godzinach szczytu. Natomiast po 18.00 523 jeździ prawie
            pusty, ale za to duży i przegubowy. 523 i 188 są to jedyne drogi wyjazdowe do
            centrum z tego osiedla, więc nie istnieją żadne rozsądne powody, aby w
            godzinach porannego szczytu miały miejsce próby przewozów pasażerów
            nieodpowiednimi pojazdami. Mieszkańcy osiedli wzdłuż Szaserów czują się
            dyskryminowani przez ZTM, traktowaniem ich jako klientów drugiej kategorii!
            • pawciod Re: ZTM myślący inaczej 14.05.03, 17:57
              Generlanie solówki na 523 to barbarzyństwo.
              • tomcio6776 Wtyczka? dodatek? 14.05.03, 20:43
                Pewnikiem ta solówka na 523,to dodatek lub wtyczka...
                • tarantula01 Re: Wtyczka? dodatek? 15.05.03, 11:20
                  tomcio6776 napisał:

> Pewnikiem ta solówka na 523,to dodatek lub wtyczka...

To w takim razie, gdyby zabrać te wtyczki i dodatki, to z obsługi 523
                  zniknęłoby chyba 1/3 brygad.
                • pawciod Re: Wtyczka? dodatek? 15.05.03, 16:06
                  Niestety zdarzają się i całki. Głównie z R6 jak zaobserwowałem.
                  • szaser Żeby tak codzienie! 23.05.03, 07:17
                    Dzisiaj rano ogarnęło mnie niepomierne zdziwienie. Autobusy na Szaserów
                    podjeżdżały punktualnie, co do sekundy na przystanek przy WIM (d. Szpital MSW)
                    i nie było żadnej solówki. Pasażerowie zadowoleni, jak nigdy. Okazało się, że
                    linie na Szaserów są dzisiaj śledzone przez patrole MZA. Jeden stał przy
                    Wspólnej Drodze. A więc jak się pilnuje, to można dobrze! Ale dlaczego nie
                    można bez pilnowania?
                    • pawciod Re: Żeby tak codzienie! 23.05.03, 18:02
                      Nie sądzę, zeby układ wozów był efektem działań Nadzoru. To tylko kwestia
                      dyspozytora na zakładzie. Może po prostu miał dziś lepszy dzień.
                      • Gość: szaser znowu to samo IP: 213.77.38.* 28.05.03, 08:05
                        Od wczoraj znów grasują pojedyńcze rupiecie na 523, uwaga na kurs o 15.00 spod
                        Riviery na Olszynkę!
    • tarantula01 A jak jest od października? 06.11.03, 11:52
      W październiku tego roku podobno zwiększono częstowliwości kliku linii. Czy
      znalazło się miejsce na 188 i 523?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka