Dodaj do ulubionych

znak ryby na samochodzie

16.04.02, 10:37
Witam
Od jakiegos czasu, przygladam sie roznym samochodom, i na niektorych jest
naklejona naklejka w ksztalcie ryby, taka niedokonczona osemka, oczywiscie
obrocona o 90 stopni. Czy ktos wiec co to oznacza, sam wiem ze kiedys taki znak
mieli chrzescijanie, ale teraz nie wiem, moze to jakas sekta :) ?
Obserwuj wątek
    • Gość: mnk Re: znak ryby na samochodzie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.04.02, 10:49
      Oznacza to, ze w przypadku zejścia z tego świata np. w następstwie wypadku
      osobnik przebywający w samochodzie z takową naklejką lub tatuażem na ciele
      zgadza się zostać pośmiertnie dawcą organów do przeszczepów.

amen :-)

P.S. Chyba tez zrobie sobie na ramieniu taki tatuaz...
      • Gość: uf Re: znak ryby na samochodzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 10:57
        serio???????????

Znajomi powiedzieli mi, że to nowe logo alarmów PIRANHA.

uf
        • Gość: mnk Re: znak ryby na samochodzie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.04.02, 11:26
          Napisalem to jak najbardziej serio - kiedys nawet w wyborczej byl artykul - ta
          ósemka ma symbolizowac ciaglosc zycia, czy jakos tak...
          • Gość: Marta Re: znak ryby na samochodzie IP: *.acn.pl / 10.128.131.* 16.04.02, 12:04
            Zgadzam się z mnk.Ten znak na aucie oznacza,że w przypadku jakiegoś wypadku
            samochodowego i śmierci zgadzasz się na pobranie twoich narządów wewnętrznych.
            • Gość: lukino Re: znak ryby na samochodzie IP: *.man.polbox.pl 16.04.02, 12:35
              Ale z tego co wiem, acz moge sie mylic, to raczej nalezy sie sprzeciwiac niz
              zgadzac... Znaczy: organy moga byc pobrane od kazdej ofiary wypadku, chyba ze
              ta wczesniej zastrzegla to sobie, o czym ma mowic odpowiedni wpis w Dowodzie
              Osobistym, a nie niewielka naklejka na karoserii, ktora moze bardzo latwo
              zostac zerwana w czasie wypadku...
    • Gość: uf Re: znak ryby na samochodzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 10:58
      ambush napisał(a):

> Witam
      > Od jakiegos czasu, przygladam sie roznym samochodom, i na niektorych jest
      > naklejona naklejka w ksztalcie ryby, taka niedokonczona osemka, oczywiscie
      > obrocona o 90 stopni. Czy ktos wiec co to oznacza, sam wiem ze kiedys taki znak
      >
      > mieli chrzescijanie, ale teraz nie wiem, moze to jakas sekta :) ?

Kiedy widzę auto z takim znaczkiem mam dokladnie takie same skojarzenia!

uf

• tassman znak płetwonurka na samochodzie 16.04.02, 11:02
        A ja czesto widuje samochody z naklejonym z tyłu płetwonurkiem. Moze mnie ktos
        oswieci co ON oznacza??

tassman:)
        • sampok Re: znak płetwonurka na samochodzie 16.04.02, 12:14
          nurek oznacza nurka
          auto z nalepka uzewnetrznia preferencje wlasciciela co do sposobu spedzania
          wolnego czasu w glebinach wodnych
          zdravko
          • Gość: Gosc Re: znak ryby na samochodzie IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 16.04.02, 12:40
            Znak ryby oznacza wiec rybaka - lub wedkarza.
          • Gość: ann.k Re: znak płetwonurka na samochodzie IP: 192.168.0.* 16.04.02, 12:41
            sampok napisał(a):

> nurek oznacza nurka
            > auto z nalepka uzewnetrznia preferencje wlasciciela co do sposobu spedzania
            > wolnego czasu w glebinach smietnikowych :)
            > zdravko

• Gość: zet Re: znak płetwonurka na samochodzie IP: 195.187.84.* 16.04.02, 12:43
            a w takim razie co oznacza naklejka przedstawiająca dwa kopulujące króliczki?
            Czy to też wyraża zainteresowania posiadacza samochodu? :))))
            • tassman znak kopulujacych sie królików 16.04.02, 13:00
              Gość portalu: zet napisał(a):

> a w takim razie co oznacza naklejka przedstawiająca dwa kopulujące króliczki?
              > Czy to też wyraża zainteresowania posiadacza samochodu? :))))

Zet,

Oczywiście. Trafiłas w sedno problemu. Gość (albo gosciówa) który ma przyklejoną
              na tyle wozu naklejkę "dwa kopulujace sie króliki" jest klasycznym podglądaczem
              kopulujacych sie królików na przydrożnych łąkach albo podglądaczem kopulujących
              się w lasach, na parkingach samochodowych parek....

Miejcie sie na bacznosci co niektórzy ;)))Oby was nie zaskoczył w trakcie ;))(nie
              mylic na trakcie).

PZDR
              tassman:)

• atob Re: Glowa losia na samochodzie 16.04.02, 12:45
            Az sie boje myslec :-))) A widzialem ..........prawde mowie .
            • Gość: Gosc Re: Dwa kroliczki na samochodzie IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 16.04.02, 12:55
              Dwa kroliczki to oczywiscie zajaczki, a samochod nalezy do mysliwego. Zajaczki,
              jak wiadomo, najlatwiej ustrzelic w trakcie kopulacji.
              • Gość: ZOMO Re: Dwa kroliczki na samochodzie IP: *.acn.pl / 10.128.136.* 16.04.02, 17:43
                A co powiecie na znaczek z dwoma nurkami?;)
    • rezurekcja Re: znak ryby na samochodzie 16.04.02, 12:55
      Takie naklejki mozna kupic w skelpach literaura religijna. NIe bywam w sklepach prowadzonych przez
      chrzesciajn niekatolikow, wiec nie wiem, czy u nich tez mozna takie nabyc. Tego symbolu uzywanow
      poczatkach chrzesciajnstwa, kiedy znak krzyza nie byl przyjety.
      Teraz rybe przyklejaja na swoje samochody chrzescijanie, ktorzy w ten sposob chca podkreslic swoja wiare.
      BYc moze jest to tez znak, zeby w razie wypadku swiadkowei zatroszczyli sie o ksiedza dla rannego
      samochodziarza.
      Kazdy znak mozna naduzyc. Ale przyznaje, ze rybe na samochodzie widywalam glownie u znajomych ksiezy i
      swieckich chrzescijan.

Jezeli chodzi o pobieranie organow: wyszla ustawa, na mocy ktorej nie trzeba juz pytac. Oto stosowny
      fragment:

USTAWA

z dnia 26 października 1995 r.

o pobieraniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów.

(Dz. U. z dnia 6 grudnia 1995 r.)

Art. 1. 1. Ustawa reguluje pobieranie i przeszczepianie komórek, tkanek i narządów, pochodzących ze zwłok
      lub
      od żywego człowieka.
      2. Ustawa nie dotyczy pobierania i przeszczepiania komórek rozrodczych i gonad, tkanek embrionalnych i
      płodowych oraz narządów rozrodczych i ich części, a także pobierania, przechowywania, przetaczania i
      dystrybucji
      krwi.

Art. 2. Komórki, tkanki i narządy mogą być pobierane ze zwłok ludzkich w celach diagnostycznych,
      leczniczych,
      naukowych i dydaktycznych.

Art. 3. (1) Komórki, tkanki i narządy ze zwłok mogą być również pobierane w czasie sekcji zwłok
      przeprowadzanej na podstawie odrębnych przepisów.

Art. 4. 1. Pobrania komórek, tkanek i narządów ze zwłok ludzkich można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie
      wyraziła za życia sprzeciwu.
      2. W przypadku małoletniego lub innej osoby, która nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, sprzeciw
      może wyrazić, za jej życia, przedstawiciel ustawowy tej osoby.
      3. W przypadku małoletniego powyżej lat szesnastu lub innej osoby, która nie ma pełnej zdolności do
      czynności prawnych, sprzeciw może wyrazić również ta osoba.
      4. (2) Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się w przypadku pobierania komórek, tkanek i narządów w celu
      rozpoznania przyczyny zgonu i oceny w czasie sekcji zwłok postępowania leczniczego.

Art. 5. 1. Sprzeciw może być wyrażony w formie:
      1) wpisu w centralnym rejestrze zgłoszonych sprzeciwów,
      2) oświadczenia pisemnego zaopatrzonego we własnoręczny podpis,
      3) oświadczenia ustnego złożonego w obecności co najmniej dwóch świadków w chwili przyjęcia do
      szpitala
      lub w czasie pobytu w szpitalu.
      2. Sprzeciw przedstawiciela ustawowego osoby małoletniej lub innej osoby, która nie ma pełnej zdolności do
      czynności prawnych, może być wyrażony także w formie oświadczenia pisemnego złożonego w chwili
      przyjęcia tych
      osób do szpitala lub w czasie ich pobytu w szpitalu.
      3. Sprzeciw jednego przedstawiciela ustawowego lub osoby, o której mowa w art. 4 ust. 3, jest skuteczny w
      stosunku do pozostałych.
      4. Sprzeciw może być cofnięty w każdym czasie w formie pisemnego lub ustnego oświadczenia złożonego
      w
      obecności co najmniej dwóch świadków.
      5. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej, w porozumieniu z Ministrami Sprawiedliwości oraz Spraw
      Wewnętrznych, określi, w drodze rozporządzenia, jednostkę organizacyjną prowadzącą centralny rejestr
      zgłoszonych sprzeciwów oraz sposób rejestracji sprzeciwów na pobranie komórek, tkanek i narządów, a także
      sposób ustalenia istnienia pisemnego i ustnego oświadczenia.

A tu o sprzeciwach:

Dz.U.96.124.588

ROZPORZĄDZENIE
      MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ

z dnia 1 października 1996 r.

w sprawie centralnego rejestru zgłoszonych sprzeciwów na pobranie komórek, tkanek i narządów,
      sposobu rejestracji sprzeciwów oraz sposobu ustalania istnienia sprzeciwu w formie oświadczeń.

(Dz. U. z dnia 23 października 1996 r.)
      Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 26 października 1995 r. o pobieraniu i przeszczepianiu komórek,
      tkanek
      i narządów (Dz. U. Nr 138, poz. 682) zarządza się, co następuje:
      (...)

Uklony.
    • ksywa Re: znak ryby na samochodzie 16.04.02, 13:58
      No i zgoda na pobranie organów wyrażana jest symbolem właśnie ZAMKNIETEJ
      ósemki - symbolem nieskończoności. Zazwyczaj się go tatuuje. Rybka
      chrześcijańska to co innego, a pozioma ósemka - jeszcze coś innego.
      • Gość: Gosc Re: znak ryby na samochodzie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 14:22
        Jest jeszcze znak pionowej osemmki. Wlasciciel auta z taka cyfra na tablicy
        rejestracyjnej zezwala na pobranie dowolnych czesci ze swojego samochodu.
    • atrakcyjny_kazimierz Re: znak ryby na samochodzie 16.04.02, 15:26
      na mojem pojeździe widniejom nastempujonce symbole: kura, kot, zajonc, pies,
      koza, krowa, dziecko, człowiek, staruszka. przy kazdem z niech som kreski take
      jak we więźniu co to siem na niech liczy dni spendzone pod celom. one
      oznaczajom ilośc przejechanych obiektów i muszem siem pochwalic że mam jech
      nawet sporawo ze szczegulnem uwzglendnieniem drobiu wszelakiego co go Jadźce do
      domu na rosół wieze
      • Gość: abc Re: znak ryby na samochodzie IP: 212.76.37.* 17.04.02, 09:46
        atrakcyjny_kazimierz napisał(a):

> na mojem pojeździe widniejom nastempujonce symbole: kura, kot, zajonc, pies,
        > koza, krowa, dziecko, człowiek, staruszka. przy kazdem z niech som kreski take
        > jak we więźniu co to siem na niech liczy dni spendzone pod celom. one
        > oznaczajom ilośc przejechanych obiektów i muszem siem pochwalic że mam jech
        > nawet sporawo ze szczegulnem uwzglendnieniem drobiu wszelakiego co go Jadźce do
        >
        > domu na rosół wieze

No to moje gratulacje.
        • jorn Re: znak ryby na samochodzie 17.04.02, 11:21
          Widziałem kiedyś pojazd marki Fiat 126 z oznaczeniami na błotniku: kilka
          sylwetek ludzkich płci obojga, a także kilka wózków dziecięcych.

Pozdro
      • wromario Re: znak ryby na samochodzie 17.04.02, 15:03
        Sugerujesz, że właściciele tych aut przejechali rybę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka