Dodaj do ulubionych

koszty garażu_2017

10.01.17, 17:14
Witam,
chciałam poruszyć temat kosztów utrzymania garaży w naszym bloku (Zaborowska 1).
W związku ze znacznym wzrostem opłat za ochronę oraz niewłaściwe rozliczanymi częściami wspólnymi w garażach, koszt garażu wraz z podatkiem oraz wieczystym użytkowaniem wynosi 207 zł
Nie wiem czy wszystkie garaże mają takie kwoty, ale mój o standardowych wymiarach tak!!!

Porównując koszty czynszu w innych dużo ciekawszych obiektach, wypadamy na ich tle bardzo "luksusowo". Koszt garaży np. na ul. Olbrachta w eleganckim kompleksie Budimex wynosi 50 zł. Inne nowe bloki w naszej okolicy posiadają czynsze za garaż 45-80 zł miesięcznie.

Czy są zainteresowani, którzy chcieliby razem ze mną powalczyć ze spółdzielnią o prawidłowe policzenie kosztów garaży? Wg mojej najlepszej wiedzy wynika, że garaż w rozumieniu naszej spółdzielni to również przestrzeń za naszymi miejscami wyznaczonymi żółtą linią, na której nie wolno nam przechowywać NICZEGO z uwagi na bezpieczeństwo przeciwpożarowe.

Czekam na Waszą reakcję.

Pozdrawiam,
rozczarowana114
Obserwuj wątek
    • catherine70 Re: koszty garażu_2017 15.01.17, 11:59
      z tego, co się dowiedziałam " bo tak sobie koszty uchwaliła rada". Skontaktuj się z grazka_21_63. :)
    • fos.ia Re: koszty garażu_2017 19.01.17, 21:54
      trzeba w to zaangazowac wiecej osob.
      kilka nic nie da
    • pawelek2083 Re: koszty garażu_2017 31.01.17, 19:32
      Po pierwsze koszty ochrony są nie uczciwie rozliczone. Ci co mają garaż płacą dwa razy tyle za ochronę. Zazwyczaj te koszty są rozdzielane po równo na mieszkania.
      • rozczarowana114 Re: koszty garażu_2017 01.02.17, 00:09
        Co robimy? Moze napiszemy wspólnymi siłami pismo do spółdzielni? Za chwile spółdzielnia kończy rozliczanie roku wiec moze okazja do spotkania i oficjalnej informacji dlaczego nie potrafią zrobic prawidłowej kalkulacji kosztów garażu
        Czekam na info. Moge cos napisać zeby można było od czegoś zacząć.
        • pawelek2083 Re: koszty garażu_2017 03.02.17, 16:14
          Wpierw bym napisał prośbę o szczegółowe wykazanie kosztów utrzymania garażu i ich uzasadnienie. Spółdzielnia jest zobligowana do udostępnienia takich informacji. Druga sprawa to rozłożyć całe koszty utrzymania ochrony na ilość mieszkań.
          Wydaje mi się, że KW na garaż pozwala wypowiedzieć właścicielom garażu umowę zarządzania spółdzielni i dać pod zarząd komuś innemu. Nic do tego nie mają właściciele mieszkań.
          • patipiet Re: koszty garażu_2017 06.02.17, 13:40
            Też jestem zbulwersowana podwyżką, chętnie przyłączę się do podpisania pisma lub innej formy walki. Inne inwestycje wydzieliły już wspólnotę, wolanie.info/czy-to-poczatek-konca-sm-wola/
    • mieszkancy2017 Re: koszty garażu_2017 08.02.17, 22:30
      Witam,

rownież jestesmy zbulwersowani cała ta sytuacja ktora ma miejsce w spółdzielni Wola.
      Moze warto sie spotkac,porozmawiać o zaistniałym zdarzeniu i wspólnymi siłami wystosować pismo do SM Wola?

• rtemolik Re: koszty garażu_2017 02.05.17, 11:06
      Niestety takie jest prawo. Garaż to lokal usługowy, który jest współwłasnością osób posiadających miejsca postojowe i to oni muszą łożyć na koszty utrzymania przejazdów, przestrzeni poza żółtymi liniami, itp. części wspólnych. To nie jest kwestia spółdzielni.
      Mało tego właściciel miejsca postojowego ponosi również koszty związane z utrzymaniem części wspólnych całego budynku i otoczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka