Dodaj do ulubionych

Prawie jestem Za, ALE

04.10.04, 10:55
Jestem za każdą rozsądną rozbudową Warszawy, ale...
Na wielu forach ścierają się różne poglądy na temat autostrady przez Ursynów,
z których poza pyskówką nic nie wynika.
Ponieważ, jak widzę, stanowicie grupę zaangażowana w forsowanie ZA zwracam
się właśnie do Was.
Przekonajcie mnie, że opisana w projekcie wentylacja w tunelu zapewni
bezpieczną jego eksploatację.
Obserwuj wątek
    • yasioo7 Re: Prawie jestem Za, ALE 04.10.04, 11:37
      Wentylacja takiego tunelu musi spełniać pewne normy. Zaostrzają się one, gdy
      długość tunelu przekracza 1000 m. Tunel pod Ursynowem ma mieć dokładnie 2655 m.
      I tu cytat z projektu:
      "Rozwiązania techniczne tunelu mają zabezpieczyć: (...)
      - "techniczne rozwiązanie wentylacji nie powodujące przekroczenia wymaganych
      standardów jakości powietrza atmosferycznego".
      Oznacza to, że powietrze w tunelu i w jego podliżu nie może odbiegać swoim
      składem od naturalnego powietrza atmosferycznego.
      Dodatkowo na wypadek pożaru zostaną wybudowane systemy ratunkowe. Szybki dojazd
      Straży Pożarnej z remizy przy Płaskowickiej dopełni całości. Szczegóły
      techniczne w linkach:
      chlodnictwo.euro-media.pl/artykuly/2003_8/stronczek.html
      bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr16882205&ver=-1&jedn=-1
      www.warszawa.gddkia.gov.pl/html/index.php?act=pod&idp=210&id=205
      Poza tym w celu kompensacji przyrodniczej powstał Projekt Parku
      Komunikacyjnego. Będzie to park ciągnacy się od Puławskiej do Traktu
      Lubelskiego. Przy Płaskowickiej będzie on zaprojektowany dokładnie nad tunelem
      i w odległości kilkudziesięciu metrów od niego.

Dziękuję za wyrażenie swoich watpliwości i pozdrawiam
      • xkya Re: Prawie jestem Za, ALE 04.10.04, 12:59
        yasioo7 napisał:

>>Wentylacja takiego tunelu musi spełniać pewne normy. Zaostrzają się one, gdy
        >>długość tunelu przekracza 1000 m. Tunel pod Ursynowem ma mieć dokładnie 2655
        m.
        >>I tu cytat z projektu:
        >>"Rozwiązania techniczne tunelu mają zabezpieczyć: (...)
        >>- "techniczne rozwiązanie wentylacji nie powodujące przekroczenia wymaganych
        >>standardów jakości powietrza atmosferycznego".
        >>Oznacza to, że powietrze w tunelu i w jego podliżu nie może odbiegać swoim
        >>składem od naturalnego powietrza atmosferycznego.

Rozumiem, że są to założenia, zgodnie z którymi tunel ma być wybudowany .

Tymczasem dalej w projekcie mamy:
        "Przewiduje się wentylowanie strumieniowe wentylatorami umieszczonymi w każdej
        nawie w ilości po dwa, w rozstawie co 80-100 m."
        Jest to system wentylacji mechanicznej wzdłużnej. Taki sam system zastosowano w
        tunelu na Wisłostradzie.

Sięgając do przepisów wskazywanych przez Ciebie linkami znajduje:

"Systemy wentylacji mechanicznej wzdłużnej można stosować tylko wtedy, gdy
        długość tunelu nie jest większa niż 1000 m."

Jak to ze sobą pogodzisz?

również pozdrawiam
        • yasioo7 Re: Prawie jestem Za, ALE 04.10.04, 16:35
          Tak, takie są założenia w projekcie.

Powyżej 1000 m należy stosować nie tylko wentylację wzdłużną, ale także
          poprzeczną. Właśnie to miałem na myśli pisząc o zaostrzeniu przepisów.
          wentylacja poprzeczna jest umieszczona w projekcie. Zacytuję szczegółowo z
          projektu:
          "Do nawiewu poprzecznego służą dwa kanały wentylacyjne biegnące wzdłuż tunelu i
          umieszczone w jego narożnikach. Do nawiewu przewidziano 4 wentylatory
          umieszczone na końcach każdego kanału wentylacyjnego oraz 60 dysz kierujących
          powietrze do jezdni."
          • xkya Kolejne pytania 06.10.04, 20:39
            Już posiadam na kompie obie wersje projektów. Szkoda, że opis drugiego jest
            jeszcze skromniejszy niż pierwszego.
            Mam nadzieje, że Ty wiesz więcej popierając to rozwiązanie.

Zauważyłem, że dokonano już wyboru wariantu wlotu tunelu od strony Puławskiej

Pytanie 1:
            Jakie przyczyny spowodowały wybór wariantu wlotu do tunelu od strony Puławskiej
            w odległości 800m od niej?
            Rozumiem, że były to bardzo poważne przyczyny skoro usutuowano wlot do tunelu
            oraz wyrzutnie gazów z tunelu i dymów (150m od portalu) praktycznie najbliżej
            Instytutu Onkologii jak można.

Pytanie 2:
            Nawiązując do:
            >>"Rozwiązania techniczne tunelu mają zabezpieczyć: (...)
            >>"techniczne rozwiązanie wentylacji nie powodujące przekroczenia wymaganych
            standardów jakości powietrza atmosferycznego".
            >>składem od naturalnego powietrza atmosferycznego."
            proszę o podanie jakie zastosowano urządzenia do oczyszczania wyrzucanego do
            atmosfery powietrza z tunelu i praktycznie uzyskiwane przez nie efekty
            oczyszczania, tak by spełnione było powyższe?

Pytanie 3:
            W czasie prezentacji w Instytucie Onkologi rozmawiałem z Projektantami i
            dowiedziałem się, że rozwiązanie wentylacji tunelu (wariant wzdłyżny)
            jest zgodne z normami UE.
            Ty napisałeś:
            "Wentylacja takiego tunelu musi spełniać pewne normy. Zaostrzają się one, gdy
            długość tunelu przekracza 1000 m."
            Zatem:
            Czy norma UE zastała zaostrzona?
            Czy stworzono nowe przepisy polskie? Jeżeli to drugie, to jakie są róznice
            między normami UE i PN?

xkya
            • tarantula01 Odpowiem na pytanie nr 3 06.10.04, 23:22
              xkya napisał:

> Pytanie 3:
              > W czasie prezentacji w Instytucie Onkologi rozmawiałem z Projektantami i
              > dowiedziałem się, że rozwiązanie wentylacji tunelu (wariant wzdłyżny)
              > jest zgodne z normami UE.
              > Ty napisałeś:
              > "Wentylacja takiego tunelu musi spełniać pewne normy. Zaostrzają się one, gdy
              > długość tunelu przekracza 1000 m."
              > Zatem:
              > Czy norma UE zastała zaostrzona?
              > Czy stworzono nowe przepisy polskie? Jeżeli to drugie, to jakie są róznice
              > między normami UE i PN?
              >
              > xkya

Akt prawny o którym mowa pochodzi z 2000 roku i przede wszystkim on obowiązuje:

www.strazak.pl/dokum/prawo/Dz.U.00.63.735.pdf
              rozdział 15 Wentylacja: od $290 ale najistotniejsze są $295 i $296 (str. 64)
              • xkya Re: Odpowiem na pytanie nr 3 07.10.04, 11:25
                Dzięki.
                Jeżeli dobrze zrozumiałem to: Rozporządzenie Ministra...... wraz z wskazanymi
                przez Ciebie paragrafami od 290 do 296, do którego dałeś link
                jest oryginalną treścią opublikowaną w Dz.U.00.63.735. , a co za tym idzie
                wyżej wymienione punkty nie są poprawkami póżniejszymi do tego rozporządzenia.

Czy dobrze rozumiem?

napisałeś:
                "Akt prawny o którym mowa pochodzi z 2000 roku i przede wszystkim on
                obowiązuje:"

Chąc dogłębnie zrozumieć to stwierdzenie spytam:
                Czy akt prawny polski (być może bardziej restrykcyjny w tym zakresie niż
                unijny - nie wiem tego) jest aktualną i obowiązującą w Polsce wykładnią prawa w
                tym zakresie?
                Czy jest inaczej?

xkya
                • tarantula01 Re: Odpowiem na pytanie nr 3 07.10.04, 13:04
                  xkya napisał:

> Dzięki.
                  > Jeżeli dobrze zrozumiałem to: Rozporządzenie Ministra...... wraz z wskazanymi
                  > przez Ciebie paragrafami od 290 do 296, do którego dałeś link
                  > jest oryginalną treścią opublikowaną w Dz.U.00.63.735. , a co za tym idzie
                  > wyżej wymienione punkty nie są poprawkami póżniejszymi do tego rozporządzenia.
                  >
                  > Czy dobrze rozumiem?

Tak to jest treść Rozporządzenia, w którym w szczególności wskazane paragrafy
                  dotyczą budowania tuneli. Nic mi nie wiadomo o poprawkach późniejszych do niego.

>
                  > napisałeś:
                  > "Akt prawny o którym mowa pochodzi z 2000 roku i przede wszystkim on
                  > obowiązuje:"
                  >
                  > Chąc dogłębnie zrozumieć to stwierdzenie spytam:
                  > Czy akt prawny polski (być może bardziej restrykcyjny w tym zakresie niż
                  > unijny - nie wiem tego) jest aktualną i obowiązującą w Polsce wykładnią prawa
                  w
                  >
                  > tym zakresie?
                  Moim zdaniem tak, jest aktualny i obowiązujący.

> Czy jest inaczej?
                  >
                  > xkya
              • xkya Czy Znasz prawo unijne w tym zakresie? 07.10.04, 11:26
            • yasioo7 Re: Kolejne pytania 07.10.04, 00:09
              ad. 1:
              Rozważano wariant wlotu tunelu tuż przed Pileckiego lub 800 m za Puławską.
              Niezależnie od wariantu odległość od Centrum Onkologii jest podobna. W
              pierwszym wariancie wlot tunelu jest zdecydowanie za blisko budynków przy
              Pileckiego i Płaskowickiej. W drugim wariancie wlot tunelu znajduje się
              dokładnie na tyłach hipermarketu Geant. Elewacja południowa Geanta o wysokości
              ponad 10 metrów zasłania wlot tunelu. W przyszłości po drugiej stronie
              Płaskowickiej oraz przy Gandhi powstaną budynki, które dodatkowo osłonią
              Centrum Onkologii. Niezależnie od tego całość obwodnicy nad i za Puławską ma
              być osłonięta ekranami dźwiękochłonnymi.

ad. 2:
              W wyrzutniach powietrza z tunelu mają być zainstalowane filtry usuwające do 98%
              zanieczyszczeń. Mają one być czyszczone bądź zawarte w nich wkłady wymieniane
              na nowe w miarę zużycia i akumulacji zanieczyszczeń.

ad. 3:
              Wentylacja wzdłużna tunelu musi spełniać wymogi UE. Każdy obiekt wybudowany po
              1.05.2004 r. musi oprócz polskich norm spełniać normy UE.
              Pisząc o zaostrzeniu norm miałem na myśli, że w tunelach o długości powyżej
              1000 m należy także stosować system wentylacji powietrznej. Stanowi o tym Dz.
              U. Nr 63 poz. 735 Warszawa, dnia 3 sierpnia 2000 r., Rozporządzenie Ministra
              Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 30 maja 2000 r. w sprawie warunków
              technicznych, jakim powinny odpowiadać drogowe obiekty inżynierskie i ich
              usytuowanie.
              Zdarza się tak, że normy polskie są ostrzejsze niż normy UE. Niestety w tym
              wypadku nie jestem w stanie stwierdzić jakie są różnice między normami polskimi
              i UE. W tej chwili mam dostęp tylko do polskich norm. Jak tylko znajdę kilka
              dni wolnego postaram się znaleźć i przetłumaczyć odpowiednie normy UE.
              • xkya Re: Kolejne pytania 07.10.04, 12:10
                ad.1:
                Przesyłam Ci mailem mapkę sytuacujną początka tunelu z prośbą o dokładne
                zaznaczenie portalu tunelu oraz usytuawanie wyrzutni spalin, no i oczywiście o
                jej zwrotne odesłanie.

ad.2:
                napisałeś:
                "W wyrzutniach powietrza z tunelu mają być zainstalowane filtry usuwające do
                98%
                zanieczyszczeń. Mają one być czyszczone bądź zawarte w nich wkłady wymieniane
                na nowe w miarę zużycia i akumulacji zanieczyszczeń."

Filtry służą do oddzielania jedynie frakcji stałych typu pyły itp.

nawiązując do:
                >>- "techniczne rozwiązanie wentylacji nie powodujące przekroczenia wymaganych
                >>standardów jakości powietrza atmosferycznego".
                >>składem od naturalnego powietrza atmosferycznego.

w jaki sposób ma to zostać osiągnięte jeśli nie ma chemicznego uzdatniania
                zanieczyszczonego powietrza?

ad.3:
                napisałes:
                "Pisząc o zaostrzeniu norm miałem na myśli, że w tunelach o długości powyżej
                1000 m należy także stosować system wentylacji powietrznej."
                (chyba jednak poprzecznej?)

Nie jest to precyzyjne stwierdzenie.
                Czy mam rozumiem, że pisząc o "zaostrzeniu norm" chciałeś po prostu stwierdzić,
                że dotychczasowa norma polska nakazuje stosowanie systemu wentylacji
                poprzecznej, gdy długość tunelu przekracza 1000m.
                Jeżeli tak, to od kiedy ta zasada obowiazuje?

Jeżeli jednak owo "zaostrzenie" jest nowe, to chciałbym wiedzieć kiedy zostało
                wprowadzone?
                • yasioo7 Re: Kolejne pytania 07.10.04, 20:29
                  ad. 1:
                  Niestety nie otrzymałem żadnego maila. Portal tunelu będzie mniej więcej na
                  przecięciu przedłużenia Roentgena z Gruchacza, może trochę za nim, na tyłach
                  Geanta.
                  Nie wiem dokładnie gdzie mają znajdować się czerpnie i wyrzutnie. Z tego co
                  pamiętam były one zlokalizowane w 2 miejscach.

ad. 2:
                  Nigdzie nie zostało dokładnie sprecyzowane z czego będą składać się "filtry".
                  Podejrzewam, że ich częścią będzie wkład węglowy, a także zasobnik zbierający
                  pyły.

ad. 3:
                  Tak, poprzecznej, zrobiłem literówkę :) Chciałem stwierdzić dokładnie to, co
                  napisałeś. Zgodnie z § 327. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od
                  dnia ogłoszenia, a więc weszło z dniem 13 czerwca 2000 r.

Dziś rozmawiałem z jednym z doktorów na Politechnice, specjalizującym się w
                  sprawach tunelów i budowli podziemnych. Według jego wiedzy przepisy unijne w
                  tym zakresie nie są jeszcze przetłumaczone na język polski. Powiedział też, że
                  tłumaczy je ktoś z Warszawy. Przypuszczam, że już są przetłumaczone lub ukażą
                  się w najbliższym czasie. Niezależnie od tego tak jak obiecałem postaram się je
                  zdobyć.
                  • vampi_r Re: Kolejne pytania 07.10.04, 21:50
                    Ja myślę, że do czasu gdy tunel będzie budowany, to wszystko w dziedzinie norm oczyszczania powietrza będzie juz przetłumaczone. Mamy chyba jeszcze trochę czasu, co nie?
                    Podziwiam Yasiaa, że tak wielką wiedzę zdobył na temat tunelu na Ursynowie.
                    Ja w tej dziedzinie, a zwłaszcza oczyszczania powietrza, mogę rzucić jedynie, że łatwiej jest zebrać powietrze z tunelu i przefiltrować, niż z tras nawierzchnych. Ale to zwykły truizm. Znikam więc i zostawiam eksperta samego.
                    • xkya Re: Kolejne pytania 08.10.04, 00:11
                      napisałeś:
                      "Mamy chyba jeszcze trochę czasu, co nie? "
                      Tak uważasz? Ja myślałem, że przez kilka ostatnich lat do 1.05.2004
                      dostosowaliśmy już swoje prawo do prawa unijnego, a tu już prawie 6 miesięcy po
                      wstąpieniu do unii i jeszcze nie potłumaczone?
                      To jedna sprawa.
                      Druga dotyczy inwestycji. Jeżeli obecnie podejmowane mają być decyzje i
                      określane koszty inwestycji, to chyba najwyższy czas, żeby coś konkretnego
                      wiedzieć, nieprawdaż?
                      • vampi_r Re: Kolejne pytania 08.10.04, 01:40
                        Nie traktuj mojego wtrącenia się w waszą dyskusję, jako coś, na co warto odpowiadać.
                        Zgadzam się z tobą, że nasze tempo dostosowania prawa do prawa unijnego nie jest najlepsze.
                        Ja tylko chciałem wtrącić uwagę, że sprawa budowy tunelu to nie kwestia tego roku, ani przyszłego. Koszt samego systemu oczyszczania powietrza w tunelu, to jak myślę nie będzie lwia część kosztów całej inwestycji.
                        Aczkolwiek byłoby dobrze, gdyby dużo wcześniej wiedzieć coś konkretnego.
                        • xkya Re: Kolejne pytania 08.10.04, 13:24
                          napisałes:
                          "Aczkolwiek byłoby dobrze, gdyby dużo wcześniej wiedzieć coś konkretnego."
                          Dla mnie to podstawowy warunek, by wiedzieć: co zostanie wybudowane, kiedy, za
                          ile, a przede wszystkim czy będzie bezpieczne dla użytkowników tunelu i
                          otoczenia.
                          Myśle, że i dla Was ten ostatni warunek powinien być niezmiernie ważny.
                          Ponieważ teraz będą zapadały decyzje, to trzeba dokładnie wiedzieć kto do czego
                          się zobowiązuje, byśmy potem za to nie cierpieli.
                          Rozumiem, że macie na te konkretne tematy wiedzę i potraficie własnie ją
                          zaprezentować. Jeśli nie wszystko wiecie, to trzeba natychmiast o nią zabiegać,
                          samemu zadawać pytania i żądać odpowiedzi.
                          Inaczej wszyscy na tym stracimy.

napisałeś:
                          "Ja tylko chciałem wtrącić uwagę, że sprawa budowy tunelu to nie kwestia tego
                          roku, ani przyszłego. Koszt samego systemu
                          oczyszczania powietrza w tunelu, to jak myślę nie będzie lwia część kosztów
                          całej inwestycji. "

Jestem przekonany, że zmiana koncepcji systemu wentylacyjnego (dodatkowe 2 nawy
                          + urządzenia) spowoduje znaczny wzrost kosztu tunelu.
                          Tego się nie uniknie. To musi kosztować. Ale jest konieczne.
                          • vampi_r Re: Kolejne pytania 08.10.04, 13:56
                            Informacje można zdobyć i upublicznić jedynie wtedy, gdy można już ją zdobyć (tzn. jak istnieje już jakieś rozwiązanie, koncepcja, projekt, itp.) oraz gdy nie jest to objęte jakimiś zakazami upubliczniania (np. tajemnica firmy).
                            My jesteśmy zorganizowaną grupą społeczników, która nie dalej jak 2 tygodnie temu zaczęła działac w sposób bardziej zorganizowany.
                            W miarę naszych możliwości odpowiadamy na wasze pytania, publikujemy materiały które utrzymujemy, wskazujemy linki stron www. Jednak nie jesteśmy wszechmocni i wszechwiedzący. Możemy oczywiście zabiegać o informacje u źródeł, ale czynimy to na zasadzie takiej, jak każdy inny normalny obywatel. Nie mamy większych praw i uprawnień. My nie jesteśmy ani projektantami trasy, ani wykonawcami. Nie odpowiadamy też za dostosowanie prawa polskiego do norm UE.

Będziemy oczywiście zabiegać o informacje o wszelkie szczegóły co do wentylacji i oczyszczania powietrza w tunelu. I natychmiast jak je otrzymamy, to upublicznimy. Tak robimy z kazdymi materiałami jakie otrzymujemy drogą elektroniczną.
                            Co do kosztów - ja miałem na myśli koszt całej warszawskiej obwodnicy, a nie samego tunelu. W stosunku do kosztów całej inwestycji, koszt oczyszczania jest wprost marginalny. Ile - ja tego osobiście nie wiem, więc nawet nie pytaj.
                            Na zdrowy rozum - przy wszelkich tego typu instalacjach jest wybór:
                            - gorzej ale taniej
                            - lepiej ale drożej
                  • xkya Kolejne pytania c.d 08.10.04, 12:55

ad1.1:
                    W końcu za 4 razem udało mi się (mam nadzieję) przesłać Ci mapkę. Jakieś
                    kłopoty sieciowe, gdyż maile wracały.
                    Dlaczego pytam o usytuowanie portalu?
                    W lipcowej wersji projektu czytamy:
                    "Koncepcja tunelu rozpatrywana jest wariantowo. W zależności od wariantu, jego
                    długość wyniesie 2300 lub 2900 m. Tunel może zaczynać
                    się po przekroczeniu ulicy Puławskiej lub 200 m przed skrzyżowaniem ulic
                    Pileckiego-Płaskowickiej".
                    Z aktualnej długości tunelu wynika, że wybrano jeszcze jakieś połozenie
                    pośrednie w stosunku do powyższych.
                    Chciałem poznać przyczyny, gdyż rzeczywiście Instytut Onkologii nie jest
                    daleko, a sama hala Geanta nie stanowi przegrody, gdyż kominy wyrzutni mają być
                    wysokie.

ad.2:
                    Jednym z obiektów usytuowanych w rejonie skrzyżowania tunelu i metra w
                    wrześniowym projekcie jest "filtrownia".
                    Wskazywać to może na to, że system wentylacji powietrza jest bardziej
                    skomplikowny niż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać.
                    Czy możesz wyjaśnic jaka jest jego koncepcja?

ad.3:
                    Z tego co ustaliliśmy w tej kwestii do tej pory wynika, że warunek o
                    konieczności zastosowania wentylacji poprzecznej opisany w Zarządzeniu
                    Ministra....
                    obowiązuje w Polsce już od 2000 roku. Nie jest to nowe "zaostrzenie" przepisów.
                    Wynika z tego, że prezentowany projekt w lipcu w Instytucie Onkologii w tym
                    zakresie nie był
                    wykonany zgodnie z obowiązującymi przepisami.
                    Czy prawidłowo rozumuję?

Nowe zagadnienie.
                    W pierwszym poscie napisałeś:
                    "Dodatkowo na wypadek pożaru zostaną wybudowane systemy ratunkowe. Szybki
                    dojazd
                    Straży Pożarnej z remizy przy Płaskowickiej dopełni całości."

System na wypadek pożaru, wg najnowszego projektu, jak się zorientowałem,
                    sprowadza się do elementów konstrukcji tunelu o 4h odporności ogniowej (strop,
                    ściana rozdzielającą nawy główne wraz z drzwiami, klapy dymowe)
                    oraz sterowania klapami dymowymi w strefach, w zależności od lokalizacji ognia.
                    To zrozumiałe, ale służace tylko celowi podstawowemu. To znaczy:
                    z powodu pożaru strop nie powinien się zapaść przez 4 godziny, a gromadzony dym
                    był odprowadzany z tunelu.
                    Nigdzie nie znalazłem ani słowa o systemie gaszenia pożaru, jak również o
                    systemie ratunkowym.
                    Prosze o rozwinięcie tych tematów.
                    Obecnie najbliższa remiza Straży Pożarnej znajduje się na Kabatach. Czy ze
                    względu na tunel ma powstać na Płaskowickiej nowa?

xkya
                    • yasioo7 Re: Kolejne pytania c.d 11.10.04, 18:47
                      ad. 1:

Mapek, ani jakiegokolwiek maila, nadal nie otrzymałem.
                      We wrześniowej prezentacji podana długość tunelu wynosi 2655 m. Geant stanowi
                      doskonałe osłonięcie od hałasu. Nie rozumiem zaś co wspólnego z lokalizacją
                      portalu mają kominy wyrzutni? Ani to, jak bardzo mają być wysokie?

ad. 2:
                      Gdzie wyczytałeś, że "w rejonie skrzyżowania tunelu i metra w wrześniowym
                      projekcie jest "filtrownia""?
                      Nie jestem specjalistą od systemów wetylacyjnych. Zasady działania pewnych
                      elementów wentylacji zostały przystępnie wyjaśnione w podanych linkach.
                      Koncepcja systemu wentylacji także.

ad. 3:
                      Rozmawiałem z prawnikiem. Wszelkie przepisy uchwalane od końca lat 90tych są
                      zgodne z normami UE. Mamy 2 sytuacje:
                      - norma polska jest analogiczna do normy UE ---> stosujemy obie zamiennie,
                      - norma polska jest ostrzejsza od normy UE ---> stosujemy normę polską
                      W obu przypadkach nie jest potrzebna znajomość norm UE. Nie istnieje zatem
                      potrzeba, aby tłumaczyć normy UE na język polski.

ad. Nowe zagadnienie:
                      Napisałeś:
                      "System na wypadek pożaru, wg najnowszego projektu, jak się zorientowałem,
                      sprowadza się do elementów konstrukcji tunelu o 4h odporności ogniowej (strop,
                      ściana rozdzielającą nawy główne wraz z drzwiami, klapy dymowe) oraz sterowania
                      klapami dymowymi w strefach, w zależności od lokalizacji ognia.
                      To zrozumiałe, ale służace tylko celowi podstawowemu. To znaczy:
                      z powodu pożaru strop nie powinien się zapaść przez 4 godziny, a gromadzony dym
                      był odprowadzany z tunelu."

Nie wiem, gdzie znalazłeś informację o 4h odporności ogniowej. Trudno zatem
                      wypowiadac mi się w tej kwestii.

Dalej:
                      "Nigdzie nie znalazłem ani słowa o systemie gaszenia pożaru, jak również o
                      systemie ratunkowym. Prosze o rozwinięcie tych tematów.
                      Obecnie najbliższa remiza Straży Pożarnej znajduje się na Kabatach. Czy ze
                      względu na tunel ma powstać na Płaskowickiej nowa?"

Szczegóły dotyczące systemu ppoż są w ostatniej linijce slajdu nr 18 oraz na
                      całości slajdu nr 21 wrześniowej prezentacji. Tunel będzie wyposażony w
                      czujniki i także w całości monitorowany.
                      Z tego co wiem przy Płaskowickiej właśnie powstaje remiza Straży Pożarnej.
                      • jaa_ga Re: Kolejne pytania c.d 11.10.04, 20:01
                        Remiza Straży Pożarnej powstaje przy Pileckiego,
                        ale to drobna pomyłka, bo usytuowana jest niedaleko Płaskowickiej
                      • xkya Re: Kolejne pytania c.d 14.10.04, 18:28
                        ad. 1:
                        Wysyłałem do Ciebie maile na yasioo7@gazeta.pl, oraz yasioo7@poczta.gazeta.pl.
                        Żaden z nich nie powrócił z błędem, ale może Ty z nich nie korzystasz.
                        Napisz do mnie moze z innej skrzynki na xkya@gazeta.pl mail testowy, spróbuję
                        odesłać replayem.

napisałeś:
                        "Nie rozumiem zaś co wspólnego z lokalizacją
                        portalu mają kominy wyrzutni? Ani to, jak bardzo mają być wysokie?"

Slajd 21:
                        "Wylot powietrza zadymionego następuje do góry w odległości od 50 do 150 m od
                        każdego portalu."
                        Rozumiem, że podobnie jest z wyrzutniami.
                        Oba te urządzenia sytuawane są w odniesieniu do portali.
                        Nieporozumienie najprawdopodobniej polega na tym, że ja miałem na myśli nie
                        tyle tłumienie hałasu Geantem, co zanieczyszczenie powietrza spalinami i dymem.
                        Dlatego usytuowanie tych urządzeń odnosiłem do Instytutu Onkologii. Ich
                        wysokość zapewne będzie miała wpływ na promień rozrzutu zanieczyszczeń.
                        Istotne będzie również to czy wyloty dla powietrza zadymionego będą wyposażone
                        w urządzenia oczyszczające.

ad.2:
                        napisałeś
                        "Gdzie wyczytałeś, że "w rejonie skrzyżowania tunelu i metra w wrześniowym
                        projekcie jest "filtrownia""? ".

Slajd 18. pkt. 3. wrześniowej wersji projektu :

"Nawy zewnętrzne mieszczące kanały wentylacyjne o wymiarach w świetle 7,00 m x
                        5,00 m w obudowie ścian szczelinowych grubości 80 cm.
                        Lokalne poszerzenie kanału w części środkowej tunelu zawiera komorę
                        filtracyjną"

Miałem na myśli właśnie tę "komorę filtracyjną" . "Lokalne poszerzenie kanału
                        w części środkowej tunelu" to właśnie okolice metra (KEN).

Napisałeś:
                        "Nie jestem specjalistą od systemów wetylacyjnych. Zasady działania pewnych
                        elementów wentylacji zostały przystępnie wyjaśnione w podanych linkach.
                        Koncepcja systemu wentylacji także."

Rozumiem, że żadne z Was takimi specjalistami nie jest, ale skoro jesteście ZA,
                        chcecie dyskutować, wyjaśniać i przekonywać, to rozumiem, że nie będą to tylko
                        działania propagandowe.
                        Chcę z Wami dyskutować o rozwiązaniach technicznych i zakładałem, że skoro
                        propagujecie tunel, to przynajmniej wiecie jaki on będzie, i macie jakiś
                        kontakt z projektantami.
                        Zrozum, że własnie te rozwiązania będa decydowały o tym, że tunel będzie
                        bezpieczny lub nie. Chyba zgodzisz się, że to jest najważniejsze.

W podanym przez Ciebie linku znalazłem:
                        "Wentylacja tuneli drogowych - aspekty projektowania".
                        To tak jakbym ja dał Tobie publikacje ogólną na temat telefonów komórkowych, a
                        Ciebie interesowałoby, czy w konkretnym produkcie będziesz miał te bajery o
                        które ci chodzi, czy nie?
                        Na tej samej zasadzie, ja chcę poznać konkretne rowiązania właśnie w tym
                        ursynowskim tunelu, a nie poczytać sobie o aspektach projektowania wentylacji w
                        tunelach wogóle.

ad.3:
                        Napisałeś:
                        "Mamy 2 sytuacje:
                        - norma polska jest analogiczna do normy UE ---> stosujemy obie zamiennie,
                        - norma polska jest ostrzejsza od normy UE ---> stosujemy normę polską"

OK! Chodziło mi o wyjaśnienie sytuacji prawnej. To co napisałeś daje całkowitą
                        jasność w tym temacie.

Z tego jednak wypływają wnioski. Powtórzę je jeszcze raz:

"Prezentowany projekt w lipcu w Instytucie Onkologii w zakresie wentylacji nie
                        był
                        wykonany zgodnie z obowiązującymi przepisami." (zawierał tylko system
                        wentylacji wzdłużnej)
                        Czy zgadzasz się z tym stwierdzeniem? Jeżeli nie, napisz dlaczego?

Dodatkowo chcę się dowiedzieć, jaki będzie koszt tunelu po modyfikacji systemu
                        wentylacji?
                        Widzę, że wprowadzone zmiany są zasadnicze i chyba jest o czym mówić.

ad.4:
                        Napisałeś:
                        "Nie wiem, gdzie znalazłeś informację o 4h odporności ogniowej. Trudno zatem
                        wypowiadac mi się w tej kwestii."

Rzeczywiście, w obu wersjach projektów używa się jedynie określenia "o
                        odporności ogniowej", nie wymieniając ilu godzinowa ona jest.
                        Wiedzę na temat 4h uzyskałem widocznie z innych zródeł, (pewnie to kolejne
                        niedopatrzenie projektantów).
                        Ale nie chodzi mi akurat o 4h odporność ogniową, choć taka byłaby dla mnie
                        zupełnie uzasadniona.
                        Dodatkowo mogę wyjaśnić, że te okreslenie wskazuje jedynie na czas, w którym
                        projektowana konstrukcja ma obowiązek wytrzymać oddziaływanie ognia i nie ulec
                        destrukcji.
                        Z drugiej strony to maksymalny czas, w którym bezpiecznie można prowadzić akcję
                        gaszenia ognia.
                        Dodałeś jeszcze czujki i monitorowanie. OK. To są wszystko elementy służące do
                        tego by tunel przetrwał 4 godziny pożaru, a obsługa miała świadomość, że się
                        pali.
                        Nie mniej jednak od samego pozbywania się dymu pożar nie zgaśnie sam. Tym
                        bardziej, że pozbywając się dymu jednocześnie wprowadzamy czyste powietrze a w
                        tym tlen, co powoduje podsycenie ognia.

Twój link: "są w ostatniej linijce slajdu nr 18":
                        "Pompownia hydrantowa oraz obsługiwany przez nią zbiornik p.poż. zlokalizowano
                        w rejonie środka tunelu".

Rzeczywiście te elementy przeoczyłem, ale chyba nie wyczerpują one tematu gdy
                        płonie paliwo. Te elementy to jeszcze nie system.
                        Zwróć uwagę na to, że w zasadzie od ul. Stryjeńskich rozpoczyna się naturalny
                        spadek terenu, aż do Braci Wagów gdzie osiąga minimum. Wprawdzie dalej jest
                        jego wznios az do KEN, ale ze względu na przejście pod metrem tunel w dalszym
                        ciągu będzie miał też spadek.
                        Zapewne do osiągniecia standardowej zasypki o grubości 2m będzie się wznosił
                        gdzieś aż do ulicy Cynamonowej. Ten cały odcinek jest dla tunelu dość
                        szczególny, gdyż przebiega na spadku i wzniosie.
                        Z tych samych powodów powinien być szcególnie potraktowany ppoż.- arowo, gdyż
                        rozlane paliwo, bedzie ściekać zgodnie z pochyłością i doprowadzi do szybkiego
                        rozprzestrzeniania się ognia.

Napisałeś:
                        "Dodatkowo na wypadek pożaru zostaną wybudowane systemy ratunkowe."

"Nigdzie nie znalazłem ani słowa o systemach ratunkowych."

Ponieważ poruszyłeś te tematy, dlatego proszę o ich rozwinięcie, gdyż też
                        uważam, że są bardzo istotne dla bezpiecznego funkcjonowania tunelu.

Pytanie to pozostaje dalej aktualne.

xkya
                        • yasioo7 Re: Kolejne pytania c.d 26.10.04, 12:39
                          ad. 1:
                          Mój mail to yasioo7@gazeta.pl - sprawdzam go każdego dnia przynajmniej jeden
                          raz, wyjątkiem są dni kiedy nie mam dostępu do komputera.

Cytowałeś slajd 21, który opisuje awaryjną sytuację oddymiania w przypadku
                          pożaru. Używa się do tego pary wentylatorów oddymiających, które faktycznie są
                          w odległości ok. 50 - 150 m od każdego z portali. Podejrzewam, że dym powstały
                          w przypadku pożaru nie będzie oczyszczany - jest to sytuacja awaryjna, w której
                          liczy się przede wszystkim jak największa objętość usuwanego dymu celem
                          ratowania ludzi z tunelu. Oczywiście mogę się mylić - nowe rozwiązania
                          pojawiają się każdego dnia. Dyskutujemy o projekcie koncepcyjnym, a tak
                          naprawdę wszystko będzie jasne w kolejnych etapach, kiedy pojawią się projekty
                          techniczne i budowlane, a w końcu projekt wykonawczy.

ad. 2:
                          Będę Ci bardzo wdzięczny za udostępnienie rysunków technicznych, z których
                          wynika, że środek tunelu (a także "komora filtracyjna") jest w okolicach metra
                          (KEN). Niestety posiadam tylko rysunki koncepcyjne, które nie są tak
                          szczegółowe, bym mógł wysnuć wnioski analogiczne do Twoich.

Naszym celem, prócz działań propagandowych, jest działalność informacyjna. Nie
                          mamy zamiaru nikogo przekonywać i przeciągać na naszą stronę. Popiera nas ten
                          kto chce, kto zgadza się z naszym credo, kto wie czym grożą inne rozwiązania.
                          W dyskusji opieramy się na udostępnionych projektach koncepcyjnych i aktach
                          prawnych. Jak już wcześniej napisałem, będę wdzięczny za udostępnienie projektu
                          technicznego - domyślam się, że takowy posiadasz, skoro chcesz dyskutować o
                          rozwiązaniach technicznych.
                          Staramy się nawiązać kontakt z projektantami, a także z wszystkimi, którzy
                          brali udział w opracowywaniu projektu. O efektach ewetualnych spotkań z nimi na
                          pewno poinformujemy na forum.

O "bajerach" w tunelu będziemy dyskutować, gdy każdy z nas będzie miał projekt
                          techniczny, a najlepiej wykonawczy. W obecnej chwili jesteśmy na etapie
                          projektu koncepcyjnego. Po bardziej szczegółowe informacje odsyłamy do
                          obowiązujących aktów prawnych.

ad. 3:
                          Trudno mi zgadzać się lub nie w sytuacji, kiedy nie byłem na prezentacji w
                          Instytucie Onkologii. Mogę tylko gdybać, że przedstawiona w IO prezentacja z
                          braku czasu nie była tak szczegółowa, jak ta z września. Nieprawdopodobna jest
                          dla mnie sytuacja, w której tak duży projekt koncepcyjny jest niezgodny z
                          obowiązujacymi przepisami. Stąd pytanie o wzrost kosztów tunelu uważam za
                          bezzasadne.

Tak na marginesie - dyskusja toczy się latami, a koszty samego tunelu są coraz
                          wyższe. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu szacowałem je na 600 mln zł, dzisiaj
                          szacuję je na 700 mln zł. Opieram się tu na przeprowadzonych rozmowach z ludźmi
                          z Politechniki i porównaniu z kosztami tunelu pod Wzgórzem bł. Bronisławy w
                          Krakowie. Wniosek mam tylko jeden - nie gadać - budować.

ad. 4:
                          Spadek czy wznios terenu nie ma tu wiele do rzeczy. Najważniejsza jest niweleta
                          tunelu. Z prezentacji na stronie UD Ursynów wynika, że niweleta będzie taka:
                          spadek 0,5%; spadek 4% (wlot tunelu); wznios 0,7%; spadek 3% (tunel metra);
                          wznios 3(?)%; wznios 0,5% (wylot z tunelu); spadek 1,5%. Zakładając, że jest
                          ona aktualna, jedynym newralgicznym punktem będzie więc przejście pod tunelem.

Definicja systemu wg Gondka:
                          system (układ) - zbiór obiektów powiązanych określonymi i wybranymi
                          oddziaływaniami i zależnościami

Definicja systemu wg Kopalińskiego:
                          system - zestawienie, całościowy i uporządkowany układ (...), z greckiego
                          systema "zestawienie, połączenie"

Definicja systemu wg Słownika Języka Polskiego:
                          system - skoordynowany układ elementów, zbiór tworzący pewną całość
                          uwarunkowaną stałym, logicznym uporządkowaniem jego części składowych

Definicja systemu wg portalwiedzy.onet.pl :
                          system - zbiór elementów wzajemnie na siebie oddziałujących, który wymienia z
                          otoczeniem materię, energię i informacje (...)

W kontekście przytoczonych powyżej definicji twierdzę, że:

- przestrzeń jezdna oddzielona stropem od kanałów wentylacyjno - oddymiających
                          stropem ogniochronnym podwieszonym do stropu tunelu,
                          - pompownie kanalizacyjne tunelu zlokalizowane na wlotach (50 m od portali)
                          oraz w miejscu największego zagłębienia niwelety,
                          - pompownia hydrantowa oraz obsługiwany przez nią zbiornik p.poż. zlokalizowany
                          w rejonie środka tunelu,
                          - zastosowane urządzenia wentylacyjne spełniające wszystkie wymagania przepisów
                          pożarowych, dotyczących odporności ogniowej,
                          - całość slajdu nr 21:
                          "Tunel podzielono na 30 stref oddymiania o długości 100 m każda. Załączanie ich
                          odbywać się będzie przy pomocy zespołu czujek dymowych przynależnych do danej
                          strefy.
                          W każdej strefie zlokalizowane są klapy dymowe w ilości 8 sztuk tzn. 240 sztuk
                          w całym tunelu. Liczba ta pozwala na przepływ zadymionego powietrza o 10
                          wymianach na godzinę w obsługiwanej strefie. W czasie oddymiania pracują
                          również zespoły nawiewne wentylacji poprzecznej.
                          Wzorując się na najnowszych rozwiązaniach zastosowanych w przy budowie tunelu
                          pod Łabą, przyjęto w uzgodnieniu z rzeczoznawcą ppoż., że jednocześnie może
                          działać od 1 do 10 sąsiednich stref oddymiających.
                          Działanie instalacji jest następujące:
                          W przypadku powstania pożaru w dowolnej strefie tunelu, czujki dymowe powodują
                          wyłączenie wszystkich wentylatorów strumieniowych wentylacji wzdłużnej z
                          jednoczesnym otwarciem klap dymowych przynależnych do strefy, w której powstał
                          pożar oraz załączają wentylatory oddymiające zlokalizowane na obu końcach
                          tunelu (po dwa na każdym końcu tunelu). Działa instalacja wentylacji
                          poprzecznej.
                          Wylot powietrza zadymionego następuje do góry w odległości od 50 do 150 m od
                          każdego portalu.
                          Jeżeli pożar rozprzestrzeni się na sąsiednią strefę, to otworzą się również
                          klapy dymowe tej strefy a wydatek wentylatorów oddymiających się podwoi. Takie
                          działanie instalacji jest możliwe nawet w przypadku rozprzestrzenienia się
                          pożaru na długości jednego kilometra. Badania ogniowe przeprowadzone w tunelu
                          pod Łabą, wykazały dużą skuteczność takiego rozwiązania.",
                          - przejścia ewakuacyjne (z drzwiami o odporności ogniowej ) – w ścianie
                          środkowej w rozstawie co 100 m,
                          - wyposażenie tunelu w instalacje: oświetlenia, sygnalizacyjną i monitoringu
                          stężenia spalin, kolizji ruchu itp., a także zainstalowanie instalacji
                          grzewczej jezdni (przeciwmrożeniowej),
                          - budowa remizy straży pożarnej przy portalu zachodnim (Płaskowickiej)

tworzą system, który można nazwać systemem ratunkowym na wypadek pożaru.

Będę Ci niezmiernie wdzięczny za szczerą odpowiedź na 2 pytania:
                          - jesteś zwolennikiem czy przeciwnikiem budowy tunelu pod Ursynowem?
                          - jesteś zwolennikiem czy przeciwnikiem budowy POW w obecnym kształcie?
                          Łączę wyrazy szacunku
                          • xkya Do Yasioo 11.11.04, 05:54
                            Yasioo, przytaczasz w koło tylko ogolnie znaną juz wiedzą na temat POW oraz
                            tunelu ursynowskiego. Wyjasniałem już, mam obie (lipcową i wrześniową) wersje
                            prezentowanych projektów, więc nie cytuj mi już ich fragmentów.
                            Postaraj się o informacje, których w nich nie ma, ale również nie zamieszczaj
                            domysłów ani nie wytwarzaj własnych wizji nie mających nic wspólnego z
                            projektem.
                            Nie o to w tym wszystkim chodzi.

napisałeś na końcu ostatniego postu:

"Będę Ci niezmiernie wdzięczny za szczerą odpowiedź na 2 pytania:
                            - jesteś zwolennikiem czy przeciwnikiem budowy tunelu pod Ursynowem?
                            - jesteś zwolennikiem czy przeciwnikiem budowy POW w obecnym kształcie?"

zacznę chyba od tej kwestii, jak myślę, najważniejszej na tym etapie dyskusji i
                            będę szczery do bólu.

Ponieważ mieszkam na Ursynowie niedaleko projektowanej trasy, naturalne jest
                            to, że interesuję sie tym co będę miał pod nosem..
                            Ponieważ jestem czlowiekiem dociekliwym nie jest mi obojętne co to będzie.
                            Ponieważ jestem człowiekiem odpowiedzialnym zależy mi na tym by proponowowane
                            rozwiązanie było bezpieczne dla użytkowników tunelu oraz mieszkańców w jego
                            otoczenia.
                            Ponieważ jestem człowiekiem posiadającym dużą wiedzę techniczną - kitu sobie
                            nie daję wciskać.
                            Ponieważ znam i na codzień doświadczam kłopotów komunikacyjnych miedzy
                            Ursynowem i Centrum wiem, że sytuacja jest krytyczna.
                            Ponieważ żyję w tym kraju już ponad pół wieku, znane mi są kulisy wielu spraw i
                            obecnie z dużą nieufnością podchodzę do wszelkich inwestycji zwłaszcza o
                            wieloletniej realizacji, mglistym harmonogramie i kosztach.
                            Ponieważ jestem realistą interesują mnie koszty inwestycji by móc ocenić ich
                            realnaść.
                            Poza tym moja inteligencja pozwala na kojarzenie różnych faktów i wyciąganie
                            wniosków z wielu uwarunkowań, a odwaga na stawianie trudnych pytań, zarzutów
                            lub żądań.

Ty zaś sobie wyobrażasz, że bezwarunkowo można odpowiedzieć na tak zadane
                            pytania. Na tym etapie żaden rozsądny człowiek Ci na nie nie odpowie.
                            Brutalnie stwierdzając, opowiadanie sie ZA lub PRZECIW posiadając tak mało
                            konkretną wiedzę na temat projektu uważam wręcz za śmieszne, szkodliwe i
                            zupełnie nieodpowiedzialne.
                            Dlatego ten wątek nazwałem "JESTEM PRAWIE ZA....ALE", i dopóki moje ALE nie
                            zostaną uspokojone, nie będę mógł odpowiedzieć twierdząco na te pytania.
                            Za moich czasów studenckich, liczyła się tylko "sprawa", więc mogę Cię
                            zrozumieć. Obecnie, jednak dla mnie liczy się jakość rozwiązania, jego realność
                            oraz konsekwencje.
                            Dodatkowo stwierdzam, że bezproduktywne dyskusje, ciągłe skakanie sobie do
                            oczu, wulgarne odzywki, wściekła propaganda itp. niestety nie będą służyły
                            żadnej sprawie, a przeciwnie spowodują tylko radykalizację postaw.
                            Zniszczą nawet bardzo dobrą ideę.
                            Mając do dyspozycji tak dobre narzędzie jakim jest internet, jestem zdania, że
                            w tej sprawie możnaby zrobić dużo dobrego, ale nie w taki sposób.
                            Dlatego od dłuższego czasu przyglądam się Waszej spontanicznej inicjatywie.
                            Zakładając ten wątek, chciałem wysondować jak kompletna i aktualna jest Wasza
                            wiedza na temat projektowanej trasy, a przede wszystkim tunelu.
                            Czy rzeczywiście jako energiczni młodzi ludzie jesteście w stanie na poważnie
                            zaangażować się w tę sprawę, a nie tylko jako internetową zabawę by drażnić
                            innych propagandą?
                            Poważnie, to znaczy dokładnie dowiedzieć się co nam wszystkim się oferuje i za
                            ile, przeanalizować to, wyłapać błędy i zagrożenia, i w końcu dopilnowywać tego
                            na poszczególnych etapach projektowania i realizacji.
                            Chciałem sprawdzić Was, czy jesteście wrażliwi na obiektywną prawdę, nie
                            pozwolicie sobie wciskac kitu, potraficie po imieniu, śmiało nazwać i
                            skrytykować złe rozwiązania.
                            Niestety jak na razie zawiodłem się. Ale jestem optymistą, może niepoprawnym.

Teraz ustosunkuję się do Twoich odpowiedzi:

ad.1 To zdumiewające, że obaj mamy skrzynki majlowe na gazeta.pl zakładane
                            właśnie przy okazji rejestrowania się na forum a żadnej korespondencji nie
                            możemy przeprowadzić.
                            Ja tego nie potrafię wytłumaczyć. W zwiazku z tym bardzo proszę byś
                            skontaktował się z vampi_r em. On posiada pełną wersję tekstową pierwszego
                            (lipcowego) projektu (wiele razy cytował na forum jego obfite fragmenty)
                            łacznie z 6 kolorowymi mapkami, na których będziesz mógł dokładnie prześledzić,
                            gdzie jest środek tunelu a gdzie metro.
                            Jest uprzejmy i napewno chętnie Ci udostępni, choć dziwię się, że ty tego na
                            swoim kompie jeszcze nie masz.

napisałeś:
                            "Dyskutujemy o projekcie koncepcyjnym, a tak naprawdę wszystko będzie jasne w
                            kolejnych etapach, kiedy pojawią się projekty
                            techniczne i budowlane, a w końcu projekt wykonawczy."

To właśnie projekt koncepcyjny decyduje o usytuowaniu tunelu w terenie i
                            rozmieszczeniu wszystkich elementów jego struktury (konstrukcje i urządzenia)
                            na tyle szczegółowo by można było ocenić jej spójność a przede wszystkim
                            zwymiarować jego koszty.
                            Projekt koncepcyjny to nie są pobożne życzenia na zasadzie opowiastek: bedzie
                            tunel, oswietlenie, wentylacja i "trzy wagony misiów pluszowych".
                            To na jego podstawie inwestor zdecyduje, czy takie koszty jest w stanie
                            przełknąć czy nie, i podejmuje decyzje, czy będzie zamawiał projekt techniczny
                            czy nie.
                            Projekt techniczny - to szczegółowe rozwiązania techniczne (branżowe) tej
                            koncepcji łacznie z koordynacją branż.
                            To co do tej pory przedstawiono w internecie w postaci róznych prezentacji to
                            jedynie bardzo okrojone hasłowe skróty projektu koncepcyjnego.
                            Czekanie na kolejne fazy realizacji projektu, gdy będzie po podstawowych
                            ustaleniach i zatwierdzeniu kosztów to musztarda po obiedzie. To trzeba
                            wiedziec już teraz.

Dlatego bez tej wiedzy z pewnością ja w "ciemno" nie wchodzę.

ad.2.
                            napisałeś:
                            "Będę Ci bardzo wdzięczny za udostępnienie rysunków technicznych, z których
                            wynika, że środek tunelu (a także "komora filtracyjna") jest w okolicach metra
                            (KEN). Niestety posiadam tylko rysunki koncepcyjne, które nie są tak
                            szczegółowe, bym mógł wysnuć wnioski analogiczne do Twoich."

Tutaj znowu proponuję poprosić o to vampi_ra, moje majle do Ciebie nie dochodzą.

napisałeś:
                            "Jak już wcześniej napisałem, będę wdzięczny za udostępnienie projektu
                            technicznego - domyślam się, że takowy posiadasz, skoro chcesz dyskutować o
                            rozwiązaniach technicznych."

Zastanawiam się, czy kpisz, czy o drogę pytasz?
                            Projekt techniczy jest zamawiany dopiero wtedy, gdy projekt koncepcyjny
                            zostanie zaklepany wraz z kosztami przez inwestora.
                            Do tej pory nic takiego nie miało miejsca. Właśnie w projekcie koncepcyjnym
                            decyduje się o wszystkich istotnych rozwiązaniach technicznych dla obiektu,
                            które stają się składnikami jego kosztu. Zakładałem, że jako dyplomant z tej
                            branży jesteś tego świadom. Projekt koncepcyjny nie jest bajeczką odartą z
                            techniki(???????)
                            Ten post, z braku czasu piszę fragmentami już od kilku tygodni i nie mogę
                            skończyć, ale ostatnie wieści z mediów są dość niepokojące bo Urbański coś
                            (POW) właśnie zaklepał za 3,3 mld zl., a wiemy, że 3,3 mld to już od prawie 3
                            miesięcy koszt nieaktualny.
                            To właśnie jest tak, jak ktoś nie ma o czymś zielonego pojęcia a decyduje.
                            Może Ty wiesz wykonanie czego zatwierdzili za tę kwotę?

Przemyśl też w powyższym aspekcie to co napisałeś:

"Wniosek mam tylko jeden - nie gadać - budować."

Przecież już z tego widać, że sprawa idzie na wariackich papierach.
                            Zdaje się, że niedługo z tego będzie kolejna afera dla jakiejś komisji śledczej.

Może warto byłoby to zawczasu oprotestować. Jak czytałem w którymś poście, to
                            chyba vampi_r był gotów walczyć by nie popełniano takich głupot.

napisałeś:
                            "Naszym celem, prócz działań propagandowych, jest działalność informacyjna. Nie
                            mamy zamiaru nikogo przekonywać i przeciągać na naszą stronę."

Moją zaś intencją jest jednanie ludzi wokół sprawy. Twoja działalność
                            informacyjna jest dobra i skuteczna, jeżeli potrafisz zgromadzić informacje i
                            podać ją w taki sposób, by czytając
                          • xkya Do Yasioo c.d 11.11.04, 05:57
                            c.d. posta

Moją zaś intencją jest jednanie ludzi wokół sprawy. Twoja działalność
                            informacyjna jest dobra i skuteczna, jeżeli potrafisz zgromadzić informacje i
                            podać ją w taki sposób, by czytający z tego co wyczyta sam stwierdził, że masz
                            rację.
                            Jeżeli tej informacji towarzyszy niewybredna propaganda, unikanie niewygodnych
                            kwestii, lub jakiekolwiek epitety skierowane do adresata, to z pewnością na
                            formułowanie samej informacji stracisz tylko czas. Nie trafisz z nią do
                            czytającego.
                            Wręcz przeciwnie, zrobisz sobie wroga. Nie zakładam tu, że Twoją intencją jest
                            jedynie jątrzenie. Jesteś jeszcze młody i możesz nie znać sposobów jak zjednać
                            sobie dyskutanta.
                            Nie mniej jednak mam kilka uwag w ad3.

ad.3
                            Trzykrotnie już opisywałem taką myśl:
                            "Prezentowany projekt w lipcu w Instytucie Onkologii w zakresie wentylacji nie
                            był
                            wykonany zgodnie z obowiązującymi przepisami." (zawierał tylko system
                            wentylacji wzdłużnej)
                            Czy zgadzasz się z tym stwierdzeniem? Jeżeli nie, napisz dlaczego?

W końcu za trzecim razem odpowiedziałes?

"Trudno mi zgadzać się lub nie w sytuacji, kiedy nie byłem na prezentacji w
                            Instytucie Onkologii. Mogę tylko gdybać, że przedstawiona w IO prezentacja z
                            braku czasu nie była tak szczegółowa, jak ta z września. Nieprawdopodobna jest
                            dla mnie sytuacja, w której tak duży projekt koncepcyjny jest niezgodny z
                            obowiązujacymi przepisami. Stąd pytanie o wzrost kosztów tunelu uważam za
                            bezzasadne."

Dla wyjaśnienia dodam, że pierwszy projekt koncepcyjny (z lipca) to własnie
                            ten, który został przedstawiony w Instytucie Onkologii, to właśnie ten, do
                            którego vampi_r podał link w wątku:
                            "Prezentacja połodniowej obwodnicy Warszawy (2) vampi_r 30.10.2004"
                            to właśnie ten o którym w tym wątku napisałeś:

"Link do tej prezentacji był w pierwszym poście wątku "Linki wszelakie".
                            Niestety ostatnio zaszły zmiany na stronie UD Ursynów i przestał być aktualny.
                            Link, który podałeś umieszczę w kolejnym poście z nowymi linkami."

Jak z powyższego wynika to projekt, który doskonale znasz lub powinieneś znać.
                            To właśnie projekt tego tunelu, którego koszt szacujesz na 700 mln zl.
                            To właśnie tu jest ta informacja:
                            4.16. Przewiduje się wentylowanie strumieniowe wentylatorami umieszczonymi w
                            każdej nawie w ilości po dwa, w rozstawie co 80-100 m.
                            To właśnie jest wentylacja wzdłużna w tunelu dwunawowym.

Trudno mi uwierzyć, że nie czytujesz tekstów, do których podajesz linki.
                            Zdaję sobie sprawę, że trudno Ci jest przyznać rację, gdy jest atakowane
                            niedoskonałe dzieło, które propagujesz, i piszesz:

"Odpowiadanie na posty, w których szukasz przysłowiowej "dziury w całym" wymaga
                            o niebo większej sprawności umysłu niż ta ..."

Jeżeli ta "większa sprawność umysłu" ma być wykorzystana do udawania, że nie
                            wiesz o co chodzi, to zdecydowanie Twoja wiarygodność w moich oczach bardzo
                            ucierpi.
                            Obecnie już wiadomo ile kosztuje tunel po przeróbkach systemu wentylacjji (wg
                            SISKOM 1,270mld), zatem Twoje stwierdzenie że:

"Nieprawdopodobna jest dla mnie sytuacja, w której tak duży projekt koncepcyjny
                            jest niezgodny z obowiązujacymi przepisami.
                            Stąd pytanie o wzrost kosztów tunelu uważam za bezzasadne."

Myślę, że teraz zmienisz zdanie i odważysz sie nazwać to po inżyniersku.

Nie obraź się, ale jako dyplomantowi i przyszłemu inżynierowi, koledze po
                            fachu, chciałbym dać pewną radę: niewystarczy znać
                            wszelkie normy i przepisy prawne, nie wystarczy obejrzeć projekt i dać się
                            zwieść jego piękną graficzną komputerową oprawą,
                            zawarte w projekcie informacje należy natychmiast konfrontować z normami i
                            innymi przepisami.
                            Inżynier nie ocenia, czy coś jest prawdopodobne, inżynier wszystko sprawdza.
                            Czym większy projekt, tym niestety więcej błędów. Tak to w praktyce wygląda i
                            nie jest to nic nienormalnego.
                            Może w przyszłości będziesz pracował jako weryfikator projektu i będziesz się
                            podpisywał pod nim.
                            Projektant może się pomylić, weryfikator jest po to by wszystko sprawdzić.
                            Weryfikator nie może się mylić i przepuścić knota.
                            Na nim spoczywa większa odpowiedzialność niż na projektancie. To tylko posłowie
                            podlegają weryfikacji co 4 lata.
                            Inżynier, którego dzieło się zwali, wpada niestety pod prokuratora. Inżynier,
                            który wykonał dobry projekt, zakończywszy go, wie co zrobiłby lepiej gdyby ten
                            projekt miał zrobić jeszcze raz.
                            Inżynier, który zawsze upaja się zakończonym projektem, jest tylko pyszałkiem
                            pozbawionym refleksji. Niestety nie ma projektów doskonałych.

Za moich studenckich czasów, studenci tropili wszelkie połprawdy, kłamstwa,
                            naciągactwa i przekrety władzy, głośno protestując. Teraz widzę, że jest
                            inaczej.
                            Ale masz szansę się poprawić. :-)

Do części ad.4 odniosę się następnym razem.

Podobnie, będę Ci niezmiernie wdzięczny za szczerą odpowiedź na kilka pytań:
                            - wprawdzie nie odbieram Ci do tego prawa, ale ciekawi mnie dlaczego tak
                            angażujesz się w sprawę kłopotów komunikacyjnych Warszawy, skoro mieszkasz w
                            Krakowie. O ile wiem to poruszanie się samochodem w Krakowie nie jest
                            łatwiejsze niż w Warszawie, a napewno (co zauważyłem) znasz specyfikę Krakowa o
                            niebo lepiej niż Warszawy? Czy dopuszczasz myśl, by Warszawiacy wiedzieli
                            lepiej czego Krakowowi brak?
                            - dlaczego tak opornie Wam idzie pozyskiwanie wiedzy od projektantów
                            i jeszcze jedno,
                            - czy możesz zdrawdzić tytuł swojej pracy dyplomowej? Może to mi wyjaśni Twoje
                            specyficzne zainteresowania.

• yasioo7 Re: Do Yasioo c.d 23.11.04, 22:45
                              Masz rację, przytaczam w koło wiedzę, którą Ty nazywasz „ogólnie znaną”.
                              Uważam, że wiedza ta jest powszechnie nieznana, na co dowodem są niekończące
                              się dyskusje o faktach.
                              Mamy informacje, których nie ma w obu prezentacjach i mamy z tym problem. Jak
                              bowiem przekazać na forum informacje zawarte w ponad 1000 stron A3 i A4 oraz na
                              mapach wielkości od A4 do A0? Z każdym tygodniem tych informacji przybywa i
                              ubolewam, że pomimo najszczerszych chęci nie jesteśmy w stanie podzielić się
                              więcej niż kilkoma promilami z nich.
                              Także mieszkam na Ursynowie i w moich planach wiążę z tym miejscem jeżeli nie
                              całe to większość mojego życia. Zadałem Ci pytanie czy jesteś zwolennikiem czy
                              przeciwnikiem. Z tego co odpowiedziałeś wynika, że mamy wspólny pogląd na wiele
                              spraw. Niestety nie mogę pochwalić się takim wiekiem jak Twój. Z pewnością masz
                              o wiele większe doświadczenie niż ja. Przeciwnikom nie spodoba się fakt, że
                              zdobyłeś je (a także wykształcenie) za komuny, jednak dla mnie to nieistotne.
                              Dla mnie liczy się tylko to, że chcesz się tym podzielić i stąd ta dyskusja.
                              Mam bardzo optymistyczne podejście do inwestycji, także tych wieloletnich,
                              dzięki którym jest szansa na nadrobienie dziesięcioleci opóźnień. Koszty są
                              ogromne i nie da się ich uniknąć, stąd planowanie na wiele lat. Harmonogramy
                              nie są sztywne – najnowszy z 29.10.2004 roku wraz z kosztami umieściłem tutaj:
                              https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=17481731&a=17860766
                              Oczywiście wszystko może ulec przesunięciu. Sam dobrze wiesz, że prawo pozwala
                              na złożenie odwołania od decyzji podjętej w wyniku postępowania przetargowego.
                              Potem też może się jeszcze coś wydarzyć.

Problem POW nie istnieje od wczoraj, nie istnieje od roku, nie istnieje od 10
                              lat, istnieje od ponad 40 lat! Moje zdanie opieram na zdaniu dziesiątków
                              profesorów, doktorów i magistrów, z którymi miałem przyjemność rozmawiać. Nie
                              są to tylko moi wykładowcy czy promotor, są to także ludzie obserwujący problem
                              z boku, specjaliści z wielu dziedzin i mieszkańcy Warszawy. Z tego wszystkiego
                              najbardziej utkwiło mi w pamięci zdanie mojego profesora, który uczy nie tylko
                              inżynierii ruchu oraz budowy dróg i autostrad, ale także estetyki i ochrony
                              środowiska. Obserwuje on spory wokół autostrady w Warszawie od samego początku
                              i uważa, że jest to JEDYNE rozwiązanie, choć nie jest idealne. Problemem jest
                              tu brak wiary w powstanie POW, zarówno władzy jak i mieszkańców. Doprowadziło
                              to do wybudowania szeregu osiedli mieszkaniowych tuż przy pasie zarezerwowanym
                              pod POW.
                              Przykro mi, że to co robimy odbierasz jako „(...) bezproduktywne dyskusje,
                              ciągłe skakanie sobie do
                              oczu, wulgarne odzywki, wściekła propaganda (...)”. Uważam, że staramy się
                              robić coś przeciwnego, być alternatywą dla dezinformacji uprawianej
                              przez „ekologów” i innych ludzi. Naszym celem jest obrona pewnych idei, a także
                              informowanie o nich. Zdarza się, że używamy dosadnych słów – niektórzy z nas
                              nie mają zamiaru udawać, że pada deszcz kiedy ktoś na nas pluje.
                              Będę Ci wdzięczny za napisanie w jaki sposób możemy zrobić coś lepiej. Każda
                              rada jest cenna, szczególnie ta konstruktywnie krytyczna.

Nie jesteśmy grupą młodych ludzi. Energicznych owszem, od studentów po emerytów
                              z 40-letnim doświadczeniem w budownictwie. Angażujemy nasz czas, własne środki,
                              niektórzy nadszarpują życie osobiste. Myślę, że to wiele i przykro nam, że się
                              zawiodłeś. Ze swej strony mogę zaproponować spotkanie się osobiście. Z chęcią
                              przedstawię materiały, którymi dysponujemy. Dostrzegam kilka szczegółów, nad
                              którymi warto pochylić się nieco dłużej.

ad. 1.
                              Także nie potrafię tego wytłumaczyć. Otrzymałem od Ciebie tylko jednego maila o
                              temacie „test polaczenia”. Dotarł do mnie 28.10. o 12:29, odebrałem go i
                              odpisałem na niego 29.10. o 9:18.

Napisałeś:
                              „To właśnie projekt koncepcyjny decyduje o usytuowaniu tunelu w terenie i
                              rozmieszczeniu wszystkich elementów jego struktury (konstrukcje i urządzenia)
                              na tyle szczegółowo by można było ocenić jej spójność a przede wszystkim
                              zwymiarować jego koszty.”

Zgadzam się całkowicie z tym zdaniem. Trudno jednak na podstawie projektu
                              koncepcyjnego opisać szczegóły konstrukcji separatorów czy filtrów powietrza.
                              Można podać np. szczegóły konstrukcji nawierzchni. Wiadomo, że będzie miała
                              nośność 115 kN/oś, wiadomo jaką grubość będą miały warstwy podbudowy, warstwa
                              wiążąca czy ścieralna. To powinno być gdzieś w całości projektu koncepcyjnego,
                              jednak nie mamy wszystkiego. To jest kilka (kilkanaście?) tysięcy stron, które
                              otrzymujemy część po części. Na pierwszy ogień chcieliśmy mieć kompletne OOŚ z
                              lat 1996, 2000 i 2004, jako że problem wpływu trasy na środowisko jest
                              najbardziej palący.

ad. 2.
                              Napisałeś:
                              ”Projekt techniczy jest zamawiany dopiero wtedy, gdy projekt koncepcyjny
                              zostanie zaklepany wraz z kosztami przez inwestora. Do tej pory nic takiego nie
                              miało miejsca.”

Projekt koncepcyjny wraz z kosztami został „zaklepany” – informację o tym
                              otrzymałem 4.11.2004 roku. Dokument ze szczegółami kosztów otrzymałem
                              19.11.2004 roku, znów odsyłam tutaj:
                              https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23704&w=17481731&a=17860766
                              ad.3
                              Dziękuję za dobre rady  Przypomina mi się jeden z moich wykładowców, który
                              ciągle powtarzał, że jak się lekarz pomyli, to ziemia przysypie, a jak się
                              inżynier pomyli, to ląduje na Montelupich (więzienie w Krakowie).
                              Gdy kończę kolejny projekt odczuwam odrobinę satysfakcji. Mimo to zawsze mam
                              świadomość, że coś mogłem zrobić lepiej.
                              Co do „(...) tropili wszelkie połprawdy, kłamstwa, naciągactwa i przekrety
                              władzy, głośno protestując.” muszę Ci napisać, że z początku tak robiłem. Byłem
                              starostą, stawałem w obronie grupy, załatwiałem trudne sprawy. Wierz mi na
                              słowo, nie wyszło mi to na dobre.

Na koniec dodam jeszcze, że pozostajemy w kontakcie z Instytutem Systemów
                              Inżynierii Środowiska PW. Okazuje się, że istnieje polski projekt wentylacji
                              tunelu umożliwiający prawie w 100% eliminację zanieczyszczeń. Filtry
                              eliminujące spaliny (SOx, NOx i inne) są zastosowane w tunelach w Norwegii.
                              Każde z tych rozwiązań nie jest stosowane na szeroką skalę, stąd informacja o
                              tym nie jest w "masowym obiegu".

Również inżynierowie z PW projektowali węzeł POW z Al. Krakowską w taki sposób,
                              że POW biegła w 500 metrowym tunelu (nie mylić z 300 m tunelem w pobliżu
                              osiedla Niedźwiadek w Ursusie). Niestety takie rozwiązanie nie zostało
                              uwzględnione przez projektantów z DHV. Prawdopodobnie ze względu na zakłócenie
                              stosunków wodnych w Załuskach skutkiem czego ludzie mieliby np. na stałe wodę w
                              piwnicach.

Odpowiem też na Twoje pytania:
                              Obecnie mieszkam w Ursynowie, wcześniej mieszkałem na Saskiej Kępie. W sumie
                              mieszkam w Warszawie około 1,5 roku, a regularnie odwiedzałem stolicę od 1999
                              roku. Wydaje mi się, że przez ten czas dość dobrze poznałem specyfikę Warszawy.
                              Nie tylko dopuszczam myśl, by Warszawiacy wiedzieli lepiej czego Krakowowi
                              brak, ale mam na to dowód. Na początku 1999 roku przeprowadzono w Krakowie
                              reformę układu linii komunikacji zbiorowej autorstwa Warszawiaków. Poprawiło
                              się sporo rzeczy, niestety z powodu korków średnia prędkość komunikacyjna
                              tramwajów nadal pozostaje na żałosnym poziomie 12 km/h.
                              Niczego nie można uzyskać bezpośrednio od projektantów bez pozwolenia GDDKiA.
                              Dlatego wszystko co otrzymujemy pochodzi z GDDKiA, a są to tysiące stron
                              opracowań, które nie tak łatwo się czyta. Poza tym nie wszystko jest jeszcze w
                              100% gotowe.
                              Tytuł mojej pracy dyplomowej miał brzmieć „Problemy komunikacyjne Warszawskiego
                              Węzła Transportowego”. Praca miała dotyczyć w większej części problemów
                              związanych z A2 i S2 (POW), a także z S7, S8, S17 (WOW) oraz S79 (NS).
                              Zrezygnowałem z tego tematu i zabrałem się za coś powodującego mniejsze
                            • yasioo7 Re: Do Yasioo c.d 23.11.04, 22:47
                              ...mniejsze kontrowersje. Moim celem jest napisanie dobrej, obiektywnej pracy.
                              Trudno to zrobić, jeżeli jest się uznawanym za „oszołoma” (cytat z forum „NIE
                              dla obwodnicy w Warszawie!!!”) i przez to nie ma się dostępu do materiałów
                              innych niż z GDDKiA.
                      • xkya Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 20.10.04, 20:32
                        Pytania zostały zadane w poprzednim poscie 6 dni temu. Odpowiedzi brak.
                        • vampi_r Re: Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 21.10.04, 00:22
                          Spokojnie. Ty zadajesz bardzo szczegółowe pytania na które chyba tylko projektanci znają odpowiedź. Staramy sie wyciagnąc wszelkie bardziej szczegółowe dane na temat obwodnicy w tym oczyszczania powietrza w tunelu.
                          Musisz jednak zrozumieć, że to nie my projektujemy tą trasę ani nie odpowiadamy za wszelkie jej parametry.
                          Jak tylko uzyskamy interesujace cię informacje, zaraz odpiszemy.
                          • xkya Re: Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 21.10.04, 01:22
                            Chetnie pomogę.
                            W lipcowym projekcie, na samym koncu można odszukać:

Dodatkowe informacje nt. koncepcji budowy trasy miejskiej na parametrach drogi
                            ekspresowej, na odcinku Węzeł Puławska - Węzeł Lubelska (skrzyżowanie z drogą
                            krajową nr 17 Warszawa - Lublin) dostępne są u:
                            - mgr inż. Małgorzaty Dalewskiej - Naczelnik Wydziału Planowania Techniczno-
                            Ekonomicznego Oddział GDDKiA w Warszawie tel. 813-04-17
                            - mgr inż. Marii Budziak-Nadrowskiej -Kierownik Zespołu Projektowego
                            realizującego koncepcję - Biuro Planowania Rozwoju Warszawy tel. 875-20-87

Dalej, to już trochę uroku dla Pań, objaśnienie celów Waszej akcji i droga do
                            projektantów stoi otworem.

xkya
                            • yasioo7 Re: Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 21.10.04, 08:48
                              Jestem po 18 godzin w pracy na drugim końcu Polski. Jestem chory - mój urok w
                              postaci wodospadu z kataru powali każdego. Będę wdzięczny, jeżeli okażesz
                              trochę wyrozumiałości. Odpowiadanie na posty, w których szukasz
                              przysłowiowej "dziury w całym" wymaga o niebo większej sprawności umysłu niż
                              ta, którą reprezentuję w ostatnich dniach.
                            • lwie_serce Re: Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 13.11.04, 16:24
                              I takie wlasnie sa te wasze poracowania. Mocno niedoskonale i niekompletnne.Bo
                              coz to jest koncepcja? Koncepcja to jest zatwierdzony przebieg trasy , wiemt ze
                              niedlugo powstanie, wiemy ze bedzie tunel i bardzo niewiele wiemy o wentylacji
                              w tunelu.
                              • vampi_r Re: Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 13.11.04, 18:35
                                lwie_serce napisał:

> I takie wlasnie sa te wasze poracowania. Mocno niedoskonale i niekompletnne.Bo
                                > coz to jest koncepcja? Koncepcja to jest zatwierdzony przebieg trasy , wiemt ze
                                >
                                > niedlugo powstanie, wiemy ze bedzie tunel i bardzo niewiele wiemy o wentylacji
                                > w tunelu.

Nie wiem, czy zauważyłeś, ze właśnie rozpisywany jest przetarg na zrobienie projektu POW. Nie ma wśród nas ani Sybilli, ani Nostradamusa. Będzie skończony konkretny projekt, to i będzie można napisać coś konkretnego.
                                Rzecz tylko w tym, żebyśmy my wszyscy (i SISKOM i ekolodzy i sami mieszkańcy Włoch, Ursynowa, Wawra) mieli większy wpływ na to, co się zaprojektuje, co zostanie zbudowane. Możemy mieć wpływ na to, gdy podejmiemy czynną współpracę z projektantem. Współpracę na tyle skuteczną by wszystkie nasze sugestie zostały uwzględnione. A potem zostanie tylko kontola, by to co na papierze znalazło się w realu.
                                Tutaj Xkya zadaje konkretne pytania co do systemu oczyszczania powietrza w tunelu. Widać, ze człowiek zna się na rzeczy. Tyle, że pyta się w większosci o coś, co dopiero będzie projektowane.
                                To tak jakby pytać się konstruktora samochodu, który ma być wdrożony do produkcji za 7 lat, o rodzaj i typ katalizatora.
                                • zebonka5 Re: Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 13.11.04, 21:18
                                  Drogi Vampirze !
                                  Chcialabym miec jakikolwiek wplyw na projekt i na przyklad na jakies chocby
                                  minimalne zmiany w koncepcji . Juz jest na to za pozno. Gdyby byly powazne
                                  konsultacje spoleczne to co innego. Wszystko co bylo to tylko formalnosc. Gddkia
                                  sama opracowala koncepcje w swoim mniemaniu najlepsza. Nie ludz sie ze ktos z
                                  Gddkia uroni choc najmniejsza lze nad Calowaniem .Bedzie jak zawsze.Zaproponuja
                                  estakady i po krzyku.Ostatecznie jest Specustawa. A ona jest bezwzgledna.Mozna
                                  rozwazac rozne warianty ,omijace Calowanie jak sie da. Ale i na nie przyjdzie
                                  pora .To tylko kwestia czasu. Droga 50 zrobila duzo zlego.Rabunkowa na dziko
                                  przeprowadzana eksploatacja Torfu itd,itd,itd.Projekt ekostrady stara sie
                                  ominac Calowanie od polnocy .To wszystko jest do dyskusji,przynajmniej
                                  wirtualnej.Bo tylko taka nam juz pozostala.
                                  • vampi_r Re: Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 13.11.04, 22:16
                                    Ależ tu wychodzi w waszych wypowiedziach typowe rozumowanie rodzimych ekologów.
                                    Opcja wszystko albo nic.
                                    Pisałem gdzieś dziś, czemu nie traktują was poważnie. Nie będę się powtarzał.

Ale wasze podejście do sprawy jest nie dość, że złe, to rzekłbym (bez urazy) nawet głupie.
                                    Natworzyło się was kilkadziesiat różnych stowarzyszeń, a w zasadzie jedyne co wam przychodzi do głowy, to protesty przed jakąkolwiek budową czegokolwiek. Stąd traktują was też jak pasożyty, a dzialalnosć SPM tylko ten mit utwierdza.

Chcą zagospodarować centrum Warszawy, bo obecnie przypomina centrum Ułan Bator, to łapówkarze zaczynają swoją działalność.
                                    Chcą zlikwidować ogródki działkowe w centrum miasta, bo i teren cenny i na inwestycje przydatny i dochody dla miasta (bo działkowicze nic, czy niewiele płacą), to też sie zacznie wasza działalność.
                                    Chcą zabudować olbrzymie nieużytki w centrum miasta, bo ludzie muszą kupowac mieszkania aż na Tarchominie i dojeżdżać godzinami w korkach do pracy, to znów protest.
                                    Chcą odkorkowac miasto przez budowę bezkolizyjnych obwodnic, to nie.

A prawda jest taka, że Warszawa zajmuje obszar wielkiego Paryża, a mieszka tylko 1,5 mln ludzi, a nie 10. Warszawa przypomina wielką i rozwlekłą wiochę. Kiedyś wiozłem pewnego Amerykanina z lotniska na Bielany. Przejechałem całe miasto (Żwirki, Banacha, Rondo Zesłańców, Prymasa, Toruńska) a człowiek myślał, że wciąz jedziemy przez jakieś przedmieścia Warszawy.
                                    Z krańca miasta na inny kraniec miasta można przejechać, i miasta nie zobaczyć, bo albo ogródki działkowe, albo nieużytki, albo tzw. tereny napowietrzające miasto, albo rudery.

My mamy dość takiej Warszawy. Chcemy miasta przyjaznego dla ludzi. Miasta z wydolnym systemem komunikacji miejskiej, kilkoma liniami metra, ale i z systemem bezkolizyjnych obwodnic, jaki mają wszystkie wielkie miasta w Europie.
                                    Chcemy miasta, które nie będzie wstyd pokazać światu. By zwiększyły sie inwestycje zagraniczne, by turyści zaczęli masowo nas odwiedzać i dawać tym samym zatrudnienie ludziom i dochody dla stołecznego budżetu.
                                    Chcemy miasta, w którym (skoro musi już byc takie rozwlekłe) przejechanie z Ursynowa na Tarchomin, z Wawra na Bemowo, z Włoch do Rembertowa zajmie 30 minut, a nie 90. Chcemy miasta z którego da sie wyjechac w piatkowe popołudnie i wjechać w poniedziałkowy ranek.
                                    Chcemy też miasta budowanego z myślą o ludziach tu mieszkających, ale i budowanego w zgodzie z przyrodą i środowiskiem naturalnym.

Wielka tu rola nas i organizacji ekologicznych wszelkiej maści, które miast myślec o zapełnieniu swoich kont, powinny brac aktywny i konstruktywny udział w planowaniu. Można tego dokonać. Zapewnam was, że nasi projektanci doskonale znają się na ekologii. Projektowana trasa POW budowana będzie z myślą o środowisku naturalnym. Przykładów na to podaliśmy tu na naszym forum aż nadto, tylko wy jakoś z uporem maniaka nie chcecie tego zauważyć.
                                    Tylko że prawdziwy ekolog nigdy nie powie (jak wy), że jak nic się nie zbuduje, to będzie ekologicznie. Prawdziwy ekolog wie, ze cywilizacji nie da sie powstrzymać. Trzeba wiec budować tak, by jak najmniej szkodzić.

Wy w zasadzie umiecie tylko blokować inwestycje. Owszem - stworzyliście jakiś projekt Ekostrada, ale macie już powazne problemy z powiedzeniem czegokolwiek na jego temat. Raczej są to niedomówienia lub wręcz kłamstewka albo pomijanie i przemilczanie niewygodnych rzeczy.
                                    Powszechnie krzyczycie, ze POW przetnie MPK, a na projekcie Ekostrady przez ten sam Park puszczacie raz, że A2 w okolicach Całowania, dwa ulice zbiorczą. Tylko jakoś dziwnie nic nie mozna od was wydobyć na ten temat, poza sloganami, ze ulica zbiorcza to będzie spokojna uliczka.
                                    Mówicie nieraz o puszczeniu jakiejś trasy przez Powsin, Konstancin argumentujac że będzie to zbawienne dla tego Kurortu.

Wy śmiecie się nazywac ekologami? ("śmiecie" od śmiałosci, a nie od śmieci).
                              • tarantula01 Re: Czekam, czekam i czekam na odpowiedź 15.11.04, 16:06
                                lwie_serce napisał:

> I takie wlasnie sa te wasze poracowania. Mocno niedoskonale i
                                niekompletnne.Bo
                                > coz to jest koncepcja? Koncepcja to jest zatwierdzony przebieg trasy , wiemt
                                ze
                                >
                                > niedlugo powstanie, wiemy ze bedzie tunel i bardzo niewiele wiemy o
                                wentylacji
                                > w tunelu.
                                Obecnie o wentylacji w tunelu można powiedzieć jedynie to, że:
                                planowane wyrzutnie oraz cała instalacja filtrująca spaliny z tunelu zostaną
                                wyposażone w filtry do przechwytywania pyłu zawieszonego PM10. Stężenie tego
                                pyłu na Ursynowie w okolicach projektowanej POW wynosi 40 mikrogramów/m3 i jest
                                to wartość graniczna (Dz.U. Nr 87 poz. 796). Poprowadzenie zatem ulicy
                                zbiorczej w tym pasie, równa się przekroczeniu norm stężenia tego pyłu. Jakość
                                powietrza bada Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka