erazm1 23.10.04, 09:41 Pikieta pod ministerstwem, happening , blokada kamieniczki? Kto ma jakiś pomysł na skuteczny protest niech napisze! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lke ale o co chodzi ??? 24.10.04, 17:57 przecież ktoś tu pisal ze sprawa w sądzie jest? może mi ktoś wytłumaczyć czy się coś od tego czasu zmieniło ??? Odpowiedz Link Zgłoś
lke temat ten jakby umarł ... 15.11.04, 15:10 czy coś w sprawie wiadome jest? co się w ogóle tam dzieje? dawno w Warszawie nie byłam więc mozę mnie ktoś poinformuje? Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: temat ten jakby umarł ... 16.11.04, 00:03 Sprawa była w sądzie (wojewódzkim sądzie administracyjnym), ale już nie jest, bo sąd uznał, że protestujący przeciw inwestycji mieszkańcy sąsiedniego domu nie mają racji. W rezultacie, dom jest już rozbierany, a SARP ogłasza konkurs na nowy budynek w tym miejscu. Według wytycznych konserwatorskich, ma on mieć ślad fasady starej kamienicy na frontowej elewacji. Choć spolecznik Janusz Sujecki z ZOK twierdzi, że oznacza to odtworzenie fasady starego domu i wycofanie nowej - wysokiej - części budynku tak, by nie zasłaniała widoku na pałac Ostrogskich, z wytycznych wcale to nie wynika. Mam złe przeczucia - w miejscu rozebranej kamienicy albo nie powstanie nic i przez lata będziemy oglądać plac zarośnięty trawą, albo wyrośnie budynek, który zdominuje sąsiedni pałac. Chciałbym się jednak mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
gery111 czyli "obrońcy zabytków" nie mieli racji .... 17.11.04, 13:28 skoro niezawisły Sąd tak uznał. brawo praworządność i niezawiśłość sądów. nagana dla pieniactwa Odpowiedz Link Zgłoś
stoleczniak Temat nie umarl....wbrew pozorom 17.11.04, 20:32 sprawa nadal jest w sadzie...chodzi o zasadnosc wydania decyzji rozbiorkowej tak przez delegature arch.miasta jak i wojeowde. zaskarzona jest decyzja wojewody. To czym wymachiwala na konferencji prasowej pani bloch wisniewska bylo jedynie odrzuceniem wniosku o wstrzymanie decyzji rozbiorkowej do chwili rozpatrzenia zasadnosci wydanych decyzji. I tylko.Choc w tym wniosku chodzilo o wstrzymanie rozbiorki do chwili wyjsnienia podstaw. Ponadto zaskarzono do SKO decyzje Delegatury Biura Nacz Arch.M o lokalizacji bud celu publicznego gdzie bledow., moc tak w kwestii gabarytu jak i nadinterpretacji , mowiac delikatnie, przepisow. sprzecznych z wykladnia na ktora sie w tej decyzji Delegatura powoluje tj ustawa o zabytkach i ochronie dobr kultury z 2003 roku.! Prostuje wiec wiadomosci podane przez Pana. Wystarczy poprosic NIFC o przefaksowanie tego postanowienia, by zobaczyc, ze to fragment boju, choc kamienice bezprawnie, rozbieraja. co do zaskarzenia decyzji o celu publicznym w sprawa nadal w rekach SKO. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
erazm1 Re: urzędnicy łamią prawo! 18.11.04, 10:30 a zaczęło się od prof. Andrzeja Tomaszewskiego, który bezprawnie wykreślił kamieniczkę z rejestru zabytków, to że ludzie wojewody , w końcu faceta z SLD i ludzie min. W. dąbrowskeigo, tez z tej mafii mają gdzies prawo, też mnie nie dziwi, przypominają sie czasy PRL-u, jak sie towarzysz nie sprawdził w rolnictwie to damy go do kultury (vide Mikliński jako gen.koser. zab. - sic!, mistrz od sportu) albo na wojewodę... Odpowiedz Link Zgłoś
gery111 udowodnij swoją tezę !!! 18.11.04, 13:22 a przyznam Tobie rację. bo na razie widzę tylko oczerniać i zniesławiać potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś