Dodaj do ulubionych

Tamka 43 - co robić?!!!!

23.10.04, 09:41
Pikieta pod ministerstwem, happening , blokada kamieniczki? Kto ma jakiś
pomysł na skuteczny protest niech napisze!
Obserwuj wątek
    • lke ale o co chodzi ??? 24.10.04, 17:57
      przecież ktoś tu pisal ze sprawa w sądzie jest?
      może mi ktoś wytłumaczyć czy się coś od tego czasu zmieniło ???
    • lke temat ten jakby umarł ... 15.11.04, 15:10
      czy coś w sprawie wiadome jest? co się w ogóle tam dzieje? dawno w Warszawie
      nie byłam więc mozę mnie ktoś poinformuje?
      • tomasz.urzykowski Re: temat ten jakby umarł ... 16.11.04, 00:03
        Sprawa była w sądzie (wojewódzkim sądzie administracyjnym), ale już nie jest,
        bo sąd uznał, że protestujący przeciw inwestycji mieszkańcy sąsiedniego domu
        nie mają racji. W rezultacie, dom jest już rozbierany, a SARP ogłasza konkurs
        na nowy budynek w tym miejscu. Według wytycznych konserwatorskich, ma on mieć
        ślad fasady starej kamienicy na frontowej elewacji. Choć spolecznik Janusz
        Sujecki z ZOK twierdzi, że oznacza to odtworzenie fasady starego domu i
        wycofanie nowej - wysokiej - części budynku tak, by nie zasłaniała widoku na
        pałac Ostrogskich, z wytycznych wcale to nie wynika. Mam złe przeczucia - w
        miejscu rozebranej kamienicy albo nie powstanie nic i przez lata będziemy
        oglądać plac zarośnięty trawą, albo wyrośnie budynek, który zdominuje sąsiedni
        pałac. Chciałbym się jednak mylić.
        • gery111 czyli "obrońcy zabytków" nie mieli racji .... 17.11.04, 13:28
          skoro niezawisły Sąd tak uznał.
          brawo praworządność i niezawiśłość sądów.
          nagana dla pieniactwa
        • stoleczniak Temat nie umarl....wbrew pozorom 17.11.04, 20:32
          sprawa nadal jest w sadzie...chodzi o zasadnosc wydania decyzji rozbiorkowej
          tak przez delegature arch.miasta jak i wojeowde. zaskarzona jest decyzja
          wojewody. To czym wymachiwala na konferencji prasowej pani bloch wisniewska
          bylo jedynie odrzuceniem wniosku o wstrzymanie decyzji rozbiorkowej do chwili
          rozpatrzenia zasadnosci wydanych decyzji. I tylko.Choc w tym wniosku chodzilo o
          wstrzymanie rozbiorki do chwili wyjsnienia podstaw.

Ponadto zaskarzono do SKO decyzje Delegatury Biura Nacz Arch.M o lokalizacji
          bud celu publicznego gdzie bledow., moc tak w kwestii gabarytu jak i
          nadinterpretacji , mowiac delikatnie, przepisow. sprzecznych z wykladnia na
          ktora sie w tej decyzji Delegatura powoluje tj ustawa o zabytkach i ochronie
          dobr kultury z 2003 roku.!

Prostuje wiec wiadomosci podane przez Pana.

Wystarczy poprosic NIFC o przefaksowanie tego postanowienia, by zobaczyc, ze to
          fragment boju, choc kamienice bezprawnie, rozbieraja.

co do zaskarzenia decyzji o celu publicznym w sprawa nadal w rekach SKO.
          pozdrawiam.
          • erazm1 Re: urzędnicy łamią prawo! 18.11.04, 10:30
            a zaczęło się od prof. Andrzeja Tomaszewskiego, który bezprawnie wykreślił
            kamieniczkę z rejestru zabytków, to że ludzie wojewody , w końcu faceta z SLD i
            ludzie min. W. dąbrowskeigo, tez z tej mafii mają gdzies prawo, też mnie nie
            dziwi, przypominają sie czasy PRL-u, jak sie towarzysz nie sprawdził w
            rolnictwie to damy go do kultury (vide Mikliński jako gen.koser. zab. - sic!,
            mistrz od sportu) albo na wojewodę...
            • gery111 udowodnij swoją tezę !!! 18.11.04, 13:22
              a przyznam Tobie rację.
              bo na razie widzę tylko oczerniać i zniesławiać potrafisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka