warcislaw 23.04.02, 22:53 Ciekaw jestem czy sa jakies wiezi pomiedzy Warszawa a ludem Serbo luzyckim, albo ludzi zwiazane z nim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaacek Re: Luzyce 24.04.02, 00:19 Myślę, że będę w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo jestem rodzinnie zwiazany z ludźmi zajmującymi się językiem i kulturą serbołużycką, ale muszę się popytac o te związki. Cierpliwości, Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Luzyce 26.04.02, 17:08 Od wielu lat kontakty z Łużyczanami utrzymują warszawscy i podwarszawscy harcerze. Ich wielkim promotorem jest harcmistrz Stanisław Sieradzki �Świst� (uczestnik powstania Warszawskiego, żołnierz batalionu �Zośka�). Młodzi warszawiacy regularnie odwiedzają Łużyce, z kolei Łużyczanie przyjeżdżają do Warszawy. Takich kontaktów na pewno jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
jaacek Re: Luzyce 27.04.02, 23:09 Nie znalazłem zbyt wielu informacji na ten temat. W Warszawie działają dwie grupy zajmujące się kultura i językiem łużyckim. Siłą rzeczy obie utrzymują kontakty z Łużyczanami. Pierwsza związana jest z Instytutem Slawistyki PAN, druga z Uniwersytetem Warszawskim, który wydaje "Zeszyty Łużyckie" - jedyne pismo poświęcone kulturze łużyckiej wydawane poza terenem Łużyc. Nie wiem zbyt wiele o postaciach znaczacych w kulturze łużyckiej związanych z Warszawą. Trzeba wspomnieć o studiującym przed wojną w Warszawie malarzu i pisarzu Nowaku Niehorńskim; Warszawa była miejscem studiów wielu wybitnych Łużyczan. A jeśli chodzi o dawniejsze czasy, to nie tyle sama Warszawa, co położony na Mazowszu Lwówek (koło Gąbina) stanowi ciekawy przykład związków Polski z Łużycami. Była to bowiem osada hernhutów, czyli potomków Braci Czeskich, którzy trafili do Polski właśnie z Łużyc, dokąd wygnały ich prześladowania religijne w ojczyźnie. Osiedliwszy się w majątku Herrnhut uczynili zeń ważne centrum religijne i chyba żyją tam po dziś dzień. W Lwówku zachowały się charakterystyczne domy mieszkalne, kościół, a zwłaszcza duży i nie zdewastowany cmentarz. Polecam te okolice i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
qkiel Re: Luzyce 18.07.02, 19:11 to co wiem. w warszawie działo w czasie wojny tow. łuzyckie - grupa oporu. łuzyczaninem był prof. koćka - archeolog zajmujący sie słowianszczyzną. w warszawie działa tow. polsko - serbołuzyckie. adres kontaktowy: ul.piłsudskiego 22m24 96-500 sochaczew tel. (0494) 236 41 [ to stary numer nie wiem czy dobry] przedstwicielem jakiejs grupy łuzyczan na warszawe jest własciciel centrum słowianskiego - takiego klubu, czytelni, ksiegarni na ul.gagarina. pozdr qk Odpowiedz Link Zgłoś
crack66 Jedna prośba do warcisława 27.04.02, 13:06 Warcisław zacznij ty pisać po polsku, irytujące są twoje błędy i uparte nieużywanie polskich znaków. Odpowiedz Link Zgłoś