20.05.02, 17:29
Bardzo prosze o informacje. Chcialbym pozyczyc pewna kwote pieniedzy od
znajomego i zabezpieczyc te wierzytelnosc wekslem. Jakie kroki musze poczynic i
gdzie sie udac aby zrobic to zgodnie z prawem, ewentualnie z jakimi oplatami
musze sie rowniez liczyc.
Za wszelkie informacje serdecznie dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Raffix Re: Weksel IP: *.braun.de 20.05.02, 17:43
      polar3 napisał(a):
      > Bardzo prosze o informacje. Chcialbym pozyczyc pewna kwote pieniedzy od
      > znajomego i zabezpieczyc te wierzytelnosc wekslem. Jakie kroki musze poczynic i
      > gdzie sie udac aby zrobic to zgodnie z prawem, ewentualnie z jakimi oplatami
      > musze sie rowniez liczyc.
      > Za wszelkie informacje serdecznie dziekuje.
      Z tego co wiem, to tylko opłata skarbowa - można jej dokonać zakupując odpowiedni
      formularz weksla. Oczywiście odrębną sprawą jest sama umowa pożyczki i podatek od
      odsetek, ale to juz raczej zmartwienie wierzyciela niż dłużnika.
      • Gość: Krasnal Weksel odpowiadam IP: *.xtra.pl 20.05.02, 21:28
        Kupujesz blankiet weksla. Najprędzej w banku PKO BP. Cena to 0,1% od wykupionej
        wartości. Najlepiej gdyby to była wartość odpowiadająca kwocie pożyczki , ale
        nie musi tak być.
        Radzę kup książkę o wekslach, lub uwierz mi na słowo. Nie wręczaj weksla be
        zdeklaracji wekslowej , czy umowy wekslowej. Jest wówczas bardzo niebezpieczny
        nawet jak ktoś go zgubi. Takie deklaracje wekslowe (przykłądy) znajdziesz w
        książce o wekslach. Książka jest o tyle niezbędna , że weksel to jak czek.
        Jeżeli jest żle wypełniony, jest nieważny.W Umowie pożyczki należy wpisać, że
        tytułem zabezpieczenia został wręczony pożyczkodawcy weksel 9i opisać jaki).
        Przy oddaniu pożyczki proszę zażądać bezwzględnie weksla w oryginale.
    • Gość: pacio Re: Weksel IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.02, 22:45
      1) Zakupić książkę o wekslach wraz z przypisami ( ok.30 pln)
      2) Sporządzić deklaracje wekslową dot:
      a) kwoty głównej weksla
      b) wysokości odsetek itp.
      3) w umowie pożyczki zaznaczyć obecność weksla i deklaracji wekslowej jako
      integralnej całości.
      4) Od pożyczkodawcy zarządać pokwitowania otrzymania weksla ( jak znalazł w
      momencie spłaty pożyczki i "zagubienia weksla" przez pożyczkodawce ).

Powodzenia !!!

Pzdr
      pacio
    • Gość: agulha Re: Weksel IP: *.acn.pl / 10.131.128.* 21.05.02, 01:09
      To może być koniec pięknej przyjaźni :-)).
      Lepszy weksel niż nic. Gdyby moja babcia nie pożyczyła znajomej pieniędzy, ja
      nie mieszkałabym dziś w Warszawie.
      Uzasadnienie: babcia miała trochę oszczędności i znajoma, uczciwa kobieta,
      poprosiła ją o pożyczkę. Chciała kupić maszynę do szycia i zacząć zarabiać. W
      planach coś nie wypaliło i nie miała oddać. Ponieważ suma była zbyt duża, żeby
      machnąć ręką [nie te czasy co teraz], babcia skierowała sprawę do sądu. Sprawę
      wygrała, ale nie było czego zająć owej kobiecie. Ona nie oszukała babci - jej
      po prostu "nie wyszło". Mój tata studiował we Wrocławiu, tam poznał mamę. Była
      możliwość dostania mieszkania tamże, ale warunkiem było wpłacenie wkładu. Tata
      liczył na swoją matkę i bardzo był rozżalony, że mu odmówiła. Dużo później
      dowiedział się, że to przez ową nieszczęsną pożyczkę. Moja druga babcia
      załatwiła rodzicom stypendium fundowane w Warszawie, gdzie wyjechali zaraz po
      studiach. No i tak już zostało :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka