Dodaj do ulubionych

JAKIE POŁĄCZENIA POTRZEBNE SĄ WARSZAWIAKOM

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 17:04
Chodzi mi dokładniej o połączenia tramwajowe i autobusowe (...no przecież nie
metra???). Gdyby ZTM odstąpił część linii firmom prywatnym, łatwiej byłoby
tworzyć nowe połączenia, nowe trasy...
Czekam na propozycje!!!
Obserwuj wątek
    • irzyk Re: JAKIE POŁĄCZENIA POTRZEBNE SĄ WARSZAWIAKOM 27.05.02, 17:10
      Przede wszystkim normalnego połączenia nocnego z Bródnem!!!
      • Gość: iwo Re: JAKIE POŁĄCZENIA POTRZEBNE SĄ WARSZAWIAKOM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.02, 18:07
        irzyk napisał(a):

> Przede wszystkim normalnego połączenia nocnego z Bródnem!!!
        Popieram!Przydałaby się też linia alternatywna (dzienna)do tych co kursują
        Radzymińską, al.Solidarności i mostem Śląsko-Dąbrowskim - wiecznie zatłoczone.
        Mogłaby kursować z Zacisza - Gilarską, Radzymińską, Szwedzką do Mostu Gdańskiego,
        następnie Al.Jana Pawła II na Mokotów. Linia mogłaby wspomagać 512, lub być
        samodzielną [może 526?].
    • Gość: abc Re: JAKIE POŁĄCZENIA POTRZEBNE SĄ WARSZAWIAKOM IP: 212.76.37.* 28.05.02, 09:21
      Brakuje mi jeszcze bezpośrednich połączeń pomiędzy dzielnicami. Owszem, są
      pomiędzy tymi położonymi na przeciwległych krańcach Warszawy, ale nie ma
      pomiędzy sąsiadującymi ze sobą (na przykład z niektórych części Żoliborza
      łatwiej dojechać na Mokotów niż na Bielany, czy Wolę). Często żeby dotrzeć do
      miejsca oddalonego ode mnie o 3 km muszę jechać 6 km do Sródmieścia i tam
      dopiero przesiąść się w coś co pojedzie następne 6-8 km do celu podróży, że nie
      wspomnę już o wielokrotnym czekaniu na każdy ze środków komunikacji. Po prostu,
      jeślibyśmy porównali sieć komunikacyjną do pajęczyny to są w niej linie
      kursujące po nitkach promienistych, a nie ma lub jest bardzo mało linii
      kursujących po nitkach obwodowych (po okręgach).
      • irzyk Re: JAKIE POŁĄCZENIA POTRZEBNE SĄ WARSZAWIAKOM 28.05.02, 09:27
        Jakiego konkretnie połączenia poszukujesz

pozdr
        irzyk
        • d.z Czy to tylko kwestia połączeń??? 28.05.02, 09:49
          Nie jestem do końca przekonany, że istnieje ogromna potrzeba tworzenia nowych
          linii lączących każdą dzielnicę Warszawy z... każdą dzielnicą Warszawy :)).
          Brakuje mi natomiast zupełnie czegoś innego - sprawnej synchronizacji rozkładów
          jazdy, ja mogę się przesiadać! Tylko jeśli na następny autobus będzie za 40 min
          to ja dziękuję...
          • Gość: abc Re: Czy to tylko kwestia połączeń??? IP: 212.76.37.* 28.05.02, 10:12
            d.z. napisał(a):

...ja mogę się przesiadać! Tylko jeśli na następny autobus będzie za 40 min
            >
            > to ja dziękuję...

Otóż to.
            • irzyk Re: Czy to tylko kwestia połączeń??? 28.05.02, 10:18
              Właśnie dlatego bardzo lubię komunikację nocną. Cyba, że rozjadą mi się
              wszystkie przed nosem na Centralnym

Pozdr
              Irzyk
              • d.z Re: Czy to tylko kwestia połączeń??? 28.05.02, 10:25
                irzyk napisał(a):

> Właśnie dlatego bardzo lubię komunikację nocną. Cyba, że rozjadą mi się
                > wszystkie przed nosem na Centralnym
                >
                O! Własnie o to chodzi. Stworzyć parę takich miejsc przesiadkowych (typu PL.
                Wilsona, Metro Wilanowska, DW. Zachodni, Żerań FSO, Wiatraczna itp. itd.)
                gdzie "zjeżdżać się" będą autobusy wszystkich linii w tym samym czasie, a
                pasażerowie mogli by się przesiadać. Czy to takie trudne? Dla "specjalistów" z
                ZTM zapewne tak ale nie wierzę, że to niemożliwe. Przykład "nocników" pokazuje,
                że jak się chce to można...
                • irzyk Re: Czy to tylko kwestia połączeń??? 28.05.02, 11:40
                  Jest taki problem Nocniki nie stoją w korkach i jeat to łatwe do
                  zsynchronizowania. Z tego co wiem w Gdańsku obowiązuje taki układ
                  komunikacyjny. Podjeżdza tramwaj i z tego samego przystanku za ok. 2-3 minuty
                  rozjeżdzają się autobusy

pozdr
                  irzyk
                  • Gość: iwo Re: Czy to tylko kwestia połączeń??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 23:03
                    Tak powinno być i w Warszawie! To rozwiązanie zależy właściwie tylko od dobrych
                    chęci...-ZTMu
                    • Gość: :P Re: Czy to tylko kwestia połączeń??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 23:05
                      Niestety nie ma żadnych chęci :((
                      • Gość: iwo Re: Czy to tylko kwestia połączeń??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 23:45
                        Gość portalu: :P napisał(a):

> Niestety nie ma żadnych chęci :((

Gdyby ZTM przejęli fachowcy, może by coś z tego było...
                        • Gość: iwo Re: Kiedy zmiany na lepsze? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.02, 20:04
                          Wpadła mi w ręce Gazeta Stołeczna z 19 sierpnia 1999 roku. Wtedy to Jarosław
                          Ossowski rozpisywał się jakie zmiany czekają nas od 1 września. To były
                          czasy...
                          Sześć nowych połączeń autobusowych[!!!]:
                          139 - POWSIN (OGRÓD BOTANICZNY) – M . WILANOWSKA
                          190 - OS. GÓRCZEWSKA – CENTRUM HANDLOWE (w Markach)
                          307 - UTRATA – CHOMICZÓWKA
                          308 - ELSNERÓW – TARGÓWEK (teraz przedłużona z Targówka do Placu Hallera)
                          420 - PLAC WILSONA – NOWY REMBERTÓW (linia obecnie nie kursuje)
                          508 - NOWODWORY – DWORZEC ZACHODNI
                          Trzy zmiany tras tramwajów:
                          25 - ANNOPOL – OKĘCIE
                          29 - HUTA – BANACHA
                          46 - ANNOPOL – OS. GÓRCZEWSKA
                          Pięć zmian tras autobusów:
                          130 - WILANÓW – KRAŃCOWA
                          148 - HUTA – SPARTAŃSKA
                          180 - WILANÓW – ESPERANTO (teraz przedłużona z Esperanto do Powązek)
                          187 - URSUS NIEDZWIADEK – STEGNY
                          E-4 - TARCHOMIN – M. POLITECHNIKA (teraz skrócona do Bielańskiej)
                          Zlikwidowane dwie linie: 402, 511
                          Ponad to wiele linii zaczęło kursować częściej np.44, 517, E-5.
                          ZTM zastanawiał się też nad połączeniem 460 z 506, która zostałaby wycofana z
                          Bródna i łączyłaby Jelonki przez Świętokrzyską i Trasę W-Z z Targówkiem.
                          O takich przetasowaniach (jak wyżej) możemy na razie tylko pomarzyć. Ciekawe
                          jakie zmiany przyszykuje nam ZTM po wakacjach. Mogę się tylko domyślać
                          redukcji w rozkładach...

Czy są już jakieś przecieki???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka