Dodaj do ulubionych

Obetną fabrykę Norblina

IP: *.fornet.waw.pl / *.fornet.waw.pl 01.03.05, 02:23
Niby fajnie, ale zupełnie od czapy. Jak wynika z mapki poszerzony ma byc
odcinek pomiędzy Żelazną, a Towarową. Fajnie, tylko niczego to nie załatwi, bo
tak naprawdę prawdziwym wąskim gardłem jest odcinek Prostej pomiędzy Żelazną,
a Rondem ONZ. W tym miejscu są dwa pasy, a na tym pierwszym trzy!. W tej
sytuacji, zupełnie nie wiadomo o co chodzi - chyba tylko o "obcinkę" Norblina.
Prostować tylko po to, by nazwa pasowała?.Samochody mają kierownice i dają tam
sobie radę A może chodzi o to by wykroić działki pod "mieszkaniówkę". Ale one
i tak tam są. Albo ta mapka jest z innej bajki, albo projektant powinien się
leczyć, bo nauczyć to już się chyba nieczego nie da rady. Ten "pasaż" też
chyba ni w pięć ni w dziewięć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Seba Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.compi.net.pl / *.crowley.pl 01.03.05, 07:12
      Nareszcie - oć może nie optymalnie.
      • d.z Re: Obetną fabrykę Norblina 01.03.05, 08:10
        Z ulicą Prostą (w zasadzie będącą taką tylko z nazwy) już dawno trzeba było coś
        zrobić. W godzinach szczytu jest ona zakorkowana.
        Norblin może zostać trochę okrojony choć żal. Z drugiej jednak strony nic teraz
        tam się nie dzieje i za niedługo to się rozpadnie. Jest więc szansa na to by
        ten obiekt (choćby wzorem poznańskiego Starego Browaru) stał się ciekawym
        kulturalno rozrywkowym miejscem na dawnym "dzikim zachodzie".
        Mała uwaga techniczna.
        Dobrze by było gdyby przy okazji remontu jednocześnie pojawiły się zwrotnice
        tramwajowe umożliwiające skręt tramwajom z Prostej w Towarową. Dlaczego? Ano
        jeśli ten obiekt ma się stać miejscem handlowo rozrywkowym dobrze by było gdyby
        jakaś linia dodatkowa tam przejeżdżała. Obecny układ torowy w zasadzie pozwala
        na kursowanie jedynie 10.
      • Gość: BartekC Obcinac etaty konserwatorom zabytkow!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 08:18
        Nie rozumiem co takiego jest w tej hali wartosciowego co nie pozwala jej po
        prostu zburzyc. Przeciez to stara rudera. To ze jest stara nie czyni jej
        wartosciowej. Wystarczy sie przyjzec i po 2 min pojawia sie pytanie co cos
        takiego robi w centrum stolicy? Wyglada jak rozpadajacy sie barak obklejony na
        dodatek reklamami, zeby go nie bylo widac i tak od kiedy pamietam. Przez 27
        lat mojego zycia tylko przybyly reklamy i chwasty pod murem. To jakas pomylka.
        Konserwatorzy zabytkow w Warszaiwie blokuja wszytkie nowe inwestycje zamiast
        zajmowac sie zabytkami.(wawel konserwowac albo inny zamek) Przedwojenna
        Warszawa zostala zburzona w czasie i PO wojnie. Pod PKIN byly cale kwartaly
        pieknych kamienic pod osiedlem za zelazna brama tez gdzie wtedy byli
        konserwatorzy. Tej Warszawy juz nie ma i trzeba sie z tym pogodzic i
        uporzadkowac miasto.
        • Gość: Automobilista Re: Obcinac etaty konserwatorom zabytkow!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 08:25
          100% racji - trzeba zburzyć tą ruderę, która pasuje tam jak pięść do nosa.
          Szkoda tylko, że dycydentom zabrakło odwagi. Więc dobrze chociaż, że ulicę
          poszerzą i że jakoś tą ruderę odnowią, skoro boją się jej usunąć.

PS. Dobrze, że urząd konserwatora nie istniał od 15.wieku - dopiero by
          Warszawa "pięknie" dziś wyglądała...
        • Gość: dex Re: Obcinac etaty konserwatorom zabytkow!!! IP: 81.210.22.* 01.03.05, 09:20
          To sie dowiedz co tam jest, wybierz sie z rodzina w np. niedziele i pokaz im
          zabytki polskiej motoryzacji... ignorant....
          • Gość: kixx Re: Obcinac etaty konserwatorom zabytkow!!! IP: *.acn.waw.pl 01.03.05, 10:02
            te zabytki nie sa zwiazane z tym miejscem w sposob niezrozerwalny
            zamiast wyzywac kogos od ignorantow sam spojrz w lustro i spytaj sie czy z
            toba jest wszystko w porzadku
          • wj_2000 Re: Obcinac etaty konserwatorom zabytkow!!! 01.03.05, 21:37
            Gość portalu: dex napisał(a):

> To sie dowiedz co tam jest, wybierz sie z rodzina w np. niedziele i pokaz im
            > zabytki polskiej motoryzacji... ignorant....

Byłem tam z wnuczkiem w niedzielę o 12 -tej. Pół godziny szukali klucza.
            Nikogo poza nami nie było. Brud smród i gó..ane zabytki. Niekompletne,
            niewiele, chaotycznie ustawione.
            Chętnie pieprznął bym małą bombką w to całe "muzeum",a konserwatora pieprznął
            bym w pysk, za całokształt, za narożnik Grzybowskiej i Zelaznej. Pół rudery sie
            zawaliło, to w drugą wpieprzyli pół lasu, by jeszcze postała. Cała nadzieja w
            kornikach, że cichcem drewno zeżrą.

• Gość: Ale oszołom Od kiedy jesteś w Warszawie? IP: 217.8.163.* 01.03.05, 12:21
          Chyba od wczoraj. I lepiej abyś tu długo nie zabawił.
          • Gość: Automobilista Re: Od kiedy jesteś w Warszawie? IP: *.devs.futuro.pl 02.03.05, 07:50
            Jeśli Warszawa twoich marzen to Warszawa zrujnowanych hal fabrycznych w centrum
            miasta, to z czasem każdy normalnie myślący stąd zwieje.
        • Gość: doom Re: Obcinac etaty konserwatorom zabytkow!!! IP: *.chello.pl 02.03.05, 00:08
          Rozwalic tą budę Norblina, ludzie przecie to jest żenada, taka chała powinna być
          już dawno albo gdzies przeniesiona albo rozpierdzielona (skreslic w zależności
          do upodobań). To jest CENTRUM miasta, dosyć już pisania o tym ze to zabytek.
          To jest śmieszne, dookoła sama wysoka zabudowa oraz wieżowce - buduje sie hilton
          i reszta punktowców
          obok a tu taka rudera - to jest mozliwe tylko w POLSCE. Moze zamiast pisac o
          cudownym norblinie ktorego wszyscy omijają z daleka i na wiekszosci twarzy
          warszawiaków przejerzdzających zakorkowaną ul prostą wywołuje grymas
          zniesmaczenia bądź totalnej obojętności, wziąść sie za ratowanie np kamienic na
          ul Jagiellonskiej i na starej pradze ?
          • Gość: Automobilista Re: Obcinac etaty konserwatorom zabytkow!!! IP: *.devs.futuro.pl 02.03.05, 07:51
            100% popracia. Bronią pofabrycznej rudery będącej wrzodem wśród nowoczesnej
            zabudowy, a choćby na sąsiedniej Miedzianej kamiecie sie walą.
    • ljedruszuk A dlaczego tak? 01.03.05, 08:30
      Jestem radnym dzielnicy Wola i mam zupełnie inne zdanie niż projektanci tego
      planu. Wg mnie nie wolno uszczknąć ani cegły z fabryki Norblina. Jest to obiekt
      unikalny w Europie, pomnik historii Woli - kiedyś dzielnica głónie przemysłowa.
      Co stoi na przeszkodzie, by wykonać drugą jezdnię Prostej w miejscu, gdzie
      urbaniści planują zabudowę mieszkaniową (w pasie między ul. Prostą i Pańską, na
      rysunku oznaczony kolorem zielonym. Do wyburzenia są tam dwie zrujnowane
      kamienice, a nie zabytkowa fabryka. Pasaż to dobry pomysł, zeby wreszcie na
      terenie Norblina dziao się coś więcej. Te obiekty wymagają szybkiego remontu i
      szybkiego pomysłu na to jak je wykorzystać. Jakieś dwa lata temu był
      podobno "potencjalny inwestor", który chciał budować na terenie Norblina
      wysokościowiec. Składałem przeciw temu interpelację i chyba pomysł upadł.
      Przynajmniej to wynika z artykuu Gazety.
      • Gość: BartekC Re: A dlaczego tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 08:39
        Szanowny Panie. Nie mozna poszezyc Prostej tam gdzie stoja kamienice z prostego
        powodu - Poniewaz tam mieszkaja ludzie. Zywi, prawdziwi, prosci ludzie, ktorzy
        chca miec ladne i wygodne miasto. I ci sami ludzie nie chca byc eksmitowani z
        powodu Panskiego zamilowania do starej przemyslaowej czesci Warszawy. To nie
        jest juz stara zabytkowa czesc warszawy tylko srodmiescie prwie 2 mln miasta,
        na dodatek stolicy, praiwe 40 mln kraju, w ktorym malo co bylo do tej pory
        proste.
        • ljedruszuk Re: A dlaczego tak? 01.03.05, 09:06
          Kamienice, o których Pan mówi, to zdekapitalizowane domy, bez wszystkich mediów
          itp. Przypominają one raczej slumsy z przedmieść Rio de Janeiro niż budynki
          mieszkalne w centrum europejskiej stolicy. Na ich dokapitalizowanie raczej nie
          ma co liczyć, bo praktycznie powinno się w nich wymienić wszystko - od
          fundamentów po stropy (tai remont i tak wymaga przeprowadzenie miezkańców ze
          względu na zagrożenie życia i zdrowia). Zastanwiam się ilu z mieszkających tam
          ludzi zamieniłoby mieszkanie w tych kamienicach na pełnowartościowy lokal, z
          dala od ruchliwej ul.Prostej. Są to lokatorzy komunalni i miasto, chcąc tknąć
          te kamienice będzie musiało zabezpieczyć mieszkania tym ludziom. Co do
          eleganckiego śródmieścia, to chyba najbardziej elegancko w Europie wyglądają
          centra miast nawiązujące do starej zabudowy. Obawiam się, że tzw. odtworzenie
          pierzei ul.Pańskiej nie będzie polegać na odbudowie starych budynków. Z resztą
          obok jednej z tych kamienic stała do niedawna tablica poglądowa na planowany
          nowoczesny wysokościowiec.
          Zobaczymy, co z tego wszystkiego będzie.
          • Gość: BartekC Skonczmy z zabytkomania nibyzabytkow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 09:49
            Zgadzam sie z Panska opinia ze architektura nawiazujaca do starej zabudowy
            wyglada najbardziej eleganco. I zgadzam sie ze jest wiele miast w Europie z
            koncepcja urbanistyczna siegajaca wiele wiekow wstecz, co jest oczywiscie
            wielka wartoscia historyczna i estetyczna, atrakcja turystyczna i ma wiele
            innych zalet. W Warszawkim srodmiesciu ta koncepcja upadla niestety w wyniku
            zniszczen wojennych i szpecacej architektury z czasow PRL. Urbanistyczny
            smietnik centrum naszego miasta pownien byc w koncu uporzadkowany. Nie
            odbudujemy całego zabytkowego miasta. Jaki ma sens ratowanie zupełnie nie
            pasujacego do okolicy budynku? Zafundujmy sobie miasto, ktore jest wygodne,
            drogi, parkingi i nowe budynki. Z punktu widzenia kultury polskiej ten budynek
            nie ma wiekszego znaczenia a ekspozycje mozna przeniesc do nowego muzeum.
            Prosze spojzec jaka popularnosc osiagnelo nowe muzeum powstania. Nowe muzeum
            techniki mogloby osiagnac podobny sukces.
        • Gość: PeZet Re: A dlaczego tak? IP: *.pekao.com.pl 01.03.05, 10:20
          Szanowny Panie,
          O ile dobrze sobie przypominam, to na Prostej jest jedna ( rozpadająca się)
          kamienica,w której mieszkać może z 10 rodzin ( Druga i tak jest juz zamurowana
          i tylko straszy). Zawsze można zapewnić im lokale w innym miejscu. Proszę
          spróbować popatrzeć na to miejsce okiem osoby, która do Warszawy przyjeżdża z
          zagranicy. Wstyd i hańba, żeby tak wyglądał wjazd do centrum stolicy bądź, co
          bądź, europejskiej. A jak będzie problem z pomysłem zrobienia ulicy tam gdzie
          kamienica, to niech poszerzą Pańską i puszczą ruch jednym kierunkiem w stronę
          Centrum. A reszta zostanie po staremu ...
      • Gość: Automobilista Re: A dlaczego tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 08:42
        > Jestem radnym dzielnicy Wola i mam zupełnie inne zdanie niż projektanci tego
        > planu. Wg mnie nie wolno uszczknąć ani cegły z fabryki Norblina. Jest to
        > obiekt unikalny w Europie, pomnik historii Woli - kiedyś dzielnica głónie
        > przemysłowa.

Wszystko przechodzi kiedyś do lamusa historii i trzeba się z tym pogodzić.
        Ciekawe, czy podobni "myśliciele" zechcą za 150 lat pozostawić dom
        handlowy "Jupiter" jako przyklad zabytkowego budownictwa handlowego.

> Co stoi na przeszkodzie, by wykonać drugą jezdnię Prostej w miejscu, gdzie
        > urbaniści planują zabudowę mieszkaniową (w pasie między ul. Prostą i Pańską,
        > na rysunku oznaczony kolorem zielonym. Do wyburzenia są tam dwie zrujnowane
        > kamienice, a nie zabytkowa fabryka.

Bo chodzi o to, aby odtworzyć pierzeję ulicy Pańskiej i ulicy Prostej, co
        sensownie zrobione przyniosłoby miastu znacznie więcej, niż konserwacja rudery
        Norblina w stanie nienaruszonym.

> Pasaż to dobry pomysł, zeby wreszcie na
        > terenie Norblina dziao się coś więcej. Te obiekty wymagają szybkiego remontu
        > i
        > szybkiego pomysłu na to jak je wykorzystać. Jakieś dwa lata temu był
        > podobno "potencjalny inwestor", który chciał budować na terenie Norblina
        > wysokościowiec. Składałem przeciw temu interpelację i chyba pomysł upadł.

Nie bój się, pomysł wróci i z czasem zostanie zrealizowany. Koljeny raz
        próbowano zawrócić Wisłę kijem, ale historia uczy, że na dluższą metę takie
        karkoomne działania skazane są nie klęskę.

Ten radny to pewnie z LPR...
        • Gość: Autombilista Re: A dlaczego tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 08:44
          Właśnie sprawdziłem, niestety z LPR..

Wystarczy przeczytać, co te jełopy mają do powiedzenia na temat warszawskiego
          handlu i to wystarczy za wszelki komentarz.

• Gość: stolicznyj SZANOWNY PANIE RADNY IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.03.05, 11:34
        > Jestem radnym dzielnicy Wola i mam zupełnie inne zdanie niż projektanci tego
        > planu. Wg mnie nie wolno uszczknąć ani cegły z fabryki Norblina. Jest to
        obiekt
        > unikalny w Europie, pomnik historii Woli - kiedyś dzielnica głónie
        przemysłowa.

SZANOWNY PANIE RADNY.
        Nie przesadzajmy z tym "unikalnym w Europie".
        A co do "pomnika historii": przecież większa część Norblina pozostanie.

> Co stoi na przeszkodzie, by wykonać drugą jezdnię Prostej w miejscu, gdzie
        > urbaniści planują zabudowę mieszkaniową (w pasie między ul. Prostą i Pańską,
        na
        > rysunku oznaczony kolorem zielonym. Do wyburzenia są tam dwie zrujnowane
        > kamienice, a nie zabytkowa fabryka.

SZANOWNY PANIE RADNY.
        Na przeszkodzie stoją bardzo poważne względy:

- komunikacyjny (płynność ruchu, który w tamtej okolicy będzie nieuchronnie
        rósł w związku z rozwojem tej części Woli),

- przestrzenny i estetyczny (prosta ulica i prosta nowa [przywrócona] pierzeja,
        zamiast wygibasa ulicy w miejscu gdzie wystaje fragment dawnego warsztatu).
        Jeśli Prosta zostanie poszerzona, wyprostowana i obudowana harmonijną pierzeją
        kilkupiętrowych domów, ulica nabierze nieoczekiwanie wielkomiejskiego wymiaru.
        Nawiasem mówiąc, nie lekceważyłbym tak jak Pan obu tych kamienic, o których Pan
        wspomniał. Prawdopodobnie były to eklektyczne domy pozbawione po wojnie
        wystroju. Ich remont i wkomponowanie w harmonijną, prosta pierzeję wzdłuż ul.
        Prostej estetycznie i historycznie będzie miało nie mniejszą wartość, niż
        podprządkowanie całej okolicy zachowaniu kawałka parterowego warsztatu o -
        proszę mi wybaczyć - zerowej wartości estetycznej. A wzgląd estetyczny chyba
        też ma jakieś znaczenie?,

- wykorzystanie placu pod budownictwo: Pańska propozycja oznaczałaby
        zablokowanie znacznej części placu pod zabudowę wzdłuż ul. Prostej. Południowa
        strona Prostej zachowałaby chaos przestrzenny. A przecież harmonijna, ścisła
        zabudowa śródmiejska też stanowi wartość. Tym bardziej w Warszawie, której
        centrum naznaczone jest chaosem urbanistycznym i nadmierną pustką przestrzenną,
        spowodowaną zniszczeniami wojennymi i ekstensywną, chaotyczną odbudową po
        wojnie.

> Pasaż to dobry pomysł, zeby wreszcie na
        > terenie Norblina dziao się coś więcej. Te obiekty wymagają szybkiego remontu
        i
        > szybkiego pomysłu na to jak je wykorzystać. Jakieś dwa lata temu był
        > podobno "potencjalny inwestor", który chciał budować na terenie Norblina
        > wysokościowiec. Składałem przeciw temu interpelację i chyba pomysł upadł.
        > Przynajmniej to wynika z artykuu Gazety.

SZANOWNY PANIE RADNY.
        Jestem za tym, żeby POZOSTAŁĄ po rozbiórce główną część Norblina, wyremontować
        i wykorzystać jak najlepiej, to temat otwarty do dyskusji.

Niech mi Pan powie, dlaczego chce Pan utrudniać przywrócenie śródmieściu
        Warszawy wielkomiejskiej, harmonijnej zabudowy, choć w małych fragmentach
        przypominającej to, co miasto utraciło w wyniku jego tragicznego losu podczas
        II wojny światowej?
        • Gość: Automobilista Re: SZANOWNY PANIE RADNY IP: *.devs.futuro.pl 02.03.05, 09:38
          Panie Jędruszuk, może zachciałby pan odpowiedzieć? Czekamy z niecierpliwośćią.
    • jhbsk Re: Obetną fabrykę Norblina 01.03.05, 08:37
      Fabrykę Norblina powinno się gruntownie wyremontować i wyeksponować. Można
      znaleść dla nie nowe zastosowanie (przykład papierni w Konstancinie, czy
      Browaru w Poznaniu świadczy, że można). Precz z bezmyślnymi burzymurkami.
    • tom_aszek Obetną fabrykę Norblina - ZA 5 LAT??? 01.03.05, 08:46
      Kochani, po co te nerwy? Pięć lat temu, to ja słyszałem, że Żelazna będzie
      "wolskim Nowym Światem", z centrum teatralno-muzealnym w Norblinie. Przez te 5
      lat przybyły 3? kamienice na miejscu Varsovinu, a ubyła jedna (się zawaliła).
      Zaczniemy się martwić za 2 - 3 lata...
    • Gość: Jakub Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.crowley.pl 01.03.05, 08:52
      W większości powyższych postów, ich autorzy, zastanawiają się jak to będzie,
      lub jak to powinno wyglądać i co o tym myślą...

A tymczasem... Z ostatnich słów tego artykułu jasno wynika, że ... tylko
      pomyślano o wyprowstowaniu ul. Prostej. Natomiast nie ma żadnych realnych
      planów przeprowadzenia jakichkolwiek prac w tym miejscu. A wręcz z ostatniego
      akapitu dowiedziałem się, że nie ma sensu prowadzić tam jakichkolwiek prac
      przed budową II linii metra. Czyli najwcześniej za ... 1200 lat świetlnych.
      Jeśli w ogóle ta linia kiedykolwiek zostanie wybudowana, bo ja w to coraz
      bardziej wątpie. II linia to "kiełbasa przedwyborcza"...

Czyli jak śpiewał swego czasu zespół "Elektryczne gitary":
      "... Wszyscy pokiwali głowami, a i tak pozostanie tak jak jest...".

Prosta prowizorka pozostanie na jeszcze bardzo długo. Pozdrawiam....
      • Gość: Andrzej L. Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 08:57
        Tez jestem swego rodzaju radnym. Jak tylko na mnie zaglosujecie w kolejnych
        wyborach to bedzie metro norblin i prosta i wsyztko bedzie razem kwitlo
        budowalo sie i rozwijalo.
    • Gość: akonek Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.ien.com.pl / 81.15.160.* 01.03.05, 10:06
      a wygiąć Prostą jak Marszałkowską na osi saskiej
      • d.z Re: Popatrzmy na to pragmatycznie 01.03.05, 10:31
        Ile lat mówi się o Norblinie?
        I co?
        Ile koncepcji powstało?
        I co?
        Czy jakieś działania podjęto?
        Nie.
        Tak będzie do momentu, kiedy Norblin nie zacznie się rozpadąc i pod pretekstem
        zagrożenia dla ludzi zostanie rozebrany.
        Wtedy JW Construction postawi w jego miejscu następnego klocka z okropną
        reklamą.
    • Gość: 105 Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.chello.pl 01.03.05, 11:06
      zamknieta dla tramwajów? niby z jakiej przyczyny? za kilka lat kiedy powstanie
      druga linia metra bedzie takie natezenie ruchu ze i metro i tramwaje nie
      wystarcza zeby rozładowac korki...ja myslalem ze absurdalne i oplakane w
      skutkach decyzje o likwidowaniu tramwajów byly realizowane w latach 70. Obecnie
      mamy erę powrotu szynowego transportu w postaci tramwajów, metra i skm a tu
      taki kwiatek z ust decydenta...
      • tom_aszek Re: Obetną fabrykę Norblina 01.03.05, 12:26
        Gość portalu: 105 napisał(a):
        > zamknieta dla tramwajów? niby z jakiej przyczyny? za kilka lat kiedy powstanie
        > druga linia metra bedzie takie natezenie ruchu ze i metro i tramwaje nie
        > wystarcza zeby rozładowac korki...

Zamknięta dla tramwajów - na czas budowy, jak Słowackiego przy pl. Wilsona. Ale
        kiedy to będzie... :(
    • Gość: Piotr Re: Obetną fabrykę Norblina IP: 10.203.53.* 01.03.05, 11:10
      Z 3 pasow robia sie dwa a nastepnie juz za zelazna robi sie jeden pas. Nie jest
      to mila sytuacja dla kierowcow prawde powiedziawszy. Ale oczywiscie obcinanie
      Norblina to zwykle dranstwo. Zadne kasy padalce dokoncza to czego nie zrobili
      hitler i stalin. Nawet zabytkowego zakladu przemyslowego nie uszanuja.
      A swoja droga pamietam jak po drugiej stronie prostej vis a vis norblina staly
      jeszcze w latach dziewiecdziesiatych zabytkowe kamienice z przyczepionymi
      znaczkami konserwatora zabytkow. I co? ...nie ma po nich sladu - teraz jest tam
      ...parking (!!!!) O czym my w ogolew mowimy, kaska rzadzi, sentymenty sa dla
      frajerow. Kolesie sprzedadza wlasna matke za kase, a co dopiero jakies glupie
      zabytkowe smieci. Dalej nie pisze bo nie chce uzywac brzydkich wyrazow.
      • Gość: Automobilista Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 11:24
        Rozppadająca się fabryka nie jest niczyją matką, więc się tak nie unoś.
    • Gość: emes A kiedy... IP: 62.29.248.* 01.03.05, 11:16
      A kiedy wezma sie wreszcie za Łopuszańska i Powstańców Śląskich blokowane przez
      żądnych kasy właścicieli ruder a zagrażające (swymi zwężeniami i slalomami)
      życiu kierowców???
      Kaczyński jak zwykle boi się podjac decyzje???
    • Gość: Jareek Re: Obetną fabrykę Norblina IP: 213.134.132.* 01.03.05, 11:26
      Ponad 20 lat mieszkalem blisko Norblina i pamietam jak bylo tam w okolicy duzo wiecej zabytkowych
      fabryczek, ktore rozebrali pod klepisko na parking bo Elektrimowi nie pasowalo. Pamietam jeszcze
      Kasprzaka (Dworkowa) jednojezdniowa. Ale po co obcinac Norblina? Przeciez po przeciwnej stronie
      jezdni w miejscu wyburzonej fabryczki jest klepicho z parkingiem i dalej na wysokosci Mennicy pas
      zieleni i chodnik specjalnie szerokie i zostawione w latach 70tych na budowe drugiej nitki jezdni! I
      taniej i szybciej i nie rozbiera sie jednego juz z nielcznych zabytkow przemyslowych na Woli. Pojeby
      bezmyslne! Jak by to mieli zrobic za swoje prywatne pieniadze, a nie pieniadze z podatkow to by
      zrobili druga jezdnie na wolnym placu!!! Wrrrrrrrr!!!!!
      • Gość: Automobilista Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 11:29
        Pojebie bezmyślny, ten fragemnt Woli stanowi obecnie część rozrastającego się
        centrum Warszawy, a w centrum miasta nie ma miejsca na stare fabryki. Powinna
        tam powstać szeroka ulica z miejską zabudową po obu stronach.
        • Gość: Piotr Re: Obetną fabrykę Norblina IP: 10.203.53.* 01.03.05, 12:39
          Po pierwsze chamie, nie ublizaj ludziom na forum. Po drugie mam wrazenie ze ty
          chyba nie jestes z Warszawy, tak by mi pasowalo do ciebie.
          • Gość: Automobilista Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.devs.futuro.pl 02.03.05, 07:55
            > Po pierwsze chamie, nie ublizaj ludziom na forum. Po drugie mam wrazenie ze ty
            > chyba nie jestes z Warszawy, tak by mi pasowalo do ciebie.

"POJEBY BEZYSLNE! Jak by to mieli zrobic za swoje prywatne pieniadze, a nie
            pieniadze z podatkow to by
            zrobili druga jezdnie na wolnym placu!!! Wrrrrrrrr!!!!!"

Może ja zacząłem ubliżać? Nie zauważyłeś tekstu przemówcy? Może czas już
            pomyśleć o okularach do czytania?

A argument typu "chyba nie jestes z Warszawy" jest doprawdy żałosny - równie
            dobrze ja mogę go użyć i napisać "Chyba nie jesteś z Warszawy, skoro zamiast
            porządnej wielkomiejskiej ulicy pragniesz pofabrycznych ruder w centrum
            miasta". I co, zadowolony?

• Gość: stolicznyj Re: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.03.05, 12:45
          Automobilisto, trzymaj nerwy na wodzy.

Odbierasz wagę swoim argumentom (nawet słusznym i trafnym), używając wulgarnych
          wyzwisk. I to w dodatku pod adresem internauty, który w żaden sposób na to nie
          zasłużył ani tego nie sprowokował.
          • Gość: Automobilista Re: IP: *.devs.futuro.pl 02.03.05, 07:56
            Nie zasłużył i nie sprowokował? A kto pierwszy użył wyrażenia "pojeby
            bezmyślne"?

Nerwy, cóż, puszczjaą czasem. Takie to są skutki przebijania się przez mur
            ciemnoty.
            • Gość: stolicznyj Re: IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.05, 08:26
              Zrobisz, jak uważasz. To była tylko życzliwa rada.

Powiem jeszcze tylko, że po pierwsze - on tak się nie zwrócił do Ciebie, tylko
              do anonimowych urzędników, a to jest pewna różnica (sam mam czasem ochotę tak
              ich czasem nazwać, choć z innych powodów), a po drugie - myślę, że nie należy
              zniżać się do takiego poziomu. A trzymanie nerwów na wodzy i pisanie w sposób
              możliwie spokojny ma też inne zalety, np. zwiększa szansę na szersze
              rozpowszechnienie wyrażonych opinii (patrz przykładowo dzisiejsza GS, str. 2 na
              dole).

Oczywiście to nie wyklucza stosowania nawet bardzo ostrego tonu w dyskusji (sam
              nieraz to robię, jak wiesz), czy wykpiwania i wyszydzania przypadków
              szczególnie skrajnej głupoty, niestety nader często prezentowanych na tym forum
              (jak Ci doskonale wiadomo). Dla mnie jednak wyraźną granicą jest
              powstrzymywanie się od używania słów tzw. powszechnie uważanych za wulgarne.
              Przypominasz sobie, żebym kiedyś takiego użył? I to pomimo, że z tego co dotąd
              serwowano pod moim adresem, mógłbym już skomponować całkiem pokaźny "bukiet".
        • Gość: mb Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.idea.pl 01.03.05, 19:01
          Ja jestem przeciwny rozbudowie JAKICHKOLWIEK ulic w Śródmieściu.
          I tak samochodów jest tam już o wiele za dużo. Kasę należy wydać na rozbudowę metra, SKM i radykalne przyśpieszenie tramwajów, aby nie stały po 5 minut na każdych światłach, ustawionych (a jak !) pod samochody.
          • Gość: Automobilista Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.devs.futuro.pl 02.03.05, 07:58
            Marszałkowska/Al.Jerozolimskie, Jana Pawła II/Al.Solidarności,
            Al.Jerozolimskie/Jana Pawła II - jak tam ustawisz światła pod tramwaje, skoro
            krzyżują się tam ulice z ruchem tramwajowym?

• Gość: mb Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.idea.pl 02.03.05, 13:27
              Akurat tam gdzie krzyżują się trasy tramwajowe, zwykle wielkiego wyboru nie ma. Może oprócz Kercelaka, gdzie koniecznie trzeba poprawić przejazd tramwajom.
              Ale jest mnóstwo innych skrzyżowań, gdzie to jest konieczne. Np. z Bielan do Centrum: Wólczyńska przy Aspekt, Broniewskiego/Reymonta, 5 (!!!) kolejnych świateł przy węźle Broniewskiego/Trasa AK/Elbląska, dalej np. na Stawkach przy Karmelickiej itd - mam wyliczać dalej ?
              • Gość: Automobilista Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.devs.futuro.pl 02.03.05, 13:57
                MIędzy Duracza i Elbląską chyba jest poustawiane pod tramwaje, bo jadąc
                samochodem notorycznie stoję tam na czerownym świetle.
                • Gość: mb Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.idea.pl 02.03.05, 14:19
                  Tramwajem też się tam stoi i to parę razy pod rząd i długo.
    • Gość: znękana kierowca Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 11:36
      To bez sensu czekać do czasu budowy drugiej linii metra. Zważywszy
      dotychczasowe doświadczenia, to może potrwać i 10 lat! A co z początkiem ul.
      Prostej, tj. zjazdem z Ronda ONZ w kierunku zachodnim, gdzie z 3 pasów robi się
      jeden? Tam też jest koszmar. A tymczasem jest tylko mowa o tym, że ma tam
      stanąć "niewielki nowy budynek"...
      • warszawianka_jedna Re: Obetną fabrykę Norblina 01.03.05, 14:00
        kamienica, która zwęża jezdnie Prostej w kierunku śródmieścia jest pusta i
        chyba zostanie wyburzona. Muzeum z Norblina i PKiN powinno być przeniesione w
        inne miejsce. W Norblinie pasaż i scena Prezentacje.Przestrzeń między Prostą a
        Pańską zabudowana.
        Jeśli te plany będą czekać na 2 linę metra to nasze pokolenie ma małe szanse na
        zobaczenie efektu końcowego.
      • Gość: Insert WYPROSTOWAC PROSTĄ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 15:22
        Norblin miałby autentycznie dużą wartość zabytkową gdyby był kompletny, a nie
        jest. Nie przesadzajmy również z jego unikalnośćią. Mimo dużego sentymentu do
        zabytków uważam, że częściowa rozbiórka bądź co bądź wymuszona porządkowaniem
        tej części układu komunikacyjnego zabytkowi nie zaszkodzi, gdyż reszta
        pozostanie. Oby nie w tym stanie w jakim się obecnie znajduje, bo będzie
        określana mianem ruder. Czas najwyższy by wyprostować Prostą i uporządkować ten
        rejon centrum nie czekając na budowę drugiej linii metra, tym bardziej że to
        odległa perspektywa a metro będzie zapewne biec pod ziemią.
    • Gość: Eljot Re: Obetną fabrykę Norblina IP: 193.111.166.* 01.03.05, 14:00
      Prostą należy wykrzywić (nie nie zmniejszac hali) i poszerzyć do dwóch pasów od
      ONZ do Daszyńskiego. Adaptacja Norblina na centru kultury to b. dobry pomysł.
      Jak najszybciej 2 linie metra, a mieszkaniówka poczeka.
    • Gość: rapid Re: Obetną fabrykę Norblina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 15:19
      to p[owinno byc zrobione juz dawno szkoda tylko kierowcow stojacych w korkach a
      trzymanie ruder w centrum mista to paranoja mialo byc muzeum techniki w
      elektoccieplowni na powislu i tam, mozna przeniesc polowe zakladow norblina i
      wyprostowac prosta
    • Gość: Cogito Ale tam jezdzi tylko JEDEN tramwaj - 10 IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 01.03.05, 17:45
    • sloggi Re: Obetną fabrykę Norblina 01.03.05, 19:24
      Nareszcie.
    • Gość: ma1 Po co pisac o kolejnych mrzonkach ? IP: *.chi.megapath.net 01.03.05, 23:56
      • Gość: ji Re: Po co pisac o kolejnych mrzonkach ? IP: *.presscd.pl 02.03.05, 12:04
        Prosze mi wytlumaczyc, dlatego z poszerzaniem Prostej trzeba czekac na metro? Co
        to ma do rzeczy? Chyba wladze miasta nie planuja budowe srodmiejskiego odcinka
        drugiej linii metoda odkrywkowa???
        • autom0bilista Re: Po co pisac o kolejnych mrzonkach ? 02.03.05, 12:09
          Na odcinku między Jana Pawła II i Towarową metoda odkrywkowa to nie byłby
          akurat najgłupszy pomysł (chodzi o szybkośc budowy i koszty) i wszystko byloby
          pięknie, gdyby nie to, że na rozpoczecie prac przyjedzie nam czekac
          prawdopodobnie jakieś 30 lat :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka