Dodaj do ulubionych

Chłodna 20

23.03.05, 12:21
Czy są jakieś plany w stosunku do tej kamienicy? To jest jedyna, która się
zachowała z getta. Mieszkał w niej Czerniaków. Wczoraj tam przechodziłam, jest
bardzo zaniedbana. W bramie wisi napis, że poruszanie się jest niebezpieczne,
bo stropy piwnicy grożą zawaleniem. Czy władze Woli czekaja, aż się dom
rozwali tak jak ten z Żelaznej? Wiem, ze istnieja plany rewaloryzacji tej
ulicy, była nawet 18 marca sesja, ale do urzeczywistnienia daleka droga, a dom
woła pilnie o ratunek. To przed wojną musiała byc piękna kamienica i solidnie
budowana, bo nawet przez 60 lat tynk nie odpadł i jest zachowany wystrój.
Obserwuj wątek
    • jurek1987 Re: Chłodna 20 23.03.05, 21:27
      Dodam jeszcze że przed wojną kamienica ta była wyższa o jedno piętro i
      posiadała ozdobny neobarokowy szczyt.Myślę że remont tego budynku wraz z
      przywróceniem pierwotnego wyglądu jest niezbedny.
      • eela Re: Chłodna 20 25.03.05, 17:59
        A dlaczego została obniżona o piętro?
        • jurek1987 Re: Chłodna 20 25.03.05, 18:38
          Tego niestety nie wiem-wiele kamienic w Warszawie spotkał ten los.
          Być może planowano rozbiórkę budynku.
          W każdym razie na zdjęciu z ok.1946r. zamieszczonym w 2 tomie "Atlasu Dawnej
          Architektury"wypalona kamienica ma jeszcze ostatnie piętro wraz ze szczytem.
          • eela Re: Chłodna 20 26.03.05, 11:53
            Nie mam 3 pierwszych tomów "Atlasu" i nie widziałam nigdy w żadnym
            antykwariacie. A czy mógłbyć mi powiedzieć, co się mieściło przed wojną w dworku
            pod numerem 27?
            • jurek1987 Re: Chłodna 20 26.03.05, 15:58
              Niestety nie mam dostępu do "Atlasu"ale podejrzewam że kamieniczka ta pełniła
              funkcje zwykłej kamienicy mieszkalnej.Co do "Atlasu"szukałem chyba we
              wszystkich możliwych antykwariatach tych nieszczęsnych 3 pierwszych tomów
              niestety bezskutecznie.Ciekaw też jestem co będzie dalej z tym dworkiem bo w
              stanie to jest on chyba nie najlepszym.
    • dobisz77 Re: Chłodna 20 01.04.05, 09:57
      Nie jest to jedyna kamienica zachowana z getta takich kamienic jest około 20-
      25. Krochmalna, Żelazna, Ogrodowa, Próżna itd.
      • lmalczewski Re: Chłodna 20 01.04.05, 14:09
        Czy ktoś pamieta w jakiej okolicy na ulicy Chłodnej znajdowała się kładka
        łacząca oba getta?
        • lmalczewski Re: Chłodna 20 01.04.05, 14:15
          Chłodna 26 koło ulicy Żelaznej?
        • tom_aszek Most nad Chłodną 01.04.05, 15:24
          Przy skrzyżowaniu Żelaznej i Chłodnej, po prawej stronie Żelaznej patrząc w
          strone al. "Solidarności". Most nie stał od początku getta, najpierw były tam
          ruchome bramy tak zrobione, że zamykały albo przejście Chłodną albo przejście
          Żelazną. Teraz trudno to sobie wyobrazić, bo kiedyś były tam "pełne" pierzeje
          ulic, a teraz dużo wolnego miejsca.
      • eela Re: Chłodna 20 05.04.05, 23:44
        Miałam na myśli kamienice na Chłodnej.
    • gfunkallstars Re: Chłodna 20 03.04.05, 23:30
      Witam!

Jestem w zarzadzie Wspolnoty Mieszkaniowej tego budynku (tzn. wiekszosc
      posiadana jest przez miasto, ale rosnaca ilosc prywatnych wlascicieli mieszkan
      jest teraz zan odpowiedzialna).
      Najdokladniejszy znany nam opis budynku znajduje sie w "Atlasie Dawnej
      Architektury Ulic i Placow Warszawy" Jaroslawa Zielinskiego, tom 2, str. 44-45.
      Jako, ze wszyscy pewnie mamy dostep do tej publikacji oszczedze szczegolow. Dosc
      powiedziec, ze jest to obiekt wartosciowy architektonicznie i ze wzgledow
      historycznych. W Warszawie jest jeszcze kilka ich wspanialych realizacji (np.
      Sniadeckich 10, Bagatela 10, Lwowska 15, Hoza 39 i 41)

Na skutek zupelnego zaniedbania przez dziesieciolecia Dom jest rzeczywiscie w
      zlym stanie technicznym. Od dwoch lat probujemy odwrocic ten stan rzeczy, ale
      wobec szczuplosci srodkow i ogromnej skali potrzeb jest to proces bardzo powolny.
      Oczywiscie fasada budynku, bedaca jego "twarza" pierwsza wola o remont. Jednak
      szereg spraw natury strukturalnej, decydujacych o bezpieczenstwie mieszkancow
      musi miec pierwszenstwo. Obecnie ma miejsce remont stropow w piwnicy pod
      przejazdem bramnym. Po jego zakonczeniu wreszcie bedziemy mogli zdjac okropna
      tablice informujaca o zagrozeniu budowlanym. Przeprowadzono tez czesciowa
      izolacje pionowa fundamentow budynku, ktora zapobiega ich erozji (kolejne
      zagrozenie "z glowy").
      Obecnie zmagamy sie z wyzwaniem stricte budowlanym, do ktorego potrzebujemy
      wysokiej proby konstruktora zainteresowanego starymi budynkami. Do tej pory -
      mimo wielu prob - nie udalo nam sie takiej osoby znalezc. Jezeli mozecie kogos
      polecic - bede BARDZO wdzieczny za rade.

Sa tez dobre wiadomosci. Po roku staran od lutego b.r. JESTESMY ZABYTKIEM!!!
      Nie ukrywam, ze laczymy z tym duze nadzieje - np. na pozysknie srodkow z Urzedu
      Konserwatorskiego, oraz z funduszy struktralnych EU. Musze powedziec, ze jest to
      droga usiana kolcami. Wszystko wskazuje na to, ze nasza kamienica nie "lapie
      sie" do obszaru rewitalizacji, co jest warunkiem koniecznym przy aplikowaniu o
      ww. fundusze. Czy Miasto nie mogloby zrobic choc tyle, by nas do tego obszaru
      wlaczyc?!!!

Wszystko sila rzeczy musi dziac sie w zolwim tepie, bo, jak pisze Roody 102, "Z
      proznego i salomon nie naleje".

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie Wasze pytania i sugestie.

G-funk allstars
      • gfunkallstars Errata 04.04.05, 00:27
        Oczywiscie wymienione w moim poprzednim poscie budynki sa
        zaprojektowane/zbudowane przez ten sam tandem architektoniczno-budowlany: Jozef
        Napoleon Czerwinski i Waclaw Heppen. Sa oni takze autorami budynku przy Chlodnej 20.

G-funk allstars
        • s.fug Re: Errata 09.04.05, 20:35
          Nie łapie się do programu rewitalizacji?!
          Dzielnica Wola zgłosiła właśnie ul. Chłodną do tego programu, byłem na
          prezentacji parę tygodni temu. I mam wrażenie - choć głowy nie dam - że ten
          projekt obejmuje wszystko wzdłuż Chłodnej od Koszar Mirowskich aż do Okopowej.
          Czyżbym się mylił?
          Nawiasem mówiąc - jest szansa, że plany rewitalizacji Chłodnej będą pokazane na
          ogólno dostępnej wystawie. Jak będę wiedział coś konkretnego, dam znać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka