Gość: pytam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 13:07 Dlaczego obniżono kominy w EC Żerań? Teraz bardzo czuć dym, zwłaszcza nocą, nie można otworzyć okna!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pra_gosia Skąd ten dym???????? 01.04.05, 13:16 Mieszkam na Pradze i dziś w nocy był taki swąd, że aż się obudziłam. O tej porze roku śpię przy lekko uchyloym oknie, dlatego chciałabym by powietrze było świeże i "pachnące". Skąd ten swąd? Kawęczyn? Czy może ktoś gdzieś śmieci nocą spala? Spalarnia na Zabranieckiej? Ogródki działkowe? Z tego powodu, że moje płuca są bardzo wrażliwe na takie cywilizacyjne zapachy - po prostu kocham deszcz i chciałabym, by padał każdej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Skąd ten dym???????? 01.04.05, 13:28 To płonęły trawy w okolicach Kanału Żerańskiego. Znów buractwo bawi się w piromanów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Skąd ten dym???????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 13:28 Od jakiegos czasu są niższe dwa kominy w EC Żerań. Poza tym czasem z huty też leci jakiś dym. Koszmar, zwlaszcza nocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IIa Re: Skąd ten dym???????? IP: *.crowley.pl 01.04.05, 14:59 to pewnie polfa - wieczorami i wczesnym rankiem to az na bielanach czus ten ochydny smrod... Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.wawa Re: Skąd ten dym???????? 01.04.05, 17:06 Podobno zapachy z Polfy nie sa szkodliwe, wielokrotnie wykonywano jakies badania, sa tylko nieprzyjemne dla nosa. Natomiast wyziewy z elektocieplowni czy huty szkodzą bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Przyjeżdżajcie na Pragę, by ... 01.04.05, 17:38 ... powdychać zapach czekolady (Wedla) nad Jeziorkiem Kamionkowskim! Lubię ten zapach i lubię czekoladę! "Ptasie mleczko" ubóstwiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.wawa Re: Przyjeżdżajcie na Pragę, by ... 01.04.05, 18:00 Na moje osiedle docieraja też zapachy z Aromy, np. wanilinowy, pomarańczowy. Cóż z tego, jak jestem astmatykiem/alergikiem i bardzo mi to przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Re: Przyjeżdżajcie na Pragę, by ... 01.04.05, 18:11 To ja Ciebie rozumiem najlepiej ze wszystkich forumowiczów. Mój świat powinien być absolutnie bezzapachowy. Jedynie toleruję zapach róż, frezji i delikatny zapach czekolady. Najgorzej męczę się z wyperfumowanymi gośćmi, dymem papierosowym i dymem z ogniska lub smrodem z grilla. Ja nawet zapachów kuchennych nie znoszę. Dobrze, że myszka komputerowa nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.wawa Re: Przyjeżdżajcie na Pragę, by ... 01.04.05, 22:51 W sprawie "zapachów" mam tak samo, ale niestety nie wszyscy to rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
kabe.wawa Re: Przyjeżdżajcie na Pragę, by ... 02.04.05, 10:50 No nie, lekko przesadziłam. Lubie zapach niektórych dobrych perfum lub męskiej wody, ale nie w nadmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Re: Przyjeżdżajcie na Pragę, by ... 02.04.05, 11:18 A ja odkryłam świetny zapach Guerlain - grapefruitowy. Poza tym zapach owoców mi nie przeszkadza. Ale za zapach naftaliny (czasem czuć ją od kogoś w środkach komunikacji miejskiej) mogę mordować ... Odpowiedz Link Zgłoś
vip_wielka8 Re: Kominy w EC Żerań 02.04.05, 11:23 może to wam w główkach trochę rozjaśni... www.ewsa.com.pl/zeran/zeran_2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Re: Kominy w EC Żerań 02.04.05, 11:28 Poproszę o podobne wiadomości dotyczące Kawęczyna. W przeszłości "czułam nosem", że im się filtry psują. Odpowiedz Link Zgłoś
vip_wielka8 Re: Kominy w EC Żerań 02.04.05, 11:31 proszę... www.ewsa.com.pl/kaweczyn/kaweczyn.htm Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Re: Kominy w EC Żerań 02.04.05, 11:37 50% wartości dopuszczalnej??? Marzę o tym, by warszawskie kominy były nowocześniejsze i nie zatruwały dymem moich biednych płuc :( Ostatnio nic nie pisze się o spalarni na Zabranieckiej. Może masz coś Vipie o tej spalarni? Odpowiedz Link Zgłoś
vip_wielka8 Re: Kominy w EC Żerań 02.04.05, 11:51 Cóż, jestem energetykiem więc co do wypowiedzi nt. oddziaływania spalarni odpadów na środowisko raczej nie czyję się kompetentny. W każdym razie pożytek energetyczny z takiej formy wykorzystania odpadów jest prawie żaden, a ilości trujących odpadów rzeczywiście olbrzymie :( Odpowiedz Link Zgłoś
pra_gosia Re: Kominy w EC Żerań 02.04.05, 12:02 Jesteś energetykiem, więc odpowiedz nam - zupełnym laikom (to ja) - czy da się całkowicie wyeliminować wszystkie trujące substancje z dymów Żerania i Kawęczyna? I jakie dymy w Warszawie (oprócz tych wytwarzanych przez podpalaczy-kretynów - mam na myśli podpalanie śmieci wzdłuż torów od dworca Warszawa-Wschodnia do Wesołej) jeszcze nas trują? Bo może jest jakiś "ukryty" truciciel, o którym nie wszyscy wiedzą? Pytam, bo kocham świeże powietrze, a wraz z nastaniem cieplejszych dni niestety często warszawskie powietrze jest nie do zniesienia (nawet dział- kowicze "umilają" nam życie). Wtedy, kiedy wszyscy cieszą się z gorącego lata (ja też!), to marzę - jak na złość - o oczyszczającym powietrze deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś