Dodaj do ulubionych

Powstanie getto dla eksmitowanych

20.04.05, 05:52
akurat mija 62 powstania w Gettcie Warszawskim. Bardzo ładnie. Idealnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: cycek syrenki Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.sympatico.ca 20.04.05, 07:01
      >>>"Wiadomo tylko, że domy stoją w jednej z południowych dzielnic Warszawy, na
      lewym brzegu Wisły, nie na obrzeżach. W grę wchodzi magazyn albo barak.">>>>

Totalny bzdet.
      Kazda dzielnica powinna miec na swoim terenie takie lokale dla "swoich"
      eksmitowanych. Mniejsze skupiska takich ludzi to mniejsze zagrozenie dla nich,
      okolicznych mieszkancow i wieksza szansa na zmiane sytuacji.
      • pan_pndzelek Pierwsza sensowna decyzja Kaczora... 20.04.05, 07:30
        Pierwsza sensowna decyzja Kaczora, jeśli oczywiście czegoś nie spieprzy jak
        zwykle. Dotąd niepłacąca hołota była praktycznie bezkarna dzięki kolejnym
        śmiesznym (i szkodliwym) ustawom o ochronie lokatorów zafundowanym przez
        sejmowych pierdzistołków. Teraz albo w końcu zaczną płacić uczciwie albo
        wynocha do miejsca, na które ich stać.

Błagam Kaczyński, nie spieprz tej sprawy!!!
        • Gość: Tadeusz Re: Pierwsza sensowna decyzja Kaczora... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:09
          Sensowna? Życzyłbym ci, abyś mieszkał w poblizu takiego getta. To nic innego jak
          obóz szkoleniowy dla przestępców.
          • Gość: p_p Re: Pierwsza sensowna decyzja Kaczora... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 08:36
            To jaki masz pomysł? Gdzie osiedlić tę hołotę? Podziel się swoimi
            przemyśleniami.
    • Gość: Bacz To powinien być obóz pracy IP: *.pl / 193.24.200.* 20.04.05, 09:42
      Samo mieszkanie to za mało - tam będą się ludzie
      z nudów demoralizować, bo większość z eksmitowanych
      to bezrobotni.
      Dlatego trzeba dac im nie tylko mieszkanie ale i pracę.
      Budowa obozów pracy powinna być ustawowo uregulowana.
      Nie było by to kosztowne dla państwa, a być może nawet
      przyniosło by to korzyści, bo zaoszczędziło by się
      sporo na zasiłkach.
      Obozy pracy powinny korzystać ze specjalnych zniżek
      podatkowych, powinna w nich obowiązywać płaca minimalna
      400 zł plus zakwaterowanie i wyżywienie.
      Obozy te powinny być organizowane przez osoby i firmy
      prywatne, które na przetargach kupowały by licencje
      na prawadzenie takich obozów.
      • tom_aszek Re: To powinien być obóz pracy 20.04.05, 15:00
        Gość portalu: Bacz napisał(a):

> (...)
        > Dlatego trzeba dac im nie tylko mieszkanie ale i pracę.
        Cos mi się zdaje, że gdyby wielu z nich miało pracę, to nie zalegaliby z
        czynszem, i nie byłoby eksmisji

> Obozy pracy powinny korzystać ze specjalnych zniżek
        > podatkowych, (...)
        > Obozy te powinny być organizowane przez osoby i firmy
        > prywatne, które na przetargach kupowały by licencje
        > na prawadzenie takich obozów.
        Toż to brzmi jak tekst o obozach kolonijnych, zimowiskach i organizujących je
        biurach turystycznych! A problem jest o wiele poważniejszego kalibru.
        • Gość: Bacz Re: To powinien być obóz pracy IP: *.pl / 193.24.200.* 20.04.05, 16:04
          tom_aszek napisał:

> Gość portalu: Bacz napisał(a):
          >
          > > (...)
          > > Dlatego trzeba dac im nie tylko mieszkanie ale i pracę.

> Cos mi się zdaje, że gdyby wielu z nich miało pracę, to nie zalegaliby z
          > czynszem, i nie byłoby eksmisji

Oczywiście, że tak.

> > Obozy pracy powinny korzystać ze specjalnych zniżek
          > > podatkowych, (...)
          > > Obozy te powinny być organizowane przez osoby i firmy
          > > prywatne, które na przetargach kupowały by licencje
          > > na prawadzenie takich obozów.
          > Toż to brzmi jak tekst o obozach kolonijnych, zimowiskach i organizujących je
          > biurach turystycznych! A problem jest o wiele poważniejszego kalibru.

Nie rozumiem co w moim rozwiązaniu lub w działaniach
          biur turystycznych jest niepoważne.
          Może dla kolonisty to się wydaje jakaś zabawa,
          ale dobrze zorganizować kolonie czy zimowisko
          to nie jest takie proste - w skrajnym wypadku
          można nie tylko stracić majątek ale i pójść na
          wiele lat do więzienia.
          W USA np. są prywatne więzienia i dobrze działają.
      • Gość: Gosc Re: To powinien być obóz pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:58
        Panie Baczynscki - a moze Pan sie zglosi? Tylko nie wiem - na komendanta nie ma
        Pan kwalifikacji, na kapo chyba tez nie - zostaje tylko Panu zgloszenie sie do
        obozu...
        • Gość: Bacz Dziękuję za radę - nie skorzystam bo głupia b/t IP: *.pl / 193.24.200.* 21.04.05, 13:50
    • Gość: TruePepe Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 09:44
      Moze do zaindukuje do jakis zmian. Zmusi ludzi do pomyslenia o swoich
      mozliwosciach. Starsze pamie zyjace w wielkich mieszkaniach, bo sa
      przyzwyczajone moze zaczna myslec o przeprowadzeniu do czegos na co stac
      emeryta. A zwykli nieuczciwcy, ktorzy mimo posiadania pieniedzy nie placili, bo
      po co, jak i tak nic im nie zrobia? Brawo. Rozumiem trudna sytuacje niektorych
      lokatorow, ale dlaczego wszyscy kwaterunkowcy musza kosztowac wlasciciela
      budynku? W koncu kupujac dom ,czy mieszkanie we wspolnocie mieszkaniowej wyklada
      sie znaczne pieniadze, ktorych lokator nie inwestuje. Logicznie, rzecz biorac on
      powinien placic miesiecznie znaczaco wiecej. Mnie nie powinno kosztowac np.
      remontowanie rur w jego mieszkaniu, a na razie kosztuje.
      • d.z Re: Nareszcie 20.04.05, 10:50
        Problem jest skomplikowany ale mentalnie bo przez wiele lat nasze społeczeństwo
        bylo karmione komunistyczną propagandą.
        Prawda jest taka.
        Nie będzie dramatów samotnych wdów z dwójką dzieci, które straciły pracę, nie
        będzie dramatów starszych samotnych ludzi, któzy często rodziny potracili w
        wojnie czy Powstaniu itp. itd.
        Tym ludziom spokojnie pomóc moze opieka społeczna i w wielu przypadkach pomaga.
        Nawet nie zdajemy sobie sprawy ile osób dostaje np. dofinansowanie do czynszu.
        Problem jest (i takich ludzi te eksmisje powinny dotknąć) z niepłacącymi
        nierobami pilnującymi jedynie tego by na nstępnego bełta starczyło.
        Taki "lokator" - nawet jeden w dużym bloku - potrafi skutecznie cały budynek
        (przy pomocy swoich kolesi) zamienic w slumsy. Tacy ludzie powinni byc
        eksmitowani i nawet dobrze, że trafią w jedno miejsce bo policji będzie łatwiej
        takie środowisko inwigilować.
        • warszawianka_jedna Re: Nareszcie 20.04.05, 11:32
          dz. zgadzam się z tobą połowicznie, ci lokatorzy krórzy oprócz niepłacenia
          stwarzają inne problemy powinni być eksmitowani, natomiast tym którym poprostu
          brakuje na czynsz powinni otrzymać dopłatę w wysokości różnicy w czynszu. W
          sytuacjach kiedy jedna osoba zajmuje zbyt duże mieszkanie, powinno się
          proponować zamianę na mniejsze ale pełnowartościowe.
          Jestem przeciwniczką getta dla ubogich, nic dobrego dla społeczeństwa z tego
          nie wyniknie.
          • d.z Re: Nareszcie 20.04.05, 15:27
            warszawianka_jedna napisała:

>> Jestem przeciwniczką getta dla ubogich, nic dobrego dla społeczeństwa z tego
            > nie wyniknie.
            >
            ależ ja oczywiście o tym właśnie pisałem.
    • h108 Po co getto na Pradze, jak bedzie na Chomiczowce? 20.04.05, 11:03
      Proponuje chwile poczekac i wprowadzic eksmitowanych do pustych mieszkan, ktore zostana na
      Chomiczowce. Juz niedlugo nie bedzie to miejsce do zycia, bo kto bedzie mogl, to sie stamtad
      wyprowadzi. Wzory mamy swietne, 30-letnie doswiadczenie miast amerykanskich mowi, ze wystarczy
      dzielnice otoczyc szczelnie autostradami, a getto tworzy sie tam samoistnie. Wiec bedzie w Warszawie
      nowe getto i to calkiem spore. W dzielnicy, ktora czytelnicy GW uznali za jedno z przyjemniejszych
      miejsc w Warszawie.

www.chomiczowka.org
    • Gość: Jolanta Re: Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:15
      Taka dzielnica powinna powstać, ponieważ łatwiej jest kontrolować niektóre
      środowiska, gdy są w kupie.
      Należałoby jednak nie wrzucać wszystkich do wspólnego wora, i np. bezrobotnych
      matek z dziećmi umieszczać z alkoholikami i menelami. Mam nadzieję, że władze
      Warszawy nie okażą się krótkowzroczni i wezmą pod uwagę różne przyczyny eksmisji.
    • Gość: była Prażanka Re: Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:25
      Dawno temu (do połowy lat 60-tych XX w.) taką funkcję spełniały baraki na
      Annopolu wybudowane przed wojną dla warszawskiej biedoty (krwawo tam było, trup
      się słał często i gęsto), ale potem zrównano je z ziemią i wybudowano osiedle
      Bródno. Jak likwidowano Annopol, to mieszkańcy byli przesiedlani na Pragę (ul.
      Stalowa i okolice), do przedwojennych kamienic. Byłam świadkiem,
      jak "annopolacy" zamykali na noc dzieci na balkonach a nawet potrafili rozpalić
      ognisko na środku pokoju. Gdy z jakiegoś powodu zmieniali lokum, to
      przeprowadzka z piątego piętra odbywała się czasem przez okno: meble i rzeczy
      spadały wprost pod nogi przechodniów. W kolejnych pokoleniach pewnie się trochę
      ucywilizowali, ale moja rodzina tego sąsiedztwa nie wytrzymała i przeprowadziła
      się na lewą stronę Wisły, choć nasze pozostawione, praskie mieszkanie było
      piękne. Kolejne pokolenia mojej rodziny mieszkały w nim od 1914 do 1985 roku.
    • iurandum Re: Powstanie getto dla eksmitowanych 20.04.05, 11:32
      Widziałem jak w kamienicy na na Lwoskiej "biedni eksmitowani" dostali nowo
      wyremontowany komunalny lokal... W ciagu pierwszych dni zrobili ognisko z
      nowiutkiej klepki... Dobrze że "sąsiedzi" mieszkali nad firmą bo balowali i
      ryczeli głównie w nocy...

Są tacy co naie nadają sie do zycia miedzy normalnymi ludźmi...
      • warszawianka_jedna Re: Powstanie getto dla eksmitowanych 20.04.05, 15:26
        na Olszynce Grochowskiej stoją 3 bloki, w których mieszkają eksmitowani
        (socjalni) i przyjezdni policjanci.
      • Gość: Dyzio Słowo "getto" to spore nadużycie ... IP: 62.233.191.* 20.04.05, 15:34
        Generalnie bowiem choć oznacza przymusowe (mentalne bądź faktyczne) zamknięcie
        w jakimś obszarze osób spełniających określone kryterium np. rasowe to po II
        wojnie uzyskało jednoznaczna konotację. Ta zaś idea, która w pełni popieram,
        jest próbą wyjścia z pata prawnego stworzonego przez bezmózgowych populistów
        (vide - zakaz eksmisji na bruk bądź bardzo silnego ograniczenia możliwości
        eksmisji jako takiej), który pod hasłami "obrony" najuboższych (zdarzają się i
        tacy) chroni tych, których nie powinien. Osobiście znam kilka przypadków osób,
        które mieszkają nie płacąc w lokalach spółdzielczych i komunalnych serwując
        argumentem "nie stać mnie na czynsz" i "mam teraz pilniejsze wydatki" ale o
        opcji zamiany mieszkania na mniejsze (aktualnie M5 na 2 osoby) bądź sprzedaży
        samochodu (dość nowy, spory, "zachodni") nie chca nawet słyszeć. Zauważyłem
        też, że gdy w mojej spółdzielni dochodzi do eksmisji to jakieś 70% procent
        dłużników w przeciągu 2~3 dni reguluje swoje zobowiązania. Smutne zaś ale
        pradziwe jest to, że u nas ciągle pokutuje przekonanie "mnie się należy" a
        prawie nie funkcjonuje "na to mnie nie stać" ...
        Każda sprawa jest indywidualna. Nie mniej musza istnieć pewne zasady
        zabezpieczające mozliwość egzekwowania obowiązków społecznych wśród których są
        przeciez i te wykluczające pasożytowanie. Taka prawda. Howgh !!!
    • Gość: gosc Nareszcie! Bym ich wywalal pod Warszawe IP: *.molgen.mpg.de 20.04.05, 16:45
      Ja bym tych ludzi wymeldowywal w ogole na Mazowsze bo np. Siedlcach czynsz jest
      dwa razy nizszy. Niech sobie dojezdzaja do pracy (jesli ja maja). Przeciez tak
      robi mnostwo ludzi.
    • Gość: Sefora Re: Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.4.14.vie.surfer.at 20.04.05, 19:21
      Moim zdaniem stworzenie getta w jednym miejscu nie rozwiąże problemu, tylko go
      nasili, a już na pewno stworzenie getta na Pradze! Wtedy tzw. dobry przykład już
      znikąd nie przyjdzie. Będzie to dołożenie kolejnej "uroczej" cegiełki Pradze.

Przedwojenne kamienice (które obecnie zaczynają być doceniane) mają dzięki
      socjalistycznej polityce rozmaitej maści mieszkańców. Dołożenie kolejnych
      wykolejeńców spowoduje, że wtedy naprawdę nie da się tam żyć i tzw. "normalni"
      ludzie po prostu się stamtąd wyniosą. A ta dzielnica naprawdę ma wiele uroku
      schowanego pod zaniedbanymi fasadami.

Do tego dochodzi "cudowny" stadion dziesięciolecia, który Pan Prezydent powinien
      sobie umieścić na wizytówce, jako symbol miasta, którym rządzi. Myślę, że można
      inaczej rozwiązać problem bezrobocia niż tworząc taką wylęgarnię przestępczości.
      Polecam Wiedeń jako przykład - tysiące małych sklepów i żadnego centrum
      handlowego w obrębie miasta. Rezultat? Przedsiębiorczość kwitnie, tysiące nowych
      miejsc pracy!

Panu Prezydentowi sugeruję pomyśleć, bo wbrew pozorom z Pragi do innych dzielnic
      jest bardzo blisko i łatwo doprowadzić do sytuacji, kiedy mieszkańcy pozostałych
      dzielnic, może nawet policja, boją się pojechać na Pragę, ale ludzie z Pragi nie
      boją się jeździć po całym mieście!

Getto i stadion. Spróbujcie to sobie wyobrazić...
    • Gość: kixx jakie ku**a getto!!!!!!!!???????????????? IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 22:57
      czy autor zdawal sobie sprawe co znaczy i z czym sie kojarzy warszawiakom
      (zapewne nie tylko im) slowo "getto"?
      mam wrazenie ze nie

ps.chociaz z drugiej strony mogl uzyc okreslenia "oboz koncentracyjny",ale sie
      powstrzymal,w takim razie brawo dla autora za tytul!!!!!!!!!!

• Gość: bleff :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:05
        a ja sie bardzo ciesze z takiego obrotu sprawy wreszcie eksmituja naszych
        sasiadow, ktorzy nie placa czynszu oraz za nic od 20 lat i nie mozna ich
        eksmitowac bo sa trudna wielodzietna rodzina
        • Gość: bleff Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:16
          a i jeszcze komentarz odnosnie textu o geccie na pradze, w artykule nic takiego
          nie jest powiedziane co wiecej praga to prawobrzezna czesc stolicy, a w
          artykule mowi sie, ze takie miejsce ma powstac na lewym brzegu, wiec mysle, ze
          na pradze sytuacja sie poprawi, bo tu sa tysiace takich uciazliwych lokatorow
      • Gość: Caps A takie: IP: *.acn.waw.pl 21.04.05, 01:10
        A słowo "obóz" (np. harcerski) zawsze kojarzy Ci się z obozem koncentracyjnym???
        Zajrzyj do słownika (np. PWNu), gdzie znajdziesz m.in. takie znaczenie słowa
        getto: "miejsce, środowisko odizolowane, rządzące się własnymi prawami,
        niechętne ludziom z zewnątrz".
        A na dodatek od ZAWSZE np. o dzielnicach murzyńskich używa się określenia
        "getto", to masz w każdym filmie amerykańskim.
        Więc czepiajmy się, ale z sensem.
        • Gość: kixx raczej siakie IP: *.acn.waw.pl 21.04.05, 15:00
          to w takim razie powiedz mi dlaczego tych ludzi chcesz izolowac???
          powiedz mi jeszcze ,dlaczego ludzie tam mieszkajacy maja sie rzadzic innymi
          prawami?
          i jeszcze powiedz mi dlaczego a priori zakladasz ze ci ludzie beda
          niechetni "ludziom z zewnatrz"
          no chyba ze ty naprawde chcesz ich __zamknac__ w gettcie,wtedy definicja podana
          przez ciebie bedzie miala zastosowanie w tym przypadku,a i moje pytania byc
          moze straca sens

reasumujac:czepiajmy sie ,ale z sensem
    • Gość: Pisze przeciez ze Re: Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:56
      I slusznie! Polakow do getta i do obozow! Sprawiedliwosc ma byc! Dziejowa
      oczywiscie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka