sto10 20.04.05, 05:52 akurat mija 62 powstania w Gettcie Warszawskim. Bardzo ładnie. Idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cycek syrenki Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.sympatico.ca 20.04.05, 07:01 >>>"Wiadomo tylko, że domy stoją w jednej z południowych dzielnic Warszawy, na lewym brzegu Wisły, nie na obrzeżach. W grę wchodzi magazyn albo barak.">>>> Totalny bzdet. Kazda dzielnica powinna miec na swoim terenie takie lokale dla "swoich" eksmitowanych. Mniejsze skupiska takich ludzi to mniejsze zagrozenie dla nich, okolicznych mieszkancow i wieksza szansa na zmiane sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Pierwsza sensowna decyzja Kaczora... 20.04.05, 07:30 Pierwsza sensowna decyzja Kaczora, jeśli oczywiście czegoś nie spieprzy jak zwykle. Dotąd niepłacąca hołota była praktycznie bezkarna dzięki kolejnym śmiesznym (i szkodliwym) ustawom o ochronie lokatorów zafundowanym przez sejmowych pierdzistołków. Teraz albo w końcu zaczną płacić uczciwie albo wynocha do miejsca, na które ich stać. Błagam Kaczyński, nie spieprz tej sprawy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: Pierwsza sensowna decyzja Kaczora... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:09 Sensowna? Życzyłbym ci, abyś mieszkał w poblizu takiego getta. To nic innego jak obóz szkoleniowy dla przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_p Re: Pierwsza sensowna decyzja Kaczora... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 08:36 To jaki masz pomysł? Gdzie osiedlić tę hołotę? Podziel się swoimi przemyśleniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz To powinien być obóz pracy IP: *.pl / 193.24.200.* 20.04.05, 09:42 Samo mieszkanie to za mało - tam będą się ludzie z nudów demoralizować, bo większość z eksmitowanych to bezrobotni. Dlatego trzeba dac im nie tylko mieszkanie ale i pracę. Budowa obozów pracy powinna być ustawowo uregulowana. Nie było by to kosztowne dla państwa, a być może nawet przyniosło by to korzyści, bo zaoszczędziło by się sporo na zasiłkach. Obozy pracy powinny korzystać ze specjalnych zniżek podatkowych, powinna w nich obowiązywać płaca minimalna 400 zł plus zakwaterowanie i wyżywienie. Obozy te powinny być organizowane przez osoby i firmy prywatne, które na przetargach kupowały by licencje na prawadzenie takich obozów. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: To powinien być obóz pracy 20.04.05, 15:00 Gość portalu: Bacz napisał(a): > (...) > Dlatego trzeba dac im nie tylko mieszkanie ale i pracę. Cos mi się zdaje, że gdyby wielu z nich miało pracę, to nie zalegaliby z czynszem, i nie byłoby eksmisji > Obozy pracy powinny korzystać ze specjalnych zniżek > podatkowych, (...) > Obozy te powinny być organizowane przez osoby i firmy > prywatne, które na przetargach kupowały by licencje > na prawadzenie takich obozów. Toż to brzmi jak tekst o obozach kolonijnych, zimowiskach i organizujących je biurach turystycznych! A problem jest o wiele poważniejszego kalibru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Re: To powinien być obóz pracy IP: *.pl / 193.24.200.* 20.04.05, 16:04 tom_aszek napisał: > Gość portalu: Bacz napisał(a): > > > (...) > > Dlatego trzeba dac im nie tylko mieszkanie ale i pracę. > Cos mi się zdaje, że gdyby wielu z nich miało pracę, to nie zalegaliby z > czynszem, i nie byłoby eksmisji Oczywiście, że tak. > > Obozy pracy powinny korzystać ze specjalnych zniżek > > podatkowych, (...) > > Obozy te powinny być organizowane przez osoby i firmy > > prywatne, które na przetargach kupowały by licencje > > na prawadzenie takich obozów. > Toż to brzmi jak tekst o obozach kolonijnych, zimowiskach i organizujących je > biurach turystycznych! A problem jest o wiele poważniejszego kalibru. Nie rozumiem co w moim rozwiązaniu lub w działaniach biur turystycznych jest niepoważne. Może dla kolonisty to się wydaje jakaś zabawa, ale dobrze zorganizować kolonie czy zimowisko to nie jest takie proste - w skrajnym wypadku można nie tylko stracić majątek ale i pójść na wiele lat do więzienia. W USA np. są prywatne więzienia i dobrze działają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: To powinien być obóz pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:58 Panie Baczynscki - a moze Pan sie zglosi? Tylko nie wiem - na komendanta nie ma Pan kwalifikacji, na kapo chyba tez nie - zostaje tylko Panu zgloszenie sie do obozu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz Dziękuję za radę - nie skorzystam bo głupia b/t IP: *.pl / 193.24.200.* 21.04.05, 13:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TruePepe Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 09:44 Moze do zaindukuje do jakis zmian. Zmusi ludzi do pomyslenia o swoich mozliwosciach. Starsze pamie zyjace w wielkich mieszkaniach, bo sa przyzwyczajone moze zaczna myslec o przeprowadzeniu do czegos na co stac emeryta. A zwykli nieuczciwcy, ktorzy mimo posiadania pieniedzy nie placili, bo po co, jak i tak nic im nie zrobia? Brawo. Rozumiem trudna sytuacje niektorych lokatorow, ale dlaczego wszyscy kwaterunkowcy musza kosztowac wlasciciela budynku? W koncu kupujac dom ,czy mieszkanie we wspolnocie mieszkaniowej wyklada sie znaczne pieniadze, ktorych lokator nie inwestuje. Logicznie, rzecz biorac on powinien placic miesiecznie znaczaco wiecej. Mnie nie powinno kosztowac np. remontowanie rur w jego mieszkaniu, a na razie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Nareszcie 20.04.05, 10:50 Problem jest skomplikowany ale mentalnie bo przez wiele lat nasze społeczeństwo bylo karmione komunistyczną propagandą. Prawda jest taka. Nie będzie dramatów samotnych wdów z dwójką dzieci, które straciły pracę, nie będzie dramatów starszych samotnych ludzi, któzy często rodziny potracili w wojnie czy Powstaniu itp. itd. Tym ludziom spokojnie pomóc moze opieka społeczna i w wielu przypadkach pomaga. Nawet nie zdajemy sobie sprawy ile osób dostaje np. dofinansowanie do czynszu. Problem jest (i takich ludzi te eksmisje powinny dotknąć) z niepłacącymi nierobami pilnującymi jedynie tego by na nstępnego bełta starczyło. Taki "lokator" - nawet jeden w dużym bloku - potrafi skutecznie cały budynek (przy pomocy swoich kolesi) zamienic w slumsy. Tacy ludzie powinni byc eksmitowani i nawet dobrze, że trafią w jedno miejsce bo policji będzie łatwiej takie środowisko inwigilować. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Nareszcie 20.04.05, 11:32 dz. zgadzam się z tobą połowicznie, ci lokatorzy krórzy oprócz niepłacenia stwarzają inne problemy powinni być eksmitowani, natomiast tym którym poprostu brakuje na czynsz powinni otrzymać dopłatę w wysokości różnicy w czynszu. W sytuacjach kiedy jedna osoba zajmuje zbyt duże mieszkanie, powinno się proponować zamianę na mniejsze ale pełnowartościowe. Jestem przeciwniczką getta dla ubogich, nic dobrego dla społeczeństwa z tego nie wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: Nareszcie 20.04.05, 15:27 warszawianka_jedna napisała: >> Jestem przeciwniczką getta dla ubogich, nic dobrego dla społeczeństwa z tego > nie wyniknie. > ależ ja oczywiście o tym właśnie pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Po co getto na Pradze, jak bedzie na Chomiczowce? 20.04.05, 11:03 Proponuje chwile poczekac i wprowadzic eksmitowanych do pustych mieszkan, ktore zostana na Chomiczowce. Juz niedlugo nie bedzie to miejsce do zycia, bo kto bedzie mogl, to sie stamtad wyprowadzi. Wzory mamy swietne, 30-letnie doswiadczenie miast amerykanskich mowi, ze wystarczy dzielnice otoczyc szczelnie autostradami, a getto tworzy sie tam samoistnie. Wiec bedzie w Warszawie nowe getto i to calkiem spore. W dzielnicy, ktora czytelnicy GW uznali za jedno z przyjemniejszych miejsc w Warszawie. www.chomiczowka.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolanta Re: Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:15 Taka dzielnica powinna powstać, ponieważ łatwiej jest kontrolować niektóre środowiska, gdy są w kupie. Należałoby jednak nie wrzucać wszystkich do wspólnego wora, i np. bezrobotnych matek z dziećmi umieszczać z alkoholikami i menelami. Mam nadzieję, że władze Warszawy nie okażą się krótkowzroczni i wezmą pod uwagę różne przyczyny eksmisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była Prażanka Re: Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 11:25 Dawno temu (do połowy lat 60-tych XX w.) taką funkcję spełniały baraki na Annopolu wybudowane przed wojną dla warszawskiej biedoty (krwawo tam było, trup się słał często i gęsto), ale potem zrównano je z ziemią i wybudowano osiedle Bródno. Jak likwidowano Annopol, to mieszkańcy byli przesiedlani na Pragę (ul. Stalowa i okolice), do przedwojennych kamienic. Byłam świadkiem, jak "annopolacy" zamykali na noc dzieci na balkonach a nawet potrafili rozpalić ognisko na środku pokoju. Gdy z jakiegoś powodu zmieniali lokum, to przeprowadzka z piątego piętra odbywała się czasem przez okno: meble i rzeczy spadały wprost pod nogi przechodniów. W kolejnych pokoleniach pewnie się trochę ucywilizowali, ale moja rodzina tego sąsiedztwa nie wytrzymała i przeprowadziła się na lewą stronę Wisły, choć nasze pozostawione, praskie mieszkanie było piękne. Kolejne pokolenia mojej rodziny mieszkały w nim od 1914 do 1985 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
iurandum Re: Powstanie getto dla eksmitowanych 20.04.05, 11:32 Widziałem jak w kamienicy na na Lwoskiej "biedni eksmitowani" dostali nowo wyremontowany komunalny lokal... W ciagu pierwszych dni zrobili ognisko z nowiutkiej klepki... Dobrze że "sąsiedzi" mieszkali nad firmą bo balowali i ryczeli głównie w nocy... Są tacy co naie nadają sie do zycia miedzy normalnymi ludźmi... Odpowiedz Link Zgłoś
warszawianka_jedna Re: Powstanie getto dla eksmitowanych 20.04.05, 15:26 na Olszynce Grochowskiej stoją 3 bloki, w których mieszkają eksmitowani (socjalni) i przyjezdni policjanci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Słowo "getto" to spore nadużycie ... IP: 62.233.191.* 20.04.05, 15:34 Generalnie bowiem choć oznacza przymusowe (mentalne bądź faktyczne) zamknięcie w jakimś obszarze osób spełniających określone kryterium np. rasowe to po II wojnie uzyskało jednoznaczna konotację. Ta zaś idea, która w pełni popieram, jest próbą wyjścia z pata prawnego stworzonego przez bezmózgowych populistów (vide - zakaz eksmisji na bruk bądź bardzo silnego ograniczenia możliwości eksmisji jako takiej), który pod hasłami "obrony" najuboższych (zdarzają się i tacy) chroni tych, których nie powinien. Osobiście znam kilka przypadków osób, które mieszkają nie płacąc w lokalach spółdzielczych i komunalnych serwując argumentem "nie stać mnie na czynsz" i "mam teraz pilniejsze wydatki" ale o opcji zamiany mieszkania na mniejsze (aktualnie M5 na 2 osoby) bądź sprzedaży samochodu (dość nowy, spory, "zachodni") nie chca nawet słyszeć. Zauważyłem też, że gdy w mojej spółdzielni dochodzi do eksmisji to jakieś 70% procent dłużników w przeciągu 2~3 dni reguluje swoje zobowiązania. Smutne zaś ale pradziwe jest to, że u nas ciągle pokutuje przekonanie "mnie się należy" a prawie nie funkcjonuje "na to mnie nie stać" ... Każda sprawa jest indywidualna. Nie mniej musza istnieć pewne zasady zabezpieczające mozliwość egzekwowania obowiązków społecznych wśród których są przeciez i te wykluczające pasożytowanie. Taka prawda. Howgh !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Nareszcie! Bym ich wywalal pod Warszawe IP: *.molgen.mpg.de 20.04.05, 16:45 Ja bym tych ludzi wymeldowywal w ogole na Mazowsze bo np. Siedlcach czynsz jest dwa razy nizszy. Niech sobie dojezdzaja do pracy (jesli ja maja). Przeciez tak robi mnostwo ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sefora Re: Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.4.14.vie.surfer.at 20.04.05, 19:21 Moim zdaniem stworzenie getta w jednym miejscu nie rozwiąże problemu, tylko go nasili, a już na pewno stworzenie getta na Pradze! Wtedy tzw. dobry przykład już znikąd nie przyjdzie. Będzie to dołożenie kolejnej "uroczej" cegiełki Pradze. Przedwojenne kamienice (które obecnie zaczynają być doceniane) mają dzięki socjalistycznej polityce rozmaitej maści mieszkańców. Dołożenie kolejnych wykolejeńców spowoduje, że wtedy naprawdę nie da się tam żyć i tzw. "normalni" ludzie po prostu się stamtąd wyniosą. A ta dzielnica naprawdę ma wiele uroku schowanego pod zaniedbanymi fasadami. Do tego dochodzi "cudowny" stadion dziesięciolecia, który Pan Prezydent powinien sobie umieścić na wizytówce, jako symbol miasta, którym rządzi. Myślę, że można inaczej rozwiązać problem bezrobocia niż tworząc taką wylęgarnię przestępczości. Polecam Wiedeń jako przykład - tysiące małych sklepów i żadnego centrum handlowego w obrębie miasta. Rezultat? Przedsiębiorczość kwitnie, tysiące nowych miejsc pracy! Panu Prezydentowi sugeruję pomyśleć, bo wbrew pozorom z Pragi do innych dzielnic jest bardzo blisko i łatwo doprowadzić do sytuacji, kiedy mieszkańcy pozostałych dzielnic, może nawet policja, boją się pojechać na Pragę, ale ludzie z Pragi nie boją się jeździć po całym mieście! Getto i stadion. Spróbujcie to sobie wyobrazić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx jakie ku**a getto!!!!!!!!???????????????? IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 22:57 czy autor zdawal sobie sprawe co znaczy i z czym sie kojarzy warszawiakom (zapewne nie tylko im) slowo "getto"? mam wrazenie ze nie ps.chociaz z drugiej strony mogl uzyc okreslenia "oboz koncentracyjny",ale sie powstrzymal,w takim razie brawo dla autora za tytul!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleff :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:05 a ja sie bardzo ciesze z takiego obrotu sprawy wreszcie eksmituja naszych sasiadow, ktorzy nie placa czynszu oraz za nic od 20 lat i nie mozna ich eksmitowac bo sa trudna wielodzietna rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleff Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:16 a i jeszcze komentarz odnosnie textu o geccie na pradze, w artykule nic takiego nie jest powiedziane co wiecej praga to prawobrzezna czesc stolicy, a w artykule mowi sie, ze takie miejsce ma powstac na lewym brzegu, wiec mysle, ze na pradze sytuacja sie poprawi, bo tu sa tysiace takich uciazliwych lokatorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caps A takie: IP: *.acn.waw.pl 21.04.05, 01:10 A słowo "obóz" (np. harcerski) zawsze kojarzy Ci się z obozem koncentracyjnym??? Zajrzyj do słownika (np. PWNu), gdzie znajdziesz m.in. takie znaczenie słowa getto: "miejsce, środowisko odizolowane, rządzące się własnymi prawami, niechętne ludziom z zewnątrz". A na dodatek od ZAWSZE np. o dzielnicach murzyńskich używa się określenia "getto", to masz w każdym filmie amerykańskim. Więc czepiajmy się, ale z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx raczej siakie IP: *.acn.waw.pl 21.04.05, 15:00 to w takim razie powiedz mi dlaczego tych ludzi chcesz izolowac??? powiedz mi jeszcze ,dlaczego ludzie tam mieszkajacy maja sie rzadzic innymi prawami? i jeszcze powiedz mi dlaczego a priori zakladasz ze ci ludzie beda niechetni "ludziom z zewnatrz" no chyba ze ty naprawde chcesz ich __zamknac__ w gettcie,wtedy definicja podana przez ciebie bedzie miala zastosowanie w tym przypadku,a i moje pytania byc moze straca sens reasumujac:czepiajmy sie ,ale z sensem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pisze przeciez ze Re: Powstanie getto dla eksmitowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 00:56 I slusznie! Polakow do getta i do obozow! Sprawiedliwosc ma byc! Dziejowa oczywiscie! Odpowiedz Link Zgłoś