Gość: sztywny IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.05, 23:42 informacje o tym miał też każdy kontroler wytatuowane na lewym udzie. Skoro pasażerowie nie zechcieli się z nią zapoznać, to ich wina. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mak Może i głupio ale nieznajomość prawa szkodzi IP: *.aster.pl 07.06.05, 00:27 JUż od czasów rzymskich mówi się że nieznajomośc prawa czy przepisów szkodzi i wina leży w tym wypadku po stronie pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Miesięczny jest na WSZYSTKIE linie dzienne... IP: 195.245.217.* 07.06.05, 09:09 I nie mam na nim zaznaczone, że nie obowiązuje na linii 200. Jeżeli więc tak jest, to trzeba to bardzow yraźnie wewnątrz autobusu zaznaczyć, a najlepiej zbierać za przejazd przy wejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
vars2 Re: Miesięczny jest na WSZYSTKIE linie dzienne... 07.06.05, 10:18 Słusznie! Tak jest napisane w regulaminie. Jeżeli jest to linia specjalna w autobusach powinni byc konduktorzy pobierający opłatę, podobnie jak to jest w tramwajach linii "W" czy "T" /liniach specjalnych/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Miesięczny jest na WSZYSTKIE linie dzienne... IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 07.06.05, 14:01 Nie ma pobierania oplat w liniach "W" i "T" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Miesięczny jest na WSZYSTKIE linie dzienne... IP: *.acn.waw.pl 07.06.05, 10:59 <bilet miesięczny miejski>Nie wiedziałem, że Góraszka jest w mieście Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Re: Miesięczny jest na WSZYSTKIE linie dzienne... IP: 195.245.217.* 07.06.05, 13:43 Ja nie napisałem, że miejski, to już Sz. Pan sobie sam dośpiewał, żeby mieć okazję do czepiania się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Miesięczny jest na WSZYSTKIE linie dzienne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 12:09 Wewnątrz autobusu to już za późno drogi kolego! Informację musisz dostać zanim wsiądziesz, więc słusznie informacje umieszono na przystankach, a nie w środku autobusu! A gdyby nawet, wysiadłbyś kupić bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Re: Miesięczny jest na WSZYSTKIE linie dzienne... IP: 195.245.217.* 07.06.05, 13:41 Kupiłbym u kierowcy/konduktora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Miesięczny jest na WSZYSTKIE linie dzienne... IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 07.06.05, 14:01 Organizacja linii specjalnej jest w gestii organizatora i przewoznika. Info na przystanku przy rozkladzie linii bylo. Trzeba bylo CZYTAC, a nie wymadrzac sie na forum internetowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k4syx Info było!!! IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.06.05, 09:49 Jechałem w niedzielę, wyraźna informacja była W każdym i NA każdym autobusie jaki widziałem - duże płachty A3 z wydrukowaną informacją o tym jakie bilety obowiązują a jakie nie. A że ludzie tego nie czytali - to insza sprawa. Widać to było zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz. A Szanowna Pani rzecznik niech nie pali niemca zapobiegawczo zrzucając niewiadmo-co-ale-może-być-z-tego-dym na przewoźników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek.w. Re: Info było!!! IP: *.chello.pl 08.06.05, 10:10 Potwierdzam, w każdym autobusie były umieszczone duże plakaty, informujące o oopłatach w linii 200. Bardzo dużo osób podchodziło do kierowców i kupowało bilety. Osobiście widziałem sytuację, jak klient siedział na przeciwko plakatu, patrzył się w niego...i zarobił karę, bo nie skasował biletu. Moim zdaniem informacja była dobrze zorganizowania. Informacje były podane w mediach, na przystankach, w autobusach, pod numerem informacji ZTM, na stronie ZTM. To mało? Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Podstawa prawna? 09.06.05, 10:58 Cytat z artykułu: > Agnieszka Glapiak, rzeczniczka Zarządu Transportu Miejskiego: > To był specjalny autobus na piknik w Góraszce. Jego organizator miał w środku > nakleić duże plakaty, na których miała się znaleźć m.in. informacja o > biletach obowiązujących na tej linii. Niestety, nie zrobił tego. Mimo to > uważamy, że ludzie mogli się dowiedzieć, które bilety będą honorowane, a > które nie. Informację o tym, że miesięczne nie obowiązują na linii 200, > zamieściliśmy w internecie i na przystankach. Dlatego kontrolerzy słusznie > wypisywali mandaty. A co znajdujemy w dokumentach określających zasady pobierania opłat, czyli w regulaminie przewozów i taryfie przewozowej Zobaczmy: 1. Brak definicji linii specjalnych. Oprócz tego pojęcia występują jeszcze linie dzienne i nocne (też nie zdefiniowane). Czy linia specjalna uruchomiona w dzień jest linią dzienną? Wobec braku wyraźnej definicji w moim odczuciu tak - bo autobusy kursują w dzień. 2. Z taryfikatora - rozdział I punkty 7 i 8: - Bilety sieciowe okresowe na okaziciela uprawniające do korzystania ze wszystkich linii dziennych i nocnych - Bilety sieciowe okresowe imienne uprawniające do korzystania ze wszystkich linii dziennych i nocnych Zatem jeśli linia specjalna jest linią dzienną to obowiązują na niej bilety sieciowe okresowe! 3. Z taryfikatora - rozdział II punkt 21 Opłata za przejazdy jednorazowe na liniach specjalnych uzależniona jest od partycypacji organizatora lub wnioskodawcy w kosztach uruchomienia i eksploatacji linii. Opłaty te wynoszą w przypadku, gdy partycypacja: nie występuje lub jest niższa niż 50% opłata normalna wynosi 4,80 zł opłata ulgowa wynosi 2,40 zł pokrywa min. 50% opłata normalna wynosi 2,40 zł opłata ulgowa wynosi 1,20 zł pokrywa 100 % - opłaty nie pobiera się Tutaj taryfa reguluje wysokość opłat za porzejazdy jednorazowe i nie wspomina nic o biletach okresowych! I to wszystko co na temat linii specjalnych jest w dokumentach regulujących przewozy w komunikacji miejskiej. Mam teraz pytanie do szanownej publiczności oraz do władz ZTM - na jakiej podstawie i jakim prawqem ZTM rości sobie prawo do ustalenia, że bilety okresowe nie obowiązują na liniach specjalnych? Prawo ustanowione przez Zarząd Miasta nie daje przecież takiej możliwości. --------------------------------------- First man then machine (Soichiro Honda) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: Kanarow bylo tam... az 2! IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 07.06.05, 09:53 Trzeba bylo byc wybitnym pechowcem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidel Re: Kanarow bylo tam... az 2! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:39 Przy powrocie z Góraszki po pierwsze primo były straszliwe problemy z wejściem do autobusu (nie mówiąc o dojściu do kasownika), a po drugie kontroler i tak nie miał szans sprawdzić biletów bo poruszanie się w autobusie było niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś