Dodaj do ulubionych

Praska część obwodnicy śródmieścia

17.06.05, 14:59
Po ok. 2-3 tygodniach starań w BNAM otrzymaliśmy materiały dotyczące
domknięcia śródmiejskiej obwodnicy po praskiej stronie oraz dokumenty
dotyczące trasy NS (od węzła Marynarska do trasy AK). Także w niedługim
czasie należy się ich spodziewać na naszej stronie.
Obserwuj wątek
    • tarantula01 Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 17.06.05, 19:35
      Gdyby ktoś chciał obejrzeć mapki na żywo, to musi zrobić wycieczkę do PKiN na
      XIII piętro. W korytarzach BNAM wiszą tablice z mapami NS, obwodnicy
      śródmieścia i Trasy MP. W zasadzie wstęp wolny.

Tylko nie wszyscy na raz!
    • masstah Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 18.06.05, 00:50
      Tarantulo, a nie mógłbyś tak, zanim to wrzucicie na stronę, to podsumować w
      słowach kilku jakie są w tej chwili te plany dotyczące odwodnicy Pragi? Jestem
      żywotnie zainteresowany bo to tuż obok mnie.
      • tarantula01 Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 20.06.05, 09:50
        To będzie b. duży skrót:
        Domknięcie obwodnicy będzie klasy GP. W analizie wielokryterialnej - pod uwagę
        były brane 4 warianty:
        www.siskom.waw.pl/obwodnica-sr.htm

najwięcej punktów (na 100 możliwych) zdobył wariant C (ponad 96), a tuż zanim
        wariant D (0,09 mniej niż C). Pozostałe warianty uzyskały poniżej 90 punktów.

Wariant D jednak ma lepsze wyniki w kategorii "ruchowej" i w związku z
        niewielkimi gorszymi wynikami w pozostałych kategoriach (hałas, kolizje) ten
        wariant prawdopodobnie będzie realizowany.
        długość ok. 8,3 km.
        Od węzła Żaba (przedłużenie ul. Odrowąża - nad rondem estakady) w kierunku
        wschodnim wzdłuż torów kolejowych (po północnej stronie) Wwa-Gdańska - Wwa-
        Wschodnia, po śladzie ul. Plantowej, przecięcie z Radzymińską (ok. 180 metrów
        od wspomnianych torów kolejowych), przecięcie ul. ks. Żiemowita w rejonie ulicy
        Chemicznej, następnie śladem ul. Zabranieckiej. Dalej przez tereny kolejowe
        (obszar Koziej Górki) i skręca na południe w korytarz istniejących ulic:
        Wiatracznej i Stanów Zjednoczonych. Następnie w miejscu, gdzie Al. Stanów
        Zjedoczonych ma jezdnie znacznie odsunięte od siebie, trasa skręci na południe
        i w pasie ogródków działkowych między Saską Kępą, a Gocławiem dociera do Wału
        Miedzeszyńskiego.
        • tarantula01 Al. Tysiąclecia 20.06.05, 12:03
          Dodatkowo zostanie wybudowana al. Tysiąclecia, jako ulica zbiorcza (2x2 pasy +
          5m pas zieleni). Z tym, że ulicy tej nie planuje się budować między Grochowską,
          a al. Stanów Zjednoczonych.
        • masstah Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 20.06.05, 12:45
          Dzięki. No tak, ale tak w sumie wiele się nie dowiedziałem na temat mnie
          interesujący czyli Wiatraczna. Gdzie się będzie kończył tunel na przykład? Czy
          ma być tylko pod samym rondem? No to makabryczna porażka. I co to znaczy "w
          zagłębieniu" - toż na Wiatrcznej nie ma miejsca na żadne zagłębienia. Poza tym
          tu nie ma żadnej innej alternatywy dla ruchu lokalnego - po obu stronach
          Wiatracznej jest w końcu normalna gęsta zabudowa mieszkaniowa.
          • tarantula01 Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 20.06.05, 12:59
            Tunel ma być pod samym rondem Wiatraczna, nastepnie będzie ta ulica umieszczona
            w zagłębieniu (do ul. Chrzanowskiego), a potem będzie się wznosić na
            estakadzie. Po obu stronach zagłębienia będa jezdnie w poziomie terenu, które
            bedą przyjmowały ruch z ulic:
            Kobielskiej, Prochowej, Paca, Nizinnej.
            Bowiem wjazd na praskie domknięcie obwodnicy z Grochowa będzie możliwy jeszcze
            poprzez ul. Szaserów.
            Poczekaj, jesteśmy w trakcie opracowywania podstronki dotyczącej tej
            inwestycji. Znajdą się również tam zdjęcia map w skali 1:5000.
            • masstah Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 20.06.05, 13:04
              > Tunel ma być pod samym rondem Wiatraczna, nastepnie będzie ta ulica
              umieszczona
              >
              > w zagłębieniu (do ul. Chrzanowskiego), a potem będzie się wznosić na
              > estakadzie. Po obu stronach zagłębienia będa jezdnie w poziomie terenu, które
              > bedą przyjmowały ruch z ulic:
              > Kobielskiej, Prochowej, Paca, Nizinnej.
              > Bowiem wjazd na praskie domknięcie obwodnicy z Grochowa będzie możliwy
              jeszcze
              > poprzez ul. Szaserów.
              > Poczekaj, jesteśmy w trakcie opracowywania podstronki dotyczącej tej
              > inwestycji. Znajdą się również tam zdjęcia map w skali 1:5000.

No dobra, poczekam. Ale czarno to widzę przyznam. Albo full tunel aż za
              Szaserów albo cała dzielnica stanie na barykadach przeciwko tej trasie.
              Przynajmniej takie nastroje panują w moim bloku i w okolicznych - nawet jakiś
              nieformalny komitet już istnieje i ulotki były. No a poza tym to nie widzę by
              to się miało zmieścić - tak zwana rezerwa nie jest znowu aż taka szeroka by
              zmieścić i Wiatraczną na powierzchni i trasę w zagłębieniu. Już nie wspominając
              o koniecznych sporych wyburzeniach niezbędnych by zrobić cokolwiek na
              powierzchni które to wyburzenia wiadomo jak w Warszawie wychodzą (patrz
              Powstańców Sląskich czy Górczewska).
    • tarantula01 Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 21.06.05, 10:03
      Na naszej stronie zamieściliśmy mapy poglądowe dla praskiego domknięcia
      obwodnicy śródmiescia. Szukaj w aktualnościach.
      • masstah Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 21.06.05, 11:40
        Ktoś upadł na głowę. Nie wiem czy to tylko głupota czy świadome dążenie do
        stworzenia propozycji społecznie nie do zaakceptowania ale ten projekt nadaje
        się tylko do śmieci. W dzielnicy będzie rewolucja gdy coś takiego ogłoszą. To
        są 3 kroki w tył w porównaniu do tego co bylo mówione pół roku - rok temu. To
        nie przejdzie. Albo długi tunel - albo nic z tego nie będzie. Przynajmniej na
        odcinku ulicy Wiatracznej.
        • mozdzins Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 21.06.05, 13:47
          No cóż protestowano przeciwko pierwotnemu przebiegowi obok Dworca Wschodniego i
          obrzeżami Parku Skaryszewskiego to teraz jest taki pasztet ....
          • masstah Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 21.06.05, 14:16
            Wszystko byłoby ok - gdyby był nie żaden wykop tylko tunel na Wiatracznej az za
            Szaserów i pozostawienie ruchu lokalnego (niezbędnego) w spokoju na
            powierzchni. I poważniejsza przebudowa ronda, ze skrętem na nową drogę (w dół)
            z Grochowskiej. Taka była koncepcja jeszcze na jesieni. Propozycja taka jak ta
            jest po prostu nie do zrealizowania, ludzie się będą kładli pod koparki a na to
            nie pozwolą
            • pedro44 Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 17.10.05, 18:06
              > Wszystko byłoby ok - gdyby był nie żaden wykop tylko tunel na Wiatracznej az
              za
              >
              > Szaserów i pozostawienie ruchu lokalnego (niezbędnego) w spokoju na
              > powierzchni. I poważniejsza przebudowa ronda, ze skrętem na nową drogę (w
              dół)
              > z Grochowskiej. Taka była koncepcja jeszcze na jesieni. Propozycja taka jak
              ta
              > jest po prostu nie do zrealizowania, ludzie się będą kładli pod koparki a na
              to
              >
              > nie pozwolą

Właśnie, tego w pierwszej chwili nie zauważyłem - te "studium" pomija
              całkowicie konieczną przebudowę Ronda Wiatraczna. Bezsens.

Co do "odczuć społecznych" pełna zgoda, zresztą zdaje sie że ze jesteśmy
              sąsiadami
          • masstah Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 21.06.05, 14:17
            Zresztą polecam forum Praga Południe, ktoś to już dużo ładniej ode mnie
            podsumował.
            • bultek Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 22.06.05, 01:36
              Byłem dzisiaj na Wiatracznej. Nie wiem jak projektanci to sobie wyobrażają,
              czarno to widzę. Mam nadzieję, że jest tak jak piszecie i że jest to projekt
              wstępny do dalszych projektów. Tam bez tunelu nie ma szans.
              Chociażby jedno miejsce: Wiatraczna pomiędzy ulicami Kobielską a Prochową, po
              zachodniej stronie blok z lat 50-tych po wschodniej blok z końca lat 90
              pomiędzy nimi Wiatraczna plus ogrodzony plac dla dzieci. I gdzie tuta pomieścić
              jezdnię w wykopie i drogi lokalne górą ??
              Róg Wiatracznej i Szaserów - wiem że dzielnica grunt w tym miejscu przekazała/
              ma zamiar przekazać TBS-owi Praga Płd pod budowe domu mieszkalnego.
              Wiem, że to jest rezerwa pod drogę, ale to nie miała być obwodnica Śródmieścia!
              Osoby takie jak ja, mogą ten projekt zaakceptować pod warunkiem że obwodnica
              będzie w tunelu.
              Wiem, jednak że jest od groma ludzi z tamtych okolic i oni będą walczyli z
              każdą koncepcją i jak teraz BRMW wyskoczy z drogą w wykopie, a nie w tunelu, to
              tylko zaogni sytuację. Mam nadzieję że w porę się opamiętają, bo inaczej będzie
              masa protestów. Co mnie, mówiąc szczerze, nie dziwi. Obodnica, w pierwotnej
              wersji, miała nie iść pod ich oknami.
              • vampi_r Obwodnica pilnie potrzebna 23.06.05, 02:25
                TARGÓWEK:
                Obwodnica pilnie potrzebna

Rozmowa z Romualdem Gronkiewiczem, burmistrzem dzielnicy Warszawa Targówek

■ Jakimi aktualnymi planami zagospodarowania przestrzennego dysponuje Targówek?

– Obejmują one ok. 1/3 Targówka. Jest to bardzo duża część Targówka Przemysłowego i dwa inne niewielkie obszary w rejonie IKEI i Centrum Handlowego „Targówek” przy ul. Głębockiej oraz teren naprzeciwko Urzędu Dzielnicy i Cmentarza Bródnowskiego, przy ul. św. Wincentego. Największy problem będzie z planami na Targówku Przemysłowym, w większości przewidują one zabudowę usługowo-przemysłową, bez możliwości zabudowy mieszkaniowej. Uważam, że przynajmniej w niektórych rejonach trzeba zmienić ten warunek i wprowadzić zabudowę mieszkaniową. Jeżeli tego nie zrobimy, doprowadzimy do powstania pustyni mieszkaniowej, kilkakrotnie większej niż jest w tej chwili na Służewcu Przemysłowym. Bez wprowadzenia zmian będzie to wymarła część miasta.

Na Bródnie właściwie cały teren jest już zagospodarowany, poza niewielkimi obszarami znajdującymi się w prywatnych rękach. W niewielu miejscach można jedynie wstawiać tak zwane plomby. Połączenie do ulicy Wiatracznej i poprowadzenie tą drogą obwodnicy jest szansą, ponieważ łatwy i szybki dojazd do centrum z pewnością przyciągnie inwestorów.

■ To chyba oczywiste, że terenu w środku miasta nie należy przeznaczać na cele przemysłowe, bez względu na to, jaki to miałby być przemysł.

– Prawdopodobnie jest to efekt pewnego automatycznego przeniesienia dawnych planów do nowej rzeczywistości. Wyprzedaż tego terenu za bezcen nie spowodowała utrzymania dawnego charakteru obszaru przez powstanie nowych zakładów ani też nie utrzymała starych. Teren pozostał nieuzbrojoną technicznie pustynią. Bardzo chcielibyśmy, aby nastąpiło włączenie terenu Targówka Przemysłowego do programu rewitalizacji Warszawy w ramach przywrócenia funkcji miejskich zdegradowanym terenom poprzemysłowym.

■ Jakie są szanse na „uratowanie” Targówka Przemysłowego?

– Włączenie tego terenu do programu rewitalizacji Warszawy pozwoli uzyskać środki z funduszy europejskich. W przeciwnym razie wszelkie inwestycje będą się ślimaczyły z powodu braku infrastruktury technicznej. Ucywilizowanie tej części Targówka będzie trwało bardzo długo i będzie prowadzone cząstkowo, w tempie wynikającym z realizacji poszczególnych prywatnych inwestycji. Każdy inwestor będzie musiał uzbrajać teren na własny koszt. Prowadzenie na tym terenie jakiejkolwiek inwestycji stałoby się bardzo trudne, czasochłonne, kosztowne, a właściwie nierealne. Na przykład brak kanalizacji deszczowej powoduje, że inwestor musiałby taką instalację wykonać nie tylko w ulicy, ale wybudować również kolektor zbiorczy do odprowadzenia wody do Wisły. Pojemność kanału Bródnowskiego jest już wykorzystana i nie jest on w stanie przyjąć dodatkowej masy wody deszczowej.

■ Czy to znaczy, że Targówek nie ma szans na rozwój?

– Miasto musi pomyśleć o rozwoju tego terenu. Rozpocząć trzeba od budowy infrastruktury, to sprawa pilna. Na tym terenie mamy do dyspozycji kilka działek i chcieliśmy postawić budynek komunalny, ale bez uzbrojenia terenu nie ma mowy o jakiejkolwiek inwestycji. Postawienie budynku komunalnego oznacza konieczność wybudowania znacznego odcinka kanalizacji, wodociągu i innych instalacji technicznych. W sumie byłaby to inwestycja tak droga, że absolutnie nieopłacalna. To pokazuje, jak cenne jest uzbrojenie terenu. Nawet przy bardzo niskiej cenie gruntu koszt całej inwestycji byłby zbyt wysoki. Dlatego na potrzeby budownictwa komunalnego wykorzystujemy tylko te działki, do których sięgają instalacje.
                Część dzielnicy, o której mówimy stanowi jedną czwartą całego Targówka. Dobrym rozwiązaniem byłaby budowa wiaduktu nad torami kolejowymi od ulicy Zabranieckiej do Wiatracznej i połączenie z Trasą Łazienkowską.

■ Mieszkańcy zgadzają się na budowę obwodnicy przez ich dzielnicę?

– Mamy już uchwałę Rady Dzielnicy i jesteśmy zgodni co do tego, że jest to inwestycja nie tylko potrzebna miastu, ale korzystna dla dzielnicy. Podobną opinię mają Rady Dzielnic Praga Południe i Praga Północ.

■ Dotychczas wszystkie dzielnice protestowały przeciwko planom budowy obwodnicy, na Targówku jest inaczej?

– Obawy wynikają z ignoranctwa. Samochody tkwiące w korkach znacznie bardziej zanieczyszczają środowisko niż pojazdy jadące szybko i płynnie. Poza tym uzyskamy doskonałe połączenie Targówka z centrum stolicy.

■ Jakim budżetem pan dysponuje w tym roku?

– Na inwestycje mamy w tym roku ok. 25 mln zł, bez inwestycji wodociągowych i kanalizacyjnych finansowanych bezpośrednio z kasy miasta. Rok temu kwota była trochę niższa, a plan wykonaliśmy w 117 proc. Było to możliwe, ponieważ w kasie miasta pojawiły się nadwyżki, a my byliśmy przygotowani do podjęcia nowych inwestycji.

■ Co może przesądzić o rozwoju dzielnicy?

– Obwodnica. Właściwie na Bródnie cały teren jest już zagospodarowany, poza niewielkimi obszarami znajdującymi się w prywatnych rękach. W niewielu miejscach można jedynie wstawiać tak zwane plomby. Połączenie do ulicy Wiatracznej i poprowadzenie tą drogą obwodnicy jest szansą, ponieważ łatwy i szyki dojazd do centrum z pewnością przyciągnie inwestorów. Część obwodnicy jest już gotowa: ulice Budowlana, Kraśnicka, Noworzeczna, wiadukt nad torami. Wykup terenu pod pozostałą część też nie będzie problemem, są fundusze na ten cel.

■ Zdaje się, że miasto ma inną propozycję?

– Jest ona nie do przyjęcia dla dzielnicy. Obwodnica, która ma być drogą ekspresową i przebiegać na skraju dzielnicy: od „Ronda Żaba” wzdłuż torów kolejowych aż do wiaduktu łączącego ją z ulicą Wiatraczną, nie przyniesie dzielnicy żadnej korzyści. Powstałaby obwodnica do Trasy Łazienkowskiej, ale praktycznie z ominięciem dzielnicy Targówek. Nam nie o to chodzi, chcemy mieć z obwodnicy pożytek. Przygotowujemy się też do budowy tak zwanej trasy mostowej łączącej ulice Budowlaną i Krasińskiego. Jest to projektowana przed wojną trasa mostowa z mostem, który na pewno będzie zbudowany.

■ Dlaczego?

– Czy znajdzie pan drugie tak duże miasto nad rzeką, położone na jej dwóch brzegach, które praktycznie ma przysłowiowe dwa mosty na krzyż. Miasto do normalnego życia potrzebuje szlaków komunikacyjnych, a nad rzeką mostów. I będzie trzeba je budować.

www.gazetaprawna.pl/dzialy/12.html?numer=1484&dok=1484.12.684.2.3.1.0.1.htm

Czyżby wreszcie jakiś burmistrz rozsądnie myślący?
                • masstah Re: Obwodnica pilnie potrzebna 23.06.05, 15:06
                  Może i myślący ale nie wiem czy zauważyłeś że lobbujący za innym wariantem niż
                  ten proponowany przez BPRW. Ale swoją drogą ma człowiek rację.

Oczywiście jednak wszystko to pod warunkiem że pod Wiatraczną będzie tunel
                  (chyba sobie to w sygnaturkę wpiszę ;-) ).
                  • vampi_r Re: Obwodnica pilnie potrzebna 23.06.05, 15:20
                    masstah napisał:

>
                    > Oczywiście jednak wszystko to pod warunkiem że pod Wiatraczną będzie tunel
                    > (chyba sobie to w sygnaturkę wpiszę ;-) ).

A wiesz, że to dobry pomysł.
                    Ja chętnie wesprę ten pomysł na tunel.

Nie wiem, jak nastrone wśród mieszkanćów Wiatracznej. Czy tunel załatwia choć
                    80% niezadowolenia?
                    A może więcej?

Jeśli tak, to powinniście rozpoczac aktywny lobbying za tunelem.

Zresztą ja gdzies czytałem wypowiedż kogoś z władz miasta, że bez tunelu pod
                    Wiatraczną się nie obędzie. Czyli już się łamią.
                    • masstah Re: Obwodnica pilnie potrzebna 23.06.05, 15:51
                      Jeśli chodzi o tunel to myślę że porządnie zrobiony załatwiłby 95%
                      niezadowolenia. Ja osobiście (ale pod warunkiem tunelu) jestem wręcz dużym
                      zwolennikiem tej trasy u nas. A bez niego nic z tego nie będzie, trasa
                      zbudowana tak jak na planach wydobytych przez Tarantulę rozwaliłaby nam
                      dzielnicę dokumentnie. Nikt tu mieszkający się na nic takiego nie zgodzi.

Ja jestem kiepskim kandydatem na lobbystę, za rzadko w domu bywam ;-) Ale z
                      tego co wiem jakieś kobiety chodziły w zeszłym roku z petycją przeciw idei
                      budowy trasy u nas w ogóle i były porozklejane ulotki, więc ktoś już sie
                      próbował organizować.
                      • bultek Re: Obwodnica pilnie potrzebna 23.06.05, 21:02
                        masstah napisał:

> Jeśli chodzi o tunel to myślę że porządnie zrobiony załatwiłby 95%
                        > niezadowolenia. Ja osobiście (ale pod warunkiem tunelu) jestem wręcz dużym
                        > zwolennikiem tej trasy u nas. A bez niego nic z tego nie będzie, trasa
                        > zbudowana tak jak na planach wydobytych przez Tarantulę rozwaliłaby nam
                        > dzielnicę dokumentnie. Nikt tu mieszkający się na nic takiego nie zgodzi.

Dokładnie tak samo myślę i podpisuje się pod wypowiedzią Masstah-a.
                        Nic dodać nic ująć.

• vampi_r Re: Obwodnica pilnie potrzebna 23.06.05, 22:36
                          No to będą budowac tunel.
                          Ciekawe, czy miasto stać na to?
                          Zrobili tunel, tam gdzie był zupełnie zbędny, to niby czemu mają nie zrobic tam,
                          gdzie jest potrzebny?
                          • jaa_ga Re: Obwodnica pilnie potrzebna 23.06.05, 22:45
                            Dobre, vampi_r! Świetne!
                            Argument na wagę złota!
                            Poważnie :)
                          • masstah Re: Obwodnica pilnie potrzebna 24.06.05, 00:49
                            Oj niepoprawny optymista z ciebie wyłazi vampirze ;-))) Gdyby to było takie
                            proste... Niestety jako że to inwestycja miejska to obawiam się że jesli już
                            dojdzie do jej realizacji to będzie duże parcie na cięcie kosztów i twój
                            optymizm moze się okazać nie do końca uzasadniony...

Swoją drogą to znalazłbym w tym mieście kilka pilniejszych potrzeb
                            komunikacyjnych niż akurat to, ciekawe jak silne (i czy w ogóle) będzie parcie
                            na budowę tej trasy.
                            • yasioo7 Re: Obwodnica pilnie potrzebna 24.06.05, 08:53
                              Przecież możemy się razem zorganizować. Na pewno będą chcieli dostać parę euro
                              z funduszy europejskich, więc muszą przeprowadzić konsultacje społeczne.
                              Wystarczy, że wspólnie zorganizujemy akcję mailingową. Proponuję rozwiązanie,
                              które można przedstawić jak projekt społeczny:
                              - tunel od pod Wiatraczną aż za Szaserów,
                              - od Szaserów do Chrzanowskiego w osłoniętym zagiętymi ekranami wykopie -
                              trzeba podłączyć jezdnie zbierająco - rozprowadzające przed przejściem przez
                              tory,
                              - za Chrzanowskiego estakada - przejście nad torami,
                              - warto pomyśleć o podłączeniu Chrzanowskiego do jezdni zbierająco -
                              rozprowadzającej po zachodniej stronie trasy
              • pedro44 Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 17.10.05, 18:13
                Oprócz budowy TBSa na rogu Szaserów i Wiatracznej która to ma już chyba
                pozwolenie to ja sie zastanawiam jak oni, oprócz wykopu, chca tam jeszcze
                zmieścic duze skrzyżowanie (co to jest typ karo?) na powierzchni. Przecież tam
                nie ma na to miejsca.

Co do placu zabaw przy samej Wiatracznej miedzy Kobielską a Prochową to chyba
                jest on przeznaczony na bycie poświęconym. Ale ja to nie sądzę by nawet między
                blokami po obu stronach ulicy bylo te 50 metrów o ktorych mówią w opracowaniu.
    • tarantula01 Re: Praska obwodnica śródmieścia - mapy 14.07.05, 07:20
      Wczoraj otrzymaliśmy oryginalne mapy dla obwodnicy praskiej - zastąpią one
      zdjęcia, które w tej chwili są na naszej stronie.
      • tarantula01 Re: Praska obwodnica śródmieścia - mapy 31.08.05, 17:11
        tarantula01 napisał:

> Wczoraj otrzymaliśmy oryginalne mapy dla obwodnicy praskiej - zastąpią one
        > zdjęcia, które w tej chwili są na naszej stronie.

Mapy są już w wersji elektronicznej. Na przełomie tygodnia powinniśmy uporać
        się z ich obróbką (zmniejszenie rozmiaru bez straty jakości) i umieścić gotowe
        na stronie.
    • tarantula01 Re: Praska część obwodnicy śródmieścia 27.09.05, 15:31
      Niedługo kolejne materiały dotyczące tej inwestycji: studium techniczno -
      ekonomiczne.
    • klaryska w tej Wiatracznej jest jeszcze jeden maly cymesik 27.09.05, 17:20
      Otoz pare lat temu w bloku przy Dwernickiego niedaleko od Wiatracznej byly
      plany podwyzszenia dachu i dobudowy pietra. I skonczylo sie na awanturach. Bo
      jak se okazalo, w momencie wprowadzania sie tam ludzi bylo pare wypadkow ze
      sufity spadly. Potem trzeba bylo poprawiac te sufity. I mieszkancy pamietajacy
      te wydarzenia z poczatkow zasiedlania, zarzadali te pare lat temu ekspertyzy.
      Nie wiem jak wypadly te ekspertyzy ale od podwyzszania dachu odstapiono. To sa
      budynki z lat 50-tych budowane na akord. Ciekawe czy one wytrzymaja jezeli obok
      beda pracowac ciezke maszyny.
      • konrad.boryczko Podwyzszone dachy 28.09.05, 10:14
        Na tym osiedlu tak na goraco przychodza mi do glowy dwa podwyzszenia
        dachow-dobudowywane pietra: Wiatraczna 13 (13a?) i Paca budynek tuz przy szkole,
        ten z fryzjerem.
        To jak to jest?
        pzdr.
    • siskom_tak Studium przebiegu 17.10.05, 14:03
      Na stronie udostępniliśmy studium techniczno-ekonomiczne przebiegu praskiej
      części obwodnicy śródmieścia. Niebawem pozostałe części.
      • pedro44 Re: Studium przebiegu 17.10.05, 18:03
        Napisałem to już na forum Grochowskim, ale powtórzę i tutaj, tam pewnie nie
        zaglądacie za często:

Przeczytałem. Zanim zacznę gromy miotać pytanie: dlaczego to opracowanie bierze
        pod uwagę tylko ruch po osi obwodnicy a wszystko inne nazywa ruchem lokalnym i
        praktycznie pomija to jednym zdaniem? Tym samym ruchem lokalnym, puszczonym po
        powierzchni i bez ekranów ludziom na Wiatracznej pod oknami staje się cały ruch
        nie jadący z trasy łazienkowskiej tylko na przykład jadący na Targówek z
        Grochowskiej. A będzie takiego ruchu jak mniemam więcej niz takiego jadącego z
        trasy Ł., w końcu jednym z celów tej trasy jest odciążenie Pragi i "czterech
        śpiących". Do tunelu można wjechać bowiem tylko na prosto, z trasy, z każdego
        innego kierunku mozna pojechać tylko po powierzchni, pod oknami. Czy ktoś
        mógłby mi to wytłumaczyć ?

Temat odcięcia bloków po wschodniej części Wiatracznej od cywilizacji pomijam
        na razie, aczkolwiek też jest to ciekawe jak to niby sobie ci wielcy planiści
        wyobrażają.

Pytanie dodatkowe: gdzie na Wiatracznej jest 45 metrów szerokości rezerwy,
        szczególnie pomiędzy Kobielską a Paca?

Aha - dla wyjaśnienia, mieszkam na Nizinnej 13, będę miał okna na tą trasę więc
        jestem żywotnie zainteresowany, głównie tym by była w tunelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka