Dodaj do ulubionych

Wyścig po ekspresówki

30.06.05, 00:38
i pomyśleć, że w związku z budową terminala II na okęciu te drogi (salomea -
wolica i południowa obwodnica warszawy) były wpisane do wzizt dla terminala,
były uzgodnienia z gddp, miastem, min. komunikacji i portami lotniczymi.
przewidziano na to ok.940 mln pln.
ktoś zapieprzył sprawę nie pilnując uzgodnień - a wpis w wzizt jest
prawomocny!
Obserwuj wątek
    • cbacba A gdzie jest B. SZULCOWA i protestujacy jacus????? 30.06.05, 03:22
      Oni zawsze lubia protestowac przeciwko czemus zamiast o cos.
      • Gość: kilo-dwa a ty chyba nie zmieniłaś roboty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 15:03
        Ciagle postujesz za portem lotniczym w centrum Warszawy???.
    • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 09:13
      Panie Krzysiu, bardzo ladny artykul, zapomnial Pan tylko dodac co stare przepisy niosly dla
      mieszkancow Warszawy mieszkajacych przy planowanych trasach. Co oznaczaly? Siedz cicho, a my Ci
      20m od okien zbudujemy piekny trzypoziomowy wezel. O taki:
      www.chomiczowka.org/mapy/Wariant2_podstawowy.jpg
      A ocene oddzialywania na srodowisko zrobi sie, tego, jak juz wszystko bedzie klepniete. I nie ma
      watpliwosci, z wszysciutko bedzie sie zgadzac. A jak nie to sie zleci, tego, inna ocene.

Nowe przepisy to zmieniaja.
      Po pierwsze dopuszczaja glos spolecznosci lokalnej.
      Po drugie zagrozenia srodowiskowe ocenia sie na wstepie, nie po zakonczeniu drogi decyzyjnej.
      Tertio: mamy teraz przepisy zgodne z unijnymi. A stac nas bylo na wybudowanie drog bez dotacji? No
      chyba nie.

Obecne starania GDDKiA o uzyskanie szybkich decyzji lokalizacyjnych dla przecinajacych osiedla
      ekspresowek zaowocuja tylko tym, ze beda one niedoprojektowanymi wyrodkami kreslonymi na
      kolanie, ktore zaszkodza calemu miastu. Juz wczoraj dotarly do nas glosy, ze proponowany przez
      Prezydenta Warszawy wariant ominiecia Chomiczowki przez trase S7 nagle przestal byc brany pod
      uwage przez GDDKiA i pozostalo rozwiazanie najgorsze z mozliwych - prosto przez osiedle. Oto do
      czego pedzimy.

Jestem za sensownym skomunikowaniem Warszawy. Ale ludzie to nie tylko kierowcy, ludzie to tez
      mieszkancy. Budujcie wiec. Spieszcie sie. Tylko pls, nie po trupach.

chomiczowka.org
      • tarantula01 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 09:54
        h108 napisała:

> Panie Krzysiu, bardzo ladny artykul, zapomnial Pan tylko dodac co stare
        > przepisy niosly dla mieszkancow Warszawy mieszkajacych przy planowanych
        > trasach. Co oznaczaly? Siedz cicho, a my Ci 20m od okien zbudujemy piekny
        > trzypoziomowy wezel. O taki:

O ile mi wiadomo w myśl nowych przepisów minimalne odległości, o których
        piszesz się nie zmieniły.

> A ocene oddzialywania na srodowisko zrobi sie, tego, jak juz wszystko bedzie
        > klepniete. I nie ma watpliwosci, z wszysciutko bedzie sie zgadzac. A jak nie
        > to sie zleci, tego, inna ocene.

W myśl tego twierdzenia wogóle niepotrzebnie robiono OOŚ dla POW w roku 2004,
        bowiem równie dobrze można było ją zrobić po realizacji inwestycji.
        >
        > Nowe przepisy to zmieniaja.
        > Po pierwsze dopuszczaja glos spolecznosci lokalnej.
        > Po drugie zagrozenia srodowiskowe ocenia sie na wstepie, nie po zakonczeniu
        > drogi decyzyjnej.
        > Tertio: mamy teraz przepisy zgodne z unijnymi. A stac nas bylo na wybudowanie
        > drog bez dotacji? No chyba nie.

Stare przepisy tez dopuszczały, ale na innych etapach inwestycji. Nowe przepisy
        doprecyzowują ten aspekt sprawy. Ale czy w myśl nowych przepisów będzie lepiej,
        to nie wiem. Nawet urzędnicy w MOŚ tego nie wiedzą.

> Obecne starania GDDKiA o uzyskanie szybkich decyzji lokalizacyjnych dla
        > przecinajacych osiedla ekspresowek zaowocuja tylko tym, ze beda one
        > niedoprojektowanymi wyrodkami kreslonymi na kolanie, ktore zaszkodza calemu
        > miastu. Juz wczoraj dotarly do nas glosy, ze proponowany przez Prezydenta
        > Warszawy wariant ominiecia Chomiczowki przez trase S7 nagle przestal byc
        > brany pod uwage przez GDDKiA i pozostalo rozwiazanie najgorsze z mozliwych -
        > prosto przez osiedle. Oto do czego pedzimy.

Dotarły głosy, tzn. od kogo?

> Jestem za sensownym skomunikowaniem Warszawy. Ale ludzie to nie tylko
        > kierowcy, ludzie to tez mieszkancy. Budujcie wiec. Spieszcie sie. Tylko pls,
        > nie po trupach.

A co z ludźmi - kierowcami i mieszkańcami jednocześnie?

> chomiczowka.org
        • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 10:18
          >>>O ile mi wiadomo w myśl nowych przepisów minimalne odległości, o których piszesz się nie
          zmieniły.<<<

Minimalne odleglosci zawiera ustawa o drogach. Spojrz, co te "minimalne odleglosci" znacza w
          przypadku Chomiczowki.

>>>Stare przepisy tez dopuszczały, ale na innych etapach inwestycji. Nowe przepisy doprecyzowują
          ten aspekt sprawy. Ale czy w myśl nowych przepisów będzie lepiej, to nie wiem. Nawet urzędnicy w
          MOŚ tego nie wiedzą.<<<

Przypomne stanowisko Ministra Srodowiska na temat starych przepisow:

"Przeprowadzenie postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko warunkuje wydanie
          decyzji lokalizacyjnych i pozwolenia na budowę dla przedsięwzięć drogowych zakwalifikowanych jako
          mogące znacząco oddziaływać na środowisko. Zasadniczym elementem tego postępowania jest
          sporządzenie raportu o oddziaływaniu na środowisko oraz zapewnienie udziału społeczeństwa.

Ustawa z dnia 10 kwietnia 2003 r. o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w
          zakresie dróg krajowych, zwana "spec-ustawą", która obowiązuje od dwóch lat, spowodowała znaczącą
          ingerencję w system ocen oddziaływania na środowisko. Wyłączyła wiele przepisów ustawy - Prawo
          ochrony środowiska, które warunkowały prawidłowe przeprowadzenie procedury, zgodnie z
          dyrektywami unijnymi. Między innymi spec-ustawa wykluczyła obowiązek przeprowadzenia pełnej
          oceny oddziaływania na środowisko na etapie pozwolenia na budowę, poprzez wyeliminowanie udziału
          społeczeństwa i sporządzanie tylko skróconego raportu o oddziaływaniu na środowisko"
          calosc: chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2190#2190

Z tego stanowiska wynika chyba, ze urzednicy MS powinni miec powody do radosci. Czy sie myle?

>>>A co z ludźmi - kierowcami i mieszkańcami jednocześnie?<<<

I mieszkancy, i kierowcy (lokalni). Nigdy jedno bez drugiego. A tranzyt za miasto, sio!

• Gość: mieszkaniec Re: Wyścig po ekspresówki IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 30.06.05, 10:41
            Bardzo mi sie nie podoba to, co wyprawiaja drogowcy w Warszawie. A teraz w
            zwiazku z tym calym zamieszaniem bedzie jeszcze gorzej, dokumentacja
            przygotowana na lapu-capu i fuszerka od poczatku, i to wszystko za nasze
            podatki!
            • Gość: inny mieszkaniec Re: Wyścig po ekspresówki IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 10:53
              a mi się nie podoba że między innymi przez podobnych tobie matołów muszę stać w
              potężnych korkach jeśli dokądkolwiek muszę pojechać w tym mieście...
          • tarantula01 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 12:36
            h108 napisała:

> Minimalne odleglosci zawiera ustawa o drogach. Spojrz, co te "minimalne
            > odleglosci" znacza w przypadku Chomiczowki.

Także zmiany w POŚ tych odległości nie zmieniają, wobec tego:

> Panie Krzysiu, bardzo ladny artykul, zapomnial Pan tylko dodac co stare
            > przepisy niosly dla mieszkancow Warszawy mieszkajacych przy planowanych
            > trasach. Co oznaczaly? Siedz cicho, a my Ci 20m od okien zbudujemy piekny
            > trzypoziomowy wezel.

Taki scenariusz jest dalej jak najbardziej możliwy.

>
            > >>>Stare przepisy tez dopuszczały, ale na innych etapach inwestycji. Nowe
            > przepisy doprecyzowują ten aspekt sprawy. Ale czy w myśl nowych przepisów
            > będzie lepiej, to nie wiem. Nawet urzędnicy w MOŚ tego nie wiedzą.<<<
            >
            > Przypomne stanowisko Ministra Srodowiska na temat starych przepisow:
            >
            > "Przeprowadzenie postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko
            > warunkuje wydanie decyzji lokalizacyjnych i pozwolenia na budowę dla
            > przedsięwzięć drogowych zakwalifikowanych jako mogące znacząco oddziaływać na
            > środowisko. Zasadniczym elementem tego postępowania jest sporządzenie raportu
            > o oddziaływaniu na środowisko oraz zapewnienie udziału społeczeństwa.
            >
            > Ustawa z dnia 10 kwietnia 2003 r. o szczególnych zasadach przygotowania i
            > realizacji inwestycji w zakresie dróg krajowych, zwana "spec-ustawą", która
            > obowiązuje od dwóch lat, spowodowała znaczącą ingerencję w system ocen
            > oddziaływania na środowisko. Wyłączyła wiele przepisów ustawy - Prawo
            > ochrony środowiska, które warunkowały prawidłowe przeprowadzenie procedury,
            > zgodnie z dyrektywami unijnymi. Między innymi spec-ustawa wykluczyła
            > obowiązek przeprowadzenia pełnej oceny oddziaływania na środowisko na etapie
            > pozwolenia na budowę, poprzez wyeliminowanie udziału społeczeństwa i
            > sporządzanie tylko skróconego raportu o oddziaływaniu na środowisko"
            > calosc: chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2190#2190
            >
            > Z tego stanowiska wynika chyba, ze urzednicy MS powinni miec powody do
            radosci.
            > Czy sie myle?

Tak naprawdę, to nowe POŚ doprecyzowuje, że:
            Wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach następuje przed uzyskaniem
            decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi krajowej – na podstawie ustawy z dnia 10
            kwietnia 2003 r.

>
            > >>>A co z ludźmi - kierowcami i mieszkańcami jednocześnie?<<
            > ;<
            >
            > I mieszkancy, i kierowcy (lokalni). Nigdy jedno bez drugiego.

Naprawdę?
            > Ale ludzie to nie tylko kierowcy, ludzie to tez mieszkancy.

> A tranzyt za miasto, sio!

Jaki tranzyt za miasto, bo są różne rodzaje?
            • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 12:56
              >>>Taki scenariusz jest dalej jak najbardziej możliwy.<<<

A ja nie mowie, ze nie, tylko obawiam sie, ze obecnie na leb na szyje GDDKiA bedzie parla na najgorszy
              wariant bez zmian. A sa lepsze alternatywy.

>>>Jaki tranzyt za miasto, bo są różne rodzaje?<<<

Ten, ktory widzicie na pelnej krow i rondek 50-tce przez Grojec. Z nazwy nawet GP. Tylko co z polnoca
              Warszawy? 61? Czy tir jadacy z poludnia pojedzie tymi drogami majac skrot po S7 przez miasto? A
              zalozymy sie?

• tarantula01 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 13:05
                h108 napisała:

> >>>Taki scenariusz jest dalej jak najbardziej możliwy.<<
                > 0;
                >
                > A ja nie mowie, ze nie, tylko obawiam sie, ze obecnie na leb na szyje GDDKiA
                > bedzie parla na najgorszy wariant bez zmian. A sa lepsze alternatywy.

Jak to nie:
                "...Co oznaczaly? Siedz cicho, a my Ci 20m od..."

a co do innych możliwości, to masz na myśli wariant nr 4?

>
                > >>>Jaki tranzyt za miasto, bo są różne rodzaje?<<<
                >
                > Ten, ktory widzicie na pelnej krow i rondek 50-tce przez Grojec. Z nazwy
                > nawet GP.

Nie sądzę - to sprawa finansów: albo od węzła Wiskitki ten tranzyt będzie
                jechał aż do Mińska Mazowieckiego za darmo, albo będzie się pchał dalej A-2 w
                kierunku Warszawy i przy kolejnych punktach poboru opłat (a będą przynajmniej 2-
                3) dopłaci za ten luksus.

> Tylko co z polnoca Warszawy? 61? Czy tir jadacy z poludnia pojedzie tymi
                > drogami majac skrot po S7 przez miasto? A zalozymy sie?
                >

TIR jadący z południa na północ pojedzie sobie A-1.
                • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 14:31
                  >>>Jak to nie: > "...Co oznaczaly? Siedz cicho, a my Ci 20m od..."

Tak stanowila specustawa. Sorry, gdzie w starej specustawie znajduje sie zapis o tym, ze mieszkancy
                  wspoldecyduja o lokalizacji? Nie, samorzady mialy tylko glos opiniujacy, a GDDKiA mgla zrobic co sie
                  zywnie komu podobalo. Co zreszta stoi jak byk w wyzej przytoczonym stanowisku MS.

>>> a co do innych możliwości, to masz na myśli wariant nr 4?<<<

Nie, mam na mysli "wariant prezydencki", w protokole z Jozefowa
                  www.chomiczowka.org/download/Protokol_GDDKiA_S7.pdf
                  str. 4, punkt 3 na samym dole.

>>>TIR jadący z południa na północ pojedzie sobie A-1<<<

A TIR z Radomia do Ciechanowa tez?
                  • h108 Dwa pytania. 30.06.05, 14:50
                    Tarantula, Ty starasz sie ze mna spokojnie rozmawiac w odroznieniu od kolegi Srebrzystego,
                    odpowiedz mi na 2 pytania:

1. Czy Twoim zdaniem ten pozar w przybytku, ktorego jestesmy swiadkami i proba zatwierdzenia
                    wszystkiego hurtem do 30-go (no wlasnie, w sumie czemu nie do 15-go? Wtedy miala wejsc nowela)
                    moze Twoim zdaniem zaowocowac pospiesznym przyjeciem gorszego wariantu S7?

2. Co z tym tirem z Radomia do Ciechanowa?
                    • tarantula01 Re: Dwa pytania. 30.06.05, 15:06
                      h108 napisała:

> Tarantula, Ty starasz sie ze mna spokojnie rozmawiac w odroznieniu od kolegi
                      Srebrzystego,

Ja się nie staram, ja tak mam niemalże od urodzenia.

> odpowiedz mi na 2 pytania:
                      >
                      > 1. Czy Twoim zdaniem ten pozar w przybytku, ktorego jestesmy swiadkami i
                      > proba zatwierdzenia wszystkiego hurtem do 30-go (no wlasnie, w sumie czemu
                      > nie do 15-go? Wtedy miala wejsc nowela) moze Twoim zdaniem zaowocowac
                      > pospiesznym przyjeciem gorszego wariantu S7?

Termin 30 bierze się zapewne z 2-tyg okresu wynikającego z KPA, a w którym to
                      okresie wojewoda musi wydać decyzję. Dokumenty złożone do 15-ego będą na pewno
                      mieć decyzję do 30-ego. Złożenie dokumentów później może skutkować tym, że
                      wojewoda mając termin 2 tyg. może nie wydać decyzji przed 30-tym.
                      A czy będzie gorszy wariant wybrany? Większe szanse wybrania będzie miał
                      wariant, który jest najlepiej opracowany, aby wojewoda nie miał zastrzeżeń.
                      Oczywiście pośpiech nie jest nigdzie wskazany, zwłaszcza tutaj, ale jak widać
                      do końca niewiadomo jak to będzie w momencie wejścia w życie nowego POŚ.

> 2. Co z tym tirem z Radomia do Ciechanowa?

Już napisałem - drogą nr 50 od Grójca do Płońska. Wcześniej i później droga nr
                      7 i 7 z 60.
                      • h108 Re: Dwa pytania. 30.06.05, 15:37
                        >>>Termin 30 bierze się zapewne z 2-tyg okresu wynikającego z KPA, a w którym to okresie
                        wojewoda musi wydać decyzję.<<<

Dzieki, tego bylo mi trzeba.

>>>Już napisałem - drogą nr 50 od Grójca do Płońska. Wcześniej i później droga nr 7 i 7 z 60.<<<

No widzisz. A moim zdaniem zamiast czekac kiedy krowy zejda z drogi pogna prosto sliczna trasa NS i
                        S7 wskros Warszawy.

>>>A czy będzie gorszy wariant wybrany? Większe szanse wybrania będzie miał wariant, który jest
                        najlepiej opracowany, aby wojewoda nie miał zastrzeżeń. <<<

I tak jest w tym przypadku. S7 ma opracowany najgorszy wariant. A wariant Chomiczowke omijajacy
                        bedzie dopiero w IV kwartale tego roku. I co ja powiem dziecku, ktoremu pani w szkole po Hadajowym
                        artykule
                        www.chomiczowka.org/artykuly/TrasaNaGdanskPoMysli.jpg
                        powiedziala calej klasie, ze trasa bedzie odsunieta?
                        Powiem mu, ze sie spieszylo?
                        • tarantula01 Re: Dwa pytania. 30.06.05, 16:12
                          h108 napisała:

> No widzisz. A moim zdaniem zamiast czekac kiedy krowy zejda z drogi pogna
                          > prosto sliczna trasa NS i S7 wskros Warszawy.

Co najwyżej S7, POW do Konotopy, potem skręt w kierunku trasy AK i znów S7.
                          Ponadto ja wcale nie jestem przekonany czy, dzisiaj TIR mazowiecki na tym
                          kierunku, o którym piszesz nie wybiera sobie po prostu drogi nr 7 (al.
                          Krakowska, Hynka, itd.), dzięki czemu spala kupę paliwa i truje oraz hałasuje.
                          Zbudowanie obwodnic przynajmniej ograniczy hałas, a także spalanie tego paliwa,
                          a zatem i trucie.

> I tak jest w tym przypadku. S7 ma opracowany najgorszy wariant. A wariant
                          > Chomiczowke omijajacy bedzie dopiero w IV kwartale tego roku. I co ja powiem
                          > dziecku, ktoremu pani w szkole po Hadajowym artykule
                          > www.chomiczowka.org/artykuly/TrasaNaGdanskPoMysli.jpg
                          > powiedziala calej klasie, ze trasa bedzie odsunieta?
                          > Powiem mu, ze sie spieszylo?

W tym wypadku problem ma owa pani nauczycielka, która straci w oczach dziecka
                          swój autorytet.
                  • tarantula01 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 14:51
                    h108 napisała:

Według mojej wiedzy POŚ w niczym nie zmienia specustawy. Zmienił się w zasadzie
                    tylko zapis, który wcześniej przytoczyłem.
                    Na temat odległości od zabudowań nic się nie zmieniło.

> >>>Jak to nie: > "...Co oznaczaly? Siedz cicho, a my Ci 20m od.
                    > .."
                    >
                    > Tak stanowila specustawa.

Gdzie w specustawie jest napisane, o tej odległości, skoro już o niej chcesz
                    dyskutować?

> Sorry, gdzie w starej specustawie znajduje sie zapis o tym, ze mieszkancy
                    > wspoldecyduja o lokalizacji? Nie, samorzady mialy tylko glos opiniujacy, a
                    > GDDKiA mgla zrobic co sie zywnie komu podobalo.

O ile mi wiadomo to specustawa nie zmieniła się ani o jotę.

> >>> a co do innych możliwości, to masz na myśli wariant nr 4?<&
                    > #60;<
                    >
                    > Nie, mam na mysli "wariant prezydencki", w protokole z Jozefowa
                    > www.chomiczowka.org/download/Protokol_GDDKiA_S7.pdf
                    > str. 4, punkt 3 na samym dole.
                    >
                    > >>>TIR jadący z południa na północ pojedzie sobie A-1<<<
                    > ;
                    >
                    > A TIR z Radomia do Ciechanowa tez?

Dla TIRa z Radomia do Ciechanowa można wskazać drogę nr...50 od Grójca, do
                    Płońska, ale tak właściwie to nie trzeba nic radzić, bo ten TIR nie będzie miał
                    owej wygodnej autostrady A-2 do dyspozycji.
                    • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 15:13
                      >>>Gdzie w specustawie jest napisane, o tej odległości, skoro już o niej chcesz dyskutować?<<<

Tarantula, czy Ty czytasz moje posty? W specustawie stalo, ze mieszkancy nie moga sie wypowiadac w
                      sprawie wlasnego srodowiska. Ja nie dyskutuje z (durnym btw) zapisem o odleglosci 20m. od
                      zabudowan (w tym przypadku 10-15 pietrowych), tylko z ustawa, ktore znaczaco ogranicza moje
                      prawo do protestu przeciw takiej lokalizacji. Czego zwykle prawo o drogach mi nie zakazuje.

>>>O ile mi wiadomo to specustawa nie zmieniła się ani o jotę.<<<

"Zmiana ustawy Prawo ochrony środowiska oraz niektórych innych ustaw"

oraz

"W związku z powyższym została przygotowana i uchwalona w dniu 18 maja br. ustawa o zmianie
                      ustawy - Prawo ochrony środowiska oraz niektórych innych ustaw (w tym ustawy o ochronie przyrody i
                      ***ustawy o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg krajowych).
                      ***"
                      chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2190#2190
                      Ani na jote? Bo ja mam inne zdanie.

>>> Dla TIRa z Radomia do Ciechanowa można wskazać drogę nr...50 od Grójca, do Płońska, ale tak
                      właściwie to nie trzeba nic radzić, bo ten TIR nie będzie miał owej wygodnej autostrady A-2 do
                      dyspozycji.<<<

No trzymajcie mnie. Kto tu mowi do A2? Za to bedzie mial NS i S7. Prosto przez Warszawe.
                      Czy masz inne rozwiazanie dla sredniego tranzytu poludnie-polnoc?
                      • tarantula01 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 16:35
                        h108 napisała:

> >>>Gdzie w specustawie jest napisane, o tej odległości, skoro już o
                        > niej chcesz dyskutować?<<<
                        >
                        > Tarantula, czy Ty czytasz moje posty? W specustawie stalo, ze mieszkancy nie
                        > moga sie wypowiadac w sprawie wlasnego srodowiska. Ja nie dyskutuje z (durnym
                        > btw) zapisem o odleglosci 20m. od zabudowan (w tym przypadku 10-15
                        > pietrowych), tylko z ustawa, ktore znaczaco ogranicza moje prawo do protestu
                        > przeciw takiej lokalizacji. Czego zwykle prawo o drogach mi nie zakazuje.

Dobrze uznajmy zatem, że Twój wtręt o odległości, którego użyłaś nieco
                        wcześniej znalazł się tam bezzasadnie.

> >>>O ile mi wiadomo to specustawa nie zmieniła się ani o jotę.<
                        > <<
                        >
                        > "Zmiana ustawy Prawo ochrony środowiska oraz niektórych innych ustaw"
                        >
                        > oraz
                        >
                        > "W związku z powyższym została przygotowana i uchwalona w dniu 18 maja br.
                        > ustawa o zmianie ustawy - Prawo ochrony środowiska oraz niektórych innych
                        > ustaw (w tym ustawy o ochronie przyrody i ***ustawy o szczególnych zasadach
                        przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg krajowych).***"
                        > chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2190#2190
                        > Ani na jote? Bo ja mam inne zdanie.

W nowym POŚ znalazłem tylko taki zapis dotyczący specustawy:
                        "Wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach następuje przed uzyskaniem
                        kwietnia 2003 r."

>
                        > >>> Dla TIRa z Radomia do Ciechanowa można wskazać drogę nr...50 od Grójca,
                        > do Płońska, ale tak właściwie to nie trzeba nic radzić, bo ten TIR nie będzie
                        > miał owej wygodnej autostrady A-2 do dyspozycji.<<<
                        >
                        > No trzymajcie mnie. Kto tu mowi do A2? Za to bedzie mial NS i S7. Prosto
                        > przez Warszawe.

A teraz ma samą 7 też przez Warszawę, ale w wariancie jeszcze dokuczliwszym od
                        NS (która na razie nie jest brana pod uwagę do realizacji w najbliższej 5
                        latce) i nowej S7. Obawiam się, że w dużej mierze to z tej drogi taki TIR
                        korzysta.

> Czy masz inne rozwiazanie dla sredniego tranzytu poludnie-polnoc?

Bliskość KPN i innych parków powoduje, że Warszawy na pewnych kierunkach
                        dodatkowo spotęgowanych długością trasy, nie da się ominąć w sensowny sposób.
                        • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 17:50
                          >>>Dobrze uznajmy zatem, że Twój wtręt o odległości, którego użyłaś nieco wcześniej znalazł się tam
                          bezzasadnie.<<<

Nie nie, jeszcze raz przeczytaj moj post.

>>>W nowym POŚ znalazłem tylko taki zapis dotyczący specustawy:
                          > "Wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach następuje przed uzyskaniem
                          > decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi krajowej ? na podstawie ustawy z dn
                          > ia 10
                          > kwietnia 2003 r."<<<

Ja dostalam komplet. Zaraz Ci wysle na maila reszte.

>>> Bliskość KPN i innych parków powoduje, że Warszawy na pewnych kierunkach
                          > dodatkowo spotęgowanych długością trasy, nie da się ominąć w sensowny sposób. <<<

Ano wlasnie. Z tym jest problem. Co proponujesz?
                          • tarantula01 Re: Wyścig po ekspresówki 30.06.05, 22:29
                            h108 napisała:

> >>>Dobrze uznajmy zatem, że Twój wtręt o odległości, którego użyłaś nieco
                            > wcześniej znalazł się tam bezzasadnie.<<<
                            >
                            > Nie nie, jeszcze raz przeczytaj moj post.

Przytaczam w części istotnej dla tej dyskusji:

Panie Krzysiu, bardzo ladny artykul, zapomnial Pan tylko dodac co stare
                            przepisy niosly dla mieszkancow Warszawy mieszkajacych przy planowanych
                            trasach. Co oznaczaly? Siedz cicho, a my Ci 20m od okien zbudujemy piekny
                            trzypoziomowy wezel. O taki:
                            A ocene oddzialywania na srodowisko zrobi sie, tego, jak juz wszystko bedzie
                            klepniete. I nie ma watpliwosci, z wszysciutko bedzie sie zgadzac. A jak nie to
                            sie zleci, tego, inna ocene.

Nowe przepisy to zmieniaja.
                            Po pierwsze dopuszczaja glos spolecznosci lokalnej.
                            Po drugie zagrozenia srodowiskowe ocenia sie na wstepie, nie po zakonczeniu
                            drogi decyzyjnej.
                            Tertio: mamy teraz przepisy zgodne z unijnymi. A stac nas bylo na wybudowanie
                            drog bez dotacji? No chyba nie.

> >>>W nowym POŚ znalazłem tylko taki zapis dotyczący specustawy:
                            > > "Wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach następuje przed uzyskaniem
                            > > decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi krajowej ? na podstawie ustawy z dnia
                            > > 10 kwietnia 2003 r."<<<
                            >
                            > Ja dostalam komplet. Zaraz Ci wysle na maila reszte.

Dostałem przeczytałem i, moim zdaniem zmiany w POŚ, które ewentualnie mogą
                            ograniczać specustawę są w następujących artykułach:

Art. 46 ust. 4 pkt 9
                            było:
                            decyzja o ustaleniu lokalizacji drogi krajowej wydawana na podstawie ustawy z
                            dnia 10 kwietnia 2003 r. o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji
                            inwestycji w zakresie dróg krajowych (Dz. U. Nr 80, poz. 721).
                            jest:
                            kwietnia 2003 r. o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji
                            w zakresie dróg krajowych (Dz. U. Nr 80, poz. 721 i Nr 217, poz. 2124).

Art. 49 ust. 1
                            było:
                            Wnioskodawca przed wystąpieniem o wydanie decyzji, o których mowa w art. 46
                            ust. 4, może zwrócić się z zapytaniem do organu właściwego do wydania decyzji o
                            określenie zakresu raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko dla
                            przedsięwzięć, o których mowa w art. 51 ust. 1 pkt 1.
                            jest:
                            Wnioskodawca przed złożeniem wniosku o wydanie decyzji o środowiskowych
                            uwarunkowaniach może zwrócić się z zapytaniem do organu właściwego do wydania
                            tej decyzji o określenie zakresu raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na
                            środowisko dla przedsięwzięć, o których mowa w art. 51 ust. 1 pkt 1.

Art. 49 ust. 5
                            było:
                            5.1. Postanowienie ustalające zakres raportu wydaje się po zasięgnięciu opinii
                            wojewody w sprawach, o których mowa w art. 46 ust. 4 pkt 1-2a i 4-7, oraz
                            organu określonego w art. 57, gdy dotyczy to decyzji, o których mowa w art. 46
                            ust. 4 pkt 1-2a
                            jest:
                            Postanowienie określające zakres raportu wydaje się po zasięgnięciu opinii:.
                            1) wojewody oraz organu, o którym mowa w art. 57,
                            2) ministra właściwego do spraw środowiska oraz państwowego wojewódzkiego
                            inspektora sanitarnego w przypadku dróg oraz linii kolejowych,
                            3) właściwego organu koncesyjnego, o którym mowa w art. 16 ust. 1-2 ustawy
                            z dnia 4 lutego 1994 r. – Prawo geologiczne i górnicze, w przypadku
                            poszukiwania lub rozpoznawania złóż kopalin, wydobywania kopalin ze złóż,
                            bezzbiornikowego magazynowania substancji oraz składowania odpadów w
                            górotworze, w tym w podziemnych wyrobiskach górniczych,
                            4) dyrektora urzędu morskiego w przypadku przedsięwzięć realizowanych na
                            obszarach morskich.

W nowym POŚ te ustępy różnią się w stosunku do tego co określała specustawa,
                            która zmieniała stare POŚ.

Ponadto w specustawie w art. 33 jest napisane:
                            W sprawach nieuregulowanych w niniejszym rozdziale stosuje się przepisy Prawa
                            ochrony środowiska, z wyłączeniem art. 31-36, art. 46, 47, art. 49-53, art. 55-
                            57 oraz art. 135 ust. 4.

W nowym POŚ część tych artykułów jest zmieniona, część pozostała bez zmian, ale
                            tak naprawdę nie jest określone, czy nowe POŚ uchyla wspomniany zapis w art. 33
                            w specustawie.
                            Być może jest to zapisane w art. 442 POŚ:
                            Ustawa wchodzi w życie w terminie i na zasadach określonych w odrębnej ustawie.

Czy zatem jest gdzieś zapis tego artykułu?

>
                            > >>> Bliskość KPN i innych parków powoduje, że Warszawy na pewnych kierunkach
                            > > dodatkowo spotęgowanych długością trasy, nie da się ominąć w sensowny
                            sposób. <<<
                            >

> Ano wlasnie. Z tym jest problem. Co proponujesz?

Wariant przebiegu obwodnicy, o którym informuję w ramach SISKOM. Pozostałe
                            warianty obwodnicy, aby były przydatne z punktu widzenia Warszawy musiałyby być
                            blisko Warszawy, a wówczas naruszałyby obszary KPN, Natura 2000, Las Kabacki,
                            MPK na znacznie większej długości niż planowana teraz POW, a także zabudowę
                            miasteczek na południe od Warszawy (np. Piaseczno).

Poza tym swego czasu analizy SETEC wykazały, że wariant wewnętrzny jest
                            najtrafniejszy. Nie sądzę, aby nowa analiza wykazała coś innego.
                            • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 01.07.05, 11:44
                              >>> Przytaczam w części istotnej dla tej dyskusji:<<<

No wlasnie. Wymieniona jest tam odleglosc minimalna dla S7, bo np. dla TMP jako drogi klasy G jest
                              jeszcze mniejsza. Akapit ten zwraca uwage na fakt, ze ujeta w przepisach "odleglosc minimalna" nie
                              jest warunkiem wystarczajacym, zeby budowac trzypoziomowy wezel trasy ekspresowej tuz przy
                              wielopietrowych blokach. Z tabeli w analizie wynika, ze w tym przypadku powinno byc to 120-150m dla
                              zachowania normy 65dB i nic tu nie pomoga ekrany, ktore proponowaliscie jako rozwiazanie w marcu.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=21269437&a=21525254
                              Dlatego po noweli warunki srodowiskowe beda brane pod uwage przed drogowymi i to mnie cieszy.

Czy uwazasz, ze w promowanym przez siskom wariancie 2B poprowadzenie trasy 20m od blokow jest
                              ok? Czy slowo "minimalna" nie oznacza "najmniejsza z mozliwych"? To dlaczego nie moze byc wieksza?
                              Czy rozumiesz to slowo wedlug wykladni celowosciowej i gramatycznej?

Dziekuje, ze zaglebiles sie w paragrafy. Moim zdaniem juz to, ze zmienia sie procedura przygotowania
                              ocen oddzialywania na srodowisko:
                              "uzyskanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach poprzedzone będzie postępowaniem w sprawie
                              oceny oddziaływania na środowisko, które będzie przeprowadzane tylko raz i już nie będzie wymagane
                              jego powtarzanie na późniejszych etapach (na etapie decyzji o ustaleniu lokalizacji czy decyzji o
                              pozwoleniu na budowę); w obecnych przepisach wg spec-ustawy postępowanie w sprawie ooś
                              przeprowadza się dwukrotnie, dwukrotnie też opracowuje się raport; "
                              musie zmieniac litere specustawy. poza tym jak wiesz (stad "spec-") dotad stala ona PONAD prawem o
                              ochronie srodowiska i prawem o drogach. Zmieniaja sie wiec akcenty.

Niestety nie mam juz zadnych dokumentow - przeslalam Ci wszystko co mialam.

>>>Wariant przebiegu obwodnicy, o którym informuję w ramach SISKOM. Pozostałe
                              > warianty obwodnicy, aby były przydatne z punktu widzenia Warszawy musiałyby być
                              > blisko Warszawy, a wówczas naruszałyby obszary KPN, Natura 2000, Las Kabacki,
                              > MPK na znacznie większej długości niż planowana teraz POW, a także zabudowę
                              > miasteczek na południe od Warszawy (np. Piaseczno).
                              > Poza tym swego czasu analizy SETEC wykazały, że wariant wewnętrzny jest
                              > najtrafniejszy. Nie sądzę, aby nowa analiza wykazała coś innego.<<<

A ja slyszalam, ze procz S7 bedzie w przyszlosci na zachod od S7 w strone KPN budowana jakas
                              jeszcze trasa. Prawda czy nie?
                              • tarantula01 Re: Wyścig po ekspresówki 01.07.05, 12:47
                                h108 napisała:
                                Panie Krzysiu, bardzo ladny artykul, zapomnial Pan tylko dodac co stare
                                przepisy niosly dla mieszkancow Warszawy mieszkajacych przy planowanych
                                trasach. Co oznaczaly? Siedz cicho, a my Ci 20m od okien zbudujemy piekny
                                trzypoziomowy wezel.

> >>> Przytaczam w części istotnej dla tej dyskusji:<<<
                                >
                                > No wlasnie. Wymieniona jest tam odleglosc minimalna dla S7, bo np. dla TMP
                                > jako drogi klasy G jest jeszcze mniejsza. Akapit ten zwraca uwage na fakt, ze
                                > ujeta w przepisach "odleglosc minimalna" nie jest warunkiem wystarczajacym,
                                > zeby budowac trzypoziomowy wezel trasy ekspresowej tuz przy wielopietrowych
                                > blokach.

Ja zwróciłem uwagę na fakt, że nowe przepisy nie zmieniają nic w tym zakresie,
                                tzn. jeżeli odpowiednia ocena przejdzie, to i w myśl nowych przepisów taki
                                węzeł może być, jak piszesz 20m od okien.

> Z tabeli w analizie wynika, ze w tym przypadku powinno byc to 120-150m dla
                                > zachowania normy 65dB i nic tu nie pomoga ekrany, ktore proponowaliscie jako
                                > rozwiazanie w marcu.

Podane w tabeli odległości nie uwzględniają ekranów, ani innych zabezpieczeń (w
                                tym nasadzeń zieleni, wymiany stolarki okiennej, przekopu, tunelu, itd.) na
                                drodze hałasu od emitora (ulicy) do odbiornika (domy).
                                Ekrany dźwiękochłonne zmniejszają poziom hałasu o ok. 15 - 20 dB
                                Nasadzenia zieleni zmniejszają poziom hałasu o wiele mniej skutecznie, ale
                                jednocześnie rozpraszają dochodzący z emitora hałas czyniąc go mniej uciążliwym.
                                Stolarka okienna może zmniejszyć hałas o 20 - 25 dB.
                                Przekop może zmniejszyć hałas o 10 - 20 dB
                                Tunel eliminuje właściwie całkowicie.

Dla porównania odległość ok. 150 m zmniejsza hałas o ok. 20 - 25 dB

Zatem można przyjąć, że zastosowanie ekranu + stolarki okiennej (ok. 40 dB)
                                zastępuje oddalenie się na odległość 150 m. od drogi.

Jeśli chodzi o ochronę punktów wysoko położonych przed hałasem z ulicy, to
                                można zastosowć ekrany w formie półtunelu.

Na węzły można poradzić w zasadzie tylko tyle, że ulicę o największym natężeniu
                                ruchu (najbardziej hałasującą) można poprowadzić w krótkim tunelu w obrębie
                                tego węzła.

> Dlatego po noweli warunki srodowiskowe beda brane pod uwage przed drogowymi i
                                > to mnie cieszy.
                                >
                                > Czy uwazasz, ze w promowanym przez siskom wariancie 2B poprowadzenie trasy
                                > 20m od blokow jest ok? Czy slowo "minimalna" nie oznacza "najmniejsza z
                                > mozliwych"? To dlaczego nie moze byc wieksza?

Byłaby większa, ale z powodu wybudowania nowych budynków na skraju Chomiczówki
                                została drastycznie zmniejszona, jednak nie naruszyła odległości minimalnej.

> Dziekuje, ze zaglebiles sie w paragrafy. Moim zdaniem juz to, ze zmienia sie
                                > procedura przygotowania ocen oddzialywania na srodowisko:
                                > "uzyskanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach poprzedzone będzie
                                > postępowaniem w sprawie oceny oddziaływania na środowisko, które będzie
                                > przeprowadzane tylko raz i już nie będzie wymagane jego powtarzanie na
                                > późniejszych etapach (na etapie decyzji o ustaleniu lokalizacji czy decyzji o
                                > pozwoleniu na budowę); w obecnych przepisach wg spec-ustawy postępowanie w
                                > sprawie ooś przeprowadza się dwukrotnie, dwukrotnie też opracowuje się
                                > raport; "
                                > musie zmieniac litere specustawy. poza tym jak wiesz (stad "spec-") dotad
                                > stala ona PONAD prawem o ochronie srodowiska i prawem o drogach. Zmieniaja
                                > sie wiec akcenty.
                                >
                                > Niestety nie mam juz zadnych dokumentow - przeslalam Ci wszystko co mialam.

Mogłaś w przypadku tekstu o POŚ napisać: przeczytaj go sobie na swojej
                                stronie :).
                                >
                                Ale nie ma w dalszym ciągu nic mowy o uchyleniu wspomnianego art. 33
                                specustawy, który ograniczna stosowanie artykułów POŚ w zakresie udziału
                                społeczeństwa w postępowaniu w sprawie ochrony środowiska.
                                Zostało to wrzucone do przepisu o uzyskaniu decyzji o uwarunkowaniach
                                środowiskowych przed wydaniem decyzji o ustaleniu lokalizacji drogi... na
                                podstawie "specustawy".

> >>>Wariant przebiegu obwodnicy, o którym informuję w ramach SISKOM.
                                > Pozostałe warianty obwodnicy, aby były przydatne z punktu widzenia Warszawy
                                > musiałyby być blisko Warszawy, a wówczas naruszałyby obszary KPN, Natura
                                > 2000, Las Kabacki, MPK na znacznie większej długości niż planowana teraz POW,
                                > a także zabudowę miasteczek na południe od Warszawy (np. Piaseczno).
                                > > Poza tym swego czasu analizy SETEC wykazały, że wariant wewnętrzny jest
                                > > najtrafniejszy. Nie sądzę, aby nowa analiza wykazała coś innego.<<
                                > ;<
                                >
                                >
                                > A ja slyszalam, ze procz S7 bedzie w przyszlosci na zachod od S7 w strone KPN
                                > budowana jakas jeszcze trasa. Prawda czy nie?

Na zachód od S7 moe powstać połączenie TMP z ul. Lazurową i dalej przez Włochy
                                do węzła trasy Salomea-Wolica z Al. Jerozolimskimi. Jedank nie będzie to droga
                                eksresowa, ani pewnie nawet GP. Nie będzie to też droga krajowa. Możę być klasy
                                G lub ulica Zbiorcza (Radzymińska lub projektowana trasa Tysiąclecia na Pradze).
                                • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 01.07.05, 13:58
                                  >>>Stolarka okienna może zmniejszyć hałas o 20 - 25 dB.<<<

ROTFL!!! To nam proponujecie? Mieszkam na 10 pietrze tuz pod dachem i jak wedlug Ciebie mam
                                  wytrzymac w lecie, kiedy od stron planowanych tras slonce swieci od 11 do 21? Tarantula! Powazna z
                                  Ciebie istota ludzka, ale ta stolarka okienna to chyba jakis zart. Ludzie, slyszycie? Pozamykac na glucho
                                  okna w calej Warszawie a pod nimi ekspresoweczki.

>>>Ekrany dźwiękochłonne zmniejszają poziom hałasu o ok. 15 - 20 dB<<<

Co mi pomoga ekrany na 10 pietrze? Patrzyles kiedys, jak rozklada sie cien akustyczny od ekranow?
                                  Nawet tych zagietych? Nic nam to nie pomoze, bo mieszkamy wyzej niz na poziomie planowanych tras.
                                  A co z estakadami? Tez ekrany?

>>>Nasadzenia zieleni zmniejszają poziom hałasu o wiele mniej skutecznie, ale
                                  > jednocześnie rozpraszają dochodzący z emitora hałas czyniąc go mniej uciążliwym<<<

Popatrz na planowany Wezel Mostu Polnocnego i powiedz, gdzie miedzy nim a blokami przy Esej i
                                  Polanieckich mialoby zmiescic sie drzewo? Bo ja nie widze miejsca.

>>>Na zachód od S7 moe powstać połączenie TMP z ul. Lazurową i dalej przez Włochy
                                  > do węzła trasy Salomea-Wolica z Al. Jerozolimskimi. Jedank nie będzie to droga
                                  > eksresowa, ani pewnie nawet GP. Nie będzie to też droga krajowa. Możę być klasy
                                  > G lub ulica Zbiorcza (Radzymińska lub projektowana trasa Tysiąclecia na Pradze)<<<

Przytocze bardzo trafny cytat, ktory pojawil sie juz na naszym forum i jest doskonalym komentarzem
                                  na temat rozwazan o wyzszosci drogi S nad GP lub G i odwrotnie:

"What's in a name? That which we call a rose
                                  By any other name would smell as sweet."
                                  William Szekspir

Zreszta widze, ze duzym kolkiem wracamy do dyskusji, jaka prowadzilam z siskomem w marcu na
                                  forum Zoliborz-Bielany (obecnie Komunikacja).
                                  • vampi_r Re: Wyścig po ekspresówki 01.07.05, 15:13
                                    Dlaczego piszesz wciąz o węźle S7 z TMP koło Twojego bloku, skoro wiadomo od
                                    dawna, że on ma być daleko od was - na północ od Fortu Wawrzyszew.

Napisałas tu wiele rzeczy, które nie są całkiem zgodne z prawdą.

1. nikt nie zamierza przed 30 lipca składac wniosku lokalizacyjnego dla S7.
                                    Trasa ta budowana będzie juz wg nowych zasad POŚ, których Ty jesteś
                                    entuzjastka. czyli jak rozumiem, jak wg nowych przepisów MŚ wskaże wariant S7
                                    prosto, bez odgięć, to nie będziecie już miec nic przeciwko.

2. węzeł TMP/S7 planowany jest od dawna na północ od fortu i tym samym w
                                    odległości "na oko" ponad 1 km od Was.

3. znów straszysz tranzytem i mnożysz procenty przez jakieś liczby.
                                    Znów ci wychodzi oszałamiająca liczba 50 tys. tirów tranzytowych na dobę.
                                    Prosze o zsumowanie z mapki GPR2000 wszystkich liczb wjezdżających i
                                    wyjeżdzających samochodów ciężarowych i autobusów do Warszawy, a wyjdzie ci
                                    liczba około 30 tys. Przy czym jest to ruch w te i we w te. Czyli należałoby go
                                    podzielić przez dwa.
                                    Przy (kolejne) czym jest to ruch autobusów i samochodów cięzarowych nie tylko
                                    tranzytowych, ale i dowarszawskich.
                                    I co wyjdzie? Ile tych tranzytowych TIR na dobę? 5 tys. to max. W stosunku do 2
                                    mln. pojazdów kursujących po Warszawie jest to kropelka.
                                    I SISKOM mysli o tym jak usprawnić ruch dla tych 2 mln. a nie o tym jak nie
                                    wpuścić 5 tys.

4. W pierwszym poście sugerujesz (co Tarantula słusznie zauwazył), że nowa POŚ
                                    zmienia coś z tymi 20 m. minimalnej odległości od zabudowań. A to nieprawda, bo
                                    to zupełnie nie ta ustawa.

5. ... itp. itd...
                                    • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 01.07.05, 16:10
                                      >>>1. nikt nie zamierza przed 30 lipca składac wniosku lokalizacyjnego dla S7.
                                      > Trasa ta budowana będzie juz wg nowych zasad POŚ, których Ty jesteś
                                      > entuzjastka. czyli jak rozumiem, jak wg nowych przepisów MŚ wskaże wariant S7
                                      > prosto, bez odgięć, to nie będziecie już miec nic przeciwko.<<<

To juz wyjasnilismy.

>>> 2. węzeł TMP/S7 planowany jest od dawna na północ od fortu i tym samym w
                                      > odległości "na oko" ponad 1 km od Was.<<<

Pisze o oficjalnie promowanym wariancie. Przesuniecie wezla mnie cieszy, ale nie ma go jeszcze w
                                      zadnych oficjalnych planach. Poza tym Wy promujecie wariant 2B:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=25303257&wv.x=2&a=25726941
                                      chomiczowka.org/mapy/Wariant2B.jpg
                                      Gdzie tam jest odsuniety wezel?

>>>3. znów straszysz tranzytem i mnożysz procenty przez jakieś liczby.<<<

Zadaje tylko pytania, co ja poradze, ze niewygodne.

>>>4. W pierwszym poście sugerujesz (co Tarantula słusznie zauwazył), że nowa POŚ
                                      > zmienia coś z tymi 20 m. minimalnej odległości od zabudowań. A to nieprawda, bo>
                                      > to zupełnie nie ta ustawa.<<<

Patrz moj post wyzej.
                                      • vampi_r Re: Wyścig po ekspresówki 01.07.05, 17:16
                                        h108 napisała:

>
                                        > Pisze o oficjalnie promowanym wariancie. Przesuniecie wezla mnie cieszy, ale
                                        nie ma go jeszcze w
                                        > zadnych oficjalnych planach.

Bo stworzenie nowych planów, to nie kwestia miesiąca, ani nawet dwóch. GDDKiA
                                        wpierw musi ogłosić przetarg na wykonawcę projektu, rozstrzygnąc go, a
                                        projektant wykonac. To procedura zajmująca przynajmniej rok.
                                        Jednak posiadacie dokumenty, czy nawet oficjalne pisma, w których jest mowa o
                                        przesunieciu tego węzła. Tak wiec pisanie tak, jakby nie było w ogóle tych
                                        informacji, że wezeł pozostaje pod blokami Chomiczówki, to nic innego, jak
                                        próba wzmożenia niepokoi społecznych. Zupełnie niepotrzebna moim zdaniem.

>Poza tym Wy promujecie wariant 2B:

"Piszemy o oficjalnie promowanym wariancie. Przesuniecie wezla nas cieszy, ale
                                        nie ma go jeszcze w zadnych oficjalnych planach." - to raz
                                        A dwa - liczy się to, co planuje GDDKiA i Ratusz, a nie to, o czym pisze
                                        SISKOM. Prawda?

>
                                        > >>>3. znów straszysz tranzytem i mnożysz procenty przez jakieś licz
                                        > by.<<<
                                        >
                                        > Zadaje tylko pytania, co ja poradze, ze niewygodne.

Nie. Wygodne jak najbardziej. Tylko prosiłbym, by (jeśli już) podawac liczby
                                        realne, a nie wzięte z sufitu.
                                        • jaa_ga Re: Czy nie sądzicie Państwo, że odbiegliście 01.07.05, 17:25
                                          znacznie od tytułu i tematyki artykułu?
                                          Dyskusja ograniczyła się wyłącznie do niewielkiego odcinka
                                          wielkiej wieloetapowej i niezwykle Warszawie potrzebnej
                                          o b w o d n i c y
                                          w e w n ą t r z m i e j s k i e j
                                          i dlatego zapewne macie tak niewielką liczbę interlokutorów:)
                                          PS. Noo...chyba że to nowa forma chat'u, a..to przepraszam :-)
                                          • h108 Re: Czy nie sądzicie Państwo, że odbiegliście 01.07.05, 17:55
                                            Odbieglismy. Ale jak mowi M. to jest otwarte forum i bede na nim pisac, poki mnie nie skasuja.
                                          • vampi_r Re: Czy nie sądzicie Państwo, że odbiegliście 01.07.05, 17:57
                                            Nie, nie odbiegliśmy od tematu.
                                            Prostuję nieco liczby tranzytu i wyliczenia dla tras ekspresowych podawane
                                            przez H108.
                                            Tyczy się to wszystkich tras w Warszawie.
                                            • Gość: jaa_ga Re: Czy nie sądzicie Państwo, że odbiegliście IP: *.acn.waw.pl 01.07.05, 19:04
                                              No to bawcie się dobrze
                                        • h108 Re: Wyścig po ekspresówki 01.07.05, 17:43
                                          >>>Jednak posiadacie dokumenty, czy nawet oficjalne pisma, w których jest mowa o
                                          > przesunieciu tego węzła. <<<

Nic oficjalnego nie mamy. Sa jednak deklaracje dobrej woli.

>>>A dwa - liczy się to, co planuje GDDKiA i Ratusz, a nie to, o czym pisze
                                          > SISKOM. Prawda?<<<

Prawda. Tylko tu rozmawiam z siskomem. Z GDDKiA raczej nie przez internet.
                                  • tarantula01 Problem hałasu. 01.07.05, 15:15
                                    h108 napisała:

> Zreszta widze, ze duzym kolkiem wracamy do dyskusji, jaka prowadzilam z
                                    > siskomem w marcu na forum Zoliborz-Bielany (obecnie Komunikacja).

Sama przywołałaś kawałek wątku o ekranach, więc teraz nie dziw się, że dyskusja
                                    duże kółka zachacza.

Napisałem jak można przeciwdziałać hałasowi. Jak widzę potraktowałaś każde z
                                    zabezpieczeń tak jakby tylko jedno z nich można było zastosować. Ponadto
                                    ciekawe czemu nie skomentowałaś przekopów (w tym i dla węzła), i tunelu?
                                    • h108 Re: Problem hałasu. 01.07.05, 16:05
                                      >>>Napisałem jak można przeciwdziałać hałasowi. Jak widzę potraktowałaś każde z
                                      > zabezpieczeń tak jakby tylko jedno z nich można było zastosować. Ponadto
                                      > ciekawe czemu nie skomentowałaś przekopów (w tym i dla węzła), i tunelu?<<<

Przekop daje wysokim blokom niewiele wiecej niz ekrany, poza tym wezel TMP w wariancie 2 jest
                                      trzypoziomowy.
                                      A tunel jest wiecej niz swietny... pod lotniskiem.
                                      • tarantula01 Re: Problem hałasu. 01.07.05, 16:39
                                        h108 napisała:

> Przekop daje wysokim blokom niewiele wiecej niz ekrany, poza tym wezel TMP w
                                        > wariancie 2 jest trzypoziomowy.

Ale może być trzypoziomowy w taki sposób:
                                        poziom 0: trasa S7
                                        poziom +1: TMP i ul. Maczka
                                        poziom +2: relacje skrętne między TMP, Maczka i S7
                                        czyli mamy mniej więcej węzeł z Trasy Siekierkowskiej z Czerniakowską

albo w taki:
                                        poziom -1: trasa S7 (czyli w tunelu w obrębie węzła)
                                        poziom 0: relacje skrętne TMP, Maczka i S7
                                        poziom 1: TMP i Maczka
                                        bądź też na zamiana ulic na poziomach: 0 i 1.

Opcja pierwsza chyba gorsza.

> A tunel jest wiecej niz swietny... pod lotniskiem.
                                        No widzisz i niepotrzebny żaden wariant 3 lub 4.
                                        • h108 Re: Problem hałasu. 01.07.05, 17:06
                                          >>>Opcja pierwsza chyba gorsza.<<<

Gorsza i obie nie do przyjecia.

>>>No widzisz i niepotrzebny żaden wariant 3 lub 4.<<<

A czy ja mowie, ze wtedy potrzebny? :-)))
    • Gość: Maciek Bezmyślność urzędników IP: *.aster.pl 30.06.05, 11:35
      Między liniami tego artykułu jest zawarta cała prawda o "planowaniu" autostrad w
      okolicach Warszawy. Przerażenie z powodu konieczności rozważenia innych
      możliwości przeprowadzenia tras masowego ruchu samochodowo-spalinowego bierze
      się stąd, że obecnie propagowane są po prostu daalekie od najlepszych.
      • Gość: mb Re: Bezmyślność urzędników IP: *.idea.pl 30.06.05, 11:46
        A mój niesmak budzi fakt, że na zamieszaniu próbują wygrać grupki osób, które po prostu kupiły mieszkania tuż przy planowanej trasie, a teraz chcą zmieniać jej przebieg.
        Jeśli im się uda namieszać - będzie to ze szkodą dla większości Warszawy, dla osiedli których środkiem miałby pójść ruch po zwykłych nieprzystosowanych ulicach, dla ludzi których domy miałyby być wyburzone, choć żaden plan zagospodarowania nigdy nie przewidywał tam drogi ...
        • h108 Re: Bezmyślność urzędników 30.06.05, 11:59
          O, jestes widze Srebrzysty, moze wloguj sie pod swoim siskomowym nickiem, zeby niezorientowani
          wiedzieli, ktos zacz. I ostrzez wszystkich przede mna :-P .Ciekawe co mowisz, bo przesuniecie S7 jest
          zdaje sie pomyslem Prezydenta Warszawy. Z nim tez bedziesz polemizowal?

Patrzac na plan "obwodnic" przez Warszawe
          bi.gazeta.pl/im/1/2794/m2794481.jpg
          mozna chyba wyciagnac jasny wniosek, ze nie tylko jedno, skadinad ponad 20tys. osiedle bedzie mialo
          klopot z ta sprawa. Myle sie?
          • Gość: mb/koszatek Re: Bezmyślność urzędników IP: *.idea.pl 30.06.05, 12:18
            Niejedno osiedle ma OBECNIE problem z wyjechaniem, z ogromnym ruchem po zwykłej nie zabezpieczonej ulicy pod oknami, z korkami ... mam wymieniać dalej ?
            Sieć obwodnic musi powstać jak najprędzej. To po prostu sprawa fundamentalna dla rozwoju Warszawy. Inaczej inne miasta przyciągną inwestorów i nowe miejsca pracy, a my sobie będziemy zdychać w koreczkach.
            I nie zasłaniaj się prezydentem, bo przecież sama nie popierasz jego propozycji.
            • h108 Re: Bezmyślność urzędników 30.06.05, 12:27
              ROTFL!!!

Czy Ty czasem czytasz forum, na ktorym sie wpisujesz?

Jak bys mial do wyboru: onkyo czy panasonic, to co bys wybral? A jak by Ci ktos powiedzial: panasonic
              albo nic (ale sie zrymowalo), to wzialbys czy nie? ;-)

No i tak jest ze mna, wariantem 4 i wariantem "prezydenckim". Ja juz chyba to pisalam.
              • Gość: mb/koszatek Krótka piłka do h108 IP: *.idea.pl 30.06.05, 12:34
                Kupiłaś mieszkanie tuż przy planowanej trasie ? Kupiłaś.
                Domagasz się teraz zmiany jej przebiegu ? Domagasz.
                Chcesz wykorzystać obecną sytuację zamieszania ? Chcesz.
                Popierasz wariant wygający wyburzeń w Radiowie (gdzie nigdy trasy nie miało być) ? Popierasz.

Zatem o co ta gadka ?
                • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 12:46
                  Spytaj jeszcze, czy wiedzialam, ze tam bedzie trasa? Bo nie wiedzialam. Gdybym wiedziala, to
                  mieszkalabym na Popieluszki, jak Ty.

Mozesz mi powidziec, jak zamierzam wykorzystac obecna "sytuacje zamieszania"? A co ja moge?
                  Poslugiwac sie srodkami dozwolonymi prawem, ktore zaklada regulamin naszego Stowarzyszenia:
                  www.chomiczowka.org/stowarzyszenie.htm#Srodki
                  Prawo sie zmienia, a urzednicy rzucili sie do biurek w nadziei, ze cos jeszcze bedzie mozna zalatwic po
                  staremu. Obojetnie jakim kosztem. Tego chcesz? Tak?
                  • Gość: inny mieszkaniec Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 12:52
                    nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności...to że nie widziałaś o tym
                    że teren jest w rezerwie pod budowę drogi nie powinno skutkować zablokowaniem
                    inswestycji, bo nic nigdy nie wybudujemy...
                    • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 14:36
                      Tak, zgadzam sie z Toba. Ale jesli mozna bez szkody cos odsunac, to czemu tego nie robic? Przed
                      moimi oknami rozposciera sie widok na cale lotnisko Bemowo. I tak puste. Mozna puscic trase tam,
                      jesli lotnisko mialoby byc zachowane - nawet w tunelu. Czy pospiech przy zatwierdzaniu lokalizacji ma
                      sprawic, ze zaproponowane odsuniecie tras od Chomiczowki ma lec w gruzach? Ludzie, czy ktos tu
                      mysli?
                      • Gość: inny mieszkaniec Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 14:37
                        problem jednak polega na tym że budowa dróg i tak jest już opóźniona, nie można
                        wiecznie jej odlekać tak jak nie można zadowolić wszystkich...
                        • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 14:45
                          Jasne. Tylko ze w naszym przypadku padla przynajmniej jakas propozycja. A wychodzi na to, ze teraz
                          S7 w wariancie 2 ma isc prosto, byle szybko to zatwierdzic. Jaki sens?

• Gość: inny mieszkaniec Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 14:47
                            jak to mówią lepszy rydz niż nic...
                            • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 14:51
                              Ano. I tu jak widzisz jest sedno. Byle jak, byle bylo. Wlos sie na glowie podnosi, a szczeka w kieszeni
                              otwiera.
                              • Gość: inny mieszkaniec Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 14:55
                                dlaczego byle jak? dlatego że akurat Tobie nie pasuje? przecież ten projekt jest
                                najbardziej zaawnasowany a wydając pieniądze na prace nad nim kierowano się
                                jakimiś przesłankami.
                                • koszatek Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 15:05
                                  Gość portalu: inny mieszkaniec napisał(a):

> wydając pieniądze na prace nad nim kierowano się
                                  > jakimiś przesłankami.

Analiza porównawcza wariantów, w której ten wariant S-7, o którym mowa, uzyskał najlepszą ocenę jest tutaj:
                                  www.siskom.waw.pl/dokumenty.htm
                                  (dział 'trasy S-7 i S-8 Bemowo i Bielany').
                                  • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 15:22
                                    Dodam, ze stoi tam jak byk, ze jest to wariant najbardziej uciazliwy dla mieszkancow i wchodzi w
                                    kolizje z terenami o znaczeniu ekologicznym (o czym w analizach wielokryterialnych na tejze stronie)

Ale to przeciez margines, nie Srebrzysty?
                                    • koszatek Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 15:42
                                      Budowa dróg w mieście ma to do siebie, że zawsze komuś nie będzie pasowało. Jednak drogi są potrzebne i pytanie brzmi: GDZIE ?

Skoro jednak mimo to ten wariant wygrywa, to widocznie pozostałe warianty były gorsze, np. miały kolizje z obszarami chronionymi o wiele gorsze, nieprawdaż ?
                                      Ale kol. h108 dobrze o tym wie. Kupiła jednak mieszkanie tuż przy planowanej trasie, teraz żąda jej przesunięcia.

Czytelnikom zostawiam ocenę motywacji takich osób protestujących przeciw budowom nowoczesnych tras dla Warszawy.
                                      • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 15:59
                                        A wariant 2 nie ma kolizji z obszarami chronionymi? Przypominam, ze korzystnie zostal tez oceniony
                                        wariant 4, ktory wiecej niz 2 kolizji nie ma.

>>>Czytelnikom zostawiam ocenę motywacji takich osób protestujących przeciw budowo m
                                        nowoczesnych tras dla Warszawy.<<<

A pozostawiaj, ja tez pozostawie do oceny czytajacych fakt, ze mieszkasz na Popieluszki, a
                                        wypowiadasz sie ciagle na temat Chomiczowki. Bo ja przeciw nowoczesnym trasom nie jestem. Jestem
                                        przeciw projektom, ktore pod pozorem skomunikowania Warszawy wprowadzaja tranzyt do miasta
                                        trasami przez gesto zamieszkale osiedla bez zadnej prawdziwej obwodnicy.

>>>Kupiła jednak mieszkanie tuż przy planowanej trasie, teraz żąda jej przesunięcia.<<<

A skoro mozna, to czemu nie?
                                        A ci, co mieszkaja w spoldzielniach na Boguslawskiego, Osikowej czy Kluczowej tez kupili?
                                        A ci, co tu mieszkali 30lat wczesniej, niz powstala niewazna rezerwa? To co? Maja domy wynajac pod
                                        biura rachunkowe?
                                        • koszatek Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 16:09
                                          Próbujesz zasłaniając się tranzytem (który stanowi max 10% ruchu) zmienić przebieg trasy S-7 na pozamiejski, przez co:
                                          - popsuje się wyjazd z Warszawy na Gdańsk, a przecież dobra wylotówka jest b. potrzebna inaczej korków będzie przybywać,
                                          - Chomiczówka zakorkuje się autami z Mostu Północnego
                                          - trzeba będzie wyburzyć ileś domów ludzi, którzy zbudowali je całkowicie zgodnie z planami zagospodarowania

myślę, że więcej komentarza to nie wymaga.
                                          • mlopaci Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 16:29
                                            > Próbujesz zasłaniając się tranzytem (który stanowi max 10% ruchu) zmienić przeb
                                            > ieg trasy S-7 na pozamiejski, przez co:
                                            > - popsuje się wyjazd z Warszawy na Gdańsk, a przecież dobra wylotówka jest b. p
                                            > otrzebna inaczej korków będzie przybywać,
                                            > - Chomiczówka zakorkuje się autami z Mostu Północnego
                                            > - trzeba będzie wyburzyć ileś domów ludzi, którzy zbudowali je całkowicie zgodn
                                            > ie z planami zagospodarowania
                                            A ja jestem ciekaw, kiedy wreszcie zacznie się u nas rozważać wywłaszczenia w
                                            blokach. Wyburzenie kilku bloków stojących zbyt blisko drogi jest tańsze od
                                            budowy tunelu. Po jednej, dwóch takich akcjach ludzie zaczęliby patrzeć na plany
                                            zagospodarowania. Teraz uważają, że jak mają mieszkanie w bloku to są świętymi
                                            krowami, a wyburzać to można innym domki.
                                            • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 17:00
                                              A prosze. Wywlaszczajcie mnie. Zdaje sie byl juz taki pomysl, tylko siskom go nie poparl.
                                              www.chomiczowka.org/artykuly/NieStracimyNaAutostradzie_ZW.jpg
                                          • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 17:35
                                            A gdzie tak mowie w tym watku? W tym watku mowie tylko o modyfikacji Wariantu 2 S7. Czytaj,
                                            Srebrny, co sie do Ciebie pisze. Czy wiesz, ile to 10%? Vampir pisal o 500.000 aut wjezdzajacych
                                            codziennie do Warszawy. 10% z tego to ile?
                                            • tarantula01 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 01.07.05, 08:42
                                              h108 napisała:

> A gdzie tak mowie w tym watku? W tym watku mowie tylko o modyfikacji Wariantu
                                              > 2 S7. Czytaj, Srebrny, co sie do Ciebie pisze. Czy wiesz, ile to 10%? Vampir
                                              > pisal o 500.000 aut wjezdzajacych codziennie do Warszawy. 10% z tego to ile?

I co 500.000, a zatem 50.000 pojazdów tranzytowych (czyli osobowe auta i
                                              ciężarowe razem) wjeżdża od strony Gdańska? A gdy tylko zostanie zbudowany nowy
                                              wyjazd w tym kierunku, to będzie jeździć S7?
                                              • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 01.07.05, 11:02
                                                Nie, nie tylko S7. Ale jest to dosc znaczaca liczba, wiec nie skrecaj. Poza tym nie jestem zupelnie
                                                pewna, czy to "osobowe i ciezarowe razem" bo niedawno slyszalam z ust wysokich, ze te 10% to to
                                                ciezkie, co trzeba bedzie skierowac na 50-tke. Wishful thinking moim zdaniem btw.
                                                • vampi_r Re: Krótka piłka do H108 01.07.05, 11:58
                                                  Myślałem, że swego czasu te procenty tranzytu z A2 przez ogół pojazdów
                                                  wjeżdżających do Warszawy, zostały już przeze mnie wyjasnione, a Ty biłas się w
                                                  piersi za pomyłkę. Ale znów mnozysz 10% przez 500 tys.

Wyjasniam wiec, tym bardziej, że przy okazji powołujesz się na mnie.
                                                  500 tys. to jest suma wjeżdżających aut do Warszawy z wszystkich kierunków.
                                                  10% to ruch tranzytowy z trasy poznańskiej (wszystkich aut, nie tylko tirów).

Czyli te 10% jeśli juz, to mozna mnożyć przez ogólna liczbę aut wjeżdżających
                                                  do Warszawy z Poznania. A wiec 10% z 24 tys. (wg GPR 2000). Czyli 2,4 tys. to
                                                  tranzyt wjeżdzający z kierunku Poznania. W tym tranzyt lokalny aglomeracyjny
                                                  (typu Ożarów-Radzymin), tranzyt wewnątrzwojewódzki, tranzyt dalekobiezny. W tym
                                                  ciężarówki i samochody osobowe.
                                                  Według GPR 200 dla pojazdów cięzarowych i autobusów z kierunku Poznania wjeżdża
                                                  około 3 tys, tych pojazdów.

Proszę też spojrzec na mapę GPR i dane z kierunku Piaseczna.
                                                  Ohółem wjeżdża tam do Warszawy ponad 40 tys. pojazdów, w tym samochodów
                                                  ciężarowych i autobusów jest około 2,9 tys.

Więc - nic na pałę, na wszystko są dokumenty i wyliczenia.
                                                  • h108 Re: Krótka piłka do H108 01.07.05, 14:03
                                                    >>>Więc - nic na pałę, na wszystko są dokumenty i wyliczenia. <<<

Nie mam watpliwosci, ze korzystna dla zlecajacych analizy :-P
                                                  • vampi_r Re: Krótka piłka do H108 01.07.05, 15:17
                                                    h108 napisała:

> Nie mam watpliwosci, ze korzystna dla zlecajacych analizy :-P

O tym jak wykonuje się GPR mógłby Ci zapewne wiele Yasioo napiosac.
                                                    Jeśli sugerujesz, że pomiarów dokonano nierzetelnie, to moim zdaniem uwłaczasz
                                                    nieco ludziom wykonujacym te pomiary.

Zresztą nic nie szkodzi, by własnych pomiarów dokonali "ekolodzy". Oni tez
                                                    nieraz powinni ruszyć d... zza stołka i zamiast wszystko oprotestowywac, to
                                                    pójsc w teren i zrobić coś konkretnego.
                                                  • Gość: jacek hahahahaah - dobre !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 16:03
                                                    1. jak mozna uwlaczyc urzedasom - znanym z nierzetelnych i blednych
                                                    metodologicznie pomiarow - sami uwlaczaja sobie i swojemu zawodowi

2. na tym polega urok dialogu spolecznego - ze 'ekolodzy' i inni swiatli
                                                    obywatele oprotestowuja glupawe pomysly krotkowzrocznych politykow i
                                                    nieudolnych urzednikow

3. na tysiace wnioskow do PZP od mieszkancow nie ma zadnej reakcji i
                                                    odpowiedzi - gra pozorow na zlecenie inwestora - i tyle zostaje z ruszenia
                                                    tylkiem - w Berlinie jest 2000 km sciezek rowerowych i coraz rto nowe powstaja
                                                    z funduszy europejskich - u nas kazdy musi dojezdzac autostarda praca - dom,
                                                    pomiedzy ruskimi tirami

4. czas plynie - niektorzy ucza sie nowych rzeczy a tarantula w wampirem w
                                                    kolko to samo - furt by popelnianili bledy innych - czesto bledy sprzed 30
                                                    lat, ktore disiaj odbiajaj sie czkawka
                                • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 15:19
                                  A jakimi przeslankami kierowano sie wydajac kase na opracowanie wariantow 1 i 3, jesli z gory
                                  wiedziano, ze wyladuja w koszu?
                                  • Gość: inny mieszkaniec Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 15:24
                                    dlaczego zakładasz że "z góry wiedziano" ????
                                    • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 15:41
                                      Dlatego, ze na Rade Bielan 28 lutego p. Dabrowski przyjechal po wywiadzie prasowym, w ktorym
                                      poinformowal, ze wybral juz wariant 2.

Dlatego, ze na zakonczeniu tej Rady 15-go marca nawet nie pofatygowal sie do dyskusji i uslyszelismy,
                                      ze np. wariant 3 byl pomylka.

Dlatego, ze zaplanowano je tak, aby byly nie do przyjecia (przez KPN czy Lomianki)

Dlatego.
                                      • Gość: inny mieszkaniec Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 15:56
                                        odnoszę wrażenie że widzisz tylko koniec swjego nosa...
                                        • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 16:02
                                          ...i wszystkie konce nosow osob, ktore sa czlonkami lub popieraja dzialania Stowarzyszenia
                                          "Chomiczowka Przeciw Degradacji".

A sa ich grube setki. Wierz mi.
                                          • Gość: inny mieszkaniec Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 16:06
                                            co jest kroplą w morzu końców nosów dziesiątek tysięcy kierowców stojących
                                            codziennie w korkach na wylotówce w kierunku Łomianek...
                                            • h108 Re: Krótka piłka do Srebrzystego Kroliczka 30.06.05, 17:58
                                              Co jest kropla w morzu wobec 41 tys. osob, dla ktorych wedle analizy wielokryterialnej uciazliwa
                                              halasowo bedzie trasa S7. i co bedziemy sie tak przerzucac liczbami? Mam jeszcze wlaczyc do tego
                                              inne dzielnice? Policzyc, ile Warszawiakow zyska dobry dojazd, ile straci spokoj?

Nie nie. Kierowcy >i< mieszkancy. Bo jedni nie sa lepsi od drugich.
                                              • vampi_r Re: Krótka piłka do H108 30.06.05, 18:01
                                                h108 napisała:

> Co jest kropla w morzu wobec 41 tys. osob, dla ktorych wedle analizy wielokryte
                                                > rialnej uciazliwa
                                                > halasowo bedzie trasa S7.

Czy możesz podac pełny tekst tej analizy?
                                                • h108 Re: Krótka piłka do H108 30.06.05, 18:04
                                                  Znajduje sie ona na Twojej stronie.

Witam Mistrza Ciemnosci.
                                                  • vampi_r Re: Krótka piłka do H108 30.06.05, 18:09
                                                    h108 napisała:

> Znajduje sie ona na Twojej stronie.
                                                    >
                                                    > Witam Mistrza Ciemnosci.

Coś takiego?
                                                  • h108 Re: Krótka piłka do H108 30.06.05, 18:10
                                                    O Jezu. Tlumaczylam to koszatkowi w atku o Rospudzie. Mam sie powtarzac?
                                                  • h108 Re: Krótka piłka do H108 30.06.05, 18:13
                                                    o, mam:
                                                    Jestem przekonana, ze trasy i ich wezly nalezy odsunac od naszego osiedla. Ze wspomnianych wyzej
                                                    analiz wielokryterialnych wynika, ze trasa S7 w wariancie 2 jest uciazliwa halasowo (nie liczac skazen)
                                                    dla ponad 41 tys ludzi. W tym rachunku znajduje sie rowniez Bemowo. Na listach popierajacych
                                                    dzialania na rzecz zminimalizowania skutkow budowy tras mamy setki podpisow z calej Chomiczowki.
                                                    Moze zasadnym byloby zbadanie opinii jak na Ursynowie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=25303257&a=25619318
                                                  • vampi_r Re: Krótka piłka do H108 30.06.05, 20:30
                                                    h108 napisała:

> o, mam:
                                                    > Jestem przekonana, ze trasy i ich wezly nalezy odsunac od naszego osiedla. Ze w
                                                    > spomnianych wyzej
                                                    > analiz wielokryterialnych wynika, ze trasa S7 w wariancie 2 jest uciazliwa hala
                                                    > sowo (nie liczac skazen)
                                                    > dla ponad 41 tys ludzi. W tym rachunku znajduje sie rowniez Bemowo. Na listach
                                                    > popierajacych
                                                    > dzialania na rzecz zminimalizowania skutkow budowy tras mamy setki podpisow z c
                                                    > alej Chomiczowki.
                                                    > Moze zasadnym byloby zbadanie opinii jak na Ursynowie.

Ale ja chciałem, zebyś przytoczyła ściśle fragment z analizy wielokryterialnej, a nie z wątku o Rospudzie. Bo to nie jest całkiem tak, jak piszesz. Ty opisujesz to własnymi słowami i sama dokonujesz interpretacji.
                                                  • h108 Re: Krótka piłka do H108 01.07.05, 11:58
                                                    Jest tam tabelka, ktorej przytoczyc nie moge, bo jest tylko skanem:
                                                    S7-wariant4_3.tif, str. 55.

Juz ze mna o tym rozmawiales na watku o Rospudzie. Wiem, nie uwzglednia to tunelu na Bemowie,
                                                    ktorego pomysl jest pozniejszy. A teraz przykleknijcie na jedno kolano i przysiegnijcie, ze bedzie ten
                                                    tunel. Bo ja bym sobie nie dala uciac.
                                                  • vampi_r Re: Krótka piłka do H108 30.06.05, 20:26
                                                    h108 napisała:

> O Jezu. Tlumaczylam to koszatkowi w atku o Rospudzie. Mam sie powtarzac?

W wątku o Rospudzie tłumaczyłaś hałas na Chomiczówce??????
                                            • vampi_r Vampi_r do H108. 30.06.05, 17:58
                                              Nie ma się co martwić o S7.
                                              Jej budowa przewidziana była na 2008 rok, a wiec będzie budowana wg nowych zasad POŚ. Nikt nie myśli teraz, by składac decyzje lokalizacyjne na S7.
                                              Spokojnie więc, nie ma się co denerwować.

S7 zaczną budowac dopiero za 3 lata. I będzie to trasa prosta i śliczna.
                                              Bo skoro przeszkadza Ci specustawa, to w 2008 roku jej już nie będzie i przesunąć S7 też sie nigdzie przez to nie da.
                                              Chyba że nasz Sejm zdecyduje o przedłuzeniu okersu obowiązywania specustawy o kolejne kilka lat. Czego Chomiczówce życze z całego serca.

Gdyż prowadzenie S7 pomiędzy istniejącymi blokami jest nie do przyjęcia.
                                              • h108 Re: Vampi_r do H108. 30.06.05, 18:07
                                                ***Thx***, tej odpowiedzi oczekiwalam.

>>>Gdyż prowadzenie S7 pomiędzy istniejącymi blokami jest nie do przyjęcia.<<<

Si, 100% zgody. O Boze, co ja pisze?!? No ale tak. Wow, Wy to wreszcie rozumiecie? Super!
                                                • vampi_r Re: Vampi_r do H108. 30.06.05, 18:11
                                                  h108 napisała:

> ***Thx***, tej odpowiedzi oczekiwalam.
                                                  >
                                                  > >>>Gdyż prowadzenie S7 pomiędzy istniejącymi blokami jest nie do pr
                                                  > zyjęcia.<<<
                                                  >
                                                  > Si, 100% zgody. O Boze, co ja pisze?!? No ale tak. Wow, Wy to wreszcie
                                                  rozumiecie? Super!

My od początku to rozumiemy.
                                                  Dlatego poprowadzimy tą trasę pod blokami :-P=
                                                  • h108 Re: Vampi_r do H108. 30.06.05, 18:14
                                                    Wiedzialam... Z ladne bylo to ciasteczko... ;-(

No to: Nie, nie, nie. Protestuje.
                                                  • vampi_r Re: Vampi_r do H108. 01.07.05, 15:23
                                                    Hi.
                                                    To taka moja wampirza metoda.

Wiesz jak najlepiej złamać kogos? - spróbuj spragnionemu pokazac szklanke z
                                                    wodą, a potem szybko ją zabrać. Każdy pęknie.
                                                    Podobnie można czynic i w innych dziedzinach... :-P=

Ale co do korekty S7, to wiesz dobrze, że jesteśmy otwarci.
                                                  • vampi_r Re: Vampi_r do H108. 01.07.05, 15:25
                                                    vampi_r napisał:

> Ale co do korekty S7, to wiesz dobrze, że jesteśmy otwarci.

Dajemy wam aż 3 warianty do wyboru - od 2A do 2C. ;-P=
                                                  • h108 Re: Vampi_r do H108. 01.07.05, 16:02
                                                    My tez jestesmy otwarci na korekte S7.
                                                  • h108 Re: Vampi_r do H108. 01.07.05, 16:03
                                                    ... w wariancie 4 z ominieciem Bliznego z prawej lub z lewej ;-P#
                                                  • vampi_r Re: Vampi_r do H108. 01.07.05, 17:18
                                                    h108 napisała:

> My tez jestesmy otwarci na korekte S7.

Korekte S7 w wariancie 2, czy 4?
                                                    Bo z tego, co piszesz, nie można nijak tego wywnioskować. Piszesz wciąż o
                                                    poprowadzeniu S7 przez lotnisko w tunelu, a jednocześnie piszesz, ze popierasz
                                                    wariant 4.
                                                    Czemu chcesz S7 w wariancie 4 wprowadzac w lotnisko?
                                                  • h108 Re: Vampi_r do H108. 01.07.05, 17:40
                                                    Przeczytaj swoje wczesniejsze posty. To byl zart taki jak Twoj.
                                                    A Ty od razu w polemike wchodzisz.
                                                  • vampi_r Re: Vampi_r do H108. 01.07.05, 17:59
                                                    Ja?

A gdzie ja żartowałem? ;-P=
      • h108 Re: Bezmyślność urzędników 30.06.05, 11:49
        >>>o "planowaniu" autostrad w okolicach Warszawy<<<

Precyzyjniej: w samej Warszawie.
        • tarantula01 Re: Bezmyślność urzędników 30.06.05, 12:52
          h108 napisała:

> >>>o "planowaniu" autostrad w okolicach Warszawy<<<
          >
          > Precyzyjniej: w samej Warszawie.

Dobrze zostało napisane. Autostrad w Warszawie nie będzie. A-2 będzie się
          kończyć w Konotopie (a to nie Warszawa), ruch z niej będzie zaś wprowadzony na
          obwodnicę, będącą drogą ekspresową. W przeciwnym wypadku samochody jadące
          autostradą do Warszawy utknęłyby w korku, mniej więcej takim jak teraz
          występuje w al. Krakowskiej.
          • h108 Re: Bezmyślność urzędników 30.06.05, 12:57
            Masz racje. To z nazwy nie beda autostrady. Ale tylko z nazwy.
          • juszjezdem Tarantula, nie rób goowna z mózgów ludzi 30.06.05, 13:04
            tarantula01 napisał:

> Dobrze zostało napisane. Autostrad w Warszawie nie będzie. A-2 będzie się
            > kończyć w Konotopie (a to nie Warszawa), ruch z niej będzie zaś wprowadzony
            > na obwodnicę, będącą drogą ekspresową. W przeciwnym wypadku samochody jadące
            > autostradą do Warszawy utknęłyby w korku, mniej więcej takim jak teraz
            > występuje w al. Krakowskiej

Aż żal cię czytać, czy naprawdę jesteś takim idiotą czy tylko kpisz sobie z
            ludzi?. Zmiana nazwy drogi z autostrady na drogę ekspresową nie zmieni ani
            liczby ani struktury pojazdów jadących tranzytem przez Polskę a więc przez
            środek Ursynowa czy Bemowa. Obwodnica otacza aglomerację a nie ją przecina.
            • Gość: inny mieszkaniec Re: Tarantula, nie rób goowna z mózgów ludzi IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 13:11
              a ty czemu robisz ludziom goowno z mózgu? tranzyt to 15% całego ruchu, reszta to
              ruch lokalny, postój codziennie dwie godziny w korku na wylotówkach to skończysz
              pieprzyć głupoty...
            • tarantula01 Re: Tarantula, [...] 30.06.05, 13:14
              > tarantula01 napisał:
              > > Dobrze zostało napisane. Autostrad w Warszawie nie będzie. A-2 będzie się
              > > kończyć w Konotopie (a to nie Warszawa), ruch z niej będzie zaś wprowadzo
              > > ny na obwodnicę, będącą drogą ekspresową. W przeciwnym wypadku samochody
              > > jadące autostradą do Warszawy utknęłyby w korku, mniej więcej takim jak
              > > teraz występuje w al. Krakowskiej.

juszjezdem napisała:
              > Aż żal cię czytać, czy naprawdę jesteś takim [...] czy tylko kpisz sobie z
              > ludzi?. Zmiana nazwy drogi z autostrady na drogę ekspresową nie zmieni ani
              > liczby ani struktury pojazdów jadących tranzytem przez Polskę a więc przez
              > środek Ursynowa czy Bemowa.

Oczywiście, że zmiana nazwy tego nie zmieni, z tym że na potrzeby tego tranzytu
              ma służyć np. droga nr 50.
              Chodzi o rozwiązanie ruchu do Warszawy i w obrębie Warszawy, głównie samochody
              osobowe. A to można uzyskać przy pomocy dróg całkowicie bezkolizyjnych.

> Obwodnica otacza aglomerację a nie ją przecina.

Obwodnica złożona z dróg ekspresowych musi miec taki przebieg, bo każdy inny
              nie rozwiąże problemów komunikacyjnych miasta w takim stopniu. Ta obwodnica w
              dużej mierze przebiega po obrzerzach miasta, a wkracza bardziej w jego granice
              tylko dlatego, że inną mozliwością byłoby poprowadzenie jej przez Las kabacki
              lub blisko (a może nawet przez) KPN.
              • juszjezdem Re: Tarantula, nie rób goowna z mózgu 30.06.05, 13:34
                tarantula01 napisał:

> Oczywiście, że zmiana nazwy tego nie zmieni, z tym że na potrzeby tego
                tranzytu
                >
                > ma służyć np. droga nr 50. Chodzi o rozwiązanie ruchu do Warszawy i w obrębie
                > Warszawy, głównie samochody osobowe. A to można uzyskać przy pomocy dróg
                > całkowicie bezkolizyjnych

Jeżeli droga nr 50 stanie się autostradą ( i to bezpłatną) zanim na Ursynowie
                wybudują czteropasmową drogę ekspresową, to zgodzę się z Tobą. do tej pory nie
                widzę żadnych posunięć w tym kierunku. Najpierw ruch ma ruszyć przez Ursynów a
                poyem, może jak starczy pieniędzy i ochoty czyli za 150 lat ruszy droga nr 50

Obwodnica złożona z dróg ekspresowych musi miec taki przebieg, bo każdy inny
                > nie rozwiąże problemów komunikacyjnych miasta w takim stopniu. Ta obwodnica w
                > dużej mierze przebiega po obrzerzach miasta, a wkracza bardziej w jego
                granice
                > tylko dlatego, że inną mozliwością byłoby poprowadzenie jej przez Las kabacki
                > lub blisko (a może nawet przez) KPN.
                >

Droga expresowa w tunelu TAK, ale po wybudowaniu bezpłatnego odcinka autostrady
                na drodze nr 50. W takiej właśnie koejności. Inaczej ruch autostradowy będzie
                przejeżdzał przez środek osiedla

• tarantula01 Re: Tarantula, nie rób goowna z mózgu 30.06.05, 14:18
                  juszjezdem napisała:

> tarantula01 napisał:
                  >
                  > > Oczywiście, że zmiana nazwy tego nie zmieni, z tym że na potrzeby tego
                  > tranzytu
                  > >
                  > > ma służyć np. droga nr 50. Chodzi o rozwiązanie ruchu do Warszawy i w obr
                  > ębie
                  > > Warszawy, głównie samochody osobowe. A to można uzyskać przy pomocy dróg
                  > > całkowicie bezkolizyjnych
                  >
                  >
                  > Jeżeli droga nr 50 stanie się autostradą ( i to bezpłatną) zanim na Ursynowie
                  > wybudują czteropasmową drogę ekspresową, to zgodzę się z Tobą. do tej pory
                  nie
                  > widzę żadnych posunięć w tym kierunku. Najpierw ruch ma ruszyć przez Ursynów
                  a
                  > poyem, może jak starczy pieniędzy i ochoty czyli za 150 lat ruszy droga nr 50

Nie sądzę, aby ruch tranzytowy z drogi nr 50 przeniósł się na POW ze względu na
                  to, że od Wiskitek (węzeł z droga nr 50) tranzyt będzie musiał płacić
                  przynajmniej w 2-3 punktach poboru opłat, zaś na 50-tce nie. Dodatkowo
                  przytoczę jeszcze fakt, że niezbudowanie POW poskutkuje wybudowaniem innej
                  drogi, dokładnie w tym samym miejscu, ale o wiele bardziej korkującej się.

> Obwodnica złożona z dróg ekspresowych musi miec taki przebieg, bo każdy inny
                  > > nie rozwiąże problemów komunikacyjnych miasta w takim stopniu. Ta obwodni
                  > ca w
                  > > dużej mierze przebiega po obrzerzach miasta, a wkracza bardziej w jego
                  > granice
                  > > tylko dlatego, że inną mozliwością byłoby poprowadzenie jej przez Las kab
                  > acki
                  > > lub blisko (a może nawet przez) KPN.
                  > >
                  >
                  >
                  > Droga expresowa w tunelu TAK, ale po wybudowaniu bezpłatnego odcinka
                  > autostrady na drodze nr 50. W takiej właśnie koejności. Inaczej ruch
                  > autostradowy będzie przejeżdzał przez środek osiedla
                  >

Obecnie nie jest planowane budowanie bezpłatnych autostrad poza odcinkami
                  przebiegającymi blisko dużych miast, które moga stanowić jednoczesnie ich
                  obwodnicę (Poznań, Kraków). A-2 w odległości od Warszawy, w jakiej znajduje się
                  teraz 50-tka może być tylko i wyłącznie płatna.
                  • juszjezdem Re: Tarantula, nie rób goowna z mózgu 30.06.05, 14:42
                    tarantula01 napisał:

> Obecnie nie jest planowane budowanie bezpłatnych autostrad poza odcinkami
                    > przebiegającymi blisko dużych miast, które moga stanowić jednoczesnie ich
                    > obwodnicę (Poznań, Kraków). A-2 w odległości od Warszawy, w jakiej znajduje
                    się
                    >
                    > teraz 50-tka może być tylko i wyłącznie płatna.
                    >

No to podaj mi choś jeden powód dla którego tranzyt miałby omijać szeroką POW i
                    kierować się na dłuższą, wąską, niewyremontowaną drogę nr 50
                    • tarantula01 Re: Tarantula, nie rób goowna z mózgu 30.06.05, 15:12
                      juszjezdem napisała:

> tarantula01 napisał:
                      >
                      > > Obecnie nie jest planowane budowanie bezpłatnych autostrad poza odcinkami
                      > > przebiegającymi blisko dużych miast, które moga stanowić jednoczesnie ich
                      > > obwodnicę (Poznań, Kraków). A-2 w odległości od Warszawy, w jakiej znajduje
                      > > się teraz 50-tka może być tylko i wyłącznie płatna.
                      > >
                      >
                      > No to podaj mi choś jeden powód dla którego tranzyt miałby omijać szeroką POW
                      > i kierować się na dłuższą, wąską, niewyremontowaną drogę nr 50

1. ta droga jest już w dużej części wyremontowana.
                      2. finanse (zanim tranzyt dojedzie do POW, przynajmniej 2-3 razy zapłaci w PPO)
                      3. POW stanie się przejezdna przez Warszawę dla tranzytu dopiero po zbudowaniu
                      A-2 w stronę Siedlec.
                      • juszjezdem Re: Tarantula, nie rób goowna z mózgu 30.06.05, 15:20
                        tarantula01 napisał:

>
                        > 1. ta droga jest już w dużej części wyremontowana.

a więc w części znacznie większej nie jest wyremontowana, ajeżdzając z A2
                        kierowca dozna szoku.

> 2. finanse (zanim tranzyt dojedzie do POW, przynajmniej 2-3 razy zapłaci w
                        PPO)

no i co z tego? ( co to jest PPO?)

> 3. POW stanie się przejezdna przez Warszawę dla tranzytu dopiero po
                        > zbudowaniu A-2 w stronę Siedlec.

a po wybudowaniu POW z jakich powodów nie będzie ona przejezdna? szlabany?
                        policjanci? he, he,
                        Dopóki można będzie jechać czeropasmówką, każdy kierowca będzie grzał aż miło
                        • tarantula01 Re: Tarantula, nie rób goowna z mózgu 30.06.05, 16:49
                          juszjezdem napisała:

> tarantula01 napisał:
                          >
                          > >
                          > > 1. ta droga jest już w dużej części wyremontowana.
                          >
                          > a więc w części znacznie większej nie jest wyremontowana, ajeżdzając z A2
                          > kierowca dozna szoku.

Na najbardziej interesującym odcinku (Sochaczew - Mińsk Mazowiecki) do końca
                          2007 roku będzie w całości wyremontowana (w tym znacznie poszerzeona w stosunku
                          do stanu obecnego)
                          >
                          > > 2. finanse (zanim tranzyt dojedzie do POW, przynajmniej 2-3 razy zapłaci
                          > w PPO)
                          >
                          > no i co z tego? ( co to jest PPO?)

Punkt Poboru Opłat

To z tego, że opłaty na A-2 od Wiskitek do Konotopy oraz od Konika Nowego do
                          Mińska M. spowodować mogą ograniczenie tranzytu na POW.

>
                          > > 3. POW stanie się przejezdna przez Warszawę dla tranzytu dopiero po
                          > > zbudowaniu A-2 w stronę Siedlec.
                          >
                          > a po wybudowaniu POW z jakich powodów nie będzie ona przejezdna? szlabany?
                          > policjanci? he, he,
                          > Dopóki można będzie jechać czeropasmówką, każdy kierowca będzie grzał aż miło

Z takich powodów, że POW nie od razu cała będzie zbudowana (od Konotopy do
                          Szosy Lubelskiej) i w pewnym momencie skończy się na:
                          S79 - 2007 (2008)
                          Przyczółkowej - 2009 (2011) itd.
                          Toteż z owej (teraz już tylko trzypasmowej) POW trzeba będzie zjechać na ulice
                          niższej klasy, na których stosowne znaki ograniczające ruch ciężkich pojazdów
                          stoją.
                          • juszjezdem Re: Tarantula, nie rób goowna z mózgu 30.06.05, 20:58
                            tarantula01 napisał:

To z tego, że opłaty na A-2 od Wiskitek do Konotopy oraz od Konika Nowego do
                            > Mińska M. spowodować mogą ograniczenie tranzytu na POW.
                            >

Ale opłaty na odcinku Konotopa do Konika Polskiego mogą skutecznie wypłoszyć
                            oszczędnych przewoźników

> Toteż z owej (teraz już tylko trzypasmowej) POW trzeba będzie zjechać na
                            ulice
                            > niższej klasy, na których stosowne znaki ograniczające ruch ciężkich pojazdów
                            > stoją.

Żeby zobaczyć jak nieskuteczne są znaki drogowe, szczególnie w Warszawie,
                            wystarczy włączyć 19 kanał CB. A oszczędność kasy na objeżdzie autostrady jest
                            kusząca

• tarantula01 Re: Tarantula, [...] 30.06.05, 22:41
                              juszjezdem napisała:

> tarantula01 napisał:
                              >
                              > To z tego, że opłaty na A-2 od Wiskitek do Konotopy oraz od Konika Nowego do
                              > > Mińska M. spowodować mogą ograniczenie tranzytu na POW.
                              > >
                              >
                              > Ale opłaty na odcinku Konotopa do Konika Polskiego mogą skutecznie wypłoszyć
                              > oszczędnych przewoźników.

Konika Nowego - mała poprawka. Nie wiem co przez to chciałeś powiedzieć,
                              zwłaszcza, że na tym odcinku będzie przebiegać tylko i wyłącznie bezpłatna
                              droga ekspresowa S2, nazywana także POW. Jak już wspomniałem, dojazd do niej z
                              A-2 będzie obciążany opłatami.
                              >
                              > > Toteż z owej (teraz już tylko trzypasmowej) POW trzeba będzie zjechać na
                              > ulice
                              > > niższej klasy, na których stosowne znaki ograniczające ruch ciężkich poja
                              > zdów
                              > > stoją.
                              >
                              > Żeby zobaczyć jak nieskuteczne są znaki drogowe, szczególnie w Warszawie,
                              > wystarczy włączyć 19 kanał CB. A oszczędność kasy na objeżdzie autostrady
                              jest kusząca
                              >

Moim zdaniem obecne przymykanie przez policję oko na wykroczenia drogowe w
                              rodzaju niestosowanie się d oznaków zakazu przejazdu, czy też prędkości wynika
                              z braku dobrej infrastruktury drogowej w Polsce. Gdy ta infrastruktura się
                              poprawi, tzn. np. Polskę będzie można przemierzyć samochodem w ok. 4 do 6
                              godzin korzystając z autostrad, czy dróg ekspresowych, to na innych drogach
                              przekroczenie dozwolonej prędkości, czy też jazda po nich mimo zakazów będzie
                              już skutkować konkretnymi karami.
            • Gość: ciesek nie ucz siskomu autostrad robić IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 14:19
              co ty sobie wyobrażasz!!!

napracowali się niemożebnie by wmówić że autostrada A2 to tylko droga
              wokółdzielnicowa. I zadnych tirów z Białorusi !!!

Wiesz ile mają postów na forum?? 3000!!!
              A ile maili ??? Te liczby obrazują upadek szkolnictwa w Polsce.

I jak już jest wszystko uzgodnione ,kasa zapłacona i skonsumowana .....to ty
              piszesz takie teksy???

Wstydź się wsteczniku!!!
              Jesteś przeciw postępowi ,reprezentowanyme przez tarantule ,vampiry ,jagie i
              niedouczoych studentów??

Wstydź się !!!! Bys się mógł bardziej wstydzić si...kom pusci ci
              autostradę pod oknem. Nieważne czyś z Bemowa,Chomiczówki czy Ursunowa.
              Musisz mieć autostradę pod oknem.

Bo to jest miarą "postępu" , rozumiesz???.
              I jak załozysz ochraniacze uszu ,wyjdziesz na balkon i na tle autostrady
              zobaczysz napis "warszawiaku to tylko 8 pasmowa obwodnica - si...kom",to
              bedziesz z pewnoscią szczęśliwszy.

I o to chodzi. O twe szczęście. W ramach uszcęśliwiania walną ci
              autostradę , jakiś smrodliwy zakład ( na przykład produkujące smród w
              puszkach - bez logo si..komu - ale i tak wszyscy poczują o co chodzi). I ekstra
              lotnisko pasażerskie. Było kiedyś na Bemowie. Czas wrócić do korzeni.
              Warszawa zasługuje na dwa lotniska przecież. A autostrada pójdzie dołem.

Jaka „autostrada”??? Przecież ta via baltica rozproszy się i przejdzie
              przez Warszawę tylko jako drogi osiedlowe.

Rozumiesz???
              Nie bądź przeciw „postępowi”!!!
              • Gość: płyń z wisłą ! Re: nie ucz siskomu autostrad robić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 14:27
                oszołomom od Cesarskiej i aferałom z Przyjaznego Miasta już dziękujemy i żegnamy ozięble.
          • oblesnik Re: Bezmyślność urzędników 30.06.05, 15:11
            No nie moge! Szczyt nieprzemakalnosci! Czlowieku, ruch tranzytowy powinien isc
            prawdziwa obwodnica poprowadzona WOKOL a nie PRZEZ miasto. Jesli bedzie
            prawdziwa obwodnica, to mozna tez usprawnic drogi w miescie przez poszerzanie
            ich, budowe estakad, tuneli itp., ale nie nalezy wpychac nowych (nie)autostrad
            ludziom pod okna.
            • tarantula01 Re: Bezmyślność urzędników 30.06.05, 16:53
              oblesnik napisał:

> No nie moge! Szczyt nieprzemakalnosci! Czlowieku, ruch tranzytowy powinien
              isc
              > prawdziwa obwodnica poprowadzona WOKOL a nie PRZEZ miasto. Jesli bedzie
              > prawdziwa obwodnica, to mozna tez usprawnic drogi w miescie przez poszerzanie
              > ich, budowe estakad, tuneli itp., ale nie nalezy wpychac nowych (nie)
              autostrad
              > ludziom pod okna.

Jaki zatem proponujesz kształt prawdziwej obwodnicy (w pobliżu jakich
              miejscowości)?

Obwodnica, o której tutaj mowa w dużej mierze poprowadzona jest po obrzeżach
              Warszawy.
    • Gość: psuj Re: Wyścig po ekspresówki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 13:21
      ten Ziembiński z grójca to płaci podatki w warszawie?
      jak to mozliwe?
      • Gość: inny mieszkaniec Re: Wyścig po ekspresówki IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 30.06.05, 13:24
        jak rozumiem o opłacie paliwowej nie słyszałeś...
    • Gość: ciesek co jest z tym siskomem? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 13:24
      wątek komunikacyjny jest od 13 godzin na forum, a wypowiada się tylko
      tarantula?
      Skandal!!!!
      Gdzie są wyrobnicy typu vampir,yasioo jaga itp??

Skandal. Na co idą nasze podatki?
      • tarantula01 Re: co jest z tym siskomem? 30.06.05, 13:27
        Gość portalu: ciesek napisał(a):

> wątek komunikacyjny jest od 13 godzin na forum, a wypowiada się tylko
        > tarantula?
        > Skandal!!!!
        > Gdzie są wyrobnicy typu vampir,yasioo jaga itp??

Na urlopie :))))

>
        > Skandal. Na co idą nasze podatki?

Na bezrobotnych, służbę zdrowia, szkolnictwo, bezpieczeństwo, obronność i
        jeszcze na wiele innych spraw.
        • Gość: ciesek Re: co jest z tym siskomem? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 13:34
          czy wy macie płatne urlopy?
          Z jakiej kasy? wiem to najwieksza tajemnica siskomu,więc pewnie nie sypniesz
          kumpli.

A ja oczami wyobraźni widzę tę sejmową komisję ds siskomowych przekrętów.
          W normalnym kraju to rzeczywistość, ale w Polsce .....
          Sama sobie dopowiedz .

W metnej polskiej wodzie to wspaniale pływają .......tylko si...komy
          • Gość: płyń z wisłą ! Ten wątek też schodzi na psy, a raczej na szczury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 13:44
            Ciesiek, Cesarska i jej przyboczny szczurek - wypad nazad na wiochę tam uprawiać wieśniactwo.
            I wara od spraw Bemowa, robić sobie kampaniję na wiosce a nie u nas.
            • Gość: ciesek ten watek się z siskomił IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 13:51
              to czemu się podpisujesz cham z bemowa? Boś cham ewidentny,mimo że z siskomu.
        • Gość: ciesek Re: co jest z tym siskomem? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 13:40
          <.....i jeszcze na wiele innych spraw.>

w budżecie istnieje pozycja "wspieranie użytecznych idiotów".
          To o tym myslisz? To pod tą nazwą kryje się sis..m??

Jak go zwał,tak go zwał . Ale jak masz płatne ,od wierszówki,czy od wyzwisk?

Prywatnie sądzę ,że od wyzwisk, bowiem nie piszecie długich tekstów.
          Pomijając vampira ,ten ewidentnie od metra ,czyli wierszówki
          • tarantula01 Re: co jest z tym siskomem? 30.06.05, 14:06
            Gość portalu: ciesek napisał(a):

> <.....i jeszcze na wiele innych spraw.>
            >
            >
            > w budżecie istnieje pozycja "wspieranie użytecznych idiotów".
            > To o tym myslisz? To pod tą nazwą kryje się sis..m??
            >
            > Jak go zwał,tak go zwał . Ale jak masz płatne ,od wierszówki,czy od wyzwisk?
            >
            > Prywatnie sądzę ,że od wyzwisk, bowiem nie piszecie długich tekstów.
            > Pomijając vampira ,ten ewidentnie od metra ,czyli wierszówki

Zatem w tym wypadku mnie nic nie płacą z tego tytułu.
            • Gość: ciesek wciskasz ciemnotę tarantula IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 14:22
              to pie...sz bezpłatnie?. I tak bez sensu?

• Gość: corgan a kto Tobie płaci ze jestes przeciwnikiem dróg? IP: *.chello.pl 30.06.05, 14:27
                • Gość: mb/koszatek Re: a kto Tobie płaci ze jestes przeciwnikiem dró IP: *.idea.pl 30.06.05, 14:35
                  Jeśli to typowy popis 'ekologów' z Ekologicznego Ursynowa, to szkoda słów.
                  Czyżby tylko kasa dla nich się liczyła, skoro każdy temat do niej sprowadzają ?
                • Gość: ciesek widzisz corgan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.05, 14:48
                  można być przeciwnikeim lub zwolennikiem "dróg" .

Ale tak naprawdę ,zawsze wyjdziesz na swoje , jak będziesz się
                  trzymał "zdrowego rozsądku". Oczywiście nie twojego , boś go pozbawion(nad
                  czym boleję) , ale gdzieś w końcu znajdziesz "zdrowy rozsądek".

Co trzeba zrobić , corgan , by nie pozostać najemnym matołem?. Jak v... na
                  przykład.

Trzeba dużo czytać. Gazet, książek itp. Wiem że takiemu v... to jakies
                  dyrdymały opowiadam. Ale ,przecież nie kazdy musi byc v....

Dalej słuchaj, corgan, ważna jest podstawówka. I gimnazjum oczywiście.
                  Odrabiać starannie lekcje.
                  Jeśli,corgan, tę podstawówkę skończyłeś na pałach to radzę powtórzyć.
                  Nawet płatną. To się opłaci per saldo. Wyjdziesz na swoje. I
                  czytaj ,corgan, czytaj!!!!.
                  Wiem że często nie rozumiesz co masz przed oczyma. Ale z czasem to
                  zrozumiesz. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy.
                  • Gość: corgan jesteś przeciwnikiem dróg obecnych czy przyszlych? IP: *.chello.pl 30.06.05, 15:02
                    Jesli jesteś zwolennikiem dróg to jakich? Obecnych czy przyszłych? Może zadnych?

Przeszkadzają Ci ruch? hałas? spaliny?

Jesli np. przeszkadzają ci drogi które dopiero powstaną bo mają wygenerowac
                    multum ruchu np. białoruskich tirów to rozumiem, że przeszkadzają Ci także
                    drogi ktore już istnieją? np. wiecznie zakorkowana Puławska, Al. Jerozolimskie,
                    Krakowska itp. Nie zaproponujesz ich likwidacji?

Bo "ekolodzy" są na ogól przeciwni drogom ktore powstaną a nie żądają
                    likwidacji dróg ktore juz istnieją. To te co już sa są mniej trujące czy jak?

Poza inwektywami na niskim poziomie szczerze mówiąc - co proponujesz? Może
                    jakieś konkrety...

ps: czym dojeżdżasz do pracy? bo ja metrem, autobusem a ostatnio rowerem.
                    • oblesnik Re: jesteś przeciwnikiem dróg obecnych czy przysz 30.06.05, 15:17
                      Jesli to nie jest glupota, to jest to sabotaz - innej mozliwosci nie ma.
      • Gość: corgan vampir bedzie dopiero po pólnocy :) IP: *.chello.pl 30.06.05, 14:07
    • Gość: corgan jak to sie robi w Pradze.. czeskiej nie tej naszej IP: *.chello.pl 30.06.05, 14:54
      www.ceskedalnice.cz/prilohy/praha.jpg
      czarna linia - autostrdady i trasy ekspresowe istniejące
      czerwona - autostrdady i trasy ekspresowe w trakcie budowy
      zielona - autostrdady i trasy ekspresowe w projektowaniu
      linia przeywana - tunel

My nic nie musimy, nie musimy miec autostrad, tras ekspresowych także. Zatem
      nikt nie musi do nas przyjeżdżać, bo po co? Ani tranzyt ani inwestorzy ani
      praca. Nikt. Jak nikt nie bedzie przyjedżał to nie będzie ruchu i będzie
      spokój. O to chodzi "ekologom"?

Bo w ogóle po co ktoś miałby przyjeżdżać do Warszawy za kilka lat zeby
      nieustannie stać w korkach? lepiej mu bedzie jak sobie otworzy firme w Pradze
      do ktorej da sie wjechac i wyjechac bez jakiegoś wielkiego problemu... A z
      Pragi raczej bez problemu da się robić interesy w Warszawie.
      • oblesnik Re: jak to sie robi w Pradze.. czeskiej nie tej n 30.06.05, 15:20
        Przestan sie popisywac matolectwem. Zacznij w koncu myslec, o ile nie
        zamieniles sie na glowy z meduza.
        • artuab Re: jak to sie robi w Pradze.. czeskiej nie tej n 30.06.05, 15:27
          oblesnik napisał:

> Przestan sie popisywac matolectwem. Zacznij w koncu myslec, o ile nie
          > zamieniles sie na glowy z meduza.

tak jak obleśnik...
      • oblesnik Re: jak to sie robi w Pradze.. czeskiej nie tej n 30.06.05, 15:27
        A mapka Pragi i okolic bardzo mi sie podoba! Tak, chcialbym, zeby drogi WOKOL
        Warszawy i w Warszawie wygladaly podobnie! Przeciez na tej mapce kazdy, kto ma
        oczy i odrobine kory wzrokowej w mozgu (meduza nie ma chyba ani jednego ani
        drugiego), widzi piekna obwodnice przebiegajaca DOOKOLA Pragi, przez tereny
        slabo zabudowane. Lansowana przez GDDKiA i przez maniakow z SISKOM-u
        pseudoobwodnica Warszawy przebiega przez srodek wielkich dzielnic.
        • artuab Re: jak to sie robi w Pradze.. czeskiej nie tej n 30.06.05, 15:31
          nie dość że jesteś głupi to i jeszcze ślepy...rzeczywiście masz powody żeby być
          taki obleśny w stosunku do świata...
        • Gość: corgan może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinoski? IP: *.chello.pl 30.06.05, 15:36
          albo środkiem Lasu Kabackiego? albo środkiem poligonu w Zielonce?

> Tak, chcialbym, zeby drogi WOKOL Warszawy i w Warszawie wygladaly podobnie!
          tyle że pewnie nie pod Twoimi oknami hehe

> Lansowana przez GDDKiA i przez maniakow z SISKOM-u
          > pseudoobwodnica Warszawy przebiega przez srodek wielkich dzielnic

No to już jakaś zmiana taktyki, bo ostatnio wmawiano nam, ze Natolin to środek
          Warszawy ("nie chcemy autostrady w środku miasta"). Ursus, słynne Załuski czy
          Natolin to sa własnie obrzeza i peryferie Warszawy i nie ma powodu aby nimi
          biegła obwodnica.

Przeciez na tej mapce kazdy, kto ma oczy i odrobine kory wzrokowej w mozgu
          (meduza nie ma chyba ani jednego ani drugiego), widzi piekna obwodnice zarówno
          biegnąca po obrzeżach jak i jej drugi mniejszy krag biegnący wokół śródmieścia.
          Nawet dostrzeze tam tez autostrady i to nawet kilka (D1, D5, D8, D11). Calość
          tzw. "Praskieho okruhu" jest trasą R1 czyli o parametrach trasy ekspresowej.
          • oblesnik Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos 30.06.05, 15:53
            To na polnoc od Puszczy Kampinoskiej i na poludnie od Lasu Kabackiego jest juz
            koniec swiata? Dlaczego nie wybudowac najpierw obwodnicy pod Gora Kalwaria
            (prawdziwej obwodnicy a nie tego dziadostwa, jakim bedzie tzw. zmodernizowana
            droga nr 50) a pozniej (lub jednoczesnie, o ile srodki pozwola), zrobic te
            obwodnice wewnetrzna? Cala dyskusja toczy sie wokol tego, ze GDDKiA i SISKOM
            chce wpuscic ruch tranzytowy w ul. Plaskowickiej, bo nie ma i dlugo nie bedzie
            prawdziwej obwodnicy wokol miasta. W Pradze, jak widac na obrazku, kolejnosc
            tez byla niewlasciwa, ale przynajmniej maja zamiar wybudowac prawdziwa
            obwodnice. U nas o takich planach nie slychac, bo modernizacja drogi nr 50 to
            kupa smiechu.
            • artuab Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos 30.06.05, 15:58
              oblesnik napisał:

> koniec swiata? Dlaczego nie wybudowac najpierw obwodnicy pod Gora Kalwaria
              > (prawdziwej obwodnicy a nie tego dziadostwa, jakim bedzie tzw. zmodernizowana

tylko dlatego żeby zrobić tobie na złość
            • Gość: Automobilista Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos IP: *.bumar.com 01.07.05, 08:49
              > To na polnoc od Puszczy Kampinoskiej i na poludnie od Lasu Kabackiego jest
              > juz
              > koniec swiata? Dlaczego nie wybudowac najpierw obwodnicy pod Gora Kalwaria
              > (prawdziwej obwodnicy a nie tego dziadostwa, jakim bedzie tzw. zmodernizowana
              > droga nr 50) a pozniej (lub jednoczesnie, o ile srodki pozwola), zrobic te
              > obwodnice wewnetrzna?

OK, załóżmy, ze mamy obwodnicę przez Górę Kalwarię. I teraz pytanie - w jaki
              sposób twoim zdaniem keirowcy powinni dojechać z trasy poznańsakiej na Ursynów?

A kolejnosć buodwania tras jest jak najbardziej właściwa, bo 90% ruchu
              wlotowego do Warszawy to ruch docelowy DO MIASTA, a nie przez miasto gdzieś
              dalej.
              • Gość: rat Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos IP: *.acn.waw.pl 01.07.05, 09:29
                sorry, że się wtrącę

Gość portalu: Automobilista napisał(a):
                > OK, załóżmy, ze mamy obwodnicę przez Górę Kalwarię. I teraz pytanie - w jaki
                > sposób twoim zdaniem keirowcy powinni dojechać z trasy poznańsakiej na
                Ursynów?

dokładnie w taki sam sposób jak teraz tylko do Warszawy przestałyby jechać
                tranzytowe tiry bo pojadą przez Górę Kalwarię

>
                > A kolejnosć buodwania tras jest jak najbardziej właściwa, bo 90% ruchu
                > wlotowego do Warszawy to ruch docelowy DO MIASTA, a nie przez miasto gdzieś
                > dalej.

Nawet jeżleli przyjąć, że 90% ruchu zmierza do Warszawy (chociaż nie wierzę bo
                wszystkie siskomy kłamią jak Lepper) to tylko dla tego, że przejazd przez
                Warszawę jest mocno utrudniony. Teraz ja mam pytanie:
                Jeśli przez Warszawę przejazd zostanie udrożniony to ruch tranzytowy wzrośnie
                czy zmaleje?
                • Gość: Automobilista Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos IP: *.bumar.com 01.07.05, 09:36
                  > dokładnie w taki sam sposób jak teraz tylko do Warszawy przestałyby jechać
                  > tranzytowe tiry bo pojadą przez Górę Kalwarię

Dokładnie w taki sam sposób jak teraz to oznacza jazdę normalnymi miejskimi
                  ulicami od świateł do świateł i od korka do korka w żółwim tempie. W efekcie
                  wyemittuje się znacznie więcej spalin, niż jadąc płynnie bezkolizyjną trasą.

TO MA BYĆ EKOLOGIA???

> Nawet jeżleli przyjąć, że 90% ruhu zmierza do Warszawy (chociaż nie wierzę bo
                  > wszystkie siskomy kłamią jak Lepper) to tylko dla tego, że przejazd przez
                  > Warszawę jest mocno utrudniony.

BZDURA. 90% ruchu zmierza do Warszawy, bo Warszawa jest 2-milionowym miastem
                  (zdecydowanie największym w Polsce) i centrum życia gospodarczego naszego
                  kraju. Na wschód od Warszawy nie ma wielu mieszkańców i wielu firm, więc mało
                  kto tam jeździ. Drożność dróg nie ma tu nic do rzeczy.

> Teraz ja mam pytanie:
                  > Jeśli przez Warszawę przejazd zostanie udrożniony to ruch tranzytowy wzrośnie
                  > czy zmaleje?

Ani wzrośnie ani zmaleje, bo ilość celów podrózy na wschód od Warszawy nie
                  zmieni się.
                  • Gość: rat Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:28

> Dokładnie w taki sam sposób jak teraz to oznacza jazdę normalnymi miejskimi
                    > ulicami od świateł do świateł i od korka do korka w żółwim tempie. W efekcie
                    > wyemittuje się znacznie więcej spalin, niż jadąc płynnie bezkolizyjną trasą.
                    >
                    > TO MA BYĆ EKOLOGIA???

Automobilisto, nie czujesz problemu
                    1. Nie rzucaj słowem "ekologia" jak kamieniem we mnie bo mówię o czymś innym,
                    mianowicie z Poznania jeżdzą do Warszawy ul Połczyńską od lat i mogą pojeździć
                    tak dalej jeszcze przez rok czy dwa czy choćby trzy.

> BZDURA. 90% ruchu zmierza do Warszawy, bo Warszawa jest 2-milionowym miastem
                    > (zdecydowanie największym w Polsce) i centrum życia gospodarczego naszego
                    > kraju. Na wschód od Warszawy nie ma wielu mieszkańców i wielu firm, więc mało
                    > kto tam jeździ. Drożność dróg nie ma tu nic do rzeczy

2. Na wschodzie Polski są drogi wylotowe na wschód Europy a więc cała Rosja.
                    Nie ściemniaj że nikt tam nie jeździ bo brzmisz bardzo niepoważnie
                    3. W pierwszej kolejności powinna być wybudowana obwodnica miasta aby skierować
                    tam wszelki tranzyt, Twoim zdaniem 10% a zdaniem innych tranzyt można liczyć do
                    30% dopiero wtedy:
                    4. Należy usprawniać ruch wewnętrzny w mieście
                    w przeciwnym razie doładuje się do miasta tych którzy jadą tranzytem

> Ani wzrośnie ani zmaleje, bo ilość celów podrózy na wschód od Warszawy nie
                    > zmieni się.

5. na moje pytanie czy po udrożnieniu bezpłatnego ruchu przez Warszawę
                    odpisałeś typowo jak każdy siuśkomowiec "zapominając" o tym że ruch pojazdów w
                    Polsce ucieka z płatnych autostrad, szczególnie jeśli alternatywą jest wygodny
                    i bezpłatny przejazd przez centrum dużych dzielnic. Patrz na problem omijania
                    autostrady z Konina do Poznania
                    Patrz na problem syntetycznie a nie na odległość czubka Twojego nosa
                    • koszatek Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos 01.07.05, 11:42
                      Przepustowość przejść granicznych na naszej wschodniej granicy (a zatem i rozmiar tego tranzytu W-Z) to liczby doprawdy śmieszne w porównaniu z liczbą aut jadących codziennie do Warszawy.
                      • Gość: rat Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 12:00
                        koszatek napisał:

> Przepustowość przejść granicznych na naszej wschodniej granicy (a zatem i
                        > rozmiar tego tranzytu W-Z) to liczby doprawdy śmieszne w porównaniu z liczbą
                        > aut jadących codziennie do Warszawy.

powiedz to firmom spedycyjnym to cię wyśmieją. Internet przyjmuje każdą bzdurę
                        byle była powiedziana z pewnością siebie. Stań na wylotówce do Wyszkowa i
                        zobacz co tam się dzieje
                        • Gość: Automobilista Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos IP: *.bumar.com 01.07.05, 12:04
                          > Stań na wylotówce do Wyszkowa i
                          > zobacz co tam się dzieje

No co się niby dzieje? Może coś gorszego, niż na wlotówce od strony Janek?
                          Facet, nie bądź śmieszny.
                          • Gość: rat Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos IP: *.acn.waw.pl 01.07.05, 19:15

> > Stań na wylotówce do Wyszkowa i
                            > > zobacz co tam się dzieje
                            >
                            > No co się niby dzieje? Może coś gorszego, niż na wlotówce od strony Janek?
                            > Facet, nie bądź śmieszny.

Widzę, że siuśkomowe blindy zasłoniły Ci oczy. Jeżeli nie widzisz wielkości
                            tranzytu przez Warszawę na Wschód to nie warto z tobą wogóle dyskutować. Na
                            wlotówce w Jankach nie wypatruj tranzytu, szukaj go na wylotówce, patrząc przy
                            tym na rejestracje samochodów. Jak trochę pomyślisz (bez siuśkomowego
                            skrzywienia)to może zrozumiesz, czego Ci serdecznie życzę.
                            • Gość: zool ... tako rzekł kochający świat ekolog ... IP: 83.238.100.* 01.07.05, 19:58
                              może on z tych kochających inaczej ?
                            • mr_x3 Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos 02.07.05, 02:39
                              > Widzę, że siuśkomowe blindy zasłoniły Ci oczy. Jeżeli nie widzisz wielkości
                              > tranzytu przez Warszawę na Wschód to nie warto z tobą wogóle dyskutować. Na
                              > wlotówce w Jankach nie wypatruj tranzytu, szukaj go na wylotówce, patrząc
                              przy
                              > tym na rejestracje samochodów. Jak trochę pomyślisz (bez siuśkomowego
                              > skrzywienia)to może zrozumiesz, czego Ci serdecznie życzę.

Tia to ciekawe. Proponuję badać tablice naczep/przyczep i ciągników - bardzo
                              często są z różnych miejscowości czy nawet państw - i co wtedy?
                              Czy np. TIR ze Śląska nie może dowozić stali do Warszawy czy Radzymina?

Proszę o wyjaśnienie tego zdania:
                              >Na wlotówce w Jankach nie wypatruj tranzytu, szukaj go na wylotówce(...)

Czyżby tranzyt był jednokierunkowy? O co tu chodzi?
                    • tarantula01 Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos 01.07.05, 12:58
                      Gość portalu: rat napisał(a):

> 5. na moje pytanie czy po udrożnieniu bezpłatnego ruchu przez Warszawę
                      > odpisałeś typowo jak każdy siuśkomowiec "zapominając" o tym że ruch pojazdów
                      > w Polsce ucieka z płatnych autostrad, szczególnie jeśli alternatywą jest
                      > wygodny i bezpłatny przejazd przez centrum dużych dzielnic. Patrz na problem
                      > omijania autostrady z Konina do Poznania
                      > Patrz na problem syntetycznie a nie na odległość czubka Twojego nosa

Aby dojechać do ekspresowej obwodnicy Warszawy trzeba będzie jechać albo A-2,
                      albo dotychczasowymi drogami, np. nr 2, wkrótce 92, czyli Połczyńska lub też
                      Al. Jerozolimskie - ale tranyt nie pcha się alejami.
                      Po czym aby jechać dalej z obwodnicy ekspresowej można będzie zjechać albo A-2
                      (płatnie) lub bezpłatnie (dotychczasową drogą nr 2).
                      W tej chwili tranyt woli zamiast drogi nr 2 drogę nr 50. Wkrótce droga nr 50 na
                      całej swojej długości stanowiącej jednocześnie obwodnicę TIR dla Warszawy
                      będzie miała lepsze parametry od obecnej drogi nr 2.
                      Kto więc będzie wybierał drogę nr 2 (ok. 40 km), obwodnicę Warszawy (ok. 40 km)
                      i znów drogę nr 2 (ok. 20 km) , zamiast lepszej drogi nr 50 (110 - 120 km?).

Można rzeczywiście wierzyć, że tranzyt będzie dla przejechania się superdrogą,
                      jaką będzie POW, jechał sporo gorszą drogą (większość trasy) nr 2.
                      Ja w to jednak nie wierzę.
                    • mr_x3 Re: może lepsza jest obwodnica przez ParkKampinos 02.07.05, 02:30
                      3. W pierwszej kolejności powinna być wybudowana obwodnica miasta aby skierować
                      >
                      > tam wszelki tranzyt, Twoim zdaniem 10% a zdaniem innych tranzyt można liczyć
                      do
                      >
                      > 30% dopiero wtedy:
                      > 4. Należy usprawniać ruch wewnętrzny w mieście
                      > w przeciwnym razie doładuje się do miasta tych którzy jadą tranzytem

Czyli najpierw poprawić sytuację 10% (hahaha 30%... no ale nawet jeśli...)
                      pozostawiając bez zmian sytuację 70-90%.
                      Ja wolę aby najpierw poprawiono warunki przemiesczania się dla 70-90%, a
                      później brano się za rozwiązania dla 10-30%, zwłaszcza że na budowie rozwiązań
                      dla 10-30% nie skozysta te 70-90% (no bo jak - z Ursynowa na Bemowo przez Górę
                      Kalwarię?). A na budowie rozwiązań dla 70-90% skozysta dodatkowo kilka %
                      tranzytowego ruchu samochodów osobowych i dostawczych.
                      Czyli realizując trasy wewnątrz miasta zyska 70-90% a dla 10-30% będzie bez
                      zmian. Realizując dalekie obwodnice zyska 10-30% a dla 70-90% będzie bez zmian.

I aby nie było, że po zdjęciu całości ruchu tranzytowego z miasta sytuacja w
                      Warszawie się radykalnie poprawi - nie poprawi się. Np przejazd z Ursynowa na
                      Bemowo będzie tak samo badziewny - największe korki są na Dźwigowej gdzie
                      tranzyt nie jeździ, poza tym nawet gdy korków nie ma przejazd trwa strasznie
                      długo i to ulicami nie mającymi zabezpieczeń przed hałasem, z budynkami tuż
                      przy jezdni itp.

A gdy będzie POW to przejazd z Ursynowa na Bemowo zajmie ok 10 minut i jeszcze
                      zaoszczędzi się na paliwie (czyli będzie mniejsza emisja spalin)...
        • Gość: Automobilista Re: jak to sie robi w Pradze.. czeskiej nie tej n IP: *.bumar.com 01.07.05, 08:45
          > Lansowana przez GDDKiA i przez maniakow z SISKOM-u
          > pseudoobwodnica Warszawy przebiega przez srodek wielkich dzielnic.

Zawsze można rozważyć alternatywny przebieg przez Las Kabacki i Puszczę
          Kampinoską.

Zadowolony?
          • juszjezdem Re: jak to sie robi w Pradze.. czeskiej nie tej n 01.07.05, 19:23
            jest jeszcze kolejna możliwość, puścić autostradę przez Twoją sypialnię
    • warzaw_bike_killerz Ciesze sie, ze obudzili sie z reka w nocniku. 30.06.05, 16:46
      I przyspieszaja tempo. Jesli uda im sie, to oznacza, ze nie sa tak naprawde
      najbardziej leniwymi na swiecie pracownikami (moze przescigaja ich tylko
      pracownicy MPRD)

Cieszy mnie to, ze Warszawa ma jeszcze nikle szanse na rozwiazania
      komunikacyjne, ktore pozwola jej odzyc i stac sie na nowo (po zdjeciu tranzytu z
      Srodmiescia) w centrum uwagi calego swiata, jako dynamicznie rozwijajaca sie
      metropolia.
      Jak widac, dzis za wzor dajemy nawet pepiczkow, bo u nas w kraju trudno znalezc
      jakis.
      Mam nadzieje, ze kazde miasto w Polsce, w przyszlosci bedzie stawiac za wzor
      rozwiazan komunikacyjnch i postepu w 30 letniej zapasci, nasze miasto, a nie
      wszystkie sasiednie stolice Europy.

Zajezdza nas, zaparkuja i udusimy sie we wlasnym sosie. Jak porobia urzedasy
      proekologiczne zakazy ruchu i ograniczenia, to doprawdy, sa miejsca w ktorych
      latwiej sie zyje. Skazani na wlasny sos i status quo, oddalamy sie w tempie
      kosmicznym od innych. Oby za pare dekad, ktos nie zastanawial sie jak przeorac
      pl Defilad, zeby postawic szklarnie z pieczarkami.
    • jaa_ga Re: Wyścig po ekspresówki - do kibica 30.06.05, 17:43
      Jeśli rzeczywiście jest prawomocny - czy i gdzie istnieje w formie papierowej,
      albo choćby jaka jest sygnatura wzizt? Gdzie szukać?
      Kiedy został sporządzony? Przez kogo?
      Napisz na priva, będziemy wdzięczni:)
      • kibic102 Re: Wyścig po ekspresówki - do kibica 30.06.05, 23:27
        wzizt jest prawomocne, bo na ich podstawie trwa budowa terminala II.
        nikt nie podważył tej decyzji, w odróżnie niu od decyzji wydawanych przez
        wojewodę.
        konkurs za dwa złote:
        kto w gminie włochy mógł wydać decyzję nr 152/U/2000 z dn. 21.06.2000 roku?
        • jaa_ga Re: Wyścig po ekspresówki - do kibica 30.06.05, 23:34
          Oczywiście wiem:)
          Bardzo Go cenię:)
          PS. Czy mógłby(ś) pomóc?
          • kibic102 Re: Wyścig po ekspresówki - do kibica 30.06.05, 23:41
            jaa_ga napisała:

> Oczywiście wiem:)
            > Bardzo Go cenię:)
            > PS. Czy mógłby(ś) pomóc?

pewno pomoże, zapytam...
            • jaa_ga Re: Wyścig po ekspresówki - do kibica 30.06.05, 23:55
              Dziękuję i czekam:)
              PS. Czasu coraz mniej...
        • kibic102 Re: Wyścig po ekspresówki - do kibica ps. 30.06.05, 23:38
          wzizt - fragment:
          <<4.2. Komunikacja.
          Dojazd do terminalu 1 i budowa terminalu 2 oraz obiektów towarzyszących wymaga
          przede wszystkim rozwiązań komunikacyjnych wokół lotniska i powiązania z
          miastem i terenów z poza warszawy tj. szybkiej realizacji trasy N-S, przejść
          drogowych przez linię kolejową radomską, autostrady A-2 lub trasy szybkiego
          ruchu w jej korytarzu, trasy salomea - janki*) i nowo-lazurowej.>>

*) teraz salomea - wolica.
          • Gość: jacek tak sie staral burmistrz B... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 16:10
            o zapisanie obietnic gruszek na wierzbie

a tak naprawde nikt tego nie mial zamiaru budowac - ppl chcial sobie postawic
            HUB PRZESIADKOWY, a nie lotnisko dla Warszawy

a ta dziwna postac - co dla ppl portki by oddal - wbrew prawu wydala wzizt

dosc na tym ze powolal sie na fikcyjne stowarzyszenia ekologiczne - nie mozna
            ustalic nawet ich adresow - przec co sprawa w NSA tkwi 3 lata - zeby odfajkowac
            konsultacje spoleczne

zapomial skonsultowac z burmistrzami sasiednich gmin - czego wyamagala ustawa o
            ochronie srodowiska

sprawa lezy w NSA, na podstawie wadliwego wzizt wydano pozwolenei budowlane i
            trwa ostatni budowa socjalizmu - na hanbe nasza i przyszlych pokolen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka