Dodaj do ulubionych

Metro przepadło w głosowaniu

• Gość: Karierowitsch Do "anty-warszawiaków" IP: *.kornet.waw.pl 07.10.05, 11:03
      Poczekajcie ujadacze aż wam sie zdarzy propozycja pracy w stolicy za ladnych
      pare tysiecy.
      Zobaczymy jak sie wam zmieni punkt widzenia. I jak bedziecie pomstować na
      nieudolne władze miasta kiedy co rano będziecie stali w korkach....

Sprawna stolica jest gwarancja rozwoju calego państwa, motłochu. Zobaczcie na
      Londyn, Paryż, Amsterdam.
      • michal.ch Re: Do "anty-warszawiaków" 07.10.05, 11:08
        tak tak, już to słyszeliśmy nie raz. Dzięki temu "usprawnianiu stolicy"
        przykładowo taki Wrocław nie ma obwodnicy, no bo kasy zabrakło, wsio wzięła
        stolica. Taka wasza kulawa sprawiedliwość. U innych się wszystko sypie, ale nie
        szkodzi, ważne że Warszawa ma.
        • Gość: magdalenax Re: Do "anty-warszawiaków" IP: 83.238.100.* 07.10.05, 11:37
          Tak sie sklada ze w Wwie tez nie ma obwodnicy. Jakis rok temu Kaczor
          zaproponowal referendum czy Warszawiacy wola dluzsza linie metra czy obwodnice.
          Drugie pytanie powinno brzmiec czy zyczycie sobie Panstwo odrabania lewej czy
          prawej nogi :)

Jezeli PO wykorzystalo sytuacje i zrobilo kuku Kaczorowi to nieladnie. Ale to
          ze zaden z reprezentantow miasta nie zjawil sie na glosowaniu to tez dowod na
          to ze ekipa Kaczynskiego ma dobro miasta po prostu w d...

Ja na szczescie nie glowowalam na zadna z tych partii...

Magda
      • Gość: cubalibre Re: Do "anty-warszawiaków" IP: 212.160.138.* 07.10.05, 11:48
        Ciekawostka: Czytałem z rok temu raport brytyjskiej firmy consultingowej
        (niestety nie pamiętam dokładnie namiarów i nie mogę teraz znaleźć na necie), z
        którego wynika, że Warszawa dostaje za mało pieniędzy na infrastrukturę z puli
        ogólnokrajowej, co wpływa niekorzystnie na cały kraj - W-wa bez metra, dróg i
        lotniska na światowym poziomie, może przegrać walkę o główny ośrodek biznesu w
        tej części Europy, co zaszkodzi pośrednio całej Polsce. Nie wydaje mi się, żeby
        raport ten był napisany na zamówienie Kaczyńskiego. A jeśli tak - byłby to
        przejaw sprytu i dbałości o interes rządzonego miasta, którego bym się po
        kaczorze nie spodziewał:)))
      • Gość: łażej Re: Do "anty-warszawiaków" IP: *.retsat1.com.pl 07.10.05, 13:05
        No to może działać tak by rozwijała się nie tylko stolica, lecz również inne
        miasta kraju. Karierowicze nie będą zjeżdżali do Warszawy to i korki będą
        mniejsze i mniej antagonizmów.

Warszawa i tak dostanie największą część środków z projektu 1.6 ZPORR więc
        tragiziowanie z powodu faktu, iż nie zgarnęła wszystkiego jest co najmniej nie w
        porządku.
    • Gość: gdanszcznin lokaleski artykul IP: 213.192.64.* 07.10.05, 11:20
      to jest lokalny artykul,nie wiem czemu jest na str.glównej gazety.o ile jeszcze
      jest ogolnopolska a nie tylko stoleczna.rzetelniej byloby opisac na co pojda te
      pienadze, a nie tylko wymienic nazwy miast,ktore je dostaną.w gdansku np.ma za
      nie powstac linia tramwajowa na 50-tys. osiedle,ktorej nie mozna bylo zbudowac
      przez 20 lat.
      • Gość: cubalibre Re: lokaleski artykul IP: 212.160.138.* 07.10.05, 11:53
        masz rację, też mnie to drażni. Buraki z GW coraz częściej dają artykuły
        warszawskie (i to jeszcze dużo bardziej duperelne od tego) na pierwszą stronę,
        czym prowokują tylko gó..arskie przepychanki typu "stolica kontra reszta"...
      • dorsai68 Re: lokaleski artykul 07.10.05, 13:29
        Gość portalu: gdanszcznin napisał(a):

> to jest lokalny artykul,nie wiem czemu jest na str.glównej gazety.o ile
        > jeszcze jest ogolnopolska a nie tylko stoleczna.rzetelniej byloby opisac na co
        > pojda te pienadze, a nie tylko wymienic nazwy miast,ktore je dostaną.w gdansku
        > np.ma za nie powstac linia tramwajowa na 50-tys. osiedle,ktorej nie mozna bylo
        > zbudowac przez 20 lat.

To dość proste. L. Kaczyński, prezydent Warszawy, jest kandydatem na stanowisko prezydenta RP. Wielu Warszawiaków uważa, że facet fatalnie zarządza miastem (ja też, przyznaję), przegrana metra w walce o dotację to też przykład jego fatalnych rządów.
        Ten artykuł, to taka fotografia, co może stać sie w kraju, jeśli "nasz" prezydent zostanie i "waszym".

To chyba dobrze, że poznajecie jak L. Kaczyński i jego ekipa, której spora część ma szanse na stołki w kancelarii prezydenta RP wypada w realnych warunkach?
        • Gość: gdanszczanin Re: lokaleski artykul IP: 213.192.64.* 07.10.05, 21:45
          tak, poznaje rzady kaczynskiego czy chce czy nie, bo warszawiacy juz nawet
          wpisuja sie na trojmiejskie fora dyskusyjne z propozycjami typu "wezcie go
          spowrotem". ale nie o tym mowilem. nie rob ze wszyskiego polityki. takie
          lokalne artykuly w krajowym serwisie pojawialy sie i przed kampania prezydencka.
      • Gość: Maruda Re: lokaleski artykul IP: *.icpnet.pl 08.10.05, 18:16
        > to jest lokalny artykul,nie wiem czemu jest na str.glównej gazety.o ile
        jeszcze jest ogolnopolska a nie tylko stoleczna.rzetelniej byloby opisac na co
        > pojda te pienadze, a nie tylko wymienic nazwy miast,ktore je dostaną.
        > W Gdansku np.ma za nie powstac linia tramwajowa na 50-tys. osiedle,ktorej nie
        > mozna bylo zbudowac przez 20 lat.

A w Poznaiu trasa przez most sw. Rocha na która czeka 200 tys Poznaniaków,
        Wielkopolan i studentów Politechniki Poznańskiej, koło której będzie przebiegać
        nowa trasa tramwajowa.
    • Gość: MK Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.softel.elblag.pl 07.10.05, 11:21
      "Wiceprezydent już poskarżył się na decyzję komitetu nowemu premierowi
      Kazimierzowi Marcinkiewiczowi "

Hę ?
    • Gość: meks Cała Polska zapłaciła za odbudowę Warszawy IP: 193.24.200.* 07.10.05, 11:33
      po wojnie. Teraz też chce wysysać kasę od innych
      • Gość: cubalibre po pierwsze gramatyka, misiu! IP: 212.160.138.* 07.10.05, 11:56
        Nie wiem, czy wiesz, ale - chyba niechcący- napisałeś, że teraz też cała
        Polska chce wyssać kasę od innych:)
    • Gość: retrospekt Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 11:38
      skąd my to znamy, car nie winien, winni źli bojarowie, ale pan prezydent
      negocjuje 1 mld euro - hahaha
    • Gość: MB Re: Do wyborców - Metro przepadło w głosowaniu IP: *.pkobp.pl 07.10.05, 11:39
      No pięknie! Taka jest własnie operatywność kandydata Kaczyńskiego! Wyborcy,
      zwróccie uwagę na ten drobny szczegół.
    • n21 KTO NAPISAŁ TEN LEAD NA ZEUSA? 07.10.05, 11:49
      Krótko o meritum, potem o stylu tekstu.
      a/ Dziękujemy urzędnikom Lecha K. za ten ”prezent”!
      Dlatego uważam, że skoro pan Lech zaczął rządzić Warszawą to niech dzieła godnie
      dokończy i nie ucieka w prezydenta RP. Z tego powodu nie głusuję na Pana K. on
      ma jeszcze parę spraw do zakończenia w Warszawie.

b/ Do napisania komentarza skoniło mnie zupełnie coś innego. Chciałem zapytać
      panią redaktor prowadzącą Agatę Ż. czy rozumie lead tego tekstu. Rozumiem, że
      chciała się popisać erudycją, ale niech weźmie pod uwagę fakt, że niektórzy są
      znacznie głupsi od niej i nie ”rozumią” takich wyrafinowanych stylistycznych figur.

• Gość: Andrzej Re: KTO NAPISAŁ TEN LEAD NA ZEUSA? IP: *.jsn.osi.pl 07.10.05, 15:38
        No właśnie ja też nie rozumiem takich wyrafinowanych stylistycznych figur a
        zwłaszcza lead'u (trudne słowo, nie wiem czy dobrze napisałem)chociaż myślałem,
        że jestem erudytą (jeszcze trudniejsze słowo).
    • Gość: el_bigos a jeszcze wczorakj w debacie Kaczyński chciał się IP: 213.17.140.* 07.10.05, 12:05
      założyć z Tuskiem, że dotacja będzie, szkoda, że Tusk się nie założył...
    • k_r_m Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 12:09
      zabrać Łodzi, zabrać Poznaniowi czy Gdańskowi, bo warszawski Pan musi wozić dupę
      metrem.
    • Gość: neutrino Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 07.10.05, 12:41
      Nie widze tu nieudolnosci Kaczynskiego. Widze natomiast podstep i wredne
      zachowanie ludzi SLD i PO. Wredne bo stracimy my, mieszkancy. Oni chcieli tylko
      dokopac Kaczynskiemu. Mial racje I.J.Paderewski: zrobic dla Polski - tak, z
      Polakami - nie!. Natomiast Aleksander Fredro mowil: Polacy maja niezwykla
      zdolnosc stawiania miernotom pomnikow a talenty - wbijac w bloto. Gdy po wielu
      latach rozkradania stolicy przyszedl czlowiek, ktory probuje zrobic cos
      wartosciowego i ma juz sporo sukcesow - miernoty czuja sie zagrozone i musza go
      wcisnac w bloto. I, jak w historii czesto bywalo, moze im sie udac...
      • Gość: obserwator2 Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 13:15
        Gość portalu: neutrino napisał(a):
        > Mial racje I.J.Paderewski: zrobic dla Polski - tak, z
        > Polakami - nie!.

Dużo wcześniej powiedział to Wielopolski.
      • dorsai68 Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 13:35
        Gdyby ratusz sam nie dał dał przeciwnikom w KKS broń do ręki - 170 mln PLN, czyli 2/3 funduszy na metro niewykorzystanych w roku bieżącym,nie byłoby merytorycznych podstaw do odrzucenia wniosku.
      • Gość: Posen Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.icpnet.pl 07.10.05, 13:36
        A na czym to polegają sukcesy Kaczyńskiego? A co do reszty się zgadza, ten naród
        talenty wbija w błoto a premiuje miernoty: wynik wyborów to potwierdza.
    • ben-oni Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 12:54
      W Wa-wce byłem cztery razy w życiu i już się tam więcej nie wybieram . Mam w
      d... całe to metro . Dzięki , nie skorzystam ! U nas od 15 lat nie mogą
      wyremontować chodnika przed ratuszem bo nie ma pieniędzy , a dla tego metra to
      nawet budżet państwa supła co roku grube miliony . Z moich podatków .
    • dorsai68 Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 13:03
      Nie mam wątpliwości, że KKS, w skład której wchodzą głównie przestawicie PO, SLD i PSL nie była przychylna Kaczyńskiemu. Z drugiej strony, warszawski ratusz sam dał przeciwnikom w KKS broń do ręki - 170 mln PLN, czyli 2/3 funduszy na metro niewykorzystanych w roku bieżącym. Jest październik i można już uznać za pewnik, że kwota ta nie zostanie wykorzystana. Jak więc przyznać kolejną - ogromną w skali kraju - dotację na tak prowadzoną inwestycję?

Gdyby ratusz sam się nie podłożył, nie byłoby merytorycznych podstaw do odrzucenia wniosku. Możnaby wtedy z pełnym przekonaniem mówić o "spisku" czy niechęci komitetu.
      • palker Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 13:34
        no to ja się pytam: czy przedmiotem oceny był konkretny projekt dofinansowania
        budowy metra (ze wskazaniem na opisane w nim zadania) ze środków UE czy też
        problem aktualnego wykorzystania środków na zupełnie inne zadania, nie objete
        projektem złozonym do oceny Ich wspólny mianownik to tylko słowo METRO. Zatem,
        co ma piernik do wiatraka?
        • dorsai68 Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 13:40
          Zasady na jakich przyznawane są dotacje z UE są proste: kasa ma być wydana w 100% dokładnie na cel, którego dotyczyła w dokładnie określonym czasie.
          Miasto nie potrafiło wydać wielokronie niższej kwoty w prewidzianym harmonogramie, co źle świadczy o wykorzystaniu pieniędzy w przyszłości.

Po prostu.
    • Gość: wawa WPROWADZIĆ ZAKAZ PRACY W WAWIE BEZ MELDUNKU!!!! IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 07.10.05, 13:08
      ..to i metro nie bedzie potrzebne.......
    • Gość: toja} Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.range81-152.btcentralplus.com 07.10.05, 13:15
      Podziekujcie ,prezydentowi W-wy.Obrotny lecz zabraklo czasu,byly wazniejsze
      sprawy.
      • makary21 tylko warszawa? 07.10.05, 13:48
        wydaje się, że warszawacy jakomieszkacy stolicy sądzą,że powinni dostać
        wszyskie środki fundusze itp. a na kończu niech jeszcze wprowadzą przpis
        mówiący, że jedynie rodowity warszawiak może pracować w warszawie.

przypominaja to co sie dzialo po II Wojnie Śwatowej. Wtedy tez miedzy innymi
        kosztem starówki elbląskiej odbudowywano stolice. a jakoś nie pamietam, żeby
        potem WArszawa pomogła ElblAgowi.

• Gość: marcinwarszawa Jednak chyba nie IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 07.10.05, 13:23
      Oświadczenie Wiceprezydenta Sławomira Skrzypka

Wczorajsza decyzja Komitetu Sterującego do Działania 1.6 ZPORR miała charakter
      wyłącznie polityczny.

Projekt budowy I linii metra od szlaku B20 do stacji A23 wraz z torami
      odstawczymi i węzłem komunikacyjnym Młociny był przedstawiany w październiku
      2003 roku, maju 2004 r., lipcu 2004 r. oraz czerwcu 2005 r. wysokim
      przedstawicielom Komisji Europejskiej i został bardzo pozytywnie oceniony.
      Komisja Europejska wielokrotnie wyrażała niepokój przedłużającą się procedurą
      oceny projektu w Polsce, uważając, iż jak najszybciej powinien on być przesłany
      do ostatecznego zatwierdzenia Komisji Europejskiej. Projekt uzyskał też bardzo
      pozytywną opinię Europejskiego Banku Inwestycyjnego jako dobrze przygotowana
      inwestycja, gotowa do realizacji.

Ministerstwo Gospodarki i Pracy oceniło projekt jako formalnie poprawny i
      przekazało go do oceny merytoryczno-technicznej ekspertom współpracującym z
      MGiP. W wyniku tej oceny projekt uzyskał blisko 81 % możliwych do uzyskania
      punktów i zajął 5. miejsce w rankingu zgłoszonych projektów. To miejsce
      oznaczało, iż projekt powinien uzyskać dofinansowanie z funduszy strukturalnych
      Unii Europejskiej.

W wyniku decyzji politycznej Komitetu Sterującego projekt został przesunięty na
      ostatnie miejsce listy rankingowej, czyli został uznany za gorszy od tych,
      które w wyniku oceny ekspertów otrzymały 64 % możliwych do uzyskania punktów,
      czyli jedynie 4 punkty procentowe więcej niż wynosi minimum od którego projekt
      może być dofinansowany z funduszy strukturalnych.

Polityczny charakter decyzji potwierdza fakt, iż wniosek o przesunięcie metra
      na ostatnie miejsce został zgłoszony przez wysokich przedstawicieli Platformy
      Obywatelskiej (Andrzej Łoś), a poparty przez przedstawicieli Sojuszu Lewicy
      Demokratycznej (Wiesław Maras, członek Zarządu Województwa Śląskiego). Wniosek
      został poparty w dyskusji również przez Olgierda Dziekońskiego – prominentnego
      przedstawiciela Platformy Obywatelskiej, blisko związanego z Bronisławem
      Komorowskim. Ten ostatni fakt dziwi tym bardziej, iż był on wiceprezydentem
      Warszawy, a w trakcie posiedzenia Komitetu Sterującego wystąpił przeciw
      interesom Warszawy. Za zgłoszonym wnioskiem przeciw metru warszawskiemu
      głosował również inny przedstawiciel PO – Paweł Adamowicz (prezydent Gdańska)
      oraz Małgorzata Ostrowska – przewodnicząca Rady Wojewódzkiej SLD w Gdańsku

Sławomir Stanisław Skrzypek
      Zastępca Prezydenta m.st. Warszawy
      • Gość: ARtek Re: Jednak chyba nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:17
        > Wczorajsza decyzja Komitetu Sterującego do Działania 1.6 ZPORR miała charakter
        > wyłącznie polityczny.

pierdu pierdu. a właściwie pisu pisu!
        zawsze wygodnie jest zwalić winę na politykę. zwłaszcza w kampanii pana
        prezydenta stolicy po to, aby przywalić bezpośredniemu przeciwnikowi.
        panie skrzypek, jeśli pan mysli że uwierzę w jedno pana słowo, to się pan grubo
        myli.
        a panu łosiowi się nie dziwię - wrocław jest mu zdecydowanie bliższy niz
        warszawa. i pozostałym panom - z gdańska i poznania.
        trzeba dbać o interesy swojego regionu!
        tak trzymać.
    • Gość: Wanda Chcę rozbudowy linii Tramwajowych, a nie Metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 17:15
      www.skm.iwonkot.livenet.pl ---> SKM WARSZAWA
      www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=179 ---> BKM WARSZAWA
      www.um.warszawa.pl ---> UM WARSZAWA

Bardzo się cieszę, że rozbudowa Metra będzie znów opóźniona. Z Metra
      prawie nigdy nie korzystam; najczęściej podróżuję tramwajami i
      pociągami. Dla mnie priorytetowymi sprawami są m.in.: budowa nowych
      linii tramwajowych, wprowadzenie wspólnego biletu na przejazdy
      Komunikację Miejską oraz Pociągami WKD i Kolei Mazowieckich
      (obowiązującego w całym obszarze Warszawskiego Węzła Kolejowego),
      uruchamianie nowych linii/połączeń (SKM, Tramwajowych, Autobusowych),
      wprowadzenie systemu zintegrowanego ruchu Komunikacji Miejskiej, wymiana
      przestarzałych 40-letnich tramwajów na fabrycznie nowe w 100%
      niskopodłogowe.

www.skm.iwonkot.livenet.pl ---> SKM WARSZAWA
      www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=179 ---> BKM WARSZAWA
      www.um.warszawa.pl ---> UM WARSZAWA
    • wiksadyba1 Uwaga - do settembiniego i innych warszawofobów:) 07.10.05, 20:14
      Tysiące różnych mądrali podaje słynny argument, że miasto Warszawa konsumuje
      wpływy podatkowe z całego kraju, które w Warszawie płacą bezproduktywne
      centralne firm od dochodów wypracowanych w całym kraju<

Polecam moi szanowni milusińscy lekturę następującego materiału:

www.abc.com.pl/serwis/du/1998/0983.htm

Polecam szczególnej uwadze art. 7 w.w ustawy, jak również Settembriniemu,
      który uważał, że dotacje celowe liczy się od PKB lekturę Działu 4, rozdział 1.
      Przy okazji Settembrini pytał mnie (ma w koncu prawo nie znać ustroju W-wy, ja
      sam się w tym kretyniźmie ledwo orientuję), czy 3, 4 % udziału CIT w dochodzie
      Warszawy dotyczy gminy, czy powiatu. Otóż, zapomniałem wtedy napisać, mea
      culpa, że wpływy z podatku do dla osób prawnych nie stanowią w ogóle dochodu
      powiatu (no chyba, że ostatnio coś się zmieniło).

Żeby nie było, że atakuję kogoś ad personam. Sądząc po nicku ten Settembrini
      może być naprawdę fajnym gościem. Cóż - amicus Plato sed maior amicus veritas...

Najgorzej że wyszedłem na jakiegoś zaprzysięgłego obrońcę Warszawy. Niech
      będzie, że jestem adwokatem diabłą;)))))) A serio to uważam, że to miasto i
      obowiązujący scentralizowany ustrój mają własnych 1000 i jeden wad i to
      wystarczy, po co przypisywać jeszcze wymyślone???
      • settembrini Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 21:37
        jesli juz uzywasz konkretnych nickow, to pofatyguj sie prosze i siegaj do
        tekstow ujednoliconych, swieze dzienniki ustaw nie kąsają

USTAWA
        z dnia 13 listopada 2003 r.
        o dochodach jednostek samorządu terytorialnego
        (Dz. U. z dnia 29 listopada 2003 r.)
        art. 5
        2. Wysokość udziału we wpływach z podatku dochodowego od osób fizycznych, od
        podatników tego podatku zamieszkałych na obszarze powiatu wynosi 10,25 %.
        3. Wysokość udziału we wpływach z podatku dochodowego od osób prawnych, od
        podatników tego podatku, posiadających siedzibę na obszarze powiatu, wynosi 1,40 %.
        • settembrini Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 21:44
          i jeszcze jedno, nie jestem zadnym warszawofobem. po prostu azjatycki
          centralizm, ktorego wbrew woli warszawiakow, to miasto jest zywym przykladem,
          wzbudza we mnie gleboka niechec. a teksty, ktorych w tym watku wiele mozna
          dostrzec, o tym jak dzielni warszawiacy pracuja na cala niewdzieczna polske, sa
          po prostu zalosne i dajace wiele do myslenia. ja na szczescie pochodze z innej
          kultury stosunku panstwa do obywateli.
          • wiksadyba1 Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 22:52
            settembrini napisał:

> i jeszcze jedno, nie jestem zadnym warszawofobem. po prostu azjatycki
            > centralizm, ktorego wbrew woli warszawiakow, to miasto jest zywym przykladem,
            > wzbudza we mnie gleboka niechec. a teksty, ktorych w tym watku wiele mozna
            > dostrzec, o tym jak dzielni warszawiacy pracuja na cala niewdzieczna polske,
            sa
            > po prostu zalosne i dajace wiele do myslenia. ja na szczescie pochodze z innej
            > kultury stosunku panstwa do obywateli.

Ok, może nie jesteś. Chociaż jakbym powrócił do tej rozmowy, to dałoby się
            trochę znaleźć, choćby te naciągane interpretacje co do pozycji W. w
            rankingu "globalnych miast" na zasadzie ewidentej próby znalezienia
            jakiegokolwiek argumentu, żeby pogrążyć nieszczęsna stolycę i odmówić jej
            jakichkolwiek atutów. Ale nie będę wracał, bo zaraz zbieram sie w gości.

Nie jestem też szczególnym warszawofilem. Jeżeli jednak czujesz się urażony tym
            warszawofobem, w dowód pokuty zmieniami nick na "Adrian Leverkuhn":)))
            >
          • wiksadyba1 jeszcze końcąc 08.10.05, 14:09
            settembrini napisał:

> i jeszcze jedno, nie jestem zadnym warszawofobem. po prostu azjatycki
            > centralizm, ktorego wbrew woli warszawiakow, to miasto jest zywym przykladem,
            > wzbudza we mnie gleboka niechec. a teksty, ktorych w tym watku wiele mozna
            > dostrzec, o tym jak dzielni warszawiacy pracuja na cala niewdzieczna polske,
            sa
            > po prostu zalosne i dajace wiele do myslenia. ja na szczescie pochodze z innej
            > kultury stosunku panstwa do obywateli.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=30072689&wv.x=2&a=30102484
            No właśnie - ale jednak w.w posty są bardzo populistyczne, ledwie śmiem już
            zapytać o tę enigmatyczną "kulturę stosunku państwa do obywateli" (np. czy to
            kultura określonego regionu, czy inny stan świadomości). Pisanie ogólników
            o "życiu kosztem innych regionów" jest dokładnie tym samym co pisanie
            o "pracowaniu na niewdzięczną Polskę". "Warszawski megaloman" zakładając, że ma
            przyzwoitą wiedzę, poda na poparcie nieproporcjonalny do liczby ludności udział
            w tworzeniu PKB (o. 15% przy 5% mieszkańców) - chyba jeszcze wyższa rozpiętość
            niż po wojnie na G. Śląsku, nie licząc pierwszych lat odbudowy kraju, powoła
            potwierdzane przez wszystkich, którzy mają skalę porównawczą, fakty, o skrajnej
            różnicy tempa pracy, wymagań itd. między rzekomo "leniwą" Warszawą a resztą
            kraju. Taki w-wiak jednocześnie zapomni, że scentralizowany system rządzenia
            państwem, pozbawiać może inne ośrodki przysłowiowych "wędek" dzięki którym
            mogłyby w większym stopniu partycypować w rozwoju PKB. Ale twierdzenia o
            bezproduktywnej Warszawie, którą utrzymuje cała Polska i że bez
            centralizmu "stolyca" by upadła (ja widzę wiele przesłanek wskazujących na to,
            że nie obawiałbym się losu W-wy przy decentralizacji, natomiast znacznie
            bardziej niepewny mógłby być los np. Górnego Śląska, to ciekawy temat na osobą
            rozmowę) to co najmniej identyczny populizm, tyle że w przeciwną stronę.

Tak więc patrząc z perspektywy dzisiejszego słonecznego dnia (mam nadzieję, że
            w tw. okolicy równie sympatycznie) uważam wczorajszy atak:) za w pewnej mierze
            usprawiedliwiony. Po prostu, jeżeli w ogóle poważnie traktować pisanie w
            internecie (co do tego jestem sceptyczny), to na osobach bardziej
            wykształconych ciąży większa odpowiedzialność. Jestem alergicznie wyczulony na
            populizm, który pojawia się w tekstach takich osób. Uważam to za szkodliwe
            bardziej niż np. teksty typu "hanysy won", "podlasie na Białoruś", "zalać
            warszawkę", bo może stworzyć pozory poważnej argumentacji. Ktoś np. przeczyta
            twój post i pomyśli "No tak ten Settembrini to poważny gość, on udowodnił, skąd
            warszawka ma pieniądze - głównie z podatków, które tam wpłacają firmy od zysków
            z całego kraju. Rozmawiając przez komórkę utrzymuję warszawiaków, którzy za
            moje pieniądze nie są w stanie wybudować metra":))))))) - pisałeś to kilka
            razy, twierdząc, że to oczywiste dla każdego który ma choćby przeciętną
            inteligencję i przywoitą wiedzę - no a to jednak niezbyt prawdziwa teza,
            mówiąc już tym razem bardzo eufemistycznie...>
        • wiksadyba1 Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 21:49
          Z powiatem przepraszem. Moja wina, że nie znalazłem linków do świeższych danych.

Ale liczby też nie kąsają:)

Jeszcze raz pytam, by zakończyć ten wątek:

Czy 3, 7% udziału CIT w dochodzie Warszawy, a dla porównania:

ok. 2, 5 procent w dochodzie Katowic

www.um.katowice.pl/pl/index.php - załącznik nr 2 w excelu, to
          jakakolwiek znacząca różnica, która uzasadniałaby twoją koronną tezę nt.
          udziału CIT w gospodarce Warszawy???
          • wiksadyba1 Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 22:36
            Jeszcze jedno, o tyle nie przewidziałem zmiany ustawy, którą znałem od lat, że
            chociaż - z góry to zastrzegam - nie mam nic wspólnego z żadnym urzędem
            warszawskim (kto nie chce niech nie wierzy:))), znam jako tako budżety różnych
            miast i zwiększenie udziału CIT nie spowodowało w przypadku W-wy żadnego
            istotnego wzrostu dochodów, a niby tak powinno być. W zmianie ustawy z 2003
            roku zmieniono też równocześnie zasady przekazywania świadczeń wyrównawczych
            przez bogatsze gminy na ich niekorzyść. Wystarczy porównać art. 23 w związku z
            art. 22 (liczba przeliczeniowa mieszkańców) z nowym art. 29. Dodatkowo
            wprowadzono podobną analogiczną zasadę dla powiatu.

Część równoważąca subwencji ogólnej, którą obowiązana była wpłacić Warszawado
            budżetu wyniosła ok. 500 000 mln. PLN. też nie jest to wielka kwota w skali
            miasta. Ale zwracam uwagę, że m. Katowice - podobno drugie najbogatsze miasto w
            kraju było w tym samym czasie BENEFICJENTEM z tytułu części wyrównawczej w
            niewielkiej co prawda kwocie niecałych 4 milionów PLN - tak wynika ze statystki
            urzędu w Katowicach...
    • Gość: centroprawicowiec PO uwaliło Warszawie metro... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 20:34
      PO nie ma granic w walce z przeciwnikami...
      Najpierw podłożyli Jarucką Cimoszence, teraz próbuja metro Kaczyńskiemu
      Sprawa szyta grubymi nićmi...
      Tusk. Człowiek z zasadami w d....
    • Gość: myśl-iwy dziękujemy kwa-kwa IP: *.acn.waw.pl 07.10.05, 22:56
      kwa
    • tygrys01 Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 22:58
      el_matador9 napisał:

> przysłowiowa już nieudolnośc Kaczyńskiego,Zarządu Metra i sabotaż gospodarczy
      > Hydrobudowy-6 kierowanej przez sabotażystę i ruskiego wywiadowcę Niemca
      > Dyrektora naraziło Warszawę na zapowiadaną juz wcześniej utratę 350 milionów
      > EURO dotacji unijnych.
      ======================
      Owszem jak na razie to dotacja została wstrzymana głosami PO. I to jest fakt
      bezsporny.A obwinianie Kaczora za draństwa popełnione przez partyjnych kolegów
      pana Tuska to hipokryzja do n-tej potęgi. Prawda wypłynie na wierzch ale czy
      nie za późno dla zwolennkiów uczestnika pamiętnej nocy która zapewniła rządy
      postkomunie na kilka lat.
    • Gość: Danziger a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 08.10.05, 20:44
      Komitet streujący podzielił euro nastepujaco:

1. WARSZAWA 33,9 mln euro
      2. Łódź 26,8
      3. Gdańsk 19,7
      4. Wrocław 11,9
      5. Poznań 9,1
      6. Sosnowiec 7,3

i warszawie ciągle mało?!? Jeżeli Warszawiacy chcą bardziej metro niech
      przeznaczą 33,9 mln euro na metro zamiast tych celów, które uzyskały
      finansowanie.

Twierdzenia jakoby cały naród miał obowiązek finasowania stolycy to dla mnie
      chory bełkot
      --
      Forum Gdańsk
      • wiksadyba1 Re: a warszawce ciągle mało 08.10.05, 20:56
        Gość portalu: Danziger napisał(a):

> Komitet streujący podzielił euro nastepujaco:
        >
        > 1. WARSZAWA 33,9 mln euro
        > 2. Łódź 26,8
        > 3. Gdańsk 19,7
        > 4. Wrocław 11,9
        > 5. Poznań 9,1
        > 6. Sosnowiec 7,3
        >
        > i warszawie ciągle mało?!? Jeżeli Warszawiacy chcą bardziej metro niech
        > przeznaczą 33,9 mln euro na metro zamiast tych celów, które uzyskały
        > finansowanie.

Polecam zapoznanie się z zasadami wydatkowania kasy z funduszy strukturalnych

> Twierdzenia jakoby cały naród miał obowiązek finasowania stolycy to dla mnie
        > chory bełkot
        > --
        Zgoda, to chory bełkot. Tylko kto tutaj coś takiego twierdzi?
        • Gość: Danziger Re: a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 08.10.05, 21:15
          wiksadyba1 napisał:

>
          > Polecam zapoznanie się z zasadami wydatkowania kasy z funduszy strukturalnych

Dobrze, że coś polecasz tylko co z tego?

>
          > > Twierdzenia jakoby cały naród miał obowiązek finasowania stolycy to dla m
          > nie
          > > chory bełkot
          > > --
          > Zgoda, to chory bełkot. Tylko kto tutaj coś takiego twierdzi?

Nie wiesz? Poczytaj sobie początek tego wątku.

--
          Forum Gdańsk
          • wiksadyba1 Re: a warszawce ciągle mało 08.10.05, 21:19
            Gość portalu: Danziger napisał(a):

> wiksadyba1 napisał:
            >
            >
            > >
            > > Polecam zapoznanie się z zasadami wydatkowania kasy z funduszy struktural
            > nych
            >
            >
            > Dobrze, że coś polecasz tylko co z tego?

To z tego, ze się tak nie da:)))))
            >
            > >
            > >
            • Gość: Danziger Re: a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 08.10.05, 22:29
              A kto Ci powiedział że można?

Czy ktoś z warszawki jest zdolny do zdjęcia klapek na oczach i zauważenia,
              czemu np. żadnej kasy nie dostało np. Podlasie Lubelszczyzna itp? Bo warszawka
              to egoistyczny potwór, który trzeba tępić. Jak każdą chamską odzywkę że cały
              naród ma budować stolycę. A oddajcie funkcję stolicy jak się wam nie podoba.

--
              Forum Gdańsk
              • dorsai68 Re: a warszawce ciągle mało 08.10.05, 22:43
                A może nie dostało bo wniosków nie złożyło, co?

To jak z tym Ickiem co to prosił Boga o szóstkę w totka, ale nigdy nie zagrał.
                • Gość: Danziger Re: a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 08.10.05, 22:53
                  warszawiak myśli tak, kupiłem los, zagrałem w Totka więc MUSZĘ wygrać a jak nie
                  to polecę na skargę do Marcinkiewicza wujo pomoże z ... cudzych pieniędzy

--
                  Forum Gdańsk
                  • dorsai68 Re: a warszawce ciągle mało 08.10.05, 23:24
                    Nie kolego. Warszawiak myśli, skoro opracowałem wniosek oceniony przez niezależną komisję 84/100 i z tą punktacją jestem na 5 miejscu w rankingu, to oznacza, że inne wnioski, które dostały gorsze ocen są niżej.

Tymczasem nagle okazuje się, że nie jest ważne jak dobrze przygotowało się wniosek, ale ilu ma się "kolesi" w komisji.
                    Nie wiem jak Gdańszczanie, ale Warszawiacy strasznie nie lubią takich zagrywek.
                    • Gość: Danziger Re: a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 09.10.05, 00:14
                      Gdańszczanie bardzo nie lubią gdy wszystkie pieniądze płyną dla jednego
                      kolesia, który i tak sie wydziera że mu mało i z płaczem leci na skargę.

Jak do tej pory warszwka dostaje pieniądze właśnie dzieki kolesiom i gdy
                      niezależny KKS reprezentujący cały kraj ma inne zdanie, twierdzi że to jest
                      kolesiostwo. Przegrać też trzeba z honorem. Warszwka jest jak infantylny
                      młokos, który sam nie zje ale wszystko ponadgryza aby inni nie dostali.
                      Najpierw niech warszawka zagospodaruje te fundusze które posiada z
                      wcześniejszch grabieży.

Gdańszczanie nie lubią również egoizmu, trudności trzeba pokonywać solidarnie.
                      Dla gdańszczan Polska na Gdańsku się kończy jest wiele miast i mniejszch
                      miejscowości pięknych, uroczych z tradycjami i historią, które też mają prawo
                      do rozwoju.

Gdańszczanie również nie lubią gdy zamożny kolo terroryzuje mniej zamożną
                      społeczność o dofinansowanie, jakby było jemu mało.
                      • Gość: tyrone.slothrop Re: a warszawce ciągle mało IP: *.aster.pl 09.10.05, 03:54
                        Radzę wypowiadać sie wylącznie w swoim imieniu, a nie "Gdańszczan", żeby im
                        przypadkiem nie narobić "obciachu"...
    • Gość: MiReK Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 16:54
      Niech przyjrzą się oni na paryskie lub nowo jorskie metro a zobaczą co tracą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka