Gość: Karierowitsch Do "anty-warszawiaków" IP: *.kornet.waw.pl 07.10.05, 11:03 Poczekajcie ujadacze aż wam sie zdarzy propozycja pracy w stolicy za ladnych pare tysiecy. Zobaczymy jak sie wam zmieni punkt widzenia. I jak bedziecie pomstować na nieudolne władze miasta kiedy co rano będziecie stali w korkach.... Sprawna stolica jest gwarancja rozwoju calego państwa, motłochu. Zobaczcie na Londyn, Paryż, Amsterdam. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Do "anty-warszawiaków" 07.10.05, 11:08 tak tak, już to słyszeliśmy nie raz. Dzięki temu "usprawnianiu stolicy" przykładowo taki Wrocław nie ma obwodnicy, no bo kasy zabrakło, wsio wzięła stolica. Taka wasza kulawa sprawiedliwość. U innych się wszystko sypie, ale nie szkodzi, ważne że Warszawa ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdalenax Re: Do "anty-warszawiaków" IP: 83.238.100.* 07.10.05, 11:37 Tak sie sklada ze w Wwie tez nie ma obwodnicy. Jakis rok temu Kaczor zaproponowal referendum czy Warszawiacy wola dluzsza linie metra czy obwodnice. Drugie pytanie powinno brzmiec czy zyczycie sobie Panstwo odrabania lewej czy prawej nogi :) Jezeli PO wykorzystalo sytuacje i zrobilo kuku Kaczorowi to nieladnie. Ale to ze zaden z reprezentantow miasta nie zjawil sie na glosowaniu to tez dowod na to ze ekipa Kaczynskiego ma dobro miasta po prostu w d... Ja na szczescie nie glowowalam na zadna z tych partii... Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cubalibre Re: Do "anty-warszawiaków" IP: 212.160.138.* 07.10.05, 11:48 Ciekawostka: Czytałem z rok temu raport brytyjskiej firmy consultingowej (niestety nie pamiętam dokładnie namiarów i nie mogę teraz znaleźć na necie), z którego wynika, że Warszawa dostaje za mało pieniędzy na infrastrukturę z puli ogólnokrajowej, co wpływa niekorzystnie na cały kraj - W-wa bez metra, dróg i lotniska na światowym poziomie, może przegrać walkę o główny ośrodek biznesu w tej części Europy, co zaszkodzi pośrednio całej Polsce. Nie wydaje mi się, żeby raport ten był napisany na zamówienie Kaczyńskiego. A jeśli tak - byłby to przejaw sprytu i dbałości o interes rządzonego miasta, którego bym się po kaczorze nie spodziewał:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Do "anty-warszawiaków" IP: *.retsat1.com.pl 07.10.05, 13:05 No to może działać tak by rozwijała się nie tylko stolica, lecz również inne miasta kraju. Karierowicze nie będą zjeżdżali do Warszawy to i korki będą mniejsze i mniej antagonizmów. Warszawa i tak dostanie największą część środków z projektu 1.6 ZPORR więc tragiziowanie z powodu faktu, iż nie zgarnęła wszystkiego jest co najmniej nie w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdanszcznin lokaleski artykul IP: 213.192.64.* 07.10.05, 11:20 to jest lokalny artykul,nie wiem czemu jest na str.glównej gazety.o ile jeszcze jest ogolnopolska a nie tylko stoleczna.rzetelniej byloby opisac na co pojda te pienadze, a nie tylko wymienic nazwy miast,ktore je dostaną.w gdansku np.ma za nie powstac linia tramwajowa na 50-tys. osiedle,ktorej nie mozna bylo zbudowac przez 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cubalibre Re: lokaleski artykul IP: 212.160.138.* 07.10.05, 11:53 masz rację, też mnie to drażni. Buraki z GW coraz częściej dają artykuły warszawskie (i to jeszcze dużo bardziej duperelne od tego) na pierwszą stronę, czym prowokują tylko gó..arskie przepychanki typu "stolica kontra reszta"... Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: lokaleski artykul 07.10.05, 13:29 Gość portalu: gdanszcznin napisał(a): > to jest lokalny artykul,nie wiem czemu jest na str.glównej gazety.o ile > jeszcze jest ogolnopolska a nie tylko stoleczna.rzetelniej byloby opisac na co > pojda te pienadze, a nie tylko wymienic nazwy miast,ktore je dostaną.w gdansku > np.ma za nie powstac linia tramwajowa na 50-tys. osiedle,ktorej nie mozna bylo > zbudowac przez 20 lat. To dość proste. L. Kaczyński, prezydent Warszawy, jest kandydatem na stanowisko prezydenta RP. Wielu Warszawiaków uważa, że facet fatalnie zarządza miastem (ja też, przyznaję), przegrana metra w walce o dotację to też przykład jego fatalnych rządów. Ten artykuł, to taka fotografia, co może stać sie w kraju, jeśli "nasz" prezydent zostanie i "waszym". To chyba dobrze, że poznajecie jak L. Kaczyński i jego ekipa, której spora część ma szanse na stołki w kancelarii prezydenta RP wypada w realnych warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdanszczanin Re: lokaleski artykul IP: 213.192.64.* 07.10.05, 21:45 tak, poznaje rzady kaczynskiego czy chce czy nie, bo warszawiacy juz nawet wpisuja sie na trojmiejskie fora dyskusyjne z propozycjami typu "wezcie go spowrotem". ale nie o tym mowilem. nie rob ze wszyskiego polityki. takie lokalne artykuly w krajowym serwisie pojawialy sie i przed kampania prezydencka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: lokaleski artykul IP: *.icpnet.pl 08.10.05, 18:16 > to jest lokalny artykul,nie wiem czemu jest na str.glównej gazety.o ile jeszcze jest ogolnopolska a nie tylko stoleczna.rzetelniej byloby opisac na co > pojda te pienadze, a nie tylko wymienic nazwy miast,ktore je dostaną. > W Gdansku np.ma za nie powstac linia tramwajowa na 50-tys. osiedle,ktorej nie > mozna bylo zbudowac przez 20 lat. A w Poznaiu trasa przez most sw. Rocha na która czeka 200 tys Poznaniaków, Wielkopolan i studentów Politechniki Poznańskiej, koło której będzie przebiegać nowa trasa tramwajowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MK Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.softel.elblag.pl 07.10.05, 11:21 "Wiceprezydent już poskarżył się na decyzję komitetu nowemu premierowi Kazimierzowi Marcinkiewiczowi " Hę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meks Cała Polska zapłaciła za odbudowę Warszawy IP: 193.24.200.* 07.10.05, 11:33 po wojnie. Teraz też chce wysysać kasę od innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cubalibre po pierwsze gramatyka, misiu! IP: 212.160.138.* 07.10.05, 11:56 Nie wiem, czy wiesz, ale - chyba niechcący- napisałeś, że teraz też cała Polska chce wyssać kasę od innych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retrospekt Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 11:38 skąd my to znamy, car nie winien, winni źli bojarowie, ale pan prezydent negocjuje 1 mld euro - hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MB Re: Do wyborców - Metro przepadło w głosowaniu IP: *.pkobp.pl 07.10.05, 11:39 No pięknie! Taka jest własnie operatywność kandydata Kaczyńskiego! Wyborcy, zwróccie uwagę na ten drobny szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
n21 KTO NAPISAŁ TEN LEAD NA ZEUSA? 07.10.05, 11:49 Krótko o meritum, potem o stylu tekstu. a/ Dziękujemy urzędnikom Lecha K. za ten ”prezent”! Dlatego uważam, że skoro pan Lech zaczął rządzić Warszawą to niech dzieła godnie dokończy i nie ucieka w prezydenta RP. Z tego powodu nie głusuję na Pana K. on ma jeszcze parę spraw do zakończenia w Warszawie. b/ Do napisania komentarza skoniło mnie zupełnie coś innego. Chciałem zapytać panią redaktor prowadzącą Agatę Ż. czy rozumie lead tego tekstu. Rozumiem, że chciała się popisać erudycją, ale niech weźmie pod uwagę fakt, że niektórzy są znacznie głupsi od niej i nie ”rozumią” takich wyrafinowanych stylistycznych figur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: KTO NAPISAŁ TEN LEAD NA ZEUSA? IP: *.jsn.osi.pl 07.10.05, 15:38 No właśnie ja też nie rozumiem takich wyrafinowanych stylistycznych figur a zwłaszcza lead'u (trudne słowo, nie wiem czy dobrze napisałem)chociaż myślałem, że jestem erudytą (jeszcze trudniejsze słowo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_bigos a jeszcze wczorakj w debacie Kaczyński chciał się IP: 213.17.140.* 07.10.05, 12:05 założyć z Tuskiem, że dotacja będzie, szkoda, że Tusk się nie założył... Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 12:09 zabrać Łodzi, zabrać Poznaniowi czy Gdańskowi, bo warszawski Pan musi wozić dupę metrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neutrino Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 07.10.05, 12:41 Nie widze tu nieudolnosci Kaczynskiego. Widze natomiast podstep i wredne zachowanie ludzi SLD i PO. Wredne bo stracimy my, mieszkancy. Oni chcieli tylko dokopac Kaczynskiemu. Mial racje I.J.Paderewski: zrobic dla Polski - tak, z Polakami - nie!. Natomiast Aleksander Fredro mowil: Polacy maja niezwykla zdolnosc stawiania miernotom pomnikow a talenty - wbijac w bloto. Gdy po wielu latach rozkradania stolicy przyszedl czlowiek, ktory probuje zrobic cos wartosciowego i ma juz sporo sukcesow - miernoty czuja sie zagrozone i musza go wcisnac w bloto. I, jak w historii czesto bywalo, moze im sie udac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 13:15 Gość portalu: neutrino napisał(a): > Mial racje I.J.Paderewski: zrobic dla Polski - tak, z > Polakami - nie!. Dużo wcześniej powiedział to Wielopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 13:35 Gdyby ratusz sam nie dał dał przeciwnikom w KKS broń do ręki - 170 mln PLN, czyli 2/3 funduszy na metro niewykorzystanych w roku bieżącym,nie byłoby merytorycznych podstaw do odrzucenia wniosku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Posen Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.icpnet.pl 07.10.05, 13:36 A na czym to polegają sukcesy Kaczyńskiego? A co do reszty się zgadza, ten naród talenty wbija w błoto a premiuje miernoty: wynik wyborów to potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 12:54 W Wa-wce byłem cztery razy w życiu i już się tam więcej nie wybieram . Mam w d... całe to metro . Dzięki , nie skorzystam ! U nas od 15 lat nie mogą wyremontować chodnika przed ratuszem bo nie ma pieniędzy , a dla tego metra to nawet budżet państwa supła co roku grube miliony . Z moich podatków . Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 13:03 Nie mam wątpliwości, że KKS, w skład której wchodzą głównie przestawicie PO, SLD i PSL nie była przychylna Kaczyńskiemu. Z drugiej strony, warszawski ratusz sam dał przeciwnikom w KKS broń do ręki - 170 mln PLN, czyli 2/3 funduszy na metro niewykorzystanych w roku bieżącym. Jest październik i można już uznać za pewnik, że kwota ta nie zostanie wykorzystana. Jak więc przyznać kolejną - ogromną w skali kraju - dotację na tak prowadzoną inwestycję? Gdyby ratusz sam się nie podłożył, nie byłoby merytorycznych podstaw do odrzucenia wniosku. Możnaby wtedy z pełnym przekonaniem mówić o "spisku" czy niechęci komitetu. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 13:34 no to ja się pytam: czy przedmiotem oceny był konkretny projekt dofinansowania budowy metra (ze wskazaniem na opisane w nim zadania) ze środków UE czy też problem aktualnego wykorzystania środków na zupełnie inne zadania, nie objete projektem złozonym do oceny Ich wspólny mianownik to tylko słowo METRO. Zatem, co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 13:40 Zasady na jakich przyznawane są dotacje z UE są proste: kasa ma być wydana w 100% dokładnie na cel, którego dotyczyła w dokładnie określonym czasie. Miasto nie potrafiło wydać wielokronie niższej kwoty w prewidzianym harmonogramie, co źle świadczy o wykorzystaniu pieniędzy w przyszłości. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa WPROWADZIĆ ZAKAZ PRACY W WAWIE BEZ MELDUNKU!!!! IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 07.10.05, 13:08 ..to i metro nie bedzie potrzebne....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja} Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.range81-152.btcentralplus.com 07.10.05, 13:15 Podziekujcie ,prezydentowi W-wy.Obrotny lecz zabraklo czasu,byly wazniejsze sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
makary21 tylko warszawa? 07.10.05, 13:48 wydaje się, że warszawacy jakomieszkacy stolicy sądzą,że powinni dostać wszyskie środki fundusze itp. a na kończu niech jeszcze wprowadzą przpis mówiący, że jedynie rodowity warszawiak może pracować w warszawie. przypominaja to co sie dzialo po II Wojnie Śwatowej. Wtedy tez miedzy innymi kosztem starówki elbląskiej odbudowywano stolice. a jakoś nie pamietam, żeby potem WArszawa pomogła ElblAgowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinwarszawa Jednak chyba nie IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 07.10.05, 13:23 Oświadczenie Wiceprezydenta Sławomira Skrzypka Wczorajsza decyzja Komitetu Sterującego do Działania 1.6 ZPORR miała charakter wyłącznie polityczny. Projekt budowy I linii metra od szlaku B20 do stacji A23 wraz z torami odstawczymi i węzłem komunikacyjnym Młociny był przedstawiany w październiku 2003 roku, maju 2004 r., lipcu 2004 r. oraz czerwcu 2005 r. wysokim przedstawicielom Komisji Europejskiej i został bardzo pozytywnie oceniony. Komisja Europejska wielokrotnie wyrażała niepokój przedłużającą się procedurą oceny projektu w Polsce, uważając, iż jak najszybciej powinien on być przesłany do ostatecznego zatwierdzenia Komisji Europejskiej. Projekt uzyskał też bardzo pozytywną opinię Europejskiego Banku Inwestycyjnego jako dobrze przygotowana inwestycja, gotowa do realizacji. Ministerstwo Gospodarki i Pracy oceniło projekt jako formalnie poprawny i przekazało go do oceny merytoryczno-technicznej ekspertom współpracującym z MGiP. W wyniku tej oceny projekt uzyskał blisko 81 % możliwych do uzyskania punktów i zajął 5. miejsce w rankingu zgłoszonych projektów. To miejsce oznaczało, iż projekt powinien uzyskać dofinansowanie z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej. W wyniku decyzji politycznej Komitetu Sterującego projekt został przesunięty na ostatnie miejsce listy rankingowej, czyli został uznany za gorszy od tych, które w wyniku oceny ekspertów otrzymały 64 % możliwych do uzyskania punktów, czyli jedynie 4 punkty procentowe więcej niż wynosi minimum od którego projekt może być dofinansowany z funduszy strukturalnych. Polityczny charakter decyzji potwierdza fakt, iż wniosek o przesunięcie metra na ostatnie miejsce został zgłoszony przez wysokich przedstawicieli Platformy Obywatelskiej (Andrzej Łoś), a poparty przez przedstawicieli Sojuszu Lewicy Demokratycznej (Wiesław Maras, członek Zarządu Województwa Śląskiego). Wniosek został poparty w dyskusji również przez Olgierda Dziekońskiego – prominentnego przedstawiciela Platformy Obywatelskiej, blisko związanego z Bronisławem Komorowskim. Ten ostatni fakt dziwi tym bardziej, iż był on wiceprezydentem Warszawy, a w trakcie posiedzenia Komitetu Sterującego wystąpił przeciw interesom Warszawy. Za zgłoszonym wnioskiem przeciw metru warszawskiemu głosował również inny przedstawiciel PO – Paweł Adamowicz (prezydent Gdańska) oraz Małgorzata Ostrowska – przewodnicząca Rady Wojewódzkiej SLD w Gdańsku Sławomir Stanisław Skrzypek Zastępca Prezydenta m.st. Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARtek Re: Jednak chyba nie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 14:17 > Wczorajsza decyzja Komitetu Sterującego do Działania 1.6 ZPORR miała charakter > wyłącznie polityczny. pierdu pierdu. a właściwie pisu pisu! zawsze wygodnie jest zwalić winę na politykę. zwłaszcza w kampanii pana prezydenta stolicy po to, aby przywalić bezpośredniemu przeciwnikowi. panie skrzypek, jeśli pan mysli że uwierzę w jedno pana słowo, to się pan grubo myli. a panu łosiowi się nie dziwię - wrocław jest mu zdecydowanie bliższy niz warszawa. i pozostałym panom - z gdańska i poznania. trzeba dbać o interesy swojego regionu! tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Chcę rozbudowy linii Tramwajowych, a nie Metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 17:15 www.skm.iwonkot.livenet.pl ---> SKM WARSZAWA www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=179 ---> BKM WARSZAWA www.um.warszawa.pl ---> UM WARSZAWA Bardzo się cieszę, że rozbudowa Metra będzie znów opóźniona. Z Metra prawie nigdy nie korzystam; najczęściej podróżuję tramwajami i pociągami. Dla mnie priorytetowymi sprawami są m.in.: budowa nowych linii tramwajowych, wprowadzenie wspólnego biletu na przejazdy Komunikację Miejską oraz Pociągami WKD i Kolei Mazowieckich (obowiązującego w całym obszarze Warszawskiego Węzła Kolejowego), uruchamianie nowych linii/połączeń (SKM, Tramwajowych, Autobusowych), wprowadzenie systemu zintegrowanego ruchu Komunikacji Miejskiej, wymiana przestarzałych 40-letnich tramwajów na fabrycznie nowe w 100% niskopodłogowe. www.skm.iwonkot.livenet.pl ---> SKM WARSZAWA www.bip.warszawa.pl/informacja.asp?mn_id=179 ---> BKM WARSZAWA www.um.warszawa.pl ---> UM WARSZAWA Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Uwaga - do settembiniego i innych warszawofobów:) 07.10.05, 20:14 Tysiące różnych mądrali podaje słynny argument, że miasto Warszawa konsumuje wpływy podatkowe z całego kraju, które w Warszawie płacą bezproduktywne centralne firm od dochodów wypracowanych w całym kraju< Polecam moi szanowni milusińscy lekturę następującego materiału: www.abc.com.pl/serwis/du/1998/0983.htm Polecam szczególnej uwadze art. 7 w.w ustawy, jak również Settembriniemu, który uważał, że dotacje celowe liczy się od PKB lekturę Działu 4, rozdział 1. Przy okazji Settembrini pytał mnie (ma w koncu prawo nie znać ustroju W-wy, ja sam się w tym kretyniźmie ledwo orientuję), czy 3, 4 % udziału CIT w dochodzie Warszawy dotyczy gminy, czy powiatu. Otóż, zapomniałem wtedy napisać, mea culpa, że wpływy z podatku do dla osób prawnych nie stanowią w ogóle dochodu powiatu (no chyba, że ostatnio coś się zmieniło). Żeby nie było, że atakuję kogoś ad personam. Sądząc po nicku ten Settembrini może być naprawdę fajnym gościem. Cóż - amicus Plato sed maior amicus veritas... Najgorzej że wyszedłem na jakiegoś zaprzysięgłego obrońcę Warszawy. Niech będzie, że jestem adwokatem diabłą;)))))) A serio to uważam, że to miasto i obowiązujący scentralizowany ustrój mają własnych 1000 i jeden wad i to wystarczy, po co przypisywać jeszcze wymyślone??? Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 21:37 jesli juz uzywasz konkretnych nickow, to pofatyguj sie prosze i siegaj do tekstow ujednoliconych, swieze dzienniki ustaw nie kąsają USTAWA z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. z dnia 29 listopada 2003 r.) art. 5 2. Wysokość udziału we wpływach z podatku dochodowego od osób fizycznych, od podatników tego podatku zamieszkałych na obszarze powiatu wynosi 10,25 %. 3. Wysokość udziału we wpływach z podatku dochodowego od osób prawnych, od podatników tego podatku, posiadających siedzibę na obszarze powiatu, wynosi 1,40 %. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 21:44 i jeszcze jedno, nie jestem zadnym warszawofobem. po prostu azjatycki centralizm, ktorego wbrew woli warszawiakow, to miasto jest zywym przykladem, wzbudza we mnie gleboka niechec. a teksty, ktorych w tym watku wiele mozna dostrzec, o tym jak dzielni warszawiacy pracuja na cala niewdzieczna polske, sa po prostu zalosne i dajace wiele do myslenia. ja na szczescie pochodze z innej kultury stosunku panstwa do obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 22:52 settembrini napisał: > i jeszcze jedno, nie jestem zadnym warszawofobem. po prostu azjatycki > centralizm, ktorego wbrew woli warszawiakow, to miasto jest zywym przykladem, > wzbudza we mnie gleboka niechec. a teksty, ktorych w tym watku wiele mozna > dostrzec, o tym jak dzielni warszawiacy pracuja na cala niewdzieczna polske, sa > po prostu zalosne i dajace wiele do myslenia. ja na szczescie pochodze z innej > kultury stosunku panstwa do obywateli. Ok, może nie jesteś. Chociaż jakbym powrócił do tej rozmowy, to dałoby się trochę znaleźć, choćby te naciągane interpretacje co do pozycji W. w rankingu "globalnych miast" na zasadzie ewidentej próby znalezienia jakiegokolwiek argumentu, żeby pogrążyć nieszczęsna stolycę i odmówić jej jakichkolwiek atutów. Ale nie będę wracał, bo zaraz zbieram sie w gości. Nie jestem też szczególnym warszawofilem. Jeżeli jednak czujesz się urażony tym warszawofobem, w dowód pokuty zmieniami nick na "Adrian Leverkuhn":))) > Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 jeszcze końcąc 08.10.05, 14:09 settembrini napisał: > i jeszcze jedno, nie jestem zadnym warszawofobem. po prostu azjatycki > centralizm, ktorego wbrew woli warszawiakow, to miasto jest zywym przykladem, > wzbudza we mnie gleboka niechec. a teksty, ktorych w tym watku wiele mozna > dostrzec, o tym jak dzielni warszawiacy pracuja na cala niewdzieczna polske, sa > po prostu zalosne i dajace wiele do myslenia. ja na szczescie pochodze z innej > kultury stosunku panstwa do obywateli. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=30072689&wv.x=2&a=30102484 No właśnie - ale jednak w.w posty są bardzo populistyczne, ledwie śmiem już zapytać o tę enigmatyczną "kulturę stosunku państwa do obywateli" (np. czy to kultura określonego regionu, czy inny stan świadomości). Pisanie ogólników o "życiu kosztem innych regionów" jest dokładnie tym samym co pisanie o "pracowaniu na niewdzięczną Polskę". "Warszawski megaloman" zakładając, że ma przyzwoitą wiedzę, poda na poparcie nieproporcjonalny do liczby ludności udział w tworzeniu PKB (o. 15% przy 5% mieszkańców) - chyba jeszcze wyższa rozpiętość niż po wojnie na G. Śląsku, nie licząc pierwszych lat odbudowy kraju, powoła potwierdzane przez wszystkich, którzy mają skalę porównawczą, fakty, o skrajnej różnicy tempa pracy, wymagań itd. między rzekomo "leniwą" Warszawą a resztą kraju. Taki w-wiak jednocześnie zapomni, że scentralizowany system rządzenia państwem, pozbawiać może inne ośrodki przysłowiowych "wędek" dzięki którym mogłyby w większym stopniu partycypować w rozwoju PKB. Ale twierdzenia o bezproduktywnej Warszawie, którą utrzymuje cała Polska i że bez centralizmu "stolyca" by upadła (ja widzę wiele przesłanek wskazujących na to, że nie obawiałbym się losu W-wy przy decentralizacji, natomiast znacznie bardziej niepewny mógłby być los np. Górnego Śląska, to ciekawy temat na osobą rozmowę) to co najmniej identyczny populizm, tyle że w przeciwną stronę. Tak więc patrząc z perspektywy dzisiejszego słonecznego dnia (mam nadzieję, że w tw. okolicy równie sympatycznie) uważam wczorajszy atak:) za w pewnej mierze usprawiedliwiony. Po prostu, jeżeli w ogóle poważnie traktować pisanie w internecie (co do tego jestem sceptyczny), to na osobach bardziej wykształconych ciąży większa odpowiedzialność. Jestem alergicznie wyczulony na populizm, który pojawia się w tekstach takich osób. Uważam to za szkodliwe bardziej niż np. teksty typu "hanysy won", "podlasie na Białoruś", "zalać warszawkę", bo może stworzyć pozory poważnej argumentacji. Ktoś np. przeczyta twój post i pomyśli "No tak ten Settembrini to poważny gość, on udowodnił, skąd warszawka ma pieniądze - głównie z podatków, które tam wpłacają firmy od zysków z całego kraju. Rozmawiając przez komórkę utrzymuję warszawiaków, którzy za moje pieniądze nie są w stanie wybudować metra":))))))) - pisałeś to kilka razy, twierdząc, że to oczywiste dla każdego który ma choćby przeciętną inteligencję i przywoitą wiedzę - no a to jednak niezbyt prawdziwa teza, mówiąc już tym razem bardzo eufemistycznie...> Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 21:49 Z powiatem przepraszem. Moja wina, że nie znalazłem linków do świeższych danych. Ale liczby też nie kąsają:) Jeszcze raz pytam, by zakończyć ten wątek: Czy 3, 7% udziału CIT w dochodzie Warszawy, a dla porównania: ok. 2, 5 procent w dochodzie Katowic www.um.katowice.pl/pl/index.php - załącznik nr 2 w excelu, to jakakolwiek znacząca różnica, która uzasadniałaby twoją koronną tezę nt. udziału CIT w gospodarce Warszawy??? Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Uwaga - do settembiniego i innych warszawofob 07.10.05, 22:36 Jeszcze jedno, o tyle nie przewidziałem zmiany ustawy, którą znałem od lat, że chociaż - z góry to zastrzegam - nie mam nic wspólnego z żadnym urzędem warszawskim (kto nie chce niech nie wierzy:))), znam jako tako budżety różnych miast i zwiększenie udziału CIT nie spowodowało w przypadku W-wy żadnego istotnego wzrostu dochodów, a niby tak powinno być. W zmianie ustawy z 2003 roku zmieniono też równocześnie zasady przekazywania świadczeń wyrównawczych przez bogatsze gminy na ich niekorzyść. Wystarczy porównać art. 23 w związku z art. 22 (liczba przeliczeniowa mieszkańców) z nowym art. 29. Dodatkowo wprowadzono podobną analogiczną zasadę dla powiatu. Część równoważąca subwencji ogólnej, którą obowiązana była wpłacić Warszawado budżetu wyniosła ok. 500 000 mln. PLN. też nie jest to wielka kwota w skali miasta. Ale zwracam uwagę, że m. Katowice - podobno drugie najbogatsze miasto w kraju było w tym samym czasie BENEFICJENTEM z tytułu części wyrównawczej w niewielkiej co prawda kwocie niecałych 4 milionów PLN - tak wynika ze statystki urzędu w Katowicach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: centroprawicowiec PO uwaliło Warszawie metro... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 20:34 PO nie ma granic w walce z przeciwnikami... Najpierw podłożyli Jarucką Cimoszence, teraz próbuja metro Kaczyńskiemu Sprawa szyta grubymi nićmi... Tusk. Człowiek z zasadami w d.... Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys01 Re: Metro przepadło w głosowaniu 07.10.05, 22:58 el_matador9 napisał: > przysłowiowa już nieudolnośc Kaczyńskiego,Zarządu Metra i sabotaż gospodarczy > Hydrobudowy-6 kierowanej przez sabotażystę i ruskiego wywiadowcę Niemca > Dyrektora naraziło Warszawę na zapowiadaną juz wcześniej utratę 350 milionów > EURO dotacji unijnych. ====================== Owszem jak na razie to dotacja została wstrzymana głosami PO. I to jest fakt bezsporny.A obwinianie Kaczora za draństwa popełnione przez partyjnych kolegów pana Tuska to hipokryzja do n-tej potęgi. Prawda wypłynie na wierzch ale czy nie za późno dla zwolennkiów uczestnika pamiętnej nocy która zapewniła rządy postkomunie na kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 08.10.05, 20:44 Komitet streujący podzielił euro nastepujaco: 1. WARSZAWA 33,9 mln euro 2. Łódź 26,8 3. Gdańsk 19,7 4. Wrocław 11,9 5. Poznań 9,1 6. Sosnowiec 7,3 i warszawie ciągle mało?!? Jeżeli Warszawiacy chcą bardziej metro niech przeznaczą 33,9 mln euro na metro zamiast tych celów, które uzyskały finansowanie. Twierdzenia jakoby cały naród miał obowiązek finasowania stolycy to dla mnie chory bełkot -- Forum Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: a warszawce ciągle mało 08.10.05, 20:56 Gość portalu: Danziger napisał(a): > Komitet streujący podzielił euro nastepujaco: > > 1. WARSZAWA 33,9 mln euro > 2. Łódź 26,8 > 3. Gdańsk 19,7 > 4. Wrocław 11,9 > 5. Poznań 9,1 > 6. Sosnowiec 7,3 > > i warszawie ciągle mało?!? Jeżeli Warszawiacy chcą bardziej metro niech > przeznaczą 33,9 mln euro na metro zamiast tych celów, które uzyskały > finansowanie. Polecam zapoznanie się z zasadami wydatkowania kasy z funduszy strukturalnych > Twierdzenia jakoby cały naród miał obowiązek finasowania stolycy to dla mnie > chory bełkot > -- Zgoda, to chory bełkot. Tylko kto tutaj coś takiego twierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Re: a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 08.10.05, 21:15 wiksadyba1 napisał: > > Polecam zapoznanie się z zasadami wydatkowania kasy z funduszy strukturalnych Dobrze, że coś polecasz tylko co z tego? > > > Twierdzenia jakoby cały naród miał obowiązek finasowania stolycy to dla m > nie > > chory bełkot > > -- > Zgoda, to chory bełkot. Tylko kto tutaj coś takiego twierdzi? Nie wiesz? Poczytaj sobie początek tego wątku. -- Forum Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: a warszawce ciągle mało 08.10.05, 21:19 Gość portalu: Danziger napisał(a): > wiksadyba1 napisał: > > > > > > Polecam zapoznanie się z zasadami wydatkowania kasy z funduszy struktural > nych > > > Dobrze, że coś polecasz tylko co z tego? To z tego, ze się tak nie da:))))) > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Re: a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 08.10.05, 22:29 A kto Ci powiedział że można? Czy ktoś z warszawki jest zdolny do zdjęcia klapek na oczach i zauważenia, czemu np. żadnej kasy nie dostało np. Podlasie Lubelszczyzna itp? Bo warszawka to egoistyczny potwór, który trzeba tępić. Jak każdą chamską odzywkę że cały naród ma budować stolycę. A oddajcie funkcję stolicy jak się wam nie podoba. -- Forum Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: a warszawce ciągle mało 08.10.05, 22:43 A może nie dostało bo wniosków nie złożyło, co? To jak z tym Ickiem co to prosił Boga o szóstkę w totka, ale nigdy nie zagrał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Re: a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 08.10.05, 22:53 warszawiak myśli tak, kupiłem los, zagrałem w Totka więc MUSZĘ wygrać a jak nie to polecę na skargę do Marcinkiewicza wujo pomoże z ... cudzych pieniędzy -- Forum Gdańsk Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: a warszawce ciągle mało 08.10.05, 23:24 Nie kolego. Warszawiak myśli, skoro opracowałem wniosek oceniony przez niezależną komisję 84/100 i z tą punktacją jestem na 5 miejscu w rankingu, to oznacza, że inne wnioski, które dostały gorsze ocen są niżej. Tymczasem nagle okazuje się, że nie jest ważne jak dobrze przygotowało się wniosek, ale ilu ma się "kolesi" w komisji. Nie wiem jak Gdańszczanie, ale Warszawiacy strasznie nie lubią takich zagrywek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danziger Re: a warszawce ciągle mało IP: *.osk.pl / *.osk.pl 09.10.05, 00:14 Gdańszczanie bardzo nie lubią gdy wszystkie pieniądze płyną dla jednego kolesia, który i tak sie wydziera że mu mało i z płaczem leci na skargę. Jak do tej pory warszwka dostaje pieniądze właśnie dzieki kolesiom i gdy niezależny KKS reprezentujący cały kraj ma inne zdanie, twierdzi że to jest kolesiostwo. Przegrać też trzeba z honorem. Warszwka jest jak infantylny młokos, który sam nie zje ale wszystko ponadgryza aby inni nie dostali. Najpierw niech warszawka zagospodaruje te fundusze które posiada z wcześniejszch grabieży. Gdańszczanie nie lubią również egoizmu, trudności trzeba pokonywać solidarnie. Dla gdańszczan Polska na Gdańsku się kończy jest wiele miast i mniejszch miejscowości pięknych, uroczych z tradycjami i historią, które też mają prawo do rozwoju. Gdańszczanie również nie lubią gdy zamożny kolo terroryzuje mniej zamożną społeczność o dofinansowanie, jakby było jemu mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyrone.slothrop Re: a warszawce ciągle mało IP: *.aster.pl 09.10.05, 03:54 Radzę wypowiadać sie wylącznie w swoim imieniu, a nie "Gdańszczan", żeby im przypadkiem nie narobić "obciachu"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiReK Re: Metro przepadło w głosowaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 16:54 Niech przyjrzą się oni na paryskie lub nowo jorskie metro a zobaczą co tracą. Odpowiedz Link Zgłoś