Dodaj do ulubionych

Rewitalizacja

27.10.05, 08:36
Przed momentem przeczytałem artykulik o planach rewitalizacji w naszym
pięknym mieście - między innymi Marszałkowska, Foksal (11). Nie wiem co o tym
sądzić. Proszę o opinię ekspertów :)
Obserwuj wątek
    • jarekzielinski Re: Rewitalizacja 27.10.05, 20:43
      Tak, mam przed sobą artykuł z "Życia" - jak zwykle trochę tu galimatiasu. Ale
      po kolei.
      Marszałkowska 41 - jest O.K., bałem się, że wyburzą - dodatkowe piętro (jak
      widać na obrazku) da się przełknąć. Detal da się dość wiernie odtworzyć, mimo
      że usunięto go jeszcze przed wojną, ale są zdjęcia.
      Marszałkowska 45 - dziwne! To ten dom zasłonięty przez socreal, wykwaterowany i
      wybebeszony. Przecież miał być zburzony już w zeszłym roku!
      Foksal 11 - jasne, O.K., choć bardziej bym się cieszył z 13 i 15, ale tam jest
      chyba prywatny inwestor.
      29 listopada - szczerze mówiąc, nie wiem o jakie trzy bloki chodzi - mam
      nadzieję, że o jakąś gomułkowską tandetę.
      Krakowskie Przedmieście 6 i 10. Pierwszy budynek to atrapa - tylko przejazd z
      wrotami jest oryginalny. Przy okazji rewaloryzacji można by poprawić fasadę.
      Nie wierzę, aby było możliwe przywrócenie stanu sprzed 1944 (wielka kamienica
      eklektyczna Oranowskich autorstwa F. Braumana), ale raczej z XVIII w. - tę ma
      przypominać stan obecny, ale bardzo niedokładnie, brak np. zwieńczenia z
      trójkątnym frontonem.
      Dom nr 10 - przydałoby się uzupełnić dekorację fasady - kilku elementów nie
      odtworzono po 1944.
      Al. Jerozolimskie 59 - rzeczywiście, dom z 1860 r. (najstarszy w Alejach!)
      przed wojną miał wysokość pięciu pięter, ale pierwotnie tylko dwa; trzy,
      tarasowo cofające się piętra, nadbudowano w XX w. Obecnie jest trzypiętrowy.
      Freta 39 - obecny wygląd kamienicy to wykwit czystej fantazji autorów odbudowy,
      na zapleczu jednak są dwie oficyny (rzadkość na Nowym Mieście) dochodzące do
      Koźlej (tam jest wejście do nieodżałowanego "Le Madame"). Świetne miejsce na
      pasaż! Pzdr.
      • maktub Re: Rewitalizacja 28.10.05, 08:41
        Faktycznie z Marszałkowską 45 to "interesujący" pomysł. Najlepszym wyjściem
        byłoby wyburzenie fragmentu MDM-u i odtworzenie budynku w całej okazałości wraz
        z ogrodem :). A na poważnie, to może zrobią tam jakieś małe muzeum - w sumie
        jest to jeszcze kawałek budynku.
        pzdr
        • eela Re: Rewitalizacja 28.10.05, 15:12
          Mnie kiedyś bardzo rozbawiło, gdy przeczytałam poważny wywód, że ta kamienica stoi w złym miejscu. Piszący jakby zapomniał, że MDM była wybudowana później. :-)
          • sluzewiaczek Osobiście zajmowałem się Marszałkowską 45 28.10.05, 16:29
            O tej kamienicy jest głośno na forum od 2 lat, wieć napiszę tylko streszczenie.
            Osobiście walczyłem o zachowanie tej kamienicy, nie tylok z powodu tego, że
            miała rewelacyjnie zachowaną elewacje, ale także dlatego, że jako jedna z
            nielicznych przy dawnej Marszałkowskiej, była cofnięta od osi ulicy. Kamienicę
            udało się uratować przy współpracy z prof. Olszewskim, który jako członek
            Komisji Konserwatorskiej, wydał opinię o zachowanie obiektu. Od tamtego czasu
            ZGN poszukuje inwestora, chętnego zainwestować w ten budynek. Obecnie plany
            zakładają chyba polączenie tego budynku na podwórzu z wydlużoną kamienicą przy
            Marszałkowskiej 41 i stworzenie jednego obiektu.
            • allgau Re: Osobiście zajmowałem się Marszałkowską 45 28.10.05, 20:34
              Prof. Olszewski nie jest członkiem Wojewódzkiej Komisji Konserwatorskiej, co do
              Marszałkowskiej 45 to kol. Zieliński ma złe informacje o rozbiórce, jedybną
              zasługą ex szefa ZDK dzisiejszego ZGN w Śródmeiściu było wstrzymanie tej
              rozbiórki, przeciwnikami tej kamienicy , czyli UB-ekami z MDM-u bym się nie
              przejmował, co do wskazówek natury architektonicznej kol. Zielińskiego to tu
              bym był ostrożny, "dorobek" kolego choćby na Mariensztacie jest żałosny,
              historycy (i to nie sztuki ani architektury) nie powinni zastępować onych
              historyków sztuki i w końcu architektów także, a prosiłbym takze kol.
              Zielińskiego żeby wybił sobie z głowy proponowanie i to za pieniądze inwestorom
              szkalnych czap na zabytkach, bo nalezy się forumowiczom info, że pomysł owej
              czapy na pl. Zbawiciela jest autorstwa kol. Zielińskiego, który swego czasu
              ochoczo współpracował z skompromitowanym i skorumpowanym konserwatorem
              Wojciechowskim
    • kosaciec Re: Rewitalizacja 28.10.05, 20:17
      www.praga-pn.waw.pl/index.php/pragapn/strona/zycie_dzielnicy/rewitalizacja_pragi
      co wy na to?
      • miszka44 Re: Rewitalizacja 29.10.05, 14:47
        Jak na lato :-)
        Bardzo mnie cieszy każdy odremontowany kawałek Pragi. Ale tak całkiem
        interesownie chciałbym, żeby inwestycje pojawiły się też na Wileńskiej,
        Inżynierskiej, Stalowej. Nowa Praga ma chyba nawet większy potencjał.
        Subiektywne to spojrzenie, rzecz jasna.

Pzdr
        M44
        Warszawa subiektywnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka