maktub 27.10.05, 08:36 Przed momentem przeczytałem artykulik o planach rewitalizacji w naszym pięknym mieście - między innymi Marszałkowska, Foksal (11). Nie wiem co o tym sądzić. Proszę o opinię ekspertów :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarekzielinski Re: Rewitalizacja 27.10.05, 20:43 Tak, mam przed sobą artykuł z "Życia" - jak zwykle trochę tu galimatiasu. Ale po kolei. Marszałkowska 41 - jest O.K., bałem się, że wyburzą - dodatkowe piętro (jak widać na obrazku) da się przełknąć. Detal da się dość wiernie odtworzyć, mimo że usunięto go jeszcze przed wojną, ale są zdjęcia. Marszałkowska 45 - dziwne! To ten dom zasłonięty przez socreal, wykwaterowany i wybebeszony. Przecież miał być zburzony już w zeszłym roku! Foksal 11 - jasne, O.K., choć bardziej bym się cieszył z 13 i 15, ale tam jest chyba prywatny inwestor. 29 listopada - szczerze mówiąc, nie wiem o jakie trzy bloki chodzi - mam nadzieję, że o jakąś gomułkowską tandetę. Krakowskie Przedmieście 6 i 10. Pierwszy budynek to atrapa - tylko przejazd z wrotami jest oryginalny. Przy okazji rewaloryzacji można by poprawić fasadę. Nie wierzę, aby było możliwe przywrócenie stanu sprzed 1944 (wielka kamienica eklektyczna Oranowskich autorstwa F. Braumana), ale raczej z XVIII w. - tę ma przypominać stan obecny, ale bardzo niedokładnie, brak np. zwieńczenia z trójkątnym frontonem. Dom nr 10 - przydałoby się uzupełnić dekorację fasady - kilku elementów nie odtworzono po 1944. Al. Jerozolimskie 59 - rzeczywiście, dom z 1860 r. (najstarszy w Alejach!) przed wojną miał wysokość pięciu pięter, ale pierwotnie tylko dwa; trzy, tarasowo cofające się piętra, nadbudowano w XX w. Obecnie jest trzypiętrowy. Freta 39 - obecny wygląd kamienicy to wykwit czystej fantazji autorów odbudowy, na zapleczu jednak są dwie oficyny (rzadkość na Nowym Mieście) dochodzące do Koźlej (tam jest wejście do nieodżałowanego "Le Madame"). Świetne miejsce na pasaż! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: Rewitalizacja 28.10.05, 08:41 Faktycznie z Marszałkowską 45 to "interesujący" pomysł. Najlepszym wyjściem byłoby wyburzenie fragmentu MDM-u i odtworzenie budynku w całej okazałości wraz z ogrodem :). A na poważnie, to może zrobią tam jakieś małe muzeum - w sumie jest to jeszcze kawałek budynku. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Rewitalizacja 28.10.05, 15:12 Mnie kiedyś bardzo rozbawiło, gdy przeczytałam poważny wywód, że ta kamienica stoi w złym miejscu. Piszący jakby zapomniał, że MDM była wybudowana później. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sluzewiaczek Osobiście zajmowałem się Marszałkowską 45 28.10.05, 16:29 O tej kamienicy jest głośno na forum od 2 lat, wieć napiszę tylko streszczenie. Osobiście walczyłem o zachowanie tej kamienicy, nie tylok z powodu tego, że miała rewelacyjnie zachowaną elewacje, ale także dlatego, że jako jedna z nielicznych przy dawnej Marszałkowskiej, była cofnięta od osi ulicy. Kamienicę udało się uratować przy współpracy z prof. Olszewskim, który jako członek Komisji Konserwatorskiej, wydał opinię o zachowanie obiektu. Od tamtego czasu ZGN poszukuje inwestora, chętnego zainwestować w ten budynek. Obecnie plany zakładają chyba polączenie tego budynku na podwórzu z wydlużoną kamienicą przy Marszałkowskiej 41 i stworzenie jednego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
allgau Re: Osobiście zajmowałem się Marszałkowską 45 28.10.05, 20:34 Prof. Olszewski nie jest członkiem Wojewódzkiej Komisji Konserwatorskiej, co do Marszałkowskiej 45 to kol. Zieliński ma złe informacje o rozbiórce, jedybną zasługą ex szefa ZDK dzisiejszego ZGN w Śródmeiściu było wstrzymanie tej rozbiórki, przeciwnikami tej kamienicy , czyli UB-ekami z MDM-u bym się nie przejmował, co do wskazówek natury architektonicznej kol. Zielińskiego to tu bym był ostrożny, "dorobek" kolego choćby na Mariensztacie jest żałosny, historycy (i to nie sztuki ani architektury) nie powinni zastępować onych historyków sztuki i w końcu architektów także, a prosiłbym takze kol. Zielińskiego żeby wybił sobie z głowy proponowanie i to za pieniądze inwestorom szkalnych czap na zabytkach, bo nalezy się forumowiczom info, że pomysł owej czapy na pl. Zbawiciela jest autorstwa kol. Zielińskiego, który swego czasu ochoczo współpracował z skompromitowanym i skorumpowanym konserwatorem Wojciechowskim Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Rewitalizacja 28.10.05, 20:17 www.praga-pn.waw.pl/index.php/pragapn/strona/zycie_dzielnicy/rewitalizacja_pragi co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Rewitalizacja 29.10.05, 14:47 Jak na lato :-) Bardzo mnie cieszy każdy odremontowany kawałek Pragi. Ale tak całkiem interesownie chciałbym, żeby inwestycje pojawiły się też na Wileńskiej, Inżynierskiej, Stalowej. Nowa Praga ma chyba nawet większy potencjał. Subiektywne to spojrzenie, rzecz jasna. Pzdr M44 Warszawa subiektywnie Odpowiedz Link Zgłoś