Dodaj do ulubionych

Przebudują Stare Miasto

12.11.05, 07:52
wreszcie...
...Stare Miasto wpisano na listę światowego dziedzictwa UNESCO, by je chronić
w takim, a nie innym stanie. Tymczasem panuje dziwna presja, by zrobić z niej
dzielnicę rozrywkową. To absolutnie niepotrzebne...

moze wreszcie ktos cos zrobi z ta 'czarna dziura' w centrum wwy. jak
zwykle 'absolutnie niepotrzebne' dla garstki lokatorow sasiednich kamienic.
Moze wreszcie jakies prawdziwe zycie zagosci na starowce a nie tylko bogaci
turysci...
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomasz Racja!!! IP: *.studentenheim.uni-tuebingen.de 12.11.05, 10:16
      Kompletnie sie zgadzam! Na starowke powinno wrocic zycie, i to do kazdego jej
      kata, a takim zapomnianym katem jest wlasnie Lapidarium! Jesli powstana tam
      kino i kawiarnia w takim koncepcie, jaki zaklada Muzeum, to niech sie lokatorzy
      nie martwia o halas - to bedzie miejsce kultury, a nie pub dla pijanych
      podrostkow! Dobry pomysl! Mam nadzieje, ze juz niedlugo bede sie tam mogl
      wybrac :)
    • Gość: Góść Odpowiedź sąsiadki IP: *.adsl-s.telecom.sk 12.11.05, 10:17
      A dlaczego musi być szklany dach: co będzie w lecie, jak będzie gorąco: gdzie
      wtedy będą się odbywały te przyjemne koncerty pod gołym niebem? Nie można by
      było odnowić muzealne budynki *w środku*, żeby przyciągały wiecej
      zwiedzających, a nie psuć przestrzeń Warszawy dalej z jakimś głupim szklanym
      dachem? Na pewno nie będzie pasował do staromiejskiego krajobrazu, który z
      pewnością *powinien* zostać staromiejski, dlatego właśnie jest szczególny. Od
      kiedy są szlane dachy elementem historycznego zabudownictwa? Przecież gdybym ja
      chciała nawet wymienić moje stare okna na Starówce na plastykowe (ale zrobione
      w starym stylu) nie dostałabym zgody
      • lewe_oko Re: Odpowiedź sąsiadki 12.11.05, 11:42
        Szklany dach może faktycznie nie jest najlepszym pomysłem, ale sama inicjatywa
        jest swietna. W całej Europie życie kawiarniano-kulturalne toczy się na Starym
        Mieście, tylko u nas jest inaczej. Ten pomysł ma to szanse zmienić. Rozumiem
        ludzi, którzy chcą mieć spokój - ja też go cenię, dlatego nigdy nie kupiłabym
        mieszkania na Starym Mieście. Cicho i spokojnie to powinno byc w kwartałach z
        głowną funkcją mieszkaniową, Starówka ma inne zadanie. To chore by porównywać
        Stare Miasto do innych dzielnic, jeśli mieszkańcy chcą spokoju, niech
        przeprwadzą się np. na Żoliborz. Cały ten artykulik śmieszny i pisany chyba na
        zamówienie wspolnoty mieszkańców...
    • Gość: antama Re: Przebudują Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 11:00
      Podpis pod zdjęciem w mojej Gazecie (wydanie papierowe) wskazuje ul.
      NOWOWIEJSKĄ, która ma się nijak do Starego Miasta. Błagam, niech chociaż w
      Stołecznej pracują ludzie, którzy znają Warszawę.
      • Gość: Agusia Antama - kup okulary! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 11:09
        Widać, że po przebalowanej nocy kiepsko widzisz. NOWOMIEJSKA, a nie
        NOWOWIEJSKA widnieje pod zdjęciem. Przetrzyj oczęta, jesteś padnięta.
        • Gość: ANTAMA Re: Antama - kup okulary! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 11:28
          Dzieciatko trochę spokojniej, łagodniej i kulturalniej. Dałam opinię do podpisu
          pod zdjęciem w Gazecie Stołecznej, którą zakupiłam w kiosku czyli do "wydania
          papierowego" - bo takie też istnieją.
          Pozdrawiam i życzę pobytu w Krainie Łagodności.
          • jaa_ga Rzeczywiście... 12.11.05, 13:52
            ...w papierowym wydaniu jest ul. NowoWIEjska :)
            • Gość: Michał Wstyd IP: *.eranet.pl 12.11.05, 22:37
              Nic dodać, nic ująć...

Pozdrawiam
              Michał
        • Gość: Adam Re: Antama - kup okulary! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 15:24
          Agusia, ale nie masz racji. Zwróciłem uwagę na to ja i moja babcia; w Gazecie
          papierowej rzeczywiście jest Nowowiejska! Smutne, ale prawdziwe!
    • Gość: Andrus Re: Przebudują Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 20:40
      Uważam, że nikt nigdzie nie jeżdzi, żeby oglądać szklane konstrukcje. Nie mamy
      tak wiele do pokazywania w Warszawie, a turyści przychodzą na Stare Miasto po
      to by zobaczyć stare kamienniczki, bruk na ulicach, pelargonie w oknach,
      dorożki i kataryniarzy. Jeśli chcemy zamienić Stare Miasto w następny szkalny
      wymysł, to droga do tego z pewnościa wiedzie przez tego typu inwestycje.

Tyle, że należy się zastanowić zanim zniszczy się urok tego miejsca. Budujmy
      szklane dachy gdzie indziej np. w Centrum, ale proszę zostawmy Starówkę w
      spokoju.

• Gość: eurofanatik Re: Przebudują Stare Miasto IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.11.05, 05:42
        Gość portalu: Andrus napisał(a):

> Uważam, że nikt nigdzie nie jeżdzi, żeby oglądać szklane konstrukcje.

Czytajac takie teksty boje sie, ze pekne ze smiechu! :))))
    • Gość: mijau bujda na resorach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 20:52
      "Stare Miasto wpisano na listę światowego dziedzictwa UNESCO, by je chronić
      w takim, a nie innym stanie" to największa bzdura jaką w życiu słyszałem. Stare
      Miasto wpisano na listę światowego dziedzictwa UNESCO bo jest absolutnie
      wyjątkowym modelem odbudowy całkowicie zniszczonego zabytku. Stare Miasto to
      współczesna skorupa w starym stylu - wnętrza całych kwartałów a nie tylko
      kamieni zostały całkowicie uwspółcześnione. Kiedy tę dzielnicę budowano nazwana
      została "robotniczą dzielnicą mieszkaniową". UNESCO chroni właśnie to -
      skorupę, która nie zostanie w żaden sposób naruszona przez rozbudowę Muzeum. Co
      więcej - rozbudowa mieści się doskonale w logice odbudowy - ten projekt jest w
      100% zgodny z tym za co UNESCO tak nas uhonorowało.
      • faun Re: bujda na resorach 17.11.05, 23:43
        >>UNESCO chroni właśnie to - skorupę, która nie zostanie w żaden sposób
        naruszona przez rozbudowę Muzeum. Co więcej - rozbudowa mieści się doskonale w
        logice odbudowy - ten projekt jest w 100% zgodny z tym za co UNESCO tak nas
        uhonorowało.<<

Wlasnie zamierzalem napisac dokladnie to samo, ale mijal mnie uprzedzil. Swieta
        racja, nic dodac nic ujac. Krytycy i krytykanci, najpierw co nieco poczytajcie,
        przetrzyjcie oczy i uwaznie sie rozejrzyjcie.
    • Gość: easy Re: Przebudują Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:09
      Fajny pomysł, może trochę ożywi Stare Miasto.
    • Gość: Greg Re: Przebudują Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 23:44
      Kolejny koszmarny pomysł władz miasta! jak długo pozwoliny na jego
      obrzydzanie !?
      • Gość: caliostro Re: Przebudują Stare Miasto IP: *.eranet.pl 14.11.05, 00:54
        Żadna inwestycja w naszym mieście nie może się odbyć bez głosu "zaniepokojonych
        sąsiadów". A Starówka nie jest dzielnicą willową, tylko centrum turystycznym
        Warszawy. Na marginesie - pan, który protestuje przeciwko zabudowie lapidarium,
        sam prowadzi w swojej kamienicy hotel, a nie karmi gołębie na balkonie...
    • Gość: caliostro Re: Ponury relikt bolszewii . IP: *.eranet.pl 14.11.05, 00:53
      Żadna inwestycja w naszym mieście nie może się odbyć bez głosu "zaniepokojonych
      sąsiadów". A Starówka nie jest dzielnicą willową, tylko centrum turystycznym
      Warszawy. Na marginesie - pan, który protestuje przeciwko zabudowie lapidarium,
      sam prowadzi w swojej kamienicy hotel, a nie karmi gołębie na balkonie...
    • Gość: Emeryt Przebudują Stare Miasto IP: *.acn.waw.pl 14.11.05, 04:43
      Fantastyczny pomysł, mam nadzieję, że pomimo tradycyjnych protestów naszych
      wiecznie niezadowolonych rodaków, uda się go zrealizować. Starówka powinna
      zdecydowanie odżyć.
    • Gość: eurofanatik Re: Przebudują Stare Miasto IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.11.05, 05:39
      Starowka powinna byc dzielnica rozrywkowa gdzie zycie wrze od rana do poznej nocy. Jezeli komus sie nie podoba muzyka i zabawa to niech sie przeprowadzi do Sulejowka (nie obrazajac tej dzielnicy).
      • linbrethil Re: Przebudują Stare Miasto 16.11.05, 22:27
        to co mi się najbardziej podoba w naszej starówce to jej urok i atmosfera (no
        poza rynkiem, w którym jest pełno różnych parasoli itp (-: )Jak tam przychodzę
        to po to, żeby właśnie poczuć tę atmosferę... Nie mam nic przeciwko starówce
        jako centrum kulturalnego, ale z umiarem i sensem... Podoba mi się pomysł
        kawiarni, kino wydaje mi się średnio potrzebne, szklany dach to dla mnie
        wybitnie chybiony pomysł... (-:

Jeśli chodzi o mieszkańców... Bardzo nie lubię tekstów typu: "jeśli coś Ci się
        nie podoba to się wyprowadź"... Ci mieszkańcy byli tam jeszcze zanim muzeum
        wpadło na pomysł zmian i uważam, że powinno się brać ich zdanie pod uwagę...
        • Gość: kargen Re: Przebudują Stare Miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 09:17
          Problem polega na tym, że ci mieszkańcy po pierwsze nie mają prawa czepiać się
          nie swojej własności (to tak jak by Twój sąsiad miał pretensje że do Twojego
          ogródka pada deszcz), a po wtóre, tego szklanego zadaszenia ma nie być widać z
          samego rynku, a jedyunie z samego lapidarium. Pan Wajzer wybił sobie okna w
          zabytkowej kamienicy, konserwatora nie pytał, a teraz smie głos podnosić?! To
          dopiero jest skandal! Nowoczesne muzeum (od środka, nie od zewnątrz bo to
          zakłada projekt), jest przyszłoscią Starówki, a temu chyba nikt nie
          zaprzeczy... pozdrawiam
    • sebpl Ludzie, ludzie sensacyja... tylko u nas!!!!!! 18.11.05, 04:22
      Brawo Wyborcza. Gazeta dotarła do planów, które są dyskutowane w Muzeum od
      trzech lat! (wizje od pięciu). Niech żyje niezalezna prasa i prężni
      dziennikarze. Ufff... aż się spociłem z tych emocji. Czytam sobie spokojnie
      stołeczną, a tu raptem taki NEWS!!!!

Pomysł dobry. Wart zrealizowania. Zrealizują - ocenimy (na razie nie ma co
      rozdzierać szat).

A może Stołeczna by tak opisała co się stało z figurą Matki Boskiej
      (cmentarnej) na tyłach katedry, bo jej niespodziewane zniknięcie mnie troszkę
      zaniepokoiło.

P.S. Dla redachtorów szacownego pisma podpowiadam, że chodzi o ulice/placyk
      Kanonią (zwaną również Kanoni - czyli tam gdzie dzwon Daniela Tyma).
      • warszawiak2 Re: Ludzie, ludzie sensacyja... tylko u nas!!!!!! 19.11.05, 10:42
        Figura razem z postumentem poszła do konserwacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka