Dodaj do ulubionych

Złote Tarasy podbijają świat

18.11.05, 02:04
Hmmmm, napompowany betonowy tort wbity w samo centrum i odseparowany od
tkanki miasta. To ma byc swiatowa rewelacja???
Obserwuj wątek
    • siskom_tak Złote Tarasy podbijają świat 18.11.05, 02:09
      Szkoda wielka, że z tą inwestycja wiazał się skandal z Przyjaznym Miastem oraz spory formalno-prawne właścicieli gruntów.
      Inwestycja jest przez to sporo spóźniona, a Warszawie nie przydało to dobrej marki.

Czekamy jednak z niecierpliwością na zakonczenie budowy.
      Przynajmniej są dobre złego początki.
      • Gość: goja Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: 195.42.249.* 18.11.05, 08:53
        'dobre zlego poczatki' to znaczy, ze na pocztaktu wyglada dobrze a potem
        katastrofa czy tego zyczysz zlotym tarasom? :)))

tu chyba byly zle dobrego poczatki :))
        • Gość: młody wawiak TARASY SĄ SUPER, przestańcie, już teraz wszyscy IP: 217.153.131.* 18.11.05, 13:12
          obcokrajowcy robią sobie zdjęcia na ich tle, budowla jest oryginalna i jeszcze
          wszyscy się do niej przyzwyczają jak do mojego ukochanego Palazzio di Culturi
          • Gość: Nobodys Perfect Re: TARASY SĄ SUPER, czyżby horror vacui? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:38
            Odkąd się pojawiła wielka kupa niewiadomoczego zwana Gold Taraasy,to Pałac
            Kultury wydaje mi się czymś wysmakowanym architektonicznie: tarasy są jak
            wielki opity krwią i ciągle pęczniejący kleszcz na tkance miasta: zakłóciły
            Feng Shui śródmieścia; przez wciśnięcie się między Dworzec Centralny, Holliday
            i PKIN. Tam nie ma oddechu, astmatyk się dusi, paranoik bzikuje do reszty...
            Czyżby horror vacui współczesnych bonzów urbanistyki?
    • palec1 Re: Złote Tarasy podbijają świat 18.11.05, 04:05
      > >>Nasze<< :))) centrum handlowo-rozrywkowe
      no comment
      ------------------------------------
      Ja wiem, jak to dziala z tymi nagrodami,
      to zawsze te same bajery....... :)
      > Podbija swiat
      A co to znaczy ?
      Jeszcze przed otwarciem ???????
      "Nowy Swiat" ? :)))
      No i ten smród z pobliskiego dworca, hehe.
    • sklis Złote Tarasy - OK, Metrolpolitan - nie na miejscu 18.11.05, 04:24
      Zlote Tarasy to dobry pomysl na urozmaicenie Centrum - gdy (niestety) wyburza
      ciekawy architektonicznie, awangardowy jak na swoje czasy Dworzec Centralny, bez
      Zlotych Tarasow mozna by sie w Centrum obawiac lasu brzydkich "szpilkowcow".
      Dobrze, ze sa.
      Natomiast Metropolitan - owszem, ciekawy (rewelacyjna fonatanna wewnatrz - nie
      sposob przewidziec jej zachowania, moje dzieci nie mogly sie od niej oderwac) -
      ale w sposob straszny niszczy porzadek Placu Pilsudskiego, burzac harmonie na
      osi Teatr Wielki - Hotel Victoria. :(
      • xs550 Re: Złote Tarasy - OK, Metrolpolitan - nie na mie 18.11.05, 09:53
        sklis napisał:

> Natomiast Metropolitan - owszem, ciekawy (rewelacyjna fonatanna wewnatrz - nie
        > sposob przewidziec jej zachowania, moje dzieci nie mogly sie od niej oderwac) -
        > ale w sposob straszny niszczy porzadek Placu Pilsudskiego, burzac harmonie na
        > osi Teatr Wielki - Hotel Victoria. :(

Nie bardzo rozumiem w jaki sposob ta harmonia jest zniszczona... Jak dla mnie to Metropolitan jest bardzo dobrze wkomponowany w najblizsze otoczenie.
      • Gość: vdr To wlasnie Metropolitan uporządkował chaos Placu IP: 217.153.125.* 18.11.05, 12:40
        I zasłonił nieudaną tylną elewację Teatru Wielkiego.
    • Gość: Mario Zlote tarasy a Metropolita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 05:35
      Zlote tarasy faktycznie wnosza nowa jakosc do centrum miasta ale Metropolitan
      bedacy nowoczesnym biurowcem w otoczeniu XIX wiecznej zabudowy (poza Victoria)
      jest - jak to kiedys okresli radny Warszwy apropos Pulawska Centum - "Jakby
      ktos nasral w centrum miasta"
    • smok.podwarszawski Gratulacje 18.11.05, 07:42
      Ten rpojekt z zwłaszcza rzeczywistośc z nim związana ma wiele wad jak wszytsko.
      Jednak nie wylewajcie żółci ! Jest sukces nalezy pogratulować.
      Gratulacje !
    • frutto Re: Złote Tarasy podbijają świat 18.11.05, 08:48
      Na makiecie może wyglądają dobrze, ale wciśnięte w warszawską zabudowę tragicznie.
      • kazuyoshi78 Re: Złote Tarasy podbijają świat 18.11.05, 08:57
        A tak z ciekawości - jakiego typu zabudowę ty byś tam widział?
        • Gość: kazutoshi inaczej Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.itc.pw.edu.pl 18.11.05, 09:25
          Widział bym taką jak Kaskada obok (i zamiast być może wstawiamy z pewnością).
          A swoją droga czy nikt nie widzi wałków z wysokością zabudowy w tym rejonie?

• Gość: hak A ja patrząc na ten szklany dach mam wrażenie... IP: *.wau.bitonline.cc / *.wau.bitonline.cc 18.11.05, 10:25
      ... jakby z rozbitego gigantycznego kubka wylewał się jakiś krochmal albo
      kisiel. co z tego, że z technicznego punktu widzienia to było wyzwanie skoro z
      estetycznego - porażka?
      • jurek7 Re: A ja patrząc na ten szklany dach mam wrażenie 18.11.05, 13:24
        Gość portalu: hak napisał(a):

> ... jakby z rozbitego gigantycznego kubka wylewał się jakiś krochmal albo
        > kisiel. co z tego, że z technicznego punktu widzienia to było wyzwanie skoro
        z
        > estetycznego - porażka?

A ja mam dobre skojarzenia, bo dach przypomina mi stok narciarski z muldami :))
        DObrze, że sezon blisko...
    • Gość: Warszawiak Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: 217.116.100.* 18.11.05, 13:04
      "Odseparowany od tkanki miasta" Piękny przykład bełkotliwej nowomowy, której
      pełno zresztą w artykułach Stołecznej dotyczacych archtektury i urbanistyki.
      • Gość: k. Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.aster.pl 20.11.05, 11:22
        Zgadzam się, jak widzę wyrażenie "tkanka miasta" to od razu mój dystans do tego
        co czytam rośnie o kilka kilometrów. ;-)
    • Gość: seb Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 14:08
      nasi "wspaniali" architekci po prostu zazdroszcza,
      coz trzeba mniec wyobraznie i otwarty umysl by projektowac ciekawie
      ale niestety zyjemy przeciez w Ciemnogrodzie i poki "zasciankowe" pokolenie sie nie zmieni to w wawie malo bedzie ciekawej architektury.....
    • Gość: Piotrus Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.aster.pl 18.11.05, 14:12
      Jasne! Masz rację - lepiej by było gdyby powstał tam obiekt dobrze wspólgrający
      stylem np. z sąsiednim Dworcem Centralnym: cos kojarzącego się z brudem,
      smrodem i budkami z hotdogami.

I jeszcze żeby wspólgrał architekturą i wysokością z Holiday Inn, czyli całość
      powinna mieć nie więcej niż 2 lub 3 piętra aby nie przesłaniać widoku na perłę
      warszawskiej architektury jaką jest Holiday Inn.
    • Gość: easy Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 14:25
      Złote Tarasy są super!!!Stołeczni architekci lepiej niech nie potępiają żadnego
      projekyu, bo sami stworzyli (i tworzą) jedną z najbrzydszych stolic Europy. W
      kanonach estetyki warszawskich projektantów nie ma miejsca na ciekawą, światową
      architekturę, jest natomiast miejsce dla gigantycznego pomnika w kształcie
      grzebienia, który ma niedługo stanąć w sercu wawy na cześć papieża.
    • Gość: xyz Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:58
      Wystarczy spojrzeć kto nagrodę przyznaje aby mieć pogląd o projekcie...żadne ze
      stowarzyszeń architektonicznych typu UIA czy innych nie bierze w tym udziału.
      Założę się że Złote Tarasy dostaną jeszcze nagrodę diamentowe wiertło i
      wyróżnienie od stowarzyszenia sprzedawców betonu...Pomyśleć tylko że
      projektantem założenia mógł być Renzo Piano, cóż po prostu żal trochę
      • Gość: (gość portalu) Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:09
        wlasnie ... switowac to bedziemy mogli jak nam piano albo calatrava cos fajnego
        strzeli a nie jakies amerykanskie barachlo pod handel i mcdonaldsa
        • Gość: k. Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.aster.pl 20.11.05, 11:25
          Jakbyś nie zauważył to "strzelił" nam już Foster coś fajnego, a i tak połowa
          warszawiaków żółć leje. Łelkom tu Polant.
    • Gość: Archie Takie budowle są piękne w zieleni podmiejskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.05, 23:52
      Tu duszą miasto, a już na pewno zaduszą ruch kołowy. Będziecie przeklinać.
    • Gość: Kiwi&Buwi Re: Złote Tarasy podbijają świat ale nie serca.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 18:52
      warszawiaków.Jeszcze jeden kłopotliwy "prezent" wciskany na siłę
      warszawiakom.Mamy serdecznie dosyć takich decyzji; nie chcemy ranić naszych
      dusz patrząc na wypociny typu żyletka przy ogrodzie saskim,czy osiedle wandali
      nad jeziorkiem Kamionkowskim przy, którego budowie z rażącym naruszeniem prawa
      zniszczono bezpowrotnie piękną zabytkową budowlę.Osiedle te przypomina koszary
      posowieckie .Dosyć tego!!!
      • Gość: s1234 Re: Złote Tarasy podbijają świat ale nie serca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:42
        no tak, najlepiej to nic nie budowac...
        latwo krytykowac, trudniej cos zbudowac.
        Gratulacje dla zlotych
        • Gość: Art A Dworzec Centralny to pies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:57
          Nie rozumiem, większości kąśliwych uwag na temat tarasów. Właściwie jedynym
          istotnym błędem jest kontrast dworca centralnego. Był on być może rewelacyjny w
          swoich czasach, ale teraz funkcję swoją pełni ale tak jak każda stacja PKP, od
          Suwałk do Cieszyna sprzedaje bilety, do tego mydło i powidło. Wydaje mi się, że
          to jest istotą problemu a nie sąsiedztwo tarasów.
      • Gość: Rob Re: Złote Tarasy podbijają świat ale nie serca... IP: *.chello.pl 20.11.05, 12:59
        Mów za siebie mi obie inwestycje sie podobaja.
        Niecierpliwie czekam na wymianę dworca centralnego.
        BTW
        Czuje ze dużo roboty będzie miala ochrona w zlotych tarasach w wyrzucaniu bejów,
        narkomanów, żuli wpadających z DC.
        • Gość: pawo Złote Tarasy to kicz na maire wszytskich hipermark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:51
          Stylem nawiazuje do Arkadii. Architekture zepsuli nam komunistyczni
          budowniczowie, a teraz dobijaja Warszawę jakąs kupą. W ogóle jak to wygląda jak
          polafowane szklane gó...
    • Gość: Jacek Przygodzki Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.ywarch.ca 22.11.05, 18:44
      Jestem pelen uznania dla wyjatkowosci tego obiektu i w przeciwienstwie do
      biurowca Sir Norman Foster'a na Pl. Zwyciestwa popieram ta nagrode. Choc
      technicznie Biurowiec Fostera jest napewno swietny, ale jego lokalizacja jest
      fatalna poprzez czesciowo wystajaca bryle Teatru Wielkiego.

Zlote Tarasy poprzez swoje rozwiazanie sa doskonalym przykladem nowoczesnej
      architektury. Tego typu obiekty sa reklama i wizytowka dla miasta.

Krytyka nie uzasadniona. Moze zwykla zazdrosc?

Z powazaniem
      • Gość: . Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:43
        Tak jak w przypadku pl. Piłsudskiego fatalne położenie obiektu
        • Gość: Nobodys Perfect Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:47
          Tak jak w przypadku pl. Piłsudskiego fatalne położenie obiektu! Dla takiej
          architektury potrzeba odejścia! Co z tego żę bryła cacy, super, ach i oh
          wizytówka Stolicznej i w ogóle gdy wszystko napaćkane na kupie?
          • kazuyoshi78 Re: Złote Tarasy podbijają świat 22.11.05, 23:42
            Odnoszę wrażenie, że niektórzy widzieliby tam budynki stylizowane na 19-wieczne
            kamienice. Zaiste "wspaniale" by to wygloądało pomiędzy Centralnym, Holiday Inn
            i przy wielopasmowej ulicy z estakadą... Cóż za kompozycja!
      • kazuyoshi78 Re: Złote Tarasy podbijają świat 22.11.05, 23:40
        > Choc
        > technicznie Biurowiec Fostera jest napewno swietny, ale jego lokalizacja jest
        > fatalna poprzez czesciowo wystajaca bryle Teatru Wielkiego.

Podoba mi się Metropolitan, więc wbrew obowiązującym tu "tryndom" zaryzykuję
        stwierdzenie, że to z gmachem teatru jest coś nie tak i to on tam nie pasuje :)

Co do reszty twojej wypowiedzi, to się w pełni zgadzam.
    • tw87 Złote Tarasy podbijają świat 22.12.06, 19:02
      Jakość estetyczną Złotych Tarasów pozostawię bez większego komentarza gdyż są
      one po prostu tragiczne i tchnie od nich wręcz niespotykanym kiczem...
      Co zaś do budynku zaprojektowanego przez jaśniepana N. R. Fostera(który gdzie
      by nogi swej uświęconej nie postawił tam włazi mu się w dupę) to jak już wiele
      osób przede mną zauważyło; mimo dość ciekawego projektu nie pasuje on zupełnie
      do placu Piłsudskiego z XIX wieczną zabudową wokół(do której niejako dołączą
      niedługo już pałac Saski i Bruhla, które dodatkowo optycznie zmniejszą
      przestrzeń placu...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka