r0bal 18.11.05, 02:04 Hmmmm, napompowany betonowy tort wbity w samo centrum i odseparowany od tkanki miasta. To ma byc swiatowa rewelacja??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siskom_tak Złote Tarasy podbijają świat 18.11.05, 02:09 Szkoda wielka, że z tą inwestycja wiazał się skandal z Przyjaznym Miastem oraz spory formalno-prawne właścicieli gruntów. Inwestycja jest przez to sporo spóźniona, a Warszawie nie przydało to dobrej marki. Czekamy jednak z niecierpliwością na zakonczenie budowy. Przynajmniej są dobre złego początki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: 195.42.249.* 18.11.05, 08:53 'dobre zlego poczatki' to znaczy, ze na pocztaktu wyglada dobrze a potem katastrofa czy tego zyczysz zlotym tarasom? :))) tu chyba byly zle dobrego poczatki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody wawiak TARASY SĄ SUPER, przestańcie, już teraz wszyscy IP: 217.153.131.* 18.11.05, 13:12 obcokrajowcy robią sobie zdjęcia na ich tle, budowla jest oryginalna i jeszcze wszyscy się do niej przyzwyczają jak do mojego ukochanego Palazzio di Culturi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobodys Perfect Re: TARASY SĄ SUPER, czyżby horror vacui? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:38 Odkąd się pojawiła wielka kupa niewiadomoczego zwana Gold Taraasy,to Pałac Kultury wydaje mi się czymś wysmakowanym architektonicznie: tarasy są jak wielki opity krwią i ciągle pęczniejący kleszcz na tkance miasta: zakłóciły Feng Shui śródmieścia; przez wciśnięcie się między Dworzec Centralny, Holliday i PKIN. Tam nie ma oddechu, astmatyk się dusi, paranoik bzikuje do reszty... Czyżby horror vacui współczesnych bonzów urbanistyki? Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Złote Tarasy podbijają świat 18.11.05, 04:05 > >>Nasze<< :))) centrum handlowo-rozrywkowe no comment ------------------------------------ Ja wiem, jak to dziala z tymi nagrodami, to zawsze te same bajery....... :) ------------------------------------ > Podbija swiat A co to znaczy ? ------------------------------------ Jeszcze przed otwarciem ??????? ------------------------------------ "Nowy Swiat" ? :))) ------------------------------------ No i ten smród z pobliskiego dworca, hehe. ------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
sklis Złote Tarasy - OK, Metrolpolitan - nie na miejscu 18.11.05, 04:24 Zlote Tarasy to dobry pomysl na urozmaicenie Centrum - gdy (niestety) wyburza ciekawy architektonicznie, awangardowy jak na swoje czasy Dworzec Centralny, bez Zlotych Tarasow mozna by sie w Centrum obawiac lasu brzydkich "szpilkowcow". Dobrze, ze sa. Natomiast Metropolitan - owszem, ciekawy (rewelacyjna fonatanna wewnatrz - nie sposob przewidziec jej zachowania, moje dzieci nie mogly sie od niej oderwac) - ale w sposob straszny niszczy porzadek Placu Pilsudskiego, burzac harmonie na osi Teatr Wielki - Hotel Victoria. :( Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Złote Tarasy - OK, Metrolpolitan - nie na mie 18.11.05, 09:53 sklis napisał: > Natomiast Metropolitan - owszem, ciekawy (rewelacyjna fonatanna wewnatrz - nie > sposob przewidziec jej zachowania, moje dzieci nie mogly sie od niej oderwac) - > ale w sposob straszny niszczy porzadek Placu Pilsudskiego, burzac harmonie na > osi Teatr Wielki - Hotel Victoria. :( Nie bardzo rozumiem w jaki sposob ta harmonia jest zniszczona... Jak dla mnie to Metropolitan jest bardzo dobrze wkomponowany w najblizsze otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vdr To wlasnie Metropolitan uporządkował chaos Placu IP: 217.153.125.* 18.11.05, 12:40 I zasłonił nieudaną tylną elewację Teatru Wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Zlote tarasy a Metropolita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 05:35 Zlote tarasy faktycznie wnosza nowa jakosc do centrum miasta ale Metropolitan bedacy nowoczesnym biurowcem w otoczeniu XIX wiecznej zabudowy (poza Victoria) jest - jak to kiedys okresli radny Warszwy apropos Pulawska Centum - "Jakby ktos nasral w centrum miasta" Odpowiedz Link Zgłoś
smok.podwarszawski Gratulacje 18.11.05, 07:42 Ten rpojekt z zwłaszcza rzeczywistośc z nim związana ma wiele wad jak wszytsko. Jednak nie wylewajcie żółci ! Jest sukces nalezy pogratulować. Gratulacje ! Odpowiedz Link Zgłoś
frutto Re: Złote Tarasy podbijają świat 18.11.05, 08:48 Na makiecie może wyglądają dobrze, ale wciśnięte w warszawską zabudowę tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Złote Tarasy podbijają świat 18.11.05, 08:57 A tak z ciekawości - jakiego typu zabudowę ty byś tam widział? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazutoshi inaczej Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.itc.pw.edu.pl 18.11.05, 09:25 Widział bym taką jak Kaskada obok (i zamiast być może wstawiamy z pewnością). A swoją droga czy nikt nie widzi wałków z wysokością zabudowy w tym rejonie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hak A ja patrząc na ten szklany dach mam wrażenie... IP: *.wau.bitonline.cc / *.wau.bitonline.cc 18.11.05, 10:25 ... jakby z rozbitego gigantycznego kubka wylewał się jakiś krochmal albo kisiel. co z tego, że z technicznego punktu widzienia to było wyzwanie skoro z estetycznego - porażka? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: A ja patrząc na ten szklany dach mam wrażenie 18.11.05, 13:24 Gość portalu: hak napisał(a): > ... jakby z rozbitego gigantycznego kubka wylewał się jakiś krochmal albo > kisiel. co z tego, że z technicznego punktu widzienia to było wyzwanie skoro z > estetycznego - porażka? A ja mam dobre skojarzenia, bo dach przypomina mi stok narciarski z muldami :)) DObrze, że sezon blisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: 217.116.100.* 18.11.05, 13:04 "Odseparowany od tkanki miasta" Piękny przykład bełkotliwej nowomowy, której pełno zresztą w artykułach Stołecznej dotyczacych archtektury i urbanistyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.aster.pl 20.11.05, 11:22 Zgadzam się, jak widzę wyrażenie "tkanka miasta" to od razu mój dystans do tego co czytam rośnie o kilka kilometrów. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seb Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 14:08 nasi "wspaniali" architekci po prostu zazdroszcza, coz trzeba mniec wyobraznie i otwarty umysl by projektowac ciekawie ale niestety zyjemy przeciez w Ciemnogrodzie i poki "zasciankowe" pokolenie sie nie zmieni to w wawie malo bedzie ciekawej architektury..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrus Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.aster.pl 18.11.05, 14:12 Jasne! Masz rację - lepiej by było gdyby powstał tam obiekt dobrze wspólgrający stylem np. z sąsiednim Dworcem Centralnym: cos kojarzącego się z brudem, smrodem i budkami z hotdogami. I jeszcze żeby wspólgrał architekturą i wysokością z Holiday Inn, czyli całość powinna mieć nie więcej niż 2 lub 3 piętra aby nie przesłaniać widoku na perłę warszawskiej architektury jaką jest Holiday Inn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: easy Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 14:25 Złote Tarasy są super!!!Stołeczni architekci lepiej niech nie potępiają żadnego projekyu, bo sami stworzyli (i tworzą) jedną z najbrzydszych stolic Europy. W kanonach estetyki warszawskich projektantów nie ma miejsca na ciekawą, światową architekturę, jest natomiast miejsce dla gigantycznego pomnika w kształcie grzebienia, który ma niedługo stanąć w sercu wawy na cześć papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:58 Wystarczy spojrzeć kto nagrodę przyznaje aby mieć pogląd o projekcie...żadne ze stowarzyszeń architektonicznych typu UIA czy innych nie bierze w tym udziału. Założę się że Złote Tarasy dostaną jeszcze nagrodę diamentowe wiertło i wyróżnienie od stowarzyszenia sprzedawców betonu...Pomyśleć tylko że projektantem założenia mógł być Renzo Piano, cóż po prostu żal trochę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (gość portalu) Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:09 wlasnie ... switowac to bedziemy mogli jak nam piano albo calatrava cos fajnego strzeli a nie jakies amerykanskie barachlo pod handel i mcdonaldsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.aster.pl 20.11.05, 11:25 Jakbyś nie zauważył to "strzelił" nam już Foster coś fajnego, a i tak połowa warszawiaków żółć leje. Łelkom tu Polant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archie Takie budowle są piękne w zieleni podmiejskiej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.11.05, 23:52 Tu duszą miasto, a już na pewno zaduszą ruch kołowy. Będziecie przeklinać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiwi&Buwi Re: Złote Tarasy podbijają świat ale nie serca.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 18:52 warszawiaków.Jeszcze jeden kłopotliwy "prezent" wciskany na siłę warszawiakom.Mamy serdecznie dosyć takich decyzji; nie chcemy ranić naszych dusz patrząc na wypociny typu żyletka przy ogrodzie saskim,czy osiedle wandali nad jeziorkiem Kamionkowskim przy, którego budowie z rażącym naruszeniem prawa zniszczono bezpowrotnie piękną zabytkową budowlę.Osiedle te przypomina koszary posowieckie .Dosyć tego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s1234 Re: Złote Tarasy podbijają świat ale nie serca... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:42 no tak, najlepiej to nic nie budowac... latwo krytykowac, trudniej cos zbudowac. Gratulacje dla zlotych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art A Dworzec Centralny to pies IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:57 Nie rozumiem, większości kąśliwych uwag na temat tarasów. Właściwie jedynym istotnym błędem jest kontrast dworca centralnego. Był on być może rewelacyjny w swoich czasach, ale teraz funkcję swoją pełni ale tak jak każda stacja PKP, od Suwałk do Cieszyna sprzedaje bilety, do tego mydło i powidło. Wydaje mi się, że to jest istotą problemu a nie sąsiedztwo tarasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Złote Tarasy podbijają świat ale nie serca... IP: *.chello.pl 20.11.05, 12:59 Mów za siebie mi obie inwestycje sie podobaja. Niecierpliwie czekam na wymianę dworca centralnego. BTW Czuje ze dużo roboty będzie miala ochrona w zlotych tarasach w wyrzucaniu bejów, narkomanów, żuli wpadających z DC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawo Złote Tarasy to kicz na maire wszytskich hipermark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:51 Stylem nawiazuje do Arkadii. Architekture zepsuli nam komunistyczni budowniczowie, a teraz dobijaja Warszawę jakąs kupą. W ogóle jak to wygląda jak polafowane szklane gó... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Przygodzki Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.ywarch.ca 22.11.05, 18:44 Jestem pelen uznania dla wyjatkowosci tego obiektu i w przeciwienstwie do biurowca Sir Norman Foster'a na Pl. Zwyciestwa popieram ta nagrode. Choc technicznie Biurowiec Fostera jest napewno swietny, ale jego lokalizacja jest fatalna poprzez czesciowo wystajaca bryle Teatru Wielkiego. Zlote Tarasy poprzez swoje rozwiazanie sa doskonalym przykladem nowoczesnej architektury. Tego typu obiekty sa reklama i wizytowka dla miasta. Krytyka nie uzasadniona. Moze zwykla zazdrosc? Z powazaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:43 Tak jak w przypadku pl. Piłsudskiego fatalne położenie obiektu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobodys Perfect Re: Złote Tarasy podbijają świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:47 Tak jak w przypadku pl. Piłsudskiego fatalne położenie obiektu! Dla takiej architektury potrzeba odejścia! Co z tego żę bryła cacy, super, ach i oh wizytówka Stolicznej i w ogóle gdy wszystko napaćkane na kupie? Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Złote Tarasy podbijają świat 22.11.05, 23:42 Odnoszę wrażenie, że niektórzy widzieliby tam budynki stylizowane na 19-wieczne kamienice. Zaiste "wspaniale" by to wygloądało pomiędzy Centralnym, Holiday Inn i przy wielopasmowej ulicy z estakadą... Cóż za kompozycja! Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Złote Tarasy podbijają świat 22.11.05, 23:40 > Choc > technicznie Biurowiec Fostera jest napewno swietny, ale jego lokalizacja jest > fatalna poprzez czesciowo wystajaca bryle Teatru Wielkiego. Podoba mi się Metropolitan, więc wbrew obowiązującym tu "tryndom" zaryzykuję stwierdzenie, że to z gmachem teatru jest coś nie tak i to on tam nie pasuje :) Co do reszty twojej wypowiedzi, to się w pełni zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
tw87 Złote Tarasy podbijają świat 22.12.06, 19:02 Jakość estetyczną Złotych Tarasów pozostawię bez większego komentarza gdyż są one po prostu tragiczne i tchnie od nich wręcz niespotykanym kiczem... Co zaś do budynku zaprojektowanego przez jaśniepana N. R. Fostera(który gdzie by nogi swej uświęconej nie postawił tam włazi mu się w dupę) to jak już wiele osób przede mną zauważyło; mimo dość ciekawego projektu nie pasuje on zupełnie do placu Piłsudskiego z XIX wieczną zabudową wokół(do której niejako dołączą niedługo już pałac Saski i Bruhla, które dodatkowo optycznie zmniejszą przestrzeń placu...) Odpowiedz Link Zgłoś