luka 09.10.02, 19:48 Codziennie rano robią się straszne zatory w metrze bo jadący ruchomymi schodami stoją jak chcą, po lewej, po prawej. Rano np w metrze Ratusz pod schodami robi się kolejka (inna sprawa że bramek jest za mało). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zygzak Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.02, 20:33 luka napisał: > Codziennie rano robią się straszne zatory w metrze bo jadący ruchomymi > schodami stoją jak chcą, po lewej, po prawej. Rano np w metrze Ratusz pod > schodami robi się kolejka (inna sprawa że bramek jest za mało). W metrze londynskim sa specjalne tabliczki. Ludzie sie do tego stosuja i to rzeczywiscie ulatwia zycie, a wysilek minimalny. Popieram i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.pl 09.10.02, 21:34 Nie tylko w metrze. Schody ruchome sa tez w innych miejscach i chyba nic trudnego stanac tak zeby inni mogli przejsc. Nawet jesli jest sie w kilka osob. Na te minutke jechania mozna chyba sie rozstac i stanac kazdy na osobnym schodku, no nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Ruchome schody są od JEŻDŻENIA 09.10.02, 21:42 Ruchome schody są od JEŻDŻENIA, a nie od chodzenia. Na tę minutkę można sobie stanąć SPOKOJNIE i zjechać, a nie łazić zygzakiem. Jak ktoś bardzo lubi chodzić to obok są zawsze zwykłe schody i tam można swoje hobby uprawiać. Ile czasu można zarobić biegnąc po ruchomych schodach? 15, 20 sekund, więc o co chodzi... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej 09.10.02, 23:42 Jak mam czas, to stoję p o p r a w e j. Jak się śpieszę, bo wiem, że za chwilę zwieje mi autobus, to zgrzytam zębami na mastodonty tarasujące przejście. Jeździłem ruchomymi schodami w Niemczech, Anglii i nawet w RPA, tam jakoś działa "stanie po prawej". Niestety, Polacy są za głupi, żeby robić rzeczy logiczne. Kwestia schodów to tylko jeden z wielu przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metroman Do P.-p. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 00:03 Panie, pan byl kiedys w Moskwie? Tam sie jedzie schodami z 5 minut. I wszyscy stoja z prawej, bez zadnych napisow. I zawsze sie taki fiut znajdzie co pobiegnie z lewej i gites jest. A byl pan w Londynie? Stare stacje sa bardzo gleboko i schody maja setki metrow. Stanalem ci ja z lewej, jak tam pierwszy raz bylem, i wiocha wyszla. Ale u pana we wiosce to metro jest szerokie, wszytkie sie zmieszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Do P.-p. 10.10.02, 06:12 Jeśli to było do mnie to spieszę z wyjaśnieniami: tu jest Warszawa (a nie Moskwa czy Londyn) tu schody ruchome nie mają "setek metrów" nawet te na stacji Centrum. Proste? I jeszcze raz powatarzam: biegnąc "z biegiem" schodów zarobić można co najwyżej 15, 20 sekund czasu. Bieganie po nich, jak więc widać, jest NIEUZASADNIONE i jest co najwyżej objawem posiadania owsików gdzieniegdzie. _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ref Re: Do P.-p. IP: *.u.mcnet.pl 10.10.02, 11:30 Pan Pierdzelek pokazał, że tu nie jest Warszawa tylko warszawka i oczywiscie ma w swoim owsikowisku wszystkich, którzy inaczej myślą. Obok ruchomych schodów, koleżko, nie zawsze są zwykłe (patrz Galeria Centrum), a nawet jak są to życzę 100 lat życia bez najmniejszego pośpiechu, a tym co się spieszą i glupie 15 sekund chcą zaoszczędzić to na wysypisko. Domyślam się , że Pan Pierdzelek jest zapewne szczęśliwym posiadaczem czterokołowca marki Maluch i w mieście jeździ lewym pasem 59 km/h i W Ż Y C I U nie daje się wyprzedzić. Żyj i pozwól żyć innym :)))) pzdr ref Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: Do refa 11.10.02, 00:05 Zacznij może taksówkami jeździć POŚPIESZNY GŁUPKU, odpadnie ci problem pośpiechu... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
znawca Re: Do Pędzelka 14.10.02, 14:58 O co ci chodzi człowieku? Oczywiście, że ruchomy schody mają przede wszystkim za zadanie oszczędzenie sił, ale przecież wystarczy trochę kultury, by nie stawać po lewej. Pewnie, że nie jest to obowiązek, ale miły zwyczaj. Prosba autora kierowana jest do ludzi uprzejmych, więc po co się odzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marchin Re: Do Pędzelka IP: 212.76.37.* 14.10.02, 22:05 Można to tak ująć. Południowa głowica stacji Centrum nie ma schodów zwykłych, za to najdłuższe ruchome i jedzie się ze 2 minuty. A tak po za tym po cholere jeździć metrem? Lepiej zaiwaniać na piechotę. Co tam godzinka - w tą czy w tamtą. Dla zdrowia no i mniej będzie ludzi w metrze. Taaa, a najlepsze to jest stwierdzenie: Tu jest Polska. Jakie kible "publiczne" - taki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: częściowe dementi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 00:11 nauma napisał: > Jak mam czas, to stoję p o p r a w e j. Jak się śpieszę, bo wiem, że za > chwilę zwieje mi autobus, to zgrzytam zębami na mastodonty tarasujące > przejście. Jeździłem ruchomymi schodami w Niemczech, Anglii i nawet w RPA, > tam jakoś działa "stanie po prawej". Niestety, Polacy są za głupi, żeby > robić rzeczy logiczne. Kwestia schodów to tylko jeden z wielu przykładów. Częściowo dementuję: w Niemczech (a przynajmniej we Frankfurcie nad Menem, który znam dość dobrze) reguła prawej strony działa bardzo słabo. Wielu się do niej nie stosuje. W Londynie rzeczywiście działa niewiarygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tassman won do autobusu 10.10.02, 14:43 luka Zacznij jeździc autobusami i tramwajami. Nie bedzie ci ten problem ruchomych schodów spedzał snu z oczu. Naprawde to powazna sprawa, że ci ludzie nie chcą stawac po prawej stronie schodów......nikczemnicy. tassman:) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej 11.10.02, 10:58 Tam, gdzie istnienie metra jest mniejszą sensacją niż w Warszawie, po staniu z lewej strony schodów rozpoznaje się wieśniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-pat Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.epo.ericsson.se / 159.107.89.* 11.10.02, 11:23 luka napisał: > Codziennie rano robią się straszne zatory w metrze bo jadący ruchomymi > schodami stoją jak chcą, po lewej, po prawej. Rano np w metrze Ratusz pod > schodami robi się kolejka (inna sprawa że bramek jest za mało). fakt; w londynskim metrze, OBOWIAZKOWO, stoi się PO PRAWEJ STRONIE na ruchonych schodach; lewa strona służy tym , którzy chcą sie drapac szybciej na górę pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Idiotyczny obyczaj 11.10.02, 12:22 Idiotyczny obyczaj to stawanie tylko po prawej. Schody jadą wtedy nie w pełni wykorzystane. Ergo przez kilku nadpobudliwych IDIOTÓW, którzy nie umieją ustać w miejscu przez minutę pozostali muszą dłużej czekać by skorzystać z nich w sposób NORMALNY... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupus mylisz się panie pndzelku IP: *.MAN.atcom.net.pl 14.10.02, 02:57 mozna błądzić ale po jaka cholerę się przy tym głupio upierać? Jeśli spóżnisz się na metro to w najgorszym razie możesz stracić 8 minut a nie 15 sekund. Widzę, że każdy może mieć słabszy dzień i siostra logika moze złapać grypę. No ale co tam każdemu się zdarza. Stójcie po prawej - to dobry zwyczaj!!!! Biegajcie lewą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Idiotyczny obyczaj IP: 217.11.133.* 14.10.02, 14:13 pan_pndzelek napisał: > Idiotyczny obyczaj to stawanie tylko po prawej. Schody jadą wtedy nie w pełni > wykorzystane. Ergo przez kilku nadpobudliwych IDIOTÓW, którzy nie umieją ustać > w miejscu przez minutę pozostali muszą dłużej czekać by skorzystać z nich w > sposób NORMALNY... > _______________________________________ > ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... > >>>--- Stosując Pana logikę proponuję postulować o zniesienie szybkiego, lewego pasa dla samochodów. No i kurcze gdzie te karetki pogotowia na sygnale się pchają ???, w sumie to też "przez kilku nadpobudliwych IDIOTÓW, którzy nie umieją ustać > w miejscu przez minutę pozostali muszą dłużej czekać by skorzystać z nich w > sposób NORMALNY..." życzę aby Pan nigdy nie musiał sie spieszyć ! Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: do agatki_s 14.10.02, 15:04 Chyba zdajesz sobie sprawę, że co innego karetka, a co innego chrząszcz biegacz schodowy... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jot Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.stansat.pl / *.gazeta.pl 11.10.02, 12:23 Gość portalu: ex-pat napisał(a): > luka napisał: > > > Codziennie rano robią się straszne zatory w metrze bo jadący ruchomymi > > schodami stoją jak chcą, po lewej, po prawej. Rano np w metrze Ratusz pod > > schodami robi się kolejka (inna sprawa że bramek jest za mało). > > fakt; > w londynskim metrze, OBOWIAZKOWO, stoi się PO PRAWEJ STRONIE na ruchonych > schodach; lewa strona służy tym , którzy chcą sie drapac szybciej na górę > > pzdr Właściwie dlaczego w Londynie stoją na schodach po prawej stronie tak jak na kontynencie skoro samochodami jeżdza po lewej to raczej wyprzedzanie na ruchomych schodach też powinno się odbywac z prawej czyli ludziska powinni się ustawiać po lewej stronie schodów....hmmmmmm.. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.k Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej 11.10.02, 14:37 a moze idac dalej Twoim tokiem myslenia nalezaloby sie gleboko zastanowic, dlaczego w ogole u nich schode w gore sa po prawej stronie, a w dol po lewej, a nie odwrotnie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derek Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: 212.141.155.* 11.10.02, 15:10 luka napisał: > Codziennie rano robią się straszne zatory w metrze bo jadący ruchomymi > schodami stoją jak chcą, po lewej, po prawej. Rano np w metrze Ratusz pod > schodami robi się kolejka (inna sprawa że bramek jest za mało). Mozesz wprost pochwalic sie , ze byles w Londynie, po co te podchody? Dla mnie sytuacja w londynskim metrze to debilizm. Te rude sk...syny urzadzaja sobie wyscigi na schodach metra. Stanie po prawej (a czasem po lewej, w zaleznosci od stacji) to wiecej niz obowiazek patriotyczny tych glupoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anucha Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.future-net.pl 11.10.02, 17:11 Bylam w Londynie. Tak chwale sie, i co mi zrobisz? Baranie, zawsze nad tym sie zastanawialam, dlaczego ta wiocha z warszawy nie moze stanac po prawej stronie. Juz gazeta pisala, ze w poznaniu sie z nas smieja, ze nie potrafimy sobie drzwi w tramwaju otworzyc. He he. Ze jest napis; nacisnij przycisk, zeby otworzyc drzwi, a barany warszawskie sie nie naucza, dlatego ZTM nawet tego w zycie nie wprowadzil. Ile to bylo zachodu z bramkami w metrze, ze niby ludzie nie wiedzieli jak z tego korzystac. Coz zyjemy w spoleczenstwie polglowkow. Pozdrawiam PS. A ja i tak bede zawsze stala po prawej stronie, a jak chce sie przecisnac, to ide po lewej - jak taran - wszystko na mojej drodze spycham i mam to w dupie. Niech sie ucza stawac po prawej. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: do anuchy 11.10.02, 17:26 Z twojego postu widać że jesteś NIEBYWALE CHAMSKĄ WIEŚNIARĄ! Swoją drogą musisz być do tego tłustą torbą żeby tak skutecznie przepychać ludzi. No ale czekam aż trafisz na mnie, zlecisz na zbity pysk ze schodów... _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
znawca Dziękujemy panie pędzel! 14.10.02, 15:02 pan_pndzelek napisał: > Z twojego postu widać że jesteś NIEBYWALE CHAMSKĄ WIEŚNIARĄ! Swoją drogą musisz > > być do tego tłustą torbą żeby tak skutecznie przepychać ludzi. No ale czekam aż > > trafisz na mnie, zlecisz na zbity pysk ze schodów... > _______________________________________ > ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... > >>>--- Po co się tacy rodzą? Żeby ludzie czuli się szczęśliwsi przebywając w gronie swych znajomych, bo są wtedy świadomi jak człowiek może być głupi i bezinteresownie chamski (patrz pan pędzel) i jak bardzo odbiegają od tego typu osoby im bliskie. Dziękujemy panie pędzel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: do anuchy IP: *.acn.waw.pl 14.10.02, 19:38 pozostaje mi wyrazic nadzieje ze trfie ktoregos razu na ciebie. nie spotkalem jeszcze odwaznego ktory smialby sie sprzeciwiac. ze tez wtrace swoje 3 grosze. moim zdaniem schody sa do chodzenia. a ze sa ruchome powoduje ze mam mniej schodkow do pokonania. i ze tobie sie nie spieszy to nie oznacza ze ja mam ochote stac wieczorem 20 minut na przystanku i czekac na autobus, bo mi zabraklo 20 sekund. i gdyby nie to ze w sytuacji kiedy mi sie nie spieszy przepuszczam ludzi ktorzy gnaja, moglbym jeszcze wyrazic nadzieje ze bedziesz biegl do metra a ja bede mogl poczekac pare minut. lecz niestety najprawdopodobniej wrodzona grzecznoscia (hehe) przepuszcze pana. a po lekturze niniejszego watku bede ustawial sie po prawej. P.S. nawet nie wiedzialem ze taki zwyczaj istnieje, zreszta dobre wychowanie to nie moja dzialka ;-p Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Re: do arona 14.10.02, 19:55 Ja bez problemu ci się sprzeciwię, duży jestem i mało lękliwy... Jeśli spóźniasz się na autobus o 20 sekund wychodź z domu lub firmy o 30 sekund wcześniej, będziesz miał jeszcze 10 w zapasie. Mała jednakże szansa na nasze spotkanie bo ja komunikacją jeżdżę hobbystycznie, żeby mieć więcej czasu na gazetę, na popatrzenie za okno itp. _______________________________________ ...i w Paryżu nie zrobią z owsa ryżu... >>>--- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: do arona IP: *.acn.waw.pl 14.10.02, 20:36 ja do miniaturowych tez nie naleze.. ale moze ciebie bym sie bal.. kto wie. lecz nawet jak ide jak teran to nie omieszkam mruczec pod nosem "przepraszam" wiec noz widelec niesiony ludzkim odruchem by pan uczynil przejscie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: 157.25.128.* 11.10.02, 15:17 Oczywiście - jestem za stawaniem z prawej strony!!! A tak przy okazji ciekawa jestem dlaczego te nasze wszystkie schody są tak bardzo powolne? O ile łatwiej i szybciej wieżdżałoby się/wchodziłoby się gdyby ich szybkość była większa. Pozdawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: 217.197.165.* 11.10.02, 18:37 No wiec ja zawsze stoje po prawej stronie, ale siadam po lewej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szelak Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.10.02, 21:08 pan p. ma racje! w warszawie taki obyczaj nie ma racji bytu, poza tym minuta dziennie cwiczenia cierpliwosci nikomu nie zaszkodzila! Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej 14.10.02, 10:43 Pisał juz o tym mistrz Bułat Песенка о метро Мне в моем метро никогда не тесно, потому что с детства оно, как песня, где вместо припева, вместо припева: "Стойте справа! Проходите слева! " Порядок вечен, порядок свят. Те, что справа, стоят, стоят. Но те, что идут, всегда должны держаться левой стороны. Pozdrawiam Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
teresska Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej 14.10.02, 14:43 luka napisał: > Codziennie rano robią się straszne zatory w metrze bo jadący ruchomymi > schodami stoją jak chcą, po lewej, po prawej. Rano np w metrze Ratusz pod > schodami robi się kolejka (inna sprawa że bramek jest za mało). Jak schody jadą w gore to co za roznica czy sie stoi po prawej czy po lewej stronie???? chyba tylko idiota pakuje sie do schodzenia w dol po schodach ktore jada w gore. Korek to jest faktycznie bo ludzie nie nadazaja przechodzic przez bramki ale nie sadze zeby cos pomogla prawa strona :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derek Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: 212.141.155.* 14.10.02, 17:45 Stanie po prawej stronie zmniejsza przepustowosc schodow. W praktyce w godzinach szczytu bylaby kolejka do schodow, ktore jechalyby w polowie puste. teresska napisała: > luka napisał: > > > Codziennie rano robią się straszne zatory w metrze bo jadący ruchomymi > > schodami stoją jak chcą, po lewej, po prawej. Rano np w metrze Ratusz pod > > schodami robi się kolejka (inna sprawa że bramek jest za mało). > > Jak schody jadą w gore to co za roznica czy sie stoi po prawej czy po lewej > stronie???? chyba tylko idiota pakuje sie do schodzenia w dol po schodach > ktore jada w gore. Korek to jest faktycznie bo ludzie nie nadazaja przechodzic > przez bramki ale nie sadze zeby cos pomogla prawa strona :)) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.acn.waw.pl 14.10.02, 19:49 Gość portalu: Derek napisał(a): > Stanie po prawej stronie zmniejsza przepustowosc schodow. W praktyce w > godzinach szczytu bylaby kolejka do schodow, ktore jechalyby w polowie puste. > a moze bedziesz mi wmawial ze jest zwyklym widokiem ze dwoje obcych lidzi stoi obok siebie w scisku na tym samym schodku? nie stoja na roznych schodkach ,raz po lewej, raz po prawej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: 217.197.165.* 14.10.02, 19:59 Jak tu juz pisano, w Londynie i Moskwie sa bardzo dlugie schody. Metro budowane bylo nieodkrywkowo, wiec bardzo gleboko. Jedzie sie tymi schodami i jedzie. A wiec dlugie schody + wszsyscy stoja po prawej = niesamowity tlko przy bramkach? Otoz nie, ani przy bramkach, ani przy wejsciu na same schody. Nie ma tloku. I dlatego, jak tylko jestem w Moskwie lub Londynie, to zaraz na takich schodach klade sie po lewej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.acn.waw.pl 14.10.02, 20:39 > Jak tu juz pisano, w Londynie i Moskwie sa bardzo dlugie schody. Metro budowane > > bylo nieodkrywkowo, wiec bardzo gleboko. Jedzie sie tymi schodami i jedzie. A > wiec dlugie schody + wszsyscy stoja po prawej = niesamowity tlko przy bramkach? > > Otoz nie, ani przy bramkach, ani przy wejsciu na same schody. Nie ma tloku. I > dlatego, jak tylko jestem w Moskwie lub Londynie, to zaraz na takich schodach > klade sie po lewej. czytam, czytam i na boga ale nie wiem o co ci chodzi. czy ty chwalisz? czy ganisz? ja rozumiem ze schodow jest duzo i dlugo jada, ale jak sie kladziesz po lewej to idziesz spac? na schodach nie wolno siadac a co dopiero spac. a czy juz jest koniec schodow to sie budzisz? czy zdazylo sie zeby ciebie wciagnelo bo sie nie obudziles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Stawajcie w metrze na ruch.schodach po prawej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 23:42 Aron, za pierwszym razem jak sie polozylem, a miejsca bylo sporo, wciagnelo mnie. Od tego czasu moje zycie sie zmienilo diametralnie. Nie bede pisal o szczegolach, ale moze widziales "Kosiarza umyslow"? Powiem tylko - jam ci maitre d'metro. Odpowiedz Link Zgłoś