Dodaj do ulubionych

pochwalmy sie ze mamy bilet

02.01.06, 12:14
Okropnie mnie rozsmieszyla akcja komunikacyjna w Warszawie pt. "pokaz innym
ze masz bilet" i propaganda iz gapowicze wplywaja na jakosc przewozu osob w
Warszawie.
Wlasnie Pan Prezes Tramwajow Warszawskich dostal 45 tys. nagrody!!!!!!
Za co ta nagroda???? Chyba wyrownal on sobie straty moralne za jazde ludzi
bez biletu.
Smiech na sali.
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: pochwalmy sie ze mamy bilet 02.01.06, 14:17
      rtomik napisał:
      > i propaganda iz gapowicze wplywaja na jakosc przewozu osob w Warszawie.

No, to akurat jest prawda. Ludzie jeżdżący na gapę są złodziejami.
      • Gość: PiS-uar Pochwalmy sie ze mamy bilet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:32
        To pewnie Lech Wielki Kaczyński jest Janosikiem: zabiera "bogatym"
        (tj. NAM podatnikom), a rozdaje ludziom bardzo biednym i wybitnie
        sasłużonym mieszkańcom stolicy, czyli: Robertowi Czapla (dyr.ZTM),
        Krzysztofowi Karosowi (prezes TW), Romanowi Podsiadłemu (prezes MZA)
        itp.
        Najwyższą nagrodę (z pensji Kaczyńskiego) powinien otrzymać m.in.
        Marek Mistewicz (dyr.ZDM) za profesjonalnie i błyskawicznie
        przeprowadzoną przebudowę skrzyżowania ulic:
        Wilanowska/Rzymowskiego/Marynarska/Wołoska. Kto się ze mną zgadza, niech
        podniesie rękę i naciśnie przycisk. Dziękuję.

--------------------------------------------------

"Precz Komuno, Spieprzaj Dziadu"
        www.lechkaczynski.pl , biuro@lechkaczynski.pl
        www.pis.org.pl , biuro@pis.org.pl
    • olecky Re: pochwalmy sie ze mamy bilet 02.01.06, 18:06
      akurat tramwajom nagroda sie nalezy - chociazby za pozyskanie funduszy unijnych
      i ekspresowe tempo przeprowadzenia inwestycji.

pozdrawiam, olek
      • Gość: ppp Re: pochwalmy sie ze mamy bilet IP: *.orange.pl 03.01.06, 18:10
        Nie rozśmieszaj mnie . Jedna linia 2km na Bemowie ??? . Spójrz na Kraków , w
        Poznaniu zakupili 15 sztuk Combino , a my co ? Stare trupy 13N
      • nascendi wyborcza karta miejska 10.01.06, 08:27
        olecky napisał:

> akurat tramwajom nagroda sie nalezy - chociazby za pozyskanie funduszy
        unijnych
        > i ekspresowe tempo przeprowadzenia inwestycji.
        Może niektórym pracownikom TW - tak, ale czy akurat prezes ma w tym najwięcej
        zasług? I czy suma 45.000 nie jest lekką przesadą?

W kwestii "pokaż że masz bilet" to akcja mojego entuzjazmu też nie wzbudziła.
        Motywacje podane przez organizatorów zbytnio rozmijały się z poglądami i
        nawykami społeczeństwa.

Wolałbym aby ZTM wykorzystywał dane z kasowników do badania ruchu i tras
        podróży a w efekcie do poprawy komunikacji. Takie argumenty mogłyby skuteczniej
        zachęcić ludzi do stosowania karty miejskiej do swoistego głosowania na te
        linie którymi jeżdżą.
        Wydano ogromne pieniądze na system kasowników i czy jest z niego jakikoliwiek
        pożytek w w/w sensie? Skoro nie słyszy się o tym, to chyba dane o przejazdach
        zalegają bezużytecznie lub są kasowane...
        • tom_aszek Re: wyborcza karta miejska 10.01.06, 16:01
          nascendi napisał:

> Wolałbym aby ZTM wykorzystywał dane z kasowników do badania ruchu i tras
          > podróży a w efekcie do poprawy komunikacji.

Ale jakie dane? Ja mam miesięczny; sprawdzam kartę około raz w tygodniu, czy mi
          się nie rozmagnesowała, przecież nie zbliżam jej do kasownika w każdym autobusie
          czy tramwaju! I tak zwana większa większość :) pasażerów czyni tak samo. To skąd
          nadzieja na _dokładność_ tych danych?
          • nascendi Re: wyborcza karta miejska 11.01.06, 09:02
            > , przecież nie zbliżam jej do kasownika w każdym autobusi
            > e
            > czy tramwaju! ... To ską
            > d
            > nadzieja na _dokładność_ tych danych?

Nadziei nie wyrażałem, wręcz przeciwnie - zdziwienie że nowoczesne narzędzie
            pozyskiwania danych o potokach pasażerów najwyraźniej rdzewieje nieużywane. A
            przecież wszyscy za nie zapłaciliśmy i mogłoby zarabiać na siebie.

Ludzie postępują tak jak piszesz, bo się ich nie zachęca korzyściami ze zmiany
            nawyków. Może celowo?
            Bo gdyby nagle zaczęli regularnie meldować kasownikom każdy przejazd...
            Czy ZTM potrafiłby te megabajty przerobić i sensownie wykorzystać?
            Nie wiem i chętnie bym się dowiedział.
            • Gość: gocha Re: wyborcza karta miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:57
              Właśnie po to kupuję miesięczny, żeby nie wyciągać biletu za każdym razem gdy
              wchodzę do autobusu. Przypuszczam, że takj jak większość użytkowników karty.
              • nascendi pytanie teoretyczne 11.01.06, 17:39
                > Właśnie po to kupuję miesięczny, żeby nie wyciągać biletu za każdym razem gdy
                > wchodzę do autobusu. Przypuszczam, że takj jak większość użytkowników karty.

Zgoda. A gdyby tak ktoś obiecał skrzętnie analizować zapisy z kasowników i np.
                zasilić linie wskazane takim plebiscytem, skoordynować rozkłady albo
                poprowadzić nowe linie 'bezprzesiadkowe', to zdobyłabyś się na poświęcenie
                wyciągania biletu?
                I dlaczego nie ;-) ?
                • Gość: gocha Re: pytanie teoretyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:56
                  Pewnie, że "zdobyłabym się na takie poświęcenie" aczkolwiek nie wierzę że ztm
                  bierze pod uwagę głosy pasażerów.
                • tom_aszek Re: pytanie teoretyczne 12.01.06, 13:42
                  nascendi napisał:

> A gdyby tak ktoś obiecał skrzętnie analizować zapisy z kasowników i np.
                  > zasilić linie wskazane takim plebiscytem, skoordynować rozkłady albo
                  > poprowadzić nowe linie 'bezprzesiadkowe', to zdobyłabyś się na poświęcenie
                  > wyciągania biletu?
                  > I dlaczego nie ;-) ?

Tylko pierwszy argument (o dołożeniu autobusów czy tramwajów na danej linii) do
                  mnie trafia.
                  Do skoordynowania rozkładów jazdy (czyli zlikwidowania "stad") nie potrzeba
                  danych o ilościach pasażerów
                  Linii bezprzesiadkowych też raczej się nie zrobi na tej podstawie, bo z danych z
                  kasownika wynikałoby tylko gdzie najwięcej ludzi wsiada, ale nie z jakiej linii
                  się przesiedli (i do jakiej poszli po wyjściu z danego busa czy tramwaju)

A tak poza tym - to dlaczego mam pokazywać wszystkim wokoło gdzie trzymam
                  portfel z miesięcznym (albo sam miesięczny)?
                  • nascendi Re: pytanie teoretyczne 13.01.06, 08:54
                    tom_aszek napisał:
                    >
                    > Tylko pierwszy argument (o dołożeniu autobusów czy tramwajów na danej linii)
                    do
                    > mnie trafia.
                    > Do skoordynowania rozkładów jazdy (czyli zlikwidowania "stad") nie potrzeba
                    > danych o ilościach pasażerów
                    > Linii bezprzesiadkowych też raczej się nie zrobi na tej podstawie, bo z
                    danych
                    > z
                    > kasownika wynikałoby tylko gdzie najwięcej ludzi wsiada, ale nie z jakiej
                    linii
                    > się przesiedli (i do jakiej poszli po wyjściu z danego busa czy tramwaju)

Można kojarzyć kolejne skasowania, jeśli miały miejsce w liniach stykających
                    się i w odpowiednim odstępie czasu. I jest to potencjalnie metoda badania ruchu
                    szerzej niż tylko frekwencji na danej linii.
                    ZTM bardzo skąpo informuje o systemie kasowników [vide
                    www.ztm.waw.pl/kasowniki.php ] Nie chwali się też wogóle żadnymi
                    metodami analiz popytu na swoje usługi, co mnie dziwi i jest głównym powodem,
                    że ośmielam się poruszać ten temat.

Tym niemniej czas i nr karty na pewno się rejestruje. A z tych danych można
                    zrobić niemały użytek. Zostaje tylko kwestia chęci i umiejętności przekonania
                    pasażerów do bardziej regularnego dostarczania tych danych.

> A tak poza tym - to dlaczego mam pokazywać wszystkim wokoło gdzie trzymam
                    > portfel z miesięcznym (albo sam miesięczny)?

Słuszna uwaga, której twórcy hasła "pokaż innym że masz bilet" chyba nie
                    docenili. Można zacytować starą mądrość turystyczną "trzymaj pieniądze i
                    dokumenty oddzielnie".
    • Gość: mac Re: pochwalmy sie ze mamy bilet IP: *.ichf.edu.pl 11.01.06, 17:27
      To, ze Ktoś (tu władze ZTM & Co.) jest uczciwy inaczej nie znaczy, że Ty też
      musisz kraść ( =jeździć bez biletu).
      Ale swoją drogą pomysł akcji jest zupełnie idiotyczny. Kiedyś baaardzo dawno
      temu widziałem podobną akcję w Białymstoku. Ale nie widziałem ludzi
      ostentacyjnie kasujących bilety ;-).
      Mam hasło na kolejną akcję: "Przyklej se bilet na czoło, by widzieli wszyscy w
      koło". Ładne? Spece od akcji z ZTM-u - proszę pamiętać o przysyłaniu mi tantiem ;-P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka