Dodaj do ulubionych

BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!!!!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 13:02
NA WSTĘPIE: NIECH WAS NIE ODSTRASZA DŁUGOŚĆ TEGO POSTU. WARTO GO PRZECZYTAĆ.

Moje skromne nieobiektywne zdanie: każdy myślący urzędnik w każdym zagranicznym
mieście już dawno wprowadziłby pewien podział. Należy wreszcie rozdzielić Stare
Miasto i Śródmieście. Bo jedno przechodzi w drugie właściwie nie wiadomo kiedy.
Doskonałe rozwiązanie jest w Krakowie: planty (dla niewtajemniczonych: pas
zieleni)oddzielają Starówkę od reszty.
Możnaby wyznaczyć i jest to mój własny projekt-pomysł (proszę więc o
wyrozumiałość...), który zapene nigdy nie będzie realizowany, taką strefę
Starego Miasta:na WestSide Na zachodzie Mazowiecka albo Marszałkowska, na
południu Aleje, na północy Konwiktorska, zaś na Pradze - na północy nasyp
kolejowy przy Moście Gdańskim, na wschodzie też nasyp kolejowy na południu Port
Praski albo również nasyp przy Stadionie X-lecia. Trzeba wreszcie przejrzeć na
oczy Stara Praga to też powinna być Starówka! Więc w tej strefie na obu
brzegach - wszystko co nie pasuje pod młotek, w miejsce tego wznieść na
WestSide kamienice w stylu Starówkowym, na Pradze kamienice ceglane. Wszystkie
istniejące zabytki przebudować. Zamknąć dla ruchu zdecydowaną większość ulic w
tej strefie (wyobraźcie sobie - Krakowskie Przedmieście deptakiem...
wszędzie po bokach orkiestry amatorskie, handlarze pamiątek, kawiarnie pod
gołym niebem...rozmarzyłem się nieco). Jako jedyny środek lokomocji wprowadzić
specjalne tramwaje, wyglądające jak te z przed wojny. Ponieważ zaś zamknięcie
Trasy WZ nie jest możliwe, bo zatkałoby całe miasto, rozwiązałbym to tak: Trasa
wchodzi do tunelu na wys. Miodowej i nie wychodzi przy Placu Zamkowym, tylko
idzie w dół, pod Wisłą, na powierzchnię dopiero przy Radzymińskiej. Pod ziemią
można oczywiście zbudować tanim kosztem całe kwartały tuneli, z odgałęzieniami
i nawet podziemnymi ulicami. Podziemna Trasa WZ miałaby odgałęzienie na
gigantyczny podziemny parking pod Starówką i krzyżowałaby sie ze schowaną pod
ziemię na odcinku Karowa-Most Gdański Wisłostrsadą. Takie rozwiązania stosuje
się od lat w Wiedniu czy Pradze. Wyjazd z tunelu przy Moście Śląsko-Dąbrowskim
zastąpiłyby szerokie schody (troche dalej niż wyjazd, by nie odcinać
Mariensztatu od Starówki, jak to obecnie robi Trasa WZ) na byłą Trasę WZ. Sam
Most Śląsko-Dąbrowski byłby również pieszy, jak Most Karola w Pradze. Jak już
wspomniałem, Wisłostrada byłaby schowana do tunelu. Dzięki temu po Połączeniu
Parku I Dywizji Pancernej z pasem zieleni nad Wisłą powstałbyby piękne tereny
rekreacyjne. Jako dodatkową atrakcję możnaby dodać rejsy barkami po Wiśle i tp.
Dodam również, że jestem zwolennikiem budowania "nowych zabytków". Bardzo
cieszyłbym się gdyby gdzieś na Starówce, Nowym Mieście czy Krakowskim
Przedmieściu zbudowano ogromną gotycką katedrę, jak np. ta z Kolonii. Zapewne
dodałaby uroku naszemu miastu. Bo czy ktoś powiedział, że ładna katedra musi
być stara? Np. w Pradze w XIX w. zbudowano również katedrę w stylu gotyckim. Po
tych wszystkich zabiegach mielibyśmy duże i chyba najpiękniejsze Stare Miasto
w całej Mitteleuropie. Może nie stare, niektóre "zabytki" byłyby wręcz z XXI.
w. Nie stare. Ale za to jakie piękne... Jakie urokliwe. Jakie pełne klimatu.
Jakie atrakcyjne dla turysty agranicznego i krajowego. Byłoby naprawdę
wspaniale. Moje sumienie zaznało by wreszcie spokoju. Niech se tam w centrum
budują jakieś kolejne szklane g..na a'la Reform Plaza. Ważne, że cały kawał
miasta do Nowego Światu do Nowego Miasta byłby wolny od kiczu, brudu, brzydoty,
hałasu, spalin, samochodów. Byłby przyjazny dla człowieka, pełen pięknej
architektury, parków, najróżniejszych imprez. Ale przede wszystkim pełen
klimatu. No dobra, przechodzimy do Pragi...
Jedyną ulicą otwartą dla ruchu w całej obubrzeżnej strefie Starego Miasta
byłaby poszeżona o kilka pasów "Pragostrada" - Wybrzeże Helskie i Wyb.
Szczecińskie, na wys. Portu Praskiego schowane do tunelu. Właśnie, a propos
Portu Praskiego. Zapewne wszyscy wiedzą, co tam jest planowane do wybudowania.
Nie sprzeciwiam się temu. Ale pod warunkiem, że byłaby to jedyna ostoja
nowoczesności na Starej Pradze. Ale zburzyć mrówkowce! Wszystkie universamy,
Carrefoury Wileńska i td. - całe to g..no pod młotek. Wszystkie kamienice na
Pradze zostałyby odnowione. W puste miejsca powstawiane nowe. Centralnymi
punktami praskiej starówki byłyby: odnowiona Katedra Św. Floriana, pełen
kramów, imprez i rozrywki Park Praski (wraz z ZOO), oraz odnowiona
i przekształcona w muzeum przemysłu spirytusowego, Pragi i kuchni praskiej
wytwórnia wódek "Koneser" przy Ząbkowskiej (więcej szczegółów w
poście "Renowacja Starej Pragi stała się faktem. Pomoc dla wytwórni "Koneser".)
Al. Solidarności, Targowa i Jagiellońska byłyby głównymi deptakami. Cały ruch
przez Pragę na linii N-S byłby przeniesiony na poszerzoną "Pragostradę" oraz
nową wielopasmówkę wzdłuż nasypu kolejowego do strony Targówka. Możnaby na
upartego przebić ze dwa tunele pod Pragą. Pragostrada miałaby oczywiście zjazdy
do podziwemnej WZ. Aha i jeszcze jedno. Na jednym i drugim brzegu na maxa
kamer. Żeby turyści mogli czuć się bezpiecznie a zguby szybko znajdywane. Takie
Stare Miasto byłoby, z mojego warszawskiego nieobiektywnego punktu widzenia
najpiękniejsze w Mitteleuropie.
Warschau, die schone Haupstadt! Na taką "metamorfozę" powinniśmy przeznaczyć
wszelkie możliwe środki. Nie ładować bez sensu kasy w Śródmieście, bo tego co
tam sie dokonało przez ostatnie 50 lat nie da się niestety zmienić. Zafundujmy
sobie piękną Starówkę. Sprzeciwy, że sparaliżowałoby to ruch w mieście są bez
sensu - w Pradze również niedawno zamknięto całą Starówkę dla ruchu (pół
miasta). Ja rozumiem i zgodzę się z tym, że byłoby to BARDZO kosztowne. Ale
może to być przecież inwestycja długoterminowa, której realizacja mogłaby się
zacząc np. dopiero po wejściu do Unii (bo od nich dostaniemy na pewno więcej
kasy, niż od rządu polskiego) albo wręcz za sto lat. Taki projekt kiedyś
rozważano. Ale PRL-owcy woleli kolejne osiągnięcia klasy robotniczej -
blokowiska i Trasę WZ - zamiast pięknej Warszawy. Sorry, że taki długi ten
post. Jeśli macie jakiekolwiek opinie, sugestie, chcielibyście do tego planu
coś dodać, nawymyślać mi jaki jest idiotyczny, albo wyrazić dla niego
akceptację to będę BARDZO wdzięczny. Gorące pozdrowienia dla wszystkich
Warszawiaków!

NO COMMENT
Obserwuj wątek
    • Gość: Ela Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: *.ilot.edu.pl 16.05.01, 14:20
      Och, nocoment, Ty jestes poetą. Więcej uwag jutro, bo muszę wydrukować sobie
      Twój post
    • Gość: EASY.WTK Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: *.id.uw.edu.pl 16.05.01, 16:09
      SIMCITY?
      • Gość: nocoment Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 16:16
        Gość portalu: EASY.WTK napisał(a):

> SIMCITY?

Wersja Unlimited:) Pozdrawiam

NO COMMENT
    • Gość: nocoment Re: Sorry...trochę to długie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 16:17
      Sorry wszystkich, jak to pisałem to nie wyglądało na takie długie...

NO COMMENT
    • Gość: Gucio Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: 213.25.123.* 16.05.01, 16:46
      Warszawa zasługuje aby mieć piękną "Starówkę". Zgadzm się NO COMMENT, Okolice
      Starego Miasta powinny być wyłączone z ruchu (Nowego Świat, Krakowskie
      Przedmiście). Na deptak można by wprowadzić (ciche) tramwaje tak jak np.w
      Karlsruhe czy Kolonii.
    • Gość: Ela Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: *.ilot.edu.pl 17.05.01, 10:20
      Sprawdziłam z mapą granice tego przyszłego Altstadt (terminologia dla UE). Ręce
      i nogi to ma. Przede wszystkim trzeba coś zrobić, żeby Mariensztat przywrócić
      Starówce. Teraz nim się tam dojdzie, mozna zycie stracić. Co za idiota tak
      podzielił? I koniecznie Wisłę przywrócic Warszawie. Juz Prus marzył o bulwarach
      nad Wisłą. Jakby to było fajnie zejść drewnianymi schodami z np. Kościelnej
      prosto na bulwar i nad rzekę. I samochód by człowieka nie rozjechał. A nad
      Wisłą knajpka przy knajpce. Przed jedną gra Stasiek Wielanek a przy drugiej
      Orkiestra z Chmielnej. A dalej jakiś genialny samouk na mandoli rzępoli. A na
      Wiśle statki z wyszynkiem i orkiestrą. Muzyczka przygrywa Bujaj się Fela, a my
      między flakami a pyzami wywijamy. O kurczę, rozmarzyłam się. A gdy wieczorkiem
      wracamy statkiem z majówki po jednej stronie widzimy oswietlony kosciól Św.
      Floriana a z drugiej Starówkę. I z daleka rozświetlone więżowce. Chociaz raz by
      się przydały do upiekszenia panoramy, bo generalnie to ich nie lubię. Czy jest
      na to wszystko szansa? Myślę, że pewna jest. Gdy wisłostrada zostanie schowana
      to na pewno miasto może się zwrócić przodem do rzeki. Na Pradze koniecznie
      trzeba utworzyć wodne miastecko dla dzieciaków. Widziałam takie w Hiszpanii.
      Super. Co za atrakcja!!! Most Śląsko-Dąbrowski dla pieszych. Przerobić na
      Kierbedzia (kratownice). MOŻE MY POWINNISMY UTWORZYĆ LOBBY?!
      Nocoment walcz o rewaloryzację Pragi! Serce się ściska, gdy się widzi!
      Pozdrawiam
    • Gość: Gucio Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: 213.25.123.* 17.05.01, 19:46
      Należy wyłączyć z ruchu Nowy Świat i Krakowskie Przedmiście i urządzić tam
      deptak. zamiast smrodzących samoczodów i autobusów wprowadzić tramwaj z aleji
      Jerozolimskich Nowym Światem Krakowskim Przesmieściem Miodową Bonifraterską a
      drugą linię z pl Zbawiciela Mokotowską; albo z pl Trzech Krzyży. Świętokrzyską
      do tynelu w miejscu skrzyżowania z Nowym Światem. Przywrócić i rozbudować
      Bulwar i Mariensztat. Połączyć Starówkę z Wisłą i Bulwarem jakąś stylizowaną
      zabudową rozbudujmy nasze "Stare Miasto".
    • Gość: Lechita Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: *.icom.ca 17.05.01, 19:50
      Czy ty czlowieku rozumiesz co to znaczy slowo "stare"? Jesli nie to nie
      zrozumiesz tez slowa "starowka". Budowac mozecie sobie co chcecie tylko potem
      nie udawajcie ze to co tam macie to starowka. Bo starowki budowano raczek w
      1401, 1501, 1601 roku a nie w 2001 roku.
      • Gość: Lechita Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: *.icom.ca 17.05.01, 19:54
        I nigdy nie bedzie to najpiekniejsza starowka w mitteleuropa. Poznan, Krakow,
        Praga, Budapeszt etc te miasta maja PRAWDZIWE starowki. Wasza jest sztuczna, a
        twojk pomysl zrobi z niej poporostu zartem na cala Europe. Wogole kto slyszal o
        starowce z 21 wieku? Zawsze piekniejsze bedzie to co jest prawdziwe.
        • Gość: nocoment Re: BAARDZO DROGI PRZEPIS NA NAJPIĘKNIEJSZĄ STARÓWKĘ IN MITTELEUROPA!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 21:29
          A Byłeś ty kiedykolwiek na Warszawskiej Starówce...? Bo po mojemu to o czym my
          tu piszemy to dla Ciebie czarna magia...

NO COMMENT

Ps. Robisz postępy! Wymieniając miasta nie wymieniłeś Poznania!
        • Gość: Ela Re: do Lechity IP: *.ilot.edu.pl 18.05.01, 08:03
          Lechita, Ty nie zrozumiałeś problemu. To sa nasze marzenia a marzyc wolno
          każdemu. Cos Ty taki przyziemny? Przecież nać pyry rośnie nad ziemią
        • Gość: nocoment Re: PARYŻ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 11:56
          Gość portalu: Lechita napisał(a):

> I nigdy nie bedzie to najpiekniejsza starowka w mitteleuropa. Poznan, Krakow,
          > Praga, Budapeszt etc te miasta maja PRAWDZIWE starowki. Wasza jest sztuczna, a
          > twojk pomysl zrobi z niej poporostu zartem na cala Europe. Wogole kto slyszal o
          >
          > starowce z 21 wieku? Zawsze piekniejsze bedzie to co jest prawdziwe.

W Paryżu w ogóle nie ma Starówki. Najstarsze dzielnice są z 17 w. Resztę
          wyburzono. A i tak jest ładny. Pozdro

NO COMMENT
      • Gość: nocoment Re: DO LECHITY IP: 213.76.106.* 17.05.01, 21:25

> Czy ty czlowieku rozumiesz co to znaczy slowo "stare"? Jesli nie to nie
        > zrozumiesz tez slowa "starowka". Budowac mozecie sobie co chcecie tylko potem
        > nie udawajcie ze to co tam macie to starowka. Bo starowki budowano raczek w
        > 1401, 1501, 1601 roku a nie w 2001 roku.

No i co z tego?! Dla mnie odnośnie budynku liczy się wygląd a nie wiek. Jakby
        rozumować tak jak Ty, to ciekawe jaką starówkę macie u siebie w Toronto. Pozdro

NO COMMENT

Ps. Sćiślej: Słowo Starówka oprócz Starego Miasta jest nazwą dzielnicy. Rejonu
        miasta. U nas nie jest wydzielone, że Starówka to każdy stary budyneczek, a
        nowszy obok to już nie Starówka. Jeśli tak macie wydzielone w Poznaniu albo w
        Toronto to wasz problem. Pozdro

NO COMMENT
        • Gość: Lechita Re: DO LECHITY IP: *.icom.ca 18.05.01, 17:29
          Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Gość portalu: Lechita napisał(a):
          >
          > > Czy ty czlowieku rozumiesz co to znaczy slowo "stare"? Jesli nie to nie
          > > zrozumiesz tez slowa "starowka". Budowac mozecie sobie co chcecie tylko po
          > tem
          > > nie udawajcie ze to co tam macie to starowka. Bo starowki budowano raczek
          > w
          > > 1401, 1501, 1601 roku a nie w 2001 roku.
          >
          > No i co z tego?! Dla mnie odnośnie budynku liczy się wygląd a nie wiek. Jakby
          > rozumować tak jak Ty, to ciekawe jaką starówkę macie u siebie w Toronto. Pozdro
          >
          > NO COMMENT
          >
          > Ps. Sćiślej: Słowo Starówka oprócz Starego Miasta jest nazwą dzielnicy. Rejonu
          > miasta. U nas nie jest wydzielone, że Starówka to każdy stary budyneczek, a
          > nowszy obok to już nie Starówka. Jeśli tak macie wydzielone w Poznaniu albo w
          > Toronto to wasz problem. Pozdro
          >
          > NO COMMENT

U was nie ma starych budynkow.
          • Gość: nocoment Re: DO LECHITY (HE!) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.01, 18:14

> U was nie ma starych budynkow.

O ile się zakładasz? Jest pełno starych budynków sprzed kilku wieków, które
            przetrwały powstanie,np. na Pradze albo na Lwowskiej, tylko Twój kanadyjski rozum
            nie jest w stanie tego pojąć.

NO COMMENT
            • Gość: luka Re: DO ELI IP: 193.0.73.* 24.05.01, 18:02
              Po co most kratownicowy??? Przecież on był bardzo brzydki, tak jak stary most
              grunwaldzki w Krakowie. Istniejący nie jest zły, ma dość dobre proporcje. Jeśli
              już się rozmażamy to np. nie byłby zły podwieszany jak np. most Wolności w
              Budapeszcie.
              P.S. Przy okazji mostów mam pytanie jako człowiek spoza Warszawy :dlaczego
              attyki na Poniatowskim w niektórym miejscu są a w innym ich nie ma???
              P.S.2 Zamiast tych świecących "szubienic" na Poniatowskim przydałyby się
              "pastorały".
              • Gość: Ela Re: DO luki IP: *.ilot.edu.pl 25.05.01, 13:41
                Z kratownicami przekonałes mnie. Pastorały na poniatoszczaku tez byłyby
                świetne. Natomiast jezeli chodzi o attyki to nie wiem. Nigdy się nie
                zastanawiałam. Nie ma to jak rzeczowe spojrzenie z zewnątrz. Jak się dowiem, to
                powiem. Chyba, że ktos wczesniej tu zajrzy i odpowie. Na pewno most podwieszany
                byłby ładny. Jak spogladam na zdjęcia mostów wrocławskich, to zazdroszczę.
                Niektóre sa bardzo ładne. Pozdrawiam
                • Gość: req Re: a moze tak atomowke? IP: *.telia.com 27.05.01, 00:46
                  wy wszyscy jestescie zalosnymi marzycielami i chyba nie rozumiecie ze polska
                  jest biednym i beznadziejnie zacofanym krajem i nigdy tutaj nie wybuduje
                  zadnej "wielkiej starowki" to wszystko jast tak zalosne ze uwazam ze powinnismy
                  sie przylaczyc do niemiec i stac sie niemcami to moze wtedy bysmy dostali
                  troche kasy.... ach przykro jest patrzyc jak to maisto jest zacofane biedne i
                  zasyfione najlepiej gdyby ruscy albo ktos inny sposcil na nas atomowke bo wawa
                  NIGDY nie bedzie ladnym miastem!!!
                  ps niestety jestem warszawiakiem...
                  • Gość: nocoment Re: DO ŻAŁOSNEGO PSEUDOWARSZAWIAKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 14:16
                    Gość portalu: req napisał(a):

> wy wszyscy jestescie zalosnymi marzycielami i chyba nie rozumiecie ze polska
                    > jest biednym i beznadziejnie zacofanym krajem i nigdy tutaj nie wybuduje
                    > zadnej "wielkiej starowki" to wszystko jast tak zalosne ze uwazam ze powinnismy
                    >
                    > sie przylaczyc do niemiec i stac sie niemcami to moze wtedy bysmy dostali
                    > troche kasy.... ach przykro jest patrzyc jak to maisto jest zacofane biedne i
                    > zasyfione najlepiej gdyby ruscy albo ktos inny sposcil na nas atomowke bo wawa
                    > NIGDY nie bedzie ladnym miastem!!!
                    > ps niestety jestem warszawiakiem...

Nie, nie jesteś Warszawiakiem. Mieszkasz w Warszawie, ale Warszawiakiem nie
                    jesteś. Na to trzeba zasługiwać. Przykro mi, ale taka jest prawda. Pozdrawiam

NO COMMENT
                    • Gość: req Re: DO ŻAŁOSNEGO PSEUDOWARSZAWIAKA IP: *.telia.com 27.05.01, 14:56
                      Gość portalu: nocoment napisał(a):

> Gość portalu: req napisał(a):
                      >
                      > > wy wszyscy jestescie zalosnymi marzycielami i chyba nie rozumiecie ze pols
                      > ka
                      > > jest biednym i beznadziejnie zacofanym krajem i nigdy tutaj nie wybuduje
                      > > zadnej "wielkiej starowki" to wszystko jast tak zalosne ze uwazam ze powin
                      > nismy
                      > >
                      > > sie przylaczyc do niemiec i stac sie niemcami to moze wtedy bysmy dostali
                      > > troche kasy.... ach przykro jest patrzyc jak to maisto jest zacofane biedn
                      > e i
                      > > zasyfione najlepiej gdyby ruscy albo ktos inny sposcil na nas atomowke bo
                      > wawa
                      > > NIGDY nie bedzie ladnym miastem!!!
                      > > ps niestety jestem warszawiakiem...
                      >
                      > Nie, nie jesteś Warszawiakiem. Mieszkasz w Warszawie, ale Warszawiakiem nie
                      > jesteś. Na to trzeba zasługiwać. Przykro mi, ale taka jest prawda. Pozdrawiam
                      >
                      > NO COMMENT

zaslugiwac? a w jaki sposob twoim zdaniem mam sobie zasluzyc na nazywanie sie
                      warszawiakiem?!! jestes zalosny i wlasnie przez taki komentarz wychodzi twoja
                      prowincjonalnosc i twoje kompleksy...
                      a dla twojej wiadomosci to jestem prwdziwym warszawiakiem a moja babcia walczyla
                      w powstaniu... ciekaw jestem co twoi dziadkowie wtedy robili... nie wazne...
                      wazne jest to ze nie moge kochac miasta ktore jest brzydkie pelno w nim
                      architektury socrealizmu dresiarskich blokowisk i kompletna niekompetencja a
                      wrecz niechec wladz warszawy do odbudowania ladnych kamienic i chyba musisz sie
                      tutaj ze mna zgodzic...
                      no i musi to chyba jednak docierac do ciebie ze warszawa wyglada prowincjonalnie
                      (tak same jak z reszta wszystkie miasta w polsce...) i nigdy juz tego nie zmieni
                      bo po prostu jest BIEDNA! popatrz na transport toz to przecierz jakis koszmar...
                      jesli tak b kochasz swoje miasto to po co siedzisz na forum 24/7 i nie probujesz
                      czegos polepszyc??? chociazby chodnikow...:)
                      pozdrowienia
                      • Gość: nocoment Re: DO REQ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 15:06

> zaslugiwac? a w jaki sposob twoim zdaniem mam sobie zasluzyc na nazywanie sie
                        > warszawiakiem?!! jestes zalosny i wlasnie przez taki komentarz wychodzi twoja
                        > prowincjonalnosc i twoje kompleksy...
                        > a dla twojej wiadomosci to jestem prwdziwym warszawiakiem a moja babcia walczyl
                        > a
                        > w powstaniu...

To dlaczego w takim razie chciałbyś, żeby rąbnąć atomówkę na miasto za które
                        walczyła Twoja rodzina? Miej dla ich walki trochę szacunku.

> ciekaw jestem co twoi dziadkowie wtedy robili... nie wazne...
                        > wazne jest to ze nie moge kochac miasta ktore jest brzydkie pelno w nim
                        > architektury socrealizmu dresiarskich blokowisk

Ale oprócz nich są też miejsca niezwykłe. Chociażby Łazienki czy Stare Miasto!

> i kompletna niekompetencja a
                        > wrecz niechec wladz warszawy do odbudowania ladnych kamienic i chyba musisz sie
                        >
                        > tutaj ze mna zgodzic...

Tutaj rzeczywiście się z Tobą zgadzam...

> no i musi to chyba jednak docierac do ciebie ze warszawa wyglada prowincjonalni
                        > e
                        > (tak same jak z reszta wszystkie miasta w polsce...) i nigdy juz tego nie zmien
                        > i
                        > bo po prostu jest BIEDNA!

Ale inwestycje mogą przecież prowadzić prywatni inwestorzy a nie Urząd Miasta.

> popatrz na transport toz to przecierz jakis koszmar..

Gdyby nie głąby z sejmu to metro i obwodnica byłyby już dawno.

> jesli tak b kochasz swoje miasto to po co siedzisz na forum 24/7

Wcale nie.

> i nie probujes
                        > z
                        > czegos polepszyc??? chociazby chodnikow...:)

To mi najpierw daj na to kasę.

> pozdrowienia

Nawzajem

NO COMMENT

• Gość: req Re: DO nocomment IP: *.telia.com 27.05.01, 15:57
                          wiesz co? moge przebolec te blokowiska bo jak ludzie tam chca mieszkac to niech
                          mieszkaja...
                          ale do rzeczy! chyba nie myslisz ze prywatny inwestor bedzie sie bawic w
                          budowanie jakiejs tam wielkiej starowki przeciez oni nawet nie chca budowac
                          pojedynczych kamienic tylko drapacze chmur, owszem niektore z nich sa ladne ale
                          uwazam ze najpierw powinnismy zadbac o to aby chociaz kawalek przedwojennej
                          wawy zostal odbudowany a nie tylko drapacze chmur i to wszystko bo niedlugo to
                          miasto juz nigdy nie bedzie moglo odzyskac przedwojennej atmosfery i bedzie jak
                          NY bylem tam dwa mce temu i wcale mi sie nie podobalo przeciez NY wogole nie ma
                          jakiejs historii a wawa przeciez ma tylko ze tego nie widac bo tyle zostalo
                          zburzone podczas wojny
                          a transport i tak sie nie poprawi w tym miescie tak samo jak bezpieczenstwo....
                      • Gość: Ela Re: do req IP: *.ilot.edu.pl 28.05.01, 12:36
                        Miasta nie kocha się, dlatego, ze jest sliczne, ale dlatego, ze w ogóle jest.
                        To tak jak z ludzmi. Przecież nikogo nie kocha sie tylko dla pieknego oblicza.
                        A jaki związek ma walka Twojej babci w Powstaniu z Toba? Podpierasz się cudzymi
                        zsługami? Widac, nie masz własnych. Warszawiakiem jestes tylko z adresu

PS. Nocoment zgadzam sie z Tobą całkowicie
                        • Gość: req Re: do ELA IP: *.telia.com 28.05.01, 15:49
                          Gość portalu: Ela napisał(a):

> Miasta nie kocha się, dlatego, ze jest sliczne, ale dlatego, ze w ogóle jest.
                          > To tak jak z ludzmi. Przecież nikogo nie kocha sie tylko dla pieknego oblicza.
                          > A jaki związek ma walka Twojej babci w Powstaniu z Toba? Podpierasz się cudzymi
                          >
                          > zsługami? Widac, nie masz własnych. Warszawiakiem jestes tylko z adresu
                          >
                          jestes idiotka albo nie przeczytalas wszystkich postow....
                          moja babcia ma do tego tylko tyle ze chcialem poinformowac nocomment o tym ze
                          jestem rodowitym warszawiakiem a nie przyjezdnym czy jak ty bys to nazwala!
                          poza tym owszem miasto sie kocha za jego wyglad a nie za to ze istnieje na prawde
                          dziwi mnie twoj tok rozumownia, poza tym nadmianilem jeszcze inne rzeczy ale ty
                          ich najprawdopodobniej nie raczylas zauwazyc...
                          > PS. Nocoment zgadzam sie z Tobą całkowicie

• Gość: Ela Re: a moze tak atomowke? IP: *.ilot.edu.pl 28.05.01, 12:30

> wy wszyscy jestescie zalosnymi marzycielami i chyba nie rozumiecie ze polska
                    > jest biednym i beznadziejnie zacofanym krajem i nigdy tutaj nie wybuduje
                    > zadnej "wielkiej starowki" to wszystko jast tak zalosne ze uwazam ze powinnismy
                    >
                    > sie przylaczyc do niemiec i stac sie niemcami to moze wtedy bysmy dostali
                    > troche kasy.... ach przykro jest patrzyc jak to maisto jest zacofane biedne i
                    > zasyfione najlepiej gdyby ruscy albo ktos inny sposcil na nas atomowke bo wawa
                    > NIGDY nie bedzie ladnym miastem!!!
                    > ps niestety jestem warszawiakiem...

To sie przyłącz, pa pa
    • Gość: janusz13 Re: Dworzec PKS w Krakowie = wstyd na całą Polskę(i nie tylko...) IP: 195.116.93.* 20.02.02, 19:56
      Tak to prawda ,to naprwdę wstyd ,już pomijam Polskę ale wstyd na cały swiat,wszystko zawsze w tym naszym kraju idzie tak topornie jak nigdzie na �wiecie,często ogladam wiadomo�ci i zawsze poważne firmy sie dogadujš i przynajmniej co� miasta i ludzie z tego majš a tu my�lš tylko o załataniu luk w PKP ,podwyżkach cen biletów na koleje i jak wyrolowac klienta który jak zawsze jest nie szanowany.Panowie i panie z PKP MY�LCIE O PRZYSZŁOSCI!!! Dajcie wre�cie co� z siebie dla Krakowa a nie popijajcie czarnš kawę ,która zakwasza wam umysły i inne organy
      J-23
      • Gość: K2 Re: Dworzec PKS w Krakowie = wstyd na całą Polskę(i nie tylko...) IP: 213.158.195.* 26.02.02, 17:56
        Mowimy chyba o dworcu PKS. Nie wiem co tu ma PKP do tego. A ze wstyd to jasna
        sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka