Dodaj do ulubionych

zdjecia WSM Mokotów

28.02.06, 16:13
Obiecałem,że wrzucę do sieci trochę zdjęć z lat 40/50, kiedy budowano WSM na
Mokotowie.Proszę o identyfikację miejsc, budynków. Mail do mnie:
mefracko@poczta.onet.pl, lub pisać na forum.

wsm.fajnafotka.pl/?linkedUserPageUID=16770&16719_contentUID=244308
Tomek
Obserwuj wątek
    • chinique To na wypadek ... 01.03.06, 01:08
      ... gdyby ktoś miał jeszcze wątpliwości, kto jest najefektywniejszym zbieraczem
      starych materiałów zdjęciowych. Pozdrowienia Panie Tomku i kciuki trzymane
      tytułem przyszłych odkryć.
    • horpyna4 Re: zdjecia WSM Mokotów 01.03.06, 10:58
      Mefracko, myślę, że potrafię zidentyfikować prawie wszystkie miejsca. Tylko na
      razie nie mam czasu, ale niedługo się i tak tym zajmę, bo mnie to zainteresowało
      bardzo. Łza się w oku kręci na widok tych charakterystycznych betonowych
      rozdwojonych latarni. A obiekt widoczny na zdjęciu 9-tym już nie istnieje, była
      to osiedlowa kotłownia. I jeszcze jedna ciekawostka: na Dąbrowskiego przy
      Łowickiej nie ma zatoki autobusowej. Bo w tamtych latach autobus dojeżdżał od
      strony Puławskiej ulicą Dąbrowskiego tylko do Alei Niepodległości. I na
      skrzyżowaniu zawracał "na 3 razy".
      • mefracko Re: zdjecia WSM Mokotów 01.03.06, 13:42
        Ciesze się, że te zdjęcia nie będą bezimienne.

Szykuję powoli nowy kpl. zdjęć z Mokotowa (Puławska,Al.
        Niepodległości,Woronicza), a w dalszej kolejności zdjęcia z WSM Ochota (lata
        trzydzieste i czterdzieste).

Pozdrawiam
        Tomek
        • horpyna4 Re: zdjecia WSM Mokotów 02.03.06, 19:15
          Mefracko, przypomniałam sobie jeszcze jedną ciekawostkę. Na osiedlu WSM Mokotów
          było kino "pod chmurką". Ekran był namalowany na ścianie szczytowej jednego z
          budynków mieszkalnych po parzystej stronie Dąbrowskiego. Ja zdążyłam się załapać
          na jeden film, czarno - biały oczywiście, jakaś awantura o dziecko w nim była.
          Ale wcześniej może wyświetlano tam jakieś filmy propagandowe? Czy ktoś trochę
          starszy da głos?
          Ciekawe, czy coś takiego było również w innych dzielnicach? Pamięta ktoś?
      • allgau Re: zdjecia WSM Mokotów 02.03.06, 16:15
        z tym autobusem to nie do końca prawda, bo juz w latach 60. i w 70. miał pętlę
        na Dabrowskiego przy Łowickiej, najpier to były 112 i 125, a później doszło
        jeszcze 182... Dopiero jak prezydentem miasta został niejaki Majewski i
        otrzymał słuzbowe mieszkanie przy Madalińskiego i przeszkadzały mu autobusy to
        wycofano dwie linie i zostało tylko 182, a póxniej wycofano stąd autobusy w
        ogóle...
        • horpyna4 Re: zdjecia WSM Mokotów 02.03.06, 17:22
          Allgau, to nie było tak. Po pierwsze, piszesz "już w latach 60.", a ja o
          początku lat 50. Wtedy nie było pętli na Dąbrowskiego przy Łowickiej i autobusy
          zawracały na skrzyżowaniu z al. Niepodległości. I właśnie na tych zdjęciach nie
          ma zatoki autobusowej, bo została wykonana kilka lat później. Potem przez wiele
          lat była pętla autobusu 125, a 182 doszło dopiero po wybudowaniu trasy
          Łazienkowskiej. 112 miało pętlę na Odyńca przy Wołoskiej.
          Zresztą trudno jest teraz bez zaglądania do odpowiednich źródeł podać, jakie
          linie gdzie były, bo się zmieniały, dawniej też. Czy pamiętasz, że Wołoską
          chodziły autobusy 111 i 134? Bo ja nimi sporo jeździłam, stąd wiem. Wtedy
          jeszcze nie jeździło tamtędy 117.
          • qba59 WSM Mokotów i autobusy 02.03.06, 19:10
            Moja babcia mi niedawno opowiadała ze się jezdziło (z Fortu Mokotowskiego)
            autobusami 125 i 144 do miasta.
            125 jechal podobno Wołoską do Rakowieckiej kręcił się po Powiślu i dalej do Getta...
            "do Puławskiej dojechać to był bardzo wygodny, zanim jeszcze do Śródmieścia jeździł"

Pozdrawiam
            Kuba
            • horpyna4 Re: WSM Mokotów i autobusy 02.03.06, 19:34
              Oj, chyba coś nie tak. Których lat to dotyczyło? Bo Wołoską do Rakowieckiej
              jeździł autobus 111 (chyba z Bokserskiej, na pewno Żwirki i Wigury oraz
              Racławicką). Z Fortu Mokotowskiego można było jeździć również autobusem 134.
              Miał pętlę na skrzyżowaniu Racławickiej z Miłobędzką, objeżdżał tam w kółko
              taki duży, parterowy, "wiejski" pawilon spożywczy, mocno okratowany, bo to
              było raczej odludzie. Z Wołoskiej skręcał w Madalińskiego, a dalej nie pamiętam.
              125 miał pętlę na Dąbrowskiego i jeździł na Rynek Nowego Miasta.
              A do Getta to chyba właśnie 111.
    • mefracko zdjecia z Mokotowa 03.03.06, 08:59
      Nie zakładam nowego wątku, tylko do już istniejącego podklejam link ze
      zdjęciami z Mokotowa z lat 50-70. Następne zdjęcia już wkrótce.

mokotow.fajnafotka.pl/?linkedUserPageUID=16934&16883_contentUID=247759
      Pozdrawiam
      Tomek
      • horpyna4 Re: zdjecia z Mokotowa 03.03.06, 12:57
        Mefracko, fotki bomba! Mam tylko małą uwagę: skrzyżowanie Dąbrowskiego i
        Łowickiej to nie Plac Dąbrowskiego. A poza tym fantastyczny materiał. Na
        przykład na zdjęciu Pola Mokotowskiego (20.) widać wyrażnie domki fińskie, które
        zlikwidowano przy budowie Trasy Łazienkowskiej. Na zdjęciu 25. widać nie tylko
        tory kolejki (i szlaban), ale również przepiękne stare słupy tramwajowe. Na
        zdjęciu 22. widać, jak tramwaje objeżdżały Pl. Unii w kółko. A co do dziwnie
        przebiegających torów na Puławskiej (24.), to przy kolejnych remontach jezdni
        były przekładane i po zakończeniu remontu nie wracały na miejsce.
        • mefracko Re: zdjecia z Mokotowa 03.03.06, 13:43
          Masz rację. Przecież Plac Dąbrowskiego to inna dzielnica. Zaraz zmieniam.

Tomek
          • horpyna4 Re: zdjecia z Mokotowa 03.03.06, 14:21
            I inny Dąbrowski. Plac Jana Henryka, a ulica Jarosława.
      • morka5 Re: zdjecia z Mokotowa 03.03.06, 13:11
        Super zdjęcia - zwłaszcza z lat 60-70-tych z lat mojego dzieciństwa. Na zdjęciu
        nr 10 widoczne bloki mają adres ul Bukietowej, zdjęcie jest zrobine z ul.
        Joliot-Curie. W jednym z tych bloków mieszkałam w bardzo wczesnym dzieciństwie.
        Pozdrawiam
      • allgau Re: zdjecia z Mokotowa 03.03.06, 15:40
        W tym rozdaniu bardzo fajne zdjęcia! co sie stało z tym genialnym brukiem
        bazaltowym z Puławskiej przy kinie Moskwa i dalej i nawet z Woronicza! No i te
        słupy tramwajowe przy dworcu południowym z lirami! No i trolejbusy jadące al.
        Niepodległosci (jak przebiegała ta trasa?).
        • horpyna4 Re: zdjecia z Mokotowa 03.03.06, 16:27
          Bruk bazaltowy w Warszawie był na bardzo wielu ulicach, również w Al.
          Niepodległości. Niestety po pewnym czasie, w przeciwieństwie do granitowego,
          stawał się potwornie śliski. Pamiętam te "zarzucające" trolejbusy. Nawet zwykła
          mżawka wystarczała, nie trzeba było żadnej gołoledzi. A co do tras trolejbusów,
          to na stronie ztm jest historia komunikacji warszawskiej, powinno być wszystko,
          więc nie będę się rozpisywać. Tym bardziej, że tam są zdjęcia, warto zobaczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka