Dodaj do ulubionych

Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba j...

• wlodeusz Jestem katolikiem,ale nie głupcem, 04.03.06, 12:05
      W sytuacji ekonomicznej zapaści większości społeczeństwa,budowa takiego molocha
      to jest zwykła nieprzyzwoitość.Pan Bóg,z równą gorliwością wysłucha modlitwy
      staruszki zbierającej chrust,co Prymasa otoczonego purpuratami w nowiutkiej
      superkatedrze.
      • areopag Re: Jestem katolikiem,ale nie głupcem, 04.03.06, 12:15
        wlodeusz napisał:

> Bóg,z równą gorliwością wysłucha modlitwy
        > staruszki zbierającej chrust,co Prymasa otoczonego purpuratami w nowiutkiej
        > superkatedrze.
        Staruszki wysłucha, a prymasa nie bo głosi nauki niezgodne z Biblią.
      • panbuk1 Masz rację mój sługo,taki sam będzie skutek!!! 04.03.06, 13:00
        wlodeusz napisał:

> W sytuacji ekonomicznej zapaści większości społeczeństwa,budowa takiego molocha
        > to jest zwykła nieprzyzwoitość.Pan Bóg,z równą gorliwością wysłucha modlitwy
        > staruszki zbierającej chrust,co Prymasa otoczonego purpuratami w nowiutkiej
        > superkatedrze.

Zaden.
        Cisza!!!!!!!!!
    • Gość: jarema6 Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:05
      Powinni jeszcze Pomnik i kopiec wystawić w Warszawie temu paranoikowi,
      oczywiście zwiekszając deficyt budzetowy.Pochować Glempisko w trakcie budowy
      kopca.
    • Gość: Kamilus To nie zła zbiórka tylko smród przy budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:07
      Prymasie ludzie nie dają bo rozstrzygnięcie projektu było skandaliczne. Po co był konkurs skoro budujecie nie ten kościół którym wygrał (uważam że najlepiej oddawał ducha tego kraju, jego historię i chrześcijaństwo tworzone na tych ziemiach). Podobnie z decyzją o pochowaniu tam ks. Twardowskiego wbrew jego woli i woli większości społeczeństwa. Będąc głuchym na społeczeństwo, społeczeństwo będzie głuche na projekty firmowane przez Prymasa.
      Nie zgadzam się też na wydawanie pieniędzy z budżet. Po to był podpisany Konkordat żeby go stosować a nie teraz go obchodzić. Świątynia jako wotum powinna być zbudowana z pieniędzy katolików ale tych przeznaczonych z serca a nie wydartych przez urząd skarbowy. Jestem katolikiem, ale nie dam ani złotówki na ten "pomnik Prymasa"... Gdyby nie było takiego smrodu na początku z tą budową i zbudowano pierwotną koncepcję (mimo że droższą) dałbym z chęcią... a tak... wolę więcej dać na obiady dla ubogich dzieci po Mszy niż na tą światynię.
    • Gość: znawca Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:07
      a ludzie nie maja,co do garnka wlozyc,

PARANOJA ! i jeszcze rzad to dofinansowal ! SKANDAL
    • areopag BÓG nie mieszka w świątyniach 04.03.06, 12:08
      "Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i
      ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką"

Tak pisze w Dzieje Apostolskie rozdział 17 werset 24
      Biblia Tysiąclecia wydanie II Wydawnoctwo Pallotinium Warszawa 1971 rok

Prymas uważa, że gdyby jej (budowy świątyni) nie zaczął, popełniłby grzech
      zaniedbania.
      Grzechem prymasa jest głoszenie nieprawdy. To co mówi o budowaniu świątyni jest
      sprzeczne z Biblią. Wszak Bóg nie mieszka w świątyniach zbudowanych przez ludzi.
      I tu prymas ma grzech zaniechania, że nie mówi ludziom prawdy. Jest to kolejne
      kłamstwo kleru.

Zamiast tych milionów na budowanie światyń, których Bóg nie uznaje, rząd lepiej
      niech je przekaże na działalność szpitali. Tym bardziej, że są to pieniądze z
      naszych podatków, a nie kościelnych. Przynajmniej będzie więcej zdrowych dzieci
      i nie będą musieli cierpieć w oczekiwaniu na przyjęcie do szpitali.
      • mangold Ale prymasi w nich leżą...potem...:-) 04.03.06, 12:10

• bio.mum [...] 04.03.06, 12:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: robol Re: BÓG nie mieszka w świątyniach IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:26
        > "Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i
        > ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką"
        >
        a klechy mają za nic te słowa. Od wieków
        prawdziwa wiara nie ma nic wspólnego z murami w których zamykają swojego
        rzkomego boga i pokazuja motłochowi za opłatą
        Im bardziej zakompleksieni władcy i im bardziej zakłamane religie tym większe
        świątynie i pomniki
        • Gość: nieparafianin Re: BÓG nie mieszka w świątyniach IP: *.zpin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:41
          nic dodać nic ująć ale mądrzy napewno wyciągaja wnioski szkoda że do Polski z
          zachodu dociera tylko kołtun.
      • Gość: glempik Re: BÓG nie mieszka w świątyniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:33
        masz całkowitą racje. Od samego początku ta budowa budzi kontrowersje, tak ze
        wzgl. na usytuowanie( zakłóca ekosystem wodny)jak i projekt.
        Dla mnie to światyni pychy prymasowskiej, a nie opatrzności Bożej. Myslę, że
        dowodem wiary byłoby wspomaganie ubogich nauki, szpitali, a nie odwrotnie!
        Zabiera sie pieniądze społeczeństwu na "złote cielce" A fe!
    • mangold Biedny Józio ...:-( 04.03.06, 12:08
      "Przyznał, że wierni nie dają na nią pieniędzy tak chętnie jak np. na
      Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach czy bazylikę w
      Licheniu. Tamte zbiórki "były lepiej zorganizowane", poza tym nie udała się
      promocja inwestycji w Wilanowie" Może by tak jakiś festyn ? Nagie hostessy,
      duzo seksu...to przyciągnie ludzi a nie groby poetów....
      • bio.mum Re: Biedny Józio ...:-( 04.03.06, 12:11
        mangold napisał:

> "Przyznał, że wierni nie dają na nią pieniędzy tak chętnie jak np. na
        > Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach czy bazylikę w
        > Licheniu. Tamte zbiórki "były lepiej zorganizowane", poza tym nie udała się
        > promocja inwestycji w Wilanowie" Może by tak jakiś festyn ? Nagie hostessy,
        > duzo seksu...to przyciągnie ludzi a nie groby poetów....

A potem zbiorowa spowiedź i wszyscy będą szczęśliwi. Pieniądze będą a grzech
        rozwiązłości to w koncu nie jest grzech smiertelny:)
        • Gość: robol Re: Biedny Józio ...:-( IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:32
          > A potem zbiorowa spowiedź i wszyscy będą szczęśliwi. Pieniądze będą a grzech
          > rozwiązłości to w koncu nie jest grzech smiertelny:)
          >
          a po spowiedzi ciąg dalszy zabawy...
          i znów spowiedź
          i tak dalej
          niektóre religie nie na darmo utrzymują burdele przy swych sanmkuariach
          • Gość: zx Re: Biedny Józio ...:-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 20:45
            vide kaplica sykstyńska
      • jolunia01 Re: Biedny Józio ...:-( 04.03.06, 14:17
        mangold napisał:

> "Przyznał, że wierni nie dają na nią pieniędzy tak chętnie jak np. na
        > Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach czy bazylikę w
        > Licheniu. Tamte zbiórki "były lepiej zorganizowane", poza tym nie udała się
        > promocja inwestycji w Wilanowie" Może by tak jakiś festyn ? Nagie hostessy,
        > duzo seksu...to przyciągnie ludzi a nie groby poetów....

O, to, to - igrzysk!!! igrzysk!!!, bo na chleb od klechów to i tak nie ma co
        liczyć.
    • Gość: o90 piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: 87.244.68.* 04.03.06, 12:10
      i jak kuje i jak drazni ....
      piekne
      i pomyslec ze jeden kosciol a czerwoni malo ze skory nie wyleza
      nic to ze 50 letniej sowieckiej okupacji jakos nikt nie rozliczyl a winni
      znikneli...to to nic ...panie tylko ten kosciol
      oj musi bolec
      pozdrawiam was komuszki w tych ciezkich chwilach
      bedzie gorzej don't worry
      • tadeusz_ja Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka 04.03.06, 12:14
        Mylisz się, ja nie jestem ani nie bylem komuszkiem,ale zrobię wszystko aby
        pisuar szlag trafil,i trafi!!!
      • Gość: topol-1 odezwał się prawiczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:17
        A ile ty, ze swojej własnej i nie przymuszonej woli dałeś na Świątynię? Wpłacaj śmiało zza oceanu ku chwale Bożej, ale nie oczekuj, że społeczeństwo (które miało na tyle odwagi, aby zostać i budować lepszą Polskę) będzie milczeć, kiedy rozdaje się nasze wspólne pieniądze na tego typu inwestycje... Widzisz JA płacę tu podatki i mam prawo rozliczać rządzących z dypozycji tych środków. Jak dla mnie to świątynia mogłaby kosztowaci i 1 mld zł, o ile Kosciól sam zebrałby wymaganą kwotę, a nie wystawia teraz rachunek za poparcie udzielone określonej opcji.
        • Gość: msnbetterthan ciekawa dyskusja IP: *.net152.okay.pl 04.03.06, 12:25
          jak zwykle. zatroskani internauci dużo wnoszą do tygla debaty publicznej.
          ____
          www.cherubino.pl
          www.podaniolami.pl
        • Gość: o90 karawana jedzie dalej IP: 82.112.142.* 04.03.06, 18:50
          szczekaj szczekaj
          • Gość: stefan głupia sprawa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 19:13
            może jakieś argumenty? bo narazie marnie wypadasz w porównaniu z przedmówcą
      • Gość: 1 km autostrady Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:24
        Kardynale! Szczam do mleka twojej matki! Za te 20 baniek to można by wreszcie Puławską załatać.
        Poza tym kto obiecywał tę świątynię, którzy Polacy? Bo ja nie. Naobiecywali bozi to niech teraz oczami świecą a nie skok na wspólną kasę. Stara metoda - wypić rosół przed wszystkimi. Żenada, gorzej niż komuna, nawet kraść dyskretnie nie potrafią - skąd ta chołota przyjechała?
        • Gość: o90 zenada IP: 82.112.142.* 04.03.06, 18:51
          ...
      • Gość: robol kościól i czerwoni mają wiele wspólnego IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:29
        na przykład budują wielkie pomniki, pałace...
        karmią lud prosty uludą, karzą wierzyć w różne bzdury, żądają oddania i
        posluszeństwa..
        jedni i drudzy miewają posłuch wśród motłochu nie potrafiącego myśleć
        samodzielnie
      • grain1 Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka 04.03.06, 12:55
        A co ty masz na ten temat do powiedzenia; za mało kościołów w Jersey?
        To sobie coś tam dobuduj a nie sczczekaj przez pół Europy.
        • Gość: o90 Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: 82.112.142.* 04.03.06, 18:52
          nie 'w' a 'na'
          polska jezyk trudna jezyk panie chaker
      • rafvonthorn Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka 04.03.06, 13:42
        Nie o kościół tu chodzi, cieciu, ale o nasze 20 mln złotych. Oddawaj
        natychmiast!
      • Gość: katolik A widzisz drzazge w swoim oku bracie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:04
        pozdrawaim serdecznie..
      • Gość: Krakuska Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 18:08
        Jestem wierzącą i praktykującą, ale na ten pomnik pycgy i głupoty nie dam ani
        złotówki. Brzydkie to, I kto tam bedzie się modlił?
        • Gość: o90 Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: 82.112.142.* 04.03.06, 18:53
          faktycznie straszny to bol dla praktykujacej katoliczki.

jeszcze jeden kosciol
          i kto sie bedzie tam modlil ?

okropny problem , jak ty mozesz z tym zyc ?
    • dziedzicznacytadelafinansjery Nie miał Ksiądz Prymas nigdy talentów medialnych 04.03.06, 12:21
      ...oj nie miał. I teraz też się wystawił na ataki, niestety.
    • Gość: Przeciwny Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:24
      Jakie 90%? Ostatnie liczenie wiernych wskazuje, że na ok.45%. A tak w ogóle to
      wstydzili by się wyciągać ręce po jeszcze. Mają tysiące hektarów ziemi, niby
      odzyskanych, nie zrobią żadnej posługi darmo - nawet wtedy kiedy inni dawali na
      poszkodowanych w Katowicach, ŻADEN ksiądz nie pochował nikogo darmo. A w piśmie
      świętym zapisano: "darmo otrzymaliście (kapłaństwo), darmo powinniście
      rozdawać". A ile kasy idzie na kościół pod płaszczykiem szkół, to SZOK. Nawet
      nie wiedziałem, że w Polsce są dziesiątki katolickich szkół wyższych i setki
      średnich.
    • Gość: 90% smiechu warte Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.ncl / *.dsl.pipex.com 04.03.06, 12:26
      To nie moja wina, ze rodzice postanowili mnie ochrzcic bez pytanie mnie o
      zdanie i przez to, jestem zaliczany do grona tych 90% katolikow w Polsce. Jakby
      byla taka mozliwosc, to bym sie z tego wypisal, ale z tego co wiem, prawo
      koscielne w Polsce, nie umozliwia czegos takiego, jak zrzeczenie sie chrztu.
      • gosvami Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:31
        Podobno można się 'wypisać'. Zadzwoń do kurii.
      • rafvonthorn Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:44
        Ależ jest to możliwe, oczywiście. Zapytaj w parafii, powinni Ci wręczyć
        druczek, po podpisaniu którego nie będziesz już członkiem KK.
    • Gość: yyy Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.03.06, 12:26
      sowiecka okupacja, komuchy .... smiac mi sie chce a teraz to jest czyja
      okupacja, jak wtedy czerwoni to teraz czarni...
      Wiem jedno budzet pusty, sluzba zdrowia pada, mlodzi wyjezdzaja za granice a w
      Polsce bagno i nic wiecej ... jeszcze tylko koscioly budowac. Ot glupi narod i
      glupi kraj. Chyba ze jak to slusznie ktos stwierdzil po to zeby pozniej
      zamienic na synagoge. Ale mi jest wszystko jedno, juz chyba lepiej niech to
      beda synagogi...
    • Gość: keram Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.chello.pl 04.03.06, 12:27
      czy ktos powstrzyma czarnych nierobow?
      • Gość: Przeciwny budowie Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:40
        Pamiętam jak dziś, jak Glemp stwierdził po wyborze projektu, że wybrał tenbo ma
        kosztować 120 mln, choć podobał mu się ten za 180 mln. Zapytany skąd weźmie na
        to kasę, stwierdził, że wierni sfinansują.
        Jakoś chyba nie ma tego poparcia wśród wiernych, bo budowa tonie w długach.
        Zastanówmy się po co nam kolejna świątynia - mamy już centrum duchowe w
        Częstochowie, Łagiewniki, Licheń i jeszcze wiele innych miejsc kultu.
        To chyba tylko i wyłącznie spełnienie zachcianki Glempa.
        Jestem za jasnymi regułami finansowania kościoła - podobnie jak w niektórych
        państwach zachodnich; 1% twojego dochodu deklarujsz na kościół, ale wtedy już
        nie płacisz dodatkowo za ślub czy pogrzeb. W Polsce też padały takie
        propozycje, ale kościół boi się tego jak ognia z prostej przyczyny - wtedy
        okazało by się ilu naprawde zadeklaruje takie wpłaty czyli ilu jest wiernych.
        Poza tym - albo kościół to instytucja "non profit", albo prowadzi działalność
        gospodarczą. A jeśli TAK< to na równych prawach z innymi podmiotami
        gospodarczymi - płacić podatki itd.
        Mało kto wie, że ponoć PAŃSTWO płaci za księży ZUS itd. !!!
        Z naszych podatków...
    • podpacha Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 12:29
      chce byc pochowany w Janie! buhaha Ks.Twarodowski sam sobie kupil kwatere i co?
      gdzie go buraki pochowaly? na budowie. Chams_two i tyle."predzej bogaty...."
      Mamia i mamia
    • Gość: hans [...] IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 04.03.06, 12:30
    • Gość: sam Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: 87.239.24.* 04.03.06, 12:31
      Boga nie ma, bo pierwszych by ukaral za pyche
      i balwochwalsto panow w czrnych sukienkach.
    • Gość: mądrala Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:31
      Przepis, który nie pozwala państwu wspomóc budowy Świątyni Opatrzności Bożej,
      jest dziwny. Budżet państwa składa się m.in. ze środków wypracowanych przez
      obywateli, którzy w ponad 90 proc. są katolikami - mówi prymas

90% polaków uprawia seks, więc niech państwo buduje burdele
      • Gość: maro prymas jest dziwny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:58
        bo seksu nie uprawia, stąd ma takie myśli
    • formozus1 Konkordat wam zapewnia,że będzie nażarta chlewnia 04.03.06, 12:31
      I to cała chlewnia.
      A koryto będzie pozłacane.
      Co czarne z koryta wychlapie
      To biedne i tak nie złapie.
      Słyszałem, że anioły mają teraz spłaszczone dzioby.

Ludu Polan powstań z kolan.
      Amen.
      • Gość: płyń z wisłą ! I tyle właśnie ma do powiedzenia lewactwo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:41
        zionie nienawiścią do religii a nic nie wnosi tak naprawdę.
        dorabianie filozofii do nienawiści.
        • Gość: pifpaf to może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:46
          ty sam 'wniesiesz' owe 100 mln na budowę?
          • rafvonthorn Re: to może 04.03.06, 13:49
            Kurde, banda złodziei, usta pełne sprawiedliwości boskiej, a nasze pieniądze
            wydają, SWOJE DAWAJ, CIECIU!!
    • paw-el Bosko!!! 04.03.06, 12:34
      Ale wolalbym zebysmy zbudowali prom kosmiczny.
      W ten sposob moglibysmy sie zblizyc do Boga i nieba i godnie odprawiac msze.
      (na orbicie?). Proponuje zaczac zbierac pieniadze i nazwac prom
      sw.ja-n.ch.1
      • Gość: zx Re: Bosko!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 20:55
        wysłać prymasa
    • Gość: sarmata NIE - dla okradania panstwa! IP: *.telia.com 04.03.06, 12:35
      Ksiadz Prymas podkresla, ze przepis zakazujacy finansowania budowy kosciolow
      przez budzet panstwa jest dziwny, bo 90 procent polskiej populacji to tzw.
      katolicy, ktorzy wypracowuja srodki budzetowe. Panie prymasie placimy podatki
      na zaspokojenie potrzeb panstwa i mimo ze jestem ochrzczony czyli przez kosciol
      uznany za katolika nie mam zamiaru godzic sie na uzywanie moích pieniedzy
      niezgodnie z przeznaczeniem. Ci co chca wspomagac organizacje wyznaniowe niech
      sie dodatkowo opodatkuja na potrzeby swego kosciola. Nie pozwolimy wiecej
      okradac panstwa.
      • red.ken [...] 04.03.06, 12:36
    • mangold Salezjanie swego czasu coś tam skroili....może 04.03.06, 12:36
      oni dołożą ...??
    • Gość: robol tak mi się skojarzylo: wieża Babel ;)) IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:37
      i wszystkie objawy uboczne
      • mangold Czas na Sodome i Gomorę ..Prymas przodem.... 04.03.06, 12:38

• Gość: robol [...] IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:42
    • Gość: yui [...] IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.03.06, 12:38
      • rafvonthorn Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:50
        Amen. I co do miejsca spoczynku i co do budowy...
    • mangold Mam nadzieję że to czytasz panie Józefie....... 04.03.06, 12:39

• Gość: robol Re: Mam nadzieję że to czytasz panie Józefie..... IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:47
        pewnie mu sekretarz wspomni o garści lewaczków plujących na jedyną i słuszną
        wiarę.
        Mam malutką nadzieję że przyjedzie papa hejl jesus i rozpędzi to towarzystwo.
        Albo odejdzie wkrótce do krainy wiecznych lowów a a jego miejsce zajmie ktoś
        normalny, zdolny do zreformowania tego feudalnego cyrku.
        A swoją droga bardzo mnie cieszy schizma w katolandzie, wszak ryba gnije od
        głowy ( tu akurat od ideologii )
    • Gość: FreakyMisfit Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 04.03.06, 12:40
      My jako naród to jednak mamy gest.. a co tam, 100 melonów, to nic, że szpitale są zadłużone, a policja nie ma na paliwo. Ważne że jest 90% katolików w kraju (tak naprawdę nie wiem czy 50%)
      • Gość: AleJaja Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:55
        A słyszeliście, że już wkrótce na każdym lotniku będą zakładane mini-kościoły/
        W ten sposób będzie LOT zagospodarowywał czas podróżnym, gdy samolot będzie
        opóźniony. Będą konfesjonały do spowiedzi - wszak nie wiadomo, czy dolecisz.
        Jeśli opóxnienie bedzie duże - msza będzie typu suma.
        Pierwszym krokiem w tym kierunku było załadowanie zamiast Trybuny do samolotów
        Naszego Dziennika. Na lotnisku w Lublinku w Łodzi przeprowadzono już testowanie
        tej nowej formuły. Na polecenie władz zwierzchnich (wiadomo jakich ;-) )
        specjalnie opóxniono samolot i zaproponowano podróżnym udział w mszy świętej.
        Reakcje podróżnych filmowano, aby w przyszłości zastosować nowe techniki
        socjotechniczne. W jednej z łodzkich szkół miała się odbyć dyskoteka w piątek -
        proboszcz udzielił dyspensy, pod warunkiem, że uczestnicy przed imprezą odmówią
        modlitwe za dobrą zabawę. ;-)
        Kiedyś Drozda chyba śpiewał, gdzie jest taki drugi kraj, kraj wielkich jaj...
        Dla jasności - nie jestem przeciwnikiem religii czy wiary, ale urządzanie mszy
        jak rozrywki dla podróżnych, czy modlitwa przez dyskoteką to dla mnie
        PROFANACJA.
        Tak samo jak postepowanie wielu księży, którzy poszli "w księdze", żeby się
        dobrze ustawić. Nie od dziś funkcjonuje powiedzenie, że kto ma ksiedza w
        rodzinie, to nigdy nie zginie.
        Z całym szacunkiem chylę jednak głowę przed sporą, całe szczęście grupą księży
        (tych młodych szczególnie), którzy wykonują swoje posłannictwo tak jak nakazuje
        to pismo świete.
    • tomekjeden Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 12:40
      "Wielkie dzieła zwykle są poddawane krytyce. W tym przypadku podejmują ją
      szczególnie agresywnie oponenci wiary i w ogóle Pana Boga, którzy znajdują
      popleczników wśród dziennikarzy."

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Jak można mówić takie niedorzeczności. Jestem katolikiem i uważam, że podatki
      nie powinny być przeznaczone na taki cel. Ksiądz Prymas jest już bardzo
      niedzisiejszy. Jego atak na część ludzi wierzących być może nawet świadczy o
      braku dobrych manier.
      • colombina Wielki budowniczy IV RP 04.03.06, 14:45
        tomekjeden napisał:

> Jak można mówić takie niedorzeczności. Jestem katolikiem i uważam, że podatki
        > nie powinny być przeznaczone na taki cel. Ksiądz Prymas jest już bardzo
        > niedzisiejszy. Jego atak na część ludzi wierzących być może nawet świadczy o
        > braku dobrych manier.

Witaj tomkujeden, obawiam sie ze ta akurat wypowiedz prymasa to hipokryzja
        czystej wody. Z jednej strony przyznaje, ze zbiorka pieniedzy na swiatynie
        (wsrod katolikow jak sie domyslam) przynosci mizerne efekty, a z drugiej mowi ze
        skoro 90% Polakow jest katolikami to nie ma nic zdroznego gdy pieniadze z ich
        podatkow beda przekazane na swiatynie. Rowniez Prymas zwala wine brak wsparcia
        finansowego na marna rekalme, bo przeciez budowy swiatyn w Licheniu i
        Lagiewnikach cieszyly sie duzym wsparciem. Nie widzi roznicy miedzy budowa
        pierwszej swiatyni a budowa trzeciej i kolejnych. Moze juz wszystkim wystarczy.

A juz fragment o tym, ze kto jest przeciwko budowie to wrog wiary i Pana Boga,
        jest karygodnie maloduszna.

Na zakonczenie przytocze powiedzenie: jesli chcesz chwalic Boga to nie buduj stu
        koscilow, tylko nakarm jednego glodnego.
        • tomekjeden Re: Wielki budowniczy IV RP 04.03.06, 16:20
          Witaj, Szanowna Colombino. No właśnie. Być może ksiądz Prymas oprócz dobrych
          manier zaniechał troskę o najbardziej milczących i potrzebujących. Smutne to,
          bardzo smutne. Nie o takiej Polsce marzyliśmy. Pozdrawiam Ciebie serdecznie.
          tomekjeden
          • colombina Re: Wielki budowniczy IV RP 04.03.06, 17:45
            tomekjeden napisał:
            Nie o takiej Polsce marzyliśmy.

Nie o takiej Polsce i nie o takiej roli kosciola w zyciu Narodu.

Rowniez goraco Cie pozdrawiam Tomku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka