wlodeusz Jestem katolikiem,ale nie głupcem, 04.03.06, 12:05 W sytuacji ekonomicznej zapaści większości społeczeństwa,budowa takiego molocha to jest zwykła nieprzyzwoitość.Pan Bóg,z równą gorliwością wysłucha modlitwy staruszki zbierającej chrust,co Prymasa otoczonego purpuratami w nowiutkiej superkatedrze. Odpowiedz Link Zgłoś
areopag Re: Jestem katolikiem,ale nie głupcem, 04.03.06, 12:15 wlodeusz napisał: > Bóg,z równą gorliwością wysłucha modlitwy > staruszki zbierającej chrust,co Prymasa otoczonego purpuratami w nowiutkiej > superkatedrze. Staruszki wysłucha, a prymasa nie bo głosi nauki niezgodne z Biblią. Odpowiedz Link Zgłoś
panbuk1 Masz rację mój sługo,taki sam będzie skutek!!! 04.03.06, 13:00 wlodeusz napisał: > W sytuacji ekonomicznej zapaści większości społeczeństwa,budowa takiego molocha > to jest zwykła nieprzyzwoitość.Pan Bóg,z równą gorliwością wysłucha modlitwy > staruszki zbierającej chrust,co Prymasa otoczonego purpuratami w nowiutkiej > superkatedrze. Zaden. Cisza!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarema6 Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:05 Powinni jeszcze Pomnik i kopiec wystawić w Warszawie temu paranoikowi, oczywiście zwiekszając deficyt budzetowy.Pochować Glempisko w trakcie budowy kopca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilus To nie zła zbiórka tylko smród przy budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:07 Prymasie ludzie nie dają bo rozstrzygnięcie projektu było skandaliczne. Po co był konkurs skoro budujecie nie ten kościół którym wygrał (uważam że najlepiej oddawał ducha tego kraju, jego historię i chrześcijaństwo tworzone na tych ziemiach). Podobnie z decyzją o pochowaniu tam ks. Twardowskiego wbrew jego woli i woli większości społeczeństwa. Będąc głuchym na społeczeństwo, społeczeństwo będzie głuche na projekty firmowane przez Prymasa. Nie zgadzam się też na wydawanie pieniędzy z budżet. Po to był podpisany Konkordat żeby go stosować a nie teraz go obchodzić. Świątynia jako wotum powinna być zbudowana z pieniędzy katolików ale tych przeznaczonych z serca a nie wydartych przez urząd skarbowy. Jestem katolikiem, ale nie dam ani złotówki na ten "pomnik Prymasa"... Gdyby nie było takiego smrodu na początku z tą budową i zbudowano pierwotną koncepcję (mimo że droższą) dałbym z chęcią... a tak... wolę więcej dać na obiady dla ubogich dzieci po Mszy niż na tą światynię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:07 a ludzie nie maja,co do garnka wlozyc, PARANOJA ! i jeszcze rzad to dofinansowal ! SKANDAL Odpowiedz Link Zgłoś
areopag BÓG nie mieszka w świątyniach 04.03.06, 12:08 "Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką" Tak pisze w Dzieje Apostolskie rozdział 17 werset 24 Biblia Tysiąclecia wydanie II Wydawnoctwo Pallotinium Warszawa 1971 rok Prymas uważa, że gdyby jej (budowy świątyni) nie zaczął, popełniłby grzech zaniedbania. Grzechem prymasa jest głoszenie nieprawdy. To co mówi o budowaniu świątyni jest sprzeczne z Biblią. Wszak Bóg nie mieszka w świątyniach zbudowanych przez ludzi. I tu prymas ma grzech zaniechania, że nie mówi ludziom prawdy. Jest to kolejne kłamstwo kleru. Zamiast tych milionów na budowanie światyń, których Bóg nie uznaje, rząd lepiej niech je przekaże na działalność szpitali. Tym bardziej, że są to pieniądze z naszych podatków, a nie kościelnych. Przynajmniej będzie więcej zdrowych dzieci i nie będą musieli cierpieć w oczekiwaniu na przyjęcie do szpitali. Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum [...] 04.03.06, 12:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: BÓG nie mieszka w świątyniach IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:26 > "Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i > ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką" > a klechy mają za nic te słowa. Od wieków prawdziwa wiara nie ma nic wspólnego z murami w których zamykają swojego rzkomego boga i pokazuja motłochowi za opłatą Im bardziej zakompleksieni władcy i im bardziej zakłamane religie tym większe świątynie i pomniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieparafianin Re: BÓG nie mieszka w świątyniach IP: *.zpin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:41 nic dodać nic ująć ale mądrzy napewno wyciągaja wnioski szkoda że do Polski z zachodu dociera tylko kołtun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glempik Re: BÓG nie mieszka w świątyniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:33 masz całkowitą racje. Od samego początku ta budowa budzi kontrowersje, tak ze wzgl. na usytuowanie( zakłóca ekosystem wodny)jak i projekt. Dla mnie to światyni pychy prymasowskiej, a nie opatrzności Bożej. Myslę, że dowodem wiary byłoby wspomaganie ubogich nauki, szpitali, a nie odwrotnie! Zabiera sie pieniądze społeczeństwu na "złote cielce" A fe! Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Biedny Józio ...:-( 04.03.06, 12:08 "Przyznał, że wierni nie dają na nią pieniędzy tak chętnie jak np. na Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach czy bazylikę w Licheniu. Tamte zbiórki "były lepiej zorganizowane", poza tym nie udała się promocja inwestycji w Wilanowie" Może by tak jakiś festyn ? Nagie hostessy, duzo seksu...to przyciągnie ludzi a nie groby poetów.... Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Biedny Józio ...:-( 04.03.06, 12:11 mangold napisał: > "Przyznał, że wierni nie dają na nią pieniędzy tak chętnie jak np. na > Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach czy bazylikę w > Licheniu. Tamte zbiórki "były lepiej zorganizowane", poza tym nie udała się > promocja inwestycji w Wilanowie" Może by tak jakiś festyn ? Nagie hostessy, > duzo seksu...to przyciągnie ludzi a nie groby poetów.... A potem zbiorowa spowiedź i wszyscy będą szczęśliwi. Pieniądze będą a grzech rozwiązłości to w koncu nie jest grzech smiertelny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Biedny Józio ...:-( IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:32 > A potem zbiorowa spowiedź i wszyscy będą szczęśliwi. Pieniądze będą a grzech > rozwiązłości to w koncu nie jest grzech smiertelny:) > a po spowiedzi ciąg dalszy zabawy... i znów spowiedź i tak dalej niektóre religie nie na darmo utrzymują burdele przy swych sanmkuariach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Biedny Józio ...:-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 20:45 vide kaplica sykstyńska Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: Biedny Józio ...:-( 04.03.06, 14:17 mangold napisał: > "Przyznał, że wierni nie dają na nią pieniędzy tak chętnie jak np. na > Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach czy bazylikę w > Licheniu. Tamte zbiórki "były lepiej zorganizowane", poza tym nie udała się > promocja inwestycji w Wilanowie" Może by tak jakiś festyn ? Nagie hostessy, > duzo seksu...to przyciągnie ludzi a nie groby poetów.... O, to, to - igrzysk!!! igrzysk!!!, bo na chleb od klechów to i tak nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: 87.244.68.* 04.03.06, 12:10 i jak kuje i jak drazni .... piekne i pomyslec ze jeden kosciol a czerwoni malo ze skory nie wyleza nic to ze 50 letniej sowieckiej okupacji jakos nikt nie rozliczyl a winni znikneli...to to nic ...panie tylko ten kosciol oj musi bolec pozdrawiam was komuszki w tych ciezkich chwilach bedzie gorzej don't worry Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka 04.03.06, 12:14 Mylisz się, ja nie jestem ani nie bylem komuszkiem,ale zrobię wszystko aby pisuar szlag trafil,i trafi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: topol-1 odezwał się prawiczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:17 A ile ty, ze swojej własnej i nie przymuszonej woli dałeś na Świątynię? Wpłacaj śmiało zza oceanu ku chwale Bożej, ale nie oczekuj, że społeczeństwo (które miało na tyle odwagi, aby zostać i budować lepszą Polskę) będzie milczeć, kiedy rozdaje się nasze wspólne pieniądze na tego typu inwestycje... Widzisz JA płacę tu podatki i mam prawo rozliczać rządzących z dypozycji tych środków. Jak dla mnie to świątynia mogłaby kosztowaci i 1 mld zł, o ile Kosciól sam zebrałby wymaganą kwotę, a nie wystawia teraz rachunek za poparcie udzielone określonej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msnbetterthan ciekawa dyskusja IP: *.net152.okay.pl 04.03.06, 12:25 jak zwykle. zatroskani internauci dużo wnoszą do tygla debaty publicznej. ____ www.cherubino.pl www.podaniolami.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 karawana jedzie dalej IP: 82.112.142.* 04.03.06, 18:50 szczekaj szczekaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan głupia sprawa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 19:13 może jakieś argumenty? bo narazie marnie wypadasz w porównaniu z przedmówcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 km autostrady Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:24 Kardynale! Szczam do mleka twojej matki! Za te 20 baniek to można by wreszcie Puławską załatać. Poza tym kto obiecywał tę świątynię, którzy Polacy? Bo ja nie. Naobiecywali bozi to niech teraz oczami świecą a nie skok na wspólną kasę. Stara metoda - wypić rosół przed wszystkimi. Żenada, gorzej niż komuna, nawet kraść dyskretnie nie potrafią - skąd ta chołota przyjechała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol kościól i czerwoni mają wiele wspólnego IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:29 na przykład budują wielkie pomniki, pałace... karmią lud prosty uludą, karzą wierzyć w różne bzdury, żądają oddania i posluszeństwa.. jedni i drudzy miewają posłuch wśród motłochu nie potrafiącego myśleć samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
grain1 Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka 04.03.06, 12:55 A co ty masz na ten temat do powiedzenia; za mało kościołów w Jersey? To sobie coś tam dobuduj a nie sczczekaj przez pół Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: 82.112.142.* 04.03.06, 18:52 nie 'w' a 'na' polska jezyk trudna jezyk panie chaker Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka 04.03.06, 13:42 Nie o kościół tu chodzi, cieciu, ale o nasze 20 mln złotych. Oddawaj natychmiast! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik A widzisz drzazge w swoim oku bracie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:04 pozdrawaim serdecznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakuska Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 18:08 Jestem wierzącą i praktykującą, ale na ten pomnik pycgy i głupoty nie dam ani złotówki. Brzydkie to, I kto tam bedzie się modlił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o90 Re: piekna belka w oczku kazdego lewaczka IP: 82.112.142.* 04.03.06, 18:53 faktycznie straszny to bol dla praktykujacej katoliczki. jeszcze jeden kosciol i kto sie bedzie tam modlil ? okropny problem , jak ty mozesz z tym zyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
dziedzicznacytadelafinansjery Nie miał Ksiądz Prymas nigdy talentów medialnych 04.03.06, 12:21 ...oj nie miał. I teraz też się wystawił na ataki, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przeciwny Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:24 Jakie 90%? Ostatnie liczenie wiernych wskazuje, że na ok.45%. A tak w ogóle to wstydzili by się wyciągać ręce po jeszcze. Mają tysiące hektarów ziemi, niby odzyskanych, nie zrobią żadnej posługi darmo - nawet wtedy kiedy inni dawali na poszkodowanych w Katowicach, ŻADEN ksiądz nie pochował nikogo darmo. A w piśmie świętym zapisano: "darmo otrzymaliście (kapłaństwo), darmo powinniście rozdawać". A ile kasy idzie na kościół pod płaszczykiem szkół, to SZOK. Nawet nie wiedziałem, że w Polsce są dziesiątki katolickich szkół wyższych i setki średnich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 90% smiechu warte Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.ncl / *.dsl.pipex.com 04.03.06, 12:26 To nie moja wina, ze rodzice postanowili mnie ochrzcic bez pytanie mnie o zdanie i przez to, jestem zaliczany do grona tych 90% katolikow w Polsce. Jakby byla taka mozliwosc, to bym sie z tego wypisal, ale z tego co wiem, prawo koscielne w Polsce, nie umozliwia czegos takiego, jak zrzeczenie sie chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosvami Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:31 Podobno można się 'wypisać'. Zadzwoń do kurii. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:44 Ależ jest to możliwe, oczywiście. Zapytaj w parafii, powinni Ci wręczyć druczek, po podpisaniu którego nie będziesz już członkiem KK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.03.06, 12:26 sowiecka okupacja, komuchy .... smiac mi sie chce a teraz to jest czyja okupacja, jak wtedy czerwoni to teraz czarni... Wiem jedno budzet pusty, sluzba zdrowia pada, mlodzi wyjezdzaja za granice a w Polsce bagno i nic wiecej ... jeszcze tylko koscioly budowac. Ot glupi narod i glupi kraj. Chyba ze jak to slusznie ktos stwierdzil po to zeby pozniej zamienic na synagoge. Ale mi jest wszystko jedno, juz chyba lepiej niech to beda synagogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keram Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.chello.pl 04.03.06, 12:27 czy ktos powstrzyma czarnych nierobow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przeciwny budowie Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:40 Pamiętam jak dziś, jak Glemp stwierdził po wyborze projektu, że wybrał tenbo ma kosztować 120 mln, choć podobał mu się ten za 180 mln. Zapytany skąd weźmie na to kasę, stwierdził, że wierni sfinansują. Jakoś chyba nie ma tego poparcia wśród wiernych, bo budowa tonie w długach. Zastanówmy się po co nam kolejna świątynia - mamy już centrum duchowe w Częstochowie, Łagiewniki, Licheń i jeszcze wiele innych miejsc kultu. To chyba tylko i wyłącznie spełnienie zachcianki Glempa. Jestem za jasnymi regułami finansowania kościoła - podobnie jak w niektórych państwach zachodnich; 1% twojego dochodu deklarujsz na kościół, ale wtedy już nie płacisz dodatkowo za ślub czy pogrzeb. W Polsce też padały takie propozycje, ale kościół boi się tego jak ognia z prostej przyczyny - wtedy okazało by się ilu naprawde zadeklaruje takie wpłaty czyli ilu jest wiernych. Poza tym - albo kościół to instytucja "non profit", albo prowadzi działalność gospodarczą. A jeśli TAK< to na równych prawach z innymi podmiotami gospodarczymi - płacić podatki itd. Mało kto wie, że ponoć PAŃSTWO płaci za księży ZUS itd. !!! Z naszych podatków... Odpowiedz Link Zgłoś
podpacha Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 12:29 chce byc pochowany w Janie! buhaha Ks.Twarodowski sam sobie kupil kwatere i co? gdzie go buraki pochowaly? na budowie. Chams_two i tyle."predzej bogaty...." Mamia i mamia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans [...] IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 04.03.06, 12:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: 87.239.24.* 04.03.06, 12:31 Boga nie ma, bo pierwszych by ukaral za pyche i balwochwalsto panow w czrnych sukienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:31 Przepis, który nie pozwala państwu wspomóc budowy Świątyni Opatrzności Bożej, jest dziwny. Budżet państwa składa się m.in. ze środków wypracowanych przez obywateli, którzy w ponad 90 proc. są katolikami - mówi prymas 90% polaków uprawia seks, więc niech państwo buduje burdele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro prymas jest dziwny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:58 bo seksu nie uprawia, stąd ma takie myśli Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Konkordat wam zapewnia,że będzie nażarta chlewnia 04.03.06, 12:31 I to cała chlewnia. A koryto będzie pozłacane. Co czarne z koryta wychlapie To biedne i tak nie złapie. Słyszałem, że anioły mają teraz spłaszczone dzioby. Ludu Polan powstań z kolan. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płyń z wisłą ! I tyle właśnie ma do powiedzenia lewactwo. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:41 zionie nienawiścią do religii a nic nie wnosi tak naprawdę. dorabianie filozofii do nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pifpaf to może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:46 ty sam 'wniesiesz' owe 100 mln na budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: to może 04.03.06, 13:49 Kurde, banda złodziei, usta pełne sprawiedliwości boskiej, a nasze pieniądze wydają, SWOJE DAWAJ, CIECIU!! Odpowiedz Link Zgłoś
paw-el Bosko!!! 04.03.06, 12:34 Ale wolalbym zebysmy zbudowali prom kosmiczny. W ten sposob moglibysmy sie zblizyc do Boga i nieba i godnie odprawiac msze. (na orbicie?). Proponuje zaczac zbierac pieniadze i nazwac prom sw.ja-n.ch.1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: Bosko!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 20:55 wysłać prymasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarmata NIE - dla okradania panstwa! IP: *.telia.com 04.03.06, 12:35 Ksiadz Prymas podkresla, ze przepis zakazujacy finansowania budowy kosciolow przez budzet panstwa jest dziwny, bo 90 procent polskiej populacji to tzw. katolicy, ktorzy wypracowuja srodki budzetowe. Panie prymasie placimy podatki na zaspokojenie potrzeb panstwa i mimo ze jestem ochrzczony czyli przez kosciol uznany za katolika nie mam zamiaru godzic sie na uzywanie moích pieniedzy niezgodnie z przeznaczeniem. Ci co chca wspomagac organizacje wyznaniowe niech sie dodatkowo opodatkuja na potrzeby swego kosciola. Nie pozwolimy wiecej okradac panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken [...] 04.03.06, 12:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Salezjanie swego czasu coś tam skroili....może 04.03.06, 12:36 oni dołożą ...?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol tak mi się skojarzylo: wieża Babel ;)) IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:37 i wszystkie objawy uboczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol [...] IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yui [...] IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.03.06, 12:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:50 Amen. I co do miejsca spoczynku i co do budowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Mam nadzieję że to czytasz panie Józefie..... IP: *.e-wro.net.pl 04.03.06, 12:47 pewnie mu sekretarz wspomni o garści lewaczków plujących na jedyną i słuszną wiarę. Mam malutką nadzieję że przyjedzie papa hejl jesus i rozpędzi to towarzystwo. Albo odejdzie wkrótce do krainy wiecznych lowów a a jego miejsce zajmie ktoś normalny, zdolny do zreformowania tego feudalnego cyrku. A swoją droga bardzo mnie cieszy schizma w katolandzie, wszak ryba gnije od głowy ( tu akurat od ideologii ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 04.03.06, 12:40 My jako naród to jednak mamy gest.. a co tam, 100 melonów, to nic, że szpitale są zadłużone, a policja nie ma na paliwo. Ważne że jest 90% katolików w kraju (tak naprawdę nie wiem czy 50%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AleJaja Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:55 A słyszeliście, że już wkrótce na każdym lotniku będą zakładane mini-kościoły/ W ten sposób będzie LOT zagospodarowywał czas podróżnym, gdy samolot będzie opóźniony. Będą konfesjonały do spowiedzi - wszak nie wiadomo, czy dolecisz. Jeśli opóxnienie bedzie duże - msza będzie typu suma. Pierwszym krokiem w tym kierunku było załadowanie zamiast Trybuny do samolotów Naszego Dziennika. Na lotnisku w Lublinku w Łodzi przeprowadzono już testowanie tej nowej formuły. Na polecenie władz zwierzchnich (wiadomo jakich ;-) ) specjalnie opóxniono samolot i zaproponowano podróżnym udział w mszy świętej. Reakcje podróżnych filmowano, aby w przyszłości zastosować nowe techniki socjotechniczne. W jednej z łodzkich szkół miała się odbyć dyskoteka w piątek - proboszcz udzielił dyspensy, pod warunkiem, że uczestnicy przed imprezą odmówią modlitwe za dobrą zabawę. ;-) Kiedyś Drozda chyba śpiewał, gdzie jest taki drugi kraj, kraj wielkich jaj... Dla jasności - nie jestem przeciwnikiem religii czy wiary, ale urządzanie mszy jak rozrywki dla podróżnych, czy modlitwa przez dyskoteką to dla mnie PROFANACJA. Tak samo jak postepowanie wielu księży, którzy poszli "w księdze", żeby się dobrze ustawić. Nie od dziś funkcjonuje powiedzenie, że kto ma ksiedza w rodzinie, to nigdy nie zginie. Z całym szacunkiem chylę jednak głowę przed sporą, całe szczęście grupą księży (tych młodych szczególnie), którzy wykonują swoje posłannictwo tak jak nakazuje to pismo świete. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 12:40 "Wielkie dzieła zwykle są poddawane krytyce. W tym przypadku podejmują ją szczególnie agresywnie oponenci wiary i w ogóle Pana Boga, którzy znajdują popleczników wśród dziennikarzy." xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Jak można mówić takie niedorzeczności. Jestem katolikiem i uważam, że podatki nie powinny być przeznaczone na taki cel. Ksiądz Prymas jest już bardzo niedzisiejszy. Jego atak na część ludzi wierzących być może nawet świadczy o braku dobrych manier. Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Wielki budowniczy IV RP 04.03.06, 14:45 tomekjeden napisał: > Jak można mówić takie niedorzeczności. Jestem katolikiem i uważam, że podatki > nie powinny być przeznaczone na taki cel. Ksiądz Prymas jest już bardzo > niedzisiejszy. Jego atak na część ludzi wierzących być może nawet świadczy o > braku dobrych manier. Witaj tomkujeden, obawiam sie ze ta akurat wypowiedz prymasa to hipokryzja czystej wody. Z jednej strony przyznaje, ze zbiorka pieniedzy na swiatynie (wsrod katolikow jak sie domyslam) przynosci mizerne efekty, a z drugiej mowi ze skoro 90% Polakow jest katolikami to nie ma nic zdroznego gdy pieniadze z ich podatkow beda przekazane na swiatynie. Rowniez Prymas zwala wine brak wsparcia finansowego na marna rekalme, bo przeciez budowy swiatyn w Licheniu i Lagiewnikach cieszyly sie duzym wsparciem. Nie widzi roznicy miedzy budowa pierwszej swiatyni a budowa trzeciej i kolejnych. Moze juz wszystkim wystarczy. A juz fragment o tym, ze kto jest przeciwko budowie to wrog wiary i Pana Boga, jest karygodnie maloduszna. Na zakonczenie przytocze powiedzenie: jesli chcesz chwalic Boga to nie buduj stu koscilow, tylko nakarm jednego glodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Wielki budowniczy IV RP 04.03.06, 16:20 Witaj, Szanowna Colombino. No właśnie. Być może ksiądz Prymas oprócz dobrych manier zaniechał troskę o najbardziej milczących i potrzebujących. Smutne to, bardzo smutne. Nie o takiej Polsce marzyliśmy. Pozdrawiam Ciebie serdecznie. tomekjeden Odpowiedz Link Zgłoś
colombina Re: Wielki budowniczy IV RP 04.03.06, 17:45 tomekjeden napisał: Nie o takiej Polsce marzyliśmy. Nie o takiej Polsce i nie o takiej roli kosciola w zyciu Narodu. Rowniez goraco Cie pozdrawiam Tomku. Odpowiedz Link Zgłoś