rsrh A ile wyłoży GW tak dbająca o Kościół w Polsce? 04.03.06, 12:44 A ile osobiście pan Adam Medalista Św Jerzego uhonorowany przez Tygodnik Powszechny a ile pan Gebert światły europejczyk,czy coś dorzuci pani Rapaczyński a może Luczywo? Byłby to piekny gest!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomej Glemp zostanie pochowany na śmietniku. IP: *.chello.pl 04.03.06, 12:47 Śmietniku historii. Za swoją pychę i obłudę. 90% Polaków to katolicy;) Bóg jeden wie skąd te dane. Wyjaśnię na swoim przykładzie. Zostałem ochrzczony - Bez pytania o zgodę. Przyjąłem komunię i bierzmowanie - Pod presją otoczenia. Do kościoła nie chodzę - Wbrew presji otoczenia. Czy jestem katolikiem? - Według glempowych statystyk jestem. Czy czuję sie katolikiem? - Sam nie wiem, nie zaprzątam sobie głowy bzdetami. Czy chcę dopłacać do budowy kościołów? - Nie!!! Czy chcę dopłacać zdaniem Glempa? - Jak w ogóle można o to pytać, przecie to oczywiste, że chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warto by było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:10 ...Aby admin tego forum przekazał wydruk tej dyskusji Premierowi, Prezydentowi i do wiadomości Sejmowców i Senatorczyków. To jest głos waszych wyborców... To jest głos 90% katolików i 10% innowierców... Z mojej analizy postów jasno wynika stanwowcze NIE dla finansowania zachcianek KLER-u z pieniędzy podatników. Elito władzy - weź choć raz pod uwagę zdanie swoich poddanych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apage satana! Re: by było IP: *.pl / *.pronets.pl 04.03.06, 13:15 Prymas: " ... sądzę, że Opatrzność wybaczy mi ..." --- Ten człowiek ma bezpośrednie połączenie telefoniczne z Opatrznością, tak twierdząć. To szczyt pychy i zarozumiałości. Jest pewien wyroków Opatrzności w przyszłości. Glemp jest gorącym wyznawcą zasad Świetej Hipokryzji - ttak się nazywa jego prawdziwa opatrzność. Nieopatrznie nam to dziś zdradził. Wstydzę się za kościół, wybierający takich nieudaczników na swoich zwierzchników. Odpowiedz Link Zgłoś
grain1 Re: by było 04.03.06, 13:27 Babcie netu nie mają, więc na forum głosu nie zabierają. A to One głosowały za PiS. Ciężko być racjonalnym w kraju, w którym władzę wybrały starsze panie chodzące codziennie na mszę. A jeżeli Ci żal to przekonaj swoje ciocie, siostry, mamy, babcie, że źle zagłosowały i naprawcie to za cztery lata, bo teraz to już troszeczke za późno:-( Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: by było 04.03.06, 14:25 grain1 napisała: > Babcie netu nie mają, więc na forum głosu nie zabierają. > A to One głosowały za PiS. Ciężko być racjonalnym w kraju, w którym władzę wybrały starsze panie chodzące codziennie na mszę. > A jeżeli Ci żal to przekonaj swoje ciocie, siostry, mamy, babcie, że źle > zagłosowały i naprawcie to za cztery lata, bo teraz to już troszeczke za późno: W mojej rodzinie wszyscy są normalni. Nikogo nie muszę przekonywać. > -( Odpowiedz Link Zgłoś
salmanassar1 Proponuje by oddal takze papiezowi, szefowi ONZ 04.03.06, 13:32 i prezydentowi Bushowi. Niech slysza iluz to Polakow jest niewierzacych, niepraktykujacych i w ogole nie-... Dokonales niezwykle rzetelnej analizy. Nie przyszlo ci na mysl, ze wiekszosc tych postow to wypowiedzi zbuntowanych, zapryszczonych nastolatkow, ktorzy moga sie wyzyc w anonimowy sposob. Poziom intelektualny tych wypowiedzi na to wskazuje - kupa negatywnych emocji a zero rzetelnej argumentacji. Swoja droga gratuluje GW, ze zamiescila ten artykul. Sztuczne wywolywanie emocji i prowokowanie to ostatnio ich specjalnosc. A ludzie dyskutuja, wpieniaja sie, obrazaja jedni na drugich. Oto wlasnie polski show! Odpowiedz Link Zgłoś
gosvami Re: Proponuje by oddal takze papiezowi, szefowi O 04.03.06, 13:42 salmanassar1 napisał: > Nie przyszlo ci na mysl, ze wiekszosc tych postow to wypowiedzi zbuntowanych, > zapryszczonych nastolatkow, ktorzy moga sie wyzyc w anonimowy sposob. Poziom > intelektualny tych wypowiedzi na to wskazuje - kupa negatywnych emocji a zero > rzetelnej argumentacji. Argumentów od groma - może nieuważnie czytasz? Zapryszczone nastolatki to mają ciekawsze rzeczy do robienia, niż komentowanie wypowiedzi prymasa. > Sztuczne wywolywanie emocji i prowokowanie to ostatnio ich specjalnosc.A > ludzie dyskutuja, wpieniaja sie, obrazaja jedni na drugich To źle? Źle że dyskutują, że wyrażają swoje opinie? Niebawem taka wiadomość nie przejdzie, bo będzie niewygodna dla PIS. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Proponuje by oddal takze papiezowi, szefowi O 04.03.06, 13:55 No cóż, we mnie negatywne emocje wywołuje wydawanie zabranych mi pod przymusem pieniędzy na cel, który nie tylko mi się nie przyda, ale budzi we mnie głęboką niechęć. I jeszcze Twardowski pochowany tam wbrew swojemu testamentowi! to są rzetelne argumenty, jakie są Twoje? Hańba dla Polski! Hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salmanassar1 W Polsce finansuje sie z podatkow przerozne pierdo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.03.06, 15:40 ly. Finansuje sie partie polityczne, rozdaje sie przerozne zasilki dla odwyklych od pracy smakoszy etanolu, doplaca do skladek emerytalnych rolnikow. Wymieniac mozna dalej. Ja rowniez jestem przeciwny finansowaniu tej bzdurnej budowy. Nie wiaze jednak tej sprawy z Bogiem i Kosciolem. Prymas ma zupelnie inna wizje Kosciola niz wielu katolikow. Skonczyl sie czas fanfar, masowych demonstracji wiary itd. Dzisiaj, aby byc wierzacym trzeba stawiac sobie zupeljnie inne wymagani, ... bardziej ewangeliczne. Dzieje sie to teraz w krajach Europy Zachodniej i nieuchrannie zacznie sie to dziac i w Polsce. Glemp i inni podstarzali purpuraci nie chca jednak o tym slyszec Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: W Polsce finansuje sie z podatkow przerozne p 04.03.06, 15:47 Dokładnie, katolikom potrzeba szczerego powrotu do wiary Chrystusowej, a to można osiągnąć tylko poprzez tworzenie demokratycznego, obywatelskiego, a nie hierarchicznego kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
cwiklia Re: Proponuje by oddal takze papiezowi, szefowi O 04.03.06, 22:31 słuchaj nie czuję się zapryszczonym nastolatkiem bo swoje lata już mam (tzn. stan wojenny pamiętam) a jak przczytasz całość wypowiedzi to może zrozumiesz, że to nie jest "Sztuczne wywolywanie emocji i prowokowanie" Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Biedaku, czyli twoje zycie to jedna wielka po 04.03.06, 13:57 No tak, Jezusa też. A Twoje? Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 12:53 Jedna rzecz mnie dziwi: Kosciolow katolickich w Polsce jest duzo (jest tez sporo poloni za granica). Dlaczego kosciol nie oglosi akcji zbierania na tace aby sfinansowac swiatynie, a bierze sie pieniadze z budzetu, a wiec tych, ktorzy tego sobie by nie zyczyli (innowiercow, ateistow oraz tych, ktory na to sie nie zgadzaja)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 04.03.06, 13:07 Prymas w testamencie określił miejsce swojego pochówku i wierzy w to, że jego "polecenie" będzie wypełnione. A co zrobił z życzeniem świętego człowieka, ks. Jana Twardowskiego? Prymas postąpił haniebnie. Nie dam ani grosika na jego kosztowny pomysł i oby więcej było podobnie myślących ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:59 Kościół ogłosił takie zbiórki, ale coś mu się za mało zebrało... Co za świństwo, kościół ciągnie naszą kasę z: - konkordat - religia w szkołach - księża nie płacą ZUSu, a emeryture pobierają - fundusz kościelny - pogrzeby, śluby i inne usługi - taca - kolęda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAKsiarz Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.21.pl 04.03.06, 12:54 "Budżet państwa składa się m.in. ze środków wypracowanych przez obywateli, którzy w ponad 90 proc. są katolikami " Toś Pan dowalił.. Może zróbcie sobie porządek w tych Waszych papierkach i poproście by każdy kto się za katolika uważa przyszedł odmeldować się do parafi. Wtedy okaże się że 90% to bajka. Sam jestem takim 'katolikiem' ponieważ rodzice zdecydowali za mnie że mam być ochrzczony i widnieję w statystykach kościoła jako katolik - mimo że w Boga nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3333 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro 99% aplauzu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:11 więc niech kościół UDOWODNI że ma ten aplauz. Tak jak listy wyborcze niech zbierze podpisy zachwyconych 90% obywateli że się opodatkują na ten cel - POZA dotychczasowymi podatkami. ALbo też: -niech wyłącznie z takich wpłat ta budowla będzie realizowana. Po co wodę kijem zawracać, bicie piany z tego tylko będzie. Ktoś tego chce, a to niech sobie ma jak sobie kupi -przecież wolno mu za własne pieniądze robić, to i niech sobie kupi naprawdę to co potrzebuje. Przecież jak go stać, to za własne wszystko mu wolno co wolno. Jak bym coś mało mądrego zrobił, to bym w miarę w każdej chwili próbował sie z tego wycofać, ale tu jest chyba mądrość inaczej, bo jeśli nie da się teraz już wycofać, to jest to argumentacja że jeśli do teraz było nie za mądrze, to dalej chociaż nie lepiej to jednak lepiej bo dalej. tak widzę wykładnię takiej mądrości. mojego aplauzu wobec takiej mądrości brak conajmniej .. tak jak do pis`u dzielnych adoratorów tego zwidu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: highspeed Re: 99% aplauzu ? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.03.06, 13:22 Nie wszyscy sa przeciw. Niektorzy nawet kupuja mieszkania na osiedlach zlokalizowanych bezposrednio przy swiatyni.Chyba ci zwolennicy powinni dobrowolnie sie opodatkowac na budowe tak niepowtarzalnego pomnika pychy i bezmyslnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silent_Bob Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.sierpc.sdi.tpnet.pl 04.03.06, 12:58 To, że 90% Polaków to katolicy, nie oznacza jeszcze, że wszyscy oni wyrażają zgodę na takie marnotrawstwo...Domy dziecka, noclegownie dla bezdomnych owszem, ale tzw. domy boże i to w takiej skali stanowczo nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro grzech zaniedbania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 12:59 nie pracować nad umysłem gdy sie takie rzeczy wymysla. taniej by było średniowiecznym obyczajem wybiczowac sie samemu -ale oczywiscie pod warunkiem pełnej śwadomości łaski bożej, a jak etgo nie ma ti i taka swiątynia nie pomoże. Wtedy tylko pomniki w skałach własnymi rękami jak w górach w Korei Płn wykuwać można Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Ludzie głoduja a Oni stawiaja koleja swiatynie IP: 82.139.52.* 04.03.06, 13:02 Aż krew zalewa na co wydawane sa pieniadze. Porabało ich !!!! Stawiac kolejną świątynie skoro w kazdym miescie jest ich od kilku do kilkudziesieciu. A Boga mozna chwalić wszedzie i nie potrzeba do tego ogromnych świątyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdzie Re: Ludzie głoduja a Oni stawiaja koleja swiatyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:14 A gdzie poupychasz stary kolejne tabuny "pseudofacetów" w kiecach? Szkoły już zapełnione, mimo 2 godzin tygodniowo religii od przedszkola do końca szkoły średniej (informatyka - 1 godzina... niezle jaja, nie...?), kościoły tez pełne i trzeba tworzyć nowe miejsca "pracy" dla tych... panów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro pokombinowana naturalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 14:08 jakby to nie wystarczyło kilka chmurek na niebie i słonka obok, albo świeżego powietrza, wody i przestrzeni. Ale jak sie coś potrzebuje ZAMIAST tego co naturalne, to się kombinuje z zewnętrznością. Węgiel z ppiwnicy najlepiej się cudzymi rękami wybiera. DLatego z budzetu - itp potrzeby i pomysły złote jak cielce Odpowiedz Link Zgłoś
gosvami Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:10 "Pieniędzy nie da się jednak wydać w prosty sposób, bo państwo nie może wspierać kościelnych inwestycji. Dlatego premier Kazimierz Marcinkiewicz zapowiedział, że powstanie specjalna ustawa" Paranoja... Toż to większy przekręt niż Afera Rywina. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:13 Taniej bedzie to wyburzyc a dac lepiej diengi nedzarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiciu Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:19 Po faraonach też pozostały pamiątki a Egipt upadł,co powiemy innym o naszych małych,jak to mówi J.G.katolikach,ktróym kiszki grają marsza często w szkole o Państwie Prawa i Sprawiedlwości,gdzie znajduje się pieniądze na takie idiotyczne inicjatywy a nie na stworzenie dla ich rodziców miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewierny Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:20 Ja tam słowom prymasa że nie będzie pochowany w Świątyni Opatrzności Bożej nie wierzę. Przecież śp.ks. Twardowski też nie chciał być tam pochowany a jednak został. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viking Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.elisa-laajakaista.fi 04.03.06, 13:27 bardzo TO potrzebne ... za 50 lat będzie kolejny wielki magazyn ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:27 Wielu w tej dyskusji wykazuje zdziwienie.Pisze się na ten przykład że lepiej by było żeby kasa poszła na inne cele choćby obniżenie bezrobocia. Tymczasem dziwić się nie ma czemu. Kilkanaście lat temu jeden z wicepremierów ( z partii zwanej ZChN) a odpowiedzialny w rządzie za sprawy gospodarcze stwierdził uczciwie że nie jest ważne czy Polska będzie biedna czy bogata ,ważne żeby była katolicka.Taka polityka jest też cały czas prowadzona. Czy teraz ma być inaczej jeżeli premierem rządu i marszałkiem Sejmu są byli przedstawiciele tej partii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacuo Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:32 20 mln. - tyle kosztowaly podatanika wkacje Kwacha w Juracie - ile wydajemy na nieudolnych i nikomu niepotrebnych sportowcao ? - a ile na utrzymanie dziwcznych artystow ktorych 99,99999999999999999999999999999999999999999999 % spoleczenstw anigdy nie oglada ? - ile wydajemy na utrzymanie partii politycznych ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.03.06, 13:34 Juz wole wydac na wakacje Kwasniewskiego niz na to szkaradztwo, Kwasniewski i jego zona to przynajmniej mieli klase nie tak jak obecne papucie...Wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura1 Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.06, 14:21 Gość portalu: Jacuo napisał(a): > 20 mln. > - tyle kosztowaly podatanika wkacje Kwacha w Juracie > - ile wydajemy na nieudolnych i nikomu niepotrebnych sportowcao ? > - a ile na utrzymanie dziwcznych artystow ktorych > 99,99999999999999999999999999999999999999999999 % spoleczenstw anigdy nie > oglada ? > - ile wydajemy na utrzymanie partii politycznych ? To dodatkowo jeszcze mamy wywalić pieniądze na tę jakąś stodołę, nikomu do niczego niepotrzebną?! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandragora [...] IP: 83.18.40.* 04.03.06, 13:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serpentus Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.chello.pl 04.03.06, 13:29 Przepraszam ale 100 koła wolę przeznaczyć na walkę z bezrobociem albo na autostrady. Wierni jak czują potrzebę aby ta Świątynia powstała niech sobie zrobią zrzutę. Z całym szacunkiem dla wierzących i Prymasa uważam, że w obecnej sytuacji finansów naszej mateczki Polski ten wydatek to błąd. Nie teraz, może kiedy będzie wolne 100 milionów to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rydzyk niech zyje katolicka polska !!!! arabowie won IP: *.d4.club-internet.fr 04.03.06, 13:31 Nie można oddawać Chrześcijańskiej Ziemii, niewiernym. Każdy Arab, to grzesznik, niewierzący z Jedynego Słusznego Boga. Boga Chrześcijan. Mohamet był awanturnikiem, który zatruł fałszywym jadem umysły arabskich dzieci. Mohamet jest diabłem a meczety, źródłem zła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloch niech zyje katolicka polska !!!! arabowie won IP: *.d4.club-internet.fr 04.03.06, 14:07 -------------------------------------------------------------------------------- Nie można oddawać Chrześcijańskiej Ziemii, niewiernym. Każdy Arab, to grzesznik, niewierzący z Jedynego Słusznego Boga. Boga Chrześcijan. Mohamet był awanturnikiem, który zatruł fałszywym jadem umysły arabskich dzieci. Mohamet jest diabłem a meczety, źródłem zła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mohamet niech zyje katolicka polska !!!! arabowie won IP: *.d4.club-internet.fr 04.03.06, 21:12 -------------------------------------------------------------------------------- Nie można oddawać Chrześcijańskiej Ziemii, niewiernym. Każdy Arab, to grzesznik, niewierzący z Jedynego Słusznego Boga. Boga Chrześcijan. Mohamet był awanturnikiem, który zatruł fałszywym jadem umysły arabskich dzieci. Mohamet jest diabłem a meczety, źródłem zła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.03.06, 13:32 Dokladnie, gdzie my zyjemy. Widzialam gdzies w ksiazce anglojezycznej info odnosnie Polski: Pl biedny kraj z prawie 20% bezrobociem buduje najwiekszy kosciol!!! Bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szary Ofiara dla boga za 100 mln. IP: *.interecho.com / *.interecho.com 04.03.06, 13:35 Prymas uważa, że gdyby jej nie zaczął, popełniłby grzech zaniedbania. - Po upadku komunizmu uznałem, że mam moralny obowiązek podjąć budowę Świątyni Opatrzności Bożej, którą Polacy przyrzekli Bogu jako podziękowanie za dar wolności." Czyżbyście byli zobowiązani składać bogu podarki? Czy jeszcze jakieś kultury praktykją ofiary za 100mln. pln.?! Czemu nie uniwersytet, dom dziecka, muzeum?! Waszemu bogu byłoby to milsze. Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Ofiara dla boga za 100 mln. 04.03.06, 14:20 Kupić prymasowi z budżetu łopatę i niech zapie.., skoro czuje moralny obowiązek budowy. Powtarzam - moralny obowiązek budowy, a nie moralny obowiązek okradania obywateli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.03.06, 13:35 "Na to pytanie Prymas odpowiedział tak: - Przepis, który nie pozwala państwu wspomóc budowy Świątyni Opatrzności Bożej, jest dziwny. Budżet państwa składa się m.in. ze środków wypracowanych przez obywateli, którzy w ponad 90 proc. są katolikami" Prymas raczył zapomnieć że jest jeszcze Konstytucja III RP (fakt, trochę się już chyba dezaktualizuje), która coś tam mówi o stosunku Państwa do Kościoła (jakiegokolwiek) ale, w zasadzie, kto by się tam takimi pierdołami przejmował.. Aha, jeszcze jedno: w Polsce nie ma ani jednego prawdziwego Katolika. Są tylko ludzie, którzy się jako tacy deklarują. Jeśli piszę "prawdziwy", myślę o takiej osobie, któa stosowałby się do całej nauki Kościoła Katolickiego. Zanim ktoś coś odpisze niech chwilę pomyśli. Dla fanatyków ułatwienie: tak, jestem Żydomasonem oraz bolszewikiem z IV Departamentu, przedstawicielem Cywilizacji Śmierci.Aha, jestem także cyklistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.elpos.net / *.elpos.net 04.03.06, 13:41 zgadzam sie w 100% Powiedzmy szczerz Nie ma w Polsce katolikow przestrzegajacych zasady KK!!! (wspolzycie przed slubem, antykoncepcja, no i 10 przykazan - np. nie kradnij) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.03.06, 17:55 to nawet nie o to chodzi. myślę, że są tacy którzy nie kradną, nie współżyją przed ślubem itp. Ale znajdź mi człowieka który kocha jak siebie samego bandytę gdy ten morduje mu żonę, gwałci córkę i odrąbuje mu siekierą rękę. I jeszcze nadstawia drugą. Są tacy?Nie sądzę. Sam Kościół Katolicki nie jest katolicki. Co robią księża w wojsku?Nie sądzę, żeby nawoływali żołnierzy "hej, rzućcie broń. Nie wolno zabijać" Nie, pojadą do Iraku, pokropią i powiedzą: "fajnie, że stabilizujecie. tylko jak zabijecie jakiegoś Irakijczyka, nie zapomnijcie się wyspowiadać" A w przypadku aborcji stoją twardo na stanowisku że relatywizm moralny jest złem. A powstańcy styczniowi, listopadowi czy wz roku '44 to niby do okupantów z kwiatami szli tak? ehhhh...to i tak głos wołającego na puszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.as15444.net 04.03.06, 19:47 A czy przestajesz być dzieckiem swoich rodziców, jeżeli nie wypełniasz ich woli, albo się ich nie posłuchasz ?? Jak jeden z towarzyszy chcąc bronić Jezusa odciął ucho słudze kapłana, to Jezus nie tyle potępił ów czyn, ile uzdrowił sługę kapłana. Oczywiście lepiej by się żyło bez wojen, morderstw i grabieży. Głos drugiej strony znajdziesz m.in. tutaj: www.tygodnik.com.pl/numer/279001/skorowski.html Poza tym uważam, że w tym temacie przymiotnika "katolicki" możesz zarzuć KK, że nie jest chrystusowy. Katolicki jest jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.03.06, 22:36 1. Nie przestaję, ale wprost stwierdzam, że się z nimi nie zgadzam i idę własną drogą w danej kwestii. Natomiast ludzie, którzy dziś postępują w sposób ewidentnie sprzeczny z nauką Chrystusa, wycierają sobie nim usta. 2. Przeczytałem wywiad, który mi poleciłeś/aś i, szczerze mówiąc, jestem w szoku. Masz zupełną słuszność, że precyzyjnie pisząc powinienem użyć przymiotnika Chrystusowy a nie katolicki. Wiedziałem, że KK dawno już odszedł od nauki Jezusa, ale że aż tak daleko? Kilka cytatów poprostu zwala z nóg. a) "Katechizm mówi o czterech warunkach usprawiedliwiających „uprawnioną obronę z użyciem siły militarnej”: szkoda wyrządzona przez napastnika musi być długotrwała, poważna i niezaprzeczalna, a dotąd podejmowane działania okazały się nierealne lub nieskuteczne. Muszą być też „uzasadnione warunki powodzenia”. Wreszcie, działania zbrojne nie mogą pociągnąć za sobą jeszcze „poważniejszego zła i zamętu niż zło, które należy usunąć”." b)"Z kościelną nauką o wojnie jest jak z karą śmierci: Kościół nie potępił jej jednoznacznie..." c)"Pierwsi chrześcijanie byli fantastycznymi ludźmi, ale we wszystkim nie można ich naśladować, bo kierowali się inną filozofią życia, kształtowaną choćby przez przekonanie, że wkrótce nastąpi powtórne przyjście Chrystusa." ad a) czyli niby przykazanie mówi "nie zabijaj" ale czasem można ad b) bez komentarza; nie wiedziałem o tej sprawie ale jeśli tak faktycznie jest to jest to makabryczne; po prostu nie wiem co napisać ad c) czyli "tak, w zasadzie tak powinniśmy robić ale dzisiaj to już niemożliwe więc sobie trochę ułatwimy" Podsumowując: w tych bardzo poważnych sprawach mamy tak daleko posunięty relatywizm w nauczaniu KK, a jednocześnie ten sam Kościół każe rodzić zarówno zgwałconej 12-latce, kobiecie która urodzi dziecko bez nóg i rąk jak i takiej, dla której poród oznacza znaczne pogorszenie zdrowia albo nawet utratę zycia, mówiąc, że każdy powinien nieść swój krzyż i że relatywizm moralny jest złem. To przecież CZYSTA HIPOKRYZJA!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.as15444.net 05.03.06, 01:06 Widzisz... A jednak przytoczę Ci też fragment inny z Łk 22:36 "Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" Co do samej kary śmierci Jezus nigdy się na ten temat nie wypowiedział. Wojna jest porażką polityki i np. JP2 gorąco namawiał do jej unikania. A jednak czymś innym jest walka przeciw napastnikowi, a czym innym pozbawianie życia istoty niewinnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 05.03.06, 20:49 Nie mam pod ręką Pisam i nie wiem w jakim kontekście występuje ten fragment z Ewangelii, więc trudno mi cokolwiek powiedzieć. Jezus nie musiał się wprost wypowiadać co do kary śmierci. Istniało 10 przykazań, on to uzupełnił przykazaniem miłości i wystarczy. Natomiast w drugą stronę patrząć Jezus nie wypowiadał się np. o czyśćcu, a dziś jest związany z tym cała gałąź kościelnego "przemysłu", nie wypowiadał się o celibacie (zresztą przeczytaj fragment listu św. Pawła do Koryntian - kawałek o biskupach i żonach), nie wypowiadał się o eksperymentach genetycznych itp. a KK reguluje te kwestie. Podsumowując - zgodzimy się co do tego że KK jest czymś zupełnie innym niż, jak to nazwałeś, kościół Chrystusowy (w znaczeniu pewnego katalogu zasad). Co do wojen. Ja uznaję tę różnicę o której mówisz. Dla mnie świat nie jest czarno-biały. Nie można w kwestiach norm etycznych czy moralnych wytyczyć jasnych granic. I chodzi mi tylko o to, że KK jest niekosekwentny w swojej nauce, ponieważ w jednych dziedzinach dopuszcza mozliwość wpływu okoliczności i kontekstu na ocenę moralną danego zachowania, w oczywisty sposób relatywizując ją, a w innych nie, mówiąc, ż relatywizm taki jest zły. Myślę, że przyznasz mi rację, bo z Twoich postów wynika, żeś nie w ciemię bity:) W każdym razie dzięki za dyskusję. To nie była strata czasu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menda Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:43 Wydaje mi się że zdecydowana większość to ludzie praktykujący i nie wierzący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:36 Prymas Glemp udowadnia po raz kolejny że ma problemy z logiką. To że w kraju jest (jak twierdzi) 90% katolików wcale nie jest przesłanką do finansowania budowy świątyń z budżetu państwa tym bardziej że są znacznie pilniejsze wydatki. Ponadto pozostaje te 10% ludzi reprezentujący inne wyznania bądż będących ateistami. Oni również czy chcą czy też nie sfinansują tą budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:41 Jaki dar wolności? Przecież niebawem po wprowadzeniu Konstytucji 3 Maja Polska została wymazana z mapy na ponad 100 lat. Ponadto w założeniu Świątynia Opatrzności Bożej miała być świątynią ekumeniczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hetman Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:53 no właśnie a Inflanty kto ku.. odzyska też obiecali i co ? Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:46 Glemp wsadź sobie nos do tyłka i tak długo trzymaj aż ci powietrza zabraknie ,przestaniesz decydować za wszystkich i o wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro gościu udaje że myśli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 14:11 dlatego mu wszystko takie dziwne, również przepisy różne Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 13:48 uwazam, ze obywateli naszego pieknego kraju nie stac na wykopsanie 100-tu baniek na szpke w ktorej chce byc pochowany katabas glemp. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba 04.03.06, 14:08 jego ciało i tak zjedzą robale a dusza tego grzesznika nigdy więcej spokoju nie zazna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melee Re: Prymas o Świątyni Opatrzności Bożej: potrzeba IP: 82.113.98.* 04.03.06, 13:50 Glemp jeżeli wyciągniesz ręce po nasze pieniądze, my ci te łapy odrąbiemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: żmijowe plemię Glemp zgnije w piekle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 13:52 Odpowiedz Link Zgłoś
werbus Re: żmijowe plemię Glemp zgnije w piekle 04.03.06, 13:54 Pieklo będzie wybrukowane takimi jak Glemp ,czarcim pomiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shqvarny z ks. Twardowskim co zrobiłeś? IP: *.wat.edu.pl 04.03.06, 13:53 znajdzie się pacan taki jak Ty i zrobi to samo, co zrobiłeś ze zwłokami ks. Twardowskiego!! nie wierzę, że prymas Glemp nie spocznie w Świątynii Opatrzności Bożej (i nie tylko) Odpowiedz Link Zgłoś