Dodaj do ulubionych

internet i modernizacja sieci

08.03.06, 16:08
A teraz cos wam powiem na temat tej sieci bo niektorzy sa jeszcze troche
zacofani i dlatego dają z siebie zdzierac forse.
Niedługo nie trzeba bedzie zadnych sieci kablowych zeby miec siec internetowa
oraz numer i telefon stacjonarny. Tak jest teraz w Europie zachodniej a u nas
to tylko kwestia czasu.

Wygląda to tak:
Zamawiasz sobie internet, przysylaja ci modem bezprzewodowy lub specjalne
uzadzenie sieciowe np. router bezprzewodowy, ktory podlaczas sobie do
kontaktu i komputera. Wkladasz plytke CD, instaluje sie automatycznie i masz
Internet. Takie sprytne uzadzonka same konkatkuja sie ze stacja bazowa.
Koszty są naprawdę male przy podpisaniu umowy na rok to ok 100 zl na miesiac
przy prędkości 8 Mb/s. Zadnych kosztow nie ponosisz za urzadzenia które ci
przysla tylko roczna umowa abonamentowa. W Polsce to obecnie placisz jakies
70 zl za 1Mb/s i połączą cie kablem i będą siec modernizowac. A telefony? To
super zaraz wybierasz sobie numer stacjonarny (taki sam jak daje TPSA)
kupujesz telefon IP bezprzewodowy za 200 zl i w odleglosci 300 m od twojego
routera w domu odbierasz sobie i dzownisz gdzie chcesz. Tyle ze jak dzwonisz
do sasiada za sciana na numer TPSA placisz 5 groszy na minute a jak dzwonisz
to USA lub Japonii placisz tez 5 groszy. Co wiecej jak sasiad ma telefon
przez internet to nic nie placisz i gadacie ile wlezie, nie wazne czy sasiad
jest w Polsce czy w jakims buszu w Indiach po porstu darmocha. Ponadto masz
poczte glosowa i jak ktos dzwoni do ciebie na internetowy stacjonarny (taki
sam jak daje TPSA) to mozesz odebrac wszedzie tam gdzie jest Internet czyli
nawet w Chinach.

Ponadto jakość dźwięku przez Internet jest zajebista a jak się przeprowadzasz
to zabierasz i nawet numeru telefonu nie musisz zmieniać a numerów możesz
mieć ile tylko chcesz. Chyba ze będziesz mieszkać na wsi bo tam sieci szybko
nie będzie.
Obserwuj wątek
    • freigeist Re: internet i modernizacja sieci 08.03.06, 22:10
      Widocznie ja również jestem nieco zacofany, więc proszę o bliższe wyjaśnienia.
      Kto w chwili obecnej w Polsce oferuje tego typu rozwiązanie? Duża część osób
      na naszym osiedlu korzysta z technologii WiFi. Już w tej chwili są poważne
      problemy z ilością dostępnych kanałów. Sam widzę w otoczeniu kilka do
      kilkunastu sieci, z tego duża ilość nadających na kanale 11. Zakładając, że
      wszyscy korzystaliby z opisanej przez ciebie technologii, ile kanałów musiałoby
      być wolnych dla tego typu łączności? Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa w tego
      typu sieciach oraz ewentualnych zakłóceń przez pole elektromagnetyczne (słup
      wysokiego/średniego napięcia). Proszę o bliższe dane, z przyjemnością zapoznam
      się z technologią i ofertą.
      • bykos Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 01:33
        W Polsce nie interesowałem się czy firmy oferują takie usługi, ale za nasza
        zachodnią granica jest tych firm mnóstwo. Jeżeli ich nie ma to tylko kwestia
        czasu albo znowu ktoś się boi konkurencji np. TPSA lub ktoś w rządzie chce
        zarobić dlatego będzie wciskać ludom kit o bezpieczeństwie żeby wyrwać forsę od
        biednego luda. Podobnie jak było z biopaliwami ze niby psuja silniki ściema aż
        się patrzy na zachodzie nie mieli tego problemu maja biopaliwa i wszystko jest
        OK.
        Wiec nie dajcie się zwariować tym razem.

Problemy z dostępnością kanałów? Obecnie na Świecie jest od 1 do 11 kanałów do
        tego celu i wszystkie są dostępne - więcej nie trzeba. Jeżeli chodzi o
        dostępność sieci bezprzewodowej to zalezy od tego jaki masz sprzęt.
        Za granica czesto widze po kilkadziesiąt roznych sieci no i co z tego? sobie
        sa i fajnie niech będą czasem można za darmochę skorzystać. Kanal 11?
        prawdopodobnie jest ustawiany domyślnie to dlatego wielu ludzi u nas taki ma.

Bezpieczenstwo jest naprawde dobre i zalezy jak sobie skonfigurujesz siec. Są
        różne możliwości i zalezą od potrzeb. Polecam WPA z AES (256), filtrowanie
        adresow fizycznych, ukrycie własnej sieci załatwia sprawę.
        To znaczy ze wszystkie dane w twojej sieci sa szyrfowane 256 bitowym kluczem,
        dostep do twojej sieci jest chroniony poprzez klucz a w twojej sieci mogą
        funkcjonowac tyko urządzenia o określonych adresach fizycznych, ponadto twoja
        siec jest ukryta i sąsiad nie może jej zobaczyć (oczywiście jak sobie ukryjesz).

Nie ma żadnych zakłóceń w związku z polem elektromagnetycznym, ponieważ to jest
        fala radiowa i nie podlega takim zakłóceniom podobnie jak fala świetlna czy
        dźwiękowa. Wręcz przeciwnie miedziane kable które chcą tu modernizować, takie
        jak tradycyjna skrętką podlegaja zakłóceniom przez pole elektromagnetyczne.
        Dlatego nie powinno się ich kłaść w bezpośrednim sąsiedztwie do kabli
        energetycznych ale słup przed budynkiem nie ma tu nic do rzeczy.
        • sc0xffer Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 10:37
          bykos napisał:

> Problemy z dostępnością kanałów? Obecnie na Świecie jest od 1 do 11 kanałów do
          > tego celu i wszystkie są dostępne - więcej nie trzeba. Jeżeli chodzi o
          > dostępność sieci bezprzewodowej to zalezy od tego jaki masz sprzęt.

Channel FCC ETSI France Japan
          1 2412 2412 - 2412
          2 2417 2417 - 2417
          3 2422* 2422* - 2422
          4 2427 2427 - 2427
          5 2432 2432 - 2432
          6 2437 2437 - 2437
          7 2442 2442 - 2442
          8 2447 2447 - 2447
          9 2452 2452 - 2452
          10 2457* 2457 2457 2457
          11 2462* 2462 2462* 2462
          12 - 2467 2467 2467
          13 - 2472 2472 2472
          14 - - - 2484*

jak w morde strzelil 14 a nie 11 jesli mowimy o "na swiecie", i to tylko dla
          sieci "b".

> Nie ma żadnych zakłóceń w związku z polem elektromagnetycznym, ponieważ to >jest
          > fala radiowa i nie podlega takim zakłóceniom podobnie jak fala świetlna czy
          > dźwiękowa. Wręcz przeciwnie miedziane kable które chcą tu modernizować, takie
          > jak tradycyjna skrętką podlegaja zakłóceniom przez pole elektromagnetyczne.
          > Dlatego nie powinno się ich kłaść w bezpośrednim sąsiedztwie do kabli
          > energetycznych ale słup przed budynkiem nie ma tu nic do rzeczy.

przepraszam, ale przeczytaj ksiazke do fizyki z liceum jeszcze raz, bo napisales
          tak niesamowity stek bzdur ze az nie wiem jak to skomentowac.

poza tym, wydaje mi sie ze myli Ci sie wifi z wimax'em, ale spoko :-)

szczegolnie w przypadku wimax'a nie uderzalbym do ludzi z "zacofaniem" gdy pisze
          sie tyle niedorzecznosci :)

wimax podobno ma niedlugo sie pojawic w wykonaniu netii i exatela, ale to tylko
          pogloski ktore do mnie dotarly
          • bykos Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 14:48
            Te naukowiec ale wyskoczyles jestes jakis pojebaniec. Przestan ludzom w glowie
            macic.

Napisałem tak aby było zrozumiale dla przeciętnego człowieka odpowiadając
            freigwestowi, nie aby przedstawiac tu jakies teorie fizyczne, nie każdy
            przeciez jest fizykiem.

Niedosyc ze człowiek podzieli się informacjami to jakis pojeb poczyltal troche
            w Internecie i będzie tu fizyki uczyl.

Jest taka miedzynarodowa oragnizaja co się IEEE nazywa i oni tworza standardy
            jak na razie dopuszcili do powszechnego uzytku w bezprzewodowych lokalnych
            sieciach komputerowych fale o długości od 2,412 do 2,462 GHz a to daje 11
            kanalow (czyli takie jakie tutaj na osiedlu ludzie uzywaja). Tak jest w
            standardach.

A może ty masz te urzadzenia B (czyli np. karta sieciowa) ze standardami USSR
            ze wschodu i nadajesz na innych falach np. rendgenowskich przeciez taka sama
            fala tylko o innej długości. Dlatego swiecisz w nocy.

Jeżeli chodzi ci o standardy bezprzewodowych sieci komputerowych IEEE 802.xx
            czyli miedzy innymi WiMAX o którym piszesz (czyli standard IEEE 802.16 z 1999
            roku) Tak jak napisałem fale tego typu nie podlegaja zaklóceniu poprzez pole
            elektromagnetyczne z sieci energetycznej czyli przenikającego się nawzajem pola
            elektrycznego i magnetycznego. Poczytałeś sobie ze WiMAX jest rodzajem fali
            elektromagnetycznej. Ale znowu panie fizyku to nie tak, taka fala podobnie jak
            światło nie posiada ładunku elektrycznego dlatego i nie podlega zaklócenom
            kabli energetycznych. Powszechnie znane jest ze spokojnie można klasc
            światłowody razem z kablami energetycznymi a antene radiowa z powodzeniem
            można zamontowac na slupie energetycznym. Jeżeli sa jakies zaklócenia to
            naprawde minimalne ale to przy jakis gigantycznych elektrowniach.

To ty jestes idiota ja lekcje odrobiłem dawno. No co napiszesz jeszcze
            cwaniaczku. Teraz możesz zwalic konia panukanapkowi albo sexmagowi.
            • bykos Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 15:12
              > poza tym, wydaje mi sie ze myli Ci sie wifi z wimax'em, ale spoko :-)
              Palant.

Facet poprostu fachowo to grupa standardow IEEE 802.XX, czyli potocznie zwane
              WiFi czy WIMAX pdobnie jak bluetooth czy Infrared, to tez bezprzewodowa siec
              komuterowa ale rózniaca sie w zastsowaniu. Ja pisze tu dla przecietnego
              kowalskiego i wole powiedziec poprostu bezprzewodowa siec komputerowa bo nie
              kazdy na forum musi wiedziec co te skruty czy literki osnaczaja.

Ty tez jestes przecietnym Kowalskim i to zaczofanym co wczoraj poczytal troche
              o sieciach, albo fuksem sie zatrudnil w sieciach i zaraz cie wyper... bos jest
              cienias w temacie.

• sc0xffer Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 15:39
                bykos napisał:

> > poza tym, wydaje mi sie ze myli Ci sie wifi z wimax'em, ale spoko :-)
                > Palant.
                >
                nie ma ja kultura osobista

> Facet poprostu fachowo to grupa standardow IEEE 802.XX, czyli potocznie zwane
                > WiFi czy WIMAX pdobnie jak bluetooth czy Infrared, to tez bezprzewodowa siec
                > komuterowa ale rózniaca sie w zastsowaniu. Ja pisze tu dla przecietnego
                > kowalskiego i wole powiedziec poprostu bezprzewodowa siec komputerowa bo nie
                > kazdy na forum musi wiedziec co te skruty czy literki osnaczaja.
                >
                brdura. a dla przecietnego kowalskiego wlasnie zdecydowanie nalezy napisac ze
                WiMAX nie jest czyms z czego skorzysta majac swoja sieciowke wifi.

a mi chodzilo o fakt ze w zwiazku z odpowiedzia na Twojego posta zaczales
                mieszac temat kanalow wifi i wimaxa. podobno wiekszosc polakow ma problem z
                czytaniem ze zrozumieniem, gratuluje, nalezysz do wiekszosci.

> Ty tez jestes przecietnym Kowalskim i to zaczofanym co wczoraj poczytal troche
                > o sieciach, albo fuksem sie zatrudnil w sieciach i zaraz cie wyper... bos jest
                > cienias w temacie.
                >

tak wlasnie z mojego punktu widzenia wygladaja twoje posty.
                • bykos Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 17:01
                  ale gosciu sciemniasz pewnie masz interes w tej modernizacji sieci na naszym
                  osiedlu i wdciskasz dudziom kit. Pewnie trzebaby ci dupe skopac panancie,
                  cwaniaczku zlodziejaszku.
                  • bykos Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 17:15
                    Co do kultury do chcialbylbym cie kulturalnie poinformowac ze masz wpierdol.
            • sc0xffer Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 15:17
              bykos napisał:

> Te naukowiec ale wyskoczyles jestes jakis pojebaniec.

lepiej naukowiec niz cham i debil.

> Jest taka miedzynarodowa oragnizaja co się IEEE nazywa i oni tworza standardy
              > jak na razie dopuszcili do powszechnego uzytku w bezprzewodowych lokalnych
              > sieciach komputerowych fale o długości od 2,412 do 2,462 GHz a to daje 11
              > kanalow (czyli takie jakie tutaj na osiedlu ludzie uzywaja). Tak jest w
              > standardach.
              >

www.cisco.com/univercd/cc/td/doc/product/wireless/airo1200/accsspts/ap120scg/bkscgaxa.htm
              do standardu IEEE linku nie podaje bo sa platne, ale jest to wyciag ze standardu.

> A może ty masz te urzadzenia B (czyli np. karta sieciowa) ze standardami USSR
              > ze wschodu i nadajesz na innych falach np. rendgenowskich przeciez taka sama
              > fala tylko o innej długości. Dlatego swiecisz w nocy.
              >
              > Jeżeli chodzi ci o standardy bezprzewodowych sieci komputerowych IEEE 802.xx
              > czyli miedzy innymi WiMAX o którym piszesz (czyli standard IEEE 802.16 z 1999
              > roku) Tak jak napisałem fale tego typu nie podlegaja zaklóceniu poprzez pole
              > elektromagnetyczne z sieci energetycznej czyli przenikającego się nawzajem pola
              >
              > elektrycznego i magnetycznego. Poczytałeś sobie ze WiMAX jest rodzajem fali
              > elektromagnetycznej. Ale znowu panie fizyku to nie tak, taka fala podobnie jak
              > światło nie posiada ładunku elektrycznego dlatego i nie podlega zaklócenom
              > kabli energetycznych. Powszechnie znane jest ze spokojnie można klasc
              > światłowody razem z kablami energetycznymi a antene radiowa z powodzeniem
              > można zamontowac na slupie energetycznym. Jeżeli sa jakies zaklócenia to
              > naprawde minimalne ale to przy jakis gigantycznych elektrowniach.
              >

> To ty jestes idiota ja lekcje odrobiłem dawno. No co napiszesz jeszcze
              > cwaniaczku. Teraz możesz zwalic konia panukanapkowi albo sexmagowi.
              • sc0xffer Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 15:34
                sc0xffer napisał:

no i zle mi sie wyslalo...

wifi i slup nie powinny miec na siebie specjalnego wplywu, to prawda, ale poza
                tym piszesz takie idiotyzmy ze zalamuje sie ze zdania na zdanie. nobel dla polaka

co do reszty poza wywodem fizycznym:
                szkoda slow.
              • bykos Re: internet i modernizacja sieci 09.03.06, 16:49
                Czesc palancie
                standards.ieee.org/reading/ieee/std/lanman/restricted/8802-11-2005.pdf
                Widzisz problem jest w zastosowaniu niestety 12, 13, 14 nie maja zastosowania w
                sieciach miejskich MAN i LAN zdodnie ze standardami IEEE. A pytanie dotyczylo
                naszego osiedla.

• bartekczar Re: internet i modernizacja sieci 22.05.06, 14:25
          heh niestety musze sie sprzeciwic. Propagacja fal elektromagnetycznych (a
          takimi sa wlasnie transmisje wifi) zwiazana jest ze zmiana pola
          elektromagnetycznego. Gdy w zmiennym polu elektromagnetycznym umiescimy
          przewodnik to wzbudzi sie w nim prad indukcyjny. Konsekwencja tego bedzie
          powstanie pradow wirowych (tzw pradow przekory) przeciwstawiajacych sie zmianom
          pola wywolanym przez prad indukcyjny. Caly ten proces powoduje zaklocenia w
          propagacji fal. Pomijajac kwestie wzglednej przenikalnosci oraz dyfrakcji fal
          elektromagnetycznych sprawia ze sieci wifi oparte zarowno na transmisji 2,4 jak
          i 5.4 GHza sa niestabilne. Co do bezpieczenstwa to moge osobiscie zorganizowac
          pokaz jak w 10 minut zlamac zarowno WPA jak i WEPa co do ukrytego SSID to,
          prosze ale zobaczenie ajdikow ukrytych sieci jest banalne. Powiem wiecej
          wiekszosc urzadzen HomeUser jest oparte na mikro Dookolnych antenach co z
          natury rzeczy zmniejsza ich zasieg i obniza sprawnosc urzadzenia w
          synchronizacji danych. Sytuacja opisana przez kolege wyzej jest mozliwa jesli
          powiedzmy 200 userow jest podpietych na JEDNYM urzadzeniu na JEDNYM kanale. A
          co jesli z 11 dostepnych kanalow mam x sieci??? co jesli trasy magnetyczne sie
          krzyzuja a co gorsza nakladaja? powiem tak dupa wtedy jest dupa...
          • rafalpt Re: internet i modernizacja sieci 22.05.06, 16:46
            No to mamy przechlapane.
            Ale tak z drugiej strony....konczy mi sie umowa promocyjna z UPC i zastanawiam
            sie nad alternatywnym podpieciem do netu. UPC nic ciekawego nie ma, moze aster,
            a moze ta firma bajt(czy cos o niej slyszeliscie czy odczuliscie na wlasnej
            skorze jak dziala)??
            R.
            • lucase Re: internet i modernizacja sieci 22.05.06, 22:31
              Jestem uzytkownikiem bait-u. W ciągu roku zdarzyły się tylko 2 awarie, które zostały sprawnie usunięte, zatem nie robiąc żadnej reklamy polecam. Łącze jest w pełni symetryczne, więc kolejna zaleta.Do tego istnieje możliwość otrzymania publicznego, stałego IP, zalet tego pozwolę sobie nie wymieniać.
              • sc0xffer Re: internet i modernizacja sieci 22.05.06, 22:49
                lucase napisał:

> Jestem uzytkownikiem bait-u. W ciągu roku zdarzyły się tylko 2 awarie, które zo
                > stały sprawnie usunięte, zatem nie robiąc żadnej reklamy polecam. Łącze jest w
                > pełni symetryczne, więc kolejna zaleta.Do tego istnieje możliwość otrzymania pu
                > blicznego, stałego IP, zalet tego pozwolę sobie nie wymieniać.

W pelni potwierdzam. Doswiadczenia blisko roczne sa zdecydowanie pozytywne.
                • rafalpt Re: internet i modernizacja sieci 23.05.06, 06:59
                  Dzieki za informacje:)
                  • observe1 Re: internet i modernizacja sieci 23.05.06, 10:02

a jak można podłączyć sobie tego bajta??

• lucase Re: internet i modernizacja sieci 23.05.06, 13:56
                      Polecam <a href=http://bait.pl/>BAIT</a>
                      Strutkra jest rozłożona, do większości mieszkań dochodzą końcówki ethernetowe.Mogą być to jakieś dziwne miejsca,ale zazwyczaj można sobie z tym poradzić,mając router WiFi
                      • lucase Re: internet i modernizacja sieci 23.05.06, 14:01
                        BAIT<a href="http://bait.pl/">BAIT</a>
          • bykos Re: Klamstwo jak cholera 25.05.06, 19:36
            Ale ściemniasz przecież każdy ma z nas ma telefon komórkowy i nikt nie narzeka
            ze fale sie krzyżują a to przciez to samo, kazda ma numer IP troche inaczej
            wygladajacy niz ten dla komputerow PC i jest OK. Wystarczy wyjechac na zachow z
            laptopwm aby przekonac się ile dziesiat bezprzewodowych sieci Internetowych tam
            maja i jest OK. Ale w Polscie będą siemniac ludziom aby investyscja w stare
            technologie się zwróciła monopolom itp.
            Ostatno przyslali mi z USA nowy magazyn Spectrum wydawany przez IEEE, gdzie
            pisze ze, standowo w UK zaklada sie 24 Mb/s a ostatnio podlaczyli testowo cale
            miasto w USA standardowa predkoscia 100 Mb/s czyli przynajmniej 100 razy
            szybciej niz u nas w Polsce.
            Ludzie tam juz nie musza chodzic do wyporzyczalni DVD czy czekac w kolejce bo
            filmu ktos nie oddal, ani sciagac filmow przez internet poprostu maja TV
            podlaczony do internetu loguja sie to wirtualnej wypozyczalni i sobie taki film
            ogloadaja online.
            Oczywiscie zrobienie takiego czegos nie jest niczym bardzo drogim i trudnym ale
            w Polsce musi byc drozsze 100 razy niz w USA bo Panowie monopolisci musza sie
            najpierw nazreć pieniedzy, wspomagani przez takich fachowcow jak ty, nie powiem
            ze zlych bo moze i dobrych ale kłamliwych.
            Ciekawe dla kogo pracujesz wciaskajac ludziom taki kit, TPSA a moze jakis inny
            monopololista Polski. Mozesz podpisac sie Pan Profesor Mistrz Swiata a dla mnie
            tylko platny klamliwy sługus juz nie poslskich monopoli.
            Moja siec ukryta siec jest BYKOS, uzywam WPA, podlaczony jestem przez BAJT,
            uzywam Norton Internet Security – Symantec’a, masz miesiąc. Jak złamiesz to
            będę twoim niewolnikiem przez dwa lata, a jak ci się nie uda to ja zadziałam i
            wtedy bron cie panie Boze, poczytaj sobie „the Art. of Deceptnion”, Mitnick’a
            to może przeżyjesz.
            • bykos Re: Klamstwo jak cholera - rozwiazanie 25.05.06, 20:05
              To ja musze sie sprzeciwic!
              Bo drazni mnie to ze znowu w Polsce ktos chce zarobic na ludziach kase
              opowiadajac tutaj phony baloney czyli wciskanie kitu po Polsku.
              Ludzie nie słuchajcie!
              Zrzutcie sie z sąsiadami (np 7 osób), podpiszcie sobie umowe np z Bajtem na np
              2Mb/s Internetu (na początek), kupcie sobie wspólnie jeden router WiFi
              najlepiej linksysa za 500 zł, oraz kazdy karte sieciowa WiFi za ok 100 zł,
              bezprzewodowy telefon IP 200 lub uzadzanie umozliwajace podłaczyc normalny nie
              IP telefon, załuzcie sobie konto na SKYPE i kupcie warszawski numer stacjonarny
              SKYPE za chyba miniej niz 50 zł na rok, rozmowy 5 groszy na minute prawie po
              całym świecie i Warszawie.
              Dajcie 14 letniemu synowi (jak kto ma) do poczytania instrukcje to wam podłaczy
              cała siec w 30 minut.

Ponadto,
              proponuje nie czytanie za duzo Polskich gazet bo pisze baretkczar itp.

• zzrobert Re: Klamstwo jak cholera - rozwiazanie 25.05.06, 21:57
                A nie lepiej zamiast w 7 zrzucić się w 300 osób i podłączyć całe osiedle?

• bykos Re: Klamstwo jak cholera - rozwiazanie 26.05.06, 00:58
                  Oczywiscie, ze lepiej, ale to juz zaczyna byc inwestycja, trzeba zrobic plan,
                  opis techniczny, technologiczny, kosztorys, i prognoze cennika na najblizszy
                  rok, wszystko musi byc do skrzynek miesznancow, potem trzeba zebrac podpisy pod
                  lista chetnych, przedstawic im umowy np ze Wspolnota, a reszta moze sie
                  dolaczyc w pozniejszym czasie pokrywajac swoja czesc kosztów w inwstycji i
                  zmniejszajac tymsamym abonament innym. Nastepnie trzeba to dokladnie rozliczac,
                  uslugi powinny byc po kosztach a w razie wykazania zysku nalezy, odliczac tym
                  ktorzy sie zapisza od abonamantu w pozniejszym czasie.
                  I tak Robercie, wygladalo by to gdyby inwestycje robila Wspolnota, a jak jakas
                  firma to niech sobie sama radzi, a potem zarabia na mieszkancach jak to zwykle
                  w gospodarce rynkowej bywa.
                  Jezeli zglosi sie tylko 15 osob to i tak moze sie to oplacac, reszta moze
                  doloczyc sie pozniej.
                  Wszystko powinno byc WiFi w mysl wiekszej swobody w domu i mniejszych kosztow
                  modernizacji sieci. Dlatego jestem za zalozeniem takiej sieci a nie
                  modernizowanie aktualnej.
                  Subiektywnie tak bym to widzial.
                  • bobernasz Re: Klamstwo jak cholera - rozwiazanie 29.05.06, 18:04
                    Drodzy sąsiedzi! Może przyspieszmy sprawę założenia internetowej sieci
                    internetowej.
                    Omawiana już w tym wątku firma BIT wydaje mi się sensownym rozwiązaniem i
                    jestem pierwszym chętnym wrazie tworzenia sieci.
                    Może zróbmy listę i zapisy chętnych w biurze administracji.
                    Liczę na wyrozumiałe i konstruktywne komentarze.
                    Pozdrawiam majowo!
                    • sexmag Re: Klamstwo jak cholera - rozwiazanie 29.05.06, 18:14
                      A co daje siec?.Cenowo wychodzi taniej?.Tylko kto to bedzie obsługiwał
                      technicznie?
                      • bobernasz Re: Klamstwo jak cholera - rozwiazanie 29.05.06, 18:26
                        O to mi chodzi ,żeby wreszcie ktoś z nas-mieszkańców a nie jakiś dostawca
                        usług, określił co dla naszego osiedla w sprawie internetu będzie najlepsze.
                        Kończy mi się umowa z UPC i próbuję zanleźć lepsze warunki cenowe i parametrowe
                        na tą usługę.
                        Czy to znaczy,że najlepiej podpisać indywidualnąumowę?
                        • sexmag Re: Klamstwo jak cholera - rozwiazanie 29.05.06, 20:37
                          Ja przeżucam sie na Aster i szczerze mówiąc nie widze szansy na siec na naszym
                          osiedlu
                          • tomekh77 Re: Klamstwo jak cholera - rozwiazanie 29.05.06, 22:04
                            Mnie wystarczy to co mam a tego czego nie mam mam w pracy.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka