Dodaj do ulubionych

Wyburzanie parzystej strony ul. Marsa

15.03.06, 22:56
W ramach budowy węzła drogowego Płowiecka-Ostrobramska-Grochowska-Marsa
uskuteczniają to właśnie.

Przynajmniej na pierwszy rzut oka nie jest to jakaś specjalnie rewelacyjna
architektura - w większości kilkurodzinne domy z lat '30. Niemniej jednak,
jeżeli ktoś chce je jeszcze zobaczyć, to jest to już ostatni dzwonek. Ja się
tam wybieram w sobotę obejrzeć je z bliska i obfotografować - a nuż jakiś
ciekawy detal się trafi. A że część z nich stoi aktualnie zupełnie pusta,
ziejąc oczodołami wyrwanych okien i drzwi, to i pewnie do środka zajrzę...
Obserwuj wątek
    • chinique Rembertów Oficerski 15.03.06, 23:06
      Mam nadzieję, że Trasa Siekierkowska ominie chociaż Rembertów Oficerski ...
      • sqh Re: Rembertów Oficerski 16.03.06, 00:01
        Tak po prawdzie to "oficerska" jest pewnie większość starego Rembertowa :-)

Ale masz na myśli jakiś konkretny rejon? Czy w Rembertowie funkcjonowały w
        ogóle jakieś oficerskie spółdzielnie mieszkaniowe?
        • chinique Szurania liśćmi ... 16.03.06, 00:14
          Polecam wybrać się jesienią do parku na którego terenie stoi przedwojenny
          ośrodek wojskowy (Pontonierów 2) oraz 4-mieszkaniowe wille ("dworki") oficerskie
          (Pontonierów 1, 3, 5 oraz Czerwonych Beretów 1, 3, 5). To już za 6 miesięcy, weź
          dobre: aparat fotograficzny i buty do szurania liśćmi. Na pewno koledzy z
          właściwego regionalnie towarzystwa miłośniczego będą w stanie dodać parę słów od
          siebie na temat tych pysznych willi jak i samego ośrodka.
          • chinique Re: Szurania liśćmi ... 16.03.06, 00:41
            maps.google.com/?t=k&ll=52.265222,21.175525&spn=0.003086,0.007317&t=k
          • sqh Re: Szurania liśćmi ... 18.03.06, 20:55
            A dzięki, dzięki, o istnieniu tych budynków wiem i sam potrafię coś o nich
            dodać :-) Wille wzniesione były między 1923 a 1926 przez Departament Inżynierii
            i Saperów MSWoj. Ów "Ośrodek Wojskowy" zaś, to dawny hotel oficerski CWP z
            salami wykładowymi - ale ten już wzniesiony został przez Fundusz Kwaterunku
            Wojskowego (1932, proj. W. Adamski, K. Mieszkis, R. Miller, B. Zborowski).

Do 1939 zbudowano tam jeszcze sporo innych obiektów, nie tylko mieszkalnych. W
            ogóle teren dawnego CWP, a dzisiejszego AON pozwala prześledzić ewolucję gustów
            architektonicznych od stylu dworkowego do funkcjonalizmu.

Natomiast nic nie wiadomo mi, by wojskowymi budynkami mieszkalnymi w
            Rembertowie administrowała jakakolwiek spółdzielnia mieszkaniowa, taka jak na
            Żoliborzu, Sadybie, czy przy Idzikowskiego - i stąd moje pytanie o takową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka