Dodaj do ulubionych

Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla nie...

• Gość: Marek Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 13:15
      Warszawa jest miastem trzeciego świata!
      Dodam tylko, że w takim Poznaniu niemal 90% taboru stanowią już autobusy
      niskopodłogowe!
      • d_ost Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n 20.06.06, 13:59
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Warszawa jest miastem trzeciego świata!
        > Dodam tylko, że w takim Poznaniu niemal 90% taboru stanowią już autobusy
        > niskopodłogowe!

Ale w Posen nie wydaje się forsy na wspomnianą już imprezę Miss World, na
        pomnik Prażanina (bo zapragnął go mieć ksiądz Leszek Sławoj Głódź) czy druk
        broszurek propagandowych tuż przed wyborami prezydenckimi.
        • d.z Re: ale dziadostwo 20.06.06, 14:34
          Ale czego się spodziewac po mieście, w którym rządzą ludzie tacy jacy rządzą???
          Jak to jest, ze w innych miastach (choćby Gdynia, Poznańa) mają już prawie 100%
          zadań rwalizowanych przez autobusy niskopodłogowe?
          Jak to jest, że taki Kraków ma już najwiecej tramwajów niskopodłogowych w sieci?
          Jak to jest, że w innych miastach POLSKICH!!! możliwe są normalne rzeczy a w
          Warszawie trzeba kupić 100 nowych autobusów, które nie przystają do
          nowoczesnych standardów.
          Zapewne wygra Mercedes ze swoim busem produkowanym w Turcji z założenia
          przygotowywanym dla biedniejszych państw europejskich.
          Szkoda bo to zwykły wstyd i tyle.
      • Gość: =t= Re: Stolica i autobusy - statystyka i liczby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 14:37
        Wiesz, nie porównuj małego kurnika jak Poznań do Warszawy. Łatwo jest wymienić
        prawie cały tabor w takim malutkim prowincjonalnym miasteczku, ale czy ty wiesz
        ile autobusów jeździ po Warszawie?

Cytując za stroną poznańskiego MPK - "W latach 1996-1997 na linie autobusowe
        wyjechało ponad 120 najnowocześniejszych, niskopodłogowych autobusów , co
        stanowi prawie 50% całego taboru autobusowego."

Wychodzi że Poznańskie MPK ma około 250 wozów. Może parę więcej...

Warszawskie MZA ma ich półtora tysiąca, sześciokrotnie więcej! A do tego
        dochodzi jeszcze łącznie około 180 wozów przewoźników "najemnych" jak Connex,
        Michalczewski, Mobilis czy PKS Grodzisk!

Samych ikarusów jest około 900, a wozów w wieku ponad 10 lat - więcej niż 600.

Oddajmy też MZA sprawiedliwość - mają one ponad 600 niskopodłogowców (Many,
        Solarisy i Jelcze). Dotego dochodzi ca.180 niskopodłogowców z firm niezależnych.
        Czyli jest ich kilka razy więcej niż wszelkich autobusów w Poznaniu. Tyle, że w
        ogólnej masie wciąż jest to około 780 na 1'680.

Problem w tym, że autobusów tych ledwo starcza, a przy tym co można wydać na
        zakupy wozów będzie ubywać dużo szybciej niż pojawiać się będą niskopodłogowce.
        Kupno jednorazowo większej partii wozów z wyższą podłogą zwyczajnie da miejskiej
        firmie złapać oddech i pozwoli "nie oddawać rynku" - bo o to właśnie lewactwu
        (jak świadczą te działania) z PiS - chodzi! Miasto już dawno powinno było
        rozpisać przetarg na obsługę transportową, na conajmniej pół tysiąca wozów, bo
        to pozwoliłoby zainteresować największych przewoźników i producentów
        europejskich i maksymalnie zbić cenę, a w dodatku bez dodatkowych kosztów (z
        racji skali kontraktu) wymóc ekologiczny napęd na bioetanol albo gaz, zwłaszcza
        CNG (znów gigantyczna korzyść kosztowa oznaczająca dla miasta niższą cenę,
        przez - przynajmniej czasowe - ominięcie akcyzy na paliwo). Zapewne możnaby też
        zamknąć kolejne miejskie zajezdnie i korzystnie sprzedać grunty, lub odsprzedać
        któreś z nich nowo wybranemu przewoźnikowi który w końcu i tak musiałby gdzieś
        tę masę nowych wozów ulokować. Ba, pewnie dałoby się nawet załatwić
        pierwszeństwo zatrudnienia dla zwalnianych z MZA.

No ale wtedy kontrola nad ogólnym kształtem rynku nie byłaby w rękach partyjnych
        kolesi wszelkich stron; koniec sobiepaństwa, koniec synekur. Do tego pytanie czy
        zatrudniani na nowo kierowcy chcieliby mieć jakieś związki zawodowe, i gdzie
        podzieją się sierotki związkowcy? Niedopuszczalne! Nawet, jeśli tak okrojone MZA
        wciąż miałoby grubo ponad połowę wszystkich wozów, a zatem dość by uniemożliwić
        prywaciarzom zawiązanie dyktującego ceny kartelu...
        • d_ost Re: Stolica i autobusy - statystyka i liczby 20.06.06, 14:43
          > Wiesz, nie porównuj małego kurnika jak Poznań do Warszawy. Łatwo jest wymienić
          > prawie cały tabor w takim malutkim prowincjonalnym miasteczku, ale czy ty
          wiesz
          > ile autobusów jeździ po Warszawie?

Porównanie nie jest takie nieuprawnione jak Ci się wydaje. Autobusów jest u nas
          więcej niż w Posen, ale i przychody miasta są nieporównywalnie większe.
          Chociażby z tytułu wszelkich lokalnych podatków. Pomijam fakt, że żadne miasto
          w Polsce nie ma takiej jak Warszawa zdolności kredyteowej. I skwapliwie z tego
          korzysta, tylko te pieniądze gdzieś odparowują, nie bardzo widać na co idą, bo
          jezdnie wciąż nierówne, druga linia metra ucieszy dopiero następne pokolenia
          itd. itp.
        • d.z Re: Stolica i autobusy - statystyka i liczby 20.06.06, 14:50
          Tia oczyywiście.
          Utrzymywanej z naszych podatków firmie trzeba dac otetchnąć by nadal mogła
          funkcjonowac tak jak funkcjonowała do tej pory.
          Tak by nadal mogła najdrożej brac za jeden przejechany kilometr bez względu na
          to jaki autobus podstawi:)
          Rozumiem. Z róznych względów utrzymanie MZA bez restrukturyzacji jest
          postępowaniem właściwym :)))
          Ja dodam, iż nie pisałem o ilości autobusów a o ilości zadań obsługiwanych
          taborem niskopodłogowym. To jest róznica.
          Moim zdaniem miasto zamiast przeznaczać te pieniądze na "darowiznę" autobusową
          dla MZA (i tak bez sensu) powinno te same pieniadze przeznaczyć na zakupienie
          usług transportowych u prywatnych przewoźników. Ci nie będą grymasić i jak się
          z nimi odpowiednie umowy podpisze to wezmą najnowoczesniejszy tabor w leasing i
          będą jeździć ile się da. Przykłady w Warszawie juz są.
          Kolejnym aspektem jest dbanie przez MZA o tabor. Popatrzmy na stan choćby
          Neoplanów toz to złom podczas gdy tej samej starości pojazdy tej samej marki w
          innych miastach ślnią czystością i widac, że ktoś o nie dba. Te nowe autobusy
          MZA szybko doprowadzi do neoplanizacji i tyle będzie z tego.
          My natomiast nadal będziemy długo czekac na przystankach na przyjeżdżający
          chłam oraz nie będziemy miec powodu do dumy z Warszawy. Będziemy mieć za to
          MZA, które złapało oddech by dalej działac jak działało.
          • d_ost Re: Stolica i autobusy - statystyka i liczby 20.06.06, 15:03
            Jesli chodzi o MZA, to się z Tobą zgadzam. Natomiast nie zgadzam się z nawet
            częściowym tłumaczeniem MZA, że oni mogą wymieniać tabor dłużej niż w Poznaniu
            czy Wrocławiu, bo tabor większy. Bo, owszem, jest on większy, ale i pieniędzy
            jest więcej.

A wolnorynkowych rozwiązań nie oczekuj. Teraz mamy solidarne państwo, solidarne
            miasto, a liberalny stał się synonimem przestępczego.
            Więc solidaryzujemy się z MZA i ich utrzymujemy. Solidaryzujemy się z górnikami
            i płacimy na restrukturyzację kopalń, umarzanie im ZUS. A jak już wypracują
            dzięki temu zysk, to im się go rozdaje zamiast spłacić część długu. tak samo
            solidaryzujemy się z rolnikami, którzy nie płacą podatków, niezależnie od tego,
            czy taki rolnik jest naprawdę biedny, czy też jest obszarnikiem z iście
            szlacheckim majątkiem. Ale to jest właśnie Sollidarne Państwo...
            • d.z Re: kiedy będzie tak u nas? 20.06.06, 15:22
              Ty co twierdzą, iż mamy wystarczająco dużo autobusów niskopodłogowych dedykuję
              wycinek z rozkładu linii 107 w Gdyni.
              Szczególnej uwadze polecam literkę "z" i zapoznanie się z tym co ona oznacza:)
              Tym co lubią "szperać" polecam link www.zkmgdynia.pl/
              i poszperanie w rozkładach linii autobusowych w celu wyszukania linii z
              literkami "z" w rozkładach. Ja znalzałem jeszcze 171 i 173:)
              • d.z Re: kiedy będzie tak u nas? 20.06.06, 15:23
                d.z napisał:

> Ty co twierdzą, iż mamy wystarczająco dużo autobusów niskopodłogowych
                dedykuję
                > wycinek z rozkładu linii 107 w Gdyni.
                a oto link co mi uciekł:)
                www.zkmgdynia.pl/rozklady/0107/0107r001.htm

AA
          • Gość: =t= Re: Stolica i autobusy - statystyka i liczby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 15:37
            > Tia oczyywiście.
            > Utrzymywanej z naszych podatków firmie trzeba dac otetchnąć by nadal mogła
            > funkcjonowac tak jak funkcjonowała do tej pory.
            > Tak by nadal mogła najdrożej brac za jeden przejechany kilometr bez względu na
            > to jaki autobus podstawi:)
            > Rozumiem. Z róznych względów utrzymanie MZA bez restrukturyzacji jest
            > postępowaniem właściwym :)))

No to się rozumiemy.

Ale spróbowałbyś - tak jak ja powyżej - zaproponować przetarg na niezależnego
            przewoźnika który kupiłby np. 500 autobusów i podpisał wieloletni kontrakt, to
            zaraz jakieś KWA z lewackiego towarzystwa PiS spali cię na stosie jako
            niesolidarną, liberalną świnię.
            • d.z Re: Stolica i autobusy - statystyka i liczby 20.06.06, 15:42
              Gość portalu: =t= napisał(a):

> > Tia oczyywiście.
              > > Utrzymywanej z naszych podatków firmie trzeba dac otetchnąć by nadal mogł
              > a
              > > funkcjonowac tak jak funkcjonowała do tej pory.
              > > Tak by nadal mogła najdrożej brac za jeden przejechany kilometr bez wzglę
              > du na
              > > to jaki autobus podstawi:)
              > > Rozumiem. Z róznych względów utrzymanie MZA bez restrukturyzacji jest
              > > postępowaniem właściwym :)))
              >
              > No to się rozumiemy.
              >
              > Ale spróbowałbyś - tak jak ja powyżej - zaproponować przetarg na niezależnego
              > przewoźnika który kupiłby np. 500 autobusów i podpisał wieloletni kontrakt, to
              > zaraz jakieś KWA z lewackiego towarzystwa PiS spali cię na stosie jako
              > niesolidarną, liberalną świnię.

To jest najgorsze.
              Co ciekawe przedstawiana przez mnie Gdynia już dwa lata temu (w celu zachowania
              jednakowych warunków dla konkurencji) zaprzestała kupowania taboru autobusowego
              dla dwóch spółek miejskich. Muszą one nowy tabor kupować z wypracowywanych
              zysków. Jednak można jak się chce. tylko w Warszawie nie można ale to już inna
              historia:)
      • kr.mary1 BA,POZNAN 20.06.06, 21:21
        zawsze byl Poznaniem,tam nie ma miejsca na kretynizm.A w stolicy,gdzie jest
        wladza nie bedzie autobusow przystosowanych dla ludzi.Najlepiej niech se ludzie
        chodza na piechote
        • Gość: dino ptaszki cwierkaja ze przetarg ustawiony pod tureck IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 14:58
          filie pewnego koncernu,ktorytam produkuje modele swoje sprzed 30 lat z troche
          poprawionym face liftingiem....mieszkancy bydgoszczy bailegostoku juz
          narzekaja...tczew i gniezno zrezygnowało z ów tureckich wynalazkow na rzecz
          jelcza...
    • nessie-jp To może by tak... 20.06.06, 15:16
      Przebudować przystanki, co? Dodać rampę po 30-40 cm wysokości na każdym, i już
      będzie można same wysokopodłogowce kupować...

Albo inaczej: niech każdy kierowca dostanie tarpanową matę wzmacnianą stalowymi
      prętami, wylatuje z szoferki i rozwija ją na schodkach tak, aby mogli wjechać
      ludzie na wózkach, matki z wózkami, ludzie z torbami na kółkach.

Jako osoba pełnosprawna, ale korzystająca czasem z wózka na zakupy, domagam się
      autobusów niskopodłogowych, z dużymi, otwieranymi przesuwnie oknami, z szerokim
      przejściem. KURDE felek no, czy naprawdę nie można zacząć żyć normalnie?
      Wszystko musi być prowizorycznie, na tymczasem, aby taniej?
    • petrolot44 Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n 20.06.06, 16:00
      Nie zgadzam się z takim stawianiem sprawy. Mamy takie fundusze, jakie mamy.
      Mamy już coraz więcej niskopodłogowców, ale i tak ciągle dużo ikarusów jeździ
      po mieście. Tylko, że one się sypią. Takie już są nasze błędy przeszłości,
      które są teraz powoli naprawiane. Jeśli nie kupimy wozów, to w końcu zaczną je
      ograniczać, bo też mają swoją i tak mocno przedłużoną żywotność.
      Inna sprawa, żeby może w takim razie zwiększyć obsługę innych przewoźników. MZA
      to państwowy moloch, więc będzie to trudne.
      Teraz też jeżdżą wysokopodłogowce i jakoś się żyje. Niech jeszcze więc trochę
      pojeżdżą. Inaczej będzie mniej autobusów i pojawi się kolejny problem. Nie da
      się wszystkiego na raz załatwić. Jak by się dało, to ikarusy już by były na
      emeryturze. Nie mierzmy siły na zamiary, tylko zamiar podług siły.
      • Gość: rafal a może posadzić i przykuć tych pajacy do wózka IP: *.aster.pl 20.06.06, 16:05
        Kluczyk wyżucić. Niech zobaczą jak to jest. Zabrać im samochody służbowe i niech
        zap..ją do pracy na wózku. Tak z miesiac ich przytrzymać to od razu zrozumieliby
        o co chodzi.
    • gdaczacy_z_kurami Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n 20.06.06, 16:16
      Jeżeli te autobusy będą niedostępne dla niepełnosprawnych umysłowo, to pan Igor
      Krajnow będzie musiał wszędzie piechotą dymać.
    • Gość: niunia Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.aster.pl 20.06.06, 17:16
      Stolica to przedewszystkim niech kupi autobusy którymi da się przejechać choćby
      jeden przystanek w taki dzień jak dziś. Bo niskopodłogowe g..... to istny
      piekarnik. W końcu za coś płacę te 66 zł, i jadąc z pracy do domu nie mam
      ochoty po wyjściu z niskopodłogowego badziewa wyglądać jakbym wyszła spod
      prysznica. I jestem pewna że starsi ludzie też woleliby jeżdzić autobusem w
      którym da się oddychać niż niskopodłogowym szajsem.
      • Gość: rafal Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.aster.pl 20.06.06, 19:56
        Gość portalu: niunia napisał(a):
        ... niż niskopodłogowym szajsem.

a co ma niska podłoga do temperatury wewnątrz?? Ze tak się spytam.
        Wystarczyło by zwiększyć wielkość otwieranych okien.
        • Gość: orient Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 20:30
          Wybijając okno i bawiąc się w blacharza samochodowego?
      • d_ost Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n 21.06.06, 09:37
        I jestem pewna że starsi ludzie też woleliby jeżdzić autobusem w
        > którym da się oddychać niż niskopodłogowym szajsem.

W niskopodłogowym szajsie może być klimatyzacja i dlatego okienka są małe.
        Rzecz w tym, że my w Warszawie musimy wybierać czy myjemy nogi, czy ręce. I
        albo jest 5 autobusów z klimatyzacją, albo 10 bez. Bo nie ma już forsy na to i
        na to, bo urządzamy miss world, bo dotujemy świątynię opatrzności bożej.
    • Gość: Pawka Korczagin Komuna mocno się trzyma w komunikacji miejskiej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 18:54
      Komuna mocno się trzyma w komunikacji miejskiej! Szefowie firm (MZA, TW , MW)
      to b. towarzysze i nie może być inaczej z inwestycjami.
      • horpyna4 Re: Komuna mocno się trzyma w komunikacji miejski 20.06.06, 20:37
        Wystarczy zażądać od producenta porządnie otwieranych okien w dużych
        niskopodłogowcach (akurat te małe mają). Ale osobnik, który to załatwia, nie
        jeździ autobusami, więc mu nic takiego do głowy nie przyjdzie. Czy naprawdę
        myślicie, że niska podłoga jest równoznaczna z przymusem tolerowania małych
        okienek???
        • kr.mary1 ZEBY TAK 20.06.06, 21:11
          tym sukinkotom nogi z dup powyrywac i kazac wpelznac do tych ich super
          autobusow,toby odrazu inaczej cwierkali.Szlag mnie trafia,jak widze co
          wyprawiaja za panstwowe,czyli nasze pieniadze.Bandziory najwyzszego
          sku..wysynstwa
    • Gość: Lola Chcę Wysokopodłogowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:30
      Również płacę podatki i chcę, aby również moje zdanie zostało przez niektórych
      wysłuchane i wzięte pod uwagę.
      • d.z Re: Chcę Wysokopodłogowe!!! 20.06.06, 21:59
        Gość portalu: Lola napisał(a):

> Również płacę podatki i chcę, aby również moje zdanie zostało przez niektórych
        > wysłuchane i wzięte pod uwagę.

Lolu:) a ja to bym chciał abyś piekniejsza była:):)
    • Gość: 5520 Brak schodków a niskopodłogowość. IP: 82.210.152.* 20.06.06, 22:14
      Proponowałbym zwrócić uwagę na to - co właściwie znaczy określenie autobus niskopodłogowy. Bo gdyby chodziło tylko o jeden schodek w drzwiach - to napewno nie była by to aż tak wielka róznica w cenie.
      Chodzi też o specjalną konstrukcję zawieszenia - umożliwiająca t.z.w. "przyklęk" - czyli obniżanie prawej strony autobusu o kilka centymetrów w czasie postoju na przystanku (za pomocą siłowników pneumatycznych w zawieszeniu). Tak wiec myślę że autobusy bez schodków, z rozkładaną rampą w środkowych drzwiach ale też bez funkcji przyklęku (wtedy prawdopobnie nie mogły by się nazywać niskopodłogowymi) mogły by być najlepszym rozwiązaniem - dostepne dla niepełnosprawnych - a jednocześnie nie tak drogie jak zwykłe niskopodłogowce.

Innym aspektem sprawy jest to że wysokodłogowe autobusy dużo lepiej radzą sobie z dziurami których niestety na Warszawskich drogach jeszcze trochę mamy. Niestety - są jeszcez miejsca w których przejazd autobusem niskopodłogowym bez uszkodzenia zawieszenia jest dla kierowców sporym wyzwaniem.

A poza tym - ciekaw jestem jaki autobus przetrwa (zwłaszcza na naszych drogach) wspomniane w artykule 30 lat...

Pozdrawiam
      • Gość: 5520 Re: Brak schodków a niskopodłogowość. IP: 82.210.152.* 20.06.06, 22:24
        > Tak wiec myślę że autobusy bez schodków, z rozkładaną rampą w środkowych
        > drzwiach ale też bez funkcji przyklęku (wtedy prawdopobnie nie mogły by
        > się nazywać niskopodłogowymi) mogły by być najlepszym rozwiązaniem - dostepne
        > dla niepełnosprawnych - a jednocześnie nie tak drogie jak zwykłe
        > niskopodłogowce.

Zapomniałem dodać - że jesczez pozostaje kwestia znalezienia producenta który podjął by się produkcji takich pojazdów. Ale myśle że przy tak duzym zamówieniu jest to możliwe
    • Gość: Pola Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.3.pl / *.gts.3.pl 21.06.06, 01:39
      Korzystam z kounikacji ZTM na codzień. Rzeczą oczywistą jest, że powinny być
      autobusy niskopodłogowe. Osoby, które "nie widzą takiej potrzeby" same takim
      myśleniem i decyzjami pomniejszają się do ludzi "Europy drugiej kategorii". Ale
      nie spotkałam się ani razu, sic!!!, by kierowca autobusu obniżył podest. Nawet
      na prośbę pasażera. Pomagali inni pasażerowie. Ostatnio byłam świadkiem takiej
      sytuacji na trasie do Falenicy,pasażer przewoził ciężką rzecz na wózku, bodajże
      aut. nr 521. Może przy okazji tego forum, uda się przemycić myśl, by kierowcy
      autobusów nie traktowali się jak właściciele autobusów, może ich ktoś w ZTM
      przeszkoli w temacie zakresu ich obowiązków!
    • grzegorzlosp Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n 21.06.06, 01:41
      Oni wezmą premie za te kontrakty i "udane zakupy" a my będziemy musieli wózki
      przenisić nad rurkami albo jeszcze przywiązywać za autobusem bo w środku będzie
      zakas przewożenia
    • Gość: lantra JA głupi Obywatel w rękach Władzy ! IP: *.chello.pl 21.06.06, 07:10
      Niepełnosprawni są związani z PFRON - a to jak wiadomo część lewicowej mafii -
      prawdopodobne tajne uzasadnienie przekazane na karteczce z samej Centrali .
      - to jakaś paranoia, w mieście wymienia się kilometry szerokich jak autostrady
      chodników po których nikt nie chodzi na chodniki z kostki, bo 10 krotnie
      droższe niż z płytek lub asfaltu. Ale polityki zakupów nie ma, bo po pierwsze
      nikt nie umie zrobić rozsądnego przetargu, albo udaje że nie umie i ten który
      dochodzi do skutku wydaje się sukcesem, niezależnie od tego jaki szmelc sie
      kupuje. Jedyna rzecz za którą mogę pochwalić to remonty walących się kładek
      nad Wisłostradą, tylko nie rozumiem dlaczego odbywają się pojedynczo ?
      • d_ost Re: JA głupi Obywatel w rękach Władzy ! 21.06.06, 09:48
        Gość portalu: lantra napisał(a):

> Niepełnosprawni są związani z PFRON - a to jak wiadomo część lewicowej mafii -

To pogratulować. Zdemaskowałęś właśnie największą zorganizowaną grupę
        przestępczą na świecie. Niepełnosprawnych wg GUS jest w Polsce pomad 5 mln. To
        ci dopiero układ. Nie wystarczy na niego ani Kaczor, ani Centralne Biuro
        Antykorupcyjne...
    • sekwana2005 pedały i inne kaleki 21.06.06, 07:44
      Jak to rok temu ktoś elegancko oswiadczył - "najpierw pozwoli się na Parady
      Równości pedałom, a potem kaleki wyłazić będą na Nowy Świat"
      Pozdrawiam wszystkich głosujących na Ligę Rodziny Prawa i Samoobrony...
      • d.z Re: Dodatek - info z Poznania 21.06.06, 10:14
        NOWOCZESNE AUTOBUSY MPK - Kamerą w wandala

Dzięki nowym autobusom, które w najbliższym czasie trafią do MPK, pasażerom
        łatwiej będzie znosić upały, a pracownikom zapobiegać awanturom i wandalizmowi.

Latem 50 nowych autobusów zasili MPK. Próbny odbiór przegubowego solarisa
        właśnie trwa (firma dostarczy takich 30 sztuk). Wkrótce swe pojazdy przywiezie
        MAN (20 sztuk krótkich). – Termin dostawy upływa we wrześniu, ale naszym
        partnerom się spieszy, by szybciej otrzymać pieniądze – mówi Krzysztof Książyk,
        wiceprezes MPK.
        Im szybciej nowe autobusy trafią na miejskie trasy, tym szybciej poprawi się
        komfort podróży. Wyposażone bowiem będą w klimatyzację. Mają też nowoczesne
        urządzenia, które ucieszą kierowców. Wszystkie będą zawierały kamery
        umożliwiające pełny monitoring. Na twardym dysku wszystkie nagrania będą
        zachowywane.
        Wiceprezes Książyk ma nadzieję, że dzięki kamerom uda się zwalczyć zjawiska, z
        którymi MPK zmaga się od dawna. Ich nasilenie wystąpiło w ubiegłym tygodniu. W
        środę w autobusie MAN linii 71 zbito szybę. To samo wydarzyło się dzień
        później, wczesnym rankiem w neoplanie linii 78. Także w czwartek w nocnym
        ikarusie linii 238 wandale zniszczyli podsufitkę. – Za te szkody płacą
        mieszkańcy Poznania. Koszt wstawienia szyby wynosi 600 zł – mówi Krzysztof
        Książyk.
        Pracownicy MPK zmagają się nie tylko z wandalami, ale i chuligaństwem. W nocy z
        soboty na niedzielę przy ,,Bałtyku’’ w wyniku bijatyki w autobusie linii 251
        kilka osób odniosło rany, zbite zostały dwie szyby, przerwa w ruchu trwała dwie
        godziny. Gdyby takie sceny były nagrywane, łatwiej byłoby ująć i rozliczyć
        sprawców wandalizmu i uczestników bójek.
        Jednego tylko problemu nowe autobusy nie rozwiążą. Po wakacjach na wszystkich
        trasach dziennych będą jeździły autobusy niskopodłogowe, oprócz linii 95.
        Między Strzeszynem a Psarskim znajduje się przejazd kolejowy, którego autobusy
        z niskim zawieszeniem nie pokonają.
        – Będą tam jeździły autobusy z wysoka podłogą, znacznie mniej komfortowe dla
        pasażerów. A gdy wszystkie stare autobusy trzeba będzie wycofać, zawiesimy tę
        linię, lub zmienimy trasę. Innego wyjścia nie ma – informuje Krzysztof Książyk.
        Jedynym sposobem na pokonanie tego problemu jest remont przejazdu, a to zależy
        od kolejarzy.

Krystyna Urbaniak - o tym, co dzieje się w autobusach i to nie tylko w nocy,
        dowiaduję się na bieżąco, mój mąż pracuje w MPK. Dlatego uważam, że wszelkie
        sposoby walki z tą plagą, w tym monitoring, są konieczne.

Łukasz Durys - sam miałem przykrą przygodę w autobusie i omal nie straciłem
        telefonu. Niebezpiecznie jest nie tylko w autobusach, prawdziwe piekiełko
        zaczyna się na przystankach, zwłaszcza tych oddalonych od centrum.

Renata Prucnal - choć mnie żadne przykrości w autobusach nie spotkały, to wiele
        się o nich nasłuchałam. Jeśli można coś zrobić, by było bezpieczniej, na
        przykład zainstalować kamery, to uważam, że jest to bardzo wskazane.

Józef DJACZENKO - Gazeta Poznańska

Zwracam uwagę na ciekawostkę - jedyną linia obsługiwaną przez autobusy
        wysokopodłogowe będzie linia 95 z powodu przejazdu kolejowego, którego kolej
        nie wyremontowała.
        • d.z Re: Dodatek - info o Gdyni 21.06.06, 10:22
          W Gydni nieliczne autobusy wysokopodłogowe można spotkać już tylko na
          pojedyńczych kursach nielicznych linii w dni powszednie.
          Teraz pora na trolejbusy.
          Tam również sobie z tym poradzono.
          Dzięki dobremu programowi rozwoju komunikacji trolejbusowej uzyskano spore
          dofinansowanie od UE co owocuje zakupem takiego taboru:
          www.zkmgdynia.pl/index1.php?plik=strony/solaris_trollino_12ac.htm&action=0602&onload=1

oprócz tego policzono i co sie okazało?
          Otóż generalny remont starego trolejbusu wysokopodłogowego jest drogi. Za te
          same pieniądze można kupić używany niskopodłogowy autobus w Niemczech i wsadzić
          do niego "bebechy" ze starego trolejbusu.
          Otrzymuje się w ten sposób taki pojazd:
          www.zkmgdynia.pl/index1.php?plik=strony/mercedes_o405ne2.htm&action=0602&onload=1
          Takich trolejbusów już jest 9.

Oprócz tego tam wykorzystano to co w Warszawie skasowano.
          Stary trolejbus szwajcarski wykupiono za grosze po zlikiwdowanej warszawskiej
          sieci. Odnowiono i jest atrakcja w postaci trolejbusu retro.
          www.zkmgdynia.pl/index1.php?plik=strony/saurer_4_lm.htm&action=0602&onload=1

W innych miastach potrafią.
          W Warszawie nie.
          • d_ost Re: Dodatek - info o Gdyni 21.06.06, 10:34

> W innych miastach potrafią.
            > W Warszawie nie.

Bo w takiej Gdyni do władzy dochodzą ci, którym zależy na 3M. W warszawie do
            włądzy prą ci, którzy chcą więcej władzy, a warszawę samorządową traktują jako
            przystanek w drodze do warszawy na szczeblu władz centralnych.
            • d.z Re: Dodatek - info o Rędzinach 21.06.06, 11:18
              Gmina Rędziny stawia na solarisy

Zgrabne solarisy zastąpią po wakacjach wysłużone jelcze na liniach z
              Częstochowy do Rędzin i okolicznych miejscowości.

Gminny Zakład Komunikacyjny w Rędzinach wymienia za jednym zamachem
              praktycznie cały tabor - codziennie na trasy wyjeżdża bowiem sześć autobusów i
              tyle postanowiono kupić. - Będą to dziewięciometrowe solarisy urbino10.
              Zapłacimy za nie 5,1 mln zł, z tego półtora miliona z dotacji Wojewódzkiego
              Funduszu Ochrony Środowiska - mówi wójt Waldemar Chmielarz.

Umowę ze zwycięzcą przetargu już podpisano. Urbino 10 jest krótszą wersją
              solarisów, jakie od kilku lat jeżdżą w barwach częstochowskiego MPK. Autobusy
              zostaną pomalowane na kremowo-zielono, bo do takich barw przywykli
              pasażerowie. Będą niskopodłogowe. - Dziś o pasażera trzeba zabiegać, a niska
              podłoga to wygoda - mówi kierownik GZK Andrzej Rzeszot. Trochę się tylko
              obawia, jak solarisy poradzą sobie na dziurawej ul. Warszawskiej w
              Częstochowie. W gminie Rędziny drogi są bowiem dużo lepsze.
              • d.z Re: Dodatek - info o Olsztyn biednie ale niskopodł 21.06.06, 11:23
                "Z poczatkiem czerwca na ulice Olsztyna wyrusza nowe autobusy, które
                nasza spólka zakupila na rynku niemieckim. Lacznie
                przedsiebiorstwo zakupilo piec autobusów przegubowych marki MAN NG
                272. Pojazdy sa przystosowane do przewozu osób niepelnosprawnych.
                Autobusy oznaczono numerami taborowymi od 1050 do 1054. Nowoscia dla
                olsztynian bedzie samoobsluga tylnych drzwi. Pasazer, który bedzie
                chcial wejsc do autobusu, bedzie musial sam nacisnac specjalny
                przycisk. Autobusy wyposazone w tzw. ,,cieply guzik" zostana
                specjalnie oznakowane."
                • d.z Re: Dodatek - info o Piotrków biednie ale niskopod 21.06.06, 11:24
                  Jeden MAN za kilka jelczy

Osiem wysłużonych autobusów marki Jelcz (wyprodukowanych od początku lat 80.
                  do początków lat 90. ubiegłego stulecia) wystawił na sprzedaż Miejski Zakład
                  Komunikacyjny w Piotrkowie.

Ceny wywoławcze wahają się od kilku tysięcy złotych do ponad 20 tys. zł. W
                  przypadku powodzenia przetargu lub - w razie jego niepowodzenia - korzystnego
                  zezłomowania, zakład będzie mógł kupić za tych kilka jelczy jeden przechodzony
                  autobus marki MAN.

Tabor emzetek ulega stopniowej wymianie na nowsze. W ciągu minionego roku
                  przybyło kilkanaście niemieckich MAN-ów.

(tyka) - Dziennik Łódzki
                  • d.z Re: Dodatek - info o Toruń mniej a nowe 21.06.06, 11:25
                    Biuletyn Zamówień Publicznych Nr 131 z dnia 29.05.2006
                    POZYCJA 28058

OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Toruń: dostawa w 2006 roku dziesięciu nowych autobusów miejskich
                    niskopodłogowych, jednoczłonowych

Czy niniejsze zamówienie jest objęte zakresem Porozumienia w sprawie
                    zamówień rządowych (GPA): Nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Miejski Zakład Komunikacji, do
                    kontaktów: Michał Zaradny tel. 0-48 56 622 55 04, ul. Sienkiewicza 24/26,
                    87-100 Toruń, woj. kujawsko-pomorskie, tel. 056 6555202, fax 056 6555339,
                    e-mail: zaklad@mzk,torun.pl, www.mzk.torun.pl.
                    • d.z Re: Dodatek - info o Włocławek 21.06.06, 11:27
                      [Gazeta Pomorska]

Nowe solarisy już wożą włocławian

Jeśli ulica Ostrowska zostanie połączona z Okrężną, to Miejskie
                      Przedsiębiorstwo Komunikacyjne uruchomi nową linię autobusową, łączącą
                      Michelin z osiedlem Kazimierza Wielkiego - zadeklarował wczoraj Marek
                      Krygier, prezes MPK.

Włocławskie Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne kupiło sześć nowych
                      autobusów solaris urbino. - To wozy najnowszej generacji, przystosowane do
                      przewozu osób niepełnosprawnych, z niską podłogą i platformą do transportu
                      wózków inwalidzkich - chwalił zalety tych pojazdów prezes Krygier.

Nowe solarisy już wyjechały na włocławskie ulice. Nie zostały
                      przypisane do konkretnej linii, ale pasażerowie na pewno je rozpoznają, bo
                      pachną nowością, są czyściutkie i lśniące.

- Co ważne nowe autobusy kupiliśmy z własnych środków, a nie za
                      pieniądze pożyczone z banku - podkreślał prezes Miejskiego
                      Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego.

Koszt zakupu nowych autobusów to 5 milionów 300 tysięcy złotych brutto.
                      Zostanie on jednak obniżony o podatek VAT. Miejski przewoźnik wystawi także
                      na sprzedaż sześć starych wyeksploatowanych jelczy, które zostały wycofane z
                      włocławskich ulic w związku z zakupem solarisów. Przetarg już został
                      ogłoszony.

Na jakie zmiany mogą liczyć jeszcze w tym roku pasażerowie MPK? Na
                      razie żadne korekty linii autobusowych nie są przewidywane. Miejski
                      przewoźnik nie zamierza także uruchamiać nowych linii, choć od dawna
                      mieszkańcy postulują m.in. połączenie linią autobusową Michelina z osiedlem
                      Kazimierza Wielkiego.

- Uruchomienie linii pomiędzy Michelinem a osiedlem Kazimierza Wielkiego
                      spędza nam sen z powiek - przyznaje prezes Marek Krygier. - Niestety, to wiąże
                      się z dodatkowymi kosztami, a przedsiębiorstwo nie ma pieniędzy na kolejne tak
                      zwane wozokilometry. Myślimy jednak o uruchomieniu przynajmniej kursów w
                      szczycie, to jest w czasie dojazdów do szkół i powrotów.

Koncepcja połączenia Michelina z osiedlem Kazimierza Wielkiego jedną
                      linią autobusową na pewno będzie zrealizowana, gdy "przedłużona" zostanie
                      ulica Ostrowska. Zarząd MPK twierdzi bowiem, że skierowanie autobusów al.
                      Królowej Jadwigi byłoby nieekonomiczne, gdyż wtedy z tej linii korzystałoby
                      za mało pasażerów.

MAŁGORZATA GOŹDZIALSKA
                      26 Maja 2006
                      • d.z Re: Dodatek - info o Gdańsk 21.06.06, 11:29
                        Umowa na dostawę nowych autobusów podpisana

www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?index=330

Dziś (17.05.2006) Krzysztof Olszewski (Prezes firmy Solaris Bus & Coach
                        S.A.), Jerzy Zgliczyński (Prezes Zakładu Komunikacji Miejskiej w Gdańsku Sp.
                        z o.o.) i Paweł Adamowicz (Prezydent Miasta Gdańska) podpisali umowę na
                        dostawę 33 niskopodłogowych autobusów. Już za kilka miesięcy na gdańskie
                        ulice wyjadą Solarisy Urbino 12 i 18. Nie są to pierwsze Solarisy w Gdańsku,
                        od 2004 roku gdańszczanie mają okazję korzystać z tego typu pojazdów.

Zakład Komunikacji Miejskiej w Gdańsku Sp. z o.o. zakupi autobusy
                        niskopodłogowe za kredyt EBOR. Kredyt ten spółka spłaci do końca 2008 roku.
                        Działania firmy są elementem Gdańskiego Projektu Komunikacji Miejskiej.
                        Kwota za którą zostaną zakupione 33 nowoczesne autobusy opiewa na 23 mln 427
                        tys. zł netto.

Dostawa nowych autobusów niskopodłogowych - 25 pojazdów standardowych (12m)
                        i 8 przegubowych (18m) zakupionych przez Zakład Komunikacji Miejskiej w
                        Gdańsku Sp. z o.o. pozwoli na dalsze podniesienie poziomu świadczonych przez
                        nas usług. Dajemy do dyspozycji naszym pasażerom przyjazne, wygodne i
                        ekologiczne autobusy niskopodłogowe wyposażone w klimatyzację. Ich dostawa
                        pozwala na wycofanie i kasację starych, wyeksploatowanych pojazdów, co nie
                        jest bez znaczenia w ogólnym postrzeganiu gdańskiej komunikacji miejskiej.
                        Na 215 autobusów przypadać będzie 139 niskopodłogowych.

Zakład Komunikacji Miejskiej w Gdańsku Sp. z o.o. jako pierwszy w Polsce
                        wprowadził na linie pojazdy w wersji niskopodłogowej. Staliśmy się
                        jednocześnie prekursorem rozwiązań technicznych i eksploatacyjnych, które
                        wyznaczyły kierunek rozwojowy w komunikacji autobusowej i dzisiaj są
                        standardem na ulicach wielu miast. Niedługo nowoczesne autobusy pojawią się
                        już na trasach. Tym samym spełniamy postulaty i oczekiwania wielu
                        mieszkańców naszego miasta.
                        Chełm i Gdańsk Południe - linie 108, 118, 155 i 162,
                        Morena i Suchanino - linie 130 i 184,
                        Orunia - linia B,
                        Przymorze - linia 127,
                        Zaspa - linia 124,
                        Osowa - linie 169 i 171.

Gdańskie lotnisko to dla wielu naszych gości pierwszy kontakt z Trójmiastem.
                        Linia B obsługująca połączenie Port Lotniczy-Centrum będzie całkowicie
                        wyposażona w nowoczesne autobusy niskopodłogowe.

Wiele gdańskich linii obsługiwanych będzie wyłącznie przez pojazdy z niską
                        podłogą: B, 115, 117, 121, 122, 124, 127, 142, 143, 166, 183, 195, 208, 222,
                        295, 384, 622. Trasy tych linii przebiegają przez newralgiczne punnkty
                        miasta, np. linie 124 i 127 przejeżdżają przy Szpitalu na Zaspie. Autobus z
                        "przyklękiem" i platformą umożliwiającą wejście osobie niepełnosprawnej lub
                        ograniczonej ruchowo na pewno jest niezbędny na takiej linii.

Naszym celem jest poprawa warunków jazdy wszystkich pasażerów korzystających
                        z usług spółki. Związane jest to z dodatkowymi zakupami jakie planujemy
                        zrealizować do końca 2008r. Po przebudowie mostu w Sobieszewie, mieszkańcy
                        wyspy również mogą spodziewać się nowoczesnego taboru.

• d.z Re: Dodatek - info o Tychy trochę biedniej 21.06.06, 11:32
                          OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU SEKTOROWYM - dostawy

Tychy: dostawa 16 autobusów zasilanych CNG

zamówień rządowych (GPA): Tak.

I. 1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Przedsiębiorstwo Komunikacji
                          Miejskiej Sp. z o.o., do kontaktów: Iwona Cupryś, ul. Towarowa 1, 43-100
                          Tychy, woj. śląskie, tel. 032 2171041 w. 128, fax 032 2171041 w. 133,
                          e-mail: pkm@pkmtychy.pl, www.pkmtychy.pl.

1.6) Opis/przedmiot zamówienia: Dostawa - loco siedziba zamawiającego - 16.
                          sztuk używanych, jednoczłonowych autobusów niskowejściowych, zasilanych
                          sprężonym gazem ziemnym.
                          • d.z Re: Dodatek - info o Konin 21.06.06, 11:35
                            Ogłoszenie o postępowaniu BZP nr 19/2006, poz. 3960

OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - dostawy

Konin: Dostawa loco MZK Konin 2 nowych niskopodłogowych autobusów
                            standardowych

I.1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Miejski Zakład Komunikacji, do
                            kontaktów: Hanna Górczewska, ul. M. Dąbrowskiej, 62-500 Konin, woj.
                            wielkopolskie, tel. 063 2428942 w. 51, fax 063 2429273, e-mail:
                            gorczewska@mzk-konin.com.pl, www.mzk-konin.com.pl.

4) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa loco MZK Konin 2
                            nowych niskopodłogowych autobusów standardowych.

5) Krótki opis: Przedmiotem zamówienia jest dostawa loco MZK Konin 2 nowych,
                            niskopodłogowych autobusów standardowych..
                            • d.z Re: Dodatek - info o Siedlce 21.06.06, 11:37
                              OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU SEKTOROWYM - dostawy

Siedlce: zakup 4 sztuk fabrycznie nowych autobusów miejskich
                              niskopodlogowych z silnikami klasy euro 3 przystosowanych do przewozu osób
                              niepełnosprawnych - ZPORR 01/2006

I. 1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Miejskie Przedsiębiorstwo
                              Komunikacyjne w Siedlcach Sp. z o.o., do kontaktów: Kozioł Bogdan, ul.
                              Starzyńskiego 20, 08-102 Siedlce, woj. mazowieckie, tel. 025 6328436,
                              6328436, fax 025 6326295, e-mail: sekretariat@mpk.siedlce.pl.
                              • d.z Re: Dodatek - info o Jelenia Góra 21.06.06, 11:47
                                Jelenia Góra: dostawa 8 szt. fabrycznie nowych autobusów komunikacji
                                miejskiej w drodze leasingu operacyjnego

zamówień rządowych (GPA): Tak.

I. 1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Miejski Zakład Komunikacyjny w
                                Jeleniej Górze, do kontaktów: w zakresie proceduralnym - Dariusz
                                Strzyżyński - Kierownik Działu Logistyki, w zakresie merytorycznym - Ryszard
                                Zimmer - Kierownik Działu Zajezdni, ul. Wolności 145, 58-500 Jelenia Góra,
                                woj. dolnośląskie, tel. 075 7646-736 w. 137, fax 075 7648684, e-mail:
                                mzkjg@pbox.pl, www.mzk.jgora.pl.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Opis

1.5) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: dostawa 8 szt. fabrycznie
                                nowych autobusów komunikacji miejskiej w drodze leasingu operacyjnego.

1.6) Opis/przedmiot zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest finansowanie i
                                dostawa fabrycznie nowych dwuosiowych, jednoczłonowych autobusów
                                niskopodłogowych przystosowanych do eksploatacji w komunikacji miejskiej w
                                drodze leasingu operacyjnego
                                • d.z Re: Dodatek - info o Żagań 21.06.06, 11:51
                                  OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Żagań: dostawa jednego autobusu miejskiego

I. 1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Miejski Zakład Komunikacyjny
                                  Sp. z o.o., do kontaktów: Mariusz Gola, ul. Młynarska 6, 68-100 Żagań, woj.
                                  lubuskie, tel. 068 4773751, 4773752, fax 068 4773752, e-mail:
                                  mzkzagan@zgora.dialog.net.pl.

1.6) Opis/przedmiot zamówienia: Jeden fabrycznie nowy autobus miejski
                                  niskowejściowy w wersji standard, dwudrzwiowy, silnik spełniający normę
                                  EURO-3, manualna 5-6 biegowa skrzynia biegów, istalacja przygotowana do
                                  montażu kasy fiskalnej. Wymiary autobusu: wysokość - od 2600 mm do 3000 mm,
                                  szerokość - od 2400 mm do 2530 mm, długość całkowita - od 7500 mm do 9600
                                  mm. Liczba miejsc ogółem min. 32, liczba miejsc siedzących min. 18.
                                  • d.z Re: Dodatek - info o Tomaszów Maz. 21.06.06, 11:57
                                    GŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Tomaszów Mazowiecki: dostawa 4 sztuk autobusów

I. 1) Oficjalna nazwa i adres zamawiającego: Miejski Zakład Komunikacyjny,
                                    do kontaktów: Tomasz Zagozdon, ul. Warszawska 109/111, 97-200 Tomaszów
                                    Mazowiecki, woj. łódzkie, tel. 044 7237342, 7237571, e-mail: mzk-tom@wp.pl.

1.2) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: dostawa 4 sztuk autobusów.

1.3) Opis przedmiotu zamówienia: Autobusy miejskie do transportu zbiorowego,
                                    jednej marki, niskopodłogowe.
                    • d_ost Re: Dodatek - info o Toruń mniej a nowe 21.06.06, 11:27
                      d.z. - koniecznie, widzę, chcesz zdołować mieszkańców warszawy:) My i bez tego
                      mamy doła:)
    • Gość: Robert Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.dsl.telepac.pt 22.06.06, 03:23
      Bzdura jest informacja, ze autobus niskopodlogowy jest drozszy o kilkaset
      tysiecy.
    • Gość: Paul B. Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.aster.pl 22.06.06, 21:25
      Cofamy się w rozwoju cywilizacyjnym, społecznym, chrześcijańskim i ludzkim.
      Smutno się robi.
    • Gość: fraktal Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 23:37
      Doskonale, swietnie, szkoda, że MZA przypomniało sobie o oszczędnościach dopiero
      teraz, natomiast kilka miesięcy temu kupiło autobusy z klimatyzacją, którą i tak
      kierowcom zabroniono włączać z powodu oszczędności paliwa... Oto gospodarność
      wedle szefów MZA. Kupowanie autobusów średniopodłogowych to łamanie dyrektywy
      unijnej uchwalonej w listopadzie 2001 roku, która wyraźnie mówi, że każdy nowo
      kupiony autobus w Unii Europejskiej powinien być dostosowany do potrzeb osób
      niepełnosprawnych. Zakup autobusów średniopodłogowych w stolicy jednego z
      członków UE to obciach i wstyd, porażka na całej linii. I oczywiście ZTM umywa
      ręce, a coś mi się zdaje, że mógłby np. postawić MZA nakaz, że jeśli nie będzie
      kupować wyłącznie nowych niskopodłogowych autobusów, to za karę może zmniejszyć
      ilość wykupowanych wozokilometrów w MZA na rzecz ajentów, którzy mogą zaoferować
      tabor w pełni niskopodłogowy.
      • Gość: fraktal Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 00:16
        A i jeszcze a propos okien w niskopodłogowcach - w nowych SU 18 są duże
        otwierane okna, a mimo to autobusy są niskopodłogowe, za to nowe tramwaje tpu
        105N (tzw. bulwy)nie są niskopodłogowe, (tłumaczono się tak samo -
        oszczędnościami), za to mają małe okna uchylne. Z drugiej strony w autobusie
        średniopodłogowym również będzie mało miejsca, gdyż większość siedzeń będzie
        umieszczona na podestach podobnych do tych w niskopodłogowcach tylko nieco
        niższych... Ikarusów już nie produkują, żaś nie każdy wysokopodłogowy autobus
        będzie taki, jak Ikarus. Wielu miłośnikom busów tej marki właśnie tak się
        wydaje. Niepełnosprawni zaś są pełnoprawnymi członkami społeczeństwa i również
        mają prawo do korzystania z KM. Można by ich tego prawa pozbawić, gdyby
        wchodziło w konflikt z wolnością innych, ale nic takiego tu nie następuje, gdyż
        każdy pełnosprawny ma swobodny dostęp do autobusów niskopodłogowych, ale nie
        każdy niepełnosprawny może sobie swobodnie wejść do wysokopodłogowca.
        Niepełnosprawnych zaś wcale nie jest tak mało, jak się powszechnie sądzi, po
        prostu większość z nich ma problemy np. z asymilacją ze społeczeństwem, bo to
        społeczeństwo wciąż często wyrzuca ich poza nawias. To jest po prostu
        pozostałość myślenia ekskluzywistycznego charakterystycznego dla minionego
        systemu politycznego.
        Pozdrawiam. fraktal vel chondryt.
        • Gość: ML Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 15:47
          Większość to chyba przesada, ale część niepełnosprawnych z pewnością ma problemy
          z ową "asymilacją ze społeczeństwem"...
          • horpyna4 Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n 24.06.06, 16:35
            Czy wy nie rozumiecie, że nie chodzi wyłącznie o inwalidów, ale też o osoby w
            podeszłym wieku? Jest ich coraz więcej, społeczeństwo się starzeje. Nie można
            nie zauważać ich istnienia. A sporo z nich, bez żadnej ułomności, nie jest w
            stanie wsiąść do autobusu wysokopodłogowego, ani z niego wysiąść. Zwłaszcza, jak
            młody, sprawny i bez wyobraźni kierowca nie raczy podjechać do krawężnika, bo
            mu do głowy nie przyjdzie, że powinien.
    • grzegorzlosp Re: Stolica chce kupić autobusy niedostępne dla n 24.06.06, 20:27
      No cóż musi Panom zostać na premie a to najlepszy sposób na oszczędności
      kupić chłam
      • wiesia.and.company Re: Niskopodłogowe są dostępne nie tylko dla 13.07.06, 10:56
        niepełnosprawnych. Ja nie należę do osób mierzących 170 cm. Wejście do Jelcza
        z siatkami w obu rękach wymaga podciągnięcia się trzecią ręką, a tej jeszcze
        nie mam. Wyjście z Jelcza dla kobiety na obcasach (nie każda w końcu jest
        emerytką w kapciach), zwłaszcza, jeśli kierowca nie podjedzie pod wysepkę lub
        do krawężnika może zakończyć się upadkiem. Dlaczego władze Warszawy uważają, że
        autobusami poruszają się tylko biedni (bo nie stać ich na samochód, wożący na
        ogół tylko jedną osobę), mężczyźni i wysokie emerytki na płaskich obcasach,
        których nie stać na zrobienie zakupów, a więc wożących zakupy tylko w jednej
        siateczce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka