Dodaj do ulubionych

Ratunku!!! Niszczą E-2!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 23:14
Dodają 2 nowe przystanki : Czarnomorska i Mangalia. To nie żart - poczytajcie
na stronie ZTM - u. To skandal - udupia się najlepszy ekspress i najszybsze
połączenie Wilanowa z Centrum. Przecież do cholery w/w przystanki mają E-1!
Czyżby to wstęp do jego likwidacji (E-1)? Niedawno dodano Pl. Na Rozdrożu...
jeszcze tylko brakuje Dolnej i mamy dawne 416 (już teraz jest "do tyłu" o 1
przystanek w porównaniu do dawnego 422!), które zostało zlikwidowane z powodu
utracenia "przyspieszonego charakteru". Czyli niebawem E-2 stanie się 316? A
może 371? Ręce opadają........
Obserwuj wątek
    • hernandez Juz sie balem ze od strony Bemowa niszcza!!! 06.02.03, 23:39
      no wspolczuje bo sadze ze nam niedlugo tez dowala przystanek przy Auchanie oby
      nie !
    • Gość: Michał Re: Ratunku!!! Niszczą E-2!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 10:23
      Aż się nie chce wierzyć!! Co za idiota to wymyślił! Oczywiście że przy
      Auchanie niebawem dodadzą. A może w ogóle na 310 (Groty - Wilanów) przerobią?
      Z częstotliwością co 30 min. Bo po co Wilanowowi E-2? Jak ciąć to porządnie .
      A Bemowo w nagrodę dostanie nowe wtyczki na 171.Może ZTM za to zwiększy
      częstotliwość 130- najbardziej obciążonej wilanowskiej linii, ha ha.
    • Gość: ZTMik Re: Ratunku!!! Niszczą E-2!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.03, 11:18
      Ktoś bardzo nie lubi Wilanowa w ZTM.
    • tarantula01 Re: Ratunku!!! Niszczą E-2!!! 07.02.03, 11:22
      Te zmiany dotyczą mnie i nie tylko.
      Teraz jadąc codziennie z Wilanowa czekam na E-2 (nawet jak poprzedni odjechał
      chwilę wcześniej), bo i tak na Bankowym będę szybciej niż 519. Nie wiem czy
      zacznę jeździć do metra Wilanowska i dalej metrem do Bankowego (jak oddadzą Dw.
      Gdański to już na pewno). Tylko, że do metra Wilanowska autobusy z Sobieskiego
      (przystanku) jeżdżą stadami - jak na jedno stadko nie zdążę to czekam dłużej
      niż na następne E-2.
      Pozostanie nam wspomnienie:
      Ach gdzie jest ta linia E-2, co z Wilanowa tak pięknie gna?
    • tony16 Re: Ratunku!!! Niszczą E-2!!! 07.02.03, 12:40
      Gość portalu: Bon Jovik napisał(a):

> Dodają 2 nowe przystanki : Czarnomorska i Mangalia. To nie żart -
      poczytajcie
      > na stronie ZTM - u. To skandal - udupia się najlepszy ekspress i najszybsze
      > połączenie Wilanowa z Centrum. Przecież do cholery w/w przystanki mają E-1!
      > Czyżby to wstęp do jego likwidacji (E-1)? Niedawno dodano Pl. Na Rozdrożu...
      > jeszcze tylko brakuje Dolnej i mamy dawne 416 (już teraz jest "do tyłu" o 1
      > przystanek w porównaniu do dawnego 422!), które zostało zlikwidowane z
      powodu
      > utracenia "przyspieszonego charakteru". Czyli niebawem E-2 stanie się 316? A
      > może 371? Ręce opadają........

NIE BĘDE TEGO KOMENTOWAĆ BO MNIE SZLAG TRAFIA.
    • tarantula01 Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. 07.02.03, 15:16
      1. Mieszkałem na Woli i podróżowałem E-2 tylko do Bankowego. Wtedy interesowało
      mnie, aby E-2 nie miało przystanków dodatkowych od Ciołka do Centrum (do tej
      pory nie ma i b. dobrze).
      2. Zamieszkałem na Gocławiu i dogadną przesiadkę na Wilanów miałem w E-2 na pl.
      Na Rozdrożu. Z tym, że były to czasy, gdy E-2 się na tym placu nie
      zatrzymywało. I doczekałem się przystanku (cud?). Jednakże nigdy nie widziałem,
      aby na tym przystanku wsiadało/wysiadało więcej niż 4-5 osób z tego autobusu.
      Dodam, że nie wystepowałem nigdy o przystanek pl. Na Rozdrożu dla linii E-x.
      3. Taraz los sprawił, że na Wilanów jeżdżę E-2 z Bankowego i powiem, że ten
      przystanek na pl. Na Rozdrożu jest jak rzep na psim ogonie. Tylko przeszkadza
      tym (większość), co chcą dojechać z Centrum szybko do Wilanowa. A tu dodatkowe
      przystanki na Mangalii i Czarnomorskiej. Takie postępowanie zniechęca do
      korzystania z E-2.

Nie wiem, czy ma to związek z tymi dodatkowymi przystankami, ale od czasów
      dodania przystanków pl. Na Rozdrożu z tablic E-2 zniknęły przerwy między
      przystankami (charakterystyczne dla linii typu E-x, a symbolizujące dłuższy
      przejazd bez zatrzymania).
      No i 519 zyska w oczach. Bowiem z Wilanowa na Bankowy teraz E-2 jest szybsze o
      parę minut (właśnie o te dodatkowe przystanki) szybsze od 519.
      • pawciod Re: Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. 08.02.03, 14:15
        tarantula01 napisał:

> Nie wiem, czy ma to związek z tymi dodatkowymi przystankami, ale od czasów
        > dodania przystanków pl. Na Rozdrożu z tablic E-2 zniknęły przerwy między
        > przystankami (charakterystyczne dla linii typu E-x, a symbolizujące dłuższy
        > przejazd bez zatrzymania).

Generalnie na wszystkich liniach E-x wymieniają tablice i likwidują te dłuższe
        przerwy. Zrobili tak już na E-1, E-2 i E-5. Zostało tylko E-3 i E-4.
    • tarantula01 Czy ZTM osiągnie to co chciał? 12.02.03, 10:13
      Jeśli w ZTM myślano, że dodanie nowych przystanków dla linii E-2 coś da to się
      nieco przeliczono. Dodanie przystanków nic nie da, bowiem E-2 to był taki
      autobus, który wszystkie pozostałe linie doganiał na Mangalii lub
      Czarnomorskiej. Posłuże się przykładem:
      Na przystanku Foksal 116 przyjeżdża ok. 5 minut przed E-2, natomiast E-1 2-3
      minuty przed E-2. Do obu autobusów wsiadają pasażerowie, którzy chcą dostać się
      do Wilanowa lub na Stegny. Po czym podjeżdża E-2 i zabiera pasażerów, którzy
      nie zdążyli na te dwa autobusy lub dopiero co przyszli na przystanek. Sytuacja
      powtarza się na kolejnych dwóch przystankach (pl. pl. Trzech Krzyży i Na
      Rozdrożu). Następnie kierowca E-2 jedzie do Wilanowa. Mniej więcej na odcinku
      między Dolną, a Sikorskiego dogania i wyprzedza E-1, a na Managalii lub
      Czarnomorskiej wyprzedza 116.
      Teraz E-2 ma nowe przystanki, więc E-2 dogania E-1 i 116 we wspomnianych wyżej
      miejscach, ale nie wyprzedza tych linii, bo musi zatrzymać się na nowych
      przystankach. Ludzie z E-2 nie wysiadają na nich (jadą E-2 dalej niż na Stegny)
      i nie wsiadają bowiem od tych przystanków wszystkie linie zatrzymują się już
      wszędzie, gdzie tylko to możliwe. W związku z tym ludzim i tak jest wszystko
      jedno czy E-2 tam się zatrzyma, czy nie. Jak się zatrzyma to nikogo nie
      zabierze (zatrzymuje się chwilę po tym jak na tych przystankach zatrzymały się
      E-1 i 116). Jak by się nie zatrzymywał (po staremu) to i tak ludzie nie tracą,
      bo przed chwilą lub zachwilę przyjedzie E-1 lub 116. Reasumując w ZTM nikt nie
      potrafi skorelować rozkładów już istniejących linii, tak aby nie podjeżdżały
      stadami tylko urzędnicy wolą spowolnić b. dobrą linię E-2, z której pożytku
      pasażerowie nie będą mieli na nowych przystankach. A to dlatego, że E-2 dołączy
      do stada.

Przy E-2 w kierunku Bemowa sytuacja jest podobna. E-2 jedzie za 116 i 519. Gdy
      nie było nowych przystanków, to E-2 wyprzedzało obie te linie na Mangalii lub
      na odcinku Sikorskiego-Dolna (po prostu rzadko stało na światłach przy
      Sobieskiego/Sikorskiego). Teraz już to się skończyło i E-2 jedzie już tylko o
      jakieś 2-3 minuty szybciej niż 116. Czyżby komuś przeszkadzało, że E-2
      potrafiło bez zatrzymania się przejechać od Sobieskiego/Św. Bonifacego do
      Belwederskiej/Spacerowa (czasem aż do pl. Na Rozdrożu) bez stania na światłach
      i po drodze rozwijało prędkość 70 km/h?
      • pawciod Re: Czy ZTM osiągnie to co chciał? 12.02.03, 17:20
        tarantula01 napisał:

> Czyżby komuś przeszkadzało, że E-2
        > potrafiło bez zatrzymania się przejechać od Sobieskiego/Św. Bonifacego do
        > Belwederskiej/Spacerowa (czasem aż do pl. Na Rozdrożu) bez stania na
        światłach
        > i po drodze rozwijało prędkość 70 km/h?

Widać TAK. A korelowanie rozkładów to jest taka wyjątkowa cecha i tak trudna
        do opanowania, że ZTM nie osiągnie tego nawet za 20 lat. A mnie się udało po 2
        godzinach prób złożenia dwóch dowolnych rozkładów.
    • tarantula01 Rozmowy pasażerów 18.02.03, 09:59
      Od czasu, gdy dodano na linii E-2 przystanki ciągle nie milkną rozmowy
      pasażerów tej linii na temat: Jak to kiedyś E-2 jeździło. Większość jest
      przeciw zmianom.
    • tarantula01 Może tak jakaś akcja 11.03.03, 15:36
      Tak mnie korci, żeby wśród pasażerów zrobić ankietę imienną z wszelkimi danymi,
      pt. Czy jesteś zadowolony z nowych przystanków na linii E-2? i przesłać wynik
      do ZTM-u.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka