Gość: sun IP: 85.222.20.* 21.07.06, 01:21 A i tak wszyscy mowia "metro plac bankowy". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mp Przyglądając się nazewnictwu miejskiemu ma się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 03:43 wrażenie, że jedyne, co można upamiętnić, to historia AK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszcz mam lepszą propozycję:Stacja Ofiar Katynia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.06, 06:25 ewentualnie : Stacja Polaków Pomordowanych w Ciągu Ostatniego Millenium. Skracałoby się do "Metro Millenium" i byłoby fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 czyatja ciebie lepiej: Stacja Totalnej Glupoty jak 21.07.06, 07:21 Zalewa Ten Kraj...w skrocie TKM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errabundi Ale premier-p.o. prezydenta otworzy nową stację!!! IP: *.pap / 88.220.41.* 21.07.06, 08:18 Przecież naobiecywał! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Czy naprawde nie ma innych problemow w tym kraju? IP: 195.68.64.* 21.07.06, 09:46 Czy naprawde nie ma innych problemow w tym kraju? Czy juz nie wiadomo na co wydawac pieniadze i plukac podatnika na bzdety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzb To już jest kurna przesada IP: *.crowley.pl 21.07.06, 10:18 Mam ogromny szacunek do Powstania, w którym walczył mój dziadek i generalnie do historii, ale takie zmiany nazw, które już się przyjęły, doprowadzają mnie po prostu do szału!! Proponuję zmienić od razu nazwy wszystkich stacji pierwszej linii - i tak będą zmieniane naklejki. Po kolei: Kabaty - Pomordowanych Partyzantów (bo blisko do lasu), Natolin - Ofiar Stalinizmu, Imielin - Ofiar Czerwca 56, Stokłosy - Konstytucji 3 Maja, Ursynów - Ofiar Komunizmu, Służew - Obrońców Helu (bo Potok Służewiecki = woda = morze), ewentaulnie Braci Kaczyńskich (bo woda = kaczki, ale też za zasługi dla miasta szczególnie brata Lecha), Wilanowska - Jana III Sobieskiego, Wierzbno - Jana Pawła II (wiadomo musi być, dziwne że jeszcze nie ma takiej stacji) ewentualnie NZDTIOOZ.TZ (piękna, wzruszajaca nazwa, każdy zrozumie skrót). Racławicka - Wielkich Bitew O Ojczyznę, Pole Mokotowskie - Ofiar Nazizmu, Politechnika - Studentów Powstańców, Centrum - tutaj jakaś wyniosła, wspaniała, martyrologiczna nazwa, typu POLEGŁYCH ZA OJCZYZNĘ OD CZASÓW MIESZKA I, Świętokrzyska - Najświętszej Marii Panny Królowej Polski, Ratusz - Arsenał (jest git), Dworzec Gdański - Obrońców Poczty Polskiej w Gdańsku (tu tylko niewielka korekta)... i tak dalej i tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: To już jest kurna przesada IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.07.06, 11:48 Rotfl. DOdaj jeszcze Plac Wilsona - moze byc, ale Odrodzenia Polski lepsze, a o to samo chodzi, do kompletu Marymont - odrodzenia Warszawy... jesli zrobia Muranow - Łagierników będzie jak znalazł. A na Bielanach stacja im. kardynała Wyszyńskiego. też do kompletu. a jesli bedzie jeszcze wiecej LPRu, to Centrum zmieni po prostu nazwe na Dmowskiego. Jego "rondo" juz tam jest. Co za kraj, kuffa... Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: To już jest kurna przesada 21.07.06, 12:20 Gość portalu: Student napisał(a): > Rotfl. > > DOdaj jeszcze Plac Wilsona - moze byc, ale Odrodzenia Polski niee, zamiast Wilsona proponuję Regana! już zmiany stacji ZTM np. na urzad gminy praga północ itp mi się nie podobał ale widze, że konceptu do poprawiania świata ludziom nie brakuje ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sewo kretyni kretyni i jeszcze raz kretyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 19:11 zmieniono rondo babka na radoslawa, nie slyszalem zeby ktos mowil od tego czasu na to rondo nowa nazwa radoslawa, czysty kretynizm, rozumiem uszanowac pamiec itp, ale nie badzmy smieszni, co ma metro do arsenalu, ktos na jakies kretynski pomysl wpadl, metro walczylo w powstaniu? nie kojarze przyznam. i tak kazdy bedzie uzywal okreslenia ratusz lub bankowy, tylko skomplikuje to sytuacje bo niektorzy nie beda wiedzieli o co chodzi itp. po prostu chyba rzeczywiscie niektorym sie nudzi, proponuje nazwac inne stacje np zmiast marymont to jozefa stalina, albo moze jakas stacja braci kaczynskich, tego jeszcze nie ma przeciez. totalna porazka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kottblum Hanna Zmiany i zmiany IP: 217.153.70.* 21.07.06, 08:21 Czy aby ten związek nie ma na prawdę nic do roboty, tylko ciągłe zmiany? I tak ludzie mają takie zmiany za nic, nie znam Warszawiaków (miejscowych, nie przyjezdnch), którzy o Rondzie Babka mówią Rondo Radosława... Zmieńmy wszystkie możliwe nazwy ulic, placów, stacji metra itp. na związane z wojskowością i historią, miasto na pewno stanie się o wiele bardziej przyjazne dla ludzi i łatwiej będzie wszystko zapamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Zmiany i zmiany IP: *.arcabit.com 21.07.06, 08:48 Przyjezdni mówią "Rondo babki Radosława" 8-) Sympatycznie się zapamiętuje 8-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Zmiany i zmiany IP: *.adsl.proxad.net 21.07.06, 08:49 Oczywiscie, warszawiakow pisze sie mala litera. O czym wiedza wszyscy prawidziwi warszawiacy ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kottblum Hanna Re: Zmiany i zmiany IP: 217.153.70.* 21.07.06, 09:12 Za wykazanie się indolencją w tym temacie serdecznie Panią/Pana przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mfs historycznie metro plac Dzierżyńskiego :-) IP: 217.111.48.* 21.07.06, 09:32 Te nazwowo-ideowe przemeblowania to była ciekawa rzecz: - To sobie pani wysiądzie przy Jana Pawła II - Gdzie?!? - No, przy Marchlewskiego... Dziś taka rozmowa by pewnie pod prokuratora podchodziła... Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: Przyglądając się nazewnictwu miejskiemu ma si 21.07.06, 20:45 Gość portalu: mp napisał(a): > wrażenie, że jedyne, co można upamiętnić, to historia AK. Jasne,że tak.Wszakże Pierwsza Mamusia RP była w AK.Dziś,gdy przejeżdżałem obok Ogrodu Saskiego, wszystkie bytujące tam kaczki,kaczory i kaczusie pokładały się ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
tul_tul Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 21.07.06, 06:41 Proponuję zmienić nazwę "Politechnika" na "Plac Zbawiciela", bo i bliżej i w dzisiejszych czasach - poprawniej. A poważnie, to nazwy stacji powinny nosić nazwy najbliższej ulicy. A teraz dla zabawy: Spróbujcie poprzestawiać litery w nazwach stacji, np. "Wierzbno" - Bierz i won", "Służew" - Włuż se"... itd. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kruder Durny kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 07:16 Czy w tym kraju wszytsko się musi bez przerwy zminiać? Rzygać się od tego chce. Dajcie nam w końcu normalnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.epstein.com.pl 21.07.06, 08:16 Jak to dobrze, że władze miasta zajmują się tak ważnymi sprawami!... :-)) Najwyraźniej zabrakło już innych problemów - trzeba się w końcu czymś zająć, prawda? Jak tak dalej pójdzie to za jakieś 180 lat będzie w pełni europejskim miastem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1 Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.man.polbox.pl 21.07.06, 08:22 wystarczy, że nasi genialni radni zmienili wszystkim znaną nazwę ronda "Babka" na niewiele mówiącą nazwę rondo Zgrupowania AK Radosław ;) To ja wnoszę o zmianę nazwy galerii Zachęta na galerię Narutowicza (tam zgninął z rąk zamachowca prezydent II RP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.arcabit.com 21.07.06, 08:50 Jakiego Narutowicza - Eligiusza Niewiadomskiego od razu... co się ograniczać - był malarzem, będzie dobrym patronem galerii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akhem Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: 81.21.194.* 21.07.06, 08:23 wy się nie śmiejcie. u nas w krakowie zmienili "plac Axentowicza" na "plac ofiar obozów zagłady". ja wszystko rozumiem, ale do cholery mnie to w....dala. a "rondo Radzikowskiego" na "rondo Ofiar Katynia". a i tak wszyscy mówią "rondo pod makro" albo używają starej nazwy pozdrowienia z kraka i życzę wszystkim zdrowego rozsądku, zwłaszcza panom z ratusza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.acn.waw.pl 21.07.06, 08:40 moze wez Ty im zycz czegos ,czego spelnienie jest realne moze slonecznego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara lampucera Kiedy uroczyste otwarcie nowej stacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 08:42 Każda zmiana nazwy jest dobra, byle tylko ją zapisać na konto niezatapialnego towarzysza Lejka. A otworzy ją rzecz jasna komisarz Kazimierz z Gorzowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiv Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 08:42 A ja jestem za. Warszawiakiem jestem od 7 lat, i świeżo po przyjezdzie zastanawialem sie gdzie jest Arsenal. Kiedy (juz po jakims czasie) zorientowalem sie ze jest przy nowo otwartej stacji Ratusz, bylem zaskoczony, ze stacja nie nazywa sie Arsenal. W koncu to kawal naszej historii. Francuzi tez maja w Paryzu stacje Bastylia, a moglaby sie ona nazywac Opera, ktora tez tam jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: 62.29.248.* 21.07.06, 17:16 no i maja tez stacje Opera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Metro Plac Bankowy IP: 195.136.112.* 21.07.06, 08:55 Moim zdaniem, o ile w ogóle taka zmiana jest potrzebna, należałoby nazwać stację Metro Plac Bankowy. A tak w ogóle czy ciągle trzeba coś zmieniać? Oby nie byłą z tą zmianą tak, jak w przypadku wymuszonych zmian nazw Ronda Babka i ulicy Stołecznej. W tym pierwszym przypadku też kombatanci wymusili i nic z tego, poza oficjalną zmianą nazwy nie wynika. I tak wszyscy muwią Rondo Babka i to się nie zmieni. Ze Stołeczną jest tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: Metro Plac Bankowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 08:57 po co zmieniac nazwy kiedy ludzie sie przyzwyczajaja do starych? nie lepiej nowe ulice nazywac tymi nazwami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domcia Re: Metro Plac Bankowy IP: 81.210.116.* 21.07.06, 09:28 Problem w tym, że w Wawie jest taki "drogowy boom inwestycyjny", że nowej ulicy prędko się nie doczekamy, a zwaszcza dużej, która miałaby wystarczającą rangę do takiej nazwy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Metro Plac Bankowy IP: 195.136.112.* 21.07.06, 09:01 Przepraszam za literówkę! Oczywiście powinienem napisać "mówią" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacewalker Ludzie przyzwyczają się do zmian IP: *.chello.pl 21.07.06, 09:08 Nazwy wielu ulic były zmieniane na przestrzeni wieków. Nazwa Rondo Babka funkcjonowała od lat 70-tych i dla mnie jest idiotyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kottblum Hanna Re: Ludzie przyzwyczają się do zmian IP: 217.153.70.* 21.07.06, 09:17 A wie Pan skąd się owa nazwa wzięła? Co do zmian, to jakoś nie bardzo widzę tę terorię, bo do dzisiaj ze znajomymi mówimy, że coś jest koło kina Moskwa, lub koło dawnego kina Moskwa. A to już pewnie będzie koło 10 lat, jak tego kina nie ma. Podobnie jak z PDT na Pradze, do dzisiaj większość ludzi wie gdzie to jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacewalker Re: Ludzie przyzwyczają się do zmian IP: *.chello.pl 21.07.06, 11:36 Nie wiem skąd się wzięła nazwa Babka. Natomiast 10 lat to niedużo w historii miasta. Wymarli już warszawianie piszący o historii miasta. Kiedyś można było o nim poczytać w gazetach tj. jakiebyło 100, 200 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Ludzie przyzwyczają się do zmian IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.07.06, 12:02 No i widać, że nie wiesz, skoro odnosisz się do lat 70-tych. A co niesamowitej teorii zmian - nie wiem, czy na to wpadłeś, ale nazwy są po to, by było wiadomo, o jakim miejscu mowa. Nazw masz się nauczyć możliwie raz i starczy. Kiedy nazwy zmieniają się jak w kalejdoskopie nie dość, że trzeba płacić za zmiany tablic, map, dokumentów to jeszcze ludzie muszą się ich uczyć na nowo. A to jest bardzo niefajne, co rozumie każda średniointeligentna osoba. Zmuszanie ludzi do przeuczania się bez większego powodu jest idiotyzmem. Zwłaszcza bez pytania. Wyobraź sobie, ze Twoja ulica zmienia nazwe co miesiac, podobnie jak sasiednie, a Ty masz tlumaczyc komus dojscie do siebie. Byłoby bardzo _zabawnie_. Dlatego takich zmian nie robi sie z kapelusza, chocby faktycznie metro stalo pod Arsenalem (wyjscie od Dlugiej) i taka nazwa byla calkowicie uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacewalker Dosyć zabawny bełkot zapewne przyjezdnego IP: *.chello.pl 21.07.06, 12:27 Moja rodzina jest w Warszawie na tyle długo, że lubię czytać o historii Warszawy. W centrum prawie każda ulica miała dwie, trzy nazwy. Nikt nie lubi zmian nazw to oczywiste ja też i ta będzie wg mnie bez sensu. Ja tylko stwierdzam , że nazwy zmieniano w Warszawie często. Ludzie się przyzwyczają. Proszę wziąć plany Warszawy z lat siedemdziesiątych ( początku) i tam żadnej Babki nie ma. Śmieszy mnie problem z Rondem Babka. Problemem jest zmiana nazwy ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kottblum Hanna Re: Dosyć zabawny bełkot zapewne przyjezdnego IP: 217.153.70.* 21.07.06, 14:50 Może na planie miasta nazwy nie ma, ale rondo to nazywało się tak zwyczajowo, od kupy gruzów, która usypana była w kształcie babki; podczas odgruzowywania miasta po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Metro Plac Bankowy 21.07.06, 10:31 Problem w tym, że stacja metra nie jest na/pod pl. Bankowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR Re: Metro Plac Bankowy - do Jana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:42 > I tak wszyscy muwią Rondo Babka Rzeczywiście, ci którzy "muwią", nie są w stanie nauczyć się niczego nowego. Także nowej nazwy ronda. > Ze Stołeczną jest tak samo... A do Galerii Mokotów to jeździsz na ul. Komarowa, tak? Do Kinoteki w pałacu Stalina? Trzeba być konsekwentnym jeśli już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do WujekDR Re: Metro Plac Bankowy - do Jana IP: 195.136.112.* 21.07.06, 10:54 Zrobiłem literówkę i za to poniżej przeprosiłem wcześniej niź Ty to spostrzegłeś. A zapewniam Ciebie, że jestem w stanie wielu nowych rzeczy się w życiu jeszcze nauczyć! Ulica Stołeczna i Rondo Babka i tak będą nadal przez większość tak nazywane czy Ci się to podoba czy nie. I nie zalewaj mi tu nazwami Komarowa, pałacem Stalina itd. Zawsze też używałem, podobnie jak większość, nazwy Plac Wilsona nawet wtedy, gdy po wojnie zrobili z niego Komuny Paryskiej. Tu powrót do nazwy z przed wojny był tylko formalnością. Tymczasem stacja metra nazwy Arsenał wcześniej nie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Metro Plac Bankowy - do Jana 21.07.06, 11:59 Trzeba ci wiedziec, ze to byka Woloska zanim ja przerobiono na Komarowa, "warszawiaku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Do oblesnik IP: 195.136.112.* 21.07.06, 12:15 "Trzeba ci wiedziec, ze to byka Woloska zanim ja przerobiono na Komarowa, "warszawiaku". " A na jakiej podstawie przypuszczasz, że o tym niby nie wiedziałem? Artykuł był o zmianie nazwy stacji metra i jej celowości, a cała ta dyskusja, zresztą jak prawie zawsze, zeszła na poboczne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WuejkDR Re: Do oblesnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:08 > "Trzeba ci wiedziec, ze to byka Woloska Nie, to chyba do mnie było, a nie do Jana. Co z tego że była czy nie była? Ważne że nie ma Komarowa, a nadal jest Rosoła czy Płaskowickiej. Powinno być tak: albo wraca się do starej nazwy, albo wprowadza nową nazwę. A nie tak, że komunistyczne kacyki mają ulice do dziś. > "warszawiaku" O, następny spod Grójca się odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domcia Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: 81.210.116.* 21.07.06, 09:23 No nie, znowu się wszystko kręci wokół AK? Nie wystarczyło im zmienienie nazwy ronda Babka na Zgrupowania Radosław??? (i tak tę nazwę słyszy się tylko z nagrań w komunikacji miejskiej, bo ludzie znają i wolą używać starej nazwy). Ciekawe, co będzie następne? I zgadzam się z przedmówcą, że i tak wszyscy mówią o tej stacji "plac bankowy" bo to najtrafniejsze skojarzenie, a o arsenale to mało kto słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Gości Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: 193.24.24.* 21.07.06, 09:34 Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Ja rozumiem, że należy upamiętnić wielkich bohaterów jakimi bez wątpienia są żołnierze Armii Krajowej ale czy nam, mieszkańcom Warszawy na każdym kroku trzeba o tym przypominać? PAMIĘTAMY ale chcemy też żyć teraźniejszością i przyszłością a nie bezustannie II Wojną Światową, która dla wielu młodych ludzi żyjących dziś w Warszawie jest, powiedzmy to sobie szczerze, abstrakcją, kartką z książki do historii. Życzę Panom i Paniom decydentom więcej dystansu i obiektywizmu. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Kombatanci zacznają działać mi na nerwy IP: *.awf.edu.pl / *.awf.edu.pl 21.07.06, 09:23 Co chwilę nowe rządania (trudno to nazywać pomysłami gdy w tle poweiewa martyrologiczna karta historii). Juz mi przerobli Rondo Babka na Radosława. Ja wolę nazwę którą znam od lat i jej konsekwentnie używam. Gdy pada nowa oferta nazwy i chce się im się dać jakąś nowa ulickę na nowym osiedlu to odbierają to jako afront. Dosyć! Nie epatowac mi tu na siłę histoią bo to do niej zniechęca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msnbetterthan Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 09:30 ale ładnie... _____ Agencja Full Service Klub Muzyczny Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
owrank od tego metro sie polepszy ? 21.07.06, 09:34 od tego metro sie polepszy ? przybędzie lini czy przytanków ??? nie na takie ulepszenia czekają Warszawiacy :( Odpowiedz Link Zgłoś
franki8 Re: od tego metro sie polepszy ? 21.07.06, 09:41 Metro z założenia służy nie tylko mieszkańcom, ale także przyjezdnym - a tym w waypadku korzystania z warszawskiego metra można tylko współczuć. "Pole Mokotowskie" - oddalone od stacji o dobre pół kilometra. Tymczasem tuż obok stacji jest świetny "wyróżnik" - Szkoła Główna Handlowa. "Politechnika" - to samo, też oddalona od stacji o kilkaset metrów. "Wierzbno" - przyjezdnym z pewnością niewiele mówi. "Ratusz" - ta nazwa dziwiła mnie zawsze. Też uważam, że Plac Bankowy by wystarczył. A co do stacji planowanych - kto poza warszawiakami wie co to jest Słodowiec? Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: od tego metro sie polepszy ? 21.07.06, 09:52 Wydaje mi się, że niewiele osób wie co to jest plan miasta. A Metro Wilanowska powinno się nazywać Dworzec Południowy, zaręczam Ci, że dla mieszkańców Warszawy (ale tych z Warszawy, a nie z Koziej Wólki) taka nazwa jest czytelniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
franki8 Re: od tego metro sie polepszy ? 21.07.06, 09:58 No ja tak mówię do dzisiaj... A na Złotą, Chmielną i Zgoda też zawsze tak mówiłem. Tyle że Wilanowska mniej mi przeszkadza niż "Ratusz". Odpowiedz Link Zgłoś
mizzi1 Re: od tego metro sie polepszy ? 21.07.06, 13:09 franki8 napisał: A co do stacji planowanych - kto poza > warszawiakami wie co to jest Słodowiec? Jestem mieszkanką Warszawy od urodzenia (Mokotów, Ursynów) i nie wiem co to Słodowiec :| Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: od tego metro sie polepszy ? 22.07.06, 14:09 > Jestem mieszkanką Warszawy od urodzenia (Mokotów, Ursynów) i nie wiem co to Sło > dowiec :| Hihi, to tak jak ja - też nie wiedziałam. A co gorsza, kiedyś mieszkałam na Bielanach, niedaleko "Serka" - i też nic o Słodowcu nie wiedziałam. No, ale wtedy miałam 4 lata :) Postuluję, aby w Warszawie wprowadzić 10-letnie moratorium na zmiany nazw ulic. Dziesięć lat spokoju, dziesięć lat niewymieniania dowodów, planów, tablic. Po tych dziesięciu latach proszę bardzo, zmieniajcie do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek powinni nazwać: IP: *.crowley.pl 21.07.06, 09:43 Bojowników spod Arsenału, Rudego, Alka, Zoski, 4 pancernych i psa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR Głupi ten naród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:49 Głupi ten naród, który nie ma za grosz patriotyzmu i nie zna historii. 50 lat komuny pod sowieckim butem niczego nie nauczyło, skoro nadal głosuje się na SLD i inne czerwone pociotki, a zmiany nazw ulic mające na celu upamiętnienie naszej bohaterskiej i prawdziwej historii wykpiwa się lub krytykuje. > Bojowników spod Arsenału, Rudego, Alka, Zoski, 4 pancernych i psa Na przykład taka wypowiedź - jak doskonale świadczy o poziomie tego człowieka. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Do WujekDR IP: 195.136.112.* 21.07.06, 10:58 Tak, Ty jesteś najmądrzejszy, zapewne też z PiS-u. U was wszyscy są najmąrdzejsi, do wszystkiego potraficie tylko dorabiać ideologię, nawet do nazwy stacji metra. Kto nie myśli, tak jak wy w PiS - to już nie może być patrotą. Jesteście żałośni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacewalker Janie jestes po prostu głupi IP: *.chello.pl 21.07.06, 11:37 Ja nie jestem od PIS &Co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Do spacewalker IP: 195.136.112.* 21.07.06, 11:42 Jeżeli potrafisz tylko obrażać innych - to mogę ci tylko powiedzieć to samo. To jest niestety smutne, że jak ktoś nie myśli tak jak Ty to się go obrzuca wyzwiskami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacewalker Jeżeli ktoś pisze tekst odbierany przez miesz- IP: *.chello.pl 21.07.06, 13:59 kańców Warszawy ( tych osiadłych od pokoleń a przynajmniej od okresu prze II wojną)jako uwłaczający pamięci AK to co mogę napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TransAlp Re: Głupi ten naród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 14:24 Faktycznie, głupi. W ostatnich wyborach znów do rządzenia Polską powołał "SLD i inne czerwone pociotki". Tyle, że ci czerwoni sprzyciarze, dla niepoznaki zakamuflowali się w skórach dwóch Kaczyńskich i PiS... Kolego, żyjesz w innej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR Re: Głupi ten naród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 14:34 > W ostatnich wyborach znów do rządzenia Polską powołał "SLD i inne czerwone > pociotki". SLD to nie bardzo (6%?); pociotków więcej. Ale co do kamuflowania się PZPRu, to polecam Samoobronę. > Kolego, żyjesz w innej rzeczywistości. A czemu? Czy gdzieś tu pisałem że należę do elektoratu PiS? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TransAlp Re: Głupi ten naród IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 14:40 Gość portalu: WujekDR napisał(a): > A czemu? Czy gdzieś tu pisałem że należę do elektoratu PiS? > :) Czyżbym coś podobnego insynuował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR Re: Głupi ten naród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 18:37 > Czyżbym coś podobnego insynuował? Tak zinterpretowałem w kontekście dyskusji sugestię "innej rzeczywistości" - ale może niesłusznie, więc sorry :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: Głupi ten naród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 16:21 Sęk w tym, że nazwy stacji metra, przystanków autobusowych itd są nie po to żeby coś upamiętniać, tylko po to żeby można było się łatwo zorientować gdzie są. Nazwy mylące jak np P.Mokotowskie czy nic nie mówiące o położeniu utrudniają tylko komunikację. Użyteczność nazw powinna być na pierwszym miejscu, potem dopiero jak nie ma oczywistej nazwy to mozna sobie coś upamiętniać. Za dużo w Polsce jest niestety ułańskiej fantazji a za mało zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR Re: Głupi ten naród IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 18:43 > żeby można było się łatwo zorientować gdzie są. No akurat "Arsenał" pasuje idealnie - jest przy samym Arsenale :)))) > ułańskiej fantazji a za mało zdrowego rozsądku. He, porównaj sobie metro paryskie: Telegraphe (wiadomo), Bir Hakeim (miasto), Jaures (francuski socjalista), Poissoniere ('rybiarnia' ;) ). Można zwariować. Cieszmy się że nasze metro ma nazwy tylko 'geograficzne'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jar-jar Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: 217.153.29.* 21.07.06, 09:45 A kto zaplaci za zwiazane z nowa nazwa zmiany???? To wczesniej rzecznik zolnierzy AK nie wiedzial, ze to wazne miejsce?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 21.07.06, 09:54 Gość portalu: jar-jar napisał(a): > A kto zaplaci za zwiazane z nowa nazwa zmiany???? To wczesniej rzecznik > zolnierzy AK nie wiedzial, ze to wazne miejsce?????????? Proponuję, żeby związek pokrył koszt zmiany oznaczeń stacji. Ale nie tylko stacji, również rozkładów jazdy, tablic w tramwajach, autobusach i metrze. To są całkiem spore koszty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOP Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: 195.94.222.* 21.07.06, 09:45 No to Kaziu będzie miał już pierwszy sukces na koncie - Yes, Yes, Yes! Będzie okazja żeby wystąpić w telewizji, a może nawet pisowskim piarowcom uda się sprzedać to jako nową stację metra zbudowana przez upadłego premiera. Idąc za ciosem proponuję zmienić nazwę Mostu Północny na jakąś bardziej adekwatną typu Most Mrzonka, Most Urzędników Nieudaczników. Odpowiedz Link Zgłoś
franki8 Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 21.07.06, 10:00 Aż żal że Kaziu nie został p.o. prezydenta Krakowa - tam chociaż miałby swoją dzielnicę (co prawda żydowską, ale zawsze...) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekk361 Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 21.07.06, 10:07 Wreszcie normalna nazwa tej stacji. Przecież taka miała być od początku...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara lampucera Kiedy uroczyste otwarcie nowej stacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:14 Kiedy tow. Lejk poda na tacy w błyskach fleszy nożyczki Kaziowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.noria.pl 21.07.06, 10:14 chyba bardziej mylna nazwa jest Gnojna. Zaraz pewnie zmienia nazwe Wiejskiej bo w ich odczuciu tez jest mylna. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Nareszcie!!! Jeszcze tylko zmiana nazwy 21.07.06, 10:27 stacji "Wilanowska" na "Dworzec Południowy" i będę zadowolony. Bo co mam powiedzieć ludziom wysiadającym na "Wilanowskiej" i pytających: "w którą stroną do pałacu w Wilanowie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grecz Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji IP: *.dsk.uw.edu.pl 21.07.06, 10:29 a czemu nie może być stacja Plac Bankowy?o wiele bardziej informuje o polozeniu komunikacyjnym stacji a chyba to powinno najbardziej wplywac na nazewnictwo nie tylko stacji metra ale i przystankow autobusowych/tramwajowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 21.07.06, 10:34 Bo dla "oszczędności" stację przeniesiono z pl. Bankowego i teraz jest obok Arsenału. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Metro pod Arsenałem - nowa nazwa stacji 21.07.06, 10:31 Jeśli już mają zmieniac, to niech zmienią na Plac Bankowy. Wiecznie mam problemy z tym, bo kto mieszka w wawie, mówi Plac Bankowy, a jak trzeba wytlumaczyć przyjezdnemu, to się wiecznie zastanawiam, jak ta stacja się nazywa. O Radosławie to już nie wspomnę, bo nigdy nie słyszałam, żeby ktoś tak o tym rondzie powiedzial. Oby nie zmienili jeszcze ronda de Gaulle'a na rondo św. Palmy Jezusowej. (tak przy okazji -palma urodą może nie grzeszy, ale jako punkt orientacyjny sprawdza się rewelacyjnie dla tych, którzy Warszawy nie znają) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymi Metro Plac Bankowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:42 Jeżeli juz zmieniać nazwę stacji "Ratusz", to tylko na "Plac Bankowy"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
achodorowski Re: Metro Plac Bankowy 21.07.06, 10:48 To już zakrawa o pomstę do nieba. Mój dziadek zginął podczas PW, a ja mam już dosyć rozdrapywania tych ran. Drodzy kombatanci, ilu was w koncu jest, co roku okazuje się że jest was co raz więcej, po ile wy mieliście lat, jak było PW, po 5-10, ludzie, opamietajcie się. Ja już mam dosyć zmian nazw ulic, placów, a tym bardziej stacji metra. Nazwa ma pozostać i niech zostanie stacja RATUSZ !! Warszawiak z dziada pradziada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theo Kolejny genialny pomysł PiS-u IP: *.chello.pl 21.07.06, 11:13 Jak nic się nie umie zrobić w dziedzinie materialnej, stworzyć coś nowego, bo ma się dwie lewe ręce, to przynajmniej zmieni się nazwę. Ewentualnie można jeszcze zasypać przejście podziemne. No bo budowanie czegokolwiek jest zbyt skomplikowane. Ratusz lepiej określa obecnie to miejsce, Arsenał miał znaczenie 2 wieki temu, po cholerę ta zmiana? I co z jeszcze mądrzejszą zmianą nazwy ulicy Marszałkowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
boski_odys Re: Kolejny genialny pomysł PiS-u 21.07.06, 11:34 Nieustanne ujadanie na PiS jest już doprawdy żenujące. Nie jestem ich wyborcą, nie lubię Kaczyńskich, ale - na Boga - cóż lepszego dokonały w stolicy poprzednie władze? Stan Warszawy jest efektem wieloletnich zaniedbań, niegospodarności, bezmyślnych decyzji, korupcji etc, etc. Kaczory nic tu nie zmieniły, poza retoryką. A co ma PiS do nazwy stacji metra? Nazwa dobra - to OK, zła - to napisz dlaczego zła. A nie znowu sarkasz na straszliwych homofobicznych kaczystów. Słuchać hadko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theo Re: Kolejny genialny pomysł PiS-u IP: *.chello.pl 21.07.06, 11:56 Poprzednie władze, wprawdzie za pieniądze dwa razy większe niż należało, ale wybudowały np. dwa nowe mosty, dokończyły Trasę Toruńską, wybudowały węzeł koło Dw. Zachodniego. Kaczyńscy, Marcinkiewicz i PiS zajmują się tylko marketingiem, a zmiany które wprowadzają są pozorne, symboliczne - np. jak z tymi nazwami. Niby patriotyczne, ale niepraktyczne, nieuzasadnione i dlatego szkodliwe. Ewentualnie niszczą w Warszawie to co działa - jak przejścia podziemne. Nie zrobili nic konstruktywnego i rozwijającego miasto. A nowa nazwa jest zła, bo nic nie wnosi. Już ludzie się przyzwyczaili do stacji Ratusz. Ona jest na tablicach i mapach. Teraz to trzeba będzie zmieniać. Ale PiS nie żałuje pieniedzy na duperele i PR. Odpowiedz Link Zgłoś
valnor Oddajcie nam "Rondo Babka"!!! 21.07.06, 11:23 Kto obecnie używa nazwy "Rondo Radosława". Ja, jak słyszę to nazwę, to się zastanawiam, gdzie to u licha jest. Moi znajomi mają tak samo. Natomiast nazwę "Rondo Babka" wszyscy kojażą od razu. Może zmiany tego typu opiniowaliby Warszawiacy, a nie Zespół do spraw czegośtam, czy jakiś dyrektor, bo mu się nazwa podoba. Według mnie ta stacja powinna się nazywać "Plac Bankowy". A jeżeli już tak bardzo miłościwie nam panujący chcą upamiętniać historię naszego państwa, to proponuję nazwę "Dzielnych wojów Mieszka I". Bo niby dlaczego gdy mowa o historii i historycznym nazywaniu różnych obiektów, to odnosi się to tylko wyłącznie do ubiegłego stulecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacewalker Jak masz kłopoty z ortografią to jak możesz IP: *.chello.pl 21.07.06, 12:03 pamiętać nazwę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Nie trolluj. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.07.06, 12:08 Jakie problemy z ortografią? Facet pisze szybko i tyle. I co ma piernik do wiatraka? Jak masz problemy z logiką, jak możesz wypowiadać się na forum? Zwłaszcza natarczywie? Idź i trolluj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacewalker Panie bełkocie pisze się - kojarzą a nie kojażą IP: *.chello.pl 21.07.06, 13:52 Jak ktoś tego nie rozumie to jego problem. Jeżeli ktoś nie potrafi zapamiętać podstawowych zasad ortografii to ma też kłopoty z zapamiętaniem prostych nazw - panie przyjezdny. Student SGH ( kiedyś SGPiS gdzie szły same odpady - w koncu absolwenci SGPiS są wykładowcami) uczący logiki. Nawet w tak upalny dzień może rozbawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacewalker PS. Panie bełkocie pisze się - kojarzą a nie kojaż IP: *.chello.pl 21.07.06, 13:54 Wy przyjezdni nie potraficie pojąć elementarnych spraw. W zeszłym stuleciu żyli nasi przodkowie i dlatego to ono nas interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś