Dodaj do ulubionych

Foto mapa 1945

08.08.06, 00:39
Na stronie urzędu miasta działa już rewelacyjna foto mapa Warszawy z 1945.
Po za ogromem zniszczeń można dokonać ciekawych odkryć dotyczących ulic i
budynków.

Ja osobiście odkryłem, że sporo ulic np. na Sadybie pomimo umieszczania parę
lat wcześniej na mapach w rzeczywistości przed 1945 nie została wytyczona.

Innym ciekawym moim odkryciem jest zapewne tymczasowe lotnisko na Polach
Mokotowskich w miejscu dzisiejszego Szpitala MSWiA
Obserwuj wątek
    • nww Re: Foto mapa 1945 - podaj link 08.08.06, 10:30
      mapa1945.warszawa.um.gov.pl/
      Czy to jest właściwy link? U mnie się niestety nie otwiera. Może zapisałam z
      błędem?
      • mp36 Re: Foto mapa 1945 - podaj link 08.08.06, 11:03
        mapa.warszawa.um.gov.pl/1945/
        konieczna instalacja MapGuide® 6 Viewer TM

• karoly Re: Foto mapa 1945 11.08.06, 23:06
      cudowna :-)
      zawsze o czyms takim marzylem.
      zaraz otworzylem w dwu oknach obecny fotoplan i ten, i pół nocy oglądałem
      symultanicznie.
      przedwojenne plany Warszawy są nieprecyzyjne jeżeli chodzi o przedmieścia, a
      właśnie ich przedwojenny wygląd i relikty (patrz: kilka jednorodzinnych domków
      rozsiacyh dziś wśród bloków osiedla Służew nad Dolinką) najbardziej mnie
      ciekawią.
      btw, czy ten fotoplan z 1944 można dostać w wersji analogowej, to znaczy do
      ręki?
      • remigiusz.stopa Re: Foto mapa 1945 13.08.06, 11:14
        zerknijcie w okolice Dąbrowskiego, pomiedzy Niepodległości i Lipskiego - co tam
        stoi - wygląda jak stanowisko czołgów.
        • lipiec1977 Re: Foto mapa 1945 13.08.06, 11:25
          To wygląda bardziej na jakies schrony, lepianki z wejsciem :)
          • queen_innuendo Re: Foto mapa 1945 13.08.06, 16:39
            Mnie zachwyciło Bródno - szczególnie ulice które już nie istnieją: Oknicka,
            Jastrzębska, Wąsowska, Sądowelska, a także skrzyżowanie Nowotoruńskiej i
            Kondratowicza. Dodatkowo Marymont...Heweliusza, Międzychodzka, Kołobrzeska...
          • fileiro Re: Foto mapa 1945 14.08.06, 22:04
            mi obiekty przy dąbrowskiego wyglądają na ziemianki połaączone zygzakami
            transzei, ale intrygują mnie "krzyżyki" na samej ulicy - małe samolociki?!
            działa p-lot?
            • andrzej_b2 Tajemnicza baza samochodowa 15.08.06, 12:29
              Moim „odkryciem” jest tajemnicza baza samochodowa na końcu ul. Podskarbińskiej
              (Praga Płd.), opierająca się o tory kolejowe do Lublina i Chełma. Naliczyłem tam
              ponad 130 zaparkowanych ciężarówek na zamkniętym terenie. Jest to późniejszy
              teren Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego (WSK) Praga. Zdjęcie pochodzi
              prawdopodobnie z lata 1945 r. i było wykonane wczesnym rankiem we wtorek lub w
              piątek (dni bazarowe). Świadczy o tym zupełnie niewidoczny ruch pieszy na
              ulicach (długi dzień) i duże zgromadzenie furmanek chłopskich na Bazarze
              Szembeka (Zamieniecka-Gdecka-Komorska).
              Co to za baza samochodowa?

Wg mnie może to być baza sowieckich wojsk szabrowniczych, tzw. >trofiejców<,
              które rabowały resztki mienia praskich zakładów pracy i wywoziły do Rosji, w
              ramach łupów wojennych.
              • kester Re: Tajemnicza baza samochodowa 15.08.06, 17:22
                Podobną bazę widać na placu Narutowicza i na wewnętrzym podwórzu akademika.
                Warto zwrócić uwagę, że cały teren jest ogrodzony prawdopodobie drutem
                kolczastym. Polecam również okopy (prawdopodobnie jeszcze z 1939 roku) w
                okolicach ulicy Winnickiej, po obu stronach Grójeckiej.
    • kester Bocznica na Pasteura 15.08.06, 17:38
      Polecam odszukanie śladów bocznicy tramwajowej (kolejowej), która biegła wzdłuż
      ul. Pasteura do obecnego gmachu Wydziału Chemii, który był zamieniony przez
      Niemców na szpital wojskowy. Bocznicą tą dowożono rannych bezpośrednio z
      dworców. Przy dużym powiększeniu przebieg torów jest doskonale widoczny.
      • andrzej_b2 Baza poniemiecka 17.08.06, 08:21
        Jest na Koziej Górce, w rozwidleniu linii kolejowej obwodowej i torów d. drogi
        żelaznej warszawsko-terespolskiej (między ul. Chłopickiego a Dudziarską) staw i
        pozostałości dziwnych betonowych umocnień. To samo miejsce, prawie w
        identycznym kształcie widzę na mapie lotniczej. Jest to teren owych
        tajemniczych >bauszteli<, o których było kiedyś na FP.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=39641550&v=2&s=0
        Nazwa pochodzi od „Baustelle” (niem.) – plac budowy.

Patrząc na mapę lotniczą rozpoznaję zarys trzech zbiorników na oleje napędowe i
        resztki poniemieckich fortyfikacji. Dwa zbiorniki mają widoczny zarys stalowych
        ścian, trzeci skrajny doszczętnie rozbity, zapewne celnym trafieniem bomby
        lotniczej. Ten na dole ekranu ma jeszcze widoczną kratownicę wzmacniającą
        konstrukcję. Na teren ten Niemcy poprowadzili bocznicę kolejową, odgałęzioną od
        linii kolejowej na Brześć. Podwójne tory prowadzą do jakichś chyba czterech
        budynków, z których zachowały się ściany dwóch: 10-osiowy mniejszy i 12-osiowy
        dwukrotnie większy. Ten drugi podzielony przegrodami, przy czym dwa mniejsze
        pomieszczenia, może biurowe.
        Widać też, że obecna ul. Dudziarska przebiega po zarysie fragmentu d. drogi
        dojazdowej do bazy prowadzącej od ul. Chłopickiego, ocierając się o owe
        budynki. Cały teren jest podzielony transzejami i poryty od nalotów sowieckich.
        Wszystkie te wątki mogą stanowić cenny materiałem dla przyszłych badaczy baz
        wojennych tworzonych przez Niemców, wobec planowanej przez nich napaści w 1941
        na ZSRR.
        Pozdrawiam
        • andrzej_b2 Jeszcze uzupełnienie 17.08.06, 13:49
          Zwróćcie proszę uwagę na regularną linię brzegową stawu (>jak pod sznureczek<),
          która wg mnie nie może być przypadkowa. Wszystko wskazuje, została wykonana
          ręką ludzką, ale w jakim celu? Może chodziło o przechowywanie w stałej,
          temperaturze jakichś materiałów lub przedmiotów? Tak więc miejscowa legenda o
          zatopionym tam sprzęcie wojennym zawierałaby ziarno prawdy.
          I jeszcze jeden szczegół: poniżej stawu, tuż przy transzei, widać worki z
          piaskiem.
          Pozdrawiam
          • akcja1 Gucin!!!!!!! 05.09.06, 15:44
            Dzisiaj dopatrzyłem się budynku, który stoi w miejscu dworku w parku Gucin,
            pasuje proporcjami i umiejscowieniem, czy oznacza to, że dworek został
            zniszczony dopiero po wojnie???

www.sztuka.net.pl/palio/html.run?_Instance=www.sztuka.net.pl&_PageID=445&newsId=351&callingPageId=487&_CheckSum=1
            847389264

Link do artykułu o kościele św. Katarzyny, po prawej stronie jest zdjęcie
            akwareli przedstawiającej dworek.
    • gajowy771 Re: Foto mapa 1945 06.09.06, 12:08
      a czy inne fragmenty takiej mapy (zdjęć) można gdzieś zdobyć? ktoś zna linki?
      szczególnie dalsze tereny pragi pn, zacisze.
      • mumiaczek Re: Foto mapa 1945 19.09.06, 20:56
        Wielkie dzięki za info! Właśnie znalazłam swoją kamienicę. Rzeczywiście stoi!
        Przy okazji obejrzałam sobie sąsiedztwo, szczególnie Śliską, Sienną i Złotą,
        wprawdzie w ruinach, ale dobre i to!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka