Dodaj do ulubionych

miejsca parkingowe

16.08.06, 15:27
zastanawiam sie dlaczego miejsca parkingowe na budowanej przez nas drodze
bohaterow wrzesnia sa tylko po jednej stronie ulicy przeciez wiadomo jest jak
bardzo ciezko o miejsce do parkowania gdy przyjada do nas goscie lub gdy ktos
z mieszkancow ma drugi samochod. Miejsca na parkowanie byloby wystarczajaco
po jednej i pio drugiej stronie ulicy a przeciez jest ona budowana z naszych
pieniedzy wiec powinnismy miec tu cos do powiedzenia, a miejsc parkingowych
wiecznie brakuje.
Dodatkowo dziwi mnie ze chodnik po wyjsciu z drugiego wyjscia przy klatce nr
4 konczy sie po 2 metrach patrzac na wprost, sjkoro my to finansujemy to
chyba dojscie od tych drzwi do robionego chodnika wzdluz drogi tez powinno
byc wykonane. Nie korzystam zazwyczaj z tego wyjscia niech wypowiedza sie
wiec tez inni ale projekt zrobiony jest bez podejscia do naszych potrzeb.
jaro
Obserwuj wątek
    • macieksam Re: miejsca parkingowe 16.08.06, 16:21
      Popieram,

ale obawiam się, że projektu budowy już nie uda się zmienić.
    • nikowinka Re: miejsca parkingowe 16.08.06, 19:55
      z tym chodnikiem to słuszna uwaga. Jesli tak ma zostac to praktycznie zostalismy
      bez dojscia do budynku od autobusu. z przescia dla pieszych wchodzi sie na nowa
      ulice Bohaterów i jedynie można czerwonym chodnikiem dojśc do bramy. A co z
      chodnikiem do furtki?
      • mtothaj Re: miejsca parkingowe 16.08.06, 20:02
        Dokladnie tak, wczesniej przynajmniej byla mozliwosc dojscia po betonowych
        plytach z przystanku na Bohaterow Wrzesnia do furtki wychodzacej na Blue CIty -
        w obecnej chwili takiej mozliwosci nie ma.

Jako ze korzystam z komunikacji miejskiej (a konkretnie z 136 zatrzymujacego
        sie na Bohaterow Wrzesnia) jesli chodzi o dojazdy do pracy, obecny uklad jest
        dla mnie zdecydowanie gorszy niz pierwotne betonowe plyty, tak ze z mojego
        punktu widzenia projekt drogi byl calkowicie chybiony.

Pozdrawiam, MtothaJ
        • andrzejddd1 Re: miejsca parkingowe 17.08.06, 14:19
          Witam,
          jestem czlonkiem Rady Mieszkancow i kilka dni temu jako przedstawiciele RM
          mielismy spotkanie z Prezesem Spoldzielni Merkury ws drogi i chodnikow.
          Uzgodnilismy ze naniesiony zostanie lacznik chodnika laczacy juz wykonany
          chodnik wzdluz drogi z naszym chodnikiem przy wyjsciu z budynku przy klatce 4 i
          5 i przy smietniku. Mam nadzieje ze zgodnie z ustaleniami poprawka zostanie
          naniesiona.
          Odnosnie miejsc parkingowych wzdluz drogi BW po naszej stronie - wydaje mi sie
          ze wzdluz naszych okien lepiej bedzie miec pas zieleni, tak zostalo to
          zaprojektowane. Miejsca parkingowe sa na calej dlugosci BW po drugiej stronie
          ulicy.
          pozdrawiam,
          Andrzej
          • kajduk Re: miejsca parkingowe 18.08.06, 08:29
            Alternatywa utworzenia miejsc parkingowych po stronie naszego budynku była
            brana pod uwagę. Z uwagi jednak na małą odległość miedzy pasem drogi a
            chodnikiem, mogłoby pewnie powstać kilka miejsc parkingowych wzdłuż ulicy.
            Takie jednak rozwiązanie praktycznie pozbawiłoby nas jakiejkolwiek skrawka
            zieleni na długości naszego budynku. W efekcie między naszym budynkiem a
            budynkiem na Opaczewskiej powstałaby betonowo – asfaltowa „niecka”, która przy
            obecnie występujących upalnych latach dla wszystkich mieszkańców posiadających
            okna od strony ulicy byłaby raczej mało przyjemna. Ponadto wg całego projektu
            drogi od Drawskiej do naszego zakrętu na Al.B.Wrz. ma powstać łącznie ponad 80
            miejsc parkingowych (razem z tymi co już powstały). Plan został zatwierdzony
            przez Miasto i raczej nie powinno tu się nic zmienić.
            Co do chodnika to potwierdzam to co napisał Andrzej, Rada Mieszkańców
            wnioskowała o utworzenie chodnika łączącego wyjście z naszego budynku między IV
            a V klatka bezpośrednio z istniejącym już chodnikiem.

Pzdr.
            kajduk (też członek RM)
            • nikowinka Re: miejsca parkingowe 18.08.06, 13:06
              Super, nasi Panowi jak zwykle skuteczni!
              A może wiecie cos na temat dojscia do ul. Boh. od petli autobusowej?
              Teraz to zgroza i tortury! Właściwie nie ma sposobu zeby z przejścia dla
              pieczych pokonac ten krótki odcinek miedzy Szczęsliwicka a nasza ulicą: brak
              chodnika, wyrwy w ulicy i samochody parkujace przed Meltemi. dzwoniłam kilka
              razy w tej sprawie do dzielnicy, ale to jest droga ZDm. Niestety remont ul.
              Dicensa nie przewidzial uporzadkowannia tego kawałeczka. Wiem, że inni
              mieszkańcy korzystajacy z tego przejscia tez interweniuja. Może my tez
              spróbujemy? Krzysiu Ty masz same osiagniecia w sprawie wszelkich podjetych
              interwencji.
              • elzbieta.ziolek Re: miejsca parkingowe 18.08.06, 21:40
                Nikolino,
                popieram Twoj apel. Ja co prawda jezdze samochodem. Widze jednak jak inni
                tamtedy przechodza, brrr..... Mysle takze o moich rodzicach, ktorzy czasami
                chodza na piechote. Jest to dla nich jeszcze bardziej uciazliwe niz dla nas
                mlodych.
                Krzysiu, prosba o interwencje w naszym wspolnym imieniu.
                • kajduk Re: miejsca parkingowe 18.08.06, 23:08
                  Dzięki za miłe słowa. :)
                  Pomysł dodatkowego chodnika poddał Andrzej M., a potem już wspólnie z Andrzejem
                  K. namawialiśmy do tego przedstawicieli SBM.
                  Co do dojścia do pętli autobusowej, to oczywiście RM może z właściwym pismem do
                  dzielnicy wystąpić. Czy coś z tego będzie nie wiem. Pewnie do momentu
                  wybudowania budynku od Drawskiej taki bałagan będzie. :( Ale, spróbujemy :)
                  Pzdr,
                  • nikowinka Re: miejsca parkingowe 19.08.06, 20:42
                    trzeba probowac! Pismo powinno pójśc nie tyle do dzielnicy co do ZDM bo on jest
                    własciecielem tej drogi-chodnika. Zwalanie winy na planowa budowe jest bez sensu
                    bo tu nie chodzi o droge ale głownie o chodnik. A jak ZDM znalazłby pieniadze to
                    może zrobiłby wreszcie porządek z "przejciem" ulicy Drawskiej w Szczęsliwicka bo
                    to tez jakas prowizorka.
            • macieksam Re: miejsca parkingowe 24.08.06, 14:02
              Ponad 80 miejsc na odcinku od Drawskiej do naszgo zakrętu?
              Na prawie połowie tego odcinka powstało zaledwie 19 miejsc parkingowych. Gdzie
              zmieści się pozostałe przeszło 61 miejsc? Obawiam się, że po wybudowaniu
              budynku przy Drawskiej będzie bardzo tłoczno. Oby nie odbiło sie to na naszym
              trawniczku.
              • tom.bog Re: miejsca parkingowe 24.08.06, 14:24
                Budynek, który powstanie obok naszego
                ma mieć w 100% usługowy parter,
                więc pewnie miejsca parkingowe będą
                po obu stronach Boh.Września.
                • jaonna Re: miejsca parkingowe 25.08.06, 19:20
                  o jakim budynku i w ktorym miejscu mowisz?
                  pzdr
                  • kajduk Re: miejsca parkingowe 26.08.06, 10:22
                    Między naszym budynkiem a Drawską (tam gdzie teraz jest górka) ma powstać blok
                    mieszkalny. Wszystkie mieszkania zostały sprzedane jeszcze jesienią zeszłego
                    roku. Dochodzą wieści, ze budowa jest oprotestowana przez osiedle obok, tj.
                    Kurhan. Podobno Ming Hoong obiecał że teren ten zostanie wykorzystany na cele
                    rekreacyjne a teraz z tego się wycofuje.
                    Pzdr,
              • kajduk Re: miejsca parkingowe 26.08.06, 10:37
                Planowane jest, aby od strony drogi na trawniczku był żywopłot. Trzeba będzie
                go zabezpieczyć aby nie został zniszczony zanim wystarczająco nie urośnie.
                Co do miejsc parkingowych, przeliczyłem jeszcze raz, planowane jest 30 miejsc
                po stronie nowego budynku, reszta po drugiej stronie. Droga będzie lekkim
                łukiem skręcać w prawo w Drawską, więc przybędzie miejsca na ewentualne miejsca
                parkingowe.
                Pzdr,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka