sceneria 15.09.06, 19:33 Czy stolica Polski może wyglądać jak Nowy Jork, Paryż czy Londyn? Zobaczcie zdjęcia mojego autorstwa i oceńcie sami. www.stolicapolski.pl Janek ze scenerii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogucjusz Dobra rade Ci dam... 15.09.06, 19:40 Odwaz sie kiedys zakwestionowac mit o koniecznosci fotografowania ze sloncem za plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
sceneria Re: Dobra rade Ci dam... 15.09.06, 19:43 Ja fotografuję praktycznie zawsze ze słońcem za plecami. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Warszawa jak z reklamy. 15.09.06, 19:44 sceneria napisał: > Czy stolica Polski może wyglądać jak Nowy Jork, Paryż czy Londyn? > Zobaczcie zdjęcia mojego autorstwa i oceńcie sami. > www.stolicapolski.pl > Janek ze scenerii. Jak na mój gust trochę za dużo szkła i aluminium. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 znany jesteś z zamiłowania do swojskich klimatów 15.09.06, 19:49 www.artsg.republika.pl/p.htm Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Pudło. 15.09.06, 19:54 abstrakt2003 napisał: > www.artsg.republika.pl/p.htm To są moje klimaty: szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=artsg&ile=20&sort=data_desc&spojnik=and&forum=672&poz=0&A_szukaj=aut or&zywe=2&x=13&y=6 Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 rzeczywiście pudło 15.09.06, 19:56 wynik wyszukiwania "0" PS A co ty ciekawego w ruinach dostrzegasz? Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Ta reklamowa Wawa nalezy do mafii 15.09.06, 19:55 a nie do Polakow, taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Re: A mafia to nie Polacy? 15.09.06, 20:01 czesciowo tak, ze lte budynki naleza do globalnych mafii, ktore piora w nich kradziona kase. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moko24 Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 05:15 A czy stolica Polski naprawde musi wygladac jak Nowy York, Paryż, czy Londyn ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moko24 Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 05:18 A czy stolica Polski naprawde musi wygladac (i porownywac sie) jak Nowy Jork, Paryz czy Londyn ? Odpowiedz Link Zgłoś
bruenorbh Re: Warszawa jak z reklamy. 16.09.06, 06:22 sceneria napisał: > Czy stolica Polski może wyglądać jak Nowy Jork, Paryż czy Londyn? Jak widać może, ale po co? > Podobają się Wam? Zajebioza :)))) Brak tylko zieleni :) tyle jej w Warszawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.proxy.aol.com 16.09.06, 09:07 sceneria napisal: Czy stolica Polski moze wygladac jak Nowy Jork,Paryz ,Londyn. Kazdy ale nie Nowy Jork ta spluwaczka Ameryki,okaz syfy,brudu i smietnika nie nadaje sie na wzor i dla swin Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Warszawa jak z reklamy. 16.09.06, 13:21 Gość portalu: jacek napisał(a): > Kazdy ale nie Nowy Jork ta spluwaczka Ameryki,okaz > syfy,brudu i smietnika nie nadaje sie na wzor i dla swin A jednak to wlasnie Nowy Jork byl wzorem i natchnieniem dla Singapuru, Sydney, Toronto, Montrealu, Hong-Kongu, Frankfurtu nad Menem, nawet dla Paryza (La Defense) a obecnie jest natchnieniem dla Szanghaju, Bangkoku i wielu innych swiatowych metropolii. Wole Nowy Jork na od Paryza - wysiadlem kiedys w Paryzu z metra na Place de la Concorde, rozejrzalem sie dookola, zobaczylem w dali jedynie czubek Wiezy Eifla i zadalem sobie pytanie. "Gdzie tu sa jakies budynki?". U nas w Toronto to zupelnie co innego. Wysiadasz na Yonge Street i widzisz imponujaca "skyline". A co dopiero Nowy Jork. Ktore miasto na swiecie ma tak wspaniala "linie nieba"? Moze jedynie Hong-Kong, moze niedlugo Szanghaj bedzie mial jeszcze okazalsza. Ale ktore miasto ma takie imponujace polozenie nad "wielka woda", ze przyplywasz z oceanu, wplywasz do zatoki i widzisz Manhattan? Za kilka lat miejmy nadzieje rownie piekny jak przed 11/9. To nie "dla swin", swinia nie jest w stanie tego wszystkiego objac i ocenic. Oczywiscie Warszawa nie musi wcale "malpowac" Nowego Jorku. Warszawa lezy jednak w Europie i powinna korzystac ze wzorcow na tym tak roznym od Europy kontynencie amerykanskim tylko czesciowo. "Everything has its beauty but not everyone sees it" (Confucius) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.proxy.aol.com 16.09.06, 14:04 drogi de-oakville, z samego Twego pseudonimu wychodzi snobstwo.New York to nie tylko drapacze chmur ktore zrobily z miasta dzungle,ale ulice z wyrwami dziurami,ktorych sie nie naprawia bo major NY twierdzi ,ze samochody sie winno zmieniac co roku.Widac ,ze jestes przyjezdny ,pomieszkaj w tym syfie troche to przestanie Ci sie podobac linia nieba/tak jak niebo by bylo inne w NY, niz niebo w Koziej Wolce/.Pochodz po zasmieconych ulicach Manhattanu. Co do polozenia,to najladniej polozonym miastem jest Sydney.Mieszkasz w Toronto,ale Toronto przynajmniej jest czyste. Zreszta widac co najlwazniejsze jest dla Ciebie. Jesli chodzi o zabytki to w takiej Warszawie /nie mowiac juz o Krakowie/jest wiecej do zwiedzania niz w NY i Toronto razem wziete.Bo co mozna widziec na manhattanie las wiezowcow, tylko grzybow brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.proxy.aol.com 16.09.06, 14:16 drogi de-oakville, zapomnialem nadmienic,ze od Toronta ladnieszy jest Montreal,nie wiem ,czy dlatego ,ze bardziej podobny jest do miast Europejskich a moze dlatego ze Toronto za bardzo przypomina NY.No ale to rzecz gustu, jeden lubi pomarancze a drugi jak mu nogi smierdza.Ja osobiscie lubie zwiedzac Muzea dlatego kocham Wlochy, bo Italia cala jak muzeum. Pozdrowienia z NY Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Warszawa jak z reklamy. 16.09.06, 23:41 > drogi de-oakville, zapomnialem nadmienic,ze od Toronta ladnieszy jest > Montreal,nie wiem ,czy dlatego ,ze bardziej podobny jest do miast Europejskich Poznalem dosyc dobrze i szczegolowo oba te miasta i oba mi sie podobaja, z tym ze Toronto znacznie bardziej. Pod wieloma wzgledami. Podobnie w Europie cenie Paryz, ale wole Londyn. Jest moim zdaniem znacznie ciekawszy. Co do New Yorku to ostatnio bylem tam w roku 2000. Mieszkalem krotko u znajomych na Queens'ie (Flatbush). Duzo chodzilem po Manhattanie - Times Square, Greenwich Village, Southstreet Seaport, Lower East Side, okolice Cetral Parku (Columbus Circle). Z Kanady jechalem autobusem (autstrada) i nie bylo w niej zadnych wyrw. Po New Yorku poruszalem sie glownie "subway'em". Moi znajomi (Polacy) uwielbiaja New York, ja rowniez. Naturalnie kazdy moze miec swoja opinie - "one man's meat is another man's poison". Nie jestem snobem - po prostu podoba mi sie wiele miast na swiecie i nie porownuje nigdy Istambulu z Monte Carlo, to dwa rozne rodzaje wrazen - oba bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.proxy.aol.com 17.09.06, 03:20 drogi de-oakville, nie wiem czy ja sie nie umiem wyrazac,czy kolega nie umie czytac, ja nie mowilem o autostradach tylko o dziurawych ulicach w NY.Co mozna zobaczyc z okna subwayu? Alez mi atrakcje Time Square,przyjedz to Cie zaprowadze w takie miesjca w NY ,ze Cie beda potem w nocy straszyly.Oczywiscie sa i ciekawe miejsca i ciekawe sklepy,ale wiele sklepow i restaracji w polsce sanepid zamknal by w 24 godziny.Przejedz sie na Williamsburg lub Bronks poznasz prawdziwy smak New Yorku Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Warszawa jak z reklamy. 17.09.06, 21:22 > drogi de-oakville, nie wiem czy ja sie nie umiem wyrazac,czy kolega nie umie > czytac, ja nie mowilem o autostradach tylko o dziurawych ulicach w NY.Co mozna > zobaczyc z okna subwayu? Alez mi atrakcje Time Square,przyjedz to Cie > zaprowadze w takie miesjca w NY ,ze Cie beda potem w nocy straszyly.Oczywiscie > sa i ciekawe miejsca i ciekawe sklepy,ale wiele sklepow i restaracji w polsce > sanepid zamknal by w 24 godziny.Przejedz sie na Williamsburg lub Bronks poznasz > > prawdziwy smak New Yorku Dla mnie New Jork i Times Square to jedne z najciekawszych i najatrakcyjniejszych miejsc na swiecie, a niemalo juz tych miejsc widzialem i dobrze poznalem. Co to znaczy "prawdziwy smak"? Czyzby te inne miejsca ktore wymienilem, to nie byl "prawdziwy smak" New Yorku? Czyzby to nie byl New York? Dlaczego mam widziec jedynie jego "seamy side" i w to dodatku cudzymi oczyma? Dlaczego mam brac pod uwage Bronx a nie na przyklad Staten Island? To ja sam decyduje co jest dla mnie ladne, a co nie, and forgive me my friend, nie potrzebuje w tej dziedzinie zadnego "uswiadamiania" ze strony kogos innego. Wracajac jednak do Warszawy, to mysle, ze zalozycielowi tego watku chodzilo glownie o architekture, ksztalty budynkow, reprezentacyjne place, parki, kompozycje przestrzenna miasta, a nie o to jak wyglada wnetrze przecietnej restauracji. Z pewnoscia nie chodzilo mu o to, czy Warszawa ma sie wzorowac na nowojorskim Haarlemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.proxy.aol.com 18.09.06, 01:46 drogi de-oakville, nie temat gustow nie nalezy sie spierac,bo jak wiadomo ksiadz lubi swiecone,a swinia pomyje,ale tez nie nalezy stawiacNY za wzor do nasladowania.Przypomnialo mnie to jak pare lat temu w Daily News czytalem list od pewnego amerykanina ,ktory pojechal z zona do Anglii i Francji,a potem pisal obuzony ,ze europejczycy jesc nie umieja,bo nie przekladaja widelca z lewej reki do prawej. Moj Boze margines Europy stworzyl Ameryke,a teraz ten margines uczy nas manier.Ja tez wiele zwiedzilem i osobiscie ulubionym moim miastem jest Rzym. Odpowiedz Link Zgłoś
very_famous Re: Warszawa jak z reklamy. 16.09.06, 11:22 Zbyt mocno podbity kontrast, zbyt oczojebne kolory. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vogue Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 11:57 > Czy stolica Polski może wyglądać jak Nowy Jork, Paryż czy Londyn? Wolałbym, żeby stolica Polski wygladala jak Warszawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
maria333 Re: Warszawa jak z reklamy. 16.09.06, 14:04 NIezłe, niezłe, ale po co dwa razy ten sam post dajesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
sceneria Re: Warszawa jak z reklamy. 16.09.06, 17:23 Przepraszam bardzo, ale ten post (dodatkowy) dałem na innym forum, tylko chyba nie do końca tam gdzie mogłem, i mi go przenieśli tutaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.chello.pl 16.09.06, 18:30 ale żeby starówke zestawić z mc donaldem ze świętokrzyskiej to tylko chamuś ze wsi pierwszy raz bytujący tu Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Warszawa jak z reklamy. 16.09.06, 18:37 W Krakowie czy w Toruniu McDonalds jest na samiutkiej starówce i jakoiś nikomu to nioe przeszkadza. Tylko u nas musi być totalna cepeliada :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.chello.pl 16.09.06, 18:58 kazuyoshi78 napisał: > W Krakowie czy w Toruniu McDonalds jest na samiutkiej starówce i jakoiś nikomu > to nioe przeszkadza. Tylko u nas musi być totalna cepeliada :( kaziuyoasi , czy ja kiedykolwiek wyraziłem się twierdząco , że znasz się na robieniu dobrych fotografi? Mieć aparat i pstrykać nim to nie jest szkodliwe, a nawet terapeutycznie pozytywne, ale żeby zaraz publikować? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Warszawa jak z reklamy. 17.09.06, 10:01 Pokaż mi swoje zdjęcia, a zobaczymy, czyś znawca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.chello.pl 17.09.06, 20:39 kazuyoshi78 napisał: > Pokaż mi swoje zdjęcia, a zobaczymy, czyś znawca :) zdjęcia to są na chirurgi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx222 Re: Warszawa jak z reklamy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 20:15 W pozostałych miastach to nie wiem, ale w Londynie jak się odejdzie paręset metrów od okolic pokazywanych na pocztówkach, to też nie jest różowo... Tyle, że nawierzchnie ulic są ok. Ale to wszystko. Największą różnicą jest to, że Londyn został w znacznej mierze "dostosowany" do potrzeb małych inwestorów. Tzn. W większości są to dziesiątki kilometrów ulic wzdłuż których znajdują się dwu-trzy piętrowe budynki z usługowymi parterami (każdy budynek ma innego właściciela) oraz setki hektarów mniejszych (czasem zupełnie malutkich) lub większych (rzadko) domków jednorodzinnych. Tymczasem w Warszawie, w szczególności po wojnie (acz już przed wojną coś było nie tak ;)) ) i po roku 90 coś takiego jak "mali inwestorzy" po prostu nie istnieje. A to właśnie tacy inwestorzy są podstawą gospodarki i względnego dobrobytu większej części Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś