Dodaj do ulubionych

.......................Empik!.... ................

22.10.06, 18:14
mam pytanie jak sie kupiło złą płytke w empiku lecz ja rozpakowałam to moge
ja wymienic na inna?? taka samą chodzi o simsy kupiłam tylko do dvd a
chciałam do cd czy mi ja wymienią??
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: .......................Empik!.... ........... 22.10.06, 18:25
      Jeśli rozpakowałaś, to nie.
      • Gość: Zyzio Re: .......................Empik!.... .......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 22:48
        Nieprawda. Zong! Ujawniłaś wadę ukrytą. Idziesz z paragonem i wymieniasz. Takie
        jest prawo konsumenta.

P.S. Wada musi być po stronie producenta, nie może wyglądać na slady powstałe
        poza terenem producenta.

--
        Mów mi Zyzio, mała
        • Gość: kixx Re: .......................Empik!.... ......... IP: *.acn.waw.pl 22.10.06, 22:50
          zyziu,a gdzie ta wada ukryta byla,ze sie tak spytam?
          w napisie z oznaczeniem formatu na etui moze?
          • Gość: Zyzio Re: .......................Empik!.... ........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 23:11
            To pytanie nie do mnie. Założyciel wątku napisał, że kupił złą płytkę. To może
            oznaczać wszystko. I nic. Jeżeli nie odtwarza, to może wina odtwarzacza. Jeżeli
            nie poprawia humoru, to wina odbiorcy. Ale jeżeli nic na niej nie słychać, albo
            przerywa (pomimo dobrego sprzętu), to wina producenta.

Zawsze masz prawo się rozmyślić i zwrócić towar (kupiony poza siedzibą firmy do
            10 dni). Takie jest prawo klienta.

P. S. Śmieszą mnie napisy, że towar nie podlega zwrotowi. Kupując, zawiązujesz
            umowę prawną ze sprzedawcą. Ta umowa przewiduję, reklamację i rekojmię.
            Wyjątkiem jest zgoda (a więc również umowa), za zakupienie towaru wadliwego,
            lub z przeceny.

--
            Mów mi Zyzio, mała
            • Gość: kixx Re: .......................Empik!.... ....... IP: *.acn.waw.pl 23.10.06, 08:15
              1.z lektury pierwszego postu dosyc jasno dla mnie wynika ,ze klient przy
              zakupie pomylil formaty
              2.z tym zwrotem,ze mozna powiedziec ,ze cos dzwoni,ale nie za bardzo wiadomo w
              jakim kosciele-towar mozna zwrocic tylko w tym przypadku,gdy transakcja zostala
              dokonana poprzez internet,sprzedaz wysylkowa,obwozna,oraz czesc tzw sprzedazy
              wycieczkowej
              To co napisalem powyzej jest rozwinieciem przepisu ,ktory mowi co nastepuje
              Art.2

1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej
              odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w
              terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy
              wysłąnie oświadczenia przed jego upływem.
              ale termin obowiązuje jeśli kupujący został o nim poinformowany w przypadku
              braku przyjmuje się:

Art. 4.

Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od
              umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim
              wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania
              informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu
              odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
              a wiec jesli sprzedaz zostala dokonana poza siedziba,ale w lokalu ktory jest
              zgloszony w przeroznych ewidencjach jako miejsce prowadzenia dzialalnosci
              (siedziba jest jedna,lokali moze byc tysiace) towar zakupiony nie podlega
              zwrotowi-oczywiscie jesli ten zwrot nie jest uzasadniony jakimis wadami.O ile
              sie nie myle,to Empik prowadzi sprzedaz w lokalach i przez internet,jesli zakup
              zostal dokonany w sklepie to nabywca raczej nie ma szans na wymuszenie
              przyjecia takiego towaru-co innego w sprzedazy wysylkowej,szansa jest ale towar
              nie powinen miec sladow zuzycia,czy uzycia.W przypadku plytki z gra i
              oczywistej mozliwosci spiracenia jej po otwarciu etui mozliwosc zwrotu uznalbym
              za malo realna.Zreszta w przypadku przesylki klient powinien otrzymac
              pouczenie z uregulowaniami dotyczacymi zwrotu
    • Gość: gulgul Re: .......................Empik!.... ........... IP: *.chello.pl 22.10.06, 23:17
      Nie wymienią - płyta jest bez wad - zakupiłaś w siedzibie firmy - rozpakowana
      koniec.

Popularne przysłowie mówi "widziały gały, co brały". Chyba, ze udowodnisz, iż na
      etui było złe oznaczenie (np "wymagania: CD-ROM" a nie "DVD-ROM")i tym samym
      opakowanie wprowadziło w błąd.
      • elpooho Re: .......................Empik!.... .......... 24.10.06, 19:03
        Jeśli Empik jest firmą na poziomie a ty masz paragon, to nie powinni robić robić
        problemów.
        • Gość: kixx Re: .......................Empik!.... ......... IP: *.acn.waw.pl 24.10.06, 19:18
          fajnie
          i koniecznie niech napisze o tym ,ze sie udalo
          mam pare rzeczy do przegrania,a nie chce mi sie tego sciagac z sieci
    • Gość: ergiel Wymienią. IP: *.aster.pl 24.10.06, 10:34
      W Empiku masz tydzień na zwrot bez podania przyczyny (choć tak naprawdę masz
      tego czasu dużo więcej, ale zaczynają się cywilizować). Nie składasz reklamacji,
      tylko dokonujesz zwrotu.
      • jan-w Re: Wymienią. 24.10.06, 11:44
        Można zwrócić towar wadliwy lub zakupiony przez internet. Z tego co pisze
        założycielka wątku, towar nie był wadliwy, tylko kupiony omyłkowo. Jeśli
        otworzyła opakowanie, nie może zwrócić z oczywistych względów. Sam bym chętnie
        kilka rzeczy kupił i zwrócił na takich zasadach ;-))
    • Gość: Zyzio Re: .......................Empik!.... ........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 00:37
      Kupuj na Stadionie. W takiej sytacji wymienli mi PS na PC. Rynkowcy zrozumieli,
      że nie mam stacji play station, co nie znaczyło, ze nie chciałem u nich
      zostawić pieniędzy.

I kto jest bardziej uczciwy, wobec klienta, stadionowcy, czy Empik?

P.S. Nie popieram piractwa, nie popieram również cwaniactwa handlowców-typu-
      empik.

--
      Mów mi Zyzio, mała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka