karolcia9931 22.10.06, 18:14 mam pytanie jak sie kupiło złą płytke w empiku lecz ja rozpakowałam to moge ja wymienic na inna?? taka samą chodzi o simsy kupiłam tylko do dvd a chciałam do cd czy mi ja wymienią?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: .......................Empik!.... ........... 22.10.06, 18:25 Jeśli rozpakowałaś, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: .......................Empik!.... .......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 22:48 Nieprawda. Zong! Ujawniłaś wadę ukrytą. Idziesz z paragonem i wymieniasz. Takie jest prawo konsumenta. P.S. Wada musi być po stronie producenta, nie może wyglądać na slady powstałe poza terenem producenta. -- Mów mi Zyzio, mała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: .......................Empik!.... ......... IP: *.acn.waw.pl 22.10.06, 22:50 zyziu,a gdzie ta wada ukryta byla,ze sie tak spytam? w napisie z oznaczeniem formatu na etui moze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: .......................Empik!.... ........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 23:11 To pytanie nie do mnie. Założyciel wątku napisał, że kupił złą płytkę. To może oznaczać wszystko. I nic. Jeżeli nie odtwarza, to może wina odtwarzacza. Jeżeli nie poprawia humoru, to wina odbiorcy. Ale jeżeli nic na niej nie słychać, albo przerywa (pomimo dobrego sprzętu), to wina producenta. Zawsze masz prawo się rozmyślić i zwrócić towar (kupiony poza siedzibą firmy do 10 dni). Takie jest prawo klienta. P. S. Śmieszą mnie napisy, że towar nie podlega zwrotowi. Kupując, zawiązujesz umowę prawną ze sprzedawcą. Ta umowa przewiduję, reklamację i rekojmię. Wyjątkiem jest zgoda (a więc również umowa), za zakupienie towaru wadliwego, lub z przeceny. -- Mów mi Zyzio, mała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: .......................Empik!.... ....... IP: *.acn.waw.pl 23.10.06, 08:15 1.z lektury pierwszego postu dosyc jasno dla mnie wynika ,ze klient przy zakupie pomylil formaty 2.z tym zwrotem,ze mozna powiedziec ,ze cos dzwoni,ale nie za bardzo wiadomo w jakim kosciele-towar mozna zwrocic tylko w tym przypadku,gdy transakcja zostala dokonana poprzez internet,sprzedaz wysylkowa,obwozna,oraz czesc tzw sprzedazy wycieczkowej To co napisalem powyzej jest rozwinieciem przepisu ,ktory mowi co nastepuje Art.2 1. Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłąnie oświadczenia przed jego upływem. ale termin obowiązuje jeśli kupujący został o nim poinformowany w przypadku braku przyjmuje się: Art. 4. Jeżeli konsument nie został poinformowany na piśmie o prawie odstąpienia od umowy, bieg terminu, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie rozpoczyna się. W takim wypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie dziesięciu dni od uzyskania informacji o prawie odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie trzech miesięcy od jej €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ a wiec jesli sprzedaz zostala dokonana poza siedziba,ale w lokalu ktory jest zgloszony w przeroznych ewidencjach jako miejsce prowadzenia dzialalnosci (siedziba jest jedna,lokali moze byc tysiace) towar zakupiony nie podlega zwrotowi-oczywiscie jesli ten zwrot nie jest uzasadniony jakimis wadami.O ile sie nie myle,to Empik prowadzi sprzedaz w lokalach i przez internet,jesli zakup zostal dokonany w sklepie to nabywca raczej nie ma szans na wymuszenie przyjecia takiego towaru-co innego w sprzedazy wysylkowej,szansa jest ale towar nie powinen miec sladow zuzycia,czy uzycia.W przypadku plytki z gra i oczywistej mozliwosci spiracenia jej po otwarciu etui mozliwosc zwrotu uznalbym za malo realna.Zreszta w przypadku przesylki klient powinien otrzymac pouczenie z uregulowaniami dotyczacymi zwrotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulgul Re: .......................Empik!.... ........... IP: *.chello.pl 22.10.06, 23:17 Nie wymienią - płyta jest bez wad - zakupiłaś w siedzibie firmy - rozpakowana koniec. Popularne przysłowie mówi "widziały gały, co brały". Chyba, ze udowodnisz, iż na etui było złe oznaczenie (np "wymagania: CD-ROM" a nie "DVD-ROM")i tym samym opakowanie wprowadziło w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
elpooho Re: .......................Empik!.... .......... 24.10.06, 19:03 Jeśli Empik jest firmą na poziomie a ty masz paragon, to nie powinni robić robić problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: .......................Empik!.... ......... IP: *.acn.waw.pl 24.10.06, 19:18 fajnie i koniecznie niech napisze o tym ,ze sie udalo mam pare rzeczy do przegrania,a nie chce mi sie tego sciagac z sieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ergiel Wymienią. IP: *.aster.pl 24.10.06, 10:34 W Empiku masz tydzień na zwrot bez podania przyczyny (choć tak naprawdę masz tego czasu dużo więcej, ale zaczynają się cywilizować). Nie składasz reklamacji, tylko dokonujesz zwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Wymienią. 24.10.06, 11:44 Można zwrócić towar wadliwy lub zakupiony przez internet. Z tego co pisze założycielka wątku, towar nie był wadliwy, tylko kupiony omyłkowo. Jeśli otworzyła opakowanie, nie może zwrócić z oczywistych względów. Sam bym chętnie kilka rzeczy kupił i zwrócił na takich zasadach ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyzio Re: .......................Empik!.... ........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 00:37 Kupuj na Stadionie. W takiej sytacji wymienli mi PS na PC. Rynkowcy zrozumieli, że nie mam stacji play station, co nie znaczyło, ze nie chciałem u nich zostawić pieniędzy. I kto jest bardziej uczciwy, wobec klienta, stadionowcy, czy Empik? P.S. Nie popieram piractwa, nie popieram również cwaniactwa handlowców-typu- empik. -- Mów mi Zyzio, mała Odpowiedz Link Zgłoś