Dodaj do ulubionych

Dozbud opinie

23.10.06, 20:54
Witam.
Przymierzamy sie z żoną do zakupu mieszkania od firmy Dozbud - Słoneczne
Osiedle II. Chcielibysmy zapytać mieszkańców Słonecznego Osiedla I
wybudowanego przez Dozbud czy były jakieś problemy, komplikacje przy zakupie
mieszkania (termin odbioru), jaki jest standard wykonania, czy wogóle można
zaufać temu deweloperowi...
Prosimy o szczere opinie.
Pozdrawiamy
Pozdrawiamy przyszłych sąsiadów.
Obserwuj wątek
    • katrem Re: Dozbud opinie 23.10.06, 21:01
      Też chętnie posłucham, bo w środę zamierzamy podpisać umowę przedwstępną:)
      • gromit99 Re: Dozbud opinie 23.10.06, 21:35
        Wprowadzacie jakies zmiany do umowy przedwstepnej, bo po przeczytaniu mam duzo
        watpliwosci?
        • katrem Re: Dozbud opinie 23.10.06, 22:41
          właśnie ją analizujemy...
          powiem tak - nie różni się ona dużo od umowy, jaką 5 lat temu podpisywałam na
          zakup obecnego mieszkania (Dom Development)
          na pewno będziemy chcieli aby wpisali numery KW nieruchomości gruntowych, w
          tytule chcę dodać słowo "wyodrębniony" lokal mieszkalny, powinni też sprecyzować
          datę terminu oddania mieszkania, a i okres 3-miesięcznego administrowania wydaje
          mi się krótki... nie jest też powiedziane, czy można wprowadzać zmiany w
          układzie ścianek działowych
          postaram się ją przesłać znajomemu prawnikowi, tylko nie wiem, czy do środy uda
          mu się to przejrzeć:(
          • katrem Re: Dozbud opinie 24.10.06, 22:35
            mam uwagi naniesione przez trzech znajomych prawników, przesłałam je już mailem
            do dozbudu, jutro będziemy negocjować zapisy...
            powiem tak: umowa jest barzo niesprawiedliwa, ponieważ chroni interesy tylko
            jednej strony
            • gromit99 Re: Dozbud opinie 24.10.06, 22:38
              umowa jednostronna to norma :), mogłabys podesłać na maila te uwagi naniesione
              przez twoich znajomych prawników, z góry dzieki
            • gromit99 Re: Dozbud opinie 24.10.06, 22:40
              mail: gromit99@gazeta.pl :)
              • katrem Re: Dozbud opinie 24.10.06, 22:47
                poszło:)
    • katrem Re: Dozbud opinie 25.10.06, 23:17
      Podpisaliśmy umowę przedwstępną.
      I powiem tak - deweloper konkretny i elastyczny.
      Jak na razie jesteśmy zadowoleni.
      Oby tak dalej!:)
      • teleferajna Re: Dozbud opinie 31.10.06, 19:19
        Lepiej sprawdźcie czy Developer wam zapewnił w Umowie i Akcie Notarialnym że
        Osiedle będzie zamknięte, teren zielony i bawialnia dla dzieci.. Lubi strasznie
        dużo załątwiac na "gębę" - nie dajcie się wpuścić w maliny jak to się stało na
        Słonecznym Osiedlu I.
        TEraz nikomu nie jest do śmiechu ani odnośnie nie możności zamknięcia osiedla,
        braku obiecanych krzaków, braku miejsca do zabawy z prawdziwego zdarzenia oraz
        terminowego usuwania usterek z ramienia rękojmi. Rok się już bujamy z
        opieszałością Developera i jego niekompetencją.
        Mimo że stać go na najnowszy model Merola to nie stac go na uregulowanie
        zaległych należności wobec naszej Wspólnoty!
        Patrzecie Panu Zelwskiemu na rączki i umowy przekażcie do sprawdzenia
        prawnikom - bardzo się wam to opłaci.
        • gabi_artur Re: Dozbud opinie 27.11.06, 18:53
          Nie macie co liczyć na zmianę chociażby jednego zapisu w umowie. Developer na
          to nie pójdzie.
          My też chcieliśmy kilka rzeczy zmienić, nie było takiej możliwości. Więc raczej
          i teraz na tak nie będzie.

Ale pozatym, wszytskie formalności poszły bardzo szybko i sprawnie, bez
          niespodzianek.
          • tuska28 Re: Dozbud opinie 03.01.07, 14:00
            Witajcie
            Prosze powiedzcie czy Wy juz podpisaliście akt notarialny czy dopiero umowę
            przedwstepną na Słoneczne Osiedle II? Czy cos zmienialiście w umowie
            przedwstepnej i jaki macie termin oddania lokalu do użytkowania?
            Ja podpisałam juz umowę przedwstepną ale nie byłam u prawnika i nic w umowie
            przedwstepnej nie zmieniałam a teraz chyba bardzo tego zaluje czytając to
            forum...
            • gosia609 Re: Dozbud opinie 03.01.07, 14:54
              witam. my dokonaliśmy częściowo zmianę umowy odnośnie etapu wpłat tj;
              45% wartości lokalu 6 tygodni od podpisania umowy
              25%-wybudowanie II piętra budynek B
              20%- stan surowy otwarty
              -końcowa wpłata jako rozliczenie ostateczne płatne do dnia podpisania aktu
              notarialnego tj;do 30.12.2007
              zakup za gotówke
              Jeśli chodzi o konkretny termin oddania budynku niestety tego nie dało się
              wynegocjować
              • tuska28 Re: Dozbud opinie 03.01.07, 15:04
                Dzięki wielkie :)
                A powiedz proszę kiedy podpisaliscie umowę? I czy w postaci aktu notarialnego?
                A co macie w umowie a propo terminu ukończenia?
                • gosia609 Re: Dozbud opinie 03.01.07, 20:33
                  umowę podpisaliśmy 25.09.2006 w postaci przyżeczenia sprzedaży lokalu
                  mieszkalnego. Co do terminu ukończenia to IV kwartał 2007 w tym przypadku nie
                  chcieli nic zmienić- żadnego konkretnego terminu nie dało się wynegocjować.
                  mnie martwi brak zapisu w umowie , że osiedle ma być zamknięte i strzeżone, co
                  zawarte jest w ofercie dozbudu.
                  pozdrawiam
                  • tuska28 Re: Dozbud opinie 04.01.07, 09:22
                    Witaj
                    Z tego co pamiętam to, to czy osiedle bedzie miało ochronę będzie zależało od
                    wspólnoty mieszkaniowej. No ale z osiedlem zamnkniętym to faktycznie nie ma
                    tego w umowie:( Pożyjemy zobaczymy
                    Pozdrawiam
                    • gosia609 Re: Dozbud opinie 04.01.07, 14:25
                      w ofercie na stronie dozbudu jest napisane:gwarantujemy bezpieczeństwo i
                      skuteszną ochronę osiedla. w słonecznym I też nie mieli tego zapisu w umowie i
                      teraz ani ochrony i jeśli dobrze rozumię to wspólna droga dojazdowa dla trzech
                      osiedli i ciągle otwarta furtka.Ktoś pisał na forum żeby zwrócić na to uwagę
                      ale ja byłam już po podpisaniu umowy.
      • solrak1 Re: Dozbud opinie 30.11.06, 20:06
        macie opinie nt. umowy przedwsępnej - podzielcie sie.
        • beat125 Re: Dozbud opinie 02.12.06, 14:01
          My podpisaliśmy umowę przedwstępną ok. 3 miesięcy temu. W umowie jest wiele
          błędów, więc trzeba ją dokładnie przeczytać, bo mam wrażenie że mimo zgłasznych
          uwag podczas podpisywania umowy, nie raczą wnieść poprawek na stałe. Akurat
          mieliśmy takie "szczęście" że 2 dni przed podpisaniem umowy zmieniła się cena
          mieszkania za 1m2 i wszystkie wyliczenia trzeba było sporządzić od nowa.
          • surfera Re: Dozbud opinie 04.12.06, 15:14
            Witam wszystkich.
            Z czarna kawa, ostatnimi silami analizuje umowe z Dozbudem. W czwartek mam
            podpisac umowe. Niestety czytajac forum troszke sie przerazilam. Bardzo was
            prosze o wskazowki co do umowy. O jakie wpisy walczyc? czy jest jakas szansa?
            Zdecydowalam sie na zakup mieszkania w budynku C1. Na budowe tego budynku jest
            zaciagniety kredyt. Pani w dziale sprzedazy poinformowala mnie iz firma Dozbud
            nie ma obowiazku informowac o tym swoich klientow ale oczywiscie klient
            dostanie zaswiadczenia o tym iz lokal jest wylaczony z hipoteki.
            Dziekuje za wsparcie.
            • neferet1 Re: Dozbud opinie 05.12.06, 17:28
              witam,
              ja rowniez jestem przed podpisaniem umowy z firma Dozbud - zasiegnelam porady
              prawnika - i po pierwsze najwazniejsze - umowa przedwstepna powinna byc dla
              naszego bezp. zawarta w formie aktu naotarialnego - po drugie zadatek nie ma tu
              racji bytu bo dla nich zabezp. bedzie juz sam akt notarialny i zaciagniety
              kredyt - po trzecie lakale musza byc wyodrebnione przed podpisaniem koncowego
              aktu notarilanego a nie pozniej bo tzreba to bedzie robic w ostatecznosci w
              sadzie - terminy wszystkie w umowie musza byc zawite - tzn. scisle okreslone a
              nie takie mgliste - jak nioe pozniej niz..., jesli ktos ma jeszcze jakies
              pomysly to prosze niech sie odezwie - a i jeszcze trzeba sparwdzic w wydziale
              ksiag wieczytsych czy nie ma tam tzw. ukrytej hipoteki - tzn. czy ziemia nie
              jest tam obciazona hipoteka na budowe innej inwestycji
              • zanecin Re: Dozbud opinie 06.12.06, 22:04
                Ludzie co wy z tą hipoteką, każdy inwestor obciąża hipotekę kolejnymi
                inwestycjami, jeśli dziś nie jest obciążona to będzie obciążona jutro albo za
                dwa miesiące, a tak poza tym jednym naiwniactwem to b.słuszne korekty.
                Pozdrawiam przyszły sąsiad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka