Dodaj do ulubionych

zabytki a wybory

09.11.06, 10:43
Czy ktoś z kandydatów w nadchodzących wyborach zająknął sie chociaż na tematy
związane z warszawskimi zabytkami? Jeśli macie taką wiedzę to podzielcie się
nią na tym forum. Pytanie dotyczy wszystkich struktur (prezydent, radni,
sejmik wojewódzki).
Obserwuj wątek
    • kamionkanin Re: zabytki a wybory 09.11.06, 12:13
      Nie słyszałem, choć nie nasłuchiwałem, więc może jednak ktoś... Podejrzewam
      jednak, że nasłuchiwanie na niewiele by się zdało. Miłośnicy dawnej Warszawy to
      dość kiepski elektorat, bo jest ich mało (a każdy głos liczy się pojedynczo -
      demokracja). Jak masz kilka minut na autoreklamę w telewizji czy kilkadziesiąt
      centymetrów kwadratowych na plakacie, to uderzasz w problemy obchodzące
      wszystkich. Zresztą, wielce odkrywcze rzeczy prawię.
    • tom_aszek Cisza "w tym temacie" :( 09.11.06, 12:58
      fidelw napisał:

> Czy ktoś z kandydatów w nadchodzących wyborach zająknął sie chociaż na tematy
      > związane z warszawskimi zabytkami?

Przejrzałem programy kilku kandydatów, ale prócz jakichś zagadkowych ogólników
      typu "dbanie o zasoby komunalne", "rewitalizacja fasad" nic nie znalazłem. Czyli
      wybraniec/wybranka zajmie się tą kwestią dopiero po doprowadzeniu do stanu
      kwitnącego warszawskich dróg, chodników, terenów zielonych, administracji,
      stadionów, pięciu mostów i trzech linii metra. Ale wtedy zabytków już nie będzie...
      • ryszard.maczewski Re: Cisza "w tym temacie" :( 09.11.06, 13:40
        Chyba Hania coś przebąkiwała o rewitalizacji Twierdzy Warszawa - tak coś mi się
        pamięta z jej mapki inwestycji.
        • typ.z.matrixa Re: Cisza "w tym temacie" :( 09.11.06, 14:03
          HGW wymyśliła,by zamknąć dla ruchu kołowego Targową i puścić samochody wąską
          Jagiellońską-czyli trzęsienie ziemi pod kamienicą pod sowami itp.Medycyna raczej
          bezradna..:/
          • no.morro Re: Cisza "w tym temacie" :( 09.11.06, 14:15
            HGW także wspominała o liberalizacji ochrony zabytków, chyba likwidacji
            jakiegoś stanowiska z tym związanego czy coś takiego. Nie jestem dokładnie
            pewny jak brzmiało to sformułowanie którego użyła, bo było to we wrześniu.
            Jeśli ktoś pamięta to niech dokładnie przytoczy. Za to dokładnie pamiętam że
            odebrałem to co powiedziała bardzo negatywnie.
            • s.fug Re: Cisza "w tym temacie" :( 10.11.06, 22:32
              Ja też nie jestem pewien, wydaje mi się że "HGW" zapowiadała likwidację
              stanowiska Naczelnego Architekta Miasta.
              Jeśli chodzi o zwiększenie uprawnień dzielnic w zakresie architektury i nie
              tylko, to jestem za - byle w rozsądnych granicach. Ale taki krok byłby chyba
              jednak przysłowiowym wylewaniem MB z kąpielą...

Fakt, HGW wspomina o fortach - z czego sie oczywiście cieszę.
              Kandydaci - chyba wszyscy główni (tzn. najbardziej nagłośnieni - swoją drogą to
              taki samonakręcający się mechanizm: media, zamiast rzetelnie informować o
              kandydatach i ich programach, trąbi w kółko o tym, kto najlepiej wypadł w
              ostatnim sondażu, więc w następnym sondażu te osoby wypadają jeszcze lepiej
              itd...) - byli też w Koneserze, coś przebąkiwali o Ząbkowskiej itd. Ale to
              wygląda raczej na odosobnione posunięcia taktyczne, niż poważne zajęcie się
              problemem zabytków w Warszawie.

• jarekzielinski Re: Cisza "w tym temacie" :( 13.11.06, 10:40
                Miałem okazję egzaminować grupę naszych bielańskich kandydatów na radnych w
                przytomności mieszkańców okręgu wyborczego. Jedno z 10 pytań dotyczyło
                znajomości zagadnień związanych z krajobrazem kulturowym dzielnicy, wymagało
                wyliczenia potrzeb i zadeklarowania przyszłej postawy i działań wobec tej
                kwestii. Muszę przyznać, że większość potencjalnych radnych miała coś do
                powiedzenia na ten temat. Pzdr.
                • allgau Re: Cisza "w tym temacie" :( 13.11.06, 11:35
                  a to wspaniale! a czy przypadkiem szanowny Ekspert sam nie postanowił
                  wystartować przynajmniej na radnego swojej dzielnicy z pożytkiem jak sądzę dla
                  tejże?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka