kkoziol 17.11.06, 17:40 Wlasnie dzisiaj zakonczono podpinanie naszego budynku. Mozna juz korzystać z ich usług. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
compiter Re: Internet - Bajt 17.11.06, 23:02 Jestem umówiony na montaż we wtorek. Dam znać czy i jak działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 18.11.06, 18:00 Czesc Krzysiek, Dzieki wielkie za pchniecie sprawy do przodu. W takim razie bede musial sie jutro wybrac do Telepunktu celem skasowania Neostrady i linii telefonicznej TPSA. Compiter - jak wyglada zamowienie uslugi? Wypelniles formularz na ich stronie? Jak z cenami? Pozdrawiam, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
shmoo Re: Internet - Bajt 18.11.06, 19:13 Czy internet idzie przez peszle w mieszkaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 18.11.06, 20:05 Podlaczam sie pod pytanie - jak wyglada przylaczenie do sieci BAIT od strony technicznej? Daja jakis modem, czy tez moze w naszym mieszkaniu odrazu wychodzi kabel LAN w ktorym 'plynie' juz internet? ;)? Kable ida w peszelach? Pozdrawiam, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Re: Internet - Bait 18.11.06, 23:20 Nie wypełniałem formularza - zadzwoniłem. Pani mnie "przełączyła" przez podanie słuchawki do innej pani, ta co prawda nie potrafiła mi odpowiedzieć na żadne pytanie technczne, ale umówiła speców na wtorek rano. Ceny? Są na stronie www.bait.pl. Mają też telefonię VoIP, ale ipfon jest tańszy, a technologia ta sama. Myślę, aby spróbować od 512 i to nie na 12 miesięcy, a na chwilę. Lojalkę podpiszę co najwyżej za rok po testach. Na dłużej bym się bał - zapowiada się ciekawa walka o abonentów. Pojawia się nowy gracz z WiMax, TP wchodząc z IPTV nadepnęło na odcisk kablówkom, no i zdaje się niedługo ostatnia mila ma być uwolniona. W tej chwili mam iPlusa z telefony 3G i też się da, jestem pozytywnie zaskoczony. Poprzednia krytyka GSMów wynikała z mieszkania pod Wwą i słabym pokryciem... Odpowiedz Link Zgłoś
ela1_1 Re: Internet - Bajt 18.11.06, 21:56 dziekuje za informacje, posba: bardzo prosze o podanie namiarow na BAJT. Niestety ulotke dobrze schowalam :-) Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 19.11.06, 13:03 Ich adres internetowy: www.bait.pl nr telefonu (22) 812 11 23 Przed chwila bylem w Telepunkcie i rozwiazalem umowe zarowno na linie telefoniczna jak i Neostrade. Dalem gotowe pismo, sprzedawca je podsteplowal i podpisal, zaznaczyl cos w komputerze, wczesniej jeszcze wylegitymowal z dowodu osobistego :d Ogolnie zajelo to ok minute; Neostrada bedzie mi dzialala do 1 grudnia wiec do tego czasu musze sie na cos zdecydowac. W mozliwych opcji widze tutaj BAIT, Aster ew. IPlus (badz inny net via GSM). Jak narazie sklaniam sie do BAIT'a, bede do nich jutro dzwonil. Pozdrawiam, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
kkoziol Re: Internet - Bajt 20.11.06, 10:11 Odnosnie pytania o sposob dostarczenia sygnalu przez Bait, to oczywiscie od poczatku byla z nimi rormowa ze klada kable w peszlach, ktore kazdy jak wiadomo ma do tego celu polozone. Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Re: Internet - Bajt 21.11.06, 00:36 A dlaczego wypowiedzialem Neostradę? Jakość? Ceny? Pytam przez ciekawość... Co do iPlusa - jak pisałem, w tej lokalizacji jest ok. Są routery wifi z wbudowanym modemem, to się może nadać. Ale robiłem przymiarki do ipfon'a (testy ze strony) i są spore opóźnienia - telefon może mieć problem. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekd5 Re: Internet - Bajt 21.11.06, 10:23 Czy już ktoś używa BAIT? Czekam na komentarze. J.Dobrowolski Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Re: Internet - Bajt 21.11.06, 10:42 Używam - od 15 min :-) Działa. Jest stabilnie. www.myvoipspeed.com pokazuje 8-14ms opóźnień, czyli niewiele (iPlus - 140ms), nie powinno być więc problemów z ipfonem. Tyle że do północy mam 1024, a na razie kupiłem 512 z lojalką na rok i w nocy moje łącze ma zostać przycięte do 512. Instalacja b. sprawna i szybka. Żadnych problemów z użyciem routera wifi i stojącym obok starym PeCetem (drugim komputerem), ani z użyciem urządzeń do voip. Póki co wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 21.11.06, 10:48 Mozesz napisac jak wyglada instalacja od strony technicznej? Daja jakis modem ethernetowy? Czy tez w peszelach od razu ida kable sieciowe / ethernetowe? Jaki router uzywasz... przepuszczam ze musi byc DSL'owy a nie ADSL'owy... Jak dlugo zajela sama instalacja? Pozdrawiam, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Re: Internet - Bajt 21.11.06, 19:54 > Mozesz napisac jak wyglada instalacja od strony technicznej? Daja jakis modem > ethernetowy? Czy tez w peszelach od razu ida kable sieciowe / ethernetowe? Dają ethernet. Kabel - skrętka - zakończona RJ45. Idzie to w peszlu na klatkę, potem do piwnicy. Tam pewnikiem jest urządzenie aktywne (switch?) > Jaki router uzywasz... przepuszczam ze musi byc DSL'owy a nie ADSL'owy... Zadne xDSL. Po prostu ethernet. Mam router domowy z WiFi i 4 portami ethernet po stronie LAN, i 1 portem ethernet WAN. Ma toto wbudowany firewall z NATem. Typowy routerek z WiFi D-Link (taki mam obecnie), Asmax czy inny Linksys. > Jak dlugo zajela sama instalacja? Ok 1-1,5h. W momencie przeciągania kabli człek aktywował mi IP po stronie operatora. Ważne - wypuszczają tylko pojedynczy adres Mac. Ale bez problemu zarejestrowali macadres mojego routera. Czyli nie robią problemu z istnieniem kilku urządzeń po stronie domowej sieci, jedynie po ich stronie jestem widoczny pod jednym adresem. Jeszcze jedno - IP publiczny. Wiec (przynajmniej w teorii) mogę stawiać usługi typu poczta, www czy DNS widoczne z zewnątrz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 21.11.06, 23:11 Dzieki za odpowiedz, i szczegolnie za informacje o tym ze autoryzuja tylko pojedynczy adres Mac. Jestem z nimi umowiony na 29/11/2006 na instalacje, wiec do tego czasu musze kupic odpowiedni router, zeby wlasnie ten adres zostal wprowadzony. Niestety obecny router nie podola bowiem jest to typowy router ADSL (4 portami ethernet po stronie LAN, i 1 port na linie telefoniczna po stronie WAN) - a wiec szykuja sie kolejne wydatki :p BTW mieszkasz w III klatce? Pozdrawiam, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Re: Internet - Bajt 23.11.06, 01:05 > Dzieki za odpowiedz, i szczegolnie za informacje o tym ze autoryzuja tylko > pojedynczy adres Mac. Jestem z nimi umowiony na 29/11/2006 na instalacje, wiec > do tego czasu musze kupic odpowiedni router, zeby wlasnie ten adres zostal > wprowadzony. Nie ma problemu - zmieniają mac'a na telefon. Zresztą chyba wszystkie domowe routery mają tzw. klonowanie adresu - mogą się pokazać na zewnątrz adresem jaki wpiszesz. > BTW mieszkasz w III klatce? Nie, w Iwszej. Ale zdaje się że na podobnej wysokości, więc powinieneś mnie widzieć jeśli masz WiFi. Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
compiter Internet - Bait po kilku dniach 24.11.06, 23:06 Tuż po instalacji i wysłaniu posta w niniejszym wątku łącze przestało działać na kilka minut. Być może były to rekonfiguracje... Poza tym od wtorku działa bez przerw. Po północy przycięto mi pasmo z 1Mbit do opłaconego 0,5. Testery stron pokazują wynik bliski obiecanego (download i upload na poziomie 450k). Od wczoraj mam bramkę VOIP. Działa perfekcyjnie. Żadnych opóźnień ani przerw. Na razie mogę tylko polecić! Pozdrawiam, Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 29.11.06, 15:08 No i jade juz na Bait'cie ;) Montaz i konfiguracja rzeczywisice odbywa sie bardzo sprawnie, tak jak Compiter wzialem umowe na 1 rok z predkoscia 512/512. Jeydna rzecz to ze nie dziala mi WiFi - ale to oczywiscie nie wina Bait'a ale uzywanego routera ktory kupilem - jesli ktos mialby na zbyciu jakis router z ethernet'em po stronie WAN i Wifi za przyzwoite pieniadze to prosze o kontakt. Pozdrawiam, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 30.11.06, 15:39 Wczoraj ok 23:30 przerwalo mi polaczenie z BAIT'em i jak do tej pory nie udalo mi sie go przywrocic:p Zanim zaczne narzekac na providera, chce wyeliminowac wine router'a, podpinajac sie bezposrednio pod komputer. Zadzwonilem w tym celu do BAIT'a i podalem adres MAC kompa. Po powrocie do domu odepne router, i bede walczyl dalej... Pozdrawiam, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 30.11.06, 18:39 Niestety, nawet po zmianie MAC adres, odpieciu routera i podlaczenia kabla bezposrednio do komputera, internet nadal nie dziala - w tej chwili korzystam jeszcze z Neostrady ktora ma mi dzialac do 1 grudnia. Wyszla jeszcze jedna rzecz - brak wsparcia technicznego ze strony BAIT - technicy sa nieuchwytni, a panie odbierajace telefony w firmie, choc mile nie potrafia udzielic jakiejkolwiek informacji technicznej. FIrma zamyka sie o 17- stej i od tej pory radz sobie sam. Technicy rowniez chodza w godzinach zupelnie niewygodnych dla ludzi pracujacych w normalnych godzinach. Jak narazie jestem tym wszystkim zdegustowany. Pzdr, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś
mtothaj Re: Internet - Bajt 21.11.06, 10:32 Przedewszystkim aspekt kosztowy: nie potrzebuje linii telefonicznej, jednak jest ona niezbedna do Neostrady, w wyniku czego za lacze 512kbs placilem jak ponizej: Abonament Plan TP 60 min za darmo (minimum do Neostrady) - 40,98 Netto Neostrada 512 (12 miesiecy) - 97 netto RAZEM BRUTTO = 168.33 PLN / miesiac W BAIT bede placil 56 PLN / miesiac (umowa na 1 rok) - jak widac jest drobna roznica ;) Sama usluga byla ok, na 7 miesiecy podczas ktorej z niej korzystalem mialem dwie awarie - zawieszony port na centrali (usuniecie usterki trwalo 3 dni) i ostatnio uszkodzony port w jakiejs skrzynce (usuniecie usterki trwalo 7 dni). Jakbys mial jeszcze jakies pytania o Neostrade to smialo pytaj, Pozdrawiam, MtothaJ Odpowiedz Link Zgłoś