Dodaj do ulubionych

Internet - Bajt

17.11.06, 17:40
Wlasnie dzisiaj zakonczono podpinanie naszego budynku.
Mozna juz korzystać z ich usług.
Obserwuj wątek
    • compiter Re: Internet - Bajt 17.11.06, 23:02
      Jestem umówiony na montaż we wtorek. Dam znać czy i jak działa.
    • mtothaj Re: Internet - Bajt 18.11.06, 18:00
      Czesc Krzysiek,

Dzieki wielkie za pchniecie sprawy do przodu. W takim razie bede musial sie
      jutro wybrac do Telepunktu celem skasowania Neostrady i linii telefonicznej
      TPSA.

Compiter - jak wyglada zamowienie uslugi? Wypelniles formularz na ich stronie?
      Jak z cenami?

Pozdrawiam, MtothaJ
      • shmoo Re: Internet - Bajt 18.11.06, 19:13
        Czy internet idzie przez peszle w mieszkaniach?
        • mtothaj Re: Internet - Bajt 18.11.06, 20:05
          Podlaczam sie pod pytanie - jak wyglada przylaczenie do sieci BAIT od strony
          technicznej? Daja jakis modem, czy tez moze w naszym mieszkaniu odrazu wychodzi
          kabel LAN w ktorym 'plynie' juz internet? ;)? Kable ida w peszelach?

Pozdrawiam, MtothaJ
      • compiter Re: Internet - Bait 18.11.06, 23:20
        Nie wypełniałem formularza - zadzwoniłem. Pani mnie "przełączyła" przez podanie
        słuchawki do innej pani, ta co prawda nie potrafiła mi odpowiedzieć na żadne
        pytanie technczne, ale umówiła speców na wtorek rano.

Ceny? Są na stronie www.bait.pl. Mają też telefonię VoIP, ale ipfon jest
        tańszy, a technologia ta sama.

Myślę, aby spróbować od 512 i to nie na 12 miesięcy, a na chwilę. Lojalkę
        podpiszę co najwyżej za rok po testach. Na dłużej bym się bał - zapowiada się
        ciekawa walka o abonentów. Pojawia się nowy gracz z WiMax, TP wchodząc z IPTV
        nadepnęło na odcisk kablówkom, no i zdaje się niedługo ostatnia mila ma być
        uwolniona. W tej chwili mam iPlusa z telefony 3G i też się da, jestem
        pozytywnie zaskoczony. Poprzednia krytyka GSMów wynikała z mieszkania pod Wwą i
        słabym pokryciem...
    • ela1_1 Re: Internet - Bajt 18.11.06, 21:56
      dziekuje za informacje,

posba: bardzo prosze o podanie namiarow na BAJT. Niestety ulotke dobrze
      schowalam :-)

Pozdrawiam
      Ela
      • mtothaj Re: Internet - Bajt 19.11.06, 13:03
        Ich adres internetowy: www.bait.pl nr telefonu (22) 812 11 23

Przed chwila bylem w Telepunkcie i rozwiazalem umowe zarowno na linie
        telefoniczna jak i Neostrade. Dalem gotowe pismo, sprzedawca je podsteplowal i
        podpisal, zaznaczyl cos w komputerze, wczesniej jeszcze wylegitymowal z dowodu
        osobistego :d Ogolnie zajelo to ok minute; Neostrada bedzie mi dzialala do 1
        grudnia wiec do tego czasu musze sie na cos zdecydowac.

W mozliwych opcji widze tutaj BAIT, Aster ew. IPlus (badz inny net via GSM).
        Jak narazie sklaniam sie do BAIT'a, bede do nich jutro dzwonil.

Pozdrawiam, MtothaJ

• kkoziol Re: Internet - Bajt 20.11.06, 10:11
          Odnosnie pytania o sposob dostarczenia sygnalu przez Bait,
          to oczywiscie od poczatku byla z nimi rormowa ze klada
          kable w peszlach, ktore kazdy jak wiadomo ma do tego celu
          polozone.
        • compiter Re: Internet - Bajt 21.11.06, 00:36
          A dlaczego wypowiedzialem Neostradę? Jakość? Ceny? Pytam przez ciekawość...

Co do iPlusa - jak pisałem, w tej lokalizacji jest ok. Są routery wifi z
          wbudowanym modemem, to się może nadać. Ale robiłem przymiarki do ipfon'a (testy
          ze strony) i są spore opóźnienia - telefon może mieć problem.
          • jarekd5 Re: Internet - Bajt 21.11.06, 10:23
            Czy już ktoś używa BAIT? Czekam na komentarze.

J.Dobrowolski
            • compiter Re: Internet - Bajt 21.11.06, 10:42
              Używam - od 15 min :-)
              Działa. Jest stabilnie. www.myvoipspeed.com pokazuje 8-14ms opóźnień, czyli
              niewiele (iPlus - 140ms), nie powinno być więc problemów z ipfonem. Tyle że do
              północy mam 1024, a na razie kupiłem 512 z lojalką na rok i w nocy moje łącze
              ma zostać przycięte do 512.
              Instalacja b. sprawna i szybka. Żadnych problemów z użyciem routera wifi i
              stojącym obok starym PeCetem (drugim komputerem), ani z użyciem urządzeń do
              voip. Póki co wszystko OK.
              • mtothaj Re: Internet - Bajt 21.11.06, 10:48
                Mozesz napisac jak wyglada instalacja od strony technicznej? Daja jakis modem
                ethernetowy? Czy tez w peszelach od razu ida kable sieciowe / ethernetowe? Jaki
                router uzywasz... przepuszczam ze musi byc DSL'owy a nie ADSL'owy...
                Jak dlugo zajela sama instalacja?

Pozdrawiam, MtothaJ
                • compiter Re: Internet - Bajt 21.11.06, 19:54
                  > Mozesz napisac jak wyglada instalacja od strony technicznej? Daja jakis modem
                  > ethernetowy? Czy tez w peszelach od razu ida kable sieciowe / ethernetowe?
                  Dają ethernet. Kabel - skrętka - zakończona RJ45. Idzie to w peszlu na klatkę,
                  potem do piwnicy. Tam pewnikiem jest urządzenie aktywne (switch?)

> Jaki router uzywasz... przepuszczam ze musi byc DSL'owy a nie ADSL'owy...
                  Zadne xDSL. Po prostu ethernet.
                  Mam router domowy z WiFi i 4 portami ethernet po stronie LAN, i 1 portem
                  ethernet WAN. Ma toto wbudowany firewall z NATem. Typowy routerek z WiFi D-Link
                  (taki mam obecnie), Asmax czy inny Linksys.

> Jak dlugo zajela sama instalacja?
                  Ok 1-1,5h. W momencie przeciągania kabli człek aktywował mi IP po stronie
                  operatora.

Ważne - wypuszczają tylko pojedynczy adres Mac. Ale bez problemu zarejestrowali
                  macadres mojego routera. Czyli nie robią problemu z istnieniem kilku urządzeń
                  po stronie domowej sieci, jedynie po ich stronie jestem widoczny pod jednym
                  adresem.

Jeszcze jedno - IP publiczny. Wiec (przynajmniej w teorii) mogę stawiać usługi
                  typu poczta, www czy DNS widoczne z zewnątrz :-)
                  • mtothaj Re: Internet - Bajt 21.11.06, 23:11
                    Dzieki za odpowiedz, i szczegolnie za informacje o tym ze autoryzuja tylko
                    pojedynczy adres Mac. Jestem z nimi umowiony na 29/11/2006 na instalacje, wiec
                    do tego czasu musze kupic odpowiedni router, zeby wlasnie ten adres zostal
                    wprowadzony. Niestety obecny router nie podola bowiem jest to typowy router
                    ADSL (4 portami ethernet po stronie LAN, i 1 port na linie telefoniczna po
                    stronie WAN) - a wiec szykuja sie kolejne wydatki :p

BTW mieszkasz w III klatce?

Pozdrawiam, MtothaJ
                    • compiter Re: Internet - Bajt 23.11.06, 01:05
                      > Dzieki za odpowiedz, i szczegolnie za informacje o tym ze autoryzuja tylko
                      > pojedynczy adres Mac. Jestem z nimi umowiony na 29/11/2006 na instalacje,
                      wiec
                      > do tego czasu musze kupic odpowiedni router, zeby wlasnie ten adres zostal
                      > wprowadzony.
                      Nie ma problemu - zmieniają mac'a na telefon. Zresztą chyba wszystkie domowe
                      routery mają tzw. klonowanie adresu - mogą się pokazać na zewnątrz adresem jaki
                      wpiszesz.

> BTW mieszkasz w III klatce?
                      Nie, w Iwszej. Ale zdaje się że na podobnej wysokości, więc powinieneś mnie
                      widzieć jeśli masz WiFi.

Pozdrawiam,
                      Piotr
                      • compiter Internet - Bait po kilku dniach 24.11.06, 23:06
                        Tuż po instalacji i wysłaniu posta w niniejszym wątku łącze przestało działać
                        na kilka minut. Być może były to rekonfiguracje... Poza tym od wtorku działa
                        bez przerw.
                        Po północy przycięto mi pasmo z 1Mbit do opłaconego 0,5. Testery stron pokazują
                        wynik bliski obiecanego (download i upload na poziomie 450k).

Od wczoraj mam bramkę VOIP. Działa perfekcyjnie. Żadnych opóźnień ani przerw.

Na razie mogę tylko polecić!

Pozdrawiam,
                        Piotr
                      • mtothaj Re: Internet - Bajt 29.11.06, 15:08
                        No i jade juz na Bait'cie ;)

Montaz i konfiguracja rzeczywisice odbywa sie bardzo sprawnie, tak jak Compiter
                        wzialem umowe na 1 rok z predkoscia 512/512.

Jeydna rzecz to ze nie dziala mi WiFi - ale to oczywiscie nie wina Bait'a ale
                        uzywanego routera ktory kupilem - jesli ktos mialby na zbyciu jakis router z
                        ethernet'em po stronie WAN i Wifi za przyzwoite pieniadze to prosze o kontakt.

Pozdrawiam, MtothaJ
                        • mtothaj Re: Internet - Bajt 30.11.06, 15:39
                          Wczoraj ok 23:30 przerwalo mi polaczenie z BAIT'em i jak do tej pory nie udalo
                          mi sie go przywrocic:p

Zanim zaczne narzekac na providera, chce wyeliminowac wine router'a, podpinajac
                          sie bezposrednio pod komputer. Zadzwonilem w tym celu do BAIT'a i podalem adres
                          MAC kompa.

Po powrocie do domu odepne router, i bede walczyl dalej...

Pozdrawiam, MtothaJ
                          • mtothaj Re: Internet - Bajt 30.11.06, 18:39
                            Niestety, nawet po zmianie MAC adres, odpieciu routera i podlaczenia kabla
                            bezposrednio do komputera, internet nadal nie dziala - w tej chwili korzystam
                            jeszcze z Neostrady ktora ma mi dzialac do 1 grudnia.

Wyszla jeszcze jedna rzecz - brak wsparcia technicznego ze strony BAIT -
                            technicy sa nieuchwytni, a panie odbierajace telefony w firmie, choc mile nie
                            potrafia udzielic jakiejkolwiek informacji technicznej. FIrma zamyka sie o 17-
                            stej i od tej pory radz sobie sam. Technicy rowniez chodza w godzinach zupelnie
                            niewygodnych dla ludzi pracujacych w normalnych godzinach.

Jak narazie jestem tym wszystkim zdegustowany.

Pzdr, MtothaJ
          • mtothaj Re: Internet - Bajt 21.11.06, 10:32
            Przedewszystkim aspekt kosztowy: nie potrzebuje linii telefonicznej, jednak
            jest ona niezbedna do Neostrady, w wyniku czego za lacze 512kbs placilem jak
            ponizej:

Abonament Plan TP 60 min za darmo (minimum do Neostrady) - 40,98 Netto
            Neostrada 512 (12 miesiecy) - 97 netto
            RAZEM BRUTTO = 168.33 PLN / miesiac

W BAIT bede placil 56 PLN / miesiac (umowa na 1 rok) - jak widac jest drobna
            roznica ;)

Sama usluga byla ok, na 7 miesiecy podczas ktorej z niej korzystalem mialem
            dwie awarie - zawieszony port na centrali (usuniecie usterki trwalo 3 dni) i
            ostatnio uszkodzony port w jakiejs skrzynce (usuniecie usterki trwalo 7 dni).

Jakbys mial jeszcze jakies pytania o Neostrade to smialo pytaj,

Pozdrawiam, MtothaJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka