Dodaj do ulubionych

Do Visar78 - platforma n

21.11.06, 20:00
Visar,

piszesz że masz n'kę. Podpisałem dziś lojalkę na dekoder. No i kupa. Nie
działa :-(

Czy można by u Ciebie sprawdzić mój dekoder? Uszkodzone może być:
- linia - mam założony splitter na kablu, nie wpadłem, że jest sygnał sat,
nie wiem, czy nie wycina sygnału
- kabel - kupiłem w mm badziewne końcówki z kablem
- dekoder

Oby to nie było to pierwsze...

Wysyłam kontakt na priva.

Pozdrawiam,
Piotr
Obserwuj wątek
    • czekiera Re: Do Visar78 - platforma n 21.11.06, 22:02
      chętnie bym się dowiedział, jaki jest finał sprawy, jeśli można - sam planuję
      zakupić "n"
      • mtothaj Re: Do Visar78 - platforma n 21.11.06, 23:44
        Ja rowniez, dszczerze mowiac to zanim kupie 'n' chcialbym poprosic kogos z
        dekoderem o sprawdzenie czy gniazdo antenowe w moim mieszkaniu odpowiednio
        przekazuje sygnal... ale zanim to sie stnaie musze wogole kupic jakis
        telwizor ;)

Pozdrawiam, MtothaJ
        • visar78 Re: Do Visar78 - platforma n 22.11.06, 10:31
          Witam,

Okazało się, że problemem jest splitter, który wycina wyższą część pasma u
          sąsiada. Po podłączeniu jego dekodera pojawiła się plansza o poprawnym
          odbieraniu sygnału z satelity Hot Bird, więc dekoder okazał się sprawny.
          • compiter Re: Do Visar78 - platforma n 23.11.06, 00:30
            Wczoraj jeszcze było to hipotezą. Dziś niestety już pewnikiem. Zamiast
            przesuwać gniazdo azart kazałem "p. Kaziowi" je podzieliś splitterem do
            kablówek (za wąskie pasmo). No i mam za swoje. Musiałem usunąć splitter. "N"ka
            działa, a w świeżo pomalowanej ścianie dziura jak się patrzy :-(

Visar - bardzo dziękuję za możliwość przetestowania dekodera i kabla!!!
            • ela1_1 Re: Do Visar78 - platforma n 23.11.06, 15:42
              a ja jeszcze raz ponowie pytanie postawione na innym watku.
              Co to jest platforma "N"?

Ela
              • mtothaj Re: Do Visar78 - platforma n 23.11.06, 16:15
                Google Twoim przyjacielem:

www.n.pl/

Pozdrawiam, MtothaJ
                • compiter Re: Do Visar78 - platforma n 24.11.06, 08:40
                  A tak bez marketingu i w skrócie - platforma cyfrowa TV, konkurencja Cyfry+ i
                  Cyfrowego Polsatu. Podłącza się sygnał z SAT do dekodera i odbiera się TV.Jest
                  tania - od 20zł miesięcznie.
                  • ela1_1 platforma n 24.11.06, 22:19
                    bardzo dziekuje kolegom. Wzruszylam sie :-)
                    W takim razie jeszcze jedno podstepne pytanie. Bardziej oplaca sie kupic
                    dekoder do talerza, ktory mamy w budynku, czy wykupic abonament w ktorejs z
                    firm. Niestety nie mam w tym doswiadczenia.
                    Dziekuje juz teraz za wyczerpujace odpowiedzi.
                    Ela
                    • compiter Re: platforma n 24.11.06, 22:58
                      Lekkie szyderstwo wyczuwam ;-)

Zazwyczaj kupując (czy jak w przypadku n'ki wydzierżawiając) dekoder decydujesz
                      się na jakiś abonament. Zależny od wybranej oferty programowej.
                      Wybrać musisz sama co chcesz oglądać (kanały). n'ka jest tu kiepściutka
                      niestety. Za to potrafi być tańsza od konkurentów.
                      Nie zapominaj o Aster. To jest tradycyjna kablówka, nie z satelity.

Niestety n'ka nie działa u mnie zbyt dobrze. Sporo straconych ramek,
                      pikselizacja, zaburzenia ruchu. Najgorzej z podstawowcyh kanałów na 1 i 2ce. Na
                      1 i 2 mam moc rzędu 15% i jakość ok. 60%. Na TVNach odpowiednio 20-25% i 100%.
                      DiscoveryHD 20% i 80%.
                      Visar - widzisz jakiekolwiek zaburzenia video?
                      • ela1_1 Re: platforma n 25.11.06, 18:43
                        "Lekkie szyderstwo wyczuwam ;-)"
                        ale na pewno nie z mojej strony. Ja naprawde (jak wiele osob) po prostu nie
                        znam sie na paru rzeczach.
                        Bylam przekonana, ze kupie sobie dekoder od firmy (?nie pamietam nazwy), ktora
                        u nas w bloku zainstalowala talerz (mam nadzieje, ze to zgodne z faktami).
                        Bodajze za ok. 200,- PLN. I to wszystko. Dzieki temu odpadnie mi comiesieczny
                        abonament. A potrzebuje telewizje w paru jezykach (nie tylko angielski i
                        niemiecki). Stad ta potrzeba. Nie ukrywam, ze wazna jest dla mnie sprawa
                        kosztow.
                        Aster - wlasnie mam, jestem zadowolona. Zamierzalam wymienic np. na dekoder
                        (jezyki).
                        Bede wdzieczna za wszelkie sugestie.
                        Ela
                        • compiter Re: platforma n 27.11.06, 20:19
                          > Bylam przekonana, ze kupie sobie dekoder od firmy (?nie pamietam nazwy),
                          ktora
                          > u nas w bloku zainstalowala talerz (mam nadzieje, ze to zgodne z faktami).
                          > Bodajze za ok. 200,- PLN. I to wszystko. Dzieki temu odpadnie mi comiesieczny
                          > abonament. A potrzebuje telewizje w paru jezykach (nie tylko angielski i
                          > niemiecki). Stad ta potrzeba. Nie ukrywam, ze wazna jest dla mnie sprawa
                          > kosztow.
                          Już miałem napisać że się nie da, ale zapytałem google'a i ... chyba jednak się
                          da.

Trudno ominąć abonament, przynajmniej w sposób legalny i dla tzw. dobrych
                          programów i znanych dostawców (Aster, C+ itp). Nadawcy wielu kanałów żądają od
                          operatorów kablówek i platform satelitarnych opłat od każdego dołączonego
                          gniazdka/zarejestrowanego odbiorcy. Zwykle im lepszy kanał, tym wyższa opłata.

Bezpłatnie powinny być dostępne niekodowane programy, nadawane cyfrowo z
                          satelity. Powinny być dostępne tak jak piszesz, poprzez dekoder FTA (???)
                          dołączony do gniazdka. Piszę "powinny", bo bazuje na tym co powiedział google ;-
                          )

Pozdrawiam,
                          Piotr
                      • ela1_1 Re: platforma n 25.11.06, 18:46
                        "Lekkie szyderstwo wyczuwam ;-)"
                        przykro mi sie zrobilo :-(
                        • compiter Re: platforma n 27.11.06, 18:11
                          Może tak będzie lepiej:
                          > Wzruszylam sie :-)
                          Lekkie szyderstwo wyczuwam ;-)

Proszę zwróć uwagę na uśmiech :-)
                      • mtothaj Re: platforma n 25.11.06, 20:30
                        Compiter - zasmuciles mnie z tym kiepskim odbiorem N'ki :( Bo akurat
                        przymierzalem sie do zakupu dekodera.

Visar - moglbys skomentowac jakie sa Twoje odczucia co do jakosci - bo jesli
                        jakosc jest do bani, to cala moja koncepcja kupna telewizora HD Ready i wziecia
                        N'ki wydaje sie lekko chybiona. Jedyna nadzieja ze zly odbior jest z winy
                        kominpowanego splittera u Compiter'a - ale szczerze w to watpie....

Pozdrawiam, MtothaJ
                        • visar78 Re: platforma n 26.11.06, 17:23
                          Co do jakosci odbioru to faktycznie nie jest rewelacyjnie. Ogolnie jednak jest
                          podobnie do Aster, z tym, ze jednak czesciej przydarza sie zlapanie blednej
                          ramki, co powoduje zarowno zaklocenia obrazu jak i rzadziej dzwieku. Widoczne
                          sa tez efekty ograniczonego pasma, co jest widoczne w postaci duzych "plam". W
                          porownaniu do Aster obraz jest duzo ostrzejszy, no i np. na TVN podczas filmow
                          jest dzwiek DOLBY 5.1 co w przypadku podlaczenia pod zestaw KD daje inny wymiar
                          ogladania filmow (gdyby nie te reklamy ;)
                          No i pozostaje jakosc kanalow w rozdzielczosci HD. Tutaj jest juz dobrze, a
                          nawet bardzo dobrze. Jakosc jest wyraznie lepsza niz innych kanalow. Co prawda
                          jest gorzej niz w przypadku filmow z krazkow HD-DVD, ale to podobnie jak z DVD,
                          w telewizji nie ma miejsca na tak wysoki bitrate.
                          • mtothaj Re: platforma n 26.11.06, 22:52
                            CIekawe czy nie mozna by bylo sie upomnic by fachowcy od naszej dyszy
                            satelitarnej nie pofatygowali sie celem poprawienia odbioru - moze jest to
                            kwestia ustawien dyszy, a moze poprostu trzeba wiekszy talerz - przypuszczam ze
                            nie bylby to jakis wielki wydatek a jednak wszyscy by na tym skorzystali.

Pozdrawiam, MtothaJ
                            • jarekd5 Re: platforma n 27.11.06, 20:51
                              Witam,
                              Czy przypadkiem nie jest tak, że sygnał jaki ma być w gnieździe sat musi mieć
                              pewien poziom. Z tego co czytam to nie spełnia parametrów dekodera.
                              Prosiłbym o interwencję w ramach gwarancji.

Pozdrawiam.

J.D.
                              • compiter Re: platforma n 28.11.06, 00:01
                                > Czy przypadkiem nie jest tak, że sygnał jaki ma być w gnieździe sat musi mieć
                                > pewien poziom. Z tego co czytam to nie spełnia parametrów dekodera.
                                Racja. W tej chwili jedyna moja ingerencja w instalację to przedłużenie kabla
                                instalacji. Czeka mnie jeszcze test na oryginalnym kablu, bez gniazda, kabel w
                                kabel - dam znać jak wypadnie, jak źle - uderzę do s-lni.

U mnie już sygnał analogowy naziemny nie jest najwyższej jakości. Są cienie,
                                wskazujące na niedopasowanie impedancji kabli czy elementów sieci.

Z kolei TV z platformy n czasami nie da się praktycznie oglądać. Dziś było
                                tragicznie. Visar - jakie masz wartości siła/jakość sygnału (Setup/diagnostyka
                                dekodera)? U mnie w TVP1 i 2 jest odpowiednio 8-12%/50-65%, TVN i TVN24 29/100%
                                a i tak znikają ramki. Na forum n'ki widzę że na antenach ludzie osiągają np.
                                80 siły i 80 jakości. W infolinii n'ki usłyszałem że mam super wyniki.

A jak jest u Was z Nką, proponuję sprawdzić. Mogę pożyczyć dekoder na wieczór.

Pozdrawiam,
                                Piotr
                                • czekiera Re: platforma n 28.11.06, 19:29
                                  Witam,

Ja bym chętnie wypożyczył na dniach w celu zbadania. Dzisiaj prawie zakupiłem
                                  nbox recorder. Napisałem "prawie", bo już miałem podpisać umowę, kiedy pan
                                  sprzedawca roztropnie się spytał, czy mam sygnał podwójnie doprowadzony, bo
                                  recorder ma dwa "tunery" i użycie rozgałęziacza tylko popsuje odbiór. A jeżeli w
                                  gniazdku jest i tak syngał nie najlepszej jakości, to w ogóle można zapomnieć o
                                  odbiorze - chyba, że się będzie przełączało kable - a to do nagrywania, a to do
                                  oglądania, co jest bez sensu kompletnie.
                                  Dlatego mam wrażenie, że u nas w bloku oglądanie N-ki w wersji "recorder", czy
                                  też "mutliroom" w ogóle odpada, bo:
                                  1) mamy jeden kabel SAT który z tego co czytam daje sygnał nie najlepszej jakości
                                  2) nie ma możliwości zainstalowania sobie anteny (higiena budynku zostałaby
                                  zaburzona - a może się mylę? :) [antena do N-ki ma podwójny tuner i już od
                                  talerza wiją się dwa kable).

A może bredzę i komuś N-ka w połączeniu z recorderem działa rewelacyjnie?
                                  • compiter Re: platforma n 28.11.06, 23:54
                                    Proszę podaj jakiś kontakt na priva, umówimy się na na testy np. na jutro.
                                    Musisz się spieszyć bo poważnie rozważam wycofanie się z Nki, mam na to wg Pana
                                    z Aster 10 dni od podpisania umowy, czyli jeszcze jedynie 2 dni. A główny
                                    powód - poza jakością niezależną jednak od nadawcy - to pakiet dziecięcy.
                                    Beznadziejny.

Nie wykorzystasz rekordera w takiej instalacji jaką mamy. Podobnież muszą być 2
                                    niezależne kable (splitter nie wystarczy), aby skorzystać z VOD lub np.
                                    nagrywać program X a oglądać Y. Czyli de facto cały sens recordera.
                                  • kadd Re: platforma n 29.11.06, 22:38
                                    No wlasnie, jak to wlasciwie jest z ta higiena budynku? Moze jednak mozna miec
                                    swoja wlasna antene? Tym bardziej ze, z tego co piszecie, wspolny talerz nie
                                    jest szczytem osiagniec technicznych..
                                    Czy ktos wie co na ten temat mowi spoldzielnia?
                                • visar78 Re: platforma n 28.11.06, 21:29
                                  Sprawdziłem przed chwilą: TVP1 siła 10%, jakość 50%. TVN - 40/100. Być może
                                  wynika to z tego, że n-ka wykupiła 3 transpondery, a antena "trafia" gdzieś
                                  pomiędzy nie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka