Gość: m.c. IP: 195.187.253.* 12.12.06, 16:57 Czemu według Was każda próba reaktywacji żużla w Warszawie nie udaje się? Prosiłbym o opinie osoby, które chodziły na Gwardie, czy WKM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atob Re: żużel w stolicy 13.12.06, 09:29 I to jest bardzo dobre pytanie. Nie raz sie zastanawialismy dlaczego tak bylo...i nikt nie wiedzial:) Moze brak wielkich tradycji zuzlowych w Warszawie? A moze poprostu spowodowane jest to tym ze u nas kibic ma w czym wybierac. A sa miaste gdzie zuzel trzyma sie dobrze bo jest to jedyna rozrywka sportowa na jakims poziomie ? Wroclaw,Czestochowa,Bydgoszcz,Tarnow,Leszno,Rzeszow,Torun ,Rybnik...polska czolowka Moze gdyby nazwac ten zuzlowy klub Legia:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.c. Re: żużel w stolicy IP: *.n.pl 13.12.06, 11:19 Nie mogę się z Tobą zgodzić. Wrocław - piłka druga liga chyba, koszykówka ekstraklasa, siatkówka kiedyś pierwsza liga, teraz szczerze mówiąc nie wiem. Częstochowa - siatkówka od lat w czołówce, tenis stołowy od lat w czołówce, piłka nożna obecnie 3 liga, ale patrząc na frekwencje to wydaje się, że wyżej Bydgoszcz - siatkówka To tak na pierwszy rzut oka. A w Wawie? Piłka, kosz na poziomie pierwszoligowym i co dalej? Pomysł z Legią ma chyba jakąs magię ;) A nie było problemów z nagłośnieniem? Media nie były nieprzychylne? W Poznaniu się udało... PS. Prosiłem o wypowiedzi osoby, które chodziły na żużel w Warszawie. Nie malkontentów nie mających pojęcia o speedway'u. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: żużel w stolicy 13.12.06, 11:58 "Niemających pojęcia o speedway'u" - buhaha, a co ty wiesz o żużlu? Byłeś kiedyś na derbach na stadionie jakiejś potęgi żużlowej? Atmosfera super, ale sport nudny do wyrzygania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.c. Re: żużel w stolicy IP: *.n.pl 13.12.06, 13:18 A co to ma wspólnego z tematem? Na żużel chodzę od 2 roku życia. Derby? Owszem, kilkadziesiąt razy. Odpowiedz Link Zgłoś
atob Re: żużel w stolicy 13.12.06, 14:04 Gość portalu: m.c. napisał(a): > To tak na pierwszy rzut oka. A w Wawie? Piłka, kosz na poziomie pierwszoligowym > > i co dalej? Pojecia o sporcie w Warszawie to jednak nie masz:) Jakby poszukac to wiele sie znajdzie . Nawet hokej :) > Pomysł z Legią ma chyba jakąs magię ;) > A nie było problemów z nagłośnieniem? Media nie były nieprzychylne? > W Poznaniu się udało... Napewno klub o takiej nazwie czy tez sekcja zuzlowa CWKS miala by dobry start. Chodzi o kibicow , sposorow, media. A ilez kolorytu dodalaby taka druzyna w lidze?:) Nawet sekcja brydzowa o nazwie Legia wyzwala w przeciwnikach i ich kibicach niezdrowe emocje:):):) > PS. Prosiłem o wypowiedzi osoby, które chodziły na żużel w Warszawie. Nie > malkontentów nie mających pojęcia o speedway'u. No jezeli chcesz rozmawiac tylko z osobamai ktore chodzily na zuzel w Warszawie ...to moze byc ciezko Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: żużel w stolicy 13.12.06, 10:13 Gość portalu: m.c. napisał(a): > Czemu według Was każda próba reaktywacji żużla w Warszawie nie udaje się? > Prosiłbym o opinie osoby, które chodziły na Gwardie, czy WKM. > Może dlatego, że to bardzo nudny sport jest - czterech kolesi na motorach skręca ciągle w jedną stronę. Tego się nie da wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: żużel w stolicy IP: *.chello.pl 13.12.06, 12:14 kruder76 napisał: Może dlatego, że to bardzo nudny sport jest - czterech kolesi na motorach skręc > a > ciągle w jedną stronę. Tego się nie da wytrzymać. bo to nie jest sport dla zboczeńców... tacy kończą na bandzie Odpowiedz Link Zgłoś
wesul Re: żużel w stolicy 20.12.06, 21:08 kruder76 napisał: > Może dlatego, że to bardzo nudny sport jest - czterech kolesi na motorach skręc > a > ciągle w jedną stronę. Tego się nie da wytrzymać. Zdecydowanie ciekawiej jest jak dwudziestu dwoch facetow biega przez poltroej godziny po boisku i nic sie nie dzieje. De gustibus non disputandum est. Odpowiedz Link Zgłoś
rafas84 Re: żużel w stolicy 13.01.07, 11:14 kruder76 napisał: > Może dlatego, że to bardzo nudny sport jest - czterech kolesi na motorach skręc > a > ciągle w jedną stronę. Tego się nie da wytrzymać. Chyba nie byłeś nigdy na meczu żużlowym, skoro piszesz takie głupoty:/ Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: żużel w stolicy 13.12.06, 14:16 Pamietam ten dobry czas, wracałam umorusana, niczym górnik po szychcie :) Nie zawsze człowiek zdązył, zasłonić sie parasolem :)))) Pozdrawiam Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoniara Re: żużel w stolicy IP: *.aster.pl 17.12.06, 22:19 Bardzo załuję, że żużlowa magia stolicy nie ogarnęła! A obecnie jak by do żużla w stolicy nie podejść tam piętrzą się kłopoty... Bo już nie Gwardia, a jak nie Gwardia to gdzie? Bo jakby na to nie patrzeć jest to sport o tyle specyficzny, ze nie można się po prostu skrzyknąć i poganiać za piłką (przy całej mojej sympatii do sportów tego rodzaju) Potrzebna kasa na tor, motory, silniki..... A może ktoś z Was dysponuje sumą ok. 3 milionów?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.c. Re: żużel w stolicy IP: 195.187.253.* 19.12.06, 12:53 Z tego co wiem w stolicy są obecnie dwa tory żużlowe. Przy Racławickiej i Wawelskiej (jeśli mnie pamięć nie myli). Biorąc pod uwagę, że koszty doprowadzenia do stanu używalności toru na Golęcinie w Poznaniu nie były astronomiczne (przerwa trwała 14 lat) to w Warszawie (na Gwardii) powinno być jeszcze taniej. Problem wydaje mi się, że jest innej natury. Bardziej przyszłościowy, bo co będzie gdyby się udało zreaktywować żużel? Te obiekty są w opłakanym stanie technicznym a wiadomo jakie sa warunki licencji. Ale to jest bujanie w obłokach na chwilę obecną :) Wcale nie potrzeba 3 mln. Aby z powodzeniem wystartować w 2 lidze wystarczy od 800 tysięcy do 1,2 mln złotych. Zależy jakie cele sobie postawi klub :) I nie musi jedna osoba wykładać całej forsy. Przy frekwencji około 2 tysięcy na każdym spotkaniu (nie jest to trudne do osiągnięcia) 1/4 niższej kwoty pokrywają kibice. A znaleźć 3-4 dobrych sponsorów w Warszawie to nie jest wielka sztuka przecież. Poza tym dochodzą jeszcze dotacje z Urzędu Miasta, które klubowi jako stowarzyszeniu sportowemu będą przysługiwać. Niestety mimo moich usilnych prób wydział sportu wciąż nie udzielił mi informacji jak duże wsparcie otrzymywały Gwardia, WKM i inne kluby żużlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wesul Re: żużel w stolicy 20.12.06, 21:05 Gość portalu: m.c. napisał(a): Generalnie masz racje, ale nie do konca... > Z tego co wiem w stolicy są obecnie dwa tory żużlowe. Przy Racławickiej i > Wawelskiej (jeśli mnie pamięć nie myli). Toru na Skrze nie ma od 1969 roku. "Wujek Sam" polozyl tam pierwszy w Polsce tartan. Tor na Gwardii jest, ale: - do kapitalnego remontu - obok powstaje najdrozsze w Warszawie osiedle => jak przeszkadzalo "zwyklym" ludziom, ktorzy mieszkali znacznie dalej, to takim, ktorych bedzie tam stac na mieszkanie bedzie przeszkadzac jeszcze bardziej > Biorąc pod uwagę, że koszty > doprowadzenia do stanu używalności toru na Golęcinie w Poznaniu nie były > astronomiczne (przerwa trwała 14 lat) to w Warszawie (na Gwardii) powinno być > jeszcze taniej. Doprowadzenie toru (+ reszta infrastruktury) na Gwardii do stanu uzywalnosci (gdyby to bylo realne - a jak napisalem wyzej - nie jest) kosztowalo by ok. 0,5 mln zl Nowy tor na istniejacym stadionie to koszt rzedu 3-5 mln zl > Problem wydaje mi się, że jest innej natury. Bardziej > przyszłościowy, bo co będzie gdyby się udało zreaktywować żużel? Te obiekty są > w opłakanym stanie technicznym a wiadomo jakie sa warunki licencji. Ale to > jest bujanie w obłokach na chwilę obecną :) Tu sie zgadzam. To problem do rozpatrzenia w zdecydowanie dalszej przyszlosci > > Wcale nie potrzeba 3 mln. Aby z powodzeniem wystartować w 2 lidze wystarczy od > 800 tysięcy do 1,2 mln złotych. Zależy jakie cele sobie postawi klub :) Owszem, wystarczy ok. 1 mln zeby przetrwac. Tylko ze z takim zalozeniem, po pierwszym sezonie (optymistycznie, bo pesymistycznie to po 2-3 przegranych meczach) skoncza sie kibice i sponsorzy. Taka bajke juz przerabialismy po awansie WKM'u do 1 ligi > > I nie musi jedna osoba wykładać całej forsy. Z tym sie zgadzam > Przy frekwencji około 2 tysięcy na > każdym spotkaniu (nie jest to trudne do osiągnięcia) 1/4 niższej kwoty > pokrywają kibice. Chodziles na mecze na Gwardie? Ile razy widziales tam 2 tys. osob? > A znaleźć 3-4 dobrych sponsorów w Warszawie to nie jest > wielka sztuka przecież. Probowales? Gwarantuje Ci, ze to nie jest takie proste. Przyklad z autopsji (juz po upadku WKM'u): Czlonek Zarzadu pewnej duzej firmy, byl gotow wylozyc na poczatek 2-3 mln i potem co sezon kolejny milion, ale postawil jeden warunek. Trzeba bylo przeforsowac pewnien projekt w Urzedzie Gminy (jak latwo sie domyslic - bylo to niemozliwe do zrealizowania). Nie interesowaly go wyniki czy reklama. Niestety nie jest tak kolorowo jak Ci sie wydaje. Nikt Ci na "piekne oczy" nie da 10 zl, a co tu mowic o setkach tysiecy. > Poza tym dochodzą jeszcze dotacje z Urzędu Miasta, > które klubowi jako stowarzyszeniu sportowemu będą przysługiwać. Niestety mimo > moich usilnych prób wydział sportu wciąż nie udzielił mi informacji jak duże > wsparcie otrzymywały Gwardia, WKM i inne kluby żużlowe. Tak jak wiekszosc klubow czy stowarzyszen sportowych (pomijajac Legie i Polonie) WKM (a wczesniej WTZ i WSZ BTZ) nie dostawaly od miasta wiecej jak kilka tysiecy zl rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
wesul Re: żużel w stolicy 20.12.06, 21:14 Bylo wiele powodow. Kilka wedlug mnie najwaznijszych (kolejnosc poza pierwszym dowolna): - brak kasy (wszystkie pozostale posrednio wynikaja z tego pierwszego) - brak zainteresowania mediow - brak wynikow - brak kibicow - tor na Gwardii ("Gwardia to nie warszawski klub, to milicyjny klub" - wbrew pozorom dla wielu osob (szczegolnie kibicow pilkarskich) mialo to kolosalne znaczenie) - i wiele, wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
text Re: żużel w stolicy 22.12.06, 09:34 Gwardia - Milicyjna Polonia - Kolejowa Legia - Wojskowa kluby śląskie - kopalnie, huty etc w czasach PRL-u każdy klub musiał mieć swojego "mecenasa" ale na temat: szkloda że nie ma żużla w W-wie myślę że spokojnie 2 tys. ludzi by przyszło gdyby tylko było gdzie usiąść (teraz z tym ciężko na Gwardii) i gdyby było to na mieście rozreklamowane. Brak tradycji żużla w w-wie nie jest przeszkodą ja wszędzie, potrzebna jest kasa Ps. po co piszą tu Ci którym nie podoba się żużel ?? Ps2. Pomysł legijnego żużla mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: żużel w stolicy 22.12.06, 11:59 m.c.? Jakos Cie nie kojarze. Czesc wesul. Jak zwykle nie bedziemy sie zgadzac:)) Czemu sie nie udaje? A moze lepiej "czemu sie nie udalo?". Powodow jest multum. Dla mnie kluczowe sa dwa. 1. Beznadziejny tor. I nie chodzi tu o tzw. infrastrukture (a w zasadzie jej brak, choc w porownaniu z taka Lodzia jest niezle) czy konotacje historyczne. Sam tor, jego nawierzchnia i geometria. Sa one beznadziejne, praktycznie nie nadaja sie do walki. Idealnie to wykazywal ulubieniec publicznosci, niejaki DF: zero techniki. Napedzic sie pod plotem i jak najmniej stracic na wirazu. Modlac sie, zeby nie wpasc w jakas dziure. BTW tor obnazyl "klase" kilku naszych niby czolowych zawodnikow, ktorzy za cholere nie potrafili na nim zalapac sie do 8 nawet cwiecfinalow IMP (np. SU). Do tego dochodzi slaba widocznosc. 2. Brak perspektywicznego myslenia dzialaczy. Zmarnowany awans do 1 ligi, brak sponsora strategicznego (tu wesul cos juz napisal, choc zdecydowanie nie wszystko), dziurawy sklad (slabszy od tego, ktory wygral, sorry, prawie wygral 3. lige). Brak przeksztalcenia klubu w jakas forme znana cywilizacji, brak wpuszczenia swiezej krwi do zarzadu. Zreszta po trzech latach to sie latwo pisze... Dzis jestem pewien, ze zuzla na zywo w stolicy juz nie zobaczymy. Chyba ze GP 2015 na Stadionie Narodowym:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoniara Re: żużel w stolicy IP: *.aster.pl 22.12.06, 13:16 Milky! Tylko to nie chodzi o narzekanie jak było i czemu sie nie udawało! Nie udaje się nadal, bo prób podejmuje się kilku zapaleńców. Tylko, ze czas teraźniejszy jest o tyle bardziej interesujący, ze można zawsze coś przekonstrułować pozytywnie! Do czego gorąco namawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: żużel w stolicy 22.12.06, 13:35 Przyznaje sie bez bicia, ze nic nie wiem o tym, zeby ktos cos probowal w tym zakresie. Zreszta w ostatnim czasie nieco odsunalem sie od szlaki w ogole. Jesli jest jakas grupa inicjatywna, ktora ma jakies sensowne pomysly, prosze o kontakt. Albo jakies publiczne info. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.c. Re: żużel w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 23:44 Nie będę Was oszukiwał, że nie założyłem tego tematu bez powodu. m.c. pewnie nic nie mówi i pewnie moje nazwisko też Wam nie będzie nic mówiło, więc nie ma to znacznie ;) Ale mam konkretne pytanie. Gdyby znalazła się osoba, która stworzyłaby podstawy do stworzenia odpowiedniej struktury organizacyjnej bylibyście zainteresowani pomocą? Ruszenie takiego przedsięwzięcia jakim byłbym klub żużlowy wymagałoby sporego nakładu pracy i 10 osób tego nie udźwignie. Dla jasności...wiem, że taki człowiek, który by tego chciał, jest. Wiem, że pomagał wszystkim poprzednim klubom, ale wiem także, że ma dużo wątpliwości czy są wogóle ludzie chcący żużla. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miky Re: żużel w stolicy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.12.06, 11:50 Czy chodzi o ktoregos z panow K? Bo jesli chodzi o p. K zwiazanego teraz z firma IG, to dziekuje. Jesli o tego drugie K, napisz mi priva. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 05.01.07, 11:32 heja, No pewnie ze sa np ja.... Teresa, Rafał, Agnieszka, Andrzej, Iza, Tomek Pozdrawiam, Przemasty Odpowiedz Link Zgłoś
wojf Re: żużel w stolicy 08.01.07, 10:24 przemasty1 napisał: > heja, > No pewnie ze sa np ja.... Teresa, Rafał, Agnieszka, Andrzej, Iza, Tomek > Pozdrawiam, > Przemasty Witam! A mógłbyś uściślić, co wymienione przez Ciebie osoby są w stanie zrobić? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 08.01.07, 12:27 wojf napisał: Wojtek, Pytasz z ciekawości, czy też masz coś wspólnego z założycielem tego postu?> przemasty1 napisał: > > > heja, > > No pewnie ze sa np ja.... Teresa, Rafał, Agnieszka, Andrzej, Iza, Tomek > > Pozdrawiam, > > Przemasty > > Witam! > > A mógłbyś uściślić, co wymienione przez Ciebie osoby są w stanie zrobić? > > Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miky Re: żużel w stolicy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 08.01.07, 21:33 Wojtek pyta, bo juz taki jest. Pytanie bardzo dobre, nalezy sie odpowiedz. Zgodnie z netykieta i grzecznoscia:) BTW Wojtus jakis bardziej zadziorny sie robi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 09.01.07, 09:25 Odpowiadam....choć wyczuwam nutkę złośliwości. Wojtek doskonale wiesz, że nasza pomoc ograniczałaby się do spraw związanych z organizacją zawodów. Myślę, że z Rafałem poprowadzilibyśmy strone dla klubu. Moglibyśmy się zając sprawami medialnej promocji. Konkursy, gadżety, szaliki, czapeczki, koszulki, zdjęcia.... Ja nawiązałem swego czasu kontakt z Bogdanem Saternusem i Hubertem Radziszewskim z Radia dla Ciebie i TVN Meteo. Myślę, że oni pomogliby w tworzeniu wizerunku klubu. Spróbowalibyśmy zjednoczyć kibiców i wyrobic w nich nawyk wspólnego kibicowania. Tomek mógłby dalej pełnić rolę kierownika startów. Andrzej myslę, że mógłby wykorzystać swoje doświadczenie, ponieważ działał w już w pewnym związku sportowym. Teresa-matkowanie zawodnikom. Może to mało, ale ..... Odpowiedz Link Zgłoś
wojf Re: żużel w stolicy 09.01.07, 13:45 OK. Widzisz, to wszystko było i się .... niestety nie sprawdziło. Doceniam to wszystko o czym napisałeś, więc pozostaje już tylko drobnostka, czyli parę baniek... Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 09.01.07, 13:54 no właśnie.... ale może ktoś ma te pare baniek... Jak nie ma kasy to i nasze zaangażowanie na nic się nie zda. Ja jednak wiem, że nazdzieja umiera ostatnia ;-) Tak, tak nadzieja matką głupich, ale podbno i głupi ma czasem szczęćie. Ps Hau, Hau ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wesul Re: żużel w stolicy 09.01.07, 19:38 wojf napisał: > OK. > Widzisz, to wszystko było i się .... > niestety nie sprawdziło. Czesc Wojtku! Czyli twierdzisz, ze zuzel w Warszawie upadl dlatego, ze Ty robiles strone, a inni wieszali plakaty, czy nosili reklamy i plotki? > Doceniam to wszystko o czym napisałeś, więc pozostaje już tylko drobnostka, czy > li parę baniek... Ale jezeli nikt nie bedzie szukal tych "paru baniek" to szansa na powrot zuzla wynosza 0,0%, a paru zapalencow moze ja podniesc o kilka promili :)) Odpowiedz Link Zgłoś
askoli Re: żużel w stolicy 20.01.07, 19:54 Na żużel chodziłem w latach 50 na SKRĘ i 2000 na GWARDIĘ, Przeczytałem dzisiaj wszystkie wątki i mam kila wątpliwości. 1. Jeżeli „m.c” zna realia Warszawy i chce pomóc w reaktywowaniu żużel w stolicy to dlaczego nie próbuje nawiązać bezpośredniego kontaktu z najaktywniejszymi kibicami WKM 2. Po co powiązać speedway z legią. Chyba dla tej części kibiców, którzy uznaje ten sport za nudny i chcą go uatrakcyjnić występami kiboli z „żylety”. Myślę również, że wyjazdy na mecze wyjazdowe byłby niezwykle emocjonujący. 3. Oczywiście speedway jest nie zwykle nudny, bo na przykład w piłce nożnej akcja jest niezwykle wartka i finezyjne akcje doprowadzające co chwilę do sytuacji podbramkowych. 4. Nie rozumiem postawy rozliczeniowo roszczeniowej. WKM był klubem prywatnym i na właścicieli spadła smród upadłości i nam nic do tego. Przykre doświadczenie z WKM może służyć tylko jako negatywny przykład dla przyszłych inicjatyw Nie oczekujmy pieniędzy jeżeli nie ma jakiejkolwiek realnej inicjatywy. M.C. jeżeli rzeczywiści leży Ci na sercu kolejna reaktywacja żużla w Warszawie i szukasz bratnich dusz do pomocy to proponuję. Załóż darmowe konto emailowe i podaj nam jego adres. Na to konto zainteresowani prześlą swoje dane typu imię i nazwisko, nr telefonu kontaktowego oraz adres emailowy. Określisz liczebność grupy inicjatywnej. Ustalisz czas i miejsce spotkania. Jeżeli będzie odpowiedni odzew można próbować podjąć działania prawne do sformalizowania grupy i opracowania programu działania. Ze swojej strony mogę zadeklarować pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: żużel w stolicy 08.01.07, 10:36 Ewentualny klub żużlowy musiałby występować pod nazwą Legia, aby pomysł mógł się w Warszawie przyjąć. Ja tam jestem za, ale tylko Legia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepus42 Re: żużel w stolicy IP: *.chello.pl 09.01.07, 11:01 Obawiam się ,że reaktywacja żużla w Warszawie to niestety pobożne życzenia. Dawno temu chodziłem regularnie na żużel na Skrze. Na każdych zawodach może było w porywach 200-300 osób. Myślę,że przy dzisiejszej "atrakcyjności" żużla kiedy czterech gości jedzie jeden za drugim przez 4 okrążenia ilość kibiców jeszcze się zmniejszy.I wypadków jakby mniej.. Jedynie co pozostał to zapach spalin. Ale to można sobie kupić w spraju. Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 09.01.07, 12:33 Witam, Chyba rzeczywiście dawno straciłeś kontakt z żużlem i stąd niesprawdzone dane oraz utarte slogany. Wystarczy spojrzeć na statystyki. Liczba kibiców obecnych na Grand Prix lub na meczach naszej rodzimej ligi. Pod względem frekwencji też wygląda to "nieco" inaczej. Na 4 mecze w ekstralidze żużlowej przychodzi wiecej kibiców niz na osiem meczów ekstraklasy piłkarskiej. Może wybierzesz sie na jakiś mecz, w którym walka trwa od pierwszego do pietnastego wyścigu wtedy byc może zmienisz zdanie na temat kręcących się w kółko zawodników. Jeśli są pieniądze to są zawodnicy , którzy zagwarantują emocję.Wypadki..... jeśli po to przychodziłeś na mecz to gratulacje... Chcesz zobaczyć wypadek to rozpędź swój samochód i uderz w drzewo. Tak bardzo chcesz zobaczyć jak zawodnik jest wywożony w karetce i reanimowany? Co z Ciebie za kibic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: żużel w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 17:33 Zuzel to sport malych miasteczek i wioseczek. Tam gdzie krolowaly MZy, WSK i Javy. To sie nie sprzedawalo w Warszawie. Ale, teraz kiedy tylu mlodych, zdolnych i ambitnych pistoletow przybylo do stolycy to moze i zechca odkurzyc hobby swoich rodzicow. Tylko najpierw musza sie dorobic i pozbyc kompleksow prowincjuszy. Stadion mozna zawsze wybudowac. Ten "narodowy" na Xlecia moglby miec pasek zuzla. Miejsce juz dobrze znane wiekszosci potencjalnej publicznosci. Albo jak nie pasuje to na Bialolece mozna strzelic nowy tor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: żużel w stolicy IP: *.aster.pl 09.01.07, 19:02 Bolo! Jestem pod dużym wrażeniem Twojej wiary i wyobraźni! Naprawdę! I nie mówię tego zgryźliwie! Jade z Tobą na wykopki na Białołeke:))) Ale zgodzić sie co do tego, ze żużel to sport małych miasteczek nie mogę. Vide chociażby Wrocław Wojtek!!!!! Pozdrawiam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: żużel w stolicy (do "bolo") 09.01.07, 19:10 Absolutnie nie zgadzam się z Tobą "bolo", że żużel to sport małych miasteczek i wioseczek. Największe 10 polskich miast: Bez żużla: Warszawa (oby chwilowo), Kraków (oby chwilowo), Szczecin, Katowice (ale w pobliżu Rybnik) Z żużlem: Łódź, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Lublin, Bydgoszcz. Czyli wynik z pierwszych 10 największych miast jest 6 : 4 dla żużla :) Poza tym żużel jest w następujących dużych miastach : Miasta powyżej 200 tys.: w 13-tej Częstochowie, w 17-tym Toruniu, Miasta od 100 do 200 tys.: w 23 Rzeszowie, w 25 Rybniku, w 28 Opolu, w 32 Gorzowie Wp., w 34 Ziel.Górze, w 35 Tarnowie. Miasta poniżej 100 tys.: w 40 Grudziądzu, w 55 Ostrowcu Wp., w 58 Gnieźnie, w 67 Lesznie, w 94 Krośnie, w 195 Rawiczu. Miast w Polsce jest obecnie 891. Wynik: 8 klubów w miastach powyżej 200 tys. 6 klubów w miastach od 100 do 200 tys. 5 kluby w miastach od 50 do 100 tys. 1 klub w 22-u tys. miasteczku Rawicz (brawo) Czyli jest 14 klubów w miastach powyżej 100 tys. Reasumując. Żużel jest jednak sportem WIELKICH miast. Chyba, że miasta od 100 do 800 tys. mieszkańców są miasteczkami. Być może jazda na motocyklu kojarzy się ze wsią jako popularnym środkiem transportu, ale to nie ma nic wspólnego z żużlem. Wtedy kolarstwo też by było wiejskim sportem (zwłaszcza torowe), lekkoatletyka, pływanie, boks, wioślarstwo itd. Pewnie tylko szermierka byłaby szlachetnym "miejskim" sportem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miky korekta czefana IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.01.07, 19:44 Ostrowie Wielkopolskim:)))) Podziwiam, ze Ci sie chcialo. Walczyc ze stereotypami... Ze swej strony dodam tylko to, co juz kieeeeedys pisalem: Potencjalni "klienci" zuzla w Warszawie to ci wszyscy warszawianie z Rzeszowa czy Lublina. Z tym, ze oni na weekend wracaja do domu, gdzie maja zuzel duzo lepszy niz to, co przez pierwsze lata moze zaproponowac Warszawa. I wszystko jasne. Zeby zuzel w Wawie mial sens, trzeba w to wejsc na powaznie. Z budzetem gotowym na kilka lat i rokrocznym kontraktowaniem zawodnikow gwarantujacych za trzy sezony Elige. Na taka popierdulke jak WSZ BTZ, WTZ i WKM malo kto przyjdzie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wesul Re: żużel w stolicy 09.01.07, 19:30 kazuyoshi78 napisał: > Ewentualny klub żużlowy musiałby występować pod nazwą Legia, aby pomysł mógł > się w Warszawie przyjąć. Moze jakis argument? Bo jezeli chodzi o kibicow to dla olbrzymiej wiekszosci fanow Leglej, zuzel jest zbyt skomplikowany. Juz to przerabialismy na Gwardii. Trzeba umiec wypelnic program i dodawac punkty. > > Ja tam jestem za, ale tylko Legia! To ja juz wole do Krosna jezdzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepus42 Re: żużel w stolicy IP: *.chello.pl 09.01.07, 19:45 Może nie pamiętacie, ale to właśnie Legia przeprowadziła się swego czasu do Gdańska, bo w Warszawie jakoś nie mogła znaleźć kibiców. A co do atrakcyjnośći żużla, to jakoś nikt nie transmituje na żywo zawodów w TV bo na zawodach obserwuje się głównie równanie toru,przymiarki na starcie i jazdę "gęsiego" przez cztery okrążenia. Walkę mamy tylko do pierwszego wirażu. Nawet szprycy nie można na trybunach dostać bo motory wyposażono w błotniki. Ja przyszłość żużla w Warszawie czarno widzę. Chociaż jak mówię nie opuściłem żadnego meczu Legii na Skrze (bilet kosztował 2 złote) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miky Re: żużel w stolicy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.01.07, 19:49 1. Na zywo - Polsat Sport - Eliga, C+ - Grand Prix. Nie na zywo" Tele 5, Polonia1, Edusat. I TVP3, ale nie w Wawie. 2. Walka trwa do wyjscia z pierwszego wirazu:)) Potem czasem tez, jezli tor sie nadaje (na Gwardii sie nie nadaje). 3. Nie blotnik tylko deflektor Ale ruch sie zrobil w tym watku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: żużel w stolicy IP: *.aster.pl 09.01.07, 20:26 To ja ruch podtrzymam chwilowo:))) Jeśli chodzi o równanie toru itp. to jest to to co w żużlu na żywo bardzo mi odpowiada. Jest czas na podzielenie się wrażeniami po biegu, zakupienie czegoś do picia... Na hokeju człowiek się na chwile wyłączy i połowa bramek za nim:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miky Re: żużel w stolicy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.01.07, 20:40 Na stadionie tak jest. Ale Kolega pisal o zuzlu w tv. A kazdy fan zuzla wie, ze w tv to nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 10.01.07, 10:04 wesul napisał: > To ja juz wole do Krosna jezdzic Ups Krosno ma kłopoty z licencją ;-) Faktem jest, że stołeczni kibice czują się sierotami po speedway'u. Może ktoś zreaktywuje sekcję? Halo jest ktoś taki??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.c. Re: żużel w stolicy IP: *.n.pl 10.01.07, 13:55 Być może jest. I być może wybuduje nowy stadion. Żużel na Gwardii jest nierealny. To samo na nowym stadionie Xlecia. Wbrew pozorom koszty nie będą tak kolosalne jakby się mogło wydawać. Muszą się tylko odpowiedni ludzie spotkać i mieć te same chęci (czytaj inwestorzy - zapaleńcy). Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 10.01.07, 15:18 >Być może jest. I być może wybuduje nowy stadion. Żużel na Gwardii jest > nierealny. To samo na nowym stadionie Xlecia To musi być przy kasie ten sponsor skoro chce zbudować nowy stadion. Czy pojawią się jakieś szczegóły czy Pan M.C to tylko marzyciel albo dywersant i daje nam jakąś nadzieje, a potem śmieje się z nas naiwnych.... Nawiasem mówiąc to chyba jedyna możliwość, bo nie wiem, czy jest sens inwestowania w "obcy" teren. Drużyny z Warszawy i Wrocławia , które miały wypożyczane tory i stadiony mają/miały ciągły kłopot z włodarzami obiektu. Czy są już jacyś potencjalni inwestorzy zapaleńcy, czy jest jeden, który nieśmiało mówi o reaktywacji speedway'a w stolicy? >Muszą się > tylko odpowiedni ludzie spotkać i mieć te same chęci (czytaj inwestorzy - > zapaleńcy). Nawet jeśli Panu M.C zależy tylko na inwestorach-zapaleńcach to my kibice- zapaleńcy będziemy robić wszystko o czym już pisałem wcześniej, aby ten sport wrócił do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.c. Re: żużel w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 00:14 Witam, Ja nie wiem jak majętny jest człowiek, który jest zainteresowany reaktywacją żużla. Można się jednak domyślać, że najpierw odbędą się jakieś turnieje sprawdzające możliwe zainteresowanie kibiców. Jak pojawi się frekwencja to zacznie się poszukiwanie sponsorów. Takie turnieje penwie odbędą się na Gwardii jednak wszyscy doskonale sobie zdajemy sprawę, że budowanie klubu z takim obiektem jak gwardia jest nierealne. Nierealne, bo jak wiemy są te apartamentowce i jak wiemy jest tragiczny tor. Poza tym infrastruktura chyba nie bardzo nadaje się do remontu - poprostu szkoda pieniędzy i postawienie nowego obiektu - nie od razu 20 tysięcznego - będzie znacznie tańsze niż ciągłe remontowanie starego obiektu. Ja nie jestem żadnym rzecznikiem tej osoby, nie reprezentuje tego człowieka i nie mogę mówić z tą osobę. Wiem, że ktoś taki istnieje i na tym poprzestanę. Myślę jednak, że warto spróbować się zorganizować, założyć stowarzyszenie i spróbować samemu coś zorganizować. W Poznaniu się udało a na początku były tylko dobre chęci - nie było pieniędzy, a stadion był w jeszcze gorszym stanie technicznym. Ktoś chciałby poświęcić swój prywatny czas i spróbować zacząć działać na rzecz reaktywacji żużla? Odpowiedz Link Zgłoś
wojf Re: żużel w stolicy 10.01.07, 14:25 wesul napisał: >Czyli twierdzisz, ze zuzel w Warszawie upadl dlatego, ze Ty robiles strone, >a inni wieszali plakaty, czy nosili reklamy i plotki? Absolutnie tak nie twierdzę. Nie rozumiemy się. Uważam, że: 1/ strona internetowa klubu to w dzisiejszych czasach żaden problem, ale z jednym wyjątkiem - na normalnym serwerze, a nie darmowym, 2/ tak jak już pisałem wcześniej szanuję to co robiły osoby, o których wspomniał Przemasty, ale te działania nie mają żadnego znaczenia dla reaktywacji żużla. Przykład to wspominany redaktor z Radia Dla Ciebie, który był przecież przez dość długi okres spikerem na zawodach i jakoś specjalnie nie pomógł w tworzeniu wizerunku medialnego, 3/ doskonale się orientujesz, że sekcja żużlowa na Gwardii jest pozbawiona sensu i to nie z powodu tego, za jaki klub jest uważana, 4/ fajnie, że są zapaleńcy, ale gdyby znaleźli osobę, która byłaby chętna zasponsorować, tak co jej powiedzą, że kogo reprezentują? Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 11.01.07, 11:28 wojf napisał: >tak jak już pisałem wcześniej szanuję to co robiły osoby, o których wspomnia > ł Przemasty, ale te działania nie mają żadnego znaczenia dla reaktywacji >żużla spikerem na zawodach i jakoś specjalnie nie pomógł w tworzeniu > wizerunku medialnego. Czy nie mają znaczenia nie jestem do końca pewien.... Np dzieki tym działaniom poznałem fajnych ludzi ;-) a to juz plus strony internetowej ;-) Dziś już wiecej ludzi ma internet i mysle, ze byłoby wiecej wejsc na taka strone. Strona musi żyć. Rzeczywiscie musi byc zamieszczona na serwerze komercyjnym, który nie bedzie miał takich ograniczeń technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.c. Re: żużel w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 00:15 Witam, Ja nie wiem jak majętny jest człowiek, który jest zainteresowany reaktywacją żużla. Można się jednak domyślać, że najpierw odbędą się jakieś turnieje sprawdzające możliwe zainteresowanie kibiców. Jak pojawi się frekwencja to zacznie się poszukiwanie sponsorów. Takie turnieje penwie odbędą się na Gwardii jednak wszyscy doskonale sobie zdajemy sprawę, że budowanie klubu z takim obiektem jak gwardia jest nierealne. Nierealne, bo jak wiemy są te apartamentowce i jak wiemy jest tragiczny tor. Poza tym infrastruktura chyba nie bardzo nadaje się do remontu - poprostu szkoda pieniędzy i postawienie nowego obiektu - nie od razu 20 tysięcznego - będzie znacznie tańsze niż ciągłe remontowanie starego obiektu. Ja nie jestem żadnym rzecznikiem tej osoby, nie reprezentuje tego człowieka i nie mogę mówić z tą osobę. Wiem, że ktoś taki istnieje i na tym poprzestanę. Myślę jednak, że warto spróbować się zorganizować, założyć stowarzyszenie i spróbować samemu coś zorganizować. W Poznaniu się udało a na początku były tylko dobre chęci - nie było pieniędzy, a stadion był w jeszcze gorszym stanie technicznym. Ktoś chciałby poświęcić swój prywatny czas i spróbować zacząć działać na rzecz reaktywacji żużla? Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 13.01.07, 08:14 Gość portalu: m.c. napisał(a): > Witam, > > Ja nie wiem jak majętny jest człowiek, który jest zainteresowany reaktywacją > żużla. > > Można się jednak domyślać, że najpierw odbędą się jakieś turnieje sprawdzające > możliwe zainteresowanie kibiców. Jak pojawi się frekwencja to zacznie się > poszukiwanie sponsorów. Takie turnieje penwie odbędą się na Gwardii jednak > wszyscy doskonale sobie zdajemy sprawę, że budowanie klubu z takim obiektem jak > > gwardia jest nierealne. > Nierealne, bo jak wiemy są te apartamentowce i jak wiemy jest tragiczny tor. > Poza tym infrastruktura chyba nie bardzo nadaje się do remontu - poprostu > szkoda pieniędzy i postawienie nowego obiektu - nie od razu 20 tysięcznego - > będzie znacznie tańsze niż ciągłe remontowanie starego obiektu. > > Ja nie jestem żadnym rzecznikiem tej osoby, nie reprezentuje tego człowieka i > nie mogę mówić z tą osobę. Wiem, że ktoś taki istnieje i na tym poprzestanę. > > Myślę jednak, że warto spróbować się zorganizować, założyć stowarzyszenie i > spróbować samemu coś zorganizować. W Poznaniu się udało a na początku były > tylko dobre chęci - nie było pieniędzy, a stadion był w jeszcze gorszym stanie > technicznym. > > Ktoś chciałby poświęcić swój prywatny czas i spróbować zacząć działać na rzecz > reaktywacji żużla? Są już takie działania, które zmierzają do tego o czym napisałes.jeśli chcesz się dowiedzieć więcej spotkajmy się lub wymieńmy korespondencje. Nasz adres to zuzel.waw@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 15.01.07, 22:26 Może nadejdzie lepszy klimat dla żużla w stolicy. Noym dyrektorem sportu w stolicy został Wiesław Wilczyński. O ile dobrze pamiętam jest to osoba przychylna tej dyscyplinie sportu. Był działaczem Polonii Piła. Trzeba wydeptać do niego scieżki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadura1 Re: żużel w stolicy IP: *.polskieradio.pl 23.01.07, 10:46 Zawsze będę liczył na reaktywację żużla w stolicy a żużel w stolicy może zawsze liczyć na mnie!!!!!!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 24.01.07, 10:45 to przyłącz sie do nas szczegóły na maila zuzel.waw@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
9b9 Re: żużel w stolicy 24.01.07, 11:01 Szczegoly? Wyslalem do Was maila z prosba o szczegoly. A co dostalem? Serie pytan jak na przesluchaniu. Odbilo? To chyba Wam powinno zalezec na zainteresowaniu innych Wasza inicjatywa, a nie na odwrot. Nie gadaj zatem, ze mailem przekazujecie jakiekolwiek szczegoly, bo to zwyczajna nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: żużel w stolicy IP: *.ztpnet.pl 24.01.07, 11:17 żużel jest ekstra. Atmosfera na stadionie niesamowita. Tam spotkacie cale rodziny a w moim rodzinnym miescie 1/3 kibicow to panienki. Na przecietnym meczu 9 tys kibicow na derbach lub waznych pojedynkach 12 tys (wiecej sie nie miesci niestety) Jako sam sport bardzo ciekawy ale trzeba sie znac na nim. Odpowiedz Link Zgłoś
przemasty1 Re: żużel w stolicy 25.01.07, 12:51 Dostałes dwa pytana pt z kim mamy przyjemność. Chcesz pomóc to chyba powinienes sie przestawić. Drugie pytanie to takie jakich informacji odnośnie inicjatywy oczekujesz. A jesli odbiło to tylko Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
miky Re: żużel w stolicy 19.02.07, 21:24 Czy te watek juz ostatecznie zamarl? Bo nie wiem czy warto jeszcze zagladac na to forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: żużel w stolicy IP: *.n.pl 26.02.07, 15:11 Niedługo wystartuje lepsza platforma do wymiany poglądów na temat żużla w Warszawie. Tymczasem jeśli miky jesteś zainteresowany korespondencją zapraszam na maila: mateusz.czok@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: żużel w stolicy 12.04.07, 17:53 Mam nadzieję, że juz w przyszłym sezonie Warszawa wystartuje w najlepszej z polskich lig!!! Odpowiedz Link Zgłoś