Gość: POPiS Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 01:31 Oho, Gazeta Wyborcza znów bierze się za reklamowanie komuchów. Jutro będzie o elegancji prezydentowej Kwaśniewskiej, a pojutrze o miłośniku przyrody Cimoszewiczu. Ale droga michnikowszczyzno - nie wrócicie, ani wy, ani czerwoni. Ten młody, pracowity kraj nie chce już anachronicznego różowego śmiecia o korzeniach w pzpr. Prezydent Kwaśniewski może co najwyżej straszyć po nocy, albo wraz z Michnikiem odpowiedzieć za emigrację 2 milionów. Żadnych Xymen, żadnego czerwonego ścierwa - no way! Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 27.12.06, 02:02 Szkoda, ze z jadu jakim ociekaja niektore wypowiedzi nie da sie wyprodukowac antidotum na ludzka glupote. Polska tego potrzebuje tak samo jak zdrowego powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 07:50 ta, 16 takiego dupowatego ględzenia i większość młodych ludzi woli zmywać garnki w Anglii, niż żyć w cieniu Xymen, Michników, Geremków i innych autorytetów moralnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 07:51 16 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cobeer A ja zawsze muszę zapalić i zgasić światło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 08:10 A ja zawsze muszę zapalić i zgasić światło 7 razy zanim wyjdę z domu bo inaczej ktoś umrze:D:D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: A ja zawsze muszę zapalić i zgasić światło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 09:14 Jeśli jesteś prominentnym działaczem SLD - koniecznie napisz o tym do "Wyborczej". Zaraz Ci wysmażą serdeczny, pełen ciepła artykuł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onufry Yayko Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.mofnet.gov.pl 27.12.06, 09:00 Ciekawa historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R.i.P. Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.rwe.com 27.12.06, 09:13 "Zosia Xymena ma teraz 14 lat, blond loki, ubiera się sportowo. Chodzi do 10. klasy amerykańskiej szkoły w Konstancinie, za rok wybiera się na studia." Jak to? Na studia w wieku 14 lat????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 19:32 pomyleczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Polska. Wiek XXI. IP: 212.122.223.* 27.12.06, 10:12 Bardzo sympatyczna legenda.W mojej rodzinie tez jest legenda.Moze nie tak blyskotliwa,bez Napoleona,bez szlachty z Bialorusi,ale jednak.Glosi ona,ze w kazdym pokoleniu musi byc mezczyzna z zawodu "mularz" ( dla niewtajemniczonych to poprostu ogolnie murarz,czlowiek budujacy).Jesli tak nie bedzie to ktos zginie w wypadku na budowie.Od wielu pokolen zawsze sa u nas budowlancy.Moj pradziadek zginal na budowie (spadl z rusztowania),bo jego ojciec (moj prapradziadek byl tylko kupcem).Moj kuzyn i ja jestesmy budowlancami,tak na wszelki wypadek,bo czasem cos w kominie zalka.W poprzednim pokoleniu nie bylo budowlancow i byly wypadki na budowach.Zginal moj stryj a takze moj wuj,tez na budowie,chociaz nie byli budowlancami.To byla wojna i pracowali jako robotnicy przymusowi na Wale Atlantyckim we Francji.Na wszelki wypadek moj syn jest budowlancem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilia Re: Polska. Wiek XXI. IP: *.os2.kn.pl 27.12.06, 10:51 hmm... u mnie nie ma legendy, ale jest tradycja- dostajemy imiona po pradziadkach... ja mam na imię Kamila i się z tego cieszę- bo imię nie jest dziwaczne, ale nie tak rozpowszechnione jak Kasia, Ania, Agnieszka itd. Choć z grugiej strony następne pokolenie może mieć mini problem, bo do wyboru są: Cecylia, Donata, Marian i Teofil :) Jeśli tradycja się nie zmieni, to współczuję dzieciakom :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłoba Re: Polska. Wiek XXI. IP: 157.25.9.* 27.12.06, 11:26 imię jak imię nie jednemu psu burek... mnie sie kojarzy z hymenem ...nie wiem czemu... tyle ze mnie sie wszystko kojarzy z dupa badz pochodnymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Polska. Wiek XXI. IP: *.chello.pl 27.12.06, 14:52 jak ona może mieć 14 lat i za rok wybierać się na studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juliette Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 12:01 Kogo to obchodzi, czy ktoś się nazywa Xymena, czy Aureliano któryś tam (tak mi się skojarzyło ze "100 lat samotności" - musiałam narysować drzewo gen., żeby ich wszystkich nie pomylić). Czy ludzie nie mają innych zmartwień??? Odpowiedz Link Zgłoś
smiley4u Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą 27.12.06, 12:07 Ciekawe, czy autor sięgnął również do takiego źródła: www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=220&letter=X Ksymena / Xymena Odpowiadając na list p. starosty lwóweckiego w sprawie pisowni imienia Ksymena, wyjaśniam: Wątpliwości p. Ksymeny (...) co do pisowni jej imienia są całkowicie nieuzasadnione. O pomyłce popełnionej podczas sporządzania aktu urodzenia w pisowni jej imienia można by mówić wtedy, kiedy by było zapisane w formie Xymena. Można się o tym przekonać, zaglądając do jakiegokolwiek większego słownika ortograficznego lub słownika imion. Wprawdzie spotykamy w Polsce osoby płci żeńskiej, które piszą swoje imię przez X jako Xymena, ale są to zwykle albo osoby starsze, albo urodzone za granicą, albo tak rozkochane w zapisie swego imienia przez X, że się podpisują imieniem Xymena, choć w metryce, dowodzie osobistym i paszporcie mają wpisane to imię w formie Ksymena. Imię Ksymena jest żeńską formą hebrajskiego imienia Simeon, które w Polsce upowszechniło się w formie Szymon. Na gruncie polskim nie powstał żeński odpowiednik imienia Szymon, który mógłby przyjąć formę Szymona. We Francji żeńską parą do Szymona jest Simone, w Hiszpanii zaś właśnie Ximena (dziś zapisywana jako Jimena), czytana tam jako Szimena. Z Hiszpanii przyszło to imię do Polski w postaci graficznej i zostało przyswojone jako Ksymena. We współczesnym polskim alfabecie nie ma litery x, choć używamy jej czasem w wyrazach i nazwach zapożyczonych. Tym samym nie wiadomo, jak by się miało imię Xymena czytać: czy tak, jak Niemcy, czy tak, jak dawni Hiszpanie, czy też tak, jak Anglicy (którzy na początku wyrazu xi- wymawiają jako 'zi-'). Nie widzę żadnego uzasadnienia, by zgodną z polską pisownią formę Ksymena zmieniać na formę sprzeczną ze słownikami ortograficznymi. W takim przekonaniu umacniają mnie też "Zalecenia dla urzędów stanu cywilnego dotyczące nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej" (...): Nie powinno się stosować pisowni archaicznej [...], a także niezgodnej ze współczesną ortografią polską. Piszemy ks, nie x [...] , np. Aleksandra, Ksenia, Ksymena [...] nie: Alexandra, Xenia, Xymena [...]". Odpowiedz Link Zgłoś
kolona z greki 27.12.06, 20:54 Xymena, po grecku czytamy "Chymena", łać." X", po grecku czytamy "Ch", czyli orginalne zapisy imienia były zgodne z prawdą, tylko nasi podróżnicy- awanturnicy trochę namieszali: czyli wziął za żonę Chymenę a nasi uczeni zapisali ja jako Xymenę( pewnie studiowali wlaśnie mitologię) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Wasilewski Re: Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.07, 14:16 Witam serdecznie Posiadam w swoich zbiorach zdjecie pewnej Pieknej Branki Hiszpanskiej , z ktöra ozenil sie moj Pppdziad ,Moze tu chodzi o ta sama Osobe Z Powazaniem Wilhelm Walter Wasilewski h Ostoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xymena Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 15:30 ja też mam na imię Xymena pisane przez "x" ale nie mialam problemow ze zmianą pisowni z "ks" na "X" ale mam inny problem a mianowicie nie wiem kiedy mam imieniny? Tradycja bardzo ładna - zazdroszcze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Wasilewski Rodzinne Archiwum X, czyli 200 lat z klątwą IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.07, 00:07 Witam , Ta legenda w XXI wieku moze i bawi , ale jeszcze 100 lat temu mrozila krew w zylach dla Familiantöw. W mojej rodzinie tagze ta legeda jest zywa , a ze rodzina pochodzi z Kresöw Pölnocnych , wiec sie ja opowiada jako nakaz tradycyii rodzinnej . posadam zdjecie zrobione portreciku noszonym w medaljonie na lancuszku na piersiach , jest ona Matka Adama Wasilewskiego ur 1800 roku , Jak przekaz rodzinny möwi jest ona pochodzenia Hiszpanskiego. Moze tu chodzi o ta sana osobe. Z Powazaniem Wilhelm Walter Wladyslaw Wasilewski Ps Przepraszam za bledy, ale moja klawiatura nie posiada czcionek polskich Möj Adres Ostoja49@t-online.de Odpowiedz Link Zgłoś