Dodaj do ulubionych

Atlas Architektury Zielińskiego - wznowienie

12.02.07, 21:12
Mam potwierdzoną wiadomość, że Towarzystwo Opieki nad Zabytkami, szykuje nam
miłą niespodziankę - wznowienie nakładu tomów I-IV Jarosława Zielińskiego
"Atlasu dawnej architektury, ulic i placów". Spodziewany termin dodruku w
marcu 2007. Książki będą dostępne w siedzibie TOnZ w budynku ERMITAŻU przy
ul. Myśliwieckiej 1 a. Jest to żółty budynek z kolumienkami, po prawej
stronie ul. Agrykola, tuż przed pomnikiem Jana III. Będzie można kupić
bezpośrednio lub otrzymac przesyłkę za zaliczeniem pocztowym.
Dodam, że tomy od VII do XII są w ciągłej sprzedaży.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • antinas w jakiej cenie? 13.02.07, 09:53
      Świetnie, bardzo się cieszę!
      W jakiej w przybliżeniu cenie będą poszczególne tomy i czy można będie zapłacić
      kartą? (Najchętniej AmEx)
      • sqh Re: w jakiej cenie? 13.02.07, 11:29
        Czy wiadomo, czy będzie to po prostu wznowienie, czy wydanie II uzupełnione? Bo
        pomijając zwykły postęp w badaniach oraz wyburzenia niektórych obiektów, taki na
        przykład tom I odstaje od pozostałych także brakiem mapek.

I miłoby było, gdyby były szyte, a nie klejone. Tomy 1-3 ja mam już w stanie
        częściowo luźnych kartek... :-/
        • eela Re: w jakiej cenie? 14.02.07, 10:37
          Jeśli chodzi o I tom to chyba wydanie uzupełnione, bo kiedyś pisał tu Jarek, że zebrało się tyle nowego materiału, że wyjdą dwa tomy.
          • jarekzielinski Re: w jakiej cenie? 14.02.07, 14:42
            A figę! Chodzi o reprinty, więc nie mam z tym nic wspólnego. Tzw. przecieki
            informacji stają się w tym kraju nieznośne. A miało się to wszystko odbyć
            dyskretnie!
            • ryszard.maczewski Re: w jakiej cenie? 14.02.07, 14:59
              jarekzielinski napisał:

> A figę! Chodzi o reprinty, więc nie mam z tym nic wspólnego. Tzw. przecieki
              > informacji stają się w tym kraju nieznośne. A miało się to wszystko odbyć
              > dyskretnie!

Jarku, przykład idzie z góry - skoro o tajnym raporcie z WSI wszyscy już się
              publicznie wypowiadają mimo że jeszcze nie został upubliczniony to co się
              dziwisz, że ta informacja też wyciekła :-)
              • przemyslaw.burkiewicz1 A ja wchodzę w ten Geschaeft! 14.02.07, 16:16
                A czy będzie taka sama oprawa pierwszego i drugiego tomu jak przy 1 -szym
                wydaniu?
                • zbyszek_33 Pytanie do autora 15.02.07, 12:45
                  Panie Jarku,
                  Bardzo proszę o wyjaśnienie:
                  1. Z jednej strony, napisał Pan, że to reprinty, i nie ma Pan z tym nic
                  wspólnego.
                  Czy nie powiadomiono Pana, że będzie dodruk ?

2. Z drugiej strony, twierdzi Pan, że nastąpiły przecieki informacji.
                  Czy to nie przesada ?

Umieszczając post o Pańskiej pracy, kierowałem się zasadą, iż informowanie o
                  planowanych wydaniach: rzeczowych, cenionych i poszukiwanych varsavianów,
                  należy upubliczniać z korzyścią, jak myślę, dla autora, lecz głównie dla
                  miłośników historii. Przepraszam, nie rozumiem, czy to jakaś tajemnica ?!

W każdym razie grono znajomych osób pozytywnie przyjęło inicjatywę TOnZ.

Pozdrowienia

P.S. Na prośbę forumowiczów miałem zamiar upublicznić kontakt do wydawcy,
                  lecz nie chcąc być posądzonym o ... (No właśnie o co ?) będę milczał.
                  Ani Mru Mru !
                  • jarekzielinski Re: Pytanie do autora 15.02.07, 22:13
                    Wyraziłem zgodę na dodruk, ale sprawa miała nie być zawczasu nagłaśniana, aby
                    uniknąć wyjaśnień na tak wczesnym etapie działań edytorskich. Ot i wszystko -
                    dałem placet i wyłączyłem się, toteż nawet nie wiem jaki jest harmonogram. Pzdr.
                    • mefracko Wznowienia 27.02.07, 19:04
                      W dniu dzisiejszym zadzwoniła do mnie pani z TOnZ i zakomunikowała, że są już w
                      sprzedaży wznowione tomy I-IV Atlasu. Czyn prędzej pojechałem i nabyłem
                      brakujący tom I.
                      Przy okazji dowiedziałem się, że dodruk tomu I wyniósł 100 sztuk, a pozostałych
                      tomów około 50 sztuk. Należy spieszyć się z zakupem. Tak więc kto pierwszy ten
                      lepszy.

Pozdrawiam
                      Tomek
                      • allgau Re: Wznowienia 27.02.07, 19:50
                        to warto w ogóle uruchamiać maszyny drukarskie dla 50 sztuk? farsa jakaś
                        • roox1 Re: Wznowienia 01.03.07, 10:10
                          To druk cyfrowy, a nie offsetowy jak wydanie pierwsze.
                          Dlatego możliwy był stosunkowo niski nakład. TOnZ nie wiedział jak duże będzie
                          zainteresowanie tymi tomami, dlatego wybrano taką formę.
                      • sqh Re: Wznowienia 27.02.07, 20:06
                        Do mnie też zadzwonili - jakaż to miła inicjatywa ze strony TOnZ! :-)

Ale od dziś właśnie leżę w łóżku złożony grypą żołądkową i chyba do końca
                        tygodnia będę uziemiony... Brrr... :-(

Tomku, a wznowienie jest szyte, czy klejone...?
                        • mefracko Re: Wznowienia 28.02.07, 08:53
                          Klejone. Wydale mi się, że gdyby było szyte, to nie kosztowałoby 35 zł tylko
                          więcej.
                          Życze szybkiego powrotu do zdrowia.

Tomek
                          • zbyszek_33 Wznowione tomy 1-4 do kupienia 28.02.07, 18:50
                            Są już wszystkie tomy "Atlasów dawnej architektury... " do kupienia, w nowej
                            siedzibie Towarzystwa Opieki nad Zabytkami, Łazienki Królewskie, Ermitaż, tj.
                            żółty budynek przy Agrikoli 1 po prawej stronie przed pomnikiem Sobieskiego.
                            Tel (022 629 62 26, 622 46 74, e-mail: zabytki@zabytki-tnoz.pl
                            Sprzedaż wyłącznie w siedzibie TOnZ za gotówkę lub przelewem. Cena
                            poszczególnych tomów waha się od 22 do 35 zł.
                            Pozdrowienia

P.S. Panie Jarku,
                            Dziś jechałem tramwajem wzdłuż ul. Grochowskiej i czytając Atlas nr 4,
                            oglądałem wszystkie kamienice. Cóż za pasjonująca wycieczka. Dziekuję !

• jarekzielinski Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 28.02.07, 23:53
                              Dzięki! :-)))
                              • andrzej_b2 Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 04.03.07, 10:24
                                Jak wynika z poprzedzających postów, wszystko miało być w tajemnicy i tylko dla
                                wybranych, a dzięki Zbyszkowi stało się jawne i chwała Mu za to. Tym sposobem
                                szerszy krąg Kolegów a w tym i ja, skromny szperacz śladów przeszłości, wszedłem
                                w posiadanie trzech brakujących tomów. Dziękuję Ci Zbyszku!

Przy okazji ciekawostka, że I tomu nie było dotąd nawet w Bibliotece Narodowej,
                                a gdy ktoś chciał skorzystać to mógł tylko ze zbindowanego zbiorku odbitek ksero.
                                Pozdrawiam :-)
                                • max_meyer Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 04.03.07, 13:00
                                  Za to w bibliotece na Koszykowej 1
                                  • max_meyer Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 04.03.07, 13:02
                                    Obcięło mi połowę tekstu:-)
                                    W bibliotece na Koszykowej wszystkie tomy (w tym i I) stoją na półce
                                    na wyciągnięcie ręki w dziale varsavianów:-)

Pozdrawiam
                                • eela Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 04.03.07, 16:33
                                  Brakowało mi trzech pierwszych tomów, nigdzie nie można było ich kupić, ani na allegro ani w antykwariatach. Wczoraj listonosz przyniosł paczkę, doszła w błyskawicznym tempie. :-)
                                  • palker a ja szukam tomu V i VI 08.03.07, 16:05
                                    może ktoś widział gdzieś na mieście? W TOnZ nie ma już:-)
                                    • zbyszek_33 Re: a ja szukam tomu V i VI 08.03.07, 18:36
                                      palker napisał:

> może ktoś widział gdzieś na mieście? W TOnZ nie ma już:-)

Wydaje mi się, że widziałem w witrynie księgarni na Nowym Świecie, tuż przy
                                      Świętokrzyskiej, vis a vis przystanku MZA.
                                      Życzę powodzenia
                                      • kamionkanin Re: a ja szukam tomu V i VI 11.03.07, 20:14
                                        Owszem, są tam cztery tomy, ale żaden z wznowionych. Podejrzewam, że nie były w
                                        żaden sposób dystrybuowane.
                                        • eela Re: a ja szukam tomu V i VI 11.03.07, 23:38
                                          Te dodruki można kupić wyłącznie w siedzibie ToNZ albo poprosić o wysłanie pocztą.
                                          www.zabytki-tonz.pl/
                                    • sqh Re: a ja szukam tomu V i VI 08.03.07, 22:04
                                      palker napisał:

> może ktoś widział gdzieś na mieście? W TOnZ nie ma już:-)

Dwa lata temu były w jednej księgarni w Poznaniu (tak jak i sporo innych
                                      varsavianów, których w Warszawie już byś nie uświadczył; poinformowałem o tym
                                      zresztą na naszym Forum i parę osób skorzystało).

Będę w Poznaniu 22-23 marca; jeśli jakimś cudem jeszcze się uchowały, mogę je
                                      pozyskać dla Ciebie (i ewentualnie innych chętnych) drogą kupna.
                                      • palker Re: a ja szukam tomu V i VI 08.03.07, 23:01
                                        Dzieki Szymon, bedę wielce zobowiązany:-) Czekam zatem na Twój powrót z podrózy
                                        do Poznania:-)
                                        • sqh Re: a ja szukam tomu V i VI 23.03.07, 20:48
                                          Jak na złość, niestety - w Poznaniu jest obecnie dostępny tom piąty (31,50 zł) i
                                          potem od VII do XII. Szósty się już sprzedał w całości :-(((

Z innych wydawnictw warszawskiego TOnZ-u są zaś jeszcze m. in. monografia
                                          Czerska i "Miasto z widokiem na wieś".
                                    • eela Re: a ja szukam tomu V i VI 09.03.07, 23:04
                                      Różne tomy widziałam w Trafficu, Prusie, na Pieknej i w ktorejś księgarni na Nowym Świecie. Nie wiem jednak, czy były tam poszukiwane przez Ciebie.
                                    • christinus Re: a ja szukam tomu V i VI 21.03.07, 14:00
                                      Mam dwa egzemplarze tomu V i chętnie jeden odstąpię. Jeśli sprawa jest jeszcze
                                      aktualna proszę o kontakt mailowy.
                                      • palker Re: a ja szukam tomu V i VI 21.03.07, 15:56
                                        wysyłam maila:-)
                                • sqh Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 08.03.07, 22:13
                                  andrzej_b2 napisał:

> Jak wynika z poprzedzających postów, wszystko miało być w tajemnicy i tylko
                                  > dla wybranych, a dzięki Zbyszkowi stało się jawne i chwała Mu za to.

Nie ma to jak spiskowa teoria dziejów :-)

TOnZ zbierał namiary od osób chętnych do zakupu wznowionych tomów jeszcze w
                                  czasach, gdy urzędował w Willi Struvego. Pierwotnie miała to być w ogóle
                                  subskrybcja i to tylko wznowionego I tomu. Szczerze mówiąc, ja nie sądziłem, że
                                  w ogóle kiedyś zadzwonią... Zresztą w międzyczasie tom ów trafiłem w antykwariacie.
                                  • andrzejzm Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 31.03.07, 18:39
                                    Też sobie uzupełniłem braki. Pani w TOnZ powiedziała, że w każdej chwili moga
                                    zrobić kolejne dodruki t. I-IV. Co do V i VI na razie nie ma ich.
                                    Tomy od VII są do kupienia m.in. w księgarniach internetowych.
                                    • sqh Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 01.04.07, 01:16
                                      andrzejzm napisał:

> Co do V i VI na razie nie ma ich.

Tom V jest do nabycia w Poznaniu, gdzie znów jadę jutro na dwa dni, więc jeśli
                                      ktoś jest chętny, to ma kolejną okazję, by zamówić :-)
                                      • palker Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 01.04.07, 01:20
                                        ja dalej poluję na VI:-) A wogóle to bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie i
                                        pomoc:-)
                                      • andrzejzm Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 01.04.07, 22:14
                                        To ja jestem chętny
                                        Pozdrawiam
                                        • sqh Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 01.04.07, 22:38
                                          andrzejzm napisał:

> To ja jestem chętny
                                          > Pozdrawiam

Zanotowałem - jutro go nabędę.

Pozdrawiam wszystkich z Grodu Przemysława :-)
                                    • kamionkanin Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 01.04.07, 12:57
                                      Skoro w każdej chwili mogą zrobić kolejne dodruki, może uderzymy wspólnie, żeby
                                      zdali sobie mocniej sprawę z zapotrzebowania? Andrzeju, czy pani z TOnZ-u mówiła
                                      coś więcej? Można zapisywać się na jakąś listę?
                                      • michel9 Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 03.04.07, 17:54
                                        Tom VI jest do kupienia w księgarni "Podróżnik", Kaliska 8/10.
                                        • palker Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 04.04.07, 14:07
                                          bardzo dziękuję za ten trop:-)
                                          byłem, kupiłem, został jeszcze jeden egzemplarz tomu VI w księgarni:-)
                                          • andrzejzm Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 05.04.07, 21:19
                                            Ja też byłem i już go nie ma.
                                      • andrzejzm Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 03.04.07, 20:20
                                        Kupując kilka dni temu jeden z tomów wyraziłem zdziwienie, że jeszcze są
                                        wszystkie początkowe. Pani stwierdziła, że dla nich żaden problem w każdej
                                        chwili je dodrukować. Mowa była raczej o tomach 1-4. Nie była szans na jakąś
                                        dyskusję, bo akurat odbywał się jakiś panel na dole i trochę trzeba się było
                                        przekradać ;-)
                                        • zbyszek_33 Uwaga Tom IV błędnie wklejone strony ! 03.04.07, 21:04
                                          W moim egezmplarzu z dodruku źle (odwrotnie) wklejono strony 91-94, i fot. 92-94
                                          Wina drukarni to nie "chochlik", ale "babol". No trudno. Sprawdzajcie przy
                                          kupnie.
                                          Pozdrowienia
                                        • tapeta Re: Wznowione tomy 1-4 do kupienia 04.10.07, 11:15
                                          Przedwczoraj próbowałem kupić brakujące mi tomy 1 i 2. Tomu 1 niestety już nie
                                          ma :( Dobra wiadomość jest taka że TONZ robi listy chętnych na dodruki. Aby
                                          zrobić dodruk muszą zebrać minimum 20 osób. Widziałem po kilka osób zapisanych
                                          na tomy 4 i 5. Na tom 1 jestem na razie tylko ja. Wyjaśnia to również sprawę
                                          braku dodruków w księgarniach - trudno dystrybuować 20 egzemplarzy. Apeluję więc
                                          do chętnych o wpisywanie się na listy chętnych telefonicznie, mailowo,
                                          osobiście, jakkolwiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka