Dodaj do ulubionych

Rusza FOPA!

13.03.07, 19:43
Nowe miejsce spotkań varsavianistów i nie tylko, Forum Obywatelskie Piękna
Architektura dla Warszawy, inicjatywa Zespołu Opiekunów Kulturowego
Dziedzictwa Warszawy ZOK wsparta przez Collegium Civitas i Dom Spotkań z
Historią, środa 14 marca 2007 godz. 18.30 w DSH na Karowej 20, temat: Chore
serce Warszawy. Co dalej z zachodnią ścianą Marszałkowskiej, prelegenci Jerzy
S.Majewski, Tomasz Markiewicz, Andrzej Skopiński, Bartłomiej Biełyszew,
Cezary Król mają być przedstawiciele władz naszego miasta! Przyjdźcie! wstęp
wolny!
Obserwuj wątek
    • nasza_maggie Re: Rusza FOPA! 14.03.07, 01:44
      Fajnie.
      Oby skrót się nie spradził:)))
    • miszka44 Re: Rusza FOPA! 14.03.07, 14:56
      A ktoś wie co to za spotkanie (też dzisiaj, tyle, że o 17.00 w IH PAN na Rynku
      Starego Miasta): "Obywatelskie działania w obronie zabytków Warszawy"?

Stołeczna podaje godz. 18.00 spotkania na Karowej. Która jest aktualna?

Pzdr
      M44
      Warszawa subiektywnie
      Stowarzyszenie NOWA PRAGA
    • miszka44 No i ruszyła 15.03.07, 15:41
      Inicjatywa jest na tyle zacna, że gotów jestem wiele wybaczyć. Bo spotkanie,
      moim zdaniem, było prostu nudne.
      Wiedza p.Majewskiego jest bez wątpienia duża, ale przydałaby się umiejętność
      selekcjonowania przekazywanych informacji. Poza tym na tego typu spotkania
      przychodzą ludzie, którym nie trzeba tłumaczyć oczywistych rzeczy związanych z
      historią Warszawy. Niemal wszyscy prelegenci nie za bardzo wiedzieli do czego
      służy mikrofon, co w połączeniu z kiepską dykcją i rozwlekłością wypowiedzi,
      działało na mnie usypiająco. Gdy w 2-ej godzinie rozpoczęło się dyskusja (czy
      raczej: następujące po sobie monologi) już mi sił nie stało. Wytrwał ktoś do końca?

Pzdr
      M44
      Warszawa subiektywnie
      Stowarzyszenie NOWA PRAGA
      • erazm1 Re: No i ruszyła 15.03.07, 20:43
        Początki zawsze są trudne, ale chyba było warto choćby dla prezentacji projektu
        Biełyszewa i Skopińskiego, który niestety nie będzie realizowany no i jednak
        dowiedzieliśmy się sporo o projektowanym domu towarowym kupców z KDT, to forum
        jest jednak dla pasjonatów architektury, inni będą się nudzić, a w Berlinie na
        takie prezentacje przychodzą tłumy i się nie nudzą...
        • nasza_maggie Re: No i ruszyła 16.03.07, 01:26
          Pewnie się nie nudzą bo takie spotkania
          są połączone nie tylko wymianą wiedzy
          ale też i za pomocą nowych technologii:)

W dzisiejszych czasach łatwiej jest w ten sposób
          zaciekawić tematem ludzi.

Jestem pasjonatką architektury
          a monologi nie do końca są jej częścią:))))
          • allgau Re: No i ruszyła 16.03.07, 09:45
            tez byłem na FOP-ie, zgoda że były dłużyzny, ale z drugiej strony np. Ścisło
            chyba pierwszy raz miał okazję zaprezentować publicznie swój projekt, mam
            nadzieję, że organziatorzy poinstruuja panelistów, że musza to robić jednak o
            wiele krócej..., ale pamietajcie że nasi architekci nie przywykli jeszcze do
            takich prezentacji w gronie nie-fachowćów i po to jest FOPA żeby sie wreszcie
            tego nauczyli!
            • s.fug Re: No i ruszyła 16.03.07, 16:13
              Zgadzam się z przedmówcami - prezentacje obu architektów bardzo ciekawe,
              zwłaszcza że mówili nie tylko o architekturze, ale i o tym, skąd się wzięła,
              jak patrzą na centrum Warszawy. Tylko rzeczywiście, razem ze wstępem
              Majewskiego trwało to ciut przydługo i w efekcie większości zabrakło sił na
              dyskusję.
              Bardzo dobrze, że pojawili się i zabierali głos Bartelski i Mikos - czyli
              jednak władza zauważyła imprezę.

No a dziś o 18-ej można będzie zobaczyć, JAK TO ROBI STOŁECZNA.
              • s.fug A teraz TPW! 25.03.07, 23:44
                No i proszę - worek się rozsypał...
                Najpierw była dyskusja o ściśłym centrum Warszawy na FOPA.
                Potem debata w Stołecznej, też koncentrująca się na tym problemie.
                Jutro - w poniedziałek 26 marca - dyskusję o Centrum organizuje Towarzystwo
                Przyjaciół Warszawy. O 17-tej, w Urzędzie Miasta na Miodowej. Może być
                ciekawie - prowadzącym jest Buczek, ma wziąć udział wiceprezydent Wojciechowicz
                (mam nadzieję, że nie przekręcam nazwiska).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka