Dodaj do ulubionych

Obwodnica tak, ale u sąsiadów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 23:18
Spuścić z Wisłą zakłamanych protestujących pieniaczy z Wesołej!
Proponuję władzom miasta takie moratorium: ZERO rozmów z kłamcami.
Kłamiesz = już cie nie ma, nie istniejesz dla władzy, nie podajemy ręki oszustom.
Podobnie jeśli współpracujesz z ekoharaczystami: wpółpracujesz z Przyjaznym Miastem, jego działaczami i jego przybudówkami, zakładasz z nimi koalicje = nie ma cię, nie istniejesz.
Proste? A od razu spuścilibyśmy z Wisłą takie wrzody jak Światowid, Ekostrada, Zielone Mazowsze, Chomiczówka p. degradacji...
Obserwuj wątek
    • Gość: to ja Jak zwykle - ani slowa o genezie W2 IP: *.121.225.195.static.bait.pl 17.03.07, 00:12
      Dlaczego nie pojawi sie taki artykul o tych, ktorzy w dobrej wierze, w centrum
      Wesolej pobudowali domy przy Niemcewicza, i o sanatorium MSWiA i o tym, ze
      nagle w 2006 roku dowiedzieli sie, ze ze wzgledow trakcyjnych beda mieli
      obwodnice parenascie metrow od domow? GDDKiA strzelila sobie samoboja probujac
      dla 300m oszczednosci i 2 wiaduktow wepchnac trase w zupelnie nowy korytarz,
      przez centrum miasta. Teraz ponosi konsekwencje swojej glupoty. Trzeba bylo
      liczyc sie z ludzi i trzymac uzgodnionych planow.
      • Gość: płyń z Wisłą! Re: Jak zwykle - ani slowa o genezie W2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 00:21
        Ja też jestem przeciw W2 ale fakt, że protestujący kłamią (np. o tranzycie czy zdegradowanym poligonie) skreśla ich moralnie i powoduje że są niewiarygodni.
        A przecież mogliby tak jak Radiowo - gdy Chomiczówka p. degradacji podrzuca im nieplanowaną trasę, oni walczą o przyrócenie tego co planowano od lat.
        Gdyby protestujący mieli uczciwe zamiary zwyczajnie nie potrzebowaliby kłamać!
        • Gość: Grzesiek Re: Jak zwykle - ani slowa o genezie W2 IP: 194.75.37.* 18.03.07, 09:19
          ciekaw jestem co zrobil PiS przez 4 lata rzadow w Warszawie zeby obwodnica
          powstala. Z litosci nie zapytam juz o most polnocny bo pamietam jak Lech
          Kaczynski powiedzial ze jest niepotrzebny.
    • n.szczepanik Obwodnica tak, ale u sąsiadów 17.03.07, 01:13
      To jest przykład obiektywnego dziennikarstwa, zero gry na emocjach...
      Pisząc ten artykuł zdecydowanie określa się Pan po jednej ze stron.
      Z jednej strony zdjęcie "wykształciucha" w pięknej willi, z drugiej strony
      emerytki przy "lepiance",no i kucharka(może moherowy beret?),zajmuje się
      pomidorami i ogórkami, a w Halinowie nieuleczanie chore dziecko...
      Drzewa mają po 400 lat,no i tak robili w czasach Radziwiłłów(można było sięgnąć
      do Kazimierza Wielkiego i oczywiście powołać się na zabory)
      Sam tytuł "obwodnica u sąsiadów"...
      Szykuje się jakaś wojna, kto ma kogo za sobą...
      Sam jestem "wykształciuchem", nie jestem zwolennikiem obecnego Rządu, obserwuję
      tę sprawę z dystansu (nie mieszkam w tych okolicach}, ale to chyba jest tak jak
      trafnie określiła jedna osoba na forum; obieracie sobie cel, który trzeba
      zniszczyć (wykształciuchy kontra ciemnogród)... a może jestem tak mądry i
      wspaniały, że tylko JA wiem co jest dobre...
      Który wariant jest lepszy - nie wiem. Czy plany z przed 20 lat należy
      weryfikować - nie wiem (czy Sz.P.pamięta Warszawę i okolice w latach 80-
      tych,kidy powstawały plany?)
      Pozdrawiam
      N.Sz.
      • Gość: zatroskany Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.03.07, 11:13
        Polecam materiały wideo z zapisem protesów Halinowa
        i dyskusji na temat przebiegu obwodnicy i wystapienia pana ministra środowiska

www.youtube.com/watch?v=gtnr7Wx5u2s
        www.youtube.com/watch?v=rsxKZgA7qbg
        www.youtube.com/watch?v=beN6crSpFO0
        www.youtube.com/watch?v=BXeVmoZ6CmY
        www.youtube.com/watch?v=ZOOsKlTPtMQ
        Cóż - zarówno decyzja jak i tłumaczenia ministra to pełna żenada.
        dobrze to podsumowano w tvn

www.youtube.com/watch?v=lZ9HddG-8WI
      • Gość: Kajtek Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.07, 12:56
        z budową wielkich dróg już tak niestety będzie.. jakieś protesty itp. Wesoła i
        Halinów są podobne jeżeli chodzi o ludność więc tego bym nie porównywał a po
        pierwsze nawet gdyby w miejscowości X byli "wieśniacy" to oni też przecież mają
        jakieś prawa !!

najlepiej będzie przeprowadzić obwodnice np. koło Mińska Maz. może tam nikt nie
        będzie strajkować ;)

Bezsensu jest budować tego typu drogi przez środek dzielnicy bo ta droga ma
        obwodzić warszawie (jak sama definicja słowa obwodnica mówi) a Wesoła jest w
        warszawie. Halinów niestety nie, ale może kiedyś będzie też.

Zbieranie dwóch stron kto ma więcej kolegów.. Przepraszam to jest rozwiązanie
        podwórkowe, "że ja mam kolegów" - i co, jak za dawnych czasów będziemy
        rozwiązywać ten spór?? jakieś bitwy, wojny ??

Ogólnie artykuł jest faworyzowany z jednej strony

- NIE JEST OBIEKTYWNY. -

W takim razie ja mogę uważać że osoba która to napisała mieszka w Halinowie i
        mogę domniemać że w ten sposób dba o swoje racje - tak samo jak opisani ministrowie
        • Gość: płyń z Wisłą! Strony nie są równe! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:08
          Tu nie ma wyważonych racji!
          Wesoła protestuje przeciw trasie planowanej tam od lat (a z doświadczenia wiem, że w podobnych sprawach najmocniej pyskują ci co stosunkowo niedawno pokupowali mieszkania i domy przy samej trasie).
          Posługuje się przy tym kłamstwami i demagogią.
          Halinów protestuje przeciw trasie, której nigdy tam nie planowano i która jest tam bezsensowna (bo za bardzo powyginana). Posługuje się przy tym prawdą i argumentami merytorycznymi.
          A jeśli ktoś kłamie - to nie ma uczciwych zamiarów.
          Dlatego proponuję władzom miasta takie moratorium: ZERO rozmów z kłamcami.
          Kłamiesz = już cie nie ma, nie istniejesz dla władzy, nie podajemy ręki oszustom. A więc protestującym z Wesołej!
        • Gość: Admiral Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: 80.51.246.* 19.03.07, 09:54
          Budowa obwodnicy w wariancie przez Halinów szkodzi Warszawie a konkretnie
          dzielnicom Praga Południe, Wawer (a nawet Urysnowowowi po powstaniu Południowej
          Obwodnicy Warszawy), po prostu w takim oddaleniu od miasta przestaje służyć
          Warszawiakom - wariant ten zbiera ok 15, 20 tyś. pojazdów na dobę mniej, w
          porównianiu do wariantów przez Wesołą. Te pojazdy nie znikną ani się nie
          teleportują - po prostu rozjadą się uliczkami Pragi i Wawra, którymi w
          pierwotnym założeniu miały się nie poruszać, zapychając je, przyczynijąc się do
          powiększenia korków, zanieczyszczenia i pogorszenia sytuacji komunikacyjnej i
          standardu życia mieszkańców.
          A Praga Południe to 190 tyś mieszkańców a Wawer blisko 70.
          A Wesoła? ... 20?
    • Gość: Robert 415 Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 02:58
      Ciebie najpierw!
    • Gość: gość Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.aster.pl 17.03.07, 08:10
      > Kłamiesz = już cie nie ma, nie istniejesz dla władzy, nie podajemy ręki oszusto
      > m.

I co, wtedy znika "SISKOM"? Naprawdę tego chcesz, koszatek?
      • Gość: płyń z Wisłą! Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:10
        > I co, wtedy znika "SISKOM"? Naprawdę tego chcesz, koszatek?
        Kolejny pokaz 'poziomu' pieniaczy.
        0% meritum, 100% jadu. ZERO argumentów, zero prawdy, tylko dopieprzyć personalnie.
        Wierni uczniowie PiS.
    • Gość: ps-x Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.acn.waw.pl 17.03.07, 08:50
      Dlaczego nikt nie wspomina, że w Wesołej mieszka jeszcze Tomasz Lipiec -
      minister sportu? Myślę, że on też ostro działa przeciw tej obwodnicy...
      • Gość: gość Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.aster.pl 17.03.07, 08:57
        > Dlaczego nikt nie wspomina, że w Wesołej mieszka jeszcze Tomasz Lipiec -
        > minister sportu? Myślę, że on też ostro działa przeciw tej obwodnicy...

Dlaczego tak myślisz? A może ma jakąś fajną "brykę" (taką, o której marzą
        imbecyle jak ty) i działa ostro w celu budowy tej obwodnicy, żeby miał gdzie tą
        "bryką" jeździć?
        • Gość: kierowca Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.broadband.pl 17.03.07, 09:37
          W Polsce i tak jest o wiele za mało autostrad i obwodnic. I w Halinowie i w
          Wesołej powinny być wybudowane nowe połączenia drogowe. W Halinowie drogę
          wojewódzką a w Wesołej obwodnicę. Warszawa jest słabo skomunikowana z resztą
          Polski. Gdzie by nie zaczeli czegoś budować pod Warszwą to zaraz pełno
          protestujących cwaniaków. Na co liczą Ci ludzie w przyszłości, że przesiądą się
          na na statki powietrzne?
        • Gość: ps-x Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.acn.waw.pl 18.03.07, 13:19
          Dlaczego nazywasz mnie imbecylem, nie znając mnie? Wiesz w ogóle co to znaczy?
          Czy jesteś z tych Polaczków, którzy tylko szukają zaczepki, a szczgólnie
          wykazując się odwagą "na odległość"? O "bryczce" to marzą raczej buraki w
          dresach lub ludzie, którzy nie potrafią sobie znaleźć zajęcia, a to Tobie jak
          widzę przyszła taka myśl do głowy...
    • Gość: gość Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 11:26
      Trudno dyskutować ze zwolennikami budowy "autostrady" przez Wesołą , gdyż nie
      przyjmują żadnych naszych merytorycznych argumentów popartych opracowaniami
      ekspertów różnych dziedzin , jakie katastrofalne skutki dla ludzi mieszkających
      parę metrów od inwestycji,oraz dla naszej przyrody, wywoła realizacja tej
      haniebnej "obwodnicy".Na to nigdy się nie zgodzimy , aby potencjalni mordercy
      naszych dzieci i naszych wnuków zrealizowali swoje niecne plany.My mieszkańcy
      Dzielnicy Wesoła mamy prawo się bronić i nie mamy pretensji do mieszkańców
      Halinowa , ale dziwne jest to ,że naszych argumentów nie bierze się po uwagę , a
      argumenty innych się uwypukla.Ciekawe jacy prominenci za tym stoją?
      • Gość: zatroskany Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.03.07, 12:53
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Trudno dyskutować ze zwolennikami budowy "autostrady" przez Wesołą

Ot. ciekawostka.
        Kolejna autostrada - jakoś się mnożą w ostanim czasie.
        Na Ursynowie twierdzą że będą mieli pod oknami autostradę, podobnie na Bemowie, na chomiczówce - aż serce rośnie jak nam tych autostad przybywa :)

>gdyż nie
        > przyjmują żadnych naszych merytorycznych argumentów popartych opracowaniami
        > ekspertów różnych dziedzin

Cóż - raport o odziaływaniu inwestycji na środoiwsko też opracowywali eksperci z różnych dziedzin. Raport ten wykazał, że wariant W3 przez Halinów jest najgorszym pod względem środowiskowym.
        Zakładam, że materiały opracowane przez Waszych ekspertów były przesłane do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego,
        który miał do dyspozycji dokumentacjie przesłaną przez GDDKiA
        m.in raport o odziaływaniu inwestycji na środowisko i wasze kontropracowania.
        I inspektor Sanitarny, który ma stosową wiedze i doświadczenie w tych sprawach nie miał wątpliwości. Wskazał jako najmniej szkodliwe dla ludzi i środowiska warianty W1 i WIIIA - czyli te co przechodzą przez Wesołą !!!!

> jakie katastrofalne skutki dla ludzi mieszkających
        > parę metrów od inwestycji,oraz dla naszej przyrody, wywoła realizacja tej
        > haniebnej "obwodnicy".Na to nigdy się nie zgodzimy , aby potencjalni mordercy
        > naszych dzieci i naszych wnuków zrealizowali swoje niecne plany.

Czy to jest przykład jednego z waszych "merytorycznych argumentów" opracowanych przez niezależnych ekspertów ???
        Bo dla mnie to czysta demagogia.

>My mieszkańcy
        > Dzielnicy Wesoła mamy prawo się bronić i nie mamy pretensji do mieszkańców
        > Halinowa ,
        Nikt Wam tego nie zabrania.

> ale dziwne jest to ,że naszych argumentów nie bierze się po uwagę,
        > a argumenty innych się uwypukla.Ciekawe jacy prominenci za tym stoją?

Mamwrażenie że jest dokłądnie odwrotnie.
        Brak merytorycznych argumentów okazuje się wystarczający żebby przesunąć obwodnice i zrobić z niej coś co będzie mało funkcjonalne.

Kto za tym stoii:

Minister środowiska - Szyszko - mieszkaniec Wesołej (Starej Miłosnej)
        który musiał uzgonić projekt i nawet nie pomyślał ze może być przy tym jakiś konflikt interesów.

Misniter Sportu ?
        V-ce prezydent Warszawy, były burmistrz Wesołej !!!
        Posłanka Pittera ?

może ktoś jeszcze potężniejszy, kto stoi za ministerm Szyszko
        przecież w każdym cywilizowanym kraju za tkaie numery jak z Rospudą czy wschodnią obwodnicą Warszawy minister środowiska by wyleciał z rządu i jeszczestanął przed trybunałem stanu.
        A po nim spływa to jak po .....

• Gość: warszawiak Protesty dopiero sie zaczną IP: *.aster.pl 17.03.07, 12:14
      Protestow bedzie coraz wiecej - dlaczego??? W tej chwili wiele duzych projektów
      developerskich jest realizowanych dosłownie przez płot z planowanymi trasami
      szybkiego ruchu. Grunty tam sa najtańsze bo właściciele sie ich pozbywają a
      developerzy szybko je zabudują. Mieszkań jest mało wie nikt nawet nie patrzy
      czy za płotem nie ma rezerwy terenu pod drogę ekspresową. Nic nie chcę mówić
      ale najciekawsze protesty jescze przed nami za jakis 3-4 lata jak mieszkańcy
      nowych osiedli dowiedza sie co będzie za płotem.
    • sdarp Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów 17.03.07, 12:15
      Obwodnica :-O

zobaczicie ten wariant W3 na mapie
      www.siskom.waw.pl/mapy/s17wow/wow-warianty-n-50.jpg
      - to ma byc obwodnica ??
      To raczej będzie spacerniak dla łosiów niż obwondica
      kto będzie tędy jeżdził ??
      to ekstra 10 km.
      Kazdy zamiast tym kuriozum obwodnicy pojedzie innymi istniejącymi drogami: Płowiecką, Grochowską, Marsa, Ostrobramską, Żołnierską, Aleją Stanów Zjednoczonych, Wałem Miedzeszyńskim, Modlińską.

Ndakładnanie 10 km dwa razy dziennie przy codziennych dojazdach do pracy to daje lekko 4000 km rocznie !!! i to tylko na jeden samochód.
      Tylko jakiś kretyn mógł taki wariant wymyśleć.

A jak słysze sformułowanie "zdegradowany poligon"
      to coś we mnie się gotuje.

Albo ten kto to mówi to bezmyślnie powtarza bez sprawdzenia
      albo kłamie w żywe oczy !!!

Tereny lasów okuniewsko- remberotwskich które ma przecinać wariant W3 jest jednym z cenniejszych przyrodniczo obszarów w okolicy Warszawy.

cmok.free.ngo.pl/pl/ar5.html
      To co jest koło Wesołej się nawet nie umywa.

www.ekoochrona.org/doc/biuletyn.pdf
      Teren jest planowany do obięcią ochroną w ramach parku krajobroazowego Bitwy Warszawskiej 1920 roku. Ma pełnić zarówno fukncję ochrony przyrody jak i dziedzictwa narodowego. W bagnach na poligonie po dziś dzień spoczywają pamiątki bitwy 1920 roku. To jest także wielki cmentarz - podczas działań bitwy "pod Osowem" w tym rejonie zginęło kilka tysięcy ludzi. Sporo ciał spoczywa jeszcze w tych bagnach. I minister Szyszko chce przez te Bagna poprowadzić trasę ekspresową :( wycinając przy tym dodatkowo 50 ha lasu. Aż brakuje słów

• Gość: kpo Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 16:32
        > Obwodnica :-O
        >
        > zobaczicie ten wariant W3 na mapie
        > www.siskom.waw.pl/mapy/s17wow/wow-warianty-n-50.jpg
        > - to ma byc obwodnica ??
        > To raczej będzie spacerniak dla łosiów niż obwondica
        > kto będzie tędy jeżdził ??
        > to ekstra 10 km.
        Ponadto. Warianty 1 i 2 przewidują zjazd do węzła w Starej Miłosnej. Z tamtąd można spokojnie jechać zarówno na Terespol jak i na Lublin. Jak zrobią wariant 3, to musimy jeszcze prawie 10 km ciągnąć ekspresówkę, żeby dobić do drogi na Lublin...
    • Gość: jam rozsądne argumenty IP: *.chello.pl 17.03.07, 13:08
      Po pierwsze to minister szyszko powinien być odsuniety od podejmowania decyzji
      w sprawie obwodnicy ze wzgledu na widzoczny KONFLIKT INTERESÓW. W kazdym
      cywilizowanym kraju, jezeli jakis decydent ma osobisty interes w podjeciu
      jakiejs sluzbowej decyzji (lub isytnieje takie podejrzenie) jest zgodnie z
      prawem wylaczany z postepowania decyzyjnego, zeby nie budzic podejrzen
      o "prywatę".

Po drugie argumenty o "zieleonej" Wesołej, "unikalnych siedliskach chrzaszczy
      widzianych przez ministra w dziecinstwie", "czystych wodach gruntowych" są po
      prostu smieszne i wyssane z palca. Każde dziecko stwierdzi, że polozony w lesie
      Halinów jest duzo bardziej zielony i zniszczenie hektarow lasów w przypadku
      budowy obwodnicy przez Halinow byloby nieporownywalną szkodą dla przyrody w
      porównaniu z budową obwodnicy przez mocno zurbanizowaną Wesołą. Tyle samo drzew
      co w Wesołej rośnie na warszawskim Żoliborzu, wody gruntowe na 100% są już
      mocno zanieczyszczone (dziurawionymi przez dziesiątki lat szambami, ściekami z
      dróg przebiegających przez Wesolą itd.), a siedliska chrząszczy można spotkać
      także w położonym w centrum Warszawy Ogrodzie Saskim! Tak więc niestety ale w
      debacie na rzeczowe argumenty mieszkancy Wesolej przegrywają a wymyslając
      historię o chrząszczach oraz nieskazitelnej wodzie po prostu sie osmeiszja.
      Kazdy kto przejezdza przez Weosołą widzi typową podwarszwską mieścinę (bedącą
      aktualnie trochę na wyrost dzielnicą Warszawy) podobną do Piaseczna, Pruszkowa,
      Piastowa czy Łomianek. Nikt nie zauważa tutaj kreowanej w opowiesciach
      mieskzancow "krainy mlekiem i miodem plynącej, gdzie plyną krystalicznie czyste
      rzeki pełne ryb i wypasają sie kozy w ekoligicznych gospodarstwach". Taki
      wizerunek pasuje predziej do polozonego w lesie i zamieszkanego przez
      wyksztalconych i majacych ekologiczna swiadomnosc ludzi Halinowa.

A prawda o Weołej jest taka ze przecinają ją co najmniej diwe (w a porywach
      trzy) trasy wylotoweze stolicy, ktore sa wiecznie zakorkowane. Stojace w
      korkach samcohody emitują spaliny, ktore sa bardzo uciazliwe dla mieskzancow.
      Ponadto drogi sa niebezpieczne bo ruch na nich przechodzi z miejskiego
      w "ekspresowy" co oznacza po prostu, ze kierowcy jak tylko mogą to cisną pedał
      gazu. Tak wiec wybudowanie bezkolizyjnych etsakad przez Wesołą wcale by nie
      pogorsyzło zycia mieszkancom, a wrecz przeciwnie poprawilo je- samochody jadace
      bezkolizyjnymi trasami nie porodukuja bowiem duzo spalin (w przeciwienstwie do
      tych stojacych w korkach) a ekrany akustyczne oaz system kanalizacji pod nowymi
      trasami spowodowalby ze rzeczywiscie byloby ciszej i czysciej.
      • Gość: Kajtek Re: rozsądne argumenty IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.07, 13:26
        Z pierwszym argumentem się zgodzę.

Niestety dzieci nie mają ugruntowanego światopoglądu i nie są obiektywne! To
        samo w Wesołej jest co w Halinowie! różnica wg mnie jest jedna: Wesoła jest w
        teorii w Warszawie a Halinów jest miejscowością.

Obwodnica Warszawy - obwodzi Warszawę. Jeżeli ma iść przez Warszawę(czyt.
        Wesołą) to może puścimy ją przez centrum... tam drzew nie ma(w tym przypadku
        ekolodzy nie będą protestować)!! i Ludzie będą mieć mniej spalin bo obwodnica
        emituje mniej ich. Do tego właśnie wniosku dochodzę po tej burzy mózgów...
        • Gość: płyń z Wisłą! Re: rozsądne argumenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:34
          Obwodnica może sobie obwodzić jakieś wiochy bo tam 80 czy 90% ruchu to tranzyt który ma po prostu omijać miejscowość.
          Ale Warszawa to nie wiocha, W-wa to stolica a do stolicy się jedzie a nie omija!
          90% ruchu wali do Warszawy a zatem obwodnica ma służyć:
          - do rozprowadzenia tego ruchu po mieście
          - do odciążenia ulic z ruchu miejskiego
          żeby tak było, obwodnica musi biec przez skrajne dzielnice jak Ursynów, Wawer, Białołękę, Bielany, Bemowo, Ursus i mieć bezpośrednie zjazdy do poszczególnych osiedli (a nie wymagające przepychania się kilka czy klikanaście km po zakorkowanych uliczkach bo wtedy nikt tą obwodnicą nie pojedzie).
          • Gość: to ja Blisko 50tys. Ursus nie bedzie mial wezla IP: *.121.225.195.static.bait.pl 17.03.07, 23:31
            Dlaczego - pewnie za slabo protestowal, a korytarza od 30 lat nikt nie negowal.
            Nie rozsmieszaj mnie argumentami o przydatnosci miejskiej takiej trasy.
            Ursusowi ona rzeczywiscie by pomogla - np. w dojezdzie na Mokotow, czy
            ozywieniu terenow pozakladowych - wiec wezla nie ma. Wesolej trasa nijak sie
            nie przyda, ale sa kontrowersje - to dostanie wezel. BTW - wszyscy jadecy ze
            wschodu w kierunku Centrum i tak zjada na Trakt i TS, bo raczej nikt nie bedzie
            sie pchal przez Targowek i Zoliborz i pewnie zatkany most Grota. Jaka jest wiec
            przydatnosc takiej trasy do spolecznosci lokalnych? Moze odciaza tranzyt
            (ktorego jak wiemy nie ma:)
            • Gość: Admiral Re: Blisko 50tys. Ursus nie bedzie mial wezla IP: 80.51.246.* 19.03.07, 10:12
              No własnie tak się składa, że wszystkie analizy ruchu wskazywały, że ruch
              miałby się tak odbywać WOW -> Trasa Toruńska (zmodernizowana do standardu drogi
              ekspresowej, odbudowane wiadukty i przebudowane węzłey - bo to jest właśnie
              powód korków na TT - i most Grota poszerzony do 10 pasów) -> Trasa Armi
              Krajowej.
              Opisany przez Ciebie sposób jazdy będzie miał miejsce właśnie w przypadku, gdy
              WOW będzie przez Halinów - bo będzie dalej i nie bedzie się półacało nadrabiac
              taki kawał.
        • tomkrt Re: rozsądne argumenty 17.03.07, 13:49
          Gość portalu: Kajtek napisał(a):

> Obwodnica Warszawy - obwodzi Warszawę. Jeżeli ma iść przez Warszawę(czyt.
          > Wesołą) to może puścimy ją przez centrum... tam drzew nie ma(w tym przypadku
          > ekolodzy nie będą protestować)!! i Ludzie będą mieć mniej spalin bo obwodnica
          > emituje mniej ich. Do tego właśnie wniosku dochodzę po tej burzy mózgów...

Kolejna osoba która używa słów nie znając dobrz ich znaczenia

Słownik języka polkskiego PWN:
          obwodnica -droga biegnąca dookoła miasta lub śródmieścia, której zadaniem jest odciążenie ruchu w mieście i ułatwienie przejazdu»

encyklopedia PWN
          obwodnica - droga tworząca zamknięty obwód wokół części lub całego miasta; ma za zadanie odciążenie ulic miejskich od ruchu tranzytowego.

Zarówno obowdnice bywają różne: obwodnica dzielnicy, śrómieścia, centrum, miasta, aglomeracji.

Jak i tranzyt kóry przenoszą bywa różny: między dzielnicowy, krótkiego zasięgu i dalekiego zasięgu.

Większość ruchu jaki ma przenosić obwodnica przebiegająca przez Wesołą jest to ruch międzydzielnicowy Warszawy i trnazyt krótkiego zasięgu np. Otwock - Zielonka. Więc budowanie drogi klasy S dalej od Warszawy nie ma sensu - będzie niewykorzystana i nie odciąży centrum Warszawy od korków.
          Tranzyt dalekiego zasiegu będzie marginalny ok 10%.

Przecież przez Halinów też jest projektowana obwodnica.
          Tzw mała obwodnica Warszawy utworzona z dróg wojewódzkich klas G/GP.
          Przez Halinów ma przebiegac jej część droga 635 do Wołomina i Radzymina.
          Droga jest ujęta w palanch gmniny od 2002 roku i przeciwko tej drodze nikt w Halinowie jakoś nie protestuje.
          • Gość: Kajtek Re: rozsądne argumenty Errata IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.07, 14:51
            Oczywiście możemy się łapać teraz za słówka itp
            Może troszeczkę nie udało mi się przekazać mojej myśli...

z jednej strony obwodnica ma obwodzić i to najlepiej najdalej od miasta --
            tranzyt krajowy a także mniejsze zanieczyszczenie środowiska w mieście

ale z drugiej strony ma być dogodnym dojazdem dla lokalnej ludności czyli ma
            zahaczać o dzielnice
            • tomkrt Re: rozsądne argumenty Errata 17.03.07, 15:11
              Gość portalu: Kajtek napisał(a):

> Tak naprawdę w całym sporze zawinili urzędnicy którzy wydali pozwolenia na
              > budowę domów gdzie był projekt obwodnicy. Teraz jest cały problem w tym aby
              > wyjść z tego. jak ? to już zależy od podjętych decyzji.
              >
              > Niestety teraz trzeba to przemyśleć realistycznie. Które domy trzeba będzie
              > wyburzyć, czy z Wesołej czy z Halinowa...

Jak w wesołej można było wydawać pozwolenia na budowe skoro w palnie była w tym miejscu planowana droga - mówie o wariancie WIIIA ???

W Halinowie przez ostanie lata w okolicy przeiegu wariantu W3 było wydanych kilkaset pozwoleń na budowę i nadal są wydawane zgodnie z prawem zgodnie i z zapisami planu miescowego gminy Halinów - gdzie ta ziemia jest przeznaczona pod zabudowe mieszkaniową jednorodzinną, a nie pod pas drogowy.

Raport odziaływania na środowiska odla WOW - ki ma już 1,5 roku. Podkłady geodezyjne na bazie których go sporządzano są jeszcze starsze.
              Ilość koniecznych wyburzeń na trasie wariantu W3 zawarta w raporcie jest już danwo nieaktualna i będzie wymagała ponownej inwentaryzacji lotniczej i eksperckiej - w celu określenia wartosci tych nowowzniesionych domów.
              Przez co koszta wariantu przez Halinów wzrosną o kiilkanaście-kilkadziesiąt milionów dodatkowe na odszkodowania i wywłaszczenia. Już teraz wariant W3 jest na granicy opłacalności ekonomicznej dalszy wzrost kosztów sprawi ze jego budowa stanie się po prostu marnotrastwem publicznych pieniędzy.

Obwodnica powinna przebiegać tam gdzie jest potrzebna - czyli bllisko Warszawy anawet po jej obrzężach.
              • Gość: to ja Czemu ani razu nie ustosunkowaliscie sie do W2? IP: *.121.225.195.static.bait.pl 17.03.07, 23:47
                Przeciez najlepiej wiecie, ze w znany sobie tylko sposob Profil wskazal ten
                wariant? Dlaczego nikt szczerze nie potwierdzi, ze sytuacja jest identyczna jak
                w Halinowie? Pojawil sie zienacka nowy przebieg - roznica jest tylko taka, ze w
                Wesolej proponuje sie w zasadzie zniszczyc caly jej uklad urbanistyczny i
                podziwlic ja 3 rownoleglymi paskami (tory kolejowe, WOW, Trakt). I zamiast
                zgodnie z planami budowac centrum Wesolej i park lesny, proponuje sie caly las
                wyciac i wstawic tam trase.
                IMHO - jedynym rozsadnym rozwiazaniem - ewentualnie - jest WIIIa, ale bez wezla
                z I Praskiego Pulku - wezel powinien byc z Niemcewicza - wiem, pewnie za blisko
                wezla Rembertow, ale przeciez takie rozbudowane wezly bywaja na calym Swiecie.
                Oczywiscie - zaraz sie okaze, ze rozszerzenie trasy pomiedzy wezlem Rembertow,
                a ewentualnym Niemcewicza, aby tak rozciagnac wezel Rembertow jest nierealne
                finansowo.
    • Gość: Arek "Aiwa-Platz" Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.centertel.pl 17.03.07, 15:39
      Jest problem. I jednych i drugich szkoda. Zastanawiające, że zawsze
      wszytkowiedząca GadzinóWka, nie zapodaje swojego pomysłu na rozwiązanie
      problemu!
      • Gość: elka1021 Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.teledisnet.be 17.03.07, 15:52
        nie zapodaje swojego pomysłu na rozwiązanie
        > problemu!
        ----------------------

1/co to znaczy "nie zapodaje"???
        2/ czytac "Nasz dziennik"
    • nessie-jp Obwodnica tak, ale u sąsiadów 17.03.07, 17:41
      A co tam robi Pitera w tym wszystkim? Z jaką to organizacją jest związana, że ma
      prawo wyrażać poparcie dla takiego, a nie innego przebiegu obwodnicy?

Pamiętam, jak mieszkańcy Ursynowa protestowali, że nie można obwodnicy miasta
      robić w poprzek tego miasta. Wtedy nazywało się ich pieniaczami, drwiło i
      proponowało wyprowadzki na wieś. Teraz, jak widzę, pan Szyszko sam stosuje
      podobne argumenty...

Dlaczego, do jasnej ciasnej, nie można opracować przebiegu OBWODNICY tak, aby
      biegła dookoła miasta, a nie przez gęsto zaludnione osiedla? Za Halinowem, za
      Mysiadłem, za Markami... DOOKOŁA, nie w poprzek.
      • Gość: płyń z Wisłą! Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 20:20
        > Dlaczego, do jasnej ciasnej, nie można opracować przebiegu OBWODNICY
        > tak, aby biegła dookoła miasta,
        Bo to bez sensu.
        Jadąc z jednej dzielnicy do drugiej dzienicy nikt by z takiej obwodnicy nie korzystał, bo to za bardzo naookoło i trzeba by się przebijać w 2 strony wylotówką.
        Z kolei jadąc do Warszawy też nie opłacałoby się objeżdżać miasta dookoła w taki sposób, tylko wszystko waliłoby tak jak teraz - na wprost przez centrum.
        Taka obwodnica przez wokółwarszawskie lasy (min. puszczę kampinoską...?) posłużyłaby jedynie tranzytowi - który stanowi ledwie kilka % ruchu. A dla tych kilku % nie warto budować spec-autostrady, bo ten tranzyt może jechać drogą nr 50.
        Zaś kasa powinna pójść na obwodnice miejskie, które obsłużą ruch warszawski - bo to ruch warszawski jest problemem a nie tranzyt.
        Zaś żeby obowodnica obsłużyła ruch warszawski to - jak wykazałem powyżej - po prostu nie może być daleko. Musi być blisko nas - przez Ursynów, Ursus, Bemowo, Białołkę, Wesołą, Wawer.
        • nessie-jp Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów 19.03.07, 20:45
          > Jadąc z jednej dzielnicy do drugiej dzienicy nikt by z takiej obwodnicy nie kor
          > zystał, bo to za bardzo naookoło i trzeba by się przebijać w 2 strony wylotówką

To wyjaśnij mi, dlaczego do cholery przesuwają tę obwodnicę?? Bo w Wesołej
          mieszka pan Szyszko, tak? Bo takie argumenty padły ze strony zwolenników
          obwodnicy w Halinowie... że niby Wesoła to już wielkie miasto, więc nie może go
          obwodnica przecinać!

A pomyślał kto, jak zrobić wjazdy na te "autostrady" np. na Ursynowie? Puławska
          już teraz stoi, a raczej leży. Wyobrażasz sobie, co będzie, gdy cały ruch z
          Piaseczna zechce wjechać na obwodnicę Warszawy na Ursynowie?

Nie przeczę, że na Ursynowie i w innych miejscowościach obocznych potrzebne są
          szerokie drogi :) Ale jak tak dalej pójdzie, to niedługo będziemy budować
          Obwodnicę II, za Piasecznem :)
          • junk92508 Potrzebne są 3 peirścienie obwodnic... 19.03.07, 22:31

I z tego co najmniej 2 w mieście ...

Tak jest w większości miast na świecie.

Poza tym samochód stojący 30m w korku wydali dużo więcej spalin niż jadący
            5m autostradą ...
          • Gość: płyń z Wisłą! Re: Obwodnica tak, ale u sąsiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 23:06
            No właśnie brak merytorycznego uzasadnienia dla takiego przesunięcia.
            Jest to do tego stopnia bzdurne, że sama GDDKiA go nie chce i padają głosy żeby wobec tego nie budować tej drogi w ogóle a w zamian poprawić Żołnierską.
            A co do s2 i Puławskiej - połączenia mają być i wiadomo, jakie: siskom.waw.pl/s2.htm
    • Gość: siouks skoro nikt jej nie chce to po co na siłę budować? IP: *.chello.pl 17.03.07, 22:51
      wolę komfort mieszkania od komfortu podróżowania i rozumiem protestujących...
      • Gość: cezar bez tytułu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 00:04
        Jako mieszkaniec Sulejówka przyglądam się bacznie sąsiadom. Znam te tereny na
        wskroś. Oba warianty mają pewne minusy, ale moim zdaniem merytoryczna racja jest
        po stronie Halinowa. Jezeli WOW pójdzie przez Wesołą to znaczy, że prawo
        zwyciężyło; jeśli przez Halinów to będzie oznaczało, że prominetni mieszkańcy
        pomogli. Wesoła ma to szczęście lub nieszczęście, że osiedlili się tam
        przedstawiciele wielu opcji politycznych i biznesu. Jak można łatwo przypuszczać
        użyją oni wszelkich możliwych sposobów, by załatwić temat. Cóż, Wesoła teraz
        płaci słono za właczenie do Warszawy... Jeden fakt jest niepodważalny. Znowu
        zostanie stracony czas i nasze podatki. P.S. ARTYKUł OCZYWIśCIE
        NIEOBIEKTYWNY.Autor spłycił temat i nie podszedł do sprawy zawodowo.
    • Gość: to ja Trzymajmy sie planow - zburzmy Sopot!!! IP: *.121.225.195.static.bait.pl 18.03.07, 00:00
      Wprawdzie to nie Warszawa, ale IMHO najbardziej kuriozalny plan budowy drog.
      Dlaczego nie slychac glosow za zburzeniem Sopotu, tak zeby przeprowadzic
      wygodne polaczenie Gdanska z Gdynia? Ta trasa - z zalozeniem wyburzenia
      wiekszosci Sopotu planowana byla "od zawsze". To tak k woli zostanowienia sie,
      czy wszystkie plany - nawet te absurdalne - nalezy realizowac.
    • Gość: Tirinti Ake głupia baba IP: *.acn.waw.pl 18.03.07, 13:22
      Zamiast się cieszyć, że będzie miała cywilizację, to ta chce jeździc po polnej
      drodze (ciekawe co autor uważa za szybką jazdę, bo dla mnie poniżej 100km/h to
      jest wolno).
      A działka przy węźle komunikacyjnym obwopdnicy bardzo zyska na wartości. A jak
      cce mieszkać na wsi to niech się wyprowadzi 100km od miasta a nie pod granicę,
      bo to normalne, że miasta się powiększają.

Ja tam się nie mogę doczekać aż wybudują trasę NS, która ma iść 200m od mojego
      okana.
      • Gość: Mokotowianin N-S przy Woronicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 22:06
        Przy końcu Woronicza, gdzie będzie biegła równolegle do torów kolei radomskiej
        trasa N-S, a w tym miejscu (na łuku) będzie przechodziła z jednej strony torów
        na drugą, jest obecnie obudowywana budynkami mieszkalnymi. Niedawno wybudowano
        tu nowy budynek SM Politechnika, nieco wcześniej dwa wielkie mieszkalne
        "okrąglaki" f. Arche(?). Po drugiej stronie Woronicza, prawie przy torach, w
        miejscu magazynów meblowych, warsztatów itp. będa niebawem wznoszone
        apartamentowce. Osiedle Marina już istnieje. W rozmowie z jednym z przyszłych
        mieszkańców, a obecnie juz mieszkańcem wspomnianego budynku, czy jest świadomy
        bliskości tej trasy otrzymałem odpowiedź " kiedy ona tam będzie,... a jak będą
        budować, to się będzie protestować, to przeniosą". Jest to przykład podejścia
        wielu ludzi do takich problemów. Przedstawiciel dewelopera Mariny, gdy pytałem w
        punkcie sprzedaży mieszkań na Racławickiej, po rozpoczęciu budowy osiedla, o
        bliskość tras komunikacyjnych powiedział jedynie o planie rozbudowy ul.
        Racławickiej (do dwóch jezdni) podkreślając udogodnienia z tego faktu i z
        obecności wału dla mieszkańców Mariny. O trasie N-S nawet się nie zająknięto. Na
        moja uwagę na temat tej trasy powiedziano zdawkowo "to nic pewnego". Jak
        przypuszczam, następne lata będą więc kolejnymi latami walk o zmiany przebiegu
        tras. Odstępowanie przez decydentów od dawno nakreślonych przebiegów tras,
        zamiast koncentrowania się na minimalizacji uciążliwości tych tras czynić będzie
        więcej szkód niż dobra. To równiez dotyczy przebiegu Wsch. Obwodnicy Warszawy.
      • Gość: maryjoin Re: Ake głupia baba IP: 212.160.172.* 19.03.07, 10:52
        dokładnie tak, zgadzam się z Tirtinim w 100%!!!!
        mieszkam w Wawrze i niedaleko mojego domu planowana była właśnie budowa części
        obwodnicy - i oby się udało! Jeśli znowu zieloni albo inni kolorowi (w
        szczególności ciemni) nie przyblokują inwestycji. Obwodnica jest niezbędna! A Ci
        co chcą świeżego powietrza i nieskazitelnej ciszy niech wyprowadzą się na wieś -
        ze 100 km od miasta, bo miasto rozrasta się i będzie się rozrastać. Naprawdę
        zakłamanie ludzi jest tragiczne - budujcie autostradę tylko nie koło mnie - i to
        jest ciemnogród właśnie. Mieszkałam w Niemczech jakieś 100/200 m od autostrady -
        nic nie było słychać, dźwiękochłonne filtry są naprawdę skuteczne. Wystarczyło
        objechać miasteczko i dzięki autostradzie odległość 300 km zajmowała maksymalnie
        3H a nie tak jak u nas 5H po wybojach, dziurach, mieścinach i miasteczkach w
        korkach i smrodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka