Dodaj do ulubionych

Kawiarnie bez letnich ogródków

IP: *.eranet.pl 23.03.07, 01:07
Myślę, że czas ZDM w Warszawie już minął...
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikosa Pan Redaktor obiektywny inaczej IP: *.acn.waw.pl 23.03.07, 01:10
      Brak zgody na ogródki to byłby rzeczywiście paranoją, ale akurat pod Szpilką i
      Szpulką oraz Szparką; jakby Pan redaktor rzucił okiem, … miejsca brak…
      Ogólniki i porównania iż Paryżu, trąca brakiem obiektywizmu, bo zdecydowana
      większość restauracji i kawiarenek, w których pobliżu znajduje się
      wystarczająca ilość miejsca pozwolenia dostały lub dostaną np. Kawiarnie
      Foksal restauracje przy ulicy Foksal ( gdzie notabene będzie zajęty cały
      odcinek ulicy, Nowy Świat, większości lokali… Nie wspominając o starówce 

śródtytuł do artykułu.. moja koleżanka ze szpulki ….
      • Gość: sceptyk Re: Pan Redaktor obiektywny inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 08:57
        W Paryżu to pan był pewnie palcem na mapie, bo tam miejsc do parkowania ani na
        lekarstwo. Dlatego są budowane parkingi wielopoziomowe. W Warszawie i niestety
        również w innych miastach myśli się tylko jak zarobić na sprzedaży gruntów pod
        wieżowce. Przy wydawaniu zezwoleń na budowę non stop omija się i tak za małe
        normy tzw miejsc parkingowych, że nie wspomnę o rezerwach komunikacyjnych ,
        które zupełnie nie przewidują wzrostu liczby pojazdów i ruchu.
        Cała opisana historia z zakazem robienia ogródków na chodnikach pachnie mi na
        odległość chęcią szybkiego wzbogacenia się urzędników- inaczej mówiąc
        łapówkarstwem. Wracają czasy prezydenta Piskorskiego?
    • Gość: M Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 02:09
      I jakos za wstretnego PiSu nie bylo problemu, a teraz jest super bufet z po i co...
      • Gość: Witt Deficyt miejsc parkingowych IP: *.chello.pl 23.03.07, 06:59
        " W miescie jest deficyt miejsc parkingowych"

A to nowum panstwo z zdm odkryliscie. I pewnie te dwa miejsca go zniweluja....
        • Gość: Alph Re: Deficyt miejsc parkingowych IP: *.gts.ciolka.entel.pl 23.03.07, 07:37
          Dziwi mnie niczym nie skrępowana głupota urzędników z ZDM. Kiedy Ci ludzie
          zrozumieją, że parkometry nie służą do zarabiania na drogi, a jedynie do
          regulowania zajętości miejwsc parkingowych. Skoro brakuje miejsc parkingowych w
          centrum tzn. że należy podnieść opłaty. Już słyszę głosy sprzeciwu, itd., ale
          parkometry do tego służą, nie do tańszego stania niż na prywatnym parkingu.
          tylko do odstraszania przed blokowaniem miejsc parkingowych w centrum. Jak Cię
          stać na luksusu jeżdzenia do centrum samochodem, to powinno Cię stać na
          płacenie np. 10 zł za godzinę. Cena parkometrów powinna być tak skalkulowana,
          żeby około 15 % miejsc była nonstop pusta.

Pozdrawiam ZDM i pseudo urzędników
          • Gość: mb Re: Deficyt miejsc parkingowych IP: *.e-point.pl 23.03.07, 11:28
            Popieram podniesienie opłat za parkowanie :) I zdecydowanie popieram ogródki
            przy kawiarniach...
            • rrj też jestem za. 23.03.07, 12:11
              Bez podwyżki opłat nigdy nie wyeliminuje się samochodów blokujących chodniki w
              centrum.
              Po drugie powinno być kopytkowe. Samochód w którym są 4 osoby wjeżdża do miasta
              za darmo a ten w którym jest 1 osoba płaci np. 20 zł.

A przede wszystkim trzeba poprawić komunikacje miejską i podmiejską, która jest
              absurdalna. Zatłoczona i za mało
              • Gość: kixx Re: też jestem za. IP: *.acn.waw.pl 25.03.07, 16:27
                przy okazji nakrecilo by sie popyt na manekiny
              • swan_ganz wal się z tym pomysłem dzieciorobie.... :-) 25.03.07, 18:40

• Gość: jacek Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.chello.pl 23.03.07, 09:25
      Za PISu zamknieto LaMadame , teraz za PO beda beda zamykane ogrodki
      kawiarniane . Polityczny remis w glupocie , a zwycieskie są - wypasione fury!

• Gość: Kinga Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:34
      Pić kawę na ulicy metr od jezdni i spalin? Nie!
      Uważam, że ogródki powinny mieć tylko te kawiarnie, gdzie chodniki są bardzo
      szerokie, gdzie jest zieleń, gdzie nie ma ruchu kołowego, gdzie są podwórka czy
      patia, itp. warunki.
      • Gość: abc Kinga! a kto cię zmusza do picia kawy przy ulicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:55
        Jak ogródek będzie stał w niewygodnym miejscu to nie będzie się opłacał i sam
        właściciel go zlikwiduje.
      • Gość: niemietz Re: Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:35
        Jeśli nie chcesz pić kawy metr od jezdni, to idź gdzie indziej.
        Ale tak to już jest w wielkich miastach (Paryżu, Rzymie itd.),
        że miejsca na chodnikach mało, a potrzeb wiele. Dlatego
        brak komfortu picia kawy jest czymś naturalnym, a urzędnicy
        z ZDM powinni dołączyć do grupy wcześniej przechodzących
        na emeryturę.
      • mlm52 Re: Kawiarnie bez letnich ogródków 23.03.07, 11:51
        No cóż, miła Pani przemawia chyba przez Panią taki mały polski zaścianek (patrz
        inne miasta Europy, pisali o tym poprzednicy), a jeśliby uwzględnić warunki, o
        jakich Pani pisze (b.szerokie chodniki, dużo zieleni, patia itp.) to ze świecą
        szukać takich miejsc w Warszawie, poza tym tu chodzi o klimat miasta.
    • Gość: zagadka Co przetrwa dłużej bez zmian ? ZDM czy PZPN ? IP: *.acn.waw.pl 23.03.07, 10:05
      • anmanika Re: Co przetrwa dłużej bez zmian ? ZDM czy PZPN ? 23.03.07, 10:48
        ZDM to jednostka niereformowalna, wlasnie walcze z ich widzimisie ktore sobie
        wymyslili wbrez obowiazujacej ustawie. Ja nie wiem czy ktos tam wogole mysli.
    • Gość: dosyc Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:12
      nie no CALY SIE GOTUJE DO CHOLERY!!!
      Ktro tych ciemniakow zatrudnia? Niech ktos zrobi strone internetowa gdzie beda
      zdjecia i nazwiskach tych wsyztskich idiotow zeby moze poczuli presje spoleczna.
      rece opadaja, z takimi ludzmi to miasto nigdy nawet nie liznie dawnej swietnosci.
    • Gość: est Re: Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:18

Zdecydowanie czas ZDM - "państwa w państwie" dawno minął, razem z PRL. Ciekawe
      dlaczego władze miasta tego nie chcą zauważyć? Przysłowiowy układ? ZDM gwiżdże
      na wszystko i wszystkich z wielką pewnością siebie i arogancją.
      Argument o braku miejsc parkingowych jest bezczelny w kontekście likwidowania
      dużego parkingu, znajdującego się kilkanaście metrów dalej (okolice pawilony
      tzw."Chemii"), dla budowy prywatnego domu handlowego bogatej, krakowskiej
      rodziny Likusów.I indolencji w realizacji budowy parkingów podziemnych w
      centrum Warszawy.
    • magga5 Re: Kawiarnie bez letnich ogródków 23.03.07, 11:21
      W Rzymie (np. przy Piazza di Spagna) w okolicznych wąziutkich uliczkach jest
      cala masa przepięknych, klimatycznych kawiarenek z ogrodkami i cudnie pachnie
      kawą :)) ale tymi ulicami nie jezdza samochody, no co najwyzej motorynki a jest
      ich sporo :) Zreszta tam co krok, to placyk z kościołem, kawiarniami...
      Za to budynki mieszkalne stoja bardzo blisko siebie (coś za coś), ludzie
      praktycznie zagladaja sobie do okien ale tez kazde okno ma okiennice, ktore
      zawsze mozna szczelnie zamknąć. U nas nie spotyka sie czegos takiego jak
      okiennice a ludzie narzekaja, ze za blisko siebie sa budowane bloki. A
      wystarczyloby tak niewiele i po problemie!
      Na ulicach zawsze gora sa piesi, potem motorynki, ktore potrafia sie odwaznie
      wszedzie wepchnac a na koncu samochody, ktore zawsze ustepuja pieszym nawet
      wtedy kiedy ci przecodza na czerwonym swietle i nie ma zadnego problemu. U nas
      jest to nie do pomyslenia!! U nas piesi nie maja szans :(
      Po prostu inna kultura!!!
      • Gość: nierzucekamieniem Re: Kawiarnie bez letnich ogródków IP: 217.153.205.* 23.03.07, 12:29
        nie wiem jak w Rzymie ale w Neapolu to strach na zielonym przechodzic bo i tak
        jada i pieszych maja w dupie...
        • Gość: xiexie Re: Kawiarnie bez letnich ogródków IP: 88.220.32.* 23.03.07, 16:36
          :) Muszę przyznać, że ruch w Rzymie nie odstawał zbytnio od Polskich realiów.
          No może poza niezliczoną ilością skuterów. Neapol to już inna bajka.
          Sygnalizacja świetlna im nie przeszkadza. Można powiedzieć, że jest to jedynie
          sugestia dla kierującego. Dziko ale jakoś tak swojsko.
      • Gość: eri Re: Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:45
        > Na ulicach zawsze gora sa piesi, potem motorynki, ktore potrafia sie odwaznie
        > wszedzie wepchnac a na koncu samochody, ktore zawsze ustepuja pieszym nawet
        > wtedy kiedy ci przecodza na czerwonym swietle i nie ma zadnego problemu. U
        nas
        > jest to nie do pomyslenia!! U nas piesi nie maja szans :(
        > Po prostu inna kultura!!!

To ja chyba w innym Rzymie bylam! Wrazenia mam zupelnie przeciwne i jak wracam
        do Polski to wydaje mi sie, ze tu sami kulturalni kierowcy jezdza :-)
    • Gość: też warszawiak Re: Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.pap.com.pl 23.03.07, 11:29
      ZDM?? Tego powinnin zabronić! Szczególną troską należy otoczyć pania Nelken
      która w sposób cyniczny obwieszcza idiotyczne decyzje ZDM.

Przechodzę od lat przec plac i w zyciu mi stoliki nie przeszkadzały, a ludziska
      mieli gdzie pogadać - do rana!! Aaa zapomniałem, było już tak fajnie, tak
      dobrze, już się wszyscy przyzwyczaili. Lecz nie, trzeba coś spieprzyć więc
      słyszymy okrzyk ZDM - TKM.
      • Gość: warszawski to miasto straci, niestety IP: *.aster.pl 23.03.07, 11:47
        niezbadane są decyzje ZDMu. Gdyby jakaś poczytna gazeta, zaczela pisać jak walczyć z niekompetencją urzędników to byłoby niezłe.

pozdrawiam czytających poczytną gazetę :)
    • amator Rozgrywki 23.03.07, 12:30
      Są odgórne wytyczne by zlikwidowac co się da na ulicach.Pierwszym krokiem jest
      przerzucanie decyzji o opiniowaniu projektów,ZDM odsyła do Inżyniera Ruchu , a
      Inzynier Ruchu do ZDM.Każdy z nich ma 30 dni na odpowiedź.Mając opinię ,
      oczywiście pozytywną,dopiero mozna się ubiegac o zezwolenie.To jest kolejne 30
      dni.Mamy koniec marca,czyli ogródki na terenach ZDM najwcześniej pod koniec
      czerwca.Uprzejmie przypominam że za każdy dzień i każdy metr płaci się z góry,
      duże sumy.
      Co roku są problemy,co roku coraz wcześniej są składane dokumenty i co roku
      wszystko jest na ostatnia chwilę.
      Jak dowiadujemy się z artykułu dokumenty zostały złożone w październiku a
      negatywna opinia została wydana dopiero w marcu, r e w e l a c j a !
      • jijiji Re: Rozgrywki 23.03.07, 13:06
        Miasto wedlug ZDM:
        1. samochody parkujace na chodnikach
        2. tam gdzie nie wyznaczono miejsc na chodnikach - ohydne bialo-czerwone slupki
        3. brak sciezek rowerowych, bo przeciez to nie wies
        4. brak ogrodkow, bo to nie Paryz ni Rzym
        5. brak parkingow podziemnych, bo nikt ich nie zmusi do remontu srodmiejskich placow.
        6. rozwiazanie problemow komunikacyjnych miasta poprzez poszerzanie ulic, wielopoziomowe wezly,
        estakady nawet w srodmiesciu (vide: pomysl estakady nad Pl. Zawiszy)

Czas skonczyc z tym panstwem w panstwie! Troglodyci z ZDM - budujcie Ulan Bator a nie Warszawe.
        Tutaj juz wam dziekujemy.

• Gość: pitbull Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.murator.com.pl 23.03.07, 13:17
      Niech oni się raczej zajmą drogami, a nie chodnikami. Od chodników powinien byc
      oddzielny Zarząd Chodników Miejskich
    • Gość: syn warsa i sawy Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.centertel.pl 23.03.07, 15:37
      to skandal! kawiarniane ogródki powinny mieć absolutny priorytet wobec miejsc parkingowych! Warszawa dla ludzi, nie dla samochodów!!! a ZDM wysłać wreszcie do lamusa!
      • Gość: krecik Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.um.warszawa.pl 23.03.07, 16:38
        ZDM to kuriozum, nawet Urzad Miasta gdy chce cos zalatwic, uzgodnic, zaplanowac
        to wystepuje w roli unizonego petenta. ZDM to nowotwor na tkance miejskiej, czy
        ktorys z wlodarzy miasta wreszcie odwazy sie go zlikwidowac, podobnie jak straz
        miejska?
        • jijiji Re: Kawiarnie bez letnich ogródków 23.03.07, 18:58
          A to prawda, ze wszystkie inne urzedy sa podrzedne wobec krolujacego w tym miescie ZDM. Miasto
          ustanowilo pelnomocnika ds. rowerzystow a ten juz kilkakrotnie wypowiadal sie w mediach, ze nie
          moze czegos uzyskac, bo sie nie zgadza ZDM. Ostatnio ZDM ogrodzil - wbrew rowerzystom i
          pelnomocnikowi - sciezke na Wale Miedzeszynskim. Ogrodzili, i juz. W dupce maja to, co na ten temat
          rowerzysci. Jak sie rowerzysci orientuja, ze przy jakiejs remontowanej ulicy nie bedzie sciezki, to
          zazwyczaj slysza od ZDM, ze jest juz za pozno na zmiany, ze nastepnym razem itp.
          Chlew reklamowy w miescie to tez w duzej mierze ?zasluga? ZDM, ktory przez ostatnie lata hojnie
          rozdawal zgody. Pytanie, co sie za tym krylo. Dopiero ostatnio sie zorientowali, ze moze jednak
          przesadzili.
          I to ciagle uzeranie sie wlascicieli ogrodkow o DWA miejsca parkingowe potrzebne na rozstawienie
          ogrodka. Toz to jakas paranoja jest. Ta instytucja, niby-miejska, dziala na niekorzysc (i czesto na zlosc)
          mieszkancom tego miasta. Rozpedzic to towarzystwo na cztery wiatry!
    • Gość: wolnosc dla wawy A gdzie wasza Pani Prezydent?, )) w arkadii??, IP: *.80-203-89.nextgentel.com 23.03.07, 16:54
      • Gość: ll Re: A gdzie wasza Pani Prezydent?, )) w arkadii?? IP: *.aster.pl 25.03.07, 15:51
        Nie, teraz w Złotych Tarasach, ma bliżej :)
    • Gość: andrzej Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 18:35
      No i macie europejczycy... bufetowa nie potrzebuje Paryża we Wawie, łona płocka
      kobita jest jenteligientna i żadne żabojady nie bedo tu się mendrkować.
      Dobry Panie daj wytrzymać jeszcze te parę lat....
      • jijiji Re: Kawiarnie bez letnich ogródków 23.03.07, 18:59
        przestan andrzej chrzanic o bufetowej, to naprawde juz nudne. Jakos twoj kaziu i leszek nie poradzili
        sobie z ZDM-owcami, mimo ze tacy mocni w gebie.
        • Gość: bobo Re: Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 17:58
          poza tym nie jest pewne, ze HGW wiedziala o tym.
    • next7 ZDM rządzi ? 23.03.07, 18:53
      Wyglada na to że ZDM ma w poważaniu co sądza o ogródkach mieszkańcy
      Warszawy.Dla ZDM -u najważniejsze są samochody.Proszę pofatygować się i
      policzyć ile w ciągu dnia stoi samochodów ZDM w okolicach Chmielnej 120.Cała
      okolica zastawiona autami z emblematami ZDM.Potem biadolą że wpływy z opłat za
      parkowanie są niskie.
      Moze ktos wreszcie zajmie się tymi bałaganiarzami.
    • Gość: ja Trza ułańskiej fantazji by takie g..ogródkiem zwać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 19:51
      I bardzo dobrz! Przejść tam nie można. Co wcale nie oznacza że na miejscu wywalonych krzeseł chcę zobaczyć samochody-nie! Chcę tam widzieć chodnik.
    • Gość: ja Wrzenie w szparce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 19:52
    • Gość: ja Wyprzedźmy Paryż-srajmy na chodniku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 19:52
    • swan_ganz Gronkiewicz..porąbało cię z tymi ogródkami? 25.03.07, 11:50

• Gość: sqzi brawo!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 12:54
      Najwyższa pora skończyć z frywolnym życiem warszawiaków, z pijaństwem na
      ulicach i inną rozpustą... wprowadzić jeszcze zakaz otwierania okien, a w
      czasie deszczu zakaz chodzenia po mieście bo się chodniki brudzą… a zimą niech
      nie chodzą ani jeżdżą bo trzeba odśnieżać…
      O takie zdm walczyłem i o takie będę walczył….
    • Gość: raf Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.aster.pl 25.03.07, 14:47
      De..le z ZDM nie robcie jeszcze wiekszej wiochy z tego paskudnego miasta. A
      parkingi to budujcie pietrowe od tego jestescie darmozjady!!!
    • Gość: bobo Witamy w Teheranie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 15:07
    • Gość: Wolak Kawiarnie bez letnich ogródków IP: *.chello.pl 25.03.07, 15:16
      Pretensje do księdza , który zawłaszczył prawie cały Plac Trzech Krzyży , nowy
      władca Wolski . Teraz nie ma gdzie parkować , ani postawić ogródków . Ale
      lizusy nie mogą nić zrobić przciw moznowładcy .
    • Gość: g Stare Miasto IP: *.aster.pl 25.03.07, 16:03
      Jestem za ogródkami przy kawiarniach i restauracjach, ale ich powierzchnia
      nie powinna przewyższać powierzchni lokalu całorocznego.
      Popatrzcie co się dzieje na Rynku Starego Miasta.
      Monstrualne ogródki z obsranymi parasolami. Gołębie i wróble fruwające pomiędzy
      stolikami, na ktorych stoją talerze z jedzeniem.
      Personel nie kwapi się, aby posprzątać i odganiać żerujące ptaki.
      Wstyd mi było w ubiegłym roku przed cudzoziemcem.
      Poza tym nie można przy takim zagraceniu Rynku podziwiać architektury
      i zrobić jakieś sensowne zdjęcie.
      Myślę, że trzeba zachować umiar.
      • Gość: xsanka Re: Stare Miasto IP: *.acn.waw.pl 25.03.07, 19:00
        Charakterystyczne jest to, że jak ktoś pisze jakąś bzdure to nie podaje nicka
        tylko przedstawia się np. jako "g".

"Nie chcemy ogóródków bo kelnarzy nie sprzątaja ze stołów" - jak daleko sięgnie
        jeszcze ludzka paranoja?

W zeszłym roku moi zagraniczni goście zakochali się w Warszawie, m. in. z
        powodu atmosfery w ogródkach przy pl. Trzech Krzyży. Czy ci urzędnicy nie moga
        zrozumieć że jeżeli te ogródki są zatłoczone to świadczy to o tym że są one
        POTRZEBNE. Tak, POTRZEBNE - potrzebne społeczności warszawskiej i to na tyle
        licznej że jest w stanie zatłoczyc ogródek.

Przeciez urzędnik pracuje za podatki tej społeczności dla tej społeczności. Po
        to on jest żeby nam było dobrze.

Oczywiście zbudowanie wielopoziomewego podziemnego prakingu w środku miasta to
        dla urzędnika zbyt abstrakcyjne - lepiej zlikwidować ogródek aby mogło
        zaprakować tam 10 samochodów więcej i ulżyć naszym kierowcom, którym urzędnicy
        wcześniej zabrali miejsca parkingowe przez bezsensowną przebudowę pl.
        Zbawiciela i Marszałkowskiej.
        • Gość: xsanka Re: Stare Miasto IP: *.acn.waw.pl 25.03.07, 20:05
          I jeszcze trochę marzeń:

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,3744372.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka