Gość: jacek IP: 62.233.167.* 13.05.03, 02:18 Poprowadzic autostrade srodkiem Puszczy Kampinoskiej! Dzieci i łosie glosu nie maja, a tam nie bedzie nikomu przeszkadzac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pat i Mat Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.hostplus.net 13.05.03, 03:57 a po co jakas autostrada?. tak badzcie przeciw wszstkim i wszystkiemu, ja mieszkam tuz przy trasie AK i jakos zyje(ul. skrajna 4) Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba jacusu - Znowu protestujesz????????????? 13.05.03, 05:48 Tak jak myslalem, jacus juz zaczal kampanie protestujaca przeciwko autostradzie. A to ze miasto sie zatyka, ze samochody wydzielaja 3 razy wiecej szkodliwych subsancji stojac w korkach zamiast jechac 80-90km/godzine to wyedukowanego jacusia nic nie obchodzi. Mysle ze najlepiej to zaorac wszystkie ulice i drogi w Warszawie i posadzic buraki. Co o tym myslisz jacusu? To bedzie bardzo wiejsko dla ciebie. A jacus to protestowac, strajkowac, byle tylko nic nie budowac. Odpowiedz Link Zgłoś
grejon Re: jacusu - Znowu protestujesz????????????? 13.05.03, 08:25 Ech... człowieku, gdybyś trochę uważał na polskim, to byś wiedział co to jest ironia! Jacek nie protestuje, tylko ironizuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek cba ma obsesje - i dobrze IP: *.k.mcnet.pl 13.05.03, 17:32 cba - czy ty w ogole wiesz co to jest autostrada i do czego sluzy ???? a przy okazji czy mozesz podac przyklad miasta, w ktorym wybudowanie autostrady choc zmniejszylo korki ??? w 'inwestycje' - polecam - mniejsze korki juz byly natomiast na tematy konkretnego zjazdu z autostrady na Bemowie nie wypowiadam sie bo nie znam tematu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: cba ma obsesje - i dobrze IP: 62.233.167.* 13.05.03, 19:06 > cba - czy ty w ogole wiesz co to jest autostrada i do czego sluzy ???? > a przy okazji czy mozesz podac przyklad miasta, w ktorym wybudowanie autostrady > choc zmniejszylo korki ??? Moze i nie znam, ale na polskim przykladzie wiem, co znaczy jak korki sie zwiekszaly a autostrady sie nie budowaly. Chyba ktos sie pode mnie podszywa :) ale luz Nie rozumiem twojej logiki imienniku. Przeciez te samochody i tak wjezdzaja do wawy i przejezdzaja przez nia, a chodzi o to, aby robily to jak najszybciej i jak najwygodniej. Im wiecej drog szybkiego ruchu, autostrad i skrzyzowan wielopoziomowych tym jest szansa, ze samochody beda jezdzic plynniej. Jesli harmonogram budowy zostanie utrzymany w 2006 bedzie mozna przejechac autostrada z Berlina do Krakowa przez Wroclaw, Opole, Gliwice i Katowice. Do Szczecina juz mozna dojechac, wkrtoce to samo czeka Poznan i Lodz. Generalnie jest tak, ze w zasadzie mozemy tej autostrady nie budowac, mozemy olac ludzi, ktorzy chcieliby miec cos takiego. Po prostu do miasta do ktorego nie da sie wygodnie dojechac, doleciec nikt nie bedzie przyjezdzal, nie bedzie chcial robic interesow, bo i po co? Nie lepiej jechac i robic interesy do takiego Budapesztu, Pragi czy Berlina? No ale jesli juz ktos bedzie chcial koniecznie robic interesy w Polsce to wybierze np. Poznan, Wroclaw, Lodz albo Krakow w ktorym ta autostrada JEST albo bedzie za pare lat. Autostrada to jest byc albo nie byc Wawy. A ze mi zalezy na tym aby to miasto sie rozwijalo wiec chce autostrady w Warszawie. Tak jak chce rozbudowanego lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek to ty nie jestes jacek tylko marek pol IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.03, 21:19 bo tylko on moze tak majaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Otoczyć Warszawę murem - żadnych dróg ! IP: *.acn.pl / 10.68.3.* 13.05.03, 07:39 To skandal - smrodzić Nam. Powinno wprowadzić się zakaz poruszania samochodow po Warszawie. Wtedy wszyscy mieliby ciszę i świeże powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 193.59.91.* 13.05.03, 08:39 A w czwartek podpisuję umowę o kupno mieszkania na Pełczyńskiego. Sam już nie wiem co teraz robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.is.pw.edu.pl 13.05.03, 10:04 Ja niestety już podpisałam, zaczekam do 2009r. i zobaczę co wyniknie z obietnic, że zabudują tą trasę tam tak że nie będzie uciązliwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Jeszcze nasze pokolenie wymrze zanim tu trasa powstani IP: 194.9.223.* 13.05.03, 10:07 Zmieni się ekipa rządząca , kopną kaczkę w kuper i nie będzie jak zwykle KASY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiW Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 213.17.164.* 13.05.03, 10:18 Czlowieku! Kupuj! Jak tylko skoncza budowac ten lacznik cena m2 skoczy w gore kilkukrotnie. Jakbym mial kase to bym inwestowal tam natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: col Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 212.2.96.* 13.05.03, 08:54 Denerwują mnie już te informacje dotyczące przebiegu autostrady. Co chwila jest coś nowego, ktoś protestuje, ktoś ma inne zdanie a rozpoczęcia budowy i tak nie widać. Niech lepiej ci wszyscy drogowcy skupią się na już rozpoczętych inwestychach - Trasa Siekierkowska po praskiej stronie, brakujący kawałek Wołoskiej czy skończenie Tunelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lava Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.acn.waw.pl 13.05.03, 09:54 Mieszkam na Ursynowie i chętnym okiem patrzę na autostradę przez naszą dzielnicę ( w tunelu oczywiście). To przecież przywilej i wygoda. Tylko stare pryki tego nie czują. Szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat Zanim napiszesz głupoty zapoznaj się z projektem IP: *.acn.pl / 10.64.10.* 13.05.03, 11:25 I wtedy bedziesz wiedział że na Ursynów nie będzie żadnego zjazdu. Najbliższy w Wilanowie. Tylko będziemy wąchali smrody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szybor To JEST SPORE MIASTO IP: *.unused.zigzag.pl 13.05.03, 10:32 Mieszkam w Warszawie od urodzenia. Od zawsze pod moimi oknami jeżdzą tramwaje mam ruchliwe ulice Słyszę samoloty latające ż Okęcia. Ale mam blisko do szkół kin teatrów sklepów itd. To są plusy i minusy życia w wielkim mieści. Tam jest pas zarezerwowany pod tą trasę i ona powinna tam zostać wybudowana bo w miarę sensownie połaczy się z istniejcą siecia drogową Warszawy. Po to sa plany zagosspodarowania przestrzennego aby wiedzieć jakie inwestycje mają powstać na danym terenie. I trzeba mieć pretensje że z lenistwa niewiedzy czy głupoty nie sprawdziło się tego co może powstać w otoczeniu miejsca gdzie chce się zamieszkać. Miasto z definnicji potrzebuje dobrze rozwiniętej sieci drogowej i to że budowa nowej drogi zwiększy zanieczyszczenie środowska t oczysta demagogia. Te samochody i tak będą jechały ale to od nowych inwestycji zależy czy będą stały w kilometrowych korkach. Jak komuś sie nie podoba wielkomiejski ruch w wielkim mieści to proponuję przeprowadzkę do miejs nieco mniej narażonych na tego typu atrakcje. Małe miasteczka i wsie czekaja na wyszkolone w miastach kadry. Polecam miłośnikom ciszy i spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: To JEST SPORE MIASTO IP: 195.117.243.* 13.05.03, 11:01 W całej rozciągłości popieram przedmówcę. Mieszkam na Ursynowie , 150 m od Płaskowickiej (planowany przebieg autostrady) i jestem za nią, ponieważ to miasto się już dusi , a co będzie za kilka lat. Paraliż komunikacyjny już mamy. Też mieszkam tu od urodzenia i parę dzielnic w ciągu życia zaliczyłem , ale gdy dowiedziałem się o planowanym przebiegu autostrady od południa przeprowadziłem się na Ursynów bo mam już dość wystawania w korkach po 1,5 godziny aby przejechać z Grzybowskiej czy Połczyńskej na Puławską w okolice Geanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat Od hałasu i spalin masz zmiany w mózgu IP: *.acn.pl / 10.64.10.* 13.05.03, 11:31 Sam mieszkałem przy trasie W-Z i wszyscy stamtąd zwiali. Została biedota. Normalny człowiek chce mieć względną ciszę i spokój. Wszędzie nowobudowane autostrady są poza miastami tylko my cofamy się do lat 60-tych na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: Od hałasu i spalin masz zmiany w mózgu IP: *.pgi.waw.pl 13.05.03, 12:30 Gość portalu: tomcat napisał(a): > Sam mieszkałem przy trasie W-Z i wszyscy stamtąd zwiali. Została > biedota. Normalny człowiek chce mieć względną ciszę i spokój. > Wszędzie nowobudowane autostrady są poza miastami tylko my > cofamy się do lat 60-tych na Zachodzie. hip: Nie wszyscy chcą ciszy. Są ci "nowocześni" pragnący autosrady przez środek miasta, obok parkingów a na parterach agencji towarzyskich. Bo to przecież miasto. Są też tacy co lubią ryk rur wydechowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: To JEST SPORE MIASTO IP: 209.25.165.* 13.05.03, 13:22 Gość portalu: Szybor napisał(a): > Mieszkam w Warszawie od urodzenia. Od zawsze pod moimi oknami > jeżdzą tramwaje mam ruchliwe ulice Słyszę samoloty latające ż > Okęcia. Tak sie sklada ze ja tez mieszkam w tym miescie od urodzenia (lat z gora 30) i samoloty ladujace na Okeciu dobrze pamietam - szyby w oknach drzaly, ale nikt slowa nie mogl powiedziec... Teraz jest na to szansa i mieszkancy Bemowa wypowiedzieli sie jednoznacznie - NIE. Zainteresowani moga sprawdzic to na stronie Bemowa... > Ale mam blisko do szkół kin teatrów sklepów itd. To są > plusy i minusy życia w wielkim mieści. Halas w miescie to rzecz normalna, ale sa granice od ktorych zaczyna szkodzic i bliskosc kina lub teatru tego nie wynagrodzi.. A przy okazji kiedy ostatnio byles w kinie lub teatrze? > Tam jest pas > zarezerwowany pod tą trasę i ona powinna tam zostać wybudowana > bo w miarę sensownie połaczy się z istniejcą siecia drogową > Warszawy. Po to sa plany zagosspodarowania przestrzennego aby > wiedzieć jakie inwestycje mają powstać na danym terenie. I > trzeba mieć pretensje że z lenistwa niewiedzy czy głupoty nie > sprawdziło się tego co może powstać w otoczeniu miejsca gdzie > chce się zamieszkać. Zgadzam sie calkowicie - skoro plan byl to winni sa Ci co tam mieszkaja i nie dowiedzieli sie ze bedzie tam autostrada... Urzednicy zwykle nie informuja mieszkancow o swoich zazwyczaj niekorzystnych dla nich planach. A jezeli ktos z pasa przeznaczonego pod autostrade nie odsprzeda ziemi? > Miasto z definnicji potrzebuje dobrze > rozwiniętej sieci drogowej i to że budowa nowej drogi zwiększy > zanieczyszczenie środowska t oczysta demagogia. Rowniez sie zgadzam - tylko dlaczego przez srodek gminy kolo blokow mieszkalnych i domow? > Te samochody i > tak będą jechały ale to od nowych inwestycji zależy czy będą > stały w kilometrowych korkach. Zamiast korkow powinna byc sprawna komunikacja publiczna. Rozumiem ze trzeba jak najszybciej dojechac rano do pracy, a po poludniu wrocic do domu, ale to sa normalne okolicznosci zwiazane z praca w wielkim miescie. Zadziwia mnie mnogosc inwestycji drogowych i jednoczenie tak fatalny stan drog. Moze gdyby przesunac srodki z inwestycji na utrzymanie daloby to lepsze efekty? > Jak komuś sie nie podoba > wielkomiejski ruch w wielkim mieści to proponuję przeprowadzkę > do miejs nieco mniej narażonych na tego typu atrakcje. Małe > miasteczka i wsie czekaja na wyszkolone w miastach kadry. Znasz moze takie miasteczko? Chetnie sie tam przeniose. Jak do tej pory to tendencja jest odwrotna. I to dlatego bo w Warszawie jest praca, a tam nie. > Polecam miłośnikom ciszy i spokoju. Pozdrawiam i zycze zrozumienia dla milosnikow ciszy i spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Bemowo IP: robol:* / 172.20.6.* 13.05.03, 14:57 Mieszkam na Bemowie, ale harcerze z ankietą do mnie nie dotarli, a jestem za łącznikiem i to w wariancie wzdłuż ul. Dywizjonu 303. Wracając do wyników ankiety - wcale mnie to nie dziwi. Mieszkam na Bemowie 15 lat i wiele ciekawych inicjatyw widziałem. Np. około 1990 roku powstał komitet przeciwko budowie centrum handlowego na Bemowie V. Nie było wtedy Carfoura, ani nawet bazarku. Najbliższy sklep był oddalony od mojego domu 800 m, a od domów tych, którzy protestowali jeszcze dalej. Wykorzystując samochód propagandowy wypożyczony z wojska (nysę w wielkimi głośnikami) przekonywali wszystkich - po co nam nowy sklep, przecież do tego, który jest mamy blisko. Przecież teraz też mamy blisko do autostrad z prawdziwego zdarzenia - są już tuż na naszą granicą z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valis Re: To JEST SPORE MIASTO IP: 217.153.30.* 13.05.03, 15:51 Gość portalu: Szybor napisał(a): > Po to sa plany zagosspodarowania przestrzennego aby > wiedzieć jakie inwestycje mają powstać na danym terenie. I > trzeba mieć pretensje że z lenistwa niewiedzy czy głupoty nie > sprawdziło się tego co może powstać w otoczeniu miejsca gdzie > chce się zamieszkać. He he, tak jak szanowny przedmówca pisze to _powinno_ być. Kupując mieszkanie na Żeraniu poszedłem do urzędu gminy i zapytałem o plan zagospodarowania przestrzennego. Pani powiedziała "A kto to wie, co tam będzie za 5,10 lat". Więc jaki plan ? Warszawa jest rozbudowywana chaotycznie, więc o jakim planie mówimy ? Pozdrawiam Valis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PK Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.student.pw.edu.pl 13.05.03, 15:56 Na temat rozbudowy infrastruktury transportowej, czyli autostrad, jej łączników i lotniska wypowiadałem się wielokrotnie, także nie będę się tutaj powtarzać. Chciałbym tylko zazanczyć, iż zauważyć można również mądrzejszych ludzi w tym mieście, którzy potrafią zachować zdrowy rozsądek. Niestety nadal dochądzą do głosu ludzie o mniejszej świadomości (goście: tomcat, hip i k100r), którzy ciągle bujają w obłokach nie rozumiejąc chyba jaki jest stan kraju ani jakie są potrzeby (podejrzewam nawet, że nie wiecie jakie są związki między rozwojem infrastruktury a gospodarką). To tyle, póki co. Pozdrawiam wszystkich ludzi rozsądnie myślących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 209.25.165.* 13.05.03, 16:05 Coz, nic nie poradze na to ze, autostrada za oknem mojego bloku mnie po prostu nie cieszy. Jednoczesnie rozumiem dokonale posiadaczy dzialek ktorzy nie moga nic na nich wybudowac bo "bedzie trasa". Padly tu takie stwierdzenia ze przy trasie W-Z zostala sama biedota i ze na zachodzie autostrady w miastach byly w latach 60- tych, ja na szczescie moge poszukac innego mieszkania. Pal licho przywiazanie do miejsca zamieszkania - trzeba sie po prostu wyprowadzic. Poki malo ludzi wie ze bedzie tam droga i mieszkanie da sie sprzedac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.pgi.waw.pl 14.05.03, 08:55 Gość portalu: PK napisał(a): Chciałbym > tylko zazanczyć, iż zauważyć można również mądrzejszych ludzi w > tym mieście, którzy potrafią zachować zdrowy rozsądek. Niestety > nadal dochądzą do głosu ludzie o mniejszej świadomości (goście: > tomcat, hip i k100r), którzy ciągle bujają w obłokach nie > rozumiejąc chyba jaki jest stan kraju ani jakie są potrzeby > (podejrzewam nawet, że nie wiecie jakie są związki między > rozwojem infrastruktury a gospodarką). To tyle, póki co. > Pozdrawiam wszystkich ludzi rozsądnie myślących. hip: Oto głos światowca. Podaj miasto europejskie gdzie w ostatnich latach wybudowano autostradę przez środek osiedli mieszkaniowych. Autostrady nie są rozwiązaniem dla moiast tylko dla transportu międzyregionalnego i międzynarodowego. Autostrada powinna powstać poza miastem bo takie są standardy cywilizowanych państw. Nikt przy zdrowych zmysłach nie wprowadza do wielkiej aglomeracji międzynarodowego ruchu tranzytowego ( w tym przypadku zza Buga do UE). Bajeczkę o programie "tiry na tory" możesz na dobranoc opowiadać tow. M. Polowi albo dyrektorom upadającego i żałosnego PKP. Najlepiej zrób to w zasranym kiblu nieogrzewanego zimą ekspresu. A przede wszystkim ucz się. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat Autostrady nie było na planach IP: *.acn.pl / 10.64.10.* 13.05.03, 16:34 Na planie Warszawyw latach 80-tych była narysowana przerywana linią jakaś droga. Nie wiadomo co bo była nieopisana. Na planie w spółdzielni żadnej autostrady nie było. Na początku lat 90-tych z przerażeniem dowiedziałem się od projektanta dróg w Warszawie że to autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Autostrady nie było na planach IP: *.CHCGILGM.covad.net 13.05.03, 23:10 ludzie!!!!!! ja mieszkam w usa w duzym miescie i specjalnie kupilem mieszkanie kolo zjazdow i wjazdow na autostrady (jest tam ich kilka) po to zeby szybciej sie dostac w inne rejony miasta...TO JEST MIASTO NIE WIES!!!!! jezeli ktos chce miec spokoj niech sie przeprowadzi na przedmiescia tam jest spokoj....ale w polsce...nie ma jak dojechac do miasta,zeby sie pobawic albo dojechac do pracy...BO NIE MA AUTOSTRAD!!!!...ile to jeszcze czasu zabierze zeby ludzie sie dostosowali w polsce do innego myslenia(nie mowie o wszystkich).pare postow bylo naprawde ok.ale nic na to sie nie poradzi,dobrze ze polska bedac w unii da mozliwosci wyjazdy,pracy czy zamieszkania w innym normalnym miescie...kiedys to sie zmieni w warszawie , ale duzo wody jeszcze uplynie w wisle....pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narino Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.54.176.247.tisdip.tiscali.de 13.05.03, 22:59 A po co Warszawie autostrada i nowe lotnisko, przeciez w Afryce tubylcy tez nie maja i zyja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 209.25.165.* 14.05.03, 09:08 Autostrada i wieksze lotnisko sa potrzebne Warszawie. Ale to nie znaczy ze ta autostrada musi przebiegac przez miasto, a lotnisko musi byc rozbudowane za wszelka cene. Mysle ze tak po prostu jest taniej dla inwestorow. Do autostrady w okolicach Gory Kalwarii trzeba byloby doprowadzic drogi dojazdowe, finansowane przez miasto, a autostrada ma byc finasowana z kasy panstwowej. Widac oszczednosc? Ale tylko inwestora, dla mieszkancow to tylko klopot. W zwiazku z planowanym przebiegiem drog ekspresowych na Bemowie byly przeprowadzone konsultacje z mieszkancami - ankiety mialy byc roznoszone przez harcerzy, ale nikt ich nie widzial roznoszacych te ankiety. W koncu w ratuszu zostala wystawiona urna - rozwiazanie bylo bardzo wygodne bo zwazywszy ze Ratusz dziala do 18tej tylko w poniedzialki wynik ponad 30 tys. ankiet wydaje sie zaskakujacy. Kogo temat drog interesowal i mial czas wpasc do Ratusza wypelnic ankiete... Wyniki mowia same za siebie - mieszkancy Bemowa nie chca drogi 80 metrowej szerokosci. To samo dotyczy lotniska - zamiast rozbudowywac Okecie, wyplacac odszkodowania, wykupowac grunt, dlaczego nie zbudowac w promieniu 50 km od Warszawy nowego lotniska z trzema lub wiecej drogami startowymi (Okecie ma dwie) do obslugi lotow transportowych i pasazerskiego ruchu tranzytowego. W obu przypadkach trzeba wykupic grunt - lepiej kupowac po 200 - 300 zl za metr czy po 2 - 3 zlote? Nie znam sie na powiazaniach infrastruktury i gospodarki, ale nie tak znowu dawno czytalem wypowiedz (nazwiska nie pamietam, zdaje sie ze z okolic bemowskiego ratusza), ze wedlug jego opinii wybudowanie autostrady na Bemowie zatka i tak juz niezbyt szerokie drogi Bemowa. Z tekstami "w Afryce nie maja i zyja" zapraszam do nizszych klas szkoly podstawowej... Wedlug prognoz specjalistow rynku mieszkaniowego w najblizszych latach bardziej zamozne osoby beda sie wyprowadzaly z Warszawy (budowaly domy po Warszawa). Nie dziwi mnie ta opinia - rosnacy halas i korki na ulicach nie zachecaja do zamieszkiwania w miescie. Przypuszczalnie w niedlugim czasie Warszawa bedzie miastem mieszkan pod wynajem... To przesadzona opinia, ale moze nie tak bardzo jak by sie wydawalo na pierwszy rzut oka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 14.05.03, 14:37 Ludzie, kiedy w końcu zaczniecie więcej czytać, dowiadywać się, obserwować rzeczywistość? Nie mam żadnych problemów z opisaniem inwestycji komunikacyjnych do 2050 roku w Krakowie, z Warszawą miałbym trochę problemów, bo bywam tu rzadziej. De facto jest to tylko i wyłącznie problem wstukania paru liter w wyszukiwarce internetowej. Ale po co, lepiej gnić w 4 ścianach... Wielokrotnie pisałem już na łamach tego forum, że nawet do 90% ruchu na autostradzie A2 w okolicach Warszawy będzie ruchem docelowo - źródłowym, a więc mającym za cel i początek podróży Warszawę, zaś pozostałe 10% będzie tranzytem tylko przejeżdżającym przez Warszawę. Nie ma więc sensu uciekać z autostradą pod Górę Kalwarię czy Kampinos. Te samochody I TAK WJADĄ do miasta, bądź to z południa al. Jerozolimskimi, al. Krakowską, Puławską, Przyczółkową lub Wałem Miedzeszyńskiem, bądź z północy Połczyńską, Pułkową, Modlińską, Radzymińską lub Czecha. Badania nad kilkunastoma wariantami prowadziły Politechniki Warszawska, Krakowska i Gdańska, tak duże grono wybitnych specjalistów (prof. Suchorzewski, prof. Tracz, prof. Krystek, dr Cieśliński, dr Bohatkiewicz) nie może się mylić! Wszystkich przeciwników autostrad w Warszawie mogę uspokoić - przeciętna warszawska ulica generuje hałas rzędu 90 - 110 dB. Mamy w Polsce prawo, zgodnie z którym to PAŃSTWO, a nie mieszkańcy, ma obowiązek zapłacić za ochronę przed hałasem. Obejmuje to zarówno budowę ekranów akustycznych, wałów ziemnych, a także wymianę okien, co jest równoznaczne z podniesieniem wartości m2 mieszkania w pobliżu autostrady lub obwodnicy. Wymiana okien daje ochronę rzędu 25 dB, wał + ekran kolejne 25 dB, w efekcie można zmniejszyć poziom hałasu do poziomu 40 - 60 dB. Polskie normy są najostrzejsze pod względem ochrony przed hałasem w Europie, tak ostre, że praktycznie niemożliwe do spełnienia i de facto jest to przyczyną "równania ich w dół" do norm europejskich. Te zaś dopuszczają hałas 45 dB w nocy i 55 dB w dzień. Przy 40 dB można spokojnie spać przy otwartym oknie, dla porównania podobny hałas wytwarza komputer (a dokładniej jego wiatraczek) podczas pracy. A spaliny, no cóż, nie wiem czy wszyscy mają świadomość, ale poruszający się samochód punktowo wytwarza mniej spalin, niż stojący w korku. Niedowiarkom polecam spędzenie godziny na Rondzie Dmowskiego w czasie szczytu porannego lub popołudniowego, a następnie wycieczkę na południową obwodnicę Krakowa, Poznania, Wrocławia lub Szczecina. Różnica kolosalna - na obwodnicę nie trzeba zabierać aparatu tlenowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.pgi.waw.pl 15.05.03, 08:10 Gość portalu: Yasioo napisał(a): > Wszystkich przeciwników autostrad w Warszawie mogę uspokoić - przeciętna > warszawska ulica generuje hałas rzędu 90 - 110 dB. Mamy w Polsce prawo, zgodnie > > z którym to PAŃSTWO, a nie mieszkańcy, ma obowiązek zapłacić za ochronę przed > hałasem. Obejmuje to zarówno budowę ekranów akustycznych, wałów ziemnych, a > także wymianę okien, co jest równoznaczne z podniesieniem wartości m2 > mieszkania w pobliżu autostrady lub obwodnicy. Wymiana okien daje ochronę rzędu > > 25 dB, wał + ekran kolejne 25 dB, w efekcie można zmniejszyć poziom hałasu do > poziomu 40 - 60 dB. Polskie normy są najostrzejsze pod względem ochrony przed > hałasem w Europie, tak ostre, że praktycznie niemożliwe do spełnienia i de > facto jest to przyczyną "równania ich w dół" do norm europejskich. Te zaś > dopuszczają hałas 45 dB w nocy i 55 dB w dzień. Przy 40 dB można spokojnie spać > > przy otwartym oknie, dla porównania podobny hałas wytwarza komputer (a > dokładniej jego wiatraczek) podczas pracy. hip: I co z tego że są normy? 1. W Warszawie przy trasie AK dopiero po kilku-kilkunastu latach zdecydowano się na wymianę okien i montaż ekranów dźwiękochłonnych. Ostatnio prace przerwano - oczywiście brak pieniędzy. 2. Bemowo, ul. Powstańców Sl.- szeroka arteria, b. duży ruch i zupełny brak izolacji akustycznej, żadnych drzew, krzewów nie mówiąc już o ekranach. Nic nie można zrobić - brak chęci i oczywiście pieniędzy. 3. Emisja hałasu - ile pojazdów nie spełnia norm emisji hałasu. Stada pseudotuningowców montują na wydechach co chcą rycząc ponad 100dB. I co? I nic. Rejestrują takie gówna za pół litra a policja nie reaguje bo to "mała szkodliwość". Żyjesz w realiach? Nie. jesteś profesjonalistą? Mam wątpliwości pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 15.05.03, 09:15 Gość portalu: hip napisał(a): > 1. W Warszawie przy trasie AK dopiero po kilku-kilkunastu latach zdecydowano > się na wymianę okien i montaż ekranów dźwiękochłonnych. Ostatnio prace > przerwano - oczywiście brak pieniędzy. Myślisz? To pomyśl przez chwilę! Prac nie przerwano dlatego, że zmieniło się prawo bądź zniknęła potrzeba budowy ekranów. Sam napisałeś, że to sprawa pieniędzy, a więc problem nic nie mający wspólnego z projektowaniem i wykonawstwem. To problem władzy, Waszych "wspaniałych" warszawskich decydentów, którzy pchają kasę pod siebie i trzymają się stołków. > 2. Bemowo, ul. Powstańców Sl.- szeroka arteria, b. duży ruch i zupełny brak > izolacji akustycznej, żadnych drzew, krzewów nie mówiąc już o ekranach. Nic nie > > można zrobić - brak chęci i oczywiście pieniędzy. Skąd wiesz, że brak chęci? Sprawdziłeś plany budowy, sprawdziłeś, czy coś się robi w tym kierunku? Pieniędzy owszem, w naszym kraju zawsze brak, ale to nie znaczy, że projekt nie zawierał części o ochronie środowiska - musi ja zawierać, bo wtedy nigdy nie zostałaby rozpoczęta jego realizacja. Uwierzysz jak napiszę, że zieleń nie chroni przed hałasem?: delta LAeq(zi) = - 0,05*l [dB], gdzie: delta LAeg - poprawka ekwiwalentnej wartości natężenia hałasu ze względu na... (zi) - ...zieleń l - szerokość izolacyjnego pasa zieleni [m] Jeżeli umiesz matematykę, to szybko policzysz, że spory pas lasu wzdłuż drogi jest niewielką ochroną. Przyznaję zaś, że zieleń ma działenie psychologiczne i pozwala nam na lepsze znoszenie większego hałasu oraz ogranicza wpływ spalin - każdy liść działa jak filtr ochronny. > 3. Emisja hałasu - ile pojazdów nie spełnia norm emisji hałasu. Stada > pseudotuningowców montują na wydechach co chcą rycząc ponad 100dB. I co? I nic. > > Rejestrują takie gówna za pół litra a policja nie reaguje bo to "mała > szkodliwość". Żyjesz w realiach? Nie. jesteś profesjonalistą? Mam wątpliwości > pozdr Czep się policji, czep się władzy, ze strony drogowców 99% jest ok. Spraw by w naszym kraju zniknęło łapówkarstwo w stacjach diagnoz, w policji, w sądach. Tylko nie krzycz, że wszystkiemu są winni drogowcy - nie da się zwalić na nas całej winy. >hip: I chyba na etapie lat 30-tych ten pan profesor się zatrzymał. A niestety standardy się zmieniły i nastąpił postęp. Wiesz, obrażasz człowieka, który zajmował się drogownictwem na Politechnice Warszawskiej kiedy Ty skakałeś ojcu z prawego na lewe. Prof. Suchorzewski tworzył drogownictwo w Polsce i na Politechnice Warszawskiej przez ostatnie pół wieku. I to on wyznacza postęp razem z innymi polskimi zespołami (PK, PG) oraz zespołami i firmami z zachodu (AASHO, AASHTO, ITS - USA; ESCOTA, SPAN, ASF - Francja, FERROVIAL Group, EUROPISTAS - Hiszpania, MoPW - Belgia, JRA - Japonia, Tulo Schenirer - Izrael) >hip: Oczywiście. Jeśli najpierw wybuduje się autostradę przez Warszawę i > przepuści przez nią cały ruch tranzytowy to po co budować wariant przez GK??? > pozdr Wariant przez Górę Kalwarię ZOSTANIE wybudowany, gdy zajdzie taka potrzeba. A zajdzie najwcześniej w 2015 roku, ostatnie prognozy mówią nawet o 2020 roku. Na koniec zadam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest, że w Krakowie przed otwarciem obwodnicy południowej stały wszystkie ekrany akustyczne i w pełni funkocjonowała cała ochrona (także przed spalinami i nadmiarem wód powierzchniowych) konieczna do funkcjonowania obwodnicy jako całości autostrady A4? Jak to się dzieje, że jeszcze na nasypach węzła Wielicka (A4/ex-4 E40 - wylot z Krakowa w kierunku Wieliczki i Tarnowa) nie położono asfaltu, a już stawia się ekrany akustyczne? Jak to się stało, że w Legnicy nie otwarto estakady 2x2 na obwodnicy 3 E65 dopóki nie wymieniono okien w pobliskich budynkach mieszkalnych i szkole? Cały ciężki ruch jechał przez śródmieście Legnicy - prace prowadzono pod ogromną presją społeczną - a jednak jakoś się udało. To może być ostrzeżenie dla Warszawy - jeżeli nie będziecie chcieli autostrady na Ursynowie i łącznika na Dywizjonu 303, to cały ruch wleje się do centrum wszyskimi możliwymi łącznikami i przejedzie przez miasto, nie zaś pojedzie obwodnicami i zjedzie na węźle najbliższym celu podróży. Poza tym te 3, nie do końca mizerne w porównaniu z warunkami warszawskimi, przykłady świadczą o tym, że da się zrobić porządnie, da się chronić wszystkich, mieszkańców, zwierzęta, zieleń i wody przed hałasem i zanieczyszczeniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.pgi.waw.pl 15.05.03, 09:36 Gość portalu: Yasioo napisał(a): > Myślisz? To pomyśl przez chwilę! Prac nie przerwano dlatego, że zmieniło się > prawo bądź zniknęła potrzeba budowy ekranów. Sam napisałeś, że to sprawa > pieniędzy, a więc problem nic nie mający wspólnego z projektowaniem i > wykonawstwem. To problem władzy, Waszych "wspaniałych" warszawskich decydentów, hip: Niw ważne czyja to wina. Ważny jest efekt końcowy a więc zły efekt. I dlatego ludzie protestują. Ich nie obchodzi dlaczego jest nie tak jak powinno być. Oni chcą aby było dobrze. > Skąd wiesz, że brak chęci? Sprawdziłeś plany budowy, sprawdziłeś, czy coś się > robi w tym kierunku? hip: Oczywiście. Pisałem do różnych instytucji, mam pisma z gminy potwierdzające przekroczone normy emisji hałasu. Są też obietnice utworzenia pasa zieleni tylko nie wiadomo kiedy bo problemy z pieniędzmi i własnością gruntów! > Uwierzysz jak napiszę, że zieleń nie chroni przed hałasem?: > > delta LAeq(zi) = - 0,05*l [dB], gdzie: > > delta LAeg - poprawka ekwiwalentnej wartości natężenia hałasu ze względu na... > (zi) - ...zieleń > l - szerokość izolacyjnego pasa zieleni [m] > > Jeżeli umiesz matematykę, to szybko policzysz, że spory pas lasu wzdłuż drogi > jest niewielką ochroną. hip: Nie uwierzę bo to nieprawda. Korony drzew i zimozielone krzewy gęsto posadzone rozpraszają fale dźwiękowe. Dzięki temu nie odbijają się one od ścian budynków wybudowanych w pewnej odległości od ulic. Wskutek tego ma miejsce znaczna redukcja hałasu pogłosowego (czyli popularne echo). Dlatego projektuje się pasy zieleni wzdłuż ulic. ma to znaczenie nie tylko w przypadku spalin. Porównaj natężenie dźwięku wzdłuż ulic nie obsadzonych zielenią i tych gdzie są gęsto posadzone drzewa. To zupełnie inny rodzaj hałasu. > Czep się policji, czep się władzy, ze strony drogowców 99% jest ok. hip: Powtarzam. Mnie nie interesuje dlaczego jest źle. Mnie interesuje to ,że ma być prawidłowo. Nie czepiam się drogowców tylko rozumiem ludzi, którzy nie chcą źle projektowanych i wykonanych arterii komunikacyjnych. Spraw by w > naszym kraju zniknęło łapówkarstwo w stacjach diagnoz, w policji, w sądach. > Tylko nie krzycz, że wszystkiemu są winni drogowcy - hip: Wcale tego nie robię. > Wiesz, obrażasz człowieka, który zajmował się drogownictwem na Politechnice > Warszawskiej kiedy Ty skakałeś ojcu z prawego na lewe. Prof. Suchorzewski > tworzył drogownictwo w Polsce i na Politechnice Warszawskiej przez ostatnie pół > wieku. I to on wyznacza postęp razem z innymi polskimi zespołami hip: szkoda tylko, że pan profesor nie wie, że obecne standardy są takie, że nie buduje się przez środek wielkich osiedli mieszkaniowych z budownictwem wielorodzinnym autostrad dla międzynarodowego ruchu tranzytowego . > Na koniec zadam jeszcze jedno pytanie. Jak to jest, że w Krakowie przed > otwarciem obwodnicy południowej stały wszystkie ekrany akustyczne i w pełni > funkocjonowała cała ochrona (także przed spalinami i nadmiarem wód > powierzchniowych) konieczna do funkcjonowania obwodnicy jako całości autostrady > > A4? > Jak to się dzieje, że jeszcze na nasypach węzła Wielicka (A4/ex-4 E40 - wylot z > > Krakowa w kierunku Wieliczki i Tarnowa) nie położono asfaltu, a już stawia się > ekrany akustyczne? > Jak to się stało, że w Legnicy nie otwarto estakady 2x2 na obwodnicy 3 E65 > dopóki nie wymieniono okien w pobliskich budynkach mieszkalnych i szkole? Cały > ciężki ruch jechał przez śródmieście Legnicy - prace prowadzono pod ogromną > presją społeczną - a jednak jakoś się udało. hip: Nie wiem. Wiem jak jest w Warszawie bo tu mieszkam i się tym interesuję. da się zrobić porządnie, > da się chronić wszystkich, mieszkańców, zwierzęta, zieleń i wody przed hałasem > i zanieczyszczeniem. hip: Mieszkańcy nie mają takiego przeświadczenia bo widzą dotychczasowe działania (albo też ich brak). Ja im się nie dziwię. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CLEO Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 217.17.46.* 14.05.03, 16:08 Ciekawe skąd masz dane dotyczące tranzytu (10%)? Rosja jest dynamicznie rozwijającym się rynkiem (nie tylko zbytu). Może warto sprawdzić jak duży ruch jest na wschodnich przejściach granicznych i jaka jest jego tendencja wzrostowa, a potem ferować opinie. A poza tym nie byłoby tej całej dyskusji i oporu społecznego, gdyby była w projekcie również zewnętrzna obowodnica Warszawy, a nie tylko autostrada A2, która z Konotopy wchodzi bezpośrednio do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 14.05.03, 19:37 Gość portalu: CLEO napisał(a): Nie wiem kim jesteś, a w szczególności jakie masz wykształcenie, ale ja się przedstawię. Jestem drogowcem, szczególnie interesuję się budową autostrad, węzłów i obwodnic, a także komunikacją miejską. > Ciekawe skąd masz dane dotyczące tranzytu (10%)? Dane te były wielokrotnie podawane na różnych wykładach, seminariach i konferencjach drogowych. Wskaźnik 10% jest najbardziej radykalnym ze wszystkich, które dotychczas spotkałem, jednakże uwzględnia kryzys jaki miał miejsce w Rosji w 2000 roku oraz nasze wejście do UE, które w znaczącym stopniu utrudni transport drogowy (na rzecz ułatwienia bardziej "hurtowego" transportu kolejowego). Najmniej zaś radykalnym wskaźnikiem z połowy lat 90, przy założeniu rozwoju krajów wschodnich z przed kryzysu rosyjskiego, był wskaźnik 20%. Większość opracowań została wykonana przez zespół pod kierownictwem dra Cieślińskiego z Politechniki Krakowskiej, człowieka, który praktycznie od lat 70 jest filarem polskiego planu budowy autostrad. Wszelkie zaś projekty węzłów zawdzięczamy prof. Krystkowi z POlitechniki Gdańskiej - polecam jego autorstwa "Węzły drogowe i autostradowe". Całość pod względem inżynierii ruchu, a więc tym, co najbardziej warszawiaków powinno interesować (czyt. czy będzie się lepiej jeździć po stolicy), jest nadzorowana przez gorącego zwolennika tzw. "wariantu ursynowskiego" - prof. Suchorzewskiego, który pamięta podstawy tworzenia autostrad przez prof. Nestorowicza w 1938 roku. Rosja jest dynamicznie > rozwijającym się rynkiem (nie tylko zbytu). Może warto sprawdzić jak duży ruch > jest na wschodnich przejściach granicznych i jaka jest jego tendencja > wzrostowa, a potem ferować opinie. Nie feruję swoich opinii, piszę tylko to, co sprawdzili, policzyli, zaprojektowali i zrobili ludzie o wiedzy DROGOWEJ sporo większej od mojej, a nieporównywalnie większej od ministra Pola i połowy warszawiaków razem wziętych - nie obrażajcie się, zawsze możecie powiedzieć, że jesteście tą druga połową :) A poza tym nie byłoby tej całej dyskusji i > oporu społecznego, gdyby była w projekcie również zewnętrzna obowodnica > Warszawy, a nie tylko autostrada A2, która z Konotopy wchodzi bezpośrednio do > miasta. A skąd wiesz, że nie ma? Widzisz, tak to jest, że ktoś z czymś startuje, a na końcu wychodzi, że nie ma pojęcia nawet o ogólnych planach. Wariant przez Górę Kalwarię zostanie NA PEWNO wybudowany, lecz nie wcześniej niż w 2015, a nawet 2020 roku. Po prostu nie ma takiej potrzeby - taka inwestycja nie ma ŻADNEGO ekonomicznego uzasadnienia. Więcej możesz poczytać w wątku zaczętym przez vampi='ego. Podciągnąłem go specjalnie dla Ciebie, poniżej na wszelki wypadek podaję też adres do niego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=4129214 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.pgi.waw.pl 15.05.03, 08:19 Gość portalu: Yasioo napisał(a): Większość opracowań została wykonana przez zespół pod kierownictwem dra > Cieślińskiego z Politechniki Krakowskiej, człowieka, który praktycznie od lat > 70 jest filarem polskiego planu budowy autostrad. Wszelkie zaś projekty węzłów > zawdzięczamy prof. Krystkowi z POlitechniki Gdańskiej hip: szkoda tylko że nie wiemy jak w praktyce wyglądałyby plany i projekty tych panów profesorów. Bo nie ma autostrad. Prof. Kołodko też ma wielkie plany reformy finansów państwa. I co? > a więc tym, co najbardziej warszawiaków powinno interesować (czyt. czy będzie > się lepiej jeździć po stolicy), jest nadzorowana przez gorącego zwolennika > tzw. "wariantu ursynowskiego" - prof. Suchorzewskiego, który pamięta podstawy > tworzenia autostrad przez prof. Nestorowicza w 1938 roku. hip: I chyba na etapie lat 30-tych ten pan profesor się zatrzymał. A niestety standardy się zmieniły i nastąpił postęp. > A skąd wiesz, że nie ma? Widzisz, tak to jest, że ktoś z czymś startuje, a na > końcu wychodzi, że nie ma pojęcia nawet o ogólnych planach. Wariant przez Górę > Kalwarię zostanie NA PEWNO wybudowany, lecz nie wcześniej niż w 2015, a nawet > 2020 roku. Po prostu nie ma takiej potrzeby hip: Oczywiście. Jeśli najpierw wybuduje się autostradę przez Warszawę i przepuści przez nią cały ruch tranzytowy to po co budować wariant przez GK??? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 217.17.46.* 15.05.03, 16:22 Drogi Yasioo, nie jestem drogowcem, lecz mieszkańcem tego miasta. Chcę by Warszawa była przyjaznym, dobrze zaprojektowanym miastem. To co planują drogowcy jest tego zaprzeczeniem. W dzisiejszej Stołecznej jest następny artykuł na temat A2 wraz z załaczoną mapką planowanych dróg. Jesteś drogowcem, oceń więc czy proponowana droga ekspresowa przez Bemowo (która jest de facto przedłużeniem autostrady) rozwiąże problem komunikacyjny miasta. Ja uważam,że nie. Cały ruch z A2 przeniesie się na tę drogę, do miasta, by doszczętnie zakorować trasę AK. Nie powstanie inny "zjazd" z autostrady! Najgorsze są takie plany oszczędnościowe, bez patrzenia w przyszłość! A co do obwodnicy, to cały czas planuje się obwodnicę wewnętrzną, ja natomiast pisałam o zewnętrznej wzorowanej np. na Berliner Ring. Koło Góry Kalwaria powinna przebiegać dalsza część autostrady A2. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 18.05.03, 09:11 Ha, macie coście chcieli drodzy protestujący. Na Ursynowie będzie droga ekspresowa wzdłuż Płaskowickiej. Zamiast autostrady w tunelu będziecie mieli prawie to samo na powierzchni. Wasza wizja przyjaznego miasta właśnie zamienia się w rozjeżdżone miasto i to na Wasze własne życzenie. Mam nadzieję, że zmądrzejecie choć trochę, gdy zaczniecie się dusić - dobry sposób na głupotę... Do hipa: napisałem już, że nie podaję swoich wyników badań, a całych zespołów z europejskich państw, które pracują nad tym od dziesięcioleci. Jeżeli nie jesteś akustykiem, który ostatnio dokonał swoich rewelacyjnych odkryć, to nie mam żadnych podstaw, żeby Ci wierzyć. Dobra rada na przyszłość - więcej czytaj. Pisma potrafi pisać każdy, czytać (i to ze zrozumieniem) niewielu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.pgi.waw.pl 19.05.03, 10:11 Gość portalu: Yasioo napisał(a): > Do hipa: napisałem już, że nie podaję swoich wyników badań, a całych zespołów z > > europejskich państw, które pracują nad tym od dziesięcioleci. Jeżeli nie jesteś > > akustykiem, który ostatnio dokonał swoich rewelacyjnych odkryć, to nie mam > żadnych podstaw, żeby Ci wierzyć. Dobra rada na przyszłość - więcej czytaj. > Pisma potrafi pisać każdy, czytać (i to ze zrozumieniem) niewielu... hip: Czytam. I wiem trochę o propagacji fal akustycznych, o falach odbitych i interferencji fal. I wiem też o takiej dziedzinie, która nazywa się akustyka urbanistyczna. Dziedzina nieznana budowniczym osiedli mieszkaniowych Polski Ludowej i polskim drogowcom. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.dialup.warszawa.pl 19.05.03, 13:18 To po co dawano zgodę na budowę bloków ???? 3/4 ludzi opowiada się przeciw ale eksperci wiedzą lepiej (ciekawe czy mieszkają w pobliżu - chyba jednak nie). Każda władza szanująca się miasto wyborców zbudowałaby obwodnicę. U władza ma nas w d... Nie ważne, że smród, że hałas, że nie zdrowo dla ludzi - ważne żeby mało wydać (zostanie dla nich więcej). Takie myślenie stawia nas na poziomie krajów trzeciego świata a nasze władze samorządowe i "ekspertów" na poziomie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 209.25.165.* 22.05.03, 09:11 Gość portalu: Margo napisał(a): > To po co dawano zgodę na budowę bloków ???? No wlasnie - ciagle to powtarzam - skoro miala byc tam autostrada trzeba bylo wstrzymac pozwolenia na budowe. Wystarczy przejechac sie Dywizjonu 303 pomiedzy Lazurowa a Powstancow - wszystko samowola budowlana? A moze jakas niekompetencja przy wydawaniu pozwolen na budowe? > 3/4 ludzi opowiada > się przeciw ale eksperci wiedzą lepiej (ciekawe czy mieszkają w > pobliżu - chyba jednak nie). Dokladnie tak. Skoro zrobiono konsultacje z mieszkancami na temat tych drog to chyba ich glos powinien sie liczyc, bo skoro ma sie nie liczyc to nie warto bylo robic konsultacji i mydlic oczy roznoszeniem ankiet przez harcerzy, przeciez wcale ich nie roznosili... > Każda władza szanująca się miasto > wyborców zbudowałaby obwodnicę. Moze miastu nie zalezy na podatkach mieszkancow? Padaly na tym forum glosy typu "milosnicy spokoju niech sie wyniosa do malego miasta - czekaja tam na nich spokoj i cisza". Przemile... Moze wszyscy milosnicy spokoju i ciszy maja sie wyniesc pod Warszawe, a swoje mieszkania wynajma przyjezdnym. Oni nie beda protestowac, bo beda szczesliwi ze dostali prace w stolicy np. przy roznoszeniu ulotek... > U władza ma nas w d... Nie > ważne, że smród, że hałas, że nie zdrowo dla ludzi - ważne żeby > mało wydać (zostanie dla nich więcej). Takie myślenie stawia > nas na poziomie krajów trzeciego świata a nasze władze > samorządowe i "ekspertów" na poziomie ... Wczoraj w TVP3 znowu poruszono temat autostrad - jak sie mozna spodziewac drogi rozprowadzajace ruch z A2 biegna przez Bemowo oraz przez Ursynow. Widac u nas tak juz byc musi - nie mozna zrobic nic tak zeby wszyscy byli zadowoleni, bo to za drogo kosztuje, a kasa pusta. Na utrzymanie istniejacych drog nie ma pieniedzy, na latanie dziur, na odsniezanie itp. Ale na autostrade pieniadze sie znajda, bo bez autostrady miastu Warszawa grozi smierc, bo nie mozna tu doleciec ani dojechac i nie mozna przez to zrobic biznesu... Chcialbym tylko zeby ci wszyscy biznesmeni zanim wroca do swoich willi i apartamentow, zauwazyli jeszcze ze ja tu mieszkam i chcialbym spokojnie zasnac wieczorem przy otwartym oknie Dla tych ktorzy przytaczali tu normy decybeli i porownywali go do halasu komputera - komputery tez sie wycisza i nie jest to zabawa tania... Np. zamiast wiatraka za 30 zl z malym radiatorem stosuje sie wielki radiator bez wiatraka, ale to kosztuje 4 razy drozej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzer Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 213.158.197.* 22.05.03, 10:36 Gość portalu: k100r napisał(a): > > 3/4 ludzi opowiada > > się przeciw ale eksperci wiedzą lepiej (ciekawe czy mieszkają > w > > pobliżu - chyba jednak nie). > Dokladnie tak. Skoro zrobiono konsultacje z mieszkancami na > temat tych drog to chyba ich glos powinien sie liczyc, bo skoro > ma sie nie liczyc to nie warto bylo robic konsultacji i mydlic > oczy roznoszeniem ankiet przez harcerzy, przeciez wcale ich nie > roznosili... Konsultacje są zwykle bezcelowe - ze wszystkich konsultacji wynika że obwodnica i drogi ekspresowe powinny być ale powinny przechodzić przez jakieś inne osiedla niż to, na którym przeprowadzane są konsultacj (No chyba że zapytamy Jacusia, on zawsze będzie przeciwny). Ruch z autostrady musi być rozprowadzony drogami ekspresowymi, bo jak nie, to te wszystkie samochody i tak wjadą do miasta, tyle że i tak już zakorkowanymi ulicami Połczyńską i Górczewską. A ponieważ nie ma idealnej lokalizacji to najlepiej puścić drogę tam, gdzie była planowana od lat. I nie przesadzajmy z tym dzieleniem Bemowa na pół. W tej chwili tory kolejowe robią to równie skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 209.25.165.* 22.05.03, 12:01 Gość portalu: duzer napisał(a): > Gość portalu: k100r napisał(a): > > > > 3/4 ludzi opowiada > > > się przeciw ale eksperci wiedzą lepiej (ciekawe czy mieszkają > > w > > > pobliżu - chyba jednak nie). > > Dokladnie tak. Skoro zrobiono konsultacje z mieszkancami na > > temat tych drog to chyba ich glos powinien sie liczyc, bo skoro > > ma sie nie liczyc to nie warto bylo robic konsultacji i mydlic > > oczy roznoszeniem ankiet przez harcerzy, przeciez wcale ich nie > > roznosili... > > Konsultacje są zwykle bezcelowe - ze wszystkich konsultacji wynika że obwodnica > > i drogi ekspresowe powinny być ale powinny przechodzić przez jakieś inne > osiedla niż to, na którym przeprowadzane są konsultacj (No chyba że zapytamy > Jacusia, on zawsze będzie przeciwny). Ja tu widze tylko jeden cel - po konsultacjach mieszkancy sa bardziej wk... (opss) niezadowoleni niz przed konsultacjami, bo maja juz swiadomosc ze wladza ma ich zdanie gleboko w d... Moze powinienen sie zrewanzowac tym samym, bo innej metody nie widze? > > Ruch z autostrady musi być rozprowadzony drogami ekspresowymi, bo jak nie, to > te wszystkie samochody i tak wjadą do miasta, tyle że i tak już zakorkowanymi > ulicami Połczyńską i Górczewską. Ja sie nieustannie pytam po co te samochody w ogole maja wjezdzac do miasta? (Wedlug mnie to tak czy tak do niego wjezdzaja, no chyba ze Ursynow i Bemowo to juz nie Warszawa, nie ma roznicy czy beda to drogi ekspresowe czy waskie ulice). Swoja droga ciekawe jak beda wygladac trasa siekierkowska i trasa przez Ursynow jak zwali sie na nie ruch lokalny i ten z autostrady. Znowu tlok i korki? > > A ponieważ nie ma idealnej lokalizacji to najlepiej puścić drogę tam, gdzie > była planowana od lat. Sam to napisales - byla planowana od lat. To w takim razie co robia bloki mieszkalne w jej bezposrednim sasiedztwie?! Czy w zwiazku z budowa trasy do moich drzwi zastuka jakiegos pieknego dnia mily pan i powie "Wymieniamy okna na dzwiekoszczelne. Chcielismy uzgodnic termin. Nie, nic pan nie placi". Bo na razie to wyczytalem na tym forum ze zabezpieczenia przed halasem sa finansowane przez Panstwo ale nie wiadomo gdzie sie udac po pieniadze na wymiane (chociaz raczej zwrot po wymianie) okien na dzwiekoszczelne. > > I nie przesadzajmy z tym dzieleniem Bemowa na pół. W tej chwili tory kolejowe > robią to równie skutecznie. Ha ha ha. Jezeli masz na mysli tory w okolicach Dywizjonuy 303 (jak rozumiem przeszkadza Ci waski wiadukt ponad nimi) to ja widze istotna roznice - na tych torach mozna sobie urzadzic piknik tak czesto jezdza tam pociagi (sprobuj tego samego - dla porownania np. na Gorczewskiej - zycze milych wrazen). Poza tym mieszkancow osiedla Zielony Staw tory kolejowe wcale nie martwia, a majaca powstac trasa - bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trasa Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.chello.pl 24.05.03, 22:16 Gość portalu: k100r napisał(a): > Ja sie nieustannie pytam po co te samochody w ogole maja wjezdzac do miasta? A co proponujesz? Żeby warszawiacy zostawiali swój samochód w Konotopie i dalej na piechotę drałowali, np. na Tarchomin albo Bródno? > Sam to napisales - byla planowana od lat. To w takim razie co robia bloki mieszkalne w jej bezposrednim sasiedztwie?! Czy w zwiazku z budowa trasy do moich drzwi zastuka jakiegos pieknego dnia mily pan i powie "Wymieniamy okna na dzwiekoszczelne. Chcielismy uzgodnic termin. Nie, nic pan nie placi". A nie łaska zajrzeć do planu, zanim się wprowadziło na osiedle Zielony Staw? (hi, hi, hi - co za kretyńska nazwa, chyba tylko po to wymyślona, żeby skusić naiwniaków, którzy się potem dziwią i protestują, że będą mieli pod nosem trasę szybkiego ruchu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 209.25.165.* 26.05.03, 16:02 Gość portalu: trasa napisał(a): > Gość portalu: k100r napisał(a): > > > > Ja sie nieustannie pytam po co te samochody w ogole maja wjezdzac do miast > a? > > A co proponujesz? Żeby warszawiacy zostawiali swój samochód w Konotopie i > dalej na piechotę drałowali, np. na Tarchomin albo Bródno? A od czego obwodnica? Nie mowie nie drogom w ogole tylko tym wsrod osiedli mieszkaniowych... > > > Sam to napisales - byla planowana od lat. To w takim razie co robia bloki > mieszkalne w jej bezposrednim sasiedztwie?! Czy w zwiazku z budowa trasy do > moich drzwi zastuka jakiegos pieknego dnia mily pan i powie "Wymieniamy okna > na dzwiekoszczelne. Chcielismy uzgodnic termin. Nie, nic pan nie placi". > > A nie łaska zajrzeć do planu, zanim się wprowadziło na osiedle Zielony Staw? > (hi, hi, hi - co za kretyńska nazwa, chyba tylko po to wymyślona, żeby skusić > naiwniaków, którzy się potem dziwią i protestują, że będą mieli pod nosem > trasę szybkiego ruchu). No wlasnie Ci co sprzedawali te mieszkania jako idealnie ciche zrobili ludzi w konia - zasada nr.1 "Nie wierzyc nikomu", a kto robi inaczej to naiwny? Poza tym prosze mi tu z tym planem co chwila nie wyjezdzac bo tu sie na wariata buduje i taka np. impregnowalnie drewna mozna sobie zalatwic w srodku osiedla domkow jednorodzinnych (i sprawa jest nie do ruszenia) i tylko brak zamowien spowodowal zamkniecie tego "biznesu". Tylko tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radical motorway Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.03, 20:48 szybciej budować autostrady! zacofani - nie protestować! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k100r Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: 209.25.165.* 26.05.03, 15:28 Gość portalu: radical motorway napisał(a): > szybciej budować autostrady! zacofani - nie protestować! Szybciej zeby nikt nie zdazyl zaprotestowac. A co do zacofanych - siedza w autach (zwykle samotnie). Myslacy o przyszlosci wybieraja rower lub komunikacje miejska. "Nie" dla autostrady przez miasto i osiedla mieszkaniowe. "Tak" dla nowych linii metra. Wiecej sprawnej, niekolidujacej z ruchem samochodow osobowych komunikacji miejskiej oraz podmiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtekus Re: Północny zjazd z autostrady wzdłuż ul. Dywizj IP: *.tnt2.newark.nj.da.uu.net 26.05.03, 23:19 Wariant autostrady przez poludnie (Ursynow) powinien zakladac zjazdy i wjazdy z Al Komisji Edukacji Narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś