pchla999 13.04.07, 22:33 Witajcie, Po raz pierwszy widze mrówki we własnej kuchni. Skad sie to wzieło? Prosze o porade co z tym fantem mozna zrobić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lepus42 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 14.04.07, 11:56 Jeżeli sąto takie małe czarne (mrówki faraona) to masz dwa wyjścia: polubić albo sie wyprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.chello.pl 14.04.07, 12:16 lepus42 napisał: > Jeżeli sąto takie małe czarne (mrówki faraona) to masz dwa wyjścia: polubić alb > o > sie wyprowadzić. zamów tuska, rokite i bufetową oni je wyprowadzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 16:29 lepus42 napisał: > Jeżeli sąto takie małe czarne (mrówki faraona) to masz dwa wyjścia: polubić alb > o > sie wyprowadzić. Mrówki faraona są czerwone, nie czarne .... Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_kapota Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 16.04.07, 17:49 są dwa wyjścia: 1) poczekać aż sobie pójdą (mogą np. zupełnie gwałtownie zniknąć po 2 latach); 2) zastosować silne promieniowanie jonizujące (nie zawsze działa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś <a href="http://bestpest.com.pl/mrowki.php" target="_blank">be IP: *.ext.ti.com 17.04.07, 01:31 Poczytaj sobie na Internecie o tych mrówkach i sposobach ich zwalczania: bestpest.com.pl/mrowki.php oraz www.kurierlubelski.pl/index.php? name=News&file=article&sid=11358&theme=Printer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 13:42 Kup w sklepie chemicznym kratke na owady i postaw w pobliżu To pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pharlapp Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.chello.pl 17.04.07, 10:30 Zaprzyjaźnić się, co prędzej. Lepiej mieć czyściutkie mróweczki, niż brudne karaluchy i Bóg wie, co jeszcze. To armia schludnych sanitariuszy, w nowomowie "przyjazna dla ciebie". Trzeba szczelnie dokręcać słoiki z dżemem. Nie rozsypywać za dużo cukru z okazji słodzenia herbaty. Płukać po niej szklanki. Nie przesadzać z kruszeniem. Można im zostawiać trochę surowej ryby (poza cukrem, to właśnie lubią najbardziej). Z własnego doświadczenia wiem, że główne inwazje następują na przedwiośniu, parę tygodni i spoko. Nie wykładać trucizn! Nie niszczyć życia, mordercy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 12:57 masz jeszcze jedno wyjscie, zaproś karaluchy albo prusaki, tam gdzie są one tam nie ma mrówek Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 14.04.07, 13:10 Naucz je gotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRC Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: 81.219.212.* 14.04.07, 14:11 Trzeba kupić CHINSKĄ KREDĘ albo mrówkostop. Odpowiedz Link Zgłoś
lepus42 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 14.04.07, 14:38 A poważnie: to wbij sobie w googla "mrówka faraona" i tam znajdziesz mnóstwo sposobów na mrówki. Pomagaja mniej więcej tak jak środki na porost włosów. Jeżeli to nie są faraonki to masz szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
wta Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 16.04.07, 14:55 pchla999 napisała: > Witajcie, > > Po raz pierwszy widze mrówki we własnej kuchni. Skad sie to wzieło? > Prosze o porade co z tym fantem mozna zrobić. > > Pozdrawiam -POLUBIĆ! po jakimś czasie same się wyniosą. Odpowiedz Link Zgłoś
kamiloss3 Trzeba je zniszczyć u źródła 16.04.07, 20:16 Ja miałem kiedyś te mrówki. Jeśli kolonia nie jest duża można je stosunkowo łatwo wytępić. Trzeba po prostu wytropić drogę do królowej i ją zabić a także wszyskie robotnice przy królowej. Trzeba wyśledzić drogę którą idą z jedzeniem. U mnie na przykład królowa, a właściwie kilka były pod nogą monitora ( tego z kineskopem ) od komputera. Na kilka lat spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.dfqs.pl 16.04.07, 16:25 Kiedyś wynajmowaliśmy mieszkanie i też miałem taki problem. Kupiłem w bomi taką zieloną "płytkę" wielkości tabliczki czekolady. Mrówki się wyniosły. Pamiętam tylko, że nie można tego używać, jeżeli masz małe dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_kapota Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 16.04.07, 17:53 Gość portalu: bartek napisał(a): > Kiedyś wynajmowaliśmy mieszkanie i też miałem taki problem. > Kupiłem w bomi taką zieloną "płytkę" wielkości tabliczki czekolady. > Mrówki się wyniosły. > Pamiętam tylko, że nie można tego używać, jeżeli masz małe dzieci. > Też pamiętam zieloną płytkę. To był zdaje się czeski środek. Było naprawdę skuteczne. Wszystkie mrówki wyginęły, podobnie jak sąsiad z parteru. Pamięta ktoś nazwe tej zielonej płytki? Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_kapota Płytka Globol! 16.04.07, 17:57 Ta zabójcza dla mrówek płytka wyprodukowana była przez firmę Globol. Po tygodniu mrówki się wyniosły. Odpowiedz Link Zgłoś
pati_pat Re: Płytka Globol! 19.04.07, 14:04 Ta płytka jest naprawde dobra. Staraj sie jeszcze zachować czystość w kuchni i wszystko co jest mozliwe pakować w szczelnie zamkniete opakowania. Miałam te "robaczki" 7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Zachować czystość w kuchni. Nie będą miały co jeść IP: *.spray.net.pl 16.04.07, 20:53 pójdą dalej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Zachować czystość w kuchni. Nie będą miały co IP: *.resetnet.pl 16.04.07, 22:16 Gadasz bzdury, niestety...A co powiesz na to, ze miałam gniazdo faraonek w szafie, gdzie trzymam czystą, wymaglowaną pościel? Faraonki jedzą wszystko,krochmal z czystej pościeli też im smakuje...Pozdrawiam walczących i życzę wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: Zachować czystość w kuchni. Nie będą miały co IP: *.spray.net.pl 17.04.07, 11:34 Ubrania jedzą mole:) Kiedyś zimą weszły do mojej niestarannie sprzątanej, gary zostawione po kolacji, kuchni. Gdy zaczęłam byc skrupulatna znikły po kilku dniach i do dzisiaj mnie nie odwiedzają. Czasem pojawi się pojedyńcza na przeszpiegi. Sprawdzony sposób. Dlaczego Francuzi produkują dobre perfumy? Bo Francuzki nie myły sie dość, tylko pryskały:) Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia_77 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 18.04.07, 21:30 w moim studenckim, wynajmowanym mieszkaniu tez wygoniłyśmy faraonki właśnie taką zieloną płytką! niestety nie pamiętam nazwy:( ale za to pamiętam jak smakują udka mrówek:) wybornie! kiedyś, w środku nocy, po powrocie z imprezy podgrzewałyśmy chleb w piekarniku żeby mrówki z niego wylazy...nie zdażyły:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fasolka Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.04.07, 16:36 witam, przed rokiem mialam podobny problem, zaczelo się od kuchni a skonczylo w pokoju, ale za rada starej znajomej kupilam plytki firmy Globol ustawilam w kącie i sie same wyniosly. polecam i zycze udanej walki z mrowkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SoldeLuna Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 17:16 serdecznie współczuję - ja mam podobny poblem ale ja mieszkam na parterze i do mnie przylazły mrówki ogrodowe - w zeszłym roku wysypałam ich ścieżki proszkiem na mrówki firmy Baygon i pomogło. Teraz mam w domu małego dreptaka - córcię i to odpada. Jak ktoś zna skuteczne sposoby w mierę bezpieczne dla małych dzieci to porszę o poradę i ja :) acha opcja karaluchy itp mnie nie interesują !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Broń masowego rażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 18:44 Jeśli wylana woda nie sprawi problemu to dobry jest na nie wrzątek, zwłaszcza wtedy gdy masowo wyłażą przed gniazdo by szukać miejsca na nowe. Gorąca woda zabija mrówki natychmiast i jest bezpieczna dla człowieka (w przciwieństwie do środkow chemicznych) Potem należy uszczelnić miejsce przez które wyłażą czymś co stwardnieje np specjalnym plastikiem albo gumą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sopek Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:15 Ja co wiosnę walczę z mrówkami w kuchni i w łazience. Dość skutecznym sposobem jest wytropić dziury, do których się chowają i psiknąć do tych dziur dezodorantem w sprayu. Mrówki tego nie cierpią. Po kilkakrotnym powtórzeniu zawsze to one, a nie ja, się wynoszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonel Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: 80.48.198.* 16.04.07, 19:53 Sprawdzone !!!!!!!!!!!w zeszłym roku skończyłam z nimi a pomógł mi FRATOX kupiony na aukcji Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h a muszki OWOCóWKI ? w lecie są ich miliony 16.04.07, 19:47 i nic na nie nie działa .Może ktoś zna jakiś sposób na pozbycie się tej zarazy? Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: a muszki OWOCóWKI ? w lecie są ich miliony 16.04.07, 19:55 annika.h napisała: > i nic na nie nie działa .Może ktoś zna jakiś sposób na pozbycie się tej zarazy? jakiegos kwiata sobie kup, np republika.pl/blog_vn_1152900/2346866/tr/dzbanecznik.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: a muszki OWOCóWKI ? w lecie są ich miliony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 09:40 Nie trzymaj owoców na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaj Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:16 pouszczelniaj silikonem miejsca przy rurach od CO itd.porozkladaj skorki po grejfrutach i znika mroweczki Odpowiedz Link Zgłoś
maciek608 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 16.04.07, 21:54 A to i ja się przyłączę. Gdy kilka lat temu wróciłem z wakacji, a w domu mrowisko, zrobiłem tak: mniej więcej popatrzyłem którędy chodzą, a potem te ścieżki i zwłaszcza miejsca skąd wychodziły potraktowałem pianką na owady pełzające, RAID chyba. Pomogło momentalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.chello.pl 16.04.07, 21:58 utrzymuj czystość i nie zostawiaj nic do jedzenia nawet okruszyny chleba - wyprowadza się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pułkownik rozwiązanie numer 15B, 15C oraz 15D IP: *.swipnet.se 16.04.07, 23:25 na uwagę zasługują następujące warianty: - wariant 15B: zastosować mrówkojada, najlepiej jeśli mrówkojad jest wygłodniały; - wariant 15C: wystraszyć mrówki tak, by same się wyniosły; - wariant 15D: zaproponować mrówkom lokal zastępczy, najlepiej większy i w lepszej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wypróbowane Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.unused.derbynet.waw.pl 16.04.07, 22:50 Jak płytka Globol nie pomoże, to kup FARATOX B. Skuteczne, choć zajmuje trochę czasu. Przyjrzyj się, gdzie żerują, którędy chodzą najczęściej i tam umieść pojemniczki Faratoxa. Są to malusieńkie granulki, które mrówki sobie będą wynosić do gniazda (przypatrz się, czy aby na pewno ich ubywa) i tam się po pewnym czasie tym wytrują. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor.ciekawski Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 08:25 U mnie po tygodniu po mrówkach nie było śladu - właśnie po faratoxie Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez OT 16.04.07, 23:11 Najlepszym wyjściem jest dokupienie zestawu do makrofotografii. Materiału do zdjęć aż nadto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.07, 23:22 Kup sobie płytkę odstraszającą mrówki. Są w marketach.Ja używam takich zielonych,niemiecka fima "globol" chyba. Rozpakuj postaw na pólce.Najlepiej gdzies wysoko z dala od jedzenia.Pójdą sobie z pomieszczenia w którym jest płytka. A tak na 100 procent to sie nie da ich pozbyc z mieszkania. Jesli są w bloku to zainfekowany jest cały pion bloku.Gniazdo może być wszędzie.Pamiętaj o przeczytaniu instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pułkownik wariant 17E IP: *.swipnet.se 16.04.07, 23:31 - wariant 17E: mrówki najpewniej przebywają w Polsce nielegalnie i nie posiadają stosownych zezwoleń na pobyt i pracę. należy zawiadomić odpowiednie instytucje, a one już zajmą się deportacją mrówek... do Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: wariant 17E IP: *.123.135.62.dyn.user.ono.com 16.04.07, 23:36 Ktos tu pisal od dezodorancie. Ja z kolei przeprowadzilem atak przy pomocy plynu do mycia szyb. Im bardziej zalatuje amoniakiem tym lepiej. Z tym ze przez dwa dni pozostawilem pobojowisko z "ofiarami" wlacznie. Cholota juz sie wiecej nie pojawila. Widocznie plyn rozpuszcza to talatanstwo i ze strachu puszcza to jakies feromony ostrzegawcze. Innego wytlumaczenia nie znajduje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miodek Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.chello.pl 17.04.07, 01:31 u mnie mrówki wędrowały z okna do jak się później okzało niedokręconego słoika z miodem. Mrówki lubią to co słodkie. Zakręcił się słoik same się wyprowadziły po kilku dniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta :P Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.04.07, 05:16 Większość odpowiada robiąc sobie jaja... Padła już jedna dobra odpowiedź, ale może zginąc w tym bełkocie... Jeśli są to mrówki faraona (małe, czerwone), to kup Faratox. To małe granulki, umieszczone w plastikowym karmniku. Jedzonko mrówkom bardzo smakuje, nie zabija ich bezpośrednio, ale zapobiega rozwojowi kolejnego pokolenia. Po dwóch tygodniach masz spokój. Ważne - karmniki umieść niedaleko miejsca skąd wychodzą. W tym czasie nie przeszkadzaj im w konsumpcji :) nie używaj żadnych innych środków, tylko życz "smacznego". Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 06:28 albo pokochać,albo wytłuc.Wiedza skąd się to wzięło jest najmniej istotna.Jak mieszkasz w bloku gdzie jest 115 mieszkań życia ci nie starczy by się dowiedzieć skąd się to wzięło.Myśmy to wywlekli z domu fortelem. Ten fortel to kartonik,niewielki,w środku serek topiony i maleńka dziurka w kartoniku.Kartonik z pokrywką. Na taką wyżerkę zgłosiła się cała rodzina mrówek,a gdy w środku było gęsto od rudych ,cały kartonik z tym serkiem wynieśliśmy na śmietnik kilkaset metrów od domu.Dalszych ich losów nie znam,ale mrówek więcej nie było. Były to tzw faraonki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.pioneer.com.pl 17.04.07, 07:55 Tez znam ten problem... legenda głosi że mrówki wyprowadzą sie po 7 latach!!! Żylismy wspolnie kilka lat i kiedys pojawil sie u nas w bloku Pan który specjalizował się w likwidowaniu owadów "domowych" i stwierdzil ze aby pozbyc sie w 100% mrowek trzeba by bylo spryskac caly blok. Skonczylo sie tym, ze po spryskaniu naszego mieszkania mrowek nie bylo przez 2- 3 miesiace (poszyly do sasiada ;P), potem znowu wrocily... udalo mi sie uzyskac nazwe tego specyfiku i tak srednio co 2 miesiace powtarzalismy rytuał pryskania... czy mrówki sie wyprowadziły na dobre? Nie wiem, my się wyprowadzilismy... :) Niestety nie znam nazwy tego środka! :( Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 08:13 Wystarczy płytka baygon'a na mrówki i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.jzo.com.pl 17.04.07, 08:24 Testowałam kilka środków (mieszkanie w dziesieciopiętrowym bloku) i dom na wsi. GLOBOL jest niezawodny - efekt mrówki wynoszą się wciągu jedenego dnia. Ważne dla mnie jest również to, że odstrasza inne owady (muchy). Wada - nie jest dostępny we wszystkich sklepach ogrodniczych - trzeba poszukać. Próbowałam inne płytki odstraszające (inych firm) i niestety nie były skuteczne. FARATOX jest również skuteczny (kupiłam w NOMI, bo nie mogłam dostać GLOBOLa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówkojad Strategia :) IP: *.chello.pl 17.04.07, 09:18 Trzeba szukać trucizny która nie działa zbyt szybko, tak, aby poprzyklejała się do nóżek i została zaniesiona do królowej... Ja kupiłem w aptece BORAX, i po półtora miesiąca posypywania ich tras, mrówki zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
dyspen Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 10:02 polecam ssl.allegro.pl/item167357351_faratox_b_zwalcza_gniazda_mrowek_faraona.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hexe Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.icpnet.pl 17.04.07, 09:30 Wezwij fachowca od dezynsekcji, oni mają skuteczne środki, których nie znajdziesz w markecie. Ja przez pewien czas walczyłam sama z prusakami, zastosowałam wiele ogólnodostępnych środków, a prusaki po tygodniu i tak wracały. Fachowiec zastosował środek w żelu, którym wypełniał wszystkie szczeliny, zawiasy itp., wystarczyło na dwa lata. Porządna firma powinna dać gwarancję, jeśli po miesiącu problem nadal pozostaje, powtarzają dezynsekcję gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.poczta.lublin.pl 17.04.07, 09:53 granulki na mrówki mają tą wadę, ze masz w domu mnóstwo do sprzątania- granulki oblepią ci całą kuchnię i łazienkę na czerwono, trudne do sprzątania. polecam płytkę, doskonała sprawa, nadal dostępna w niektórych chemicznych, koszt ok 10 zł. niestety działa tylko 3 mies, potem trzeba kupic nową. Odpowiedz Link Zgłoś