Dodaj do ulubionych

Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY

13.04.07, 22:33
Witajcie,

Po raz pierwszy widze mrówki we własnej kuchni. Skad sie to wzieło?
Prosze o porade co z tym fantem mozna zrobić.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lepus42 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 14.04.07, 11:56
      Jeżeli sąto takie małe czarne (mrówki faraona) to masz dwa wyjścia: polubić albo
      sie wyprowadzić.
      • Gość: he he he Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.chello.pl 14.04.07, 12:16
        lepus42 napisał:

> Jeżeli sąto takie małe czarne (mrówki faraona) to masz dwa wyjścia: polubić alb
        > o
        > sie wyprowadzić.

zamów tuska, rokite i bufetową oni je wyprowadzą
      • Gość: mi Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 16:29
        lepus42 napisał:

> Jeżeli sąto takie małe czarne (mrówki faraona) to masz dwa wyjścia: polubić alb
        > o
        > sie wyprowadzić.

Mrówki faraona są czerwone, nie czarne ....
        • szeregowy_kapota Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 16.04.07, 17:49
          są dwa wyjścia:
          1) poczekać aż sobie pójdą (mogą np. zupełnie gwałtownie zniknąć po 2 latach);
          2) zastosować silne promieniowanie jonizujące (nie zawsze działa).
          • Gość: Miś <a href="http://bestpest.com.pl/mrowki.php" target="_blank">be IP: *.ext.ti.com 17.04.07, 01:31
            Poczytaj sobie na Internecie o tych mrówkach i sposobach ich zwalczania:
            bestpest.com.pl/mrowki.php
            oraz www.kurierlubelski.pl/index.php?
            name=News&file=article&sid=11358&theme=Printer
        • Gość: ewa Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 13:42
          Kup w sklepie chemicznym kratke na owady i postaw w pobliżu To pomaga.
      • Gość: pharlapp Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.chello.pl 17.04.07, 10:30
        Zaprzyjaźnić się, co prędzej. Lepiej mieć czyściutkie mróweczki, niż brudne
        karaluchy i Bóg wie, co jeszcze. To armia schludnych sanitariuszy, w
        nowomowie "przyjazna dla ciebie".
        Trzeba szczelnie dokręcać słoiki z dżemem. Nie rozsypywać za dużo cukru z
        okazji słodzenia herbaty. Płukać po niej szklanki. Nie przesadzać z kruszeniem.
        Można im zostawiać trochę surowej ryby (poza cukrem, to właśnie lubią
        najbardziej).
        Z własnego doświadczenia wiem, że główne inwazje następują na przedwiośniu,
        parę tygodni i spoko.
        Nie wykładać trucizn! Nie niszczyć życia, mordercy!
    • Gość: eee Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 12:57
      masz jeszcze jedno wyjscie, zaproś karaluchy albo prusaki, tam gdzie są one tam
      nie ma mrówek
    • ritzy Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 14.04.07, 13:10
      Naucz je gotowac.
      • Gość: WRC Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: 81.219.212.* 14.04.07, 14:11
        Trzeba kupić CHINSKĄ KREDĘ albo mrówkostop.
        • lepus42 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 14.04.07, 14:38
          A poważnie: to wbij sobie w googla "mrówka faraona" i tam znajdziesz mnóstwo
          sposobów na mrówki. Pomagaja mniej więcej tak jak środki na porost włosów.
          Jeżeli to nie są faraonki to masz szansę.
    • wta Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 16.04.07, 14:55
      pchla999 napisała:

> Witajcie,
      >
      > Po raz pierwszy widze mrówki we własnej kuchni. Skad sie to wzieło?
      > Prosze o porade co z tym fantem mozna zrobić.
      >
      > Pozdrawiam

-POLUBIĆ! po jakimś czasie same się wyniosą.
    • Gość: marcin sprowadź sobie karaluchy, pomaga IP: *.chello.pl 16.04.07, 16:23
      • kamiloss3 Trzeba je zniszczyć u źródła 16.04.07, 20:16
        Ja miałem kiedyś te mrówki. Jeśli kolonia nie jest duża można je stosunkowo
        łatwo wytępić. Trzeba po prostu wytropić drogę do królowej i ją zabić a także
        wszyskie robotnice przy królowej. Trzeba wyśledzić drogę którą idą z jedzeniem.
        U mnie na przykład królowa, a właściwie kilka były pod nogą monitora ( tego z
        kineskopem ) od komputera. Na kilka lat spokój.
    • Gość: bartek Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.dfqs.pl 16.04.07, 16:25
      Kiedyś wynajmowaliśmy mieszkanie i też miałem taki problem.
      Kupiłem w bomi taką zieloną "płytkę" wielkości tabliczki czekolady.
      Mrówki się wyniosły.
      Pamiętam tylko, że nie można tego używać, jeżeli masz małe dzieci.

• szeregowy_kapota Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 16.04.07, 17:53
        Gość portalu: bartek napisał(a):

> Kiedyś wynajmowaliśmy mieszkanie i też miałem taki problem.
        > Kupiłem w bomi taką zieloną "płytkę" wielkości tabliczki czekolady.
        > Mrówki się wyniosły.
        > Pamiętam tylko, że nie można tego używać, jeżeli masz małe dzieci.
        >

Też pamiętam zieloną płytkę. To był zdaje się czeski środek. Było naprawdę
        skuteczne. Wszystkie mrówki wyginęły, podobnie jak sąsiad z parteru.

Pamięta ktoś nazwe tej zielonej płytki?
        • szeregowy_kapota Płytka Globol! 16.04.07, 17:57
          Ta zabójcza dla mrówek płytka wyprodukowana była przez firmę Globol. Po tygodniu
          mrówki się wyniosły.
          • pati_pat Re: Płytka Globol! 19.04.07, 14:04
            Ta płytka jest naprawde dobra. Staraj sie jeszcze zachować czystość w kuchni i
            wszystko co jest mozliwe pakować w szczelnie zamkniete opakowania. Miałam
            te "robaczki" 7 lat.
      • Gość: ko Zachować czystość w kuchni. Nie będą miały co jeść IP: *.spray.net.pl 16.04.07, 20:53
        pójdą dalej:)
        • Gość: Marta Re: Zachować czystość w kuchni. Nie będą miały co IP: *.resetnet.pl 16.04.07, 22:16
          Gadasz bzdury, niestety...A co powiesz na to, ze miałam gniazdo faraonek w
          szafie, gdzie trzymam czystą, wymaglowaną pościel? Faraonki jedzą
          wszystko,krochmal z czystej pościeli też im smakuje...Pozdrawiam walczących i
          życzę wytrwałości.
          • Gość: ko Re: Zachować czystość w kuchni. Nie będą miały co IP: *.spray.net.pl 17.04.07, 11:34
            Ubrania jedzą mole:) Kiedyś zimą weszły do mojej niestarannie sprzątanej, gary
            zostawione po kolacji, kuchni. Gdy zaczęłam byc skrupulatna znikły po kilku
            dniach i do dzisiaj mnie nie odwiedzają. Czasem pojawi się pojedyńcza na
            przeszpiegi. Sprawdzony sposób.

Dlaczego Francuzi produkują dobre perfumy? Bo Francuzki nie myły sie dość,
            tylko pryskały:)
      • zabcia_77 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 18.04.07, 21:30
        w moim studenckim, wynajmowanym mieszkaniu tez wygoniłyśmy faraonki właśnie taką
        zieloną płytką! niestety nie pamiętam nazwy:( ale za to pamiętam jak smakują
        udka mrówek:) wybornie! kiedyś, w środku nocy, po powrocie z imprezy
        podgrzewałyśmy chleb w piekarniku żeby mrówki z niego wylazy...nie zdażyły:)
    • Gość: fasolka Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 16.04.07, 16:36
      witam,

przed rokiem mialam podobny problem, zaczelo się od kuchni a skonczylo w pokoju,
      ale za rada starej znajomej kupilam plytki firmy Globol ustawilam w kącie i sie
      same wyniosly. polecam i zycze udanej walki z mrowkami
    • Gość: SoldeLuna Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 17:16
      serdecznie współczuję - ja mam podobny poblem ale ja mieszkam na parterze i do
      mnie przylazły mrówki ogrodowe - w zeszłym roku wysypałam ich ścieżki proszkiem
      na mrówki firmy Baygon i pomogło. Teraz mam w domu małego dreptaka - córcię i
      to odpada. Jak ktoś zna skuteczne sposoby w mierę bezpieczne dla małych dzieci
      to porszę o poradę i ja :) acha opcja karaluchy itp mnie nie interesują !!
    • Gość: echo Broń masowego rażenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 18:44
      Jeśli wylana woda nie sprawi problemu to dobry jest na nie wrzątek, zwłaszcza
      wtedy gdy masowo wyłażą przed gniazdo by szukać miejsca na nowe. Gorąca woda
      zabija mrówki natychmiast i jest bezpieczna dla człowieka (w przciwieństwie do
      środkow chemicznych)
      Potem należy uszczelnić miejsce przez które wyłażą czymś co stwardnieje np
      specjalnym plastikiem albo gumą.
    • Gość: sopek Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 19:15
      Ja co wiosnę walczę z mrówkami w kuchni i w łazience. Dość skutecznym sposobem
      jest wytropić dziury, do których się chowają i psiknąć do tych dziur
      dezodorantem w sprayu. Mrówki tego nie cierpią. Po kilkakrotnym powtórzeniu
      zawsze to one, a nie ja, się wynoszą :)
      • Gość: iwonel Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: 80.48.198.* 16.04.07, 19:53
        Sprawdzone !!!!!!!!!!!w zeszłym roku skończyłam z nimi a pomógł mi FRATOX
        kupiony na aukcji
    • annika.h a muszki OWOCóWKI ? w lecie są ich miliony 16.04.07, 19:47
      i nic na nie nie działa .Może ktoś zna jakiś sposób na pozbycie się tej zarazy?
      • malgoszac Re: a muszki OWOCóWKI ? w lecie są ich miliony 16.04.07, 19:55
        annika.h napisała:

> i nic na nie nie działa .Może ktoś zna jakiś sposób na pozbycie się tej
        zarazy?

jakiegos kwiata sobie kup, np
        republika.pl/blog_vn_1152900/2346866/tr/dzbanecznik.jpg
      • Gość: ja Re: a muszki OWOCóWKI ? w lecie są ich miliony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 09:40
        Nie trzymaj owoców na wierzchu.
    • Gość: kaj Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:16
      pouszczelniaj silikonem miejsca przy rurach od CO itd.porozkladaj skorki po
      grejfrutach i znika mroweczki
      • maciek608 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 16.04.07, 21:54
        A to i ja się przyłączę. Gdy kilka lat temu wróciłem z wakacji, a w domu
        mrowisko, zrobiłem tak: mniej więcej popatrzyłem którędy chodzą, a potem te
        ścieżki i zwłaszcza miejsca skąd wychodziły potraktowałem pianką na owady
        pełzające, RAID chyba. Pomogło momentalnie!
    • Gość: kk Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.chello.pl 16.04.07, 21:58
      utrzymuj czystość i nie zostawiaj nic do jedzenia nawet okruszyny chleba -
      wyprowadza się
      • Gość: pułkownik rozwiązanie numer 15B, 15C oraz 15D IP: *.swipnet.se 16.04.07, 23:25
        na uwagę zasługują następujące warianty:

- wariant 15B: zastosować mrówkojada, najlepiej jeśli mrówkojad jest wygłodniały;
        - wariant 15C: wystraszyć mrówki tak, by same się wyniosły;
        - wariant 15D: zaproponować mrówkom lokal zastępczy, najlepiej większy i w
        lepszej dzielnicy.
    • Gość: wypróbowane Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.unused.derbynet.waw.pl 16.04.07, 22:50
      Jak płytka Globol nie pomoże, to kup FARATOX B. Skuteczne, choć zajmuje trochę
      czasu. Przyjrzyj się, gdzie żerują, którędy chodzą najczęściej i tam umieść
      pojemniczki Faratoxa. Są to malusieńkie granulki, które mrówki sobie będą
      wynosić do gniazda (przypatrz się, czy aby na pewno ich ubywa) i tam się po
      pewnym czasie tym wytrują.
      Pozdrawiam!
      • Gość: profesor.ciekawski Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 08:25
        U mnie po tygodniu po mrówkach nie było śladu - właśnie po faratoxie
    • jorge.martinez OT 16.04.07, 23:11
      Najlepszym wyjściem jest dokupienie zestawu do makrofotografii. Materiału do
      zdjęć aż nadto.
    • Gość: maria Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.07, 23:22
      Kup sobie płytkę odstraszającą mrówki. Są w marketach.Ja używam takich
      zielonych,niemiecka fima "globol" chyba. Rozpakuj postaw na pólce.Najlepiej
      gdzies wysoko z dala od jedzenia.Pójdą sobie z pomieszczenia w którym jest
      płytka. A tak na 100 procent to sie nie da ich pozbyc z mieszkania. Jesli są w
      bloku to zainfekowany jest cały pion bloku.Gniazdo może być wszędzie.Pamiętaj o
      przeczytaniu instrukcji.
      • Gość: pułkownik wariant 17E IP: *.swipnet.se 16.04.07, 23:31
        - wariant 17E: mrówki najpewniej przebywają w Polsce nielegalnie i nie posiadają
        stosownych zezwoleń na pobyt i pracę. należy zawiadomić odpowiednie instytucje,
        a one już zajmą się deportacją mrówek... do Egiptu.
        • Gość: Miki Re: wariant 17E IP: *.123.135.62.dyn.user.ono.com 16.04.07, 23:36
          Ktos tu pisal od dezodorancie. Ja z kolei przeprowadzilem atak przy pomocy plynu
          do mycia szyb. Im bardziej zalatuje amoniakiem tym lepiej. Z tym ze przez dwa
          dni pozostawilem pobojowisko z "ofiarami" wlacznie. Cholota juz sie wiecej nie
          pojawila. Widocznie plyn rozpuszcza to talatanstwo i ze strachu puszcza to
          jakies feromony ostrzegawcze. Innego wytlumaczenia nie znajduje.
    • Gość: miodek Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.chello.pl 17.04.07, 01:31
      u mnie mrówki wędrowały z okna do jak się później okzało niedokręconego słoika
      z miodem. Mrówki lubią to co słodkie. Zakręcił się słoik same się wyprowadziły
      po kilku dniach
    • Gość: Ziuta :P Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.04.07, 05:16
      Większość odpowiada robiąc sobie jaja... Padła już jedna dobra odpowiedź, ale może zginąc w tym
      bełkocie...
      Jeśli są to mrówki faraona (małe, czerwone), to kup Faratox. To małe granulki, umieszczone w
      plastikowym karmniku. Jedzonko mrówkom bardzo smakuje, nie zabija ich bezpośrednio, ale zapobiega
      rozwojowi kolejnego pokolenia. Po dwóch tygodniach masz spokój.
      Ważne - karmniki umieść niedaleko miejsca skąd wychodzą. W tym czasie nie przeszkadzaj im w
      konsumpcji :) nie używaj żadnych innych środków, tylko życz "smacznego". Powodzenia.
    • Gość: emeryt Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 06:28
      albo pokochać,albo wytłuc.Wiedza skąd się to wzięło jest najmniej istotna.Jak
      mieszkasz w bloku gdzie jest 115 mieszkań życia ci nie starczy by się
      dowiedzieć skąd się to wzięło.Myśmy to wywlekli z domu fortelem. Ten fortel to
      kartonik,niewielki,w środku serek topiony i maleńka dziurka w
      kartoniku.Kartonik z pokrywką. Na taką wyżerkę zgłosiła się cała rodzina
      mrówek,a gdy w środku było gęsto od rudych ,cały kartonik z tym serkiem
      wynieśliśmy na śmietnik kilkaset metrów od domu.Dalszych ich losów nie znam,ale
      mrówek więcej nie było. Były to tzw faraonki
    • Gość: gosc Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.pioneer.com.pl 17.04.07, 07:55
      Tez znam ten problem... legenda głosi że mrówki wyprowadzą sie po 7 latach!!!
      Żylismy wspolnie kilka lat i kiedys pojawil sie u nas w bloku Pan który
      specjalizował się w likwidowaniu owadów "domowych" i stwierdzil ze aby pozbyc
      sie w 100% mrowek trzeba by bylo spryskac caly blok.

Skonczylo sie tym, ze po spryskaniu naszego mieszkania mrowek nie bylo przez 2-
      3 miesiace (poszyly do sasiada ;P), potem znowu wrocily... udalo mi sie uzyskac
      nazwe tego specyfiku i tak srednio co 2 miesiace powtarzalismy rytuał
      pryskania... czy mrówki sie wyprowadziły na dobre? Nie wiem, my się
      wyprowadzilismy... :)

Niestety nie znam nazwy tego środka! :(
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 08:13
      Wystarczy płytka baygon'a na mrówki i po sprawie
    • Gość: Maria Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.jzo.com.pl 17.04.07, 08:24
      Testowałam kilka środków (mieszkanie w dziesieciopiętrowym bloku) i dom na wsi.
      GLOBOL jest niezawodny - efekt mrówki wynoszą się wciągu jedenego dnia. Ważne
      dla mnie jest również to, że odstrasza inne owady (muchy). Wada - nie jest
      dostępny we wszystkich sklepach ogrodniczych - trzeba poszukać. Próbowałam inne
      płytki odstraszające (inych firm) i niestety nie były skuteczne. FARATOX jest
      również skuteczny (kupiłam w NOMI, bo nie mogłam dostać GLOBOLa).
      • Gość: Mrówkojad Strategia :) IP: *.chello.pl 17.04.07, 09:18
        Trzeba szukać trucizny która nie działa zbyt szybko, tak, aby poprzyklejała się do nóżek i została zaniesiona do królowej... Ja kupiłem w aptece BORAX, i po półtora miesiąca posypywania ich tras, mrówki zniknęły.
      • dyspen Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 10:02
        polecam
        ssl.allegro.pl/item167357351_faratox_b_zwalcza_gniazda_mrowek_faraona.html
    • Gość: hexe Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.icpnet.pl 17.04.07, 09:30
      Wezwij fachowca od dezynsekcji, oni mają skuteczne środki, których nie
      znajdziesz w markecie. Ja przez pewien czas walczyłam sama z prusakami,
      zastosowałam wiele ogólnodostępnych środków, a prusaki po tygodniu i tak
      wracały. Fachowiec zastosował środek w żelu, którym wypełniał wszystkie
      szczeliny, zawiasy itp., wystarczyło na dwa lata. Porządna firma powinna dać
      gwarancję, jeśli po miesiącu problem nadal pozostaje, powtarzają dezynsekcję
      gratis.
    • Gość: Paulina Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.poczta.lublin.pl 17.04.07, 09:53
      granulki na mrówki mają tą wadę, ze masz w domu mnóstwo do sprzątania- granulki
      oblepią ci całą kuchnię i łazienkę na czerwono, trudne do sprzątania. polecam
      płytkę, doskonała sprawa, nadal dostępna w niektórych chemicznych, koszt ok 10
      zł. niestety działa tylko 3 mies, potem trzeba kupic nową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka