Dodaj do ulubionych

Akt Notarialny

20.04.07, 16:12
Witam sąsiadów!

Czy ktoś z was orientuje się kiedy dostaniemy akty notarialne?
Z tego co pamiętam to Orco zobowiązało się przekazac akty najpóźniej
na pół roku od daty odbioru mieszkania.
Ja odebrałem mieszkanie 1 grudnia, czyli wynika z tego, że do końca maja
powinienem dostac akt notarialny

Ma ktoś jakieś info na ten temat?
Obserwuj wątek
    • mr05 Re: Akt Notarialny 20.04.07, 16:22
      Dostałam w tym tygodniu z Orco Kartę Klienta do aktu notarialnego, z prośbą żeby
      odesłac dane a.s.a.p. Nie było żadnej informacji o terminie podpisania aktu.
      • gbedna Re: Akt Notarialny 20.04.07, 16:40
        Zgodnie z umową developer ma pół roku na zorganizowanie podpisania aktów
        notarialnych, licząc od dnia pozwolenia na zamieszkanie, co dokonało się
        24.XI.06. Doliczając do tego 6 miesięcy mamy 24.V.07
        • mediola Re: Akt Notarialny 20.04.07, 16:48
          Rozmawiałem właśnie z panią Balicką z Orco.
          Dostałem info, że po dlugim weekandzie zaczną nas umawiac
          na podpisywanie aktów notarialnych
          • kobong1 Re: Akt Notarialny 20.04.07, 17:07
            Z napięciem będę oczekiwał na informację o cenie. Jak na razie obawiam się, że
            opłata nie będzie należeć do najniższych.

Pozdr
            • m.andrade Re: Akt Notarialny 20.04.07, 20:49
              W umowie jest zapis, że bedzie to max 70% maksymalnej stawki netto czyli 1.010zł
              + 0,5%(czyli po zniżce 0,35%) nadwyżki od 60.000 zł + opłaty za wpisy itp.
              (jakieś 400-600 zł). Czyli i tak będzie nam "lżej" o kilka tysięcy złotych...
              • aga7719 Re: Akt Notarialny 18.05.07, 11:08
                Witam sąsiadów,
                czy ktoś już został umówiony na podpisanie aktu notarialnego ? Dla nas termin
                podpisania mija za tydzień, mieszkanie odebraliśmy 24.11.2006 - chyba ORCO ta
                sztuka się nie uda.
                Pozdrawiam.
                • vombatus Re: Akt Notarialny 18.05.07, 11:36
                  cześć, Orco jak zwykle nabrało wody w usta, nie odpowiada na maile w tej
                  sprawie. A ten termin chyba wszystkim mija za tydzień, bo 6 miesiecy liczy się
                  od daty uzyskania pozwolenia na użytkowanie. jakoś tego nie widzę, że wywiażą
                  sie z terminu
                  k.
                  • aga7719 Re: Akt Notarialny 18.05.07, 11:58
                    Z tego co się dowiedziałam, to koszty związane z podpisaniem aktu notarialnego
                    pokrywają strony, a tylko zwyczajowo utarło się, że pokrywa je kupujący. Może
                    by tak w związku z nie dotrzymaniem terminu zażądać zapłaty połowy kwoty
                    należnej notariuszowi. Co Wy na to ?
                    • aga7719 Re: Akt Notarialny 18.05.07, 12:14
                      Albo skorzystać z innego notariusza, nie dać zarobić temu z ORCO - termin nie
                      dotrzymany, to chyba będziemy mogli.
                      • gbedna Re: Akt Notarialny 18.05.07, 18:08
                        Jakies rozwiązanie trzeba napewno znaleźć, bo np w moim przypadku, a myslę że
                        będzie to przypadek nie odosobniony, banki już upominają się o przeniesienie
                        hipoteki na ich rzecz. Ja dostałem odroczenie do rzeczonego 24.V. Bank
                        oczywiście "straszy" konsekwencjami za nieterminowe załatwienie tej sprawy. W
                        tej sytuacji ja nie mogę nic zrobić bo jestem uzależniony od ORCO. Mam tylko
                        nadzieję że CI z banku wezmą to pod uwagę
                        • nadrosia Re: Akt Notarialny 19.05.07, 16:45
                          Proponowałbym zmienić bank. Od kiedy banki straszą? I skąd taki dziwny zapis w
                          umowie z bankiem, że akt notarialny musi być wykupiony do konkretnego dnia?
                          • gbedna Re: Akt Notarialny 19.05.07, 19:19
                            "straszą" - patrz przypominają. Taka już ich natura... z drugij strony każdy
                            pilnuje swoich interesów. Naszym jest podpisanie aktów do 24 maja. Wychodząc z
                            takiego założenia należałoby już kilka razy "zmienić" developera za
                            niedotrzymywanie umów.
                            pozdrawiam
                            • m.andrade Re: Akt Notarialny 21.05.07, 16:00
                              Na moje pytanie czy przez 1,5 tyg. Orco wyda akty notarialne Pani MZ odpisała:

"Obecnie przygotowujemy treści i równolegle czekamy na ostatni dokument.
                              Nie potrafi określić precyzyjnie dnia, kiedy możemy spotkać się u notariusza,
                              jak tylko będzie to możliwe, zadzwonimy do Państwa".

i wszyscy wszystko wiedzą?! to dobrze, że nie ma więcej pytań...
        • wrobelek77 imprezy na balkonie! 21.06.07, 09:37
          Szanowny Sąsiedzie z bloku południowego z I klatki!
          Byłabym wdzięczna za organizowanie imprez w mieszkaniu, a nie na balkonie!Weź
          pod uwagę, że inne osoby nie mają ochoty słuchać rozmów Twoich oraz Twoich
          gości.Mieszkasz na osiedlu,a nie w domku jednorodzinnym i należy brać pod uwagę
          spokój innych mieszkańców!To, że nad Tobą oraz pod Tobą nikt nie mieszka (
          jeszcze!), nie zwalnia Cię z obowiązku szanowania innych! Nie wspomnę już o
          sobotniej libacji. Moja cierpliwość się kończy i zapewniam, że następnym razem
          może byc już niemiło.
          pozdrawiam,
          sąsiadka
          • redx Re: imprezy na balkonie! 21.06.07, 10:44
            Proponuję temu sąsiadowi nie dać podpisać aktu notarialnego.. :-))))))))))
    • mediola Re: Akt Notarialny 28.05.07, 16:39
      Witam,

Dziś już 28 maja i żadnych info w sprawie aktu notarialnego.
      Mnie bank sciga i grozi konsekwencjami.

Może ktoś z was ma jakies info odnośnie terminów podpisania?

pozdrawiam,
      Wojtek
      • tecumseh.pl Re: Akt Notarialny 30.05.07, 20:03
        Myśmy dziś dostali list od ORCO o treści +/- "Bardzo przepraszamy, ale aktów nie
        ma jak będą to się odezwiemy"
        • orzelek2000 Re: Akt Notarialny 31.05.07, 13:04
          otrzymałem informację od Orco, że akty mają być do końca czerwca.
          jutro mam dostać to na piśmie.
          • aga7719 Re: Akt Notarialny 31.05.07, 14:40
            A ja otrzymałam, że "najprawdopodobniej do końca czerwca 2007" - pewności nie
            ma. Pożyjemy, zobaczymy.
            • gbedna Re: Akt Notarialny 31.05.07, 15:00
              Wszystko pięknie, ale Ci którzy mają kredyty mieszkaniowe mogliby już od
              miesiąca płacić mniejsze raty - w większości banków w momencie dostrczenia aktu
              notarialnego spada oprocentowanie. W końcu to ORCO nie dotrzymało podpisanej
              przez siebie umowy (pół roku na akty od momentu pozwolenia na zamieszkanie, a
              finansowe konsekwencje ich niesłowności ponosimy niestetu my..........
              • vombatus Re: Akt Notarialny 31.05.07, 15:43
                Orco ma teraz inne priorytety :)

REAL-ESTATE: Developer Orco Property
                Group Acquires Real Estate in Western
                Poland for PLN 30 mln – Real-estate
                developer Orco Property Group acquired
                property for PLN 30 mln in Szczecin, a city in
                the West of Poland. [Parkiet]
              • kas3k Re: Akt Notarialny 31.05.07, 22:22
                Podobno jeżeli deweloper nie dotrzymuje postanowień umowy, a Ty będziesz
                ponosił straty finansowe i jesteś w stanie to udowodnic to mozesz z nimi
                powalczyc.
                kk
                • aga7719 Re: Akt Notarialny 01.06.07, 08:55
                  Ja płacę dodatkowe ubezpieczenie kredytu do dnia dostarczenia aktu
                  notarialnego, ale nie wierzę, że Orco mi zwróci te koszty. Chyba, że do sądu
                  ich się poda, bo sami z siebie to oni nic nie zrobią.
    • redx Re: Akt Notarialny 08.06.07, 14:47
      Witam Szanownych Sąsiadów.
      Czy Ktoś z Was, biegły w materii prawniczej, mógłby łaskawie sprawdzić, jakie
      konsekwencje w oparciu o umowy jakie podpisaliśmy może ponieść ORCO za
      opóźnienia w podpisywaniu aktów notarialnych? Wdzięczny będę za informację.
      Pozdrawiam
    • bartex80 Re: Akt Notarialny 18.06.07, 17:04
      Witam,

Bank poinformował mnie, że muszę podpisać aneks do umowy kredytowej, w którym
      podam nowy termin uzyskania wpisu. Czy ktoś z Was ma jakieś nowe informacje, lub
      zna przybliżony termin podpisania aktu notarialnego?
    • orzelek2000 Re: Akt Notarialny 18.06.07, 20:02
      dzwoniłem dzisiaj do Orco. otrzymałem informację, że dokumentacja jest już
      zebrana, czeka na administracyjne uprawomocnienie się. jest szansa, że pierwsze
      akty będą pod koniec czerwca...
    • rbialo Re: Akt Notarialny 19.06.07, 14:34
      mediola napisał:
      > Witam sąsiadów!
      > Czy ktoś z was orientuje się kiedy dostaniemy akty notarialne?

mediola (w innym temacie) napisał:
      > (...) ja do tej pory nie zapłaciłem im ni złotówki.

Mediola, przeczytaj sobie uważnie swoją umowę kupna mieszkania. W szczególności
      zwróć uwagę na paragrafy mówiące warunkach otrzymania aktu notarialnego.
      Być może masz szczęście i nie masz tam zobowiązania do uregulowania wszystkich
      należnosci, ale jeśli masz standardową umowę, to nie spodziewaj się szybko aktu
      notarialnego.
      • vombatus Re: Akt Notarialny 25.06.07, 14:57
        cześć, Zielińska mi napisała że akty będą podpisywane od 9 lipca. Zaczynają już
        umawiać na konkretne terminy

k.
        • kas3k Re: Akt Notarialny 27.06.07, 19:26
          Dzisiaj dzwoniła Pani z orco. Wizyta u notariusza 10 lipca ...
          Czy można sie spodziewac jeszcze niespodzianek?
          • majkel2341 Re: Akt Notarialny 27.06.07, 22:28
            Można - jak dostaniemy kalkulację kosztów hi hi:-) Jak znam Orco to z
            pewnością "wywiną" jakiś numer:-)
            • ank50 Re: Akt Notarialny 28.06.07, 08:48
              nam wstępnie Pani Balicka wyliczył ze nasz akt będzie kosztował 4500! mieszkanie
              kosztowało ok 230 tys (58 m), jak myślicie czy to za dużo? mówili nam ze będą to
              koszty niższe niż rynkowe!
              • pg55 Re: Akt Notarialny 28.06.07, 08:59
                No zdecydowanie za dużo. Masz może jakieś szczegóły tego wyliczenia ?
                Ma być <= 70% maksymalnej stawki. Z wstępnych obliczeń wychodziła nam przecież
                ok. połowa tej kwoty.
              • wrobelek77 Re: Akt Notarialny 28.06.07, 09:54
                Witam,
                koszt 4500zł za taki metraż to jest moim zadniem w normie - ja w każdym razie
                liczę się z taką wysokością.
                Za poprzednie mieszkanie 3 lata temu zapłaciłam podobną sumę, z tym, że
                mieszkanie miało 44 m2 i jego wartość rynkowa wtedy była o połowę niższa, więc
                suma która została przz Ciebie podana, moim zdaniem, mieści się w normie.
                Pozdrawiam.
                • pg55 Re: Akt Notarialny 28.06.07, 10:59
                  A pamiętasz może, co składało się na te opłaty ?
                  Bo sama maksymalna taksa notarialna to jest coś ok. 1100 zł + 0,5 % kwoty ponad
                  60 000, co takiego tam jest jeszcze, że sumuje się do 4500 ?
                  • vombatus Re: Akt Notarialny 28.06.07, 12:35
                    wygląda to z grubsza tak:
                    - taksa pełna to 1910 (u nas do 70% tej kwoty)
                    - opłaty sądowe - ponad 500
                    - poświadczenia/wypisy - ponad 700
                    - wpis do hipoteki, jakiś podatek, coś tam jeszcze - do 500

to i jak nie wychodzi 4500, nie wiem skąd wzieli tą kwotę
                    • vombatus Re: Akt Notarialny 28.06.07, 12:39
                      to oczywiście nie jest info z Orco, tylko od znajomych którzy pracują w
                      kancelarii notarialne
                      k.
                      • michgra Re: Akt Notarialny 28.06.07, 12:53
                        No widzisz, w Orco powiedzieli mi że koszt to około 3 tyś, i tak jest rzeczywiście - rozmawiałem przez telefon z kimś od notariusza, bo musiałem dowiedzieć się paru innych rzeczy i pani mi potwierdziała, iż bedzie to około 3 tyś złotych- trochę mniej.
                  • klynio Re: Akt Notarialny 28.06.07, 12:55
                    Według moich informacji na te opłaty składa się podatek w wysokości 2% wartości
                    mieszkania plus opłata dla notariusza. W zależności od wielkości mieszkania
                    może to dać w sumie około 4-6 tysięcy złotych.
                    • itivi Re: Akt Notarialny 28.06.07, 13:00
                      Nam Pani z Orco powiedziała, że od wartości 238 TPLN wyniesnie max. 3 TPLN.
                      pozdr
                      • b1109 Re: Akt Notarialny 28.06.07, 13:51
                        A mi Pani z Orco udzieliła informacji, że wyniesie około 4tyś. A mieszkanie
                        razem z garażem kosztowało nie całe 220 000 zł. Czegoś więc nie rozumiem,
                        droższe mieszkanie i niższe koszty podpisania aktu?? Znów coś kręcą. Wydaje mi
                        się, że trzeba gdzieś zasięgnąć dodatkowych (rzetelnych) informacji.
                    • vombatus Re: Akt Notarialny 28.06.07, 13:01
                      kompletnie się na tym nie znam, ale te 2% to chyba na rynku wtórnym.. tak mi
                      przynajmniej powiedzieli w tej kancelarii
                      k.
                      • zabakskok Re: Akt Notarialny 28.06.07, 14:54
                        Tak, 2% płasci się na rynku wtórnym. Przynajmniej tak było do tej pory - chyba
                        że coś się zmieniło.

pozdrawiam
                        • orzelek2000 Re: Akt Notarialny 28.06.07, 15:18
                          my podpisywaliśmy umowę przedwstępną w formie aktu. koszt z dwoma odpisami za
                          nasze mieszkanie (56m+garaż) wyniósł ok 1800PLN. teraz koszt samego aktu nie
                          będzie większy (właściwie taka sama treść i wartość transakcji, od której liczy
                          się taksę notarialną), dochodzą za to jakieś opłaty za założenie KW i za
                          dodatkowe odpisy (jeden ok. 130PLN). jestem przekonany, że zmieszczę się w
                          kwocie 2500PLN.

i nie straszcie już jakimiś bajońskimi sumami :)

pzdr
                          • ank50 Re: Akt Notarialny 28.06.07, 16:41
                            taką kwotę podała mi Pani Balicka przykro mi ale nie wiem z jkaich podstaw to
                            zostało wyliczone, jedank z tego co czytam to są różne opinie i rózne kwoty,
                            nie pozostaje nic innego jak poczekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka